Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hűségeskü Montalcinóban

2011.09.14. 07:15 - alföldi merlot

A brunellóhigítók az utolsó szalmaszálat is elbukták. Sokszor írtam már a montalcinói kupleráj felszámolására irányuló mozgalomról, ami a Brunellopoli nyomán bontakozott ki. A lényeg talán abban ragadható meg, hogy mára a brunello di montalcino kellően ismertté vált ahhoz, hogy komolyan vegye magát, vagyis megérett az idő, hogy a brunello minőségéért és egyediségéért küzdők csoportja kivesse magából azokat, akik csak üzletet látnak a borban. Márpedig ez a második csoport elég nagy, és mint kiderült, a gyengébb adottságú területeken fiatal tőkékről szüretelt nem elég jó minőségű szőlők borát nem csupán a saját területükön termesztett más fajtákkal kerekítették, sötétítették és fűszerezték, hanem az éj leple alatt Dél-Olaszországból hozták tartálykocsikban az utánpótlást. Miután a DOCG Brunello előírásainak föllazítására tett kísérlet elbukott, a nagy birtokok, amelyek nyakló nélkül telepítettek bármit bárhová, és most fuldoklanak az identitás nélküli, nehezen eladható merlot-ban, cabernet-ben, syrah-ban, még egyszer nekifutottak, hogy a nemzetközi fajtákat olyan címke alatt tudják elsózni, amin szerepel a Montalcino név.

Az volt a terv, hogy a „második” bort, a rosso di montalcinót nyitják meg az idegen fajtáknak. Az érvelés úgy szólt, hogy a rossót nehéz eladni, és csak jót tesz neki, ha a gyakran gyenge minőséget van mivel följavítani. A szeptember 7-én összeült közgyűlés azonban 69 százalékos szavazati aránnyal elutasította ezt a tervet (a kis pincék általában három szavazattal rendelkeznek, de akad olyan „borkombinát”, amelyik  hatvannal). Vagyis az utolsó törvényes egérút is el lett torlaszolva: nem maradt más esély, mint ott termeszteni sangiovesét, ahol az adottságok megfelelőek, és úgy dolgozni a szőlőben, hogy minden évben legyen esély ebből a szeszélyes fajtából szép bort készíteni.

A nyáron Montalcinóban járva szebbnél-szebb rossókat kóstoltunk, a Salicutti, a Pian dell’Orino, a Sesti, a Sesta di Sopra, a Talenti vagy a Pecci Celestino rossói egyértelműen bizonyították, hogy ez egy önálló műfaj, ami a brunellóétól eltérő, de hasonló mélységű élményt kínál, és az egyszerűbb feldolgozás miatt még többet mond el a sangioveséről.

Címkék: brunello sangiovese montalcino rosso di montalcino brunello di montalcino brunellopoli

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr813225978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.09.14. 08:58:40

no, nagyon helyes!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.09.15. 13:47:27

Számomra a legszórakoztatóbb az az érv volt a Wine Spectator cikkében, hogy Chiantiban is engedélyezett 15% egyéb fajta hozzáadása...

Arról persze szó sem esik, hogy a chiantik drágábbja is legfeljebb csak az átlagos rosso árát képes elérni. Már ha jól emlékszem.

Különben is ott van a szinte már önálló, jól bejáratott "szupertoszkán" megnevezés, amivel akár többszáz euróért lehet IGT borokat árulni.

Bornemissza Gergely 2011.09.20. 12:12:32

Egyszer sajnos én is vettem ilyen brunellóféleséget, sajnos, ki is öntöttem!
Borzasztó!
süti beállítások módosítása