Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hülye, aki megveszi?

2005.10.24. 00:14 - Albert gazda

Érdemes-e spájzolni a magyar kultborokból? Lassú érés, gyors öregedés, reménytelen platói szerelem, barrique-olt víz a sokezrekért vesztegetett palackokban. Summa summarum, szűztermésből nem lesz óbor. De mégis mi lesz a Kopárból két év alatt egy lakótelepi beépített szekrényben?

A világért sem akarnék lebeszélni arról senkit, hogy kartonszám vásárolja a kultborokat. Végtére, az ágazat fejlődéséhez forgótőkére van a legnagyobb szükség. Arra, hogy mestereink produktumait megvegyék, az összegek befolyjanak, ahova kell, a bankszámla-tulajdonosok egyensúlyba jöjjenek, és még nemesebb nedvekkel lephessék meg a szomjas-boldog fogyasztót. Utóbbi olykor szomjas marad és boldogtalan lesz, de hát a fejlődés áldozatokkal jár.

Tannin kolléga néhány hete a Vylyan 2003-as Syrah-jával nem vergődött zöld ágra, most meg Bukolyi "Gróf Buttler" László bikájával gyűlt meg a baja. Önéletrajzi elemekben bővelkedve megjegyzem, amikor ifjú voltam és bohó, magam is vettem 1993-as Thummerer-bikavért jó nevűnek vélt vinotékában – '99-ben –, és koppantam kegyetlent. Másszor idősb Weninger kapott elő Horitschonban a pihentetett kincsek közül egy dettó '93-as Weninger-Gere CS-t, ám hiába bizakodtunk, hogy végre megfigyelhetjük, milyen egy villányi ereje teljében: barrique-olt víz lötyögött a poharainkban. Legutóbb Konyáriék 2000-es Sigillum Lolienséje - amelyet jómagam tároltam HT spájzánál kevésbé legendás szekrényemben - volt kénytelen a levegőztetés és a dekantálás ellenére megismerkedni a lefolyó borzalmaival. Felhoztam most példaként olyan bort, amelyet pincéjében őrzött maga a borász, olyat, amelyet a borszaküzletnek kellett-lehetett volna karban tartania, s olyat, amelynek nem feltétlenül ideális körülményeim miatt kophatott meg régi fénye.

Lassú érés, gyors öregedés

A tizenöt éve feltámadott magyar borászatnak éppen eléggé rengeteg bizonytalansági tényezővel kell szembenéznie és megküzdenie ahhoz, hogy a borok élettartamának előzetes meghatározását ne tekintsük többnek tenyérjóslásnál. Pompásan emlékezhetünk a 90-es évek elejéről-közepéről a merész megközelítésekre, hogymiszerint szenzációs illatok, fantasztikus test, évtizedes potenciál. Na, ezek - vagy egy részük, mert kivételek mindig vannak, bőven – csusszantak át azóta a fent idézett barrique-olt víz kategóriába. Mondjuk, mert a borászok még hírből sem feltétlenül ismerték a terméskorlátozást, nemhogy alkalmazták volna. Az amúgy nagyüzemektől örökölt szőlő beérett gyönyörűen, a mustfokokat hozta, a szép új hordó megérkezett, beletették, aztán lett belőle finom, lassan érő kultpéldány – összehasonlíthatatlanul különb, mint bármi, amit azelőtt évtizedeken át ihattunk –, feketeribizlivel, csokoládéval, zabolátlan cserességgel és kiszámíthatatlan utóélettel. Hát persze, hogy alig valakinek volt fogalma arról, mit csinál a borral a barrique, de elég volt ráírni a bűvös szót a címkére, és a népek már vitték is, mint a pinty. Majd a lassú érést gyors öregedés követte, a csúcspont – óh, pláne a plató! – meg elmaradt.

Vieilles vignes

Aztán hamarosan jöttek az új telepítések, a 90-es évek második felétől fordulnak is termőre, szépen, sorban. Mostanában ezekből vannak a nagyvörösök. Miközben ha Szepsy Istvántól nem, a már magyarul is olvasható népszerűsítő irodalomból – Johnson-Robinson, ugye – egészen jól tudjuk, hogy szűztermésből, fiatal tőkékről komoly borokat nem készítenek. Mert képtelenség. Mert megint csak lövésünk sem lehet, mire megy zsenge tőkék fürtjeiből kikerült bor, ha egy-két évet palackban kénytelen tölteni. Honnan lenne a koncentráció, ha a gyökerei nyiszlettkék még? Vieilles vignes, öreg szőlők – a franciáknál ezt sok évtizedes tőkékről származó borok palackjaira lehet ráírni, és a komolyabb minőségnek megfelelően jobb árat is érnek. Ráadásul eddig nem ismert, Magyarországon nem próbált fajtákat is sztárstátusba emeltünk. Szűz syrah – dupla rizikó. Kétségtelen, lehet hallani, jó esetben ízlelni is, mekkora zseni a syrah a Rhone völgyében. Arrafelé tényleg megvan az évtizedes potenciál. Csakhogy ezt évszázados gyakorlat, tapasztalat előzte meg.

Mesterséges mennyországok

Még a borkészítésnél maradva, mind meghatározóbb a mesterséges vacakok szerepe. Hol vannak már a boldog békeidők, amikor a fajélesztőt és a chipset is szimpla hamisításnak bélyegezték a finom lelkű borbarátok még kevéssé széles tömegei? Azóta megjött már a fordított ozmózis – bármit is jelentsen –, a szintetikus sav és a bársonyos műtannin, az enzimek meg az aromák, és használják is őket becsülettel (?). Csak éppen azt nem sejti, aki gyors sikerre vágyik, hogy mi lesz az ilyen módon gömbölyített-turbózott tételeivel két-három év múlva. Tény, hogy ennyi fiatalon kerekded és hízelgő vöröset, amennyi 2000 óta feltűnt, annakelőtte nem hordott hátán a termőföld. Hányan és kik műznek, nem tudni, még nem divat hencegni vele. Persze nem is magyar jelenség ez. Ach, Ausztrália, Dél-Afrika, Kalifornia! Sőt. Nemrég felvetettem, Bordeaux-ban 13,5 fölötti alkoholokkal és édes véggel nem találkozhatni vörösben, pedig az sincs északon. Műveltebb barátom pontosított, mondván, a 2000-es évjárat óta már ez az örökérvényű igazság sem igaz. Szóval, az új eljárásokat, módszereket is meg kell ismerni. Ha muszáj. Jobban szeretném, ha nem lenne muszáj, de hát ki vagyok én? Nekem Pamela Andersson sem jön be látványilag, mert zavar, hogy magas a bőre alatt a műanyag-koncentráció. Mások meg lehülyéznek ezért.

Legenda a panellakásról

És akkor a tárolásról. A legtöbben nem tudunk optimális körülményeket teremteni drágáinknak. Megközelítőleg sem. Jó, a sifonér tetejére állított 0,7-esektől már eljutottunk a fektetésig – pedig milyen jól mutattak fent –, viszont az sem mindegy, hol hevernek a delikvensek. Az újpesti panelben például nem sok csúcsszuper hely van. És nem az a Tesco-raktár, és nem biztos, hogy az egy vinotéka polca. Más kérdés, az értők állítják, nem baj, ha húsz fok fölött van a hő mérséklete, csak ne ingadozzon. Így stabil marad a lé, legfeljebb gyorsabban öregszik. Hát, nem tudom. Néhány hónapja viszonylag rövid időn belül több 1997-es Kopárral sikerült összefutnom. Közülük egy volt jó, de az kifejezetten: amelyik egy gyöngyöstarjáni borospincében pihente ki magát felbontás előtt. Szóval, néhány év, vagy évtized. Annyi kell, minimum. A biztonsághoz. Mindazonáltal öregszünk, meghalunk, mindenféle szar dolgok történhetnek velünk. Vagyis kultborok nélkül nem élet az élet, ha csak várni lehet, sajnos. Úgyhogy megerősítem: a világért sem akarnék lebeszélni senkit, hogy kartonszám vásároljon, százezrével költsön. Mindent a fejlődésért. Jómagam perpillanatnyilag a 2003-as Solusra kuporgatok.

Címkék: esszéjellegű

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1313011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vitis 2005.10.24. 06:28:34

Kedves Albert, miért nem marad meg a borok kóstolásánál? Miért próbál olyan témában következtetéseket levonni, amihez nyilvávalóan nem ért. Kóstolja a borokat, mondja el róluk a véleményét, a többit bízza másra. Ószinte tisztelettel!

2005.10.24. 07:12:10

egyszóval aki nem ért hozzá, annak magyarán szólva kusti?

műparaszt 2005.10.24. 07:36:30

Hát bizony kellenek az új, divatos szőlő-és borfajták. Azokat pedig, amelyek egykor világhírűvé tették a magyar borászatot, ki kell vágni a nyűves kórságba. Mint mondjuk a mangalicát, már bocsánat hogy disznóval hasonlítom össze a bort, de ha eccer sonkára bort iszunk, akkor miért ne lehetne.Ugye, a mangalica zsíros, ócska, korszerű tartásra--tenyésztésre alkalmatlan kulák kövület, kell a büdös nyavalyának. No meg a spanyoloknak, akik világhírű sonkát készítenek és szépen gazdagodnak belőle. Nem sajnálom tőlük, megérdemlik, ésszel csinálják. Nem lepődnék meg, ha a nyugat-európai húsmarhákban eccercsak fölbukkannának a magyar szürkemarha génjei (a charolais pl. a szarvát kivéve meglepően hasonlít a szürkemarhánkra). Szóval kifelé a régi magyar szőlőkkel, majd később francia vagy spanyol készítésű borok képében viszontlátjuk őket, milyen jó lesz rádöbbenni hogy már megint hülyék voltunk.

sztyopka 2005.10.24. 07:52:51

én legutóbb egy Gere 1998-as pinot noire-al fürödtem be. az anno is több ezer forintért megvásárolt palack az elvárt érett/testes gyümölcsös ízek helyett egy sarki boltban 600 Ft körül kapható kékfrankos tulajdonságaival kápráztatott el... :( egyedül eddig az öreg vesztergombi boraiban nem csalódtam. 9-10 éves távlatban sem

bob 2005.10.24. 08:24:36

Nekem egy családi ház alatti pincém van gyakorlatilag állandó 17-19 fok közötti hőfokkal és magas párával, ennek ellenére közel sem ideális tároló. Szóval nem parasztvakítás az a 12-14 fok. 17-18 fokon már indulhat erjedés, almasavbomlás, meg mittomén még mi.

He 2005.10.24. 08:36:04

Spontán almasavbontás?:) Csak tudnám szerencsétlen borászok minek költenek drága baktáriumtenyészetre, ha ez magától is lezajlik?:)

Dr Etil 2005.10.24. 08:43:43

Nekem három pincém van. Mindben krumplit tartok, meg novából és konkordiából készült csúcsborokat!

Peti 2005.10.24. 09:04:52

Üzletben csak a cimke és az ár segít annak eldöntésében, hogy mit veszek meg. Otthon döl el, hogy jól jártam vagy ráfáztam. Több ilyen ciklus után és a hozzátartozó tanulópénz megfizetése után kialakulhat a helyes irány a pult felé. Rövidebb ez az út, ha a borvidéki termelők borospincéit vesszük célba.

Juhfark 2005.10.24. 09:28:58

Van benne valami, mert tényleg nem lehet megfelelő tárolási körülmények nélkül elvárni, hogy elálljon egy nagy bor, legyen az akár chateau lafit, vagy egyéb nagy bor. De az is igaz, hogy a borszakírók jelentős tömege írta le az elmúlt 10 évben többször is: "potenciálja évtizedekben mérhető". És honnan szedték? Mert az adott termelők borai egytől-egyig 10 év körül voltak. Avval azonban nem értek egyet, hogy itthon ne lenne nagy bor, mely megfelelő tárolással (ha a dugón sem spórol a borász) ne érné meg a 10 évet legalább. Csak nem biztos, hogy jó helyen keresünk. A készítéssel kapcsolatos tévutakról pedig tényleg jó lenne visszatérni a borkóstolás és élvezkedés tereire:)!

Rose tta 2005.10.24. 09:46:23

Több ezer éve létezik a borkészítés "művészete", de az almasav csak azóta az ötven egynéhány éve bomlik amióta "komoly" borászok baktériumtenyészettel gyorsítják a bomlását. :)

köpcös111 2005.10.24. 09:49:55

Na végre valaki valaki kimerte mondani!!Sajnos nem is csak a tárorolással vannak gondok hanem még a borok sem értek meg arra a szintre hogy el lehessen tenni őket akár10 évre is:Ez tapasztalat ugyanis nekem is van egy 600-700 palack borom,ráadásul légkondival rátudok segiteni a pincének ha 15 fok fölé megy a hőmérséklet,és ezek 3-4 évvel ezelőtt mind magyar veresek voltak,de most már átalakítottam a repertoárt kb fele már tokaji!!!

Sörmedve 2005.10.24. 10:05:45

Albert gazda: nekem is nagy szívfájdalmam, hogy 3-4 évnél idösebb hazai, szupermarketban vagy borszaküzletben vásárolt vörösborok esetében hatványozott gyakorisággal találkozom fáradt, "közömbös" ízvilággal. Ezt eddig én föleg a helytelen tárolásnak/szállításnak tudtam be, különösen azért, mert azt is megfigyeltem, hogyha közvetlenül a termelötöl vásárolok, ritkábban találkozom a jelenséggel (de lehet, hogy ez pusztán szubjektív benyomás, mert én is ember vagyok és hajlamos vagyok bebeszélni magamnak, hogy a termelö már csak tud bort tárolni...). Nagyon érdekes viszont például, hogy ilyesmi érzésem az elmúlt másfél évben többször - kizárólag szupermarketben - vásárolt francia vörösökkel nem nagyon volt és most sincs, pedig nem annyira a felsö régióra álltam rá (anyagilag ez kicsit nehezen menne) - Chateau Holden 1999-2000, Chateauneuf-de-Pape 2000-2001, Chateau Saint-Germain 2000, mindegyik maximum "Superier Controlée" státusszal. A problémát én személy szerint 2002-2003-as évjáratú hazai vörösök vásárlásával plusz egy decanterrel szoktam orvosolni... A hazai borok iránti szeretetem viszont változatlanul töretlen !

MiniMe 2005.10.24. 10:15:51

Mangalica: Zsíros, de koleszterin mentes. A finnyás osztrákok ezért veszik, mint a cukrot. Magyar bor: Szerintem vannak jó boraink, "neves" vidékeken is sikerült lőrét kifognom. Reklám: Az elkelne, Talán itthon is. Tárolás: Sokunknak esélye sincs ilyenre. Remélem lassan lesznek olyan helyek, ahol aznap, vagy max egy-két nappal korábban megvehetem felhasználás előtt. De ígérem, ha "nyerek a lottón" magam készítek ilyet. :)

Bachus 2005.10.24. 10:35:03

Kultborok? Néha kostolok belőlük, de mindig rájövök, hogy a sajátmagam által készített bor az igazi mert legalább tudom, hogy 100% szőlőből van.

Viktor 2005.10.24. 11:10:55

Egyetértek Bacchussal teljes mértékben. Én is a sajátmagam által készített bort fogyasztom igazán mert legalább tudom, hogy 100% szőlőből van. Az én pincém a kinti fokokal változik, ezt úgy értem, hogy max. 16ig megy, télen pedig 6fokig esik a fok. Így tudom elérni azt hogy nem kell plusszkoltséggel hutenem a borokat, hogy csapódjon ki a borkó, hanem természetesen érem el. Tavaszra szépen kimegy belole és a felmelegedéssel elkezdenek érni a boraim. Az pedig, hogy a magyar fajtákat kiveszik a forgalomból, egy nagyon nagy butaság. Úgy ahogy az egyik fórumos mondta, majd pár év múlva kulfoldon fogjuk viszontlátni a sajátjainkat és akkor már késo lesz...

Bacchus 2005.10.24. 11:41:08

Kispincém és kis szőlőskertem van amiből évi kb 100 liter valódi bort tudok készíteni. Szoktam azonban jó borvidekről is kb 100 kg szőlőt beszerezni amiből úgymond külső különlegességel kiegészítem a saját boromat. A kettőt össze lehet vetni egymással és a profi termelőivel. Persze van egy kis munka vele, de csak igy lehet jó bort jóval 1000 ft/l ár alatt elérni.

gardonyim 2005.10.24. 12:20:25

A tévedések elkerülése végett: spontán almasav lebomlás létezik, és nem kell hozzá fajtenyészettel beoltani a bort (mint ahogy fajélesztő nélkül is lehet bort csinálni - ki gondolta volna?). Persze az almasav lebomlás csak akkor indul be, ha megfelelőek a körülmények. Min. 18 fok és a megfelelő tejsav baktérium flóra jelenléte kell (pl. finom seprőn tartás és annak a felkevergetése határozottan használ). Palackozott borban viszont nem fog beindulni semmiféle almasav lebomlás vagy erjedés. Ha mégis, akkor mehet a lefolyóba, és attól a borásztól többet ne is vásárolj!

zorro72 2005.10.24. 13:46:45

Egy 1995-ös Bock Royal Cuvée. Évekig borospincében tárolva, az utolsó két év nem pince - de hűvös, egyenletes hőmérsékletű helyen. Felbontva néhány hete. Borzalmas élmény, testetlen, alkoholos, gyümölcsösségtől mentes lé. Sokkoló élmény volt mindnyájunknak, akik ennél azért többet vártunk tőle...

Mikka 2005.10.24. 13:58:44

Ha hiszitek, ha nem epp egy honapja ittam meg egy 2000-es evjaratu Egervines Kekfrankost. Akkoriban mikor kaptam (2001 dec.), nagyjabol 500 Ft korul volt az ara, es az elmult par evben a hetedik emeleti vitrinemben tengette nem eppen mozgalmas eletet, fenytol vedve, szobahomersekleten. Eloszor azt hittem ugy fogok vele jarni, mint a '96-os Bikaverrel, de arra kellett raeszmelnem, hogy ize, szine, illata is rendben volt. Most akkor ezt is megbutykoltek, hogy negy ev vitrinelet utan meg mindig jo volt a minosege...?

StAndrea 2005.10.24. 14:09:21

2000-es Malatinszky Cabernet Sauvignon Barrique, magam vettem tőlük Villányban, pincében tároltam, társaságban bontottam fel két hete - "nem csúcsbor, de figyeljetek..." :)- iszonyú volt, az illata még igen (szakértők mit mondanak erre?), de amint megkóstoltuk, mosolyogva nézek rám a haverok, nem színlelt csalódással :). Szétesett, gyenge lé volt. Ide kívánkozik, hogy eddig velük meg voltam mindig elégedve, és ez a kis történet nem befolyásol, legalábbis még.

Türkmenbasi 2005.10.24. 14:18:51

"MiniMe | 2005.10.24. 10:15 Mangalica: Zsíros, de koleszterin mentes." Már ne haragudj MiniMe de ez nagy tévhit. (sőt ostobaság) De ez nem ennek a topicnak a témája. Ma este megiszom a 2000-es Kopáromat, hátha még nem késő...

qwerti 2005.10.24. 16:32:37

Azért én mondok egy pozitív élményt is, Pók doki 1995 -ös Bikája, magnum kivitelben. Még mindig nagyon bika, esze ágában sincs fáradni. Egyébként az "idősebb" egri borokban(persze megfelelő termelőtől) még sosem csalódtam, a legtovább szerintem(vereseknél persze) az egri nedük bírják.

Sörmedve 2005.10.24. 16:43:57

qwerti: ebben talán lehet valami - Thummerer Vili Papa Cuvée, 1997-es, egy hónapja ittam meg. Nem odafigyelésböl az utóbbi két évben egy szobában az ágy alatt tárolás (legalább fekve...) után is kitünö volt.

qwerti 2005.10.24. 16:54:50

Sörmedve: Tóth István 97- es Bikájával találkoztam nem is olyan régen, és az is nagyon feszült még. A 99- es Vili fater is még ereje teljében, egyszóval hosszabb időre egrit biztosan mernék eltenni.

bob 2005.10.24. 18:17:03

gardonyim, tapasztalat hogy néha beindul, az erjedés egész biztos. Főleg fiatal boroknál (utoljára talán májusban, egy 2004-es Konyári Merlot-Kékfrankossal jártam így, és azóta is vásárolok Konyári borokat, jó tapasztalatokkal). A palackban beinduló almasavbomlásról én is csak szóbeszédeket hallottam.

muskotály küvé 2005.10.24. 18:28:15

Megelégedéssel tölt el a cikk, pont ilyesmiről írtam egyik hozzászólásomban... Pozitív élmények: Dúzsi és Vesztergombi borok (94-97 közöttiek), 2000 körül bontva. Akkortájt rámjött, hogy a hosszú szép jövő reményében félretett palackokból, 1-2-t felbontottam (amelyikből 2 volt:) ) - és jöttek a pofonok. De a szekszárdi borok általában jól tűrték a tárolást, Dúzsi Kékfrankos+Merlot-ja emlékeim szerint fantasztikus volt 6 évesen. A villányiakból a Vylyan-ok "jól viselkedtek". Amit az egri borokról írtok, az biztató, van még egy 94-es GIA Kékfrankosom. Remélem, nem a lefolyóban köt ki...

qwerti 2005.10.24. 19:22:25

A villányiak közül nekem is a vylyan borok "bírják" a legjobban, példám erre a Vylyan 99- es Zweigeltje, pár hónapja kóstóltam utoljára, még tartotta magát, a 99-es Merlot- juk(mmi- os) pedig szinte még fiatal.

syrahfan 2005.10.24. 21:10:58

Albert Ön keveri és csúsztatja a dolgokat. Tájékoztatnám, hogy rendelkezem 2000,2001,2002,2003-as hazai shyrah-val és megnyugtatom, hogy az ég világon semmi bajuk.

sirak 2005.10.24. 23:42:02

Hölgyek, Urak! Ne bántsátok a "Művelt Alkoholistákat", mert olyat "csinálnak" Ők itt, amit a Ludas Matyi óta senkinek sem sikerült! Fantasztikusan vicces írásaikkal mosolyra fakasztják olvasóikat! (Na persze vannak, akik halálosan komolyan veszik és bálványozzák Őket, de engem ez nem zavar.) A lényeg: hajrá Művelt Alkoholisták, írjatok még sok-sok ilyen mulatságos "borértékelést", meg "esszéjellegűt", én élvezem! :o)

Barna 2005.10.26. 00:04:27

Németországban élve abban a helyzetben vagyok, hogy a világ minden tájáról hozzájuthatok borokhoz. Természetesen hazafias öntudatból mindig is törekedtem arra, hogy vendégeimnek érdekes magyar borokat is tudjak kínálni. Sajnos ez egyre inkább nehezemre esik. Az ár és a minőség arányát összevetve a fehér borok mégcsak elmennek de a vörösboroknál katasztrofális az arány. A bolti árakat alapul véve kb. 1500-2500 Ft-ig még nem nagy a különbség, az 5000 Ft-os kategóriában viszont már nagy számban találni olyan spanyol, ausztrál, de még bordeaux-i bort is ami lényegesen jobb a mieinknél. (Jó kereskedőnél néha még 6-10 Euró között is!) Az ennél drágább vörösboraink nagy része még viccnek is rossz. Például Weninger Shiraza 10.000-ért. Összehasonlítható dél-francia vagy ausztrál shiraz itt kb. a feléért kapható. 6 üveg 2000-es Solusomból 1 ihatatlan volt rossz dugó miatt, a többi meg fáradt, már túl van a csúcson. Albert tapasztalatait csak meg tudom erősíteni illetve kiegészíteni. Az általa említett problémákon kívül gyakori az olcsó, silány dugó is. Így összességében mintegy 50-60%-os veszteség után hazafias lelkesedésem elmúlt. A múlt hétvégén kinyitottam két 99-es Vili Papát, egy 97-es és egy 98-as Weninger kékfrankost egy 2000-es Malatinszkit, mind rommlott volt. Az összehasonlítás kedvéért: ebben a kategóriában egy komoly bor 5-8 év után a legjobb és minimum 10-15-öt él. 40 Euró körül már minimum 20 év elvárható.

kékfrankos 2005.10.26. 10:22:19

Barna, az mit jelent nálad, hogy romlott egy bor?

Barna 2005.10.27. 10:51:45

Az egyszerűség kedvéért nem akartam részletezni. tulajdonképpen egyre megy, hogy a bor ecetes mert nem zárt a dugó, baktériumokkal fertőzött mert olcsó rosszul sterilizált dugóval zárták le, vagy ami a leggyakoribb egyszerűen szétesett, élvezhetetlen, ihatatlan esetleg még büdös is.

szittya 2005.10.29. 00:06:30

Azért jöttél a földre, hogy erröl tudj véleményt mondani. Én boldog lennék a hejedben. A véleményed tetszik, és kivánom tudj dolgozni a nagyobb élvezetekért, - igy egyre beavatottab leszel a természet által adta lehetőségekbe. Kérlek, mikor a Solust kóstolod igyál egy korty Cabernoir-t a Malatinszky-töl! Ajánlom a kuporgatásod lendületét a 2003 Cabernet Franc-ra, szintén Malatinszky, nekem az íz világomat át kellett értékelnem. Megtiszteltél!

Juhfark 2005.11.02. 10:36:51

A Weninger Shiraz itthon 7000 alatt van. Azért nagyon ne nyomjuk fel az árakat. Szerintem amit írsz, az azért túlzás. Amikről írtál, nem idős borok, s nekem még tescoban vásárolva sem ennyire borzalmasak az élményeim. Amit korábban írtam, azt tartom, de azért sok túlzás is olvasható itt.

cotes de provence 2005.11.04. 20:36:55

nalam most landolt a csapban egy 99 es vylyan cabernet sauvignon. kar...

nemjo 2005.11.05. 20:57:57

Londonban egy jófajta Lindemans Shiraz-2003 4 font 70 , tehát forintban kb. 1800 .... A 2000es Solusról olyat állítani , hogy "túl van a csúcson" picit erős szereintem .... nekem csak a 2002eshez volt szerencsém , az gyengébb év volt , mégis az elején volt a pályájának..... persze nem 25 fokon kell tárolni...

McRae 2005.11.11. 11:29:13

Kedves gardonyim Nem vitatkozni szeretnék csak pontosítani néhány dolgot. Az igaz hogy fajélesztő nélkül is lehet bort készíteni de sokkal kockázatosabb. A vadélesztők esetében igazán sose tudni milyen törzs végzi az erjesztés nemes feladatát, lényegesen több illósavat termelnek, valamint az erjedés vége felé szeretnek megállni, esetenként teljesen fals irányba vinni az erjedést. Gondolom nem kell a fajélesztő előnyeit ecsetelnem. A palackban pedig igenis megtörténhet utóerjedés esetleges maradék cukor esetén, valamint az almasavbomlás is elindulhat abban az esetben ha nem vagy nem megfelelően kezelt a bor. Persze abban egyetértünk , hogy ahol az előfordul ott érdemes elgondolkozni a borász munkáján.

germanungar 2005.12.11. 22:14:10

A bor jövöje;
hogy változtatja meg a globalizáció a bor minöségét
...... avagy desingerlötty a Nuttela-generációnak!?


Mivel az európai, és föleg a német borpiacon kitört az árharc, a nemzetközi borkereskedelem laboratóriumokban uj technológiával próbál olcsó standard borokat késziteni. Ahelyett, hogy drága barrique hordókban érlelnék boraikat, inkább tölgyfaforgácsot (Chips) öntenek az óriási nemesacél tartályaikba és igy próbálják a tannin- és vaniliaízt a borokba varázsolni. Már magában ezzel a metódussal is hatalmas anyagi elönyhöz jutnak azokkal a bortermelökkel szemben, akik hosszú és munkaigényes, azonkivül borzasztóan drága barrique-hordókban érlelik boraikat.
Ez a gyakorlat európában MÉG tilos de a tengerentulról, mint California, Chille és Ausztrália hatalmas mennyiségü mübor fogja nemcsak a Disc.ounterek polcait ellepni.
A tengerentuliak még egy lépéssel tovább mennek, ök ui. drága és komplikált berendezésekkel a bort alkotóellemeire bontják; viz, alkohol és aroma anyagok, és ezeket a kivánt ízléstrend szerint manipulálva ujra összerakják.
A borgourmek most szörnyülködve összerezzenek, pedig a mübor objektiven itélve jobban fog izleni, mint a nagy szorgalommal és odaadással készült igazi bor. Természetesen abból hiányozni fognak a természeti adotságokból és a borász - borászok egyediségéböl adódó különleges ízek-zamatok.
És ha arra gondolok, hogy ez az irányzat - ha teret nyer - az EU-ban elterjedve egyszer majd ugyanugy élelmiszer és nem agrárprodukt lesz, mint pl. a habzóbor, akkor borzongás fog el.
...hogy ezt majd az ISO-normák megakadályozák!
Hm.....
Nem akarok advocatus diaboli lenni, de miért kezelnék az eurobürokraták a borászatokat másképpen, mint pl. a vágóhidakat és csirkefarmokat!?

Ezen érdemes elgondolkozni, mielött az ünnepekre feltöltjük borkészletünket!

teroldego 2005.12.26. 15:05:59

Nem hinném,hogy a 2003-as "bebüdösödött" vörösöket végleg le kellene írnunk. Várjunk vele egy évet és meglátjuk.

borhűtő 2006.01.27. 10:51:04

Borhűtőt használ valaki? Az megfelelő hosszabb tároláshoz? Egy hónapja panelban lakok, még ugyan csak 2 palack van, amit legalább 1 évre eltennék, de itt nagyon féltem őket. A legolcsóbb kb 30 palackos hütő ~80 ezer, de inkább 170 körül kezdődnek... érdemes venni?
süti beállítások módosítása