Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kortalanok

Györgykovács Hárslevelű 2009-2005 és 1997

2011.06.23. 00:05 - palack

Mikor útjára indult ez a sorozat, nem volt kétséges, hogy Györgykovács Imre borainak szerepelnie kell majd legalább egy epizódban. A kérdés csak annyi volt, melyik fajta lesz az, végül a borász a hárslevelűt választotta. Nálunk eddig inkább az olaszrizlingek játszottak, így még izgalmasabb volt hirtelen hatot is bontani belőle: 2009-től 2005-ig szépen sorban, ráadásként pedig egy 1997-es került dugóhúzóvégre. Kortalanság – elöljáróban csak ennyit mondanék, részletek és konklúzió a hajtás után.

Hárslevelű 2009

Inkább visszafogott réti virágos, köves illattal mutatkozik be, krétás, somlóias jelleggel, ami idővel puha körtehéjjal egészül ki. A korty sima felszínű, közepes testű, kezdetben édeskés karakterű, gyümölcsös, aztán egyre határozottabban előbukkan sós, vegetális jellege. A vége kissé hirtelen alábukik, szinte csak az alkohol fűtése marad. A legkönnyedebb a sorban.

Hárslevelű 2008

Intenzívebb köves-ásványos illatú, szénás, görögdinnyehéjas, réti virágos jegyekkel. Kóstolva teltebb testű, rusztikus és erőteljes a korty. Szélesen hömpölygő, mégis játékos és izmos savak vezetik, ízében sósság, kevés gyümölcs és finoman markáns kesernye dominál. Lecsengése hosszú és intenzív. Karakteres, telt mégis tipikusan somlói.

Hárslevelű 2007

Közepesnél intenzívebb, köves, érett barackos, nápolyis, leveshúsos illat. Kedves, vonzó, az eddigiek közül a leginkább gyümölcsös, közben pedig rétegzett és izgalmas is. Közepes testét remekül csiszolt savak tartják, ízében gyümölcsös édesség és talán egy kis túlérettség dominál, végül persze száraz marad köszönhetően a kortyközépen menetrendszerűen érkező finom kesernyének. Utóíze hosszú cseppet alkoholtól fűtött. A forró évjárat mérsékelt gyermeke.

Hárslevelű 2006

Nem túl intenzív, viszont izgalmas, mély, likőrös, körtés illatú. Ahogy szellőzik egyre sűrűbben felbukkanó tűzköves villanások tarkítják. Közepes testét élénk, játékos, többszólamú savak repítik. Intenzív zamatú, de kevésbé rétegzett, mint ahogy azt az illat alapján remélnénk. Bontás után két nappal szépen kinyílt, megtaláltuk egymásban a hiányzó részleteket. Érdemes odafigyelni rá.

Hárslevelű 2005

Érett, mézes likőrös, körtés ugyanakkor grépfrútosan friss illat krétával és időről időre felbukkanó határozott petrolos beütéssel. Kóstolva közepes testű, magas szerkezetű, élénk, picit sarkos, de jóízű savakkal. Ízében leginkább citrusok érezhetők: szájban hatévesen frissebb benyomást kelt, mint mondjuk négy évvel fiatalabb testvére. Az évjárathoz hűen hűvös és szikár: inkább haladó rajongóknak ajánlott.

Hárslevelű 1997

Szépen érett, hangsúlyosan petrolos, krémesen almás, őszibarackos, buján virágos illatú. Kóstolva meglepően friss: nem csupán arról van szó, hogy még él, hanem egyenesen köszöni és remekül van. A magas szerkezet itt is megvan, élénk savai érdekesen középre húznak. Gyümölcsei közt a csonthéjasok nagy szerepet kapnak, talán csak ez árulkodik koráról. Mindenesetre mindez kiváló összhangban van az egész korty petrolos, sós hangulatával. Két nappal bontás után is remek formában van, bár egy cseppet már jobban észrevehetők rajta a szép kor jelei.

Visszatekintve: a borok komoly meglepetést nem tudtak okozni, azonban ez a tény várakozásaimat tekintve mindenképp pozitívumnak tekinthető. Eddig is tudtuk, hogy a Györgykovács-borokon igen kevéssé fog az idő, ez a kóstolás is leginkább ezt támasztotta alá. A 2005-ig visszanyúló sor valójában nem is a borok éréséről, hanem inkább az évjáratok közötti különbségekről mesélt. Az 1997-es tétel egyedül vállalta az érettségizett szerepét, ám a fiatalok közül ő sem lógott ki igazán. Úgy tűnik, egyelőre beléjük törik az idő vasfoga.

Címkék: retro somló györgykovács hárslevelű

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr53007367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harasla 2011.06.24. 00:44:55

Számomra ő jelenti Somlót. Sosem hivalkodóak borai, de a somlói talaj mindig jelen van, miközben érződik a fajtajelleg is. Vannak Somlón koncentráltabb csúcsborok, de Györgykovácsé ihatók barátkozás közben éppúgy, mint egy jó ebédhez, vacsorához. S hiába a nagy mineralitás, sosem ég tőle a gyomrom sőt, inkább gyógyszer reá. A hárslevelű az alapbor Györgykovácsnál. Kiindulópont. Innen válik érthetővé az olaszrizling, furmint, tramini. Tükrözi a cikk, tanulságos az évjáratokat együtt kóstolgatni, nincs nagy különbség, egyenletesen somlói a színvonal. Ez az őszinte bor.

Octopus 2011.06.24. 12:27:50

Néhány hete ittunk 1998-as GYK olaszrizlinget, ami végig jól volt tárolva élete során. Gyönyörűen kezd érni, de távolról sem öreg még. Kiváló bor

2011.06.24. 22:49:03

Érdekes, hogy az ember könnyebben hajlik a slágerborok (olaszrizling) felé, pedig egy ilyen hárs micsoda vetélytársa lehet az élvonalnak...

palack 2011.06.26. 22:50:30

A 2007-es most a legszebb - hat nappal bontás után. Mindegyik tartotta magát vagy még szebb lett. A 2009-es is megkomolyodott mára. Somlói smaragdok.
süti beállítások módosítása