Legalábbis a következő héten hadd áltassuk magunkat ezzel! A XVII. Szegedi Borfesztivál 13-án, pénteken indul és jövő vasárnap zárul. Az elmúlt években sajnos az eső, a hideg, a szél jó néhányszor megfelezte a tíznapos fesztivál kóstolásra, szórakozásra és a borászok esetében a borsos bérleti díj kigazdálkodására alkalmas napok számát. Idén úgy tűnik, hogy valamivel kedvezőbb a helyzet: késő tavaszias, kora nyárias időre számíthatunk ismétlődő záporokkal. Szeged főterén, idilli környezetben, évszázados platánok árnyékában, beléptető rendszer nélkül, bilétamentesen mulathatunk. Összesen 150 kiállító érkezik, a nagy részük természetesen borászat.
A fősodor egy jelentős szelete itt lesz: Tokajból a Royal Tokaji és a Gróf Degenfeld, Egerből a St. Andrea, Demeter Csaba és a Thummerer Pince, a Balatonról Légli Ottó és a Konyári Pince (és néhány nekem kedves kispince is: Istvándy, Pálffy és Szászi), az Alföldről Frittmannék, Szekszárdról Vesztergombiék, Dúzsiék, Taklerék, Sebestyén Csaba és a Szeleshát, végül Villányból Malatinszky Csaba, a Vylyan, a Sauska Pince, Gere Tamás & Zsolt, Mayer Márton, Bock József, a Wunderlich Borászat, Günzer Zoltán, Polgár Zoltán és még sokan mások. Továbbra is fenntartom, hogy nem lenne rossz ötlet minden évben egy kiemelt borvidéket választani, és annak 4-5 vezető borászatát vendégként meghívni, talán Szeged áldozhatna ennyit a borkultúrának. [A képen a Széchenyi tér.]
Hogy van felénk is boros pezsgés azt a Borfesztivált követő hétvégén sorra kerülő ViFiBor bizonyítja. 28-án, szombaton délután tíz fiatal villányi borászat mutatja meg, hogy merre tart legnépszerűbb és legtöbbet kritizált borvidékünk. A résztvevők: Jekl Flóra, Bodor Bence, Hárságyi Balázs, Kvassay Levente, Lelovits Tamás, Maczkó Róbert, Maul Zsolt, Pécsi-Szabó Dénes (Janus), Riczu Tamás, Ruppert Ákos. A program helyszíne a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Klebelsberg Terme, mely a Szeged, Dóm tér 6 alatt található. A kóstoló részvételi díja elővételben 3.500 Ft/fő, a helyszínen 4000 Ft/fő, mely a belépő árát tartalmazza, kóstolópoharat biztosítanak a résztvevők számára. Jelentkezés és további információ: Kiss Attila (06-20-775-33-35, kiss.attila@gfhf.hu).
Utolsó kommentek