Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A fehérek partvidékén

2005.09.05. 14:54 - Albert gazda

Tömeges nyárbúcsúztató rendezvényt tartottunk szombaton, mint a szocialisták Pápán (a fideszes fészekben). Körünkben azonban egy árva szó sem hangzott el arról, hogy tizenhat év után végre ideje lenne a folyamatosságnak. Sőt, ennek az ellenkezőjéről sem. Inkább ettünk és ittunk. Ebből az alkalomból hat borról szükséges beszámolnom. Nyolcról kellene, csakhogy két versenyző dugós volt. Ez rendkívül szomorú, pláne, hogy a sor vége felé következtek volna, tehát őket terveztük marcipánnak az úgynevezett tortára. Leírom, noha önhibáján kívül értékelhetetlen bort nem bírálunk: Jásdi István 2003-as Lőczedombi Szürkebarátjából és a Királyudvar 2002-es Úrágya Furmintjából sem sikerült kiforgatni semmit a dohon és a reszelt almás punnyadtságon kívül. Mindegy, erről nem ők tehetnek. Hanem a portugálok.

Légli blanc, 2004
Ottó (kétté) alapküvéje, sauvignon blanc-ból, rizlingből, királyleánykából, ezer forint alatt. Halvány zöldessárga csillogás, ordítóan sauvignonos illat, csalán, vágott fű, bodza, ilyenek. Egyéb évjáratokban szokott lenni benne némi trópusi egzotikum – ananász, mangó –, most nincs. Az ízében sincs. Friss és üde, vékony és magas, a savak vibrálnak, ficánkolnak, erőszakoskodnak. Nem rossz – volt jobb. Több, mint 3 pont, kevesebb, mint 4. Ha muszáj dönteni, csak 3.

Vinárstvo Vinanza: Sauvignon 2002
Az első szlovák bor, amely jólesett. Nekem. Ez ideig csak fáradt rizlingekbe, frankovkákba és furmintokba botlottam. Tisztátalanokba, elászkoltakba, olyanokba, amilyeneket Magyarországon a 90-es évek előtt csináltak. Ez olyan, amilyeneket Magyarországon a 90-es évek óta csinálnak. Korrekt reduktív technológia, a színe kicsit mélyebb, mint Légli blanc-jáé, az illata már-már ugyanaz, friss és harsogóan füves-csalános, semmi jele, hogy járna fölötte az idő elfele. Ízében sincs, tartja magát keményen – a jelző a savak okán szó szerint értendő. Picit közelebb a 4-hez, tehát 4 pont.

Konyári pince, Sigillum Loliense (fehér) 2003
Sauvignon blanc és chardonnay, közülük ismét csak előbbi dominál. (Az arányokról nem tudni.) Jó bor. A színe még mindig zöldes, hiába a két év. Fát tudomásom szerint nem látott, ehhez képest illataiban – végre – mélység is van, szépen alakulgat a palackban. Semmi csalán, helyette gyümölcsök, sőt aszalt barack és csipetnyi füst is. Ízében dettó, korrekt, egyenes bor, erőteljes savakkal. Már-már meglepően gerinces, ha a 2003-as évjáratra gondolunk. Igaz, a címke szerint szeptember 3-án, elég korán szüretelték hozzá a szőlőt, addigra nem éghettek el az acidok. Mindenesetre semmi lomhaság. 5 pont.

Légli Ottó, Sauvignon Reserve 2004
A barrikolt magyar SB. Ha jól emlékszem, három éve próbálkozik ezzel a mester, és ez eddig a legszebb. Először diszkrét a hordó. Tökéletesen tiszta, a fa nem tolakszik egyáltalán, finom árnyalat csupán, a szőlő vezeti a bort. Perfekt fajtajelleg a melegebb világból, túl a füvön, de még innen a tropikáliákon: egres illatban, ízben egyaránt. Szép savak, jól csiszolva, komoly gerinc, közepes test, korrekt arányok. 5 pont.

St. Andrea (alias Lőrincz György) Napbor 2004
Chardonnay, pinot gris, olaszrizling. Sok fa, ahogyan azt a fiatalembertől megszokhattuk. Nagyon-nagyon sokkal több, mint Légli sauvignon-jában. Jóval-jóval kevesebb, mint – mondjuk – a 2003-as Napborban. Jobban tetszik tehát, mint a 2003-as. Élet van benne. Szép tükrös szín, a fa vaníliája mellett barack, mandarin, hasonlók. Ízében gyümölcsök, fa és rengeteg vitalitás. Szikrázik, sziporkázik. Inni kell, az utolsó kortyig. 5 pont.

Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2000
Aszú nélkül nincs borozás. Tokaj a legnagyobb – és a mienk. Ehhez tartjuk magunkat, ha tehetjük. Most tehettük. A Disznókő 1992 óta ugyanolyan. Ugyanolyan jó. Minden Disznókő-bor felismerhető. Ez is. Gyönyörűen csillogó szín, áradóan gyümölcsös, friss illatok. Narancs, barack, mandarin, banán. Fiatal és élénk. Ízében 2000-es: az édesség és a kesernye balanszíroz, a savak háttérben. Belőlük többet kívánnék, de ebben az évben ennyi jutott. Most ez van, most ezt szeretem. Kilométer hosszú, és minden korty újabb és újabb rétegeket tár fel, egyre jobb és izgalmasabb lesz. Aztán elfogy. Kár. 7 pont.

Címkék: kóstolás

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9213064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkk 2005.09.06. 09:59:34

Biztos, hogy az Úrágya dugós volt? Mert én már mikor legutóbb kóstoltam, ugyanilyen formáját mutatta...

2005.09.11. 12:18:46

A Jásdinak csak 3-4 éve volt bora, az idén már kihagytam

etna 2005.09.17. 09:08:31

Minek ez az erőltetett irónia? Mindenki tudja, hogy sem a portugálok (gondolom a dugógyártókra céloz itt a kollega), sem a borászok nem tehetnek a dugósságról.
süti beállítások módosítása