Valamikor a karácsony előtti héten nyakamba vettem a Sörspecialistát meg a Csakajósört, és beszereztem minden karácsonyinak tűnő sört. Aztán telt-múlt az idő.
Samichlaus Schloss Eggenberg (0,33-as palack, 14%)
Nem is karácsonyi, hanem Mikulás-sör, mint a név is mutatja. Legendásnak is mondható, viszonylag mozgalmas története van: két sörfőzdét is megjárt. Eredetileg a nagy élesztőmágus svájci Hürlimann főzte, 1979-től; a nagy kunszt persze a 14%-os alkohol volt, akkor a világ legerősebb söreként hirdették. Sajnos a mai napig ez a marketingolás iránya: a világ legerősebb lagere. (Vö.: A világ legnagyobb törpéje.) Hürlimannék 1997-ben bezártak. Három évvel később viszont az osztrák Schloss Eggenberg (nem össztévesztendő a cseh, pontosabban Český Krumlov-i Eggenberg sörfőzdével!) megvette vagy inkább átvette (a svájciakkal együttműködve) a receptet. Minden év december 6-án főzik, tíz hónapig érlelik aztán. Évjáratosként hozzák forgalomba, ez a palack értelemszerűen a 2010-es főzet volt (a képen egy 2000-es látható). Brutálisan erős alsóerjesztésű duplabak. Csokoládés és nagyon erősen karamelles karakterű, nagyon édes és keserű, testes, krémes sör. A tokaji sörben. Kell szokni, de meg tudja szeretni az ember. (Kétliteres, barrique változata még kapható 9500 forintért.)
Camba Bavaria St. Arnold Chrismas Ale (0,75-ös palack, 3300 Ft., 7,2%)
A Camba renegát bajor főzde, sutba dobta a bajor nép sörügyi sarkalatos Szent Korona-tanát, a Reinheitsgebotot, és a mélybajor szemszögből reménytelenül posztmodernnek tűnő kézműves paradigmát tolva maga előtt mindenféle ale-ek, ipák, miegyebek főzésében dekadenskodik. De annyira, hogy ezt a karácsonyi ale-t egyenesen egy amerikai, a houstoni St. Arnold főzde mestere készítette saját receptje szerint. Bajor főzde, amerikai főzőmester, belga ale. Ezt bogozzák ki! Globalizmus, posztmodern, new age! Szűretlen, kétszer erjesztett. Egyértelműen a belgás, lambicos, gyümölcsös vonal felé tart. (Bár nem ízesített!) Málnaszörpszín, cseresznyés illat, erős gyümölcsjegyek, nagy test, szép, kerek ital, visszafogottan keserű befejzeéssel.
Csobánkai Öregsör (Csobánkai Serfőzde, 0,75-ös palack, 1800 forint, 6.7%)
A kisszériás ital fogalma új értelmezési tartományba került: a 28-as sorszámú palackot sikerült beszereznem. Még párttagkönyvben is szép lenne. (Nem LMP-sben.) A magyar kézműves mozgalom új reménysége a tényleg garázsnyi Csobánkai Serfőzde: Majoros Gábor családi házának alagsorában próbálja élesztgetni a helyi hagyományokat, és nem győzi hangsúlyozni, hogy Csobánkán még az ötvenes években is minden második háznál főztek sört. Altbierről beszélünk, miszerint öregsör, félbarna, palackos utóerjesztéssel. Enyhén édeskés, kövér, elegáns alt. Jobban szerettem, mint az ipari német altokat. Egyszeri produkció, valószínűleg már nincs is belőle, kár tovább ragozni. Majd jön valami más.
Hofstettner Granitbock (0,75 l; 7,3%)
Nagyon szeretem ezt az osztrák főzdét, a bakjait különösen. Visszafogott illatú, nagyon finoman malátaédes, karamelles, de jellemzően száraz karakterű sör, széles, jókedvű, barátságos. Egy haversör, na. A vége széntablettás kicsit, szárító.
Anchor Christmas Ale 2011 (0,33; 5,5%)
Az aranyláz idején, 1871-ben alapított San Franciscó-i sörfőzde karácsonyi sörét alighanem Karinthy Frigyes hőse készíti: Az Ember, Akinek Abszolúte Semmi Érzéke A Szimbolizmushoz. EAASÉSZ megkapta a feladatot: karácsonyi sört köll készítni. Mik a karácsonyi fűszerek, ízek? Gyömbér, fahéj, szegfűszeg. Nosza. Bele mind! (Még jó, hogy nem magyar az ürge, és nem próbálkozott töltött káposztával vagy halászlével.) Ilyen sör ez, mintha hideg, szénsavas forralt bor vagy folyékony karácsonyi sütemény lenne: gyömbér, fahéj, szegfűszeg. És nem rossz. Nem diszharmonikus, ízlésesen, bár nagyon karakteresen fűszeres barna ale. A gyömbéres csípés és szárazság meghatározó és nem kifejezetten sörbarát ízjegy, mégsem veri széjjel. Kicsit rövidebb és szárazabb, mint kéne.
Corsedonk Christmas Ale (0,25; 8,5%)
Igen testes, narancsos, csokoládés karakterű, erős belga ale. Határozottan pezsgő szénsavassága könnyíti. Visszafogott fűszeresség (fahéj, kardamom), sok édes. Meggyőző.
Delirium Christmas (0,33; 10%)
A kevés híján négyszázéves Brouwerij Huyghe itthon is elég ismert, elég népszerű és igen erős elefántos sörének karácsonyi verziója. Vöröses belga ale, olyan laza kadarkaszínű. Kenyeres, élesztős illatú, cukorkával. Közepesen szénsavas, fűszeres, visszafogottan édes. Integrált, de jól kiérezhető, meleg alkohol. A vége lazán keserű.
Gouden Carolus Noël (10,5%)
Erős belga ale a mecheleni Het Ankertől. Gazdag, testes, nagy sör. Medvecukor, narancs, fűszeresség (fahéj!), karamell, kenyér. Az alkohol föl sem tűnik ekkora testben.
Scaldis Noël Ale (Bush de Noël) (0,33-as palack, 12%)
A Dubuisson családi belga sörfőzde (Brasserie Dubuisson Frères) ugyan több mint kétszázötven éves, de karácsonyi sörét csak 1991 óta főzi. Európában Bush de Noël néven fut, Amerikában Scaldis, hogy miért, abba belegondolni sem merek. (A Gusztáv című magyar rajzfilmet annak idején Csehszlovákiában Oskar néven vetítették, nehogy valaki arra merjen gondolni, hogy itten Husák elvtárs volna froclizva.) Itthon valamiért amerikai nevűt kaptam. Határozottan édes sör, de friss, pattogós. Élénk szénsav, sok, nagyon apró, szurkáló buborék. Gazdag aromavilág, sok gyümölccsel (szilva!). Nem lóg ki a nagy alkohol. Izgalmas, igazi téli sör.
Utolsó kommentek