A szüreti értékelést korábbról kell kezdenem. Ahhoz, hogy lássuk, hogyan is jutottunk el 2011 őszéhez, látnunk kell az évre jellemző előzményeket. 2011 az aszály éve volt. Szőlőskislak térségében az előző félévben cca. 120 mm csapadék - a normális fele, harmada - esett, amit hála istennek a júliusi eső megduplázott. 2011 a lösz éve lesz. Miért mondom ezt? Dél-Balaton zömében lösz talajon fekvő szőlői a talaj jótékony hatásának köszönhetően - vízmegtartó képesség - jól vészelték át az aszályos évet. Ettől függetlenül és (vagy ) ezért 2011-ben jó érettségben és szép (természetes) savakkal tudtunk szőlőket szüretelni. A szőlészeti munka (gyűjtőnéven: zöldmunka) kiemelkedő jelentőségű volt 2011-ben. Mikor ezeket a sorokat írom, még mindig gyönyörű, élő, virulens, zöld lombú szőlőket lehet látni dűlőinkben. A szüreti időpont döntő fontosságú volt 2011-ben. Ilyen meleg évjáratokban napokon múlhat a természetes egyensúly megszületése.
A mai helyzet: Chardonnay Matacsból: 500 literes fahordókban elerjedt, már most jól esik inni. Sauvignon Blanc a Dávidból: 500 literes hordókban elerjedt, virgonc. Rajnai Rizling Jánoshegyből: 1 000 literes hordókban még erjed, buja. Rozék, Pirosborok: tartályban, egyszer fejtett, kénezett, november elején már palackban lesz. Pinot noir: két dűlőből, két klón, 225 literes hordókban. M2: tiszta meggy, 163: hűvös és elegáns. Merlot-k: ma préseltük, Jánoshegyből, három dűlőrészből, három különböző érettséggel (20-22). Úgy néz ki, lesz Válogatás. Kékfrankos a Jánoshegyből: ma szüreteltük. Ilyenkor tele vagyok kérdésekkel, remélem, jó lesz! Cabernet Franc a Landordból: holnap szüreteljük, betyár lesz.
Utolsó kommentek