Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A György-Villa titka

2005.09.17. 23:35 - alföldi merlot

A György-Villa hallatán valószínűleg minden második embernek a Banánhéj és a pókerközvetítések nyomán sokadik virágzását élő Korda Gyuri műmájer villája jut az eszébe, ami a referenciamezőt – a tulajdonos Henkell und Söhnlein vélhetően nagy bánatára –, erősen a giccs irányába tolja. De azért valószínűleg nem kevesen vagyunk, akik a borászati és gasztronómiai magazinokban állandó fícsőrként jelen lévő egész oldalas reklámok nyomán már megtanultuk, hogy a György-Villában nem Karel Gott szelleme kísért, hanem az első magyar Master of Wine-jelölté.

A magor MW-növendék villájának titka engem már akkor is erősen foglalkoztatott, amikor még nem a körpanorámás, dzsakuzzis MűvAlkban laktam, hanem egy dohos kis bloglyukban. Érdeklődésemet Romsics László iránt két dolog keltette fel: a nevével fémjelzett magor Decanter-vaktesztek, valamint arcának szuperinflációja a MW cím lebegtetése által. A magor Decanterről Magor Decanter címen mondtam el a véleményemet, az ezerszer megelőlegezett MW címmel kapcsolatban pedig hosszas szemantikai és tényfeltáró nyomozást folytattam, aminek végeredménye a július 4-i -1 MW c. posztomban volt olvasható. Akik fárasztónak találják a klikkelést, azoknak röviden a konklúziók:
1. A mD az eredetire csak nyomokban emlékeztető borbulvár
2. A londoni MW intézet szíves közlése szerint: "Romsics úr a leghatározottabban nem MW... még igencsak hosszú utat kell megtennie, hogy kiérdemelje a nagybecsű MW címet".

Bordeaux-i aranyérmes bor 6 euroért!

A MW intézettől kapott tájékoztatás és a döbbenetes eredményeket és kommentárokat generáló Bikavér-teszt után úgy döntöttem, hogy részemről lezártnak tekintem az ügyet: többet nem írok sem RL-ról, sem a mD-ről. De mD-előfizetőként továbbra is hónapról-hónapra kell szembesülnöm az egyenletesen alacsony nívóval és a György-Villa nemzetközi sikereit hirdető egészoldalas reklámokkal. Azt még érthetőnek találtam, hogy a mD tesztjeiben a György-Villa borok (az árukhoz képest) mindig parádésan szerepelnek, de az utóbbi időben elnyert két nemzetközi arany már engem is elbizonytalanított: hátha mégis bennem van a kutyavér. A két aranyérmes: a 2002-es Villányi Merlot Selection, ill. a 2003-as Villányi Cabernet Sauvignon.

A 2003-as Villányi Cabernet Sauvignon a helyi Tecsóban 1.600 ft. Bordeaux-i aranyérmes bor 6 euroért! Reszkessen Chile, Dél-Afrika, Kalifornia, sőt, az egész ó- és újvilág! Személy szerint nekem is bőven megér egy kanosszajárást, ha ennyi pénzért világverő bort ihatok. A közelmúltban volt szerencsém néhány nemzetközi aranyérmes magyar vöröshöz (Gere Solus, Konyári Sessio, Vylyan Duennium), és ezek valóban nemzetközi klasszisok, sajnos ennek megfelelően kalibrált árral.

...a "felsőfokú válogatás" valójában azt jelenti, hogy a főborász... egészen a palackválogatásig hatol?

A György-Villa CS 2003 egy szép bor. Rubinvörös szín. Közepesen intenzív illat – elsősorban paprika, dohány, némi cseresznye, a háttérben bors és kávé. Ahogy melegszik, szilvalekvár és fás kesernye bukkan elő, az üres pohárból kesernyés cseresznyemag illatot ad. Szájban semmitmondó. A lecsengés hosszú, alapvetően cseresznyés, némi vaníliával. Közepes test, viszonylag élénk savak, érett tannin. Mindenben közepes, nincsenek hibái, de különösebb erényei sem. Technológiailag hibátlanul elkészített, jellegzetes magyar futószalag-kaberné.
6 euroért jó vétel.
MűvAlk minősítés: 4p (OK)

A kanosszajárás sajnos elmaradt. Csodák nincsenek. De hogyan nyerhetett ez a bor Franciaországban aranyérmet? A György-Villa szlogenje: Válogatás felsőfokon, és minthogy jórészt vásárolt anyagból dolgoznak, ez a jelmondat egyszerre tűnik frappánsnak és igaznak. De lehetséges, hogy a "felsőfokú válogatás" valójában azt jelenti, hogy a főborász nem áll meg a szokásos dűlő-, vagy a hordóválogatás szintjén, hanem egészen a palackválogatásig hatol?

Címkék: kóstolás

59 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2013050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eF 2005.09.18. 10:45:19

szerintem úgy nyerhetett, hogy az a verseny annyira nem jó verseny. bár azért adnak aranyat kivételesen nagy boroknak is (pl: GT. Egri Viognier 2003)

eF 2005.09.18. 10:47:30

szerintem úgy nyerhetett, hogy az a verseny annyira nem jó verseny. bár azért adnak aranyat kivételesen nagy boroknak is (pl: GT. Egri Viognier 2003)

bob 2005.09.18. 11:23:01

A történet érdekessége, hogy a bor azon túl hogy a Challenge International du Vin-en aranyat nyert (és a Challenge-ről lehet sokmindent mondani, de hogy ne lenne jó verseny, azt nem), az angol Decanter 2005-ös World Wine Awards szavazásán is besöport egy bronzot (aranyat és ezüstöt kishazánkba kizárólag Tokajiak tudtak hozni, bronzot is főleg, és öszesen 4 magyar vörös volt, amit díjaztak egyáltalán). Pedig hazai ízléssel tényleg nem egy nagy dobás, kicsit hajaz a Chateau Kajmád 2002-es CabSauv-jára: a megszokott Cabernet-ktől jóval véknyabb és gyümölcsösebb. lehet hogy külhonban most ez a stílus dívik...

ty 2005.09.18. 11:27:09

El sem tudom képzelni, amit AM feltételez. Ez példa nélküli lenne Magyarországon.... :-)))))

Grenache 2005.09.18. 12:01:22

Neked feltűnt volna ha egy György-Villás palackból hiretelen kifigyel egy 90-es Margaux? :)))))

shiraz 2005.09.18. 22:28:02

Bob, hogy egyertelmu legyen a cikk, sajnos elofordul: mast kuldenek a versenyre es mas kaphato a polcokon. A regi rendszerben ezt versenybornak hivtak. Tok mindegy hogy jo verseny-e a Bordeaux-i Challenge vagy nem (egyebkent szvsz nem) az szamit mit kuldenek oda versenyezni. :))

hordóminta 2005.09.19. 00:30:41

A Decanterben Romsics László maga dönt a tesztek eredményéről a meghívott tesztelők csak dísznek kellenek - állította egy önmagát megnevezni nem akaró hiteles szakértő.

manci 2005.09.19. 00:33:38

De jó ízlelőkéje lehet, ennek a Romsicsnak, mert a fesztiválon végigittam a barátaimmal a csillagtúrát azaz a Decanter díjas borokat, és tetszett amit a számban és az orromban éreztem.

Lucas_Corso 2005.09.19. 01:18:53

manci: Addig még a magyar Decanter sem merészkedik, hogy 5*-ot adjon silányságoknak... De 4-et itt-ott szemrebbenés nélkül. Illetve egyértelműen kiemelkedő (értsd: 85+/100 pontos) borokat szoktak (szokott?) lekutyázni 2-3*-ra, "ez még nagyobb baj".

shiraz 2005.09.19. 09:28:51

hordominta, en nem ezt tapasztaltam, pedig teszteltem Decanter kostolon. Ettol fuggetlenul sok kritika erheti a lapot de ne essunk tulzasokba. udv

bob 2005.09.19. 10:04:02

shiraz, ezt én elképzelni sem tudnám :)))))

2005.09.19. 13:06:08

Kedves Alföldi Merlot! A szubjektív véleményével nem vitatkozom, nem is ez az a fórum, ahol foglalkozni szeretnék vele. A teszttel kapcsolatos gondolatai sajnos néha közel állnak a rágalomhoz, amit igazán sajnálok. Természetesen leginkább akkor gyôzôdhetne meg igazáról, vagy nem igazáról, ha részt venne egy Decanter vakteszten. A témában összeírt sok-sok oldal révén igazán ki is érdemelt egy meghívást, hogy megfigyelôként jelen legyen. Ha megad egy e-mail címet, valamelyik soron következô teszten valóban "elsôkézbôl" tudósíthatna a blogolvasókat. Ami viszont feltétlenül válaszra késztet, az a Romsics László elleni hadjárat. Állítottuk mi valaha, valahol, hogy ô Master of Wine címmel rendelkezik? Nem. Pusztán annyit, hogy a nagyhír? iskola hallgatója, ez pedig igaz, és sokat jelent. Érthetetlen tehát, hogy miért írt a londoni intézménynek egy olyan állítást igazolandó, amit nem állított senki. Tudja, hogy Romsics Lászlót kizárhatják az iskolából, ha használja az MW címet? Remélhetôleg az ön levelébôl az intézmény vezetôi nem erre következtettek. A kritikákat élvezetettel olvasom, természetesen töredékét találom helytállónak, de sebaj, ezek viszik elôbbre a világot. Üdvözlettel: N.Á. (nemeth@decanter.hu)

cabernoir 2005.09.19. 13:26:15

A főszerkesztőasszony vajon titkon örül a reklmának? A negatív reklám is reklám!

bob 2005.09.19. 13:56:57

Ez esetben megmagyarázhatná nekem, sötétlelkű alkoholistának, hogy hogyan lehetséges hogy egy és ugyanaz a bor 1 hónap alatt 3 teljes pontot csusszan lefelé a 20 (valójában 10) pontos skálán és ezt magyarázat nélkül hagyják. A palcksokkos magyarázatot már hallottuk talán a Légli Landord esetében, de ez a bor nem most lett palackozva. Segítek: Château Kajmád CabSauv Barrique 2002 És volnának még további kérdéseim is :)

A Török Szultán 2005.09.19. 14:45:38

Tisztelt Főszerkesztő Asszony! Csakhogy leereszkedett közénk. Tudja én mélységesen egyetértek Alföldi úr véleményével. Pedig én agysebész leszek. Igaz még be sem íratkoztam az egyetemre. Meg aztán az sem garancia, mert le kell vizsgázni. Nem baj, olyan jól hangzik. Ja és vegyen már a kezébe egy angol Decantert, meg fog lepődni. És ha válaszolna azokra a kérdésekre, amit tanult barátaim feltettek, miszerint hogy változnak ilyen drasztikusan a borok minőségei az Önök tesztlaborjában? És ha hiteles emberekkel tesztelnének az is sokat segítene az imázsukon, mert ez a Romsics+Bortársaság rátelepülés elég szarul veszi ki magát. Tisztelettel:

Buzgó Mócsing 2005.09.19. 14:53:57

Tisztel Főszerkesztő Asszony! Ha olyan sokat olvasott Alföldi kollegától, akkor elolvashatta volna ez e-mail címét is, mint ahogy megtettük pár százan. És képzelje el válaszol. A hadjáratról meg Hitler jut eszembe, de neki volt pár millió katonája + technikája, Merlot barátomnak meg csak egy tolla van.

Grenache 2005.09.19. 15:23:09

klaviatúrája :)

Homoki Rózsa 2005.09.19. 16:34:11

Tisztelt Főszerkesztő Asszony! Megfigyelőnek!!!??? Mi ez ENSZ? Olyan kutyaütők voltak eddig a Decanter tesztjein, a Tanár úr meg már letett pár garast a borozók asztalára. Állítólag olvasta a cikkeit. Homoki Rózsa, aki burgonyafánkhoz kiváló. Remélem Bukolyi nem sértődik meg, hogy eloroztam a kitüntető címet.

dezso 2005.09.19. 16:44:12

Drága Főszerk. Asszony, hol közelrágalmazott A. M. a teszttel kapcsolatban? Tán nem igaz, hogy a GyV borok meglehetős magas pontszámokat érnek el, ha épp résztvevői az adott tesztnek? Máskülnben pedig megragadnám az ünnepélyes alkalmat, hogy bejelentsem: magor Decatner előfizetésem szerencsére hamarosan lejár, és amíg a lap nem fejlődik föl (legalább a szubminimumot jelentő sajtóhiba-nélküliség terén) valamiféle elfogadható szintre, eszem ágában sem lesz megújítani.

Nemfőszerkasszony 2005.09.19. 17:27:06

Például ott, ahol még saját blogjában "idézett" a György-Villa honlapjáról. Csak épp két mondatot - gyaníthatóan nem véletlenül - felcserélt az idézésben, és ezzel teljesen kifordította az értelmét. Itt van a link, utána lehet nézni. Tovább részletezzem?

AM 2005.09.19. 18:00:41

Amikor azt a két mondatot idéztem, akkor még abban a sorrendben volt. Döbbenten tapasztaltam, hogy időközben helyet cseréltek.

Fülig Jimmy 2005.09.19. 19:26:46

Tisztelt NemFőszerkasszony! Már régóta elég súlyos kritikák fogalmazódtak meg az Ön újságjával kapcsolatban itt az Interneten. Eddig hallgattak, mi az oka, hogy most hírtelen meghallották a kritikát. Személyesen ismerek 4 embert, aki részt vett az Önök tesztjén. Ebből kettőnek lesújtó volt a véleménye. Nem gondolja, hogy a tesztelők személyes véleménye is fontos volna az olvasó számára. Személy szerint ugyanis többre tartom pl. Kató vagy Köles úr véleményét, mint például Kovács Lázár vagy egyéb média-bájgúnár véményét. És ugye véletlen, hogy miután a Maligán sommelier-je közölte, hogy nem óhajt a továbbiakban asszisztálni Önöknek, a következő számban negatív kritika jelent meg az étteremről? És nem gondolja-e, hogy összeférhetetlen egy borászati vállakozás főborászát felkérni a konkurencia minősítésére és ezt ugyanígy etikátlannak érzem az egyik legnagyobb borkereskedés tulajdonosával kapcsolatban. Ha az üzlet beteszi a lábát egy "független" tesztre, akkor ez az eredmény, amit Önök elértek.

züm-züm 2005.09.19. 21:12:31

Kedves A.M. Ön túl jó indulatú! A György-Villa Cabenet Sauvignon 2003 (feltételezem 10-es rendszerben pontozott) legfeljebb 2 pontot ér!

Kalóz Pepi 2005.09.20. 16:45:02

Tisztelt Nem, Igen, Félig FQszerkesztQasszony! Tényleg igaz, hogy az agyonsztárolt Bock Bisztrónak résztulajdonosa a Decanter egyik tulajdonosa?

canernoir 2005.09.20. 19:46:21

Ideje lenne független borszaklapot csinálni! Magyart!

Sárgamuskotály 2005.09.21. 13:36:55

Hihetetlen! Én csak kapkodom a fejem, hogy tényleg avval foglalkoznak bizonyos emberek, hogy egymás munkáját, életét, teljesítményét ócsárolják. Ritka volt az a hozzászólás, amely bizalmat szavazott volna a fent említetteknek, vagy jóhiszeműen tekintett volna az ott említett emberekre, intézményre vagy újságra. (Hála Istennek azért volt, amit azoktól is köszönök.) A legmegdöbbentőbb pedig az volt, hogy a Főszerkesztő levelére, amely próbálta volna megmagyarázni, tisztázni a helyzetet, ennyi – újabb – rágalmazó levél érkezett!!! Ilyenkor felmerül a kérdés bennem mindig: unatkoznak ezek az emberek? Már azt sem értem, hogy egy ilyen nagy portál borrovatába miért engednek ilyen tartalmú, de még inkább ilyen stílusú levelet! De ez nem az én tisztem eldönteni... Én mindig úgy gondoltam, hogy ha valakinek nem tetszik valami, akkor vagy ne foglalkozzon vele, vagy próbálja meg építő jelleggel közölni kritikáit. Annak nem látom értelmét, hogy egy olyan portálon, amit nem feltétlen olvas mindenki, ilyen – számomra – gusztustalan – nem tudom máshogy fogalmazni – fikázások jelennek meg. (elnézést) A vaktesztes cikkben is kritika éri az újságot: de kérdezem én, hogy a nem mindenki által olvasott portálon történt vélemény (ami számomra egyenértékű a hát mögötti susmussal) előtt vajon történt egy kicsit konstruktívabb véleményezés? Pl. a szervezőknek, az újságnak, vagy a főszerkesztőnek jelezte-e a cikk írója, hogy kivetni valót talál a tesztben? Hogy hogyan lehet még jobbá tenni a teszteket?! Kétlem. (Ha ez nem igaz, megkövetem a cikk íróját.) Ugye, talán itt kellene elkezdeni a borkultúrát, hogy nem szapuljuk egymást rögtön, hanem – ha valaki tényleg tiszteli a bort és az azt övező szakmákat - a bor szolgálatában álló fórumokat támogatja, segíti és segíti csiszolni a mások munkásságát. Mint magánember mindig megdöbbenek ezen a rosszindulaton, rosszhiszeműségen, főleg akkor, ha ezt nyilvánosan teszi és áskálódik; miért van erre szükség?? Azt hittem a „bortársadalom” ennél szofisztikáltabb, de látom, tévedtem – tisztelet a – remélem még a döntő többségben lévő – kivételnek. Mondjuk azt nem értem még, hogy ha nemzetközi aranyérmeket nyertek a fent említett borok, akkor miért csodálkozunk a jó eredményen? Miről beszélünk??????? Sm

Pelikán Elvtárs 2005.09.21. 14:20:42

Imádom az "önmagát megnevezni nem akaró hiteles szakértő"-ket. Miért nem nevezi meg magát, ha hiteles? Olyan, mint a nemlétező közvéleménykutató cég, aki megmondja, mi a köz véleménye (ld. mai Index címlap). Elgondolkodtat, hogy a sok indulat mellett milyen kevés az ellenőrzött kinyilatkoztatás. Pl. a sajtóhibanélküliség igényének felvetése tök jogos. A bortesztek, étterem tesztek, tulajdonlások kapcsán folyton felvetett összesküvés elméletek, DaVinci Kód-szerű faszságok. Pont. TUDJA bárki a fikázók közül (ténylegesen) hogy zajlanak a magyar Decanter, a Winespectator, az angol Decanter, Challenge International du Vin tesztek? Részt vett bárki már ezeken akár egyszer is? Vagy csak utazott a trolin olyan mellett, akinek a húga szomszédja már hallott egy fénykép létezéséről... Ovi van, Kenobik...

Pelikán Elvtárs 2005.09.21. 14:20:51

Imádom az "önmagát megnevezni nem akaró hiteles szakértő"-ket. Miért nem nevezi meg magát, ha hiteles? Olyan, mint a nemlétező közvéleménykutató cég, aki megmondja, mi a köz véleménye (ld. mai Index címlap). Elgondolkodtat, hogy a sok indulat mellett milyen kevés az ellenőrzött kinyilatkoztatás. Pl. a sajtóhibanélküliség igényének felvetése tök jogos. A bortesztek, étterem tesztek, tulajdonlások kapcsán folyton felvetett összesküvés elméletek, DaVinci Kód-szerű faszságok. Pont. TUDJA bárki a fikázók közül (ténylegesen) hogy zajlanak a magyar Decanter, a Winespectator, az angol Decanter, Challenge International du Vin tesztek? Részt vett bárki már ezeken akár egyszer is? Vagy csak utazott a trolin olyan mellett, akinek a húga szomszédja már hallott egy fénykép létezéséről... Ovi van, Kenobik...

Pelikán Elvtárs 2005.09.21. 14:22:00

Imádom az "önmagát megnevezni nem akaró hiteles szakértő"-ket. Miért nem nevezi meg magát, ha hiteles? Olyan, mint a nemlétező közvéleménykutató cég, aki megmondja, mi a köz véleménye (ld. mai Index címlap). Elgondolkodtat, hogy a sok indulat mellett milyen kevés az ellenőrzött kinyilatkoztatás. Pl. a sajtóhibanélküliség igényének felvetése tök jogos. A bortesztek, étterem tesztek, tulajdonlások kapcsán folyton felvetett összesküvés elméletek, DaVinci Kód-szerű faszságok. Pont. TUDJA bárki a fikázók közül (ténylegesen) hogy zajlanak a magyar Decanter, a Winespectator, az angol Decanter, Challenge International du Vin tesztek? Részt vett bárki már ezeken akár egyszer is? Vagy csak utazott a trolin olyan mellett, akinek a húga szomszédja már hallott egy fénykép létezéséről... Ovi van, Kenobik...

Sárgamuskotály 2005.09.21. 14:31:47

Egyrészt. Másrészt he NEM TUDJA, miért nem kérdez? Miért feltételez? De azt viszont nagyon hangosan... Ez a nagyobbik baj.

Pelikán Elvtárs 2005.09.21. 14:38:47

Még valami. Ha a fikázó egyénnek vakbélgyulladása van, kivel vetetné ki azt? Valakivel, aki mondjuk 20 éve tanulja és naponta gyakorolja a vakbélkivevést, vagy a szomszéd kiscsákóval, aki időjárás változás előtt kurva nagy hangon üvölti a gangon a muskátli és a száradó konyharuha között, hogy szerinte hogyan is kéne elvégezni a vágást a hasikán... Hm?

Sárgamuskotály 2005.09.21. 14:39:31

Egyrészt. Másrészt he NEM TUDJA, miért nem kérdez? Miért feltételez? De azt viszont nagyon hangosan... Ez a nagyobbik baj.

Rézgróf 2005.09.21. 17:19:25

Kedves Sárgamuskotály és Pelikán Elvtárs! Ti szoktátok írni az olvasói leveleket?

Bréking nyúz 2005.09.21. 18:24:05

olvasója vagyok ennek a mD-nek(inogda). olyan amilyen. az biztos hogy a tornyosoknak szép hölgyeket sikerült összeszedni újságírók gyanánt. kíváncsi vagyok, hogy egy új -kis magyar hordócska- újságról mi lesz a véleményetek. röktön az elején rendesen belecsaptak aq vollányi lecsóba :-) szerintem dezso szerezd meg azt az újságot. még kicsit vékonyka meg kevesebb benne az írás, de szakmai

Levin 2005.09.21. 20:46:33

Tonelára gondolsz Breaking News?

Levin noch einmal 2005.09.21. 20:47:14

Kétellel bocs.

Pelikán Elvtárs 2005.09.22. 11:49:58

Kedves Rézgróf! (állat jó a név!) Nyilván nem én írom az olvasói leveleket, olyannyira nem, hogy asszem még életemben nem szóltam hozzá (nem küldtem szavazó sms-t, nem telefonáltam be, stb.) semmihez. Szeretem a jó bort, és tisztelem mindenkinek a munkáját, igyekezetét, sőt - horribile dictu! - üzleti vállalkozását. Viszont mindig is gyűlöltem az okostónikat, akik a partvonal mögül szotyizgatva éceszgéberkednek. Ld. foci, politika, gazdaság, de akár a lilafejű szomszéd is, aki mindig tutira tudja, mi az igazság, mit kéne tenni, legyen szó rovarirtásról, euró bevezetésről, szumátrai díszmárnák tenyésztéséről vagy az orális szexről. Jó, arról fingja nincs, na... Csak mert van jogsim, el tudom indítani az autómat, nem mernék autószerelési kérdésekben nyilatkozni. Csak mert volt már pár tapétaszaggató dugásom, nem hiszem magam Dr. Love-nak. Van véleményem a borról, de nem hiszem, hogy én lennék minden tanninok orákuluma. Zavar, hogy páran akkora megfejtőknek képzelik magukat, hogy a Füles milliós cimlapajánlattal kereshetné meg őket... Ha meg nem akkora megfejtők, akkor meg annak t ű n n e k (ld. még György Villa hirdetés és teszteredmény egy lapban: az nem merült fel, hogy esetleg ennek semmi köze egymáshoz? A Totalcar-on ma azért van Mazda pop-up hirdetés, mert a Winklernek MX-5-öse van? Lám én is milyen gyorsan ki tudok találni mekkora ökörségeket... DE: fontos a kritika. Meg a kritika és az ellenőrizetlen, légből kapott agyömlenyen alapuló kretén takonykenés közti pókháló-finom különbség felismerése. Szájnyitást megelőzően! Ennyi, leléptem. Make bor, not war.

Sm 2005.09.22. 12:44:08

Kedves Rézgróf! Én sem írtam még soha olvasói levelet, sőt, fórumhoz sem szóltam még soha hozzá. Csak mindig felhúzom magam az ilyen cél nélküli ócsároláson. Kihangsúlyoznám, nem az építő kritika ellen vagyok. Az jó.

Kadarka 2005.09.22. 13:00:39

Hát persze! Éljen a Decanter. Mindenki igyon Buttler bikavért a vörös káposztához, utazzon Spanyolországba Toscana helyett, de nagyon vigyázzon, hogy feltétlenül trendi húszezres szarvasbőr kesztyű legyen rajta. A Wine Spectator és a Decanter (nem a magyar) kóstólási és pontozási szabályai mindenki számára hozzáférhetők, aki tud angolul.

Sm 2005.09.22. 13:05:50

Lehet, hogy a T jobb újság - még nem olvastam bele, csak belelapoztam - de milyen kreativ! Lásd: Párbaj. ;) Jó, a trendi-sarok télleg cinkes a D-ban... :(((

egy szumi tenyésztő 2005.09.22. 14:32:54

Pelikán et.! Brilliáns logikáját és alpári stílusát még egyszer utoljára megcsillantva, magyarázza el, hogy hol állította AM, hogy a György-Villa hirdetés és a teszteredmények között összefüggés van (attól most eltekintve, hogy minden számban van György-Villa hirdetés)? És ha már veszi magának a fáradtságot, hogy még egyszer birokra keljen az olvasói levél nehéz műfajával, akkor árulja el nekünk, elégedetlenkedőknek, hogy mit szeretett meg annyira a magor Decanterben?

Rézgróf 2005.09.22. 19:32:21

Kedves Pelikán Elvtárs! Köszi a dícséretet, sajnos plagizáltam Rejtötöl a Rézgróf nicket. Sajnos, hogy utaljak a tiedre, a magyar Decanter olyan mint a magyar narancs. Kicsi is meg savanyú. Könyörgöm ne kelljen szeressem. Az interneten én csak négy helyet találtam (fórum, blog) ahol az elsö számoktól beledöngölik a földbe. Akik csinálták meg szartak a kritikára. Közel egy év alatt nem változott semmi. Ha az elsö 3-4 számba baki csúszik akkor zak són. De nem, megy az amatörség. Egy ilyen kényes (mert részben szujektív) témában, mint a bor, legjobban a függetlenségre és a hitelességre kellett volna figyelni. Hogy van az, hogy az angol Decantert a WS-t elfogadják. Mert odafigyelnek ezekre a dolgokra és nem hibáznak.

Pelikán Elvtárs 2005.09.22. 19:45:49

Kedves egy szumi tenyésztő! Igaza van, megkövetem, ilyet nem állított AM, figyelmetlen voltam (amúgy miért is tartja fontosnak megemlíteni, hogy „minden számban van Gy.V. hirdetés”? Egyébként pedig az Ön terminológiájában 3 szám a 11-ből = minden szám? Cö-cö…). A tesztelő személye és a teszteredmény között összefüggést keresők számára felvetnék három átgondolásra érdemes tényt: 1. A Vesztergombi Csaba is benne van a buliban? Ott volt a bikavér teszten (májusi szám), és az ő bora lett a legjobb vétel, 4 csillaggal! Hahh! 2. Az augusztusi számból az derül ki vajon, hogy a Disznókő hatputtonyos tokaji aszúja is csak azért lett Decanter díjas, mert a birtokigazgatójuk részt vett a teszten? 3. Mi történhetett RL-lel azokon a teszteken, ahol a borai ippeghogy 3 csillagot kaptak, elbambult? Mondjuk nem várom, hogy erre bárki azt mondja: azannyakrausz, tényleg, lehet, hogy tisztán játszanak. Az ember már csak ilyen önigazoló fajta, szörnyű érzés lenne a „tegnap valamiben tévedtem” disszonáns érzéssel a fejben tükörbe nézni egy reggelen, s utána biztos kézzel vezetni a Gilette Mach 3-at a borostán hosszú perceken át. S hogy mi tetszett meg a Decanterben? Nem azért ragadtam entert, hogy a Decantert védjem, nem az én tisztem. Akinek tetszik, olvassa, akinek nem, ne tegye (v.ö: a valóságshow-kra kígyót-békát kiáltozók azért nézik szép számmal a műsort, ugye?). Vagy ahogy Markos György mondta Bélaként: „Mindenki menjen a francba a dógára!”. Én egy számomra zavaró, általános jelenséget és hozzáállást tettem szóvá - megengedem - alpári stílusban. Mint említettem, semmi gyakorlatom olvasói hozzászólások terén, én másutt kompenzálom a frusztrációimat. Ha nem volt érthető a leveleim indíttatása és mondanivalója, az maradjon az én hibám. Mea maxima culpa, de tényleg.

Sm 2005.09.23. 10:23:37

Én azt szeretném csak megkérdezni, igazságérzetemtől vezérelve, hogy az itteni megszólalók, illetve a "csak négy hely" hozzászólói izentek-e az újságnak? Kommunikálták-e az illetékesek felé, vagy egymást folyamatosan felhergelve duruzsoltak magukban és sutyorogtak a háttérben? Hmmmm? Várom a konkrétumokat. Ha kapok, aszondom, rendben, igazatok van. De ha nem, akkor miről beszéltek? Akkor bizony tök ciki van...

Privát Elek 2005.09.23. 14:17:36

Kedves SM! A Főszerkesztő (nem, vagy félig) Asszony hivatkozott valami régóta tartó rágalomhadjáratra AM részéről. Akkor gondolom olvasta a blogját. És elég nagy szégyen volna, ha nem ismerné az ország legnagyobb és legrégebbi, több mint 30.000 hozzászólást tartalmazó boros fórumát. Gyengébbek, a FőszAsszony, a Decanter munkatársai és a Te kedvedért: Bor - az istenek ajándéka by Index

Kovács II. főtörzs 2005.09.23. 14:21:02

Kedv.es.em! A nemtudás nem mentesít. Ciki az van. Főleg azért mert az izenetek, - mint olvasói levelek - amik megjelentek azok.

bob 2005.09.23. 19:30:27

sm, nem hiszem hogy egy nyilvánosan megjelenő sajtótermékről ne írhatna bárki bármit bárhova. Ha a sajtótermék kiadója/főszerkesztője veszi a lapot, akkor lesz változás. Miért kell a véleményt először a lapnak megírni? Egy barátomnak sem mondhatom el? Ami hiba, az hiba függetlenül attól, hogy nekik írom meg vagy a saját blogomba/újságomba/weboldalamra.

Sm 2005.09.24. 09:17:07

Nem feltétlen tartom szégyennek, ha a borral kapcsolatos infóimat nem az Interneten, és azt pláne nem fórumokban szerzem meg. És innentől se biztos, hogy így fogom gondolni, mert ez a stílus nekem nem jön be (tisztelet a kivétel fórumoknak, oldalaknak). Természetesen bárki, bármit mondhat bárminek, csak az semmit nem visz előrébb. Ennyi. Csak arra akartam rávilágítani - de ez sajnos nem sikerült - hogy a kommunikáció javításával (stílus, célzottság/irányítottság, segítő szándék) sokkal jobb irányba mehetne egy fórum, egy újság, vagy bármi a világban. Nem csak erre a fórumra vagy csak Rátok vonatkozik, csak itt bukott ki. És őszintén sajnálom, hogy első borosfórum élményem ilyen negatív tapasztalatokkal zárult. :(((( Azt hittem, a bor vonzza magához az áhítattal, tisztelettel rendelkező humán beállítottságú embereket. Ezt a fórumon nem látom - vagy legalábbis nem jött át. Elnézést, ha az én készülékemben a hiba. A hozzászólásokat köszönöm, én elhagyom ezt a hajót. sm

Grenache 2005.09.24. 14:10:50

Akkor majd csinálunk egy fórumot ahol csak áhítozni fogunk: Óh, ez a Kocsis Irma! A hordók őserejének és dohosságának mennyei illata! Ezek a radikális savak! Ez a törkölyíz! Szerinted jobb lenne?

Spanyolviasz 2005.09.24. 19:45:32

Kedves Sm! A jó bor igen, de a szar újság nem. Mármint vonzalomügyileg. Azért egy magát korszerűnek, divatosnak mondó újságot az Internetes megjelenése is minősít. Nézd meg pl. a Decantert. Az angolt. Vagy WS-t. Az amit. Szerintem leszögezhetjük, hogy jó magyar borsajtó nincs. Jó fórum és blog viszont akad.

Tiborc 2005.09.26. 12:38:14

Egyetértek sm-mel: ha rossz a boltban a kiszolgálás, mondjuk meg ott helyben, ne csak otthon dünnyögjünk a gyomorráknak. Azzal is egyetértek, hogy bírálni kell a visszásnak tetsző dolgokat. És azzal is egyetértek, hogy átgondoltabban. Ld. „Olyan kutyaütők voltak eddig a Decanter tesztjein…” by Homoki Rózsa. A sokat vitatott RL mellett: Köles András (sommelier bajnok, EB középdöntős), Káli Ildikó (Gundel sommelier), Urbán Péter (Gere sommelier-je), Debreczeni Mónika (Vylyan vezér, nemzetközi borakadémikus), Légli Ottó, Vesztergombi Csaba, Malya Ernő, Franz Weninger, Kalla Kálmán (Gundel chef), K. Lazarakis (mw), Figula Mihály, David Copp (borszakíró), Fabók Mihály (sommelier bajnok), Dr. Mészáros Gabriella (nemzetközi borakadémikus), Sárkány Péter (nemzetközi borbíra, Magy. Élelmezésipari Tud. Egyesület borászati szakosztály elnöke.). Szépszavú Homoki Rózsa, aki jobban ért hozzá, kire gondolt, kit kéne még odahívjanak, helyettük, „kutyaütők” helyett??

Somogyi sárga kifli 2005.09.27. 08:05:43

Kedves Tiborc! Felsoroltál 16 nevet, ebből számomra 8 hiteles (+Kató). Eddig több mint 100 személy kóstolt. Az arányok magukért beszélnek, még ha a te listádat nézem is. A kóstolás külön tudomány, amit jobb helyeken tanítanak, gépész és erdész végzettségű borászok és önjelölt borszakírók tudása számomra nem mérvadó. Hosszabb listát tudnék készíteni, ha venném a fáradságot és elővenném az újságot, de pár reprezentáns emlékezetből: Vágó, Szilágyi, Akosh, Kovács Lázár. Borsódzik a hátam. Ja és kérdezd már meg az általad említett Köles Andrást a Decanter kóstolókról.

Tiborc 2005.09.27. 09:13:20

Kedves Somogyi S. K.! A számodra hiteleseket tiszteletben tartom, mivel ez a TE véleményed. Vágó, Szilágyi, Ákos, Kovács Lázár pontja NEM számít bele az értékelésbe. Nyilván ezt Te is tudod, hisz minden számban odaírják... Kölest pedig meg fogom kérdezni. Addig Te kérdezd meg a résztvett borászokat, vagy Lazarkis MW-t, gondolom, a szerkesztőségben kapsz hozzá e-mail címet. Aztán majd jól megírjuk itten, mit mondtak, okszi? Amúgy meg erről az egész borkhisztiről, ami itt megy az jut eszembe, hogy ilyen alapon miért nincs pl. a Nr. 1. európai autós lap, az AutoMotorundSport újságíróinak egytől egyik autómérnöki végzettsége? Elég lehet pusztán az, hogy bizonyos standardok szerint hasonlítják össze a Carrerát a Z4-gyel, s oda merik írni, hogy ez és ez az autó a mi tesztünkön jobb? Hallatlan. Miért nem a Walther Röhrl meg az Emerson Fittipaldi tesztel mindenhol? Ők mégiscsak hitelesebb, mint a Wolfgang König, nem? Ja? Hogy 17 éve ezzel foglalkozik, és sokkal jobban ért hozzá, mint az átlag olvasó? Ja, hogy - hál Istennek! - sokak számára a Karotta és a Winkler véleménye és tesztjei is mérvadók, pedig mondjuk a Janika is, sőt, Kis Béla piros7-es buszvezető is sokkal több kilométert vezetett, mint ők? Jaj, kis csacsik...

White Lady 2005.09.27. 13:02:12

Tiborc úr nincs itt hiszti sem bor sem bork. Inkább az 1-2 hónap múlva publikált 3-4 pontos eltéréseket kéne megmagyarázni. Azt sem értem, hogy egyes teszteknél csak egész és max. fél pontok vannak, máskor meg századok. Ja és a díszmajmok miért vannak ott, ha nem számítanak. Mondjuk a véleményüket csak leírják.

Tiborc 2005.09.27. 13:23:53

Ó Lady White! A pont eltérésekre gondolom a Főszerk. Asszony ad majd itt magyarázatot, engem is érdekelne. A "Díszmajmok" (naaaa... tessen mán dísz tingválni!) kapcsán az én agyam a következőképp működik: "Jééé a Vágó (kedvelem!). Nézzük, mik tetszettek neki! Jó, hát akkor ezt én is kipróbálom!" vagy. "Jééé a TV Maci! (utálom!) Mit szeret ez a szerencsétlen? Eeezt? Öööö... pedig ez egy jó bor... ööö... lehet, hogy nem is akkora köcsög a TV Maci?" Szóval könnyebb az átlag borszeretőnek az ismert arcokkal azonosulni. Ez ilyen tudatalatti izé. Van kedenc színésze,zenésze, sportolója? Gondolom, akkor elolvassa, ha ő mond valamit, ugye? Hát ezért, vélem én. Na, egész jó Főszerkesztő lenne belőlem, mi?

Gülbaba 2005.09.27. 21:30:37

Ha szereted a nylon sztárokat a te dolgod, de a bor bizalmi termék, aki kedveli annak szerintem szent és ha hülyeségeket beszélnek róla az irritál. A Vágót én is kedvelem, de nem akkor, amikor borszakértő gúnyát vesz magára. Van kedvenc színészem, de borhoz ne pofázzon, ahhoz ott a kedvenc borászom, de ő meg ne szavaljon Shakespeare-t. A Főszerkassz. meg hallgat, ő tudja miért. Tiborc te meg maradj meg Bánk mellett, hagyd az újságírást:)

Lucas_Corso 2005.09.28. 00:05:09

Maradjunk azért abban, hogy egy autó teljesítménye egy teszten (hagyományos szóhasználattal élve:) egzaktabb mutatókkal írható le, mint egy adott bor _érzékszervi_ bírálat során mutatott tulajdonságai. Ennek szvsz van némi köze ahhoz, hogy kinek ki (melyik kóstoló) hiteles.

kérdés 2005.09.28. 15:37:29

"végzettségű szakembere lesz jövőre" namost nem rosszindulatból de jó a medve bőrére előre inni? Vagy a vizsga ott csak formalitás? Vagy ő írta a tankönyveket is? Valami "reméljük", vagy "ha sikeresen levizsgázik" toldalék kissé tompított volna ezen a beképzeltségen. Ennyiszer szajkózni viszont már nagyon gáz...nem mintha ez lenne a legnagyobb baj a lappal! egyébként bockbisztrónyalás tényleg túl feltűnő, a mértékkel adagolt összefonódás hatásosabb lenne (vonatkozik ez a hungarovin borokra is) tévécsatornát nem indít a cég?

Rideg 2005.09.28. 18:40:09

Ja 100-ból 4-nek szok sikerülni. Biztos lezsírozta. Nem tudom mi az árfolyam. Fél mangalica, arra bukik most a nyugat:)
süti beállítások módosítása