Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Dr. Szesz a másnaposságról

2012.01.04. 07:00 - alföldi merlot

Mike Steinberger hívta föl a figyelmet egy igencsak terjedelmes 2008-as cikkre, amiben a másnaposság összes mondabéli ellenszerét sorra veszik. Maga a cikk hosszabb, mint érdekes, de a figyelemfelhívásra érkezett egyik hozzászólás kompakt formában - és szerintem példátlanul meggyőzően - összegzi a lerészegedés hatásmechanizmusát, illetve egy harcedzett orvos tapasztalatait a másnaposság kúrálásban. A legjobb ellenszer persze a mértékletesség, de ezt tudtuk eddig is. Amiről viszont nem esik szó, az a lefekvés előtt beadagolt fájdalomcsillapító, pedig nélküle tényleg pokol a másnap. [A képet innen metszettem.]

A nickségben a Zack nevet fölvett kommentelő szerint a négy főkolompos:

1. Kiszáradás: meggyőződésem, hogy a másnaposság kétharmadrészt kiszáradás. Az etanol (borszesz) blokkolja az antidiuretikus (antivízhajtó) hormont a vesében, márpedig a molekuláris biológia pontosan olyan, mint a matematika. A negatív negatívja pozitív, ezért az antidiuretikus blokkoló voltaképpen diuretikum (vízhajtó). IGYÁL VIZET.  

2. Az alkohol méreg. Részletesebben: gyomorméreg, idegméreg, szívméreg, májméreg. És nem ritkán szennyeződések is találhatóak benne. Nincs rá bizonyítékom, hogy az olcsó alkoholban több a szennyeződés/méreganyag, de személyes történelmem alapján - aminek a Kami vodka és a Burger sör (12 dollárcent per doboz) fogyasztás is része – minden okom megvan feltételezni.

3. Hipoglikémia (alacsony vércukorszint). Bár az alkohol nem kimondottan kalóriaszegény, mégis a vércukorszint leesését idézi elő. Szoktunk csodálkozni azon, hogy részegen miért esik annyira jól az étel, hát azért, mert a testünk, biokémiai értelemben, éhes. NE CSAK IGYÁL, EGYÉL IS. A kiszáradásnál és az agyunk mérgezésénél csak egy dolog rosszabb, kiszáradni, megmérgeződni és éhezni.

4. A szimpatikus idegrendszer reakciója (más néven elvonás). Ha sokáig és sokat iszunk, akkor a szervezetünk hozzászokik az alkoholhoz. Az alkohol depresszánsként hat: a szó szoros értelmében kikapcsolja az agyat, és lelassítja a szervezet működését. Az idegrendszerünk reflexszerűen reagál az ingerekre, vagy a pihenés és az emésztés üzemmóddal (paraszimpatikus), vagy a harc illetve menekülés üzemmóddal (szimpatikus). A depresszánsok a pihenés/emésztés üzemmódot aktiválják, és ahogy az alkohol lebomlik a szervezetünkben, a testünk új erőre kap, és hiperérzékennyé válunk. Remegünk, hevesebben ver a szívünk, és nincs étvágyunk; olyan ez, mintha egy adrenalinfröccsöt kaptunk volna. Akik különösen érzékenyek, azoknál ilyenkor szívritmuszavar alakulhat ki. Ez ellen pedig nem sokat lehet tenni túl azon, hogy újabb depresszánst viszünk be a szervezetbe, ez lenne a jólismert „kutyaharapást szőrével”. Orvosként nem ajánlhatom a reggeli felest, de a remegést elmulasztja.

Címkék: szemleszerű másnaposság

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr623518342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2012.01.04. 13:20:24

A kettes pontban nagyon nagy az igazság. Cefet másnapos szoktam lenni egy-egy jól (vagy épp félre)sikerült buli után, de amióta csak unicumot iszok, szinte semmi bajom sincs másnap.

Az elsőhöz pedig a legjobb, ha abból a vízből még este, de legkésőbb lefekvés előtt iszunk. Másnap az már csak annyit ér, mint üvegben hordani a vizet tűzoltáshoz.

szobakutty 2012.01.04. 13:25:31

www.youtube.com/watch?v=rrk1zUNp478 a téma művészi megfogalmazódása, legott...

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.01.04. 13:41:51

Erős bebaszás után zabálás, algopirin, min. fél liter víz, ágy mellé még egy liter éjszakára, 10-12 óra alvás.
Reggel fosás, ne szìvódjon tovább a belekből se.
Süti reggelire, tejjel, vitamin és ásványianyag pótlás bogyókkal.

A rutin beszél belőlem.

toi 2012.01.04. 14:10:43

@Selmeczi a buta, rusnya szőke nő!: te még részeg vagy, vagy csak simán elnézted a blogot.

buddha 2012.01.04. 14:35:14

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
annyit fűznék hozzá:
bebaszás,kaja,c-vitamin-algopirin combo,1L víz
reggelre jól vagy
jah,és a tömény mellé célszerű vizet inni

Fjobber 2012.01.04. 14:40:58

Akármennyire KO vagyok, elalvás előtt amennyi víz lecsúszik + 1 pohár cukros víz (2 kiskanállal szoktam), utána semmi másnaposság nincs. A gond az ha annyira kész vagyok hogy mindezt elfelejtem lefekvés előtt.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.01.04. 14:55:33

A házi bortól soha sincs semmi bajom. Talán azért, mert az csak szőlőből van? Bolti, minőségi borok is kikészítenek.

Adani 2012.01.04. 15:08:44

Nálam szokott működni az 1000mg-os C vitemin is. Nem a reklám helye de a Dr. lenkei félét szoktam használni ,de bármelyik másik is megteszi. Buli előtt biztonságképpen egy, ha sikerült nagyon berúgni, akkor lefekvés előtt mégegy, reggel ébredéskor mégegy. És persze lefekvés előtt sok víz, ha van rá mód enni, minél többet. Buli előtt jó még a jó zsíros és nehéz kaja, minél jobban tocsog a zsírban annál jobb. Igazán hardcore userek szokták még azt is csinálni ,hogy vagy két evőkanál zsírt csak úgy magában lenyelni, lerakódik a gyomor falán és gátolja a pia felszívódását. Még igazán komolyan nem próbáltam ki ,mert baromira szar íze van a zsírnak magában.

LAVÓRVAGÁNY 2012.01.04. 15:20:22

Pedig a gyógysör igenis működik reggel. Csak akkor meg jön a másik szabály, hogy egy sör nem sör, két sör...

Kabarészínész 2012.01.04. 15:50:50

1. Mit igyunk: Immáron tudományosan bizonyított tény, hogy a Bourbon rosszabb másnaposságot okoz, mint a vodka.A providence-i Brown Egyetem kutatói szerint a whiskyelőállítás során keletkezett melléktermékek, például a tanninok, az aceton és a furfurál okolhatók a fokozottabban fájó fejekért. A whisky ugyanis 37-szer annyi mellékterméket tartalmaz, mint a vodka.
www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/6938/whisky-vagy-vodka
Ezek nem csak a viszkiben, de minden nem áttetsző italban, a vörösborban is megvannak.

Én személy szerint kizárólag magas minőségű édes fehér bort fogyasztok, mivel az édes bornak sokkal alacsonyabb a savtartalma a többinél.

2. Lefekvés előtti ivás.
Sok víz. Persze ez nagyban függ a készenlétünktől, de legalább fél liter víz, jobb esetben le kell csúsztatni mellé egy hideg pizzaszeletet :)

3. Bogyók: még aznap, lefekvés előtt a sok vízzel bevenni egy multivitamin, egy c-vitamin, és egy aranygyökér kapszulát. Az aranygyökér májvédő, májerősítő, segíti a szesz lebonátsát.

4. Másnapi étel. Fentiek után reggel felkelve az olyan gyenge gyomrúak, mint én, akik 2 üveg minőségi bor (és semmi feles, semmmi más) után is tudnak másnap egész nap hányni, na nekik ajánlott a korhelyleves. Népi bölcsesség, de kurva igaz, savanyú káposzta, húsleves, semmi aszpirin, mert izgatja a gyomrikát. Este egy xanax, h az idegrendszered is megnyugodjon. tschá

Gatinho 2012.01.04. 16:05:23

Lefekvés előtt 2 mackósajt a'la natúr és 2 nagy pohár víz.

4430/4 · http://korhazban.blog.hu 2012.01.04. 16:10:01

@Látnokzsálya: azért a xanax másnaposságra egy kicsit túlzás

zizou76 2012.01.04. 16:14:48

Saját tapasztalatok:
- vitamin: nem nagyon segít, valamint ha érzékeny a gyomrod, akkor bánt is...
- füst: szerintem a fejfájás 90%-a odaírható... Régen dohányoztam, mindig fájt másnap a fejem. Most már a füstös helyeket el sem viselem - részegen sem, és sokkal jobb a helyzet.
- víz: buli utolsó órájában csak víz = minden OK másnap. Így sikerült egy végigpálinkázott lagzi, majd 2 óra alvás után teljesen 100-asnak maradni. Másnaposan szintén vízivás, de! Nálam csak a szénsavmentes ásványvíz a nyerő, a csapvíztől (amit normál esetben megiszok) hányinger!!! Tessék előre bevásárolni 1 üveggel.
- fogmosás: ez inkább csak komfort, az alkoholos szájban a nyelv ízlelőbimbói kicsit rosszul érzik magukat (kábé mintha leforrázná az ember)
- kaja, jó minőségű pia: egyetértek az előttem szólókkal

-Z

zizou76 2012.01.04. 16:19:21

"két evőkanál zsírt csak úgy magában lenyelni, lerakódik a gyomor falán és gátolja a pia felszívódását."

Magyarul sokkal többet kell meginni ugyanahhoz a hatáshoz... Móórgit, nóóórmális?! :))
Pont az ellenkezője kell: éhgyomorra inni! :))) Nopersze ott vigyázni kell, mert hamar bekövetkezik a director's cut :))) Vagy amit a koleszban csináltak egyesek: alkohollal átitatott géz(vagy mittoménmi)darab az ínyhez betéve. Onnan szépen felszívódik és elég egy feles. Állítólag működik, én nem próbáltam.

-Z

dalton1 2012.01.04. 22:23:41

Szerintem kulcsfontosságú hogy csak annyit igyunk hogy éjjel fel tudjunk kelni inni (vizet)...ehhez gyakorlat és megszokás vezet...volt hogy éjjel 1-1,5 liter vizet is megittam, és ritka frissen keltem...

kukko 2012.01.05. 04:56:33

@Látnokzsálya: "az édes bornak sokkal alacsonyabb a savtartalma a többinél"
Hát nem feltétlenül.

Adani 2012.01.05. 08:06:55

@zizou76:

Nem mindegy, hogy vigéckedni akar valaki ,hogy minél többet iszik vagy minél olcsóbban akar bebaszni.

Olcsó bebaszáshoz éhgyomorra ivás is megy, nincs, ami felszívja a piát, elég hamar kiütöd magad.
Van több megoldás is, amik csak megmosolyogtató baromságok, de nem működnek, pl. a vodkába mártott tampon vagy seggbe feldugott Diana cukor. Amit mi is próbáltunk, egy kicsi helységben pl. lakótelepi fürdőszoba vagy WC virágpermetezőbe pálinka vagy vodka és szétspriccelni majd mélyeket inhalálni. Nekünk pálinkával nem ment. Egyesek vodkát szembe módszerrel próbálkoznak, állítólag ott jobban felszívódik, azért én ezt nem merném megcsinálni, biztosan nem jó a szemnek sem ha ilyesmiket öntenek belé pár forint spórolásért meg nem jó üzlet ha romlik tőle a szemed vagy akár meg is vakulsz miatta.

Költségcsökkentő még ha olcsó piától asdzol be, kolisként mi is csináltuk, pénz nem volt sok, tehát valami olcsó kannásbor (Cimbora, Merengő, Csaplárosné stb.) Tesco-s kóla, aztán persze hamar berúgtunk, de rettenetes másnaposság volt utána ill. nagyon büdös és nagyon fekete végtermék nagydolog után meg jó büdös fingások. Minőségibb piát ha iszol meg drágább ugyan, de a másnaposság is elviselhetőbb.

hegyaljai 2012.01.05. 13:53:03

A másnaposság leküzdésére folytatott élettani kísérletek objektív kiértékelését jelentősen zavarja, hogy a memóriaegység blokkolva van. :)
Ezért sem az előző napi bevitel, sem a következő napi gyógyszeradag és ütemezés, valamint a közérzet javulás mértékével kapcsolatos emlékek nem pontosak.
Kimaradt viszont a "tisztaság" kategória felsorolásából egy fontos anyag, a hisztamin, mely a hibás alapanyag, hibás erjesztés, illetve a hibás lepárlás eredményeként egyaránt kerülhet az italba.
A víz a legfontosabb, és előtte is! Tehát szomjúság oltására legfeljebb alacsony alkoholtartalmú sört, vagy fröccsöt igyunk. Bor és szeszes ital előtt pedig oltsuk szomjunkat vízzel.

szikjáró 2012.01.05. 22:55:07

reggel egy pohár jéghideg fröccs és nincs macskajaj.
bár mióta házi pálinkákat fogyasztok, mindennemű egyéb alkohol mellőzésével, a másnaposság kimerül némi éhségben. a reggeli elsikálja.

szikjáró 2012.01.05. 23:04:14

@Salvia divinorum

magas minőségű édes borok nincsenek. a bor önmagában mindig száraz. ha nem, akkor cukrozzák, vagy nem engedik teljesen kiforrni. egyik megoldás sem fér bele a magas minőségű borokkal szemben támasztott elvárásokba. pl a tokaji aszú borként minősíthetetlen.(bár annál a botrytis-fertőzés miatti aszalódott bogyók extrémmagas cukortartalma akadályozza az erjedést[szerencsés esetben]).
szóval a bor száraz :) a többi nagyrészt pacsmag.

fer88i 2012.01.05. 23:30:49

kerülni kell a szinezékes italokat(likőr) lefekvés előtt algopirin... ha kihagyom akkor 2x háromszor nehezebb elviselni a másnapot. Nem ismerem a mechanizmusát, és gondolom a gyomornak sem jó, de nekem csak ez vált be.

kifli 2012.01.06. 00:43:12

@obligat: no fuss ennek neki mégegyszer

harasla 2012.01.06. 13:32:54

Nem az etilalkohol(etanol) okozza a másnaposságot, hanem a metanol azaz metilalkohol! Illetve annak bomlástermékei, a formaldehid és főként a hangyasav. Azért más-naposság, mert az etilalkohol bénítja annak az enzimnek a működését, ami a metanolt bontja. Amíg nem bomlik le a megivott etilalkohol, addig védve vagyunk a másnaposságtól. (Ezért is esik jól másnap egy reggeli sör) S nem mindegy, mitől leszünk másnaposak, a whisky, konyak, rum, vörösbor jóval több metanolt tartalmaz, mint a fehérbor - s legkevesebbet a vodka.

hegyaljai 2012.01.06. 16:34:24

@harasla: Abból amit írsz, úgy látom másnapos voltál amikor ezt tanultad biokémiából. :)
Ezért idézet a WIKIPEDIA-ból:
A másnapossággal járó tüneteknek több oka is van. Az etilalkohol – az antidiuretikus hormon termelésének befolyásolásával – dehidratációt, azaz kiszáradást okoz, ami a szájszárazsághoz, valamint fejfájáshoz vezet. Az etanol a máj alhohol-dehidrogenáz enzimje hatására acetaldehidre bomlik, amit az acetaldehid-dehidrogenáz ecetsavvá alakít. Az acetaldehid mérgező, a főbb tüneteket ez a vegyület okozza.

Adani 2012.01.06. 16:42:54

@hegyaljai:

Ráadásul ha már metil-alkohol (metanol) van a szervezetben az régen rossz, az ugyanis halálos méreg, könnyű összetéveszteni az etil alkohollal, mert ugyanolyan szaga van, viszont az méreg. Már kis mennyiségben is halálos, sőt ennél kisebb mennyiségben a látóideget teszi tönkre, amitől véglegesen megvakul az ember.

Viszont az etilt és metilt tényleg ugyanaz bontja a szervezetben ,ezért ha valaki metilt ivott akkor etil alkoholt kell itatni vele, hogy meggátolja a metil lebomlását.

harasla 2012.01.06. 18:33:09

@hegyaljai: Nem csak a Wikipediából lehet informálódni, tanulni... Bár igaz, hogy az etilalkohol így bomlik, ám az acetaldehidet nagyon gyorsan bontja annak dehidrogenáz enzime. Aki lassú bontó, az sokkal gyorsabban rúg be (ilyen a keleti rassz). Ám ettől a hipotézistől aznaposak lennénk, s nem másnaposak.
Amit "adani" ír az is igaz, valóban méreg a metil, ám kis mennyiségben (tessék utánanézni) minden erjesztett alkoholos ital tartalmaz több-kevesebb mennyiséget. S igaza van abban is, hogy az etilalkohol jelenléte (mint fentebb írtam) bénítja annak lebomlását.
Az alábbi cikk pontos mérésekkel igazolja különböző italok methanol tartalmát:
www.scribd.com/doc/36605631/Concentration-of-Methanol-and-Ethanol-in-Alcoholic-Drink-by-GC

elzee 2012.01.07. 16:57:55

@obligat:

valamit nagyon elnéztél... :)

atti789 · http://etelek-receptek.com/ 2012.01.08. 13:48:46

Az 1. ponthoz szólnák hozzá: Másnaposan mindig sok vizet ittam, sőt, ha egy buliban leállok az ivással, egyből elkezdek szomjazni, és egy csomó vizet megiszok, ez esetben szinte egyáltalán nem leszek másnapos. A legjobb szerintem az, ha az ember tud mértéket tartani, de ha mégis sikerül kirugni a hámból akkor mindenképpen igyunk sok vizet, együnk, és aludjunk amennyit csak lehet.
süti beállítások módosítása