Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Illatos fehér

Losonci Gereg Kékfrankos 2009

2012.01.26. 11:00 - palack

Gereg. Losonci Bálint szerint teljesen atipikus mátrai dűlő: kis túlzással mediterrán foltnak lehetne nevezni az amúgy hűvös Mátrában. Gyöngyöspatától északkeletre található, viszonylag nagy kiterjedésű, délnyugati tájolású, 220 és 340 méter közötti magasságú domboldal. Szeles, talaja a csapadékot gyorsan elvezeti, legjobb részein a vörösagyagba jókora adag könnyű szerkezetű, vörös színű andezittufa vegyül. Innen származik a 2009-es évjárat egyik (ha nem a) legizgalmasabb kékfrankosa.

Losonci. Nem győzöm elégszer leírni mennyire példaértékű az a munka, amit ő és Tőkés társai a Mátrában végeznek. Nem fentről várják a segítséget, nem az országos vagy borvidéki marketing hiányán vagy hibáin siránkoznak, helyette inkább összefogtak, segítik egymást a mindennapokban és időről-időre közösen mutatják be boraikat. Bálint irigylésre méltóan elszánt és lelkes, szereti és hisz abban, amit csinál. Ez pedig valami rejtélyes módon, tudományosan még nem bizonyítottan, csak úgy, mint az ásványosság a talajból, megmutatkozik boraiban is.

Losonci Gereg 2009. Kezdetben inkább visszafogott, lassan kibontakozó, fűszeres, gyümölcsös, hűvösen elegáns illattal mutatkozik be. Sokrétű, de nem adja könnyen magát. Ha megdolgozunk érte kapunk ibolyát, érett ribizlit, füstös húst, ánizst és jó adag napraforgómagot. Kóstolva közepes testű, élénk de nem húzós savú, feszes, remek szerkezetű. Tanninja inkább kemény de érett, a fajtához képest meglepő módon egyáltalán nem kevés. Ennek is köszönhető, hogy a bor struktúrája szinte kikezdhetetlennek tűnik. Ízében megkapjuk az orrban ígért virágos, fűszeres gyümölcsösséget finom hordós jegyekkel és jó adag izgalmas sós ásványossággal kiegészítve. Lecsengése hosszú, intenzív, nagyon lassan halkuló. Érett, sűrű mégis friss és feszes bor. Nálam a 7 pont nem volt kérdéses, harmadik este már a nyolcon is gondolkodtam.

Hiába, Mátra az illatos, könnyed fehérborok hazája.

A Gereg talajának fotóját a pince honlapjáról ástam elő.

Címkék: kóstolás vörös kékfrankos hétpontos mátra losonci 2009 losonci bálint

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr943745480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e_easy 2012.01.26. 11:59:47

Decemberben volt szerencsem hozza kutyafuttaban a tokes kostolon. Nagyon tetszett, de emlekeim szerint az urrateszi meg inkabb. Sort kene keriteni egy nyugodtabb szeanszra mindkettovel

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.26. 12:54:37

@e_easy: Én megtettem a napokban, és még soha nem éreztem akkora klasszis-különbséget ezen kékfrankosok között, mint a 09-esek esetén a Gereg javára.
borrajongo.blog.hu/2012/01/25/felzarkozas_losonci_borokbol

2012.01.26. 14:25:06

@drbarta: kivételesen egyetértünk :D

e_easy 2012.01.26. 14:50:38

@drbarta: doktor ur, az on keze az utoeren van :)

Benikuty 2012.01.27. 06:17:35

Bálint, majd megkóstoljuk a kecske paprikás mellé...

2012.01.27. 16:00:58

@Benikuty: nagyon készülsz... :)
süti beállítások módosítása