Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ámokfutás a Monarchiában

2005.10.16. 23:10 - Albert gazda

Kóstoltam már Demeter Zoltán-bort máskor is, nem most csodálkozom rá munkásságára – vicces is lenne –, de eddig sosem írtam róla sokat. Most pótolok, mert őt szerettem leginkább a Monarchia Matt International portfóliókóstolóján. Másokat is, persze: német és osztrák veltlinereket, rizlingeket, a Geografico Ferraiolóját, a Townshend cabernet sauvignonját.

Önéletrajzi elemekben bővelkedve elárulom, hogy másfél óra alatt harmincnégy bort vettem imaginárius górcsövem alá a Zebrano étteremben. Nem azért, mert mindenáron ámokot akartam futni a tömegben. Tömeg, az volt, ajjaj. Hanem, mert egyre jobban sajnálom kihagyni azokat, amik érdekelnek. Ezúttal végigrepesztettem rendesen a felhozatalon. A merítés nem százszázalékos, de az arányokkal nincs gond. Ebből következően megismétlem, amit a borfesztivál alkalmából is mondtam: két perc egy bor esetében arra elég, hogy az első benyomás kialakuljon. Arra kevés, hogy ítélkezzem. Nem pontozok tehát.

A Monarchia egyébiránt nemrég azt találta ki, hogy ízvilág szerint csoportosít, hátha úgy könnyebben érthetővé válik a szortiment a szélesíteni óhajtott közönség számára. Ebből fantáziadús elnevezésű kategóriák lettek, úgymint mennyeien friss, illetve telt idomú fehérek, gyümölcsös és könnyen csúszó, valamint nagyágyú vörösek, továbbá édes örömök. A rozék rosék maradtak. A bemutatóra kitaláltak egy amerikai sarkot is. Külön örömömre, mivel a mostanában aktuális polémiák okán kapásból szerettem volna rászállni a kaliforniaiakra.

Fehérkörök

A Monarchia Cellars 2004-es Egri Zenje tengerentúli nevéhez és lila címkéjéhez képest kitűnő kísérlet: Pók Tamás száraz és ásványos zengőt készített, amely kellőképp vonzó ahhoz is, hogy a friss-üdékre kíváncsi ifjú – vagy amerikai, vagy ifjú amerikai, vagy ifjú hölgy amerikai – borbarátokat megérintse. A német meg az osztrák rizling simán hozta, amiért rajongok értük. A Paulinshof halbtrocken Qba-ja 2003-ból, a Mosel vidékéről zamatos és szép, csipetnyi szénsav, simuló édesség, gyümölcsök, élet, olcsóért. A Karthauserhof wachaui 2003-as rizlingje úgyszint: csak ez száraz és mindenekelőtt minerális, zseniális utóízzel, perfekt struktúrával. És ezután máris belefutottam Demeter Zoltánba, minthogy Z névre keresztelt 2004-es száraz hárslevelűjét – úgy látszik, az MMI Z-ben utazik, előbb volt a saját zöldveltelini, aztán a Zen, aztán a Z, ennél rövidebb név nem lesz – a mennyeien frissek közé passzírozták. Kétségkívül friss. És mi minden még: vastag és hosszú, tökéletesen integrált fával, csak testét gömbölyíti a hordó, rengeteg gyümölccsel és lösztalajon termettsége ellenére ásványokkal, jó savval – 6,7 –, tartással, üdeséggel és komolysággal.

az Öreg Tőkék Bora, 2003-ból, elsőre kínai tornacipő, másodjára fa, harmadjára gyümölcsök

Két chardonnay: a Monarchia Egri Chardonnay BQ 2004 - mi az a BQ?, nem kérdeztem utána - nem sűrű szövésű, de jó tartású darab, ugyanaz Batonage melléknévvel osztállyal komolyabb, bizonyítva, hogy a batonázs tényleg hozzátesz. Zamatban perfekt, és már most egyben van, 13,2-es alkoholjával egyetemben. Szeszileg később emelik a tétet – ach, azok az amerikai szájak –, szerintem nem kéne, de hadd ne döntsem má' el, mit csináljanak. Két grüner veltliner a Kartauserhoftól: a Federspiel 2003 borsos, fűszeres, játékos; a Smaragd Achleiten 2003 klasszis, minerális, gyümölcsös, vegetális, vastag, magas, a Z mellett a nap legjobb száraz fehére, nálam. Kreinbacheréktől az Öreg Tőkék Bora, 2003-ból, elsőre kínai tornacipő, másodjára fa, harmadjára gyümölcsök, lassan meg kell inni, a fafóbiásak biztosan utálják, én nem. És egy koppanás a végére: Guy Prieur 2002-es Forges Dessus Meursault-ja gyenge és érdektelen. Visszakóstoltam egy másik palackból: dettó.

Amerikai szarok

Nyavalygás van mostanában, lekaliforniaizzuk az édes magyar tanninokat, közben alig találkozunk amerikaiakkal. Ám pofánk nagy. Mondjuk, jött már szembe velem Sonoma County chardonnay Mondavitól, fekete címkés olcsó Claret Coppolától, drága Tapestry Reserve a Beaulieu-tól, csúcscab Phelpstől, és egyik elől – meg még pár tucatnyi jótól és rossztól – sem ugrottam el. Most nekiszaladtam a sornak szisztematikusan. JT Cellars Chardonnay 2003: vastag, mégis élénk, kis minerál, a végén derekas édesség, itatja magát. Tolosa Chardonnay 2001: édes óriás, minden lehetséges szeglet legömbölyítve, hömpölyög. Sipino Pinot Noir 2003: Oregonból, ahogy illik, nagyon gyümölcsös, kis animáliával, finom lecsengéssel, szép bor. Starry Night Zinfandel 2003, a fajta, amit tanulni kell, érdekes fűszerek és gyümölcsök, a kadarka jut eszembe, gondolom, nem vagyok egyedül, nem világom.

Lehet, hogy Magyarországon édesebbek a vörösborok, mint Amerikában?

JT Cellars Syrah 2002, mélyebbről jövő, feketeféle gyümölcsök, jelentős test és finom animalitás – mint egy jó Lőrincz György –, kerekded cserek, perfekt vég. JT Cellars merlot 2002, kevésbé sűrű, de sokkal izgalmasabb, előbb csak eper, aztán minden más, ezzel már szívesen ismerkednék pár órát, fűszerek és jó struktúra, megdöbbentően hosszú. Allora Tresca Cabernet Sauvignon 2001, jelentős, komplex, de 10 ezer fölötti árához képest nem meggyőző. Hanem a Townshend 1999-es Cabernet Sauvignonja a Columbia Valleyból: az valami, gazdag, izgalmas és érdekes, alig néhány perc alatt is sokat bontakozik, épül és szépül, komplex és koncentrált, nagy test, elegáns struktúra, ha vak vagyok, fix, hogy azt mondtam volna, bordeaux-i Grand Cru Classé. És nulla édesség, természetesen. Igaz, nem Kalifornia, hanem Washington. Észak. Lehet, hogy Magyarországon édesebbek a vörösborok, mint Amerikában?

Vöröskörök

Mióta Pók Tamás azt mondta a Rhapsody in Redről, hogy dzsesszes, azóta mindig az jut eszembe erről a borról, hogy dzsesszes. A 2002-es is: súlya is van, mégis könnyed. És sokkal inkább kész, mint az ugyanebből az évjáratból való Bazilika; emebből is lesz valami, nyilván, noha egyelőre csak annyi jutott eszembe róla, hogy illatban zárt, ízben nyíltabb. Tóth István 2000-es Egri Bikavér Válogatása a csúcson jár, közelíti a 99-es kultpéldány magaslatait. Struktúra, emberek. René Rostaing Les Combes Coteaux de Languedoc 2002-je – syrah – elegáns és fűszeres, az Ascheri 2000-es Barolo Soranója meg tipikusan az a bor, amivel csak hosszasan érdemes társalogni. Minden Barolo ilyen, amúgy. "Ha ezt lenne idő kibontani" – sóhajtottam írásban, s mentem tovább. A 2003-as Nimród III-ig, amelyben egri gyümölcsök találhatók – eper, ribizli – és jó tartás, inkább elegáns, mint gigantikus, és nagyon fiatal, meglátjuk. A Townshend mellett a másik legjobb vörös a Geografico Ferraiolo volt. Nem csodálkozom, hogy akadnak egyének, akik erről a borról nevezték el magukat. Szupertoszkán sangioveséből és cabernet-ből, taljánvörös színnel, állattal, gyümölcssel, mélységgel, perfekt harmóniában. Ízben dettó: hatalmas, mégis él és játszik, a végének meg nincs is vége.

Demeter király

Demeter Zoltánról sokat tudunk, mégsem beszélünk eleget. Van neki állása a Királyudvarnál, meg privát pincéje, továbbá löszös területei – nemcsak, de főként – és finom borai. A 2004-es késői szüretelésű furmint például elképesztően, meghatóan szép. Hülyeség lenne gyümölcsöket sorolni, minden van ott. A Szerelmi-dűlő 2000-es hárslevelűje állati illatjegyeket is visz, felhágott a csúcsára. Beiktattam a Geografico 2001-es Vin Santójából egy kortyot: megint valami, ami más, érdekes mineralitás, mazsolás édesség. Jött egy kis Hétszőlő is, 5 puttonyos 1999-ből, almás-birses illatokkal, szép savakkal – a löszhöz képest, ugye –, közepes testtel, finom utóízzel, jó balansszal. Végül a nap úgynevezett fénypontja: Demeter 6 puttonyos aszú 2000. Aranysárga a világosabb iskolából, gyönyörű csillogás, olajos mozgás. Már illatában is sűrű, a botritisz nem dominál, csak az eleganciához tesz hozzá, számlálhatatlan gyümölcs. Ízében zseniálisan krémes, harapni lehet, az édesség nem kevés, de szeretni való, a vége kilométeres. A legnagyszerűbb 2000-es aszúk egyike, amit kóstolhattam. Referenciabor. Éljen.

Címkék: kóstolás

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5313021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borhaver 2005.10.17. 06:01:51

Kedves AM! Így volt jó -és okos- az írás, pontok nélkül! Nem csak azért, mert csupán 2 perc jutott egy borra. Szvsz felesleges -és nagyképű- dolog pontokkal értékelni egy bort, amikor a szavak tiszta erejével is megtehetjük ezt, méghozzá úgy, hogy senki sem "sérül", s az olvasó is kimerítő -pontok híján valóban szubjektívnek mondható- tájékoztatást kap!

Ferraiolo 2005.10.17. 08:10:14

Kedves Albert Gazda! Örömmel tölt el, hogy ez a cikk nem más tollából látta meg a napvilágot. Ennél pozitívabb visszhangot nem is várhattunk:-) Egy egyén, akit Ferraiolo-nak kereszteltek

2005.10.17. 08:55:14

A baj csak az volt, hogy az mmi "otthonhagyta" a komolyabb burgundiakat, pedig megkóstoltam volna 1-2-t.

bob 2005.10.17. 10:47:23

A Regnum valóban egy érdekes játékos, két palackból is kóstoltunk, az első ugyan nem volt dugóízű, de olyan összevissza és érthetetlen volt, valamint véknyabb is a szokásosnál. A második már hozta a szintet: nálam is az lett az egyik legszebb tétel a sorban. És persze a Tóth István Bikavér, ami tényleg hozza a 99-es verhetetlen stílusát és nagyságát. A Barolo meg valóban nem egy 2perces játékos.

bob 2005.10.17. 10:55:14

Meg még annyi hogy Demeter Zoltánnak a "sima" 2004-es késői Furmintja is simán leradírozta nálam a többi édesbort (mármint a többi non-Demeter édesbort). És ez ár-érték arányban is ott van a szeren.

2005.10.17. 11:10:47

"A 2004-es késői szüretelésű furmint például elképesztően, meghatóan szép. Hülyeség lenne gyümölcsöket sorolni, minden van ott."

buta 2005.10.17. 11:31:42

Mi az SZVSZ?

megmagyarázom 2005.10.17. 12:13:44

SZVSZ - Szerény Véleményem Szerint (Ugyanez angolszászul IMHO - In My Humble Opinion)

Drosofíla 2005.10.17. 12:25:33

"egri gyümölcsök" azé mán ez igen röhejes!

Grenache 2005.10.17. 12:31:22

Kóstolj össze egy egri ribizlit egy miskolcival vazze :) Hát még mindig nem érzed a különbséget?

2005.10.17. 12:36:01

Nem tudom, mert a ribizli az egri gyümi!:)

Drosofila 2005.10.17. 12:37:34

A kocsonya az miskolci.:)

2005.10.17. 12:39:32

A kocsonyában is van barrique, ha tesznek bele egy kis füstölt körmöt.:)))

bob 2005.10.17. 12:49:40

Az nem barrique hanem chips :)

hegyaljai 2005.10.17. 19:22:50

Demeterről többen leírták már, hogy Sátoraljaújhelyen is van szőlője, az pedig nem lösz. Talán abban van a trükk.

AG 2005.10.17. 22:19:31

Kedves knight bandit, a Regnumhoz annyit: mint Húzós Tannin kolléga legutóbb megjegyezte, óvodás koromban sóval és borssal ettem a tejbegrízt. Most egyébként nem kóstoltam a Takler-tételt.

demeterfan 2005.10.18. 08:26:42

Demeter Z.-nak a mádi Veresben, a bodrogkeresztúri Kakasban, a Lapisban, a tokaji Szerelmiben, és az s.újhelyi Bodában van szőlője. Ezek közül a Szerelmi tisztán lösz.

egy másik demeter szúrkoló 2005.10.18. 11:41:41

Demeter "Z", végre egy nagy száraz bor Hegyaljáról, és nem megfizethetetlen(4500), egy auslese- ért még többet is elkérnek, abszolút "pariban" van a nagy száraz fehérek között a világ bármely részéről, Sőt!!

rambo 2005.10.18. 11:46:10

http://www.tokaj.hu/magyar/boraszatok/demeter/index.php

AM 2005.10.18. 14:02:33

A Csite, Albert gazda stb. álnéven kalózkodók hozzászólásait törlöm.

HSZ 2005.10.18. 14:23:09

Kedves Szerkesztők! Nem kellene regisztrálós hozzászólósdit bevezetni?

egy 2005.10.18. 18:30:37

A Z. tényleg fantasztikus, bár félek tőle, hogy mint minden ami önálló kategóriát képvisel nehéz lesz igazán komoly elismerést aratnia nemzetközileg. Fehérbornak túl Tokaji, Tokajinak túl száraz. Kár, pedig tényleg igazán kitűnő. Zoltán tavalyi száraz furmintjának azonban (ha egy picit több lett volna belőle) igazán messze szólhatott volna a hangja. Én imádom azt a bort!

egy másik demeter szúrkoló 2005.10.19. 17:30:13

Re egy: Igen, a "Z" szerintem is önálló kategóriát képvisel, mint maga Demeter Z. is, a nemzetközi elismerés is biztos fontos, de engem fogyasztót elsősorban az érdekel, hogy végre itt egy nagy száraz tokaji, és nem kerül 10 forintba, de még a felébe sem, és több készült belőle mint 1500 palack, végre rajta van egy árlistán, és nem csak bennfenntesek tudják megszerezni, mint a furmintot. Örülök, hogy a Demeter elkezdett szárazakat is csinálni, várom a többit!
süti beállítások módosítása