Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

1 rizling

2006.01.30. 05:46 - Albert gazda

Gyümölcs, mineralitás, savak, elegancia. Avagy: mit tud egy kabinett trocken rizling, ha a legnagyobbak egyike készíti? Sokat. Nagyon sokat.

Nemrég színt vallottam, mit gondolok a rajnai rizlingről általában, aztán egyszer csak került egy példány Robert Weiltől. V. prof hozta egyenest Göttingenből, vinotéka a főtér mellett balra, ha valaki arra jár, összvissz 14 eurót kell kipengetnie érte. Tiszta főnyeremény, tényleg. Azt most nem ismétlem meg, mi mindenre képes a fajta – kábé mindenre –, inkább konkrétumokat ecsetelnék. Szóval, a Rheingau szerintem a legjobb hely Németországban – vannak, akik a Mosel vidékére, mások Pfalzra esküsznek –, és a borvidék egyik kiemelkedő pincéje a Weingut Robert Weil. Ezt a weingutot muszáj odatenni az elejére, mert már elég régóta nem az öreg Robert készíti a borokat, többek között azért, mert 1933-ban, 90 éves korában elhunyt. Még ezt megelőzően – 1875-ben – megalapította borászatát, és csakhamar elkezdett különböző sikereket elérni. Minderről itt lehet bővebben olvasni, a lényeg az, hogy ma bizonyos Wilhelm Weil a főnök. A pincészet holnapja erről nem regél, de valahonnét úgy tudom, nemrégiben rátette a kezét a japán karvalytőke, mégpedig a Suntory jóvoltából.

Mindazonáltal ennek nincsen nagy jelentősége, a Robert Weil-borok jellegét és minőségét legalábbis a jelek szerint nem befolyásolja. A pincészetnek pillanatnyilag 65 hektárja zöldell – azaz most valószínűleg fehérlik –, a területek 98 százalékán rizling, a maradékon pinot noir terem, utóbbi természetesen spatburgunder álnéven. Két kategóriában boroznak. Először vannak a birtokborok, másodszor pedig a Kiedrich falu Grafenberg dűlőjének nevét viselő tételek, köztük a szokásos késői szüretelésű darabokkal – is. A szortiment a legkevésbé sem átláthatatlan tehát, és ez így van rendjén. Mondjuk, százharminc év alatt volt idő letisztulni. Hugh Jonhson egyébként zsebenciklopédiájában a maximális négy csillagot szokta kiosztani Weiléknek, vagyis van némi nemzetközi respektjük.

A 2004-es Riesling Kiedrich Grafenberg Kabinett Trocken 2004-es verziója először is halvány szalmasárga, és virgoncan táncol, majd látványosan csurog le a pohár falán. Illata kapásból lenyűgöző. Mintaszerű fajtajelleg, gyümölcsös, épphogy beérett barack, kifinomult ásványosság, árnyalatnyi szurkálós szánsav. Gyönyörű, elegáns szerkezet, magas, de a savai cseppet sem durvák, a szén-dioxid szájban is megmutatja magát, a gyümölcsök dettó, a vége édeskés-savanykás, és nagyon hosszan megmarad. Rengeteg élet van benne. Másodjára szuper gyógyszeresség és pörkölt mogyoró bukkan elő, az íze pedig egyre zamatosabb, ahogy melegszik. Izgalmas és kiegyensúlyozott. Úgy adódott, hogy utána megnéztünk pár vereset, egész jókat, de csak nem hagyott nyugodni a belőle megmaradt másfél deci. És simán képes volt hozni mindazt, amit azelőtt. Hurrá. Tudom, hogy bőkezűbb vagyok, mint Rócsild Az ellopott futárban, de akkor is: 8 pont.

Címkék: kóstolás

15 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr112909

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: dominoqq online Terpercaya 2019.06.19. 16:11:06

Ismét lehet jelentkezni az Álljon meg egy novellára! pályázatra - KönyvesBlog

Trackback: relacionado 2017.10.27. 22:35:26

Már zöld kecskés sört is dönthetünk magunkba - Sörtúra

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tretep 2006.01.30. 11:16:18

Ez remek! Tényleg jó ilyet olvasni. És hol van az ungarische fajta? (mondhatni olasz) Meggyőződésem, hogy létezik, és Pannóniában tudja azt, mint a rajn Rheingauban, vagy Moselben, vagy Wachauban vagy mittudoménhol. Keresni, kóstolni sokat, mert ittvan az, és rátalálni, és közzétenni mindenhol. Jó hangosan, hogy a németek is meghallják, meg mindenki.

csehga 2006.01.30. 11:34:20

Rheingau tényleg egy csoda - éveket éltem benne és bűvöletében! Mintaszerű szőlőskertjei betonozott művelőutakkal, várakkal, csodavároskákkal és a persze a hömpölygő Rajna. Savai - no ez aztán tényleg a döfi! Álltam a pincébe gyökerezve, amikor egy Rizling tétel mustja 15 g/l-rel ékeskedett. Pincemester: "Igazi pezsgőalap!" Helyi mondás: Rheingaui borágy: éjjel óránként néhány fokot billeg erre-arra, hogy a sav ki ne lyukassza a gyomrot. Bár erre Etyeken is van visszhang: ugyanezért ott állítólag félóránként harangozna éjjel, hogy monden felriadáskor megmozduljon a gyomor tartalma.

broáfka ottokár 2006.01.30. 12:43:28

kannásban is van?

Analízis 2006.01.30. 14:16:07

Arról nem is beszélve, hogy ez a bor Grafenberg sorozatnak a legalja. Van még szárazban egy jóval drágább: Erstes Gewachs (korábban spatlese trocken). És persze az édesek. Valószínűleg egyetlen más fajta sem képes a (relatíve!) kis testet és könnyen fogyaszthatóságot ilyen komplexitással és ízintenzitással ötvözni. Sokszor nevetségesen alacsony alkoholtartalommal is óriási élményt nyújt, bárminemű hiányérzet nélkül. És még egy fontos dolog (bár a már említett komplexitáshoz tartozik): a legásványosabb, a terroirt tökéletesen kifejező példányok rendkívül gyümölcsösek, harmónikusak, minden érdességtől mentesek, stb. A sokrétűség magasiskolája, elegancia és harmónia keretében. Talán erre mondják azt egyes 'vájtnyelvűek', hogy fineszes. A 15 g/l savhoz egy megjegyzés: Megfelelő fajtákkal Tokajban, Somlón, sőt Badacsonyban (és természetesen Móron) is kaphatunk hasonló értékeket száraz bornak való mustoknál is, úgy, hogy ez a savmennyiség nem bántó (2005-ből kóstoltam kéknyelűt és rajnai rizlinget 11 körüli savval, ugyanakkor egy másik kéknyelűt 14-essel; igaz ez utóbbi 24 mustfokos volt, nem erjedt szárazra). Ha csak megközelítőleg ennyi sav van egy etyeki borban, az általában már bántó, sajnos. Budai zöldről, Rózsakőről, Zeuszról, Juhfarkról nem is beszéltem, pedig ezek még több savat tudnak/tudhatnak, ámbár gyakran nem finoman. (És aszúban a sárgamuskotály a savbajnok: Tokajban volt olyan 6 puttonyos tiszta muskotály aszú, melyben az erjedés végén még 27 g titrálható sav volt literenként)!

basaltacid 2006.01.30. 20:16:45

tretep! A válaszom: Somló (Mindegy, hogy Györgykovács, Tornai vagy Fekete) Persze tanulni, világot látni, -akár így- Albert Gazda segítségével, senkinek, nekünk sem árt!

tretep 2006.01.30. 21:43:42

Szívemből szóltál basaltacid, a Somló+rizlingben én is látok fantáziát. A világot pedig valóban meg kell ismerni, és ebben Alberték valóban segítségére vannak a művelődő alkoholistának. Köszönet érte!

reklám 2006.01.31. 20:58:09

aki itthon Robert Weil borokat szeretne, kaphatoak a Tinto Finoban.

érdeklődő 2006.02.02. 12:57:23

kb mennyiért mi? Túl messze van a bolt hogy csak úgy kiugorjak a honlapon meg még semmi infó a választékról.

2006.02.02. 14:58:53

dehogy hívom, ANNYIRA nem érdekel de ha lenne a honlapon listájuk azt szívesen végignézném

rizlingfán 2006.02.02. 15:16:31

Én ma épp kimegyek, és utána megírom, mennyi Weil.

akinemakarjaegyrohattnagytelefoncégbevételitnövelni éskülönbenislusta 2006.02.02. 15:58:29

kössz!

rizlingfán 2006.02.02. 21:29:26

Ez a bor, amiről szó van itten, ötezer forint. Drága. A tizennégy euróhoz képest mindenképp. Meg minden drága egy kicsit.

a kérdező 2006.02.03. 10:08:33

köszi az infót. Ez valóban túl drága. Majdnem egy Szepsy édes szamorodni és kb Szent Tamás...szóval nem játszik
süti beállítások módosítása