Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kis magyar plecsnitan

2006.02.16. 05:25 - BOB

Mit ér egy borversenyen nyert aranyérem, ha magyar? És mit, ha nem? Tutira megyünk-e, ha a boltban a legtöbb matricával rendelkező palackot vesszük le a polcról? Garancia-e mindez bármilyen minőségre? És végül: bennünk van-e a hiba, ha az egyébként díjakkal elhalmozott bor alig tud felkapaszkodni személyes értékrendszerünkben a „gyenge közepes” jelzővel illetett grádicsra?

Ezek a kérdések akkor ötlöttek fel bennem, mikor is pár napja a Szekszárd Rt. Château Kajmád sorozatából egy 2002-es Cuvée tett nem hivatalos baráti látogatást szájpadlásomon. És – számomra is meglepő módon – a hipermarketes Liszt Pincészet sorozatban egész korrekt borokat alkotó borászat prémiumsorozatú cuvée-je – mely számos díjat igazoló matricával felfegyverkezve vágott neki ízlelőbimbóim meghódításának – egy huszáros mozdulattal leverte a lécet, orral fúródott a betonba, majd úgy maradt.

Különösen érdekes a történet abból a szempontból, hogy van egy olyan vásárlói réteg, mely kifejezetten ilyen és hasonló plecsnik alapján választ magának bort. Magyarvizslai lényeglátó-képességgel kutatja a hipermarketpolcot, oszt, szoroz, majd a legjobb ár-matrica arányú borból 2 palackot betesz a bevásárló kocsiba, matricával kifelé persze, hogy lássa mindenki. Otthon elégedett dünnyögés közepette kidugózza, komótosan megkóstolja. Aztán napokig azon gondolkozik, hogy akkor mostan az ő érzékeivel van-e komoly baj, vagy csak ennyire másképp látja a bort, mint a nagy borversenyek komoly, szakállas, szúrós tekintetű borbírálói. Esetleg rejtélyes földönkívüliek cserélték volna ki a palackban lakozó mennyei nedűt erre a lötymedékre? Azért egy héttel később ismét betesz egy szépen felmatricázott palackot a kosárba, hátha fejlődött annyit az ízlése egy hét alatt, hogy értékelni tudja a palackban rejlő csodát. Ismét koppan egyet, s ez így megy még hónapokon keresztül.

... a nagybirtokos arisztokrácia monoklis, sétakocsikázós, kutyabőrös sztereotípiáját erősíti, melyre a borok nevei is csak rátesznek egy lapáttal.

Visszatérve kicsinyég a Château Kajmádra, különös játékot űznek velem a sorozat borai. 2002-es barrikolt cabernet sauvignonjuk szintén jelentős plecsnihalmozó volt, aztán hamar megkavarta vele kapcsolatos ismereteimet és képzelgéseimet a magor Decanter, mikor is alig egy hónap különbséggel egyszer égbe, másszor a pokolba pontozták, magyarázat nélkül hagyva kétségek közt vergődő énemet. Persze a személyes tapasztalatszerzés egyik pontszámot sem igazolta vissza teljesen, saját tesztemen abszolút átlagos egyen-cabernetnek tűnt, mely sem az egekbe magasztalásra, sem lefitymálásra nem volt jó alany. A szubjektív értékelés és az élő adás varázsa, persze. Mindenestre elültette bennem azt a sanda gyanút, hogy a sorozat minden egyes palackja új és új meglepetéseket rejtegethet, ami – tekintve hogy nem tomboláról, hanem a gasztronómiai élvezkedések egy fajtájáról volna itten szó – nem feltétlenül jó ómen.

Aztán pár napja kidugóztam egy Château Kajmád 2002-es Cuvée-t. Az egykori Szekszárdi Mezőgazdasági Kombinát – mely 1994-es privatizációja óta a vesztfáliai főnemes von Twickel család tulajdonát, s vele a nagybirtokos arisztokrácia monoklis, sétakocsikázós, kutyabőrös sztereotípiáját erősíti, és erre a borok nevei is csak rátesznek egy lapáttal – ezen bora szintén komoly ajánlólevelekkel próbált bizalmamba férkőzni: a 2005-ös párizsi Vinalies aranyérme és a 2005-ös AWC Vienna ezüstplecsnije ékesítette a palackot. Cabernet sauvignon, merlot és kékfrankos házasításáról van szó egyébként. Illata egész komoly bort ígért: cigánymeggy, málna, pici fülledt animalitás, mélység. A pohárban forgatva némi fűszerek is előtűntek (főképpen kapor), és egy picit az alkohol is kezdett kilógni. Aztán szájban hirtelen eltűnt a gyümölcs, a helyét átvette egy megmagyarázhatatlan, de igen kellemetlen, zöld tanninos fanyarság. A savak ugyan még szépek lettek volna, de a harmóniát a gyümölcs hiánya és a lecsengésben is uralkodó keserű ízek oly mértékben megborították, hogy – közepes test ide, picit hosszabb lecsengés oda – végül is az „iható éppen, de minek?” kategóriába helyeztem el, szerény 3 pontra kóstálva azon az estén nyújtott teljesítményét.

A díjak és a polcokról levehető borok közötti minőségi összefüggést a tapasztalat egyre virtuálisabbá, néha nevetségesebbé teszi.

Az eredmény több mint elgondolkodtató: azt senki nem várja ugyanis (értsd: már hogy a túróba ne várnánk, erre gyúrunk évek óta), hogy 2000 forint körül nemzetközileg is klasszisnak minősülő borokat kapjunk. No de a díjeső és az azon az estén kapott borélmény közötti különbség annyira szignifikáns, hogy ezt nem hagyhatjuk szó nélkül.

Legyünk naivak: a bor – akármit mondunk – csak szubjektív értékítélet alá eshet. Ami nekem nem tetszik, az lehet hogy másnak nagyon is. Lehet, hogy valójában én is egy nemzetközi klasszist kóstoltam, csak primitív nyelv- és orrszerkezetem képtelen volt a bor nagyságának értékelésére. Mint ahogy az is lehet, hogy a megközelítőleg 3 napos hipermarketes tárolás (ennyivel a polcon való megjelenése után vettem ugyanis) hatott ilyen drasztikus mértékben a borra, vagy talán az azt megelőző szállítás, raktározás, palackos érlelés, mittudoménmi. Esetleg a saját pincémnek van olyan speciális mikroklímája, melyet speciálisan e bor ellen terveztek.

Vagy éppen hogy ne legyünk naivak? Annyi biztos, hogy a díjak és a polcokról levehető borok közötti minőségi összefüggést a tapasztalat egyre virtuálisabbá, néha nevetségesebbé teszi. Nem mondom – mert nem mondhatom – hogy minden díjnyertes bor gyenge közepes volna csak, de tény, hogy előfordul közöttük, ráadásul nem kis számban. És ennek az okai talán nem is elsősorban a borversenyek bíráinak ízlése és saját ízlelésünk közötti antagonisztikus ellentétekben, hanem inkább a versenyre kerülő és az asztalunkra kerülő bor közötti különbségben rejlenek. Persze erre akár büszkék is lehetünk: a jó sportolók is mindig a nagyobb versenyekre időzítik legjobb formájukat. Kár, hogy néha elbuknak a doppingteszten.

Címkék: esszéjellegű

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1112894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tf1 2006.02.16. 08:02:13

Szépen körüljártad a témát, a cikk végén választ is adtál az elején felmerülő kérdésekre. :):) Ahogy egy másik fórumon írták: "a plecsnis bort valakik valahol egyszer már kóstolták, és akkor és ott nekik ízlett."

Nád 2006.02.16. 08:19:29

Biztos vagy benne, h. azt kostolták???

lojzi 2006.02.16. 08:34:07

Magam is vettem pár üveggel ebből a borból, nekem nem volt ennyire gáz, a keserű ízek nem tűntek föl, pedig azt nagyon nem szeretem. 1700Ft-ért teljesen korrekt vételnek tűnt, plecsni ide vagy oda (nem a hiperből hanem a Veritasból, a cimke szerint csak ők forgalmazzák). Szintén Lisztéktől volt nemrég a Gróf Zichy Domaine Bikavér 2002 vagy mi, amin 5 db pelcsni is virított! Ezt valóban csak azért vettem meg, mert kíváncsi voltam mit tudhat ez kb. 2000Ft-ért. Az első palack egész jó volt (vacsora mellé), a második önállóan iszogatva már azt nekem nagyon nemszeretett Cif surolószer szerű kaparós-vízkőoldós-vegyipari ízt hozta, amit nem tudom hogyan szoktak az avatott kóstolók leírni.

tf1 2006.02.16. 08:48:47

Nád | 2006.02.16. 08:19 Amit írtam, az egy idézet volt, ha jobban megfigyeled...:):)

zoli, a bortengri 2006.02.16. 09:23:14

Ezt én korábban(úgy egy éve) kóstoltam, most inkább a Domaine Zichyket nyálaztam át. Érdekes, hogy a mintaboltjukban is ezt a tételt dícsérték leginkább az összes közül(a felsoroltak mellett Brüsszelben is nyert ezüstöt)... Szóval a bor nekem vmivel többet nyújtott, de tényleg nem volt benne komolyabb átütő erő, és már akkor is inkább leszállóágon volt... Remélem ezúttal nem lesz olyan félreértés, hogy vki arra asszociálna, hogy ez a pincészet a versenyre, ill. fogyasztásra más-más anyagot tölt le, mert nekem viszonylag hitelesnek tűnnek, lásd 2000-es merlot-jukat, ami a műfaj egyik legjobbika volt, de a jelenség sztem is létezik.

nzoli 2006.02.16. 10:07:35

Én is találkoztam a cuvéevel, és szintén csapnivaló volt; aztán meg látom, hogy a Decanterben jól szerepel (na mondjuk azok a tesztek is...). Azóta az egész borcsaládot kerülöm. Viszont a Gróf Zichy-k bejönnek, különösen a Merlot (2003), persze 2000 Ft alatt nem szabad csodákat várni, de az árát simán megéri. Ez a plecsni dolog meg tényleg sántit, abszolut nem garancia semmire, nem szabad ez alapján választani.

m 2006.02.16. 10:30:02

A Domaine Zichy Merlot 2000-es tényleg jó volt, Bordeaux-ban (Challenge du Vin) 2004-ben aranyérmes lett. A 2003-as Merlot-t nem ismerem, de egy próbát megér.

Vigyázat! 2006.02.16. 10:34:09

Csite most "Bob" fedőnéven gyaláz.

m 2006.02.16. 10:46:42

Szerintem hagyjuk Csitét, inkább a borokról beszéljünk.....

Se plecsni, se pontszám 2006.02.16. 10:53:06

Az a nagy baj, hogy a borkalauz pontszámai sem érnek sokat. Meg a magazinoké sem. A Borbarát se mindig reális, de az legalább számottevő alkalommal az...

Sárfehér 2006.02.16. 11:06:36

Én Kajmád Kadarka 03-at ittam, 1600 volt a hordóban a szekszárdi dombtetőn, kimondottan izlett: könnyed, gyümölcsös fajta volt, nagyon hasonlónak találtam, ahogy Taklerék készítik. Ugyancsak a Kajmád barrikolt chardonnéja (évjáratra nem emlékszem) tetszett. Ugyanakkor a napokban csúszott le egy 2003-as Gróf Zichy Bikavér (elismerem, hiperből), messze nem tudta azt, mint mondjuk a 2000-es Vesztergombi, bár rossznak semmiképpen nem volt rossz. Én azzal intéztem el, hogy biztos hagyni kellett volna még a palackban. Szóval, én azért annyira nem csalódtam bennük, bár extázisba sem juttattak. Mondjuk a Kadarka gyengém, úgyhogy ahhoz mindig egy kis részrehajlással viseltetem, de hát ez is része a bor megítélésének.

beles 2006.02.16. 11:07:25

Mire, kire hallgasson a vásárló? Költői kérdés... Szerintem, a plecsni szép az üvegen és tájékoztat róla, hogy valakinek izlett a bor... de semmi esetre sem garantálja, hogy Nekem örömet hoz, ha a számba veszem! Népes "Bortúrázó" csapatunkban még két egyformán megitélt bort nem találtunk, pedig évek óta együtt látogatjuk a pincészeteket és kóstoljuk meg a neves és nevesincs borászok nedűit. Ne várjuk, hogy az itészek a mi szánkkal kóstoljanak! Ha átesünk a kezdő borbarát borsznobságnak nevezett alapattitűdjén, akkor helyén itélhetjük meg ezen szép és fényes etikettek értékét.

Sárfehér 2006.02.16. 11:08:31

Ja, úgy emlékszem, csak a barrikolt chardonnaynek volt valami plecsnije, de talán csak hazai.

népfia 2006.02.16. 12:01:17

A Gróf Zichy borokkal kapcsolatban úgy tűnik, 2000 óta nem sikerült igazán elkapniuk a fonalat. Az akkori Merlotjuk és Pinot Noirjuk is csúcs volt. Legalábbis nekem. Ami pedig a cikk által sugalt átb..zást illeti, én már éreztem magam így Borfalu és Borfesztivál után is. Ott ittam valamit X pincészettől, ami annyira ízlett, hogy megjegyeztem. Aztán megvettem és csalódtam. Na most, vagy túl kapatos voltam már mire odakerültem (nem!), vagy a két bor nem egyezett...

trezor 2006.02.16. 13:20:22

Egy palackkal vásároltam az említett tételből. Az 1800 körüli ára, s a tartalma között nem éreztem ekkora ellentmondást. Az igaz, hogy nem matricát miatt kóstoltam. Ár- érték arányban rendben van, a matrica meg azt jelenti amit már leirtatok. Aki kiadja a plecsniket, az nem foglalkozik vele, hogy milyen borokon szerepeltetik a továbbiakban a termelők? A díj értéke ugyanolyan kétséges, mint a boré.

Sárfehér 2006.02.16. 13:32:26

X német ismerős azt csinálja, hogy a hiperben próbaszerűen megvesz néhány üveget. Megkóstolja, ha nem ízlik, lefolyó, ha izlik, rögtön visszaszalad, és vesz néhány kartonnal. Persze, nagy pincéje van, megteheti. Konkrétan legutóbb az Aldiban egy Danubiana SB04-gyel tett így, el is újságolta, azért tudom. (Ez az eljárást annak idején a közeli átkosban zacskós kakaóval gyakorolták többen.) Én mindenesetre csak plecsniért sohasem vettem bort, sőt egyes termelőknél kimondottan visszariaszt a vásárlástól. Kezdem átvenni az ismerős módszerét, csak hát a magam szerény kamrája...

Radiszadi 2006.02.16. 14:03:25

Én kimondottan kerülöm a plecsnis borokat. Nem érdekel, hogy miért, de rendszeresen pocsékok, ihatatlanok vagy jobb esetben is középszerűek - ugyanez vonatkozik a Partker-pontokra és hasonlókra. Érdemes egyszerűen kikérni hozzáértőbb barátok tanácsát vásárlás előtt, vagy annak hiányában találomra választani (és lehetőleg akkor sem a plecsniset!).

Sárfehér 2006.02.16. 14:21:02

Radiszadi: azért ez elsősorban a tömegtermelő pincészetekre igaz, a komolyaknál én soha nem tapasztaltam ilyet, pl. az említett 2000-es Vesztergimbi Bikavéren is ott díszelgett a plecsni, és nem kellet utána gondolkodni, hogy miért. És ha jól emlékszem, az ára is 2500 körül volt.

Sárfehér 2006.02.16. 14:21:54

Bocs az elgépelésért.

Radiszadi 2006.02.16. 17:39:14

Persze, én sem mondom, hogy minden plecsnis bor rossz, csak azt, hogy a legtöbb nem éri meg az árát. Ha jól emlékszem, Takler Kékfrankos Monarchia Gold Selection-je is nyert ezt-azt, és az tényleg fantasztikus volt. De ezek szvsz kivételek - én eddig minden ismeretlen plecsnisbe belebuktam.

vigbor.hu 2006.02.16. 18:18:20

Általában minden macaronnal (plecsnivel) ellátott palackot megvásárolok a bormúzeum részére, így van egy pár éves tapasztalatom macaron ügyben. Az elmult években a jegyzett nemzetközi borversenyeken több-kevesebb magyar bor kapott díjat. Ezek a versenyek általában tiszták, a borbírák ízlésvilágának megfelelő eredmények születnek. Az eredményhírdetés után, a díjazott palackokat a lehető leghamarább megvásárolom. A társaságunk minden esetben meg is kóstolja. Igen jók ezek a borok. Azt tapasztalom, hogy a díjazott borokat egyszerűen még a pincében felvásárolják. Lényegében nem kerülnek ki a polcokra, ezért a hiperben vásárlók nem ismerik őket. Egy-két nevesebb vinotékában lehet csak megvenni. A legtöbb a közepes illetve magas árkategóriába tartozik. Ezek a borok igen kis mennyiségben készülnek. Általában 2000-6000 palack a letöltött mennyiség. Ritka, ha ennél több van! Díjnyertes bort ne a hiperben vásároljanak, erre vannak a szakboltok. A kivétel erősíti a szabályt! Jók a magyar díjazott borok!

1.5 Mázsás barát 2006.02.16. 18:20:32

A bor bizalmi termék! Ti Agyonműveltalkeszek a borról véleményt mondani a legegyszerűbb.Az elkészítése már kicsit nehezebb! Az, hogy ebben a szakmában a minőségi változások végbe mentek-mennek-annak köszönhető, hogy sokan lettek tudosai a bornak és ezáltal felemelték a mércét.De ez nem jelenti azt, hogy a sok buta sznobnak a véleményét is meg kellene hallgatni! A monoklis, arisztokratikus stb jelzőt a buta szerző negatívumnak ítéli, mert ő csak álmodik arról, hogy valaha elérheti ezt a magaslatot. A szekszárdi volt Állami Gazdaság privatizációja éppen sikeres történet Magyarországon, nem úgy, mint villányban a Csányi, aki nem is gróf, de nem úr, csak egy szakadt gengszter! A Szekszárd Rt borai korrekt, ár-érték aránya megfelelő és ami ma nem utolsó van mögötte tétel(sok-sok). Na, tehát a borversenyen elért eredmény azért valamit mutat. Tudjátok ők legalább nyernek nemzetközi versenyeken, nem úgy, mint pl:Csányi, Egervin stb. A szőlészetük csodálatos, a boraik szintén, és mindezt 30 éves fiatalok csinálják! na puff! Hiába a sznob vaker, mindenki azt igya amit szeret.

b8b 2006.02.16. 18:21:26

BOB? Ki az a BOB?

40 Kilós Apáca 2006.02.16. 18:41:38

Megint itt vagy! Megint kiabálsz! Hiányoztál!

m 2006.02.16. 19:02:05

1.5 Mázsás barát 1.5 mázsás baromságpkat irogat itt össze-vissza. Csányi borai már értek el szép eredményeket: pl. Cabernet Franc 2002 -Bordeaux aranyérem, a Cabernet Sauvignon 2003-as is jó. Ha valaki tájékozatlan az ne irogasson...

népfia 2006.02.16. 19:18:31

1.5 Mázsás barátnak. Az arisztokrácia egy rég túlhaladott születési kiváltság, amely nincs összefüggésben egy ember értékeivel. Magaslatnak biztos nem nevezném. Aki pedig a (múlt)századeleji úrhatnám világon nosztalgiázik, talán inkább sznob. És ugyan nekem senkim se Bob, de anyukám szerint azabúúútaakimonja!

makaróni 2006.02.16. 20:06:44

Egy Gróf Zichy bikavérnek én sem tudtam ellenállni a veritásznál, oly megkapóan hülyén nézett ki az 5 db plecsnijével, hogy nem lehetett nem lekapni a pócról. Nem bántuk meg, egész jó borocska volt, asszem 2000 forintér vesztegették. A Borigó tesztjein a gráfzicsik 83-85, néha akár 88 pontot is szoktak kapkodni. Tonellában ez a bikájuk 84et kapott, szerintünk is ennyi körül érhet. A Béres pince furmintja is ki volt szeplőzve plecsnikkel rendesen, aztán meg milyen baró jó. A Borbarátban meg is kapta a 4 csillagot, meg a Tonellában is. Tehát: nem feltétlenül baj, ha sok a dekor. A tutit persze csak akkor tudod meg, ha megkóstoltad. Akkó meg mán ki van fizetve...

lacibor 2006.02.16. 20:46:57

Az ember információinak 80%-át a szemén keresztül kapja. A jól elhelyezett, a cimkézéssel harmonizáló macaron segíti a vásárlót is. A beltartalomért egyértelműen a borász felel. A bordeauxi IWCh-n 1996-ban ezüstérmet kapott egy Rizling borunk. Kaptunk is néhány száz öntapadós emblémás cimkét gratis. A többiért már pénzt kértek. Ez 270 hl-nél már tetemes összeg lett volna. Igy az öntapadósok maradtak belső használatra, és a cimkét sem nyomattuk újra. Ma is úgy gondolom, hogy csak szűk fogyasztói réteget szólítottunk volna meg vele. Mai példa: a "Város bora" iránt sokkal nagyobb érdeklődés.

vigbor.hu 2006.02.16. 21:33:43

A Magyar Borkönyv rögzíti, hogy milyen makaronokat lehet csak a palackokra felragasztani. Ez részben érthető, de egy jelentős marketingtől fosztja meg a borászokat. Ettől függetlenül sokan élnek ezzel a lehetőséggel. Igaz, amit a lacibor is ír, egy adott fogyasztóréteg könnyebben elérhető. Régebben nem ragasztottak macaront a palackra. A jelentősnek tartott versenyek macaronjait rányomtaták a címkére. A Zimmermann aszúk etikettjén kb 1890-től van feltüntetve a borverseny eredménye. Az 1880-as évjáratú aszún például 16 db van. Látható, hogy büszkék voltak az eredményeikre.

Művelődő 2006.02.16. 21:38:59

Tisztelt mindenki!Leírhatnám a véleményem egy-két lentebb említett Zichy,Kajmád plecsnis és nem plecsnis borról,de nem teszem,mert nem ez a lényeg:én több óra hosszát szántam mindegyik tételre,érdemes volna lemérni,hogy a "plecsni-osztók" mennyit szoktak rászánni,az pedig ugye,elgondolkodtató,hogy két-három,netán mégtöbb nap elteltével is megvizsgálják-e az adott tételt;a másik,hogy sajnos,egyetlen palackból nem lehet megítélni a bort,mert sokszor azt mutatja a gyakorlat,hogy nem mindig tudják ugyanazt nyújtani ugyanazok,és elgondolkodtató -amit lentebb is írtatok egy páran -hogy,nem mindig nyújtják ugyanazt "ugyanazok" (?),ami hihetetlen nagy gerinctelenség,etikátlanság a fogyasztóval szemben...;harmadik és legfontosabb:mindenki kóstoljon,fogysszon,és alkosson véleményt a maga szája íze szerint!!!Ez az oldal azért jó a magyar borászatnak,mert motivál,felkelti az érdeklődést egy-egy,vagy több bor iránt is és mi akkor cselekszünk/cselekednénk "jól"/"helyesen"/"megfelelően",ha a cikkek után eltűznénk kedvenc beszerzési pontjainkra és véleményt alkotnánk/újra kóstolnánk a cikkben szereplő borokról/borokat.Mindenkinek üdvözletem!

smici74 2006.02.16. 22:16:49

Több tételt kóstoltam már Lisztéktől, nekem viszont pont az említett bor volt, ami kiemelkedett a többi közül. Nem volt hasraesés, de ár-érték arányban kiváló, mindennapok ivóborának megfelelő minőséget nyújtott. Ja és ez pl. hiperes volt... A Kajmád Merlot 2003 barikkja volt még OK, többit nem említeném inkább.

2006.02.16. 23:01:00

Kedves Cikkíró! Minden megeshet és annak az ellenkezője is a borversenyeken. Én nem tulajdonítanák túl nagy jelentőséget egy egy plecsninek a cimkén. (Történet később) Teljesen mindegy, hogy hol rendeznek borversenyt a versenyre való besorolás soha nem lesz tökéletes és az ítészek sem mindig abban a formában bírálnak ami a legjobb - csak lehet. A legjobb borokat felsorakoztató versenyek sem mentesek a hibáktól, amik nem előre tervezettek, de egy bor rossz időben és rossz passzban lévő bírálója a legjobb bort is ki tudja készíteni. És erre nem kerül plecsni, mégis egy adott fogyasztási szituációban megcsillantja az értékeit. Pl.: ha egy jó ételt választunk hozzá. És ez fordítva is igaz lehet, mert a plecsnis bor is foghat padlót egy hozzá nem illő ételválasztás során. Talán az is volt a baj, hogy a plecsniktől túl sokat vártál Tőle és más volt a palackban, mint ahogyan a plecsniktől felturbózottan elképzelted az értékeit előre. Ez is benne lehet a pakliban, de egy jelenségre azért szeretném felhívni a figyelmet. A tapasztalatom szerint a magyar borászatok jó része külön kezeli a borversenyeket és az üzletet. Tudom sokan fognak tiltakozni, mégis jelenség, hogy a versenyekre kerülő tételek sokszor nem tételazonosak a kereskedelemben megjelenő formulával, sőt egy kicsit tovább is megyek mert az OBI-ban minősítettel sem. Nagyon nagy tiszteletem azoknak, akik nem így járnak el.( csak nagyságrendekkel kevesebb bort tudnak forgalmazni, mint az előzőek)

Falatka 2006.02.16. 23:06:54

A francba, már megint megnyomtam a TAB gombot és névnélkül elrepült a levelem. Sóval folytatva elmaradt a történetem a cimkéről. Nagy 100 főt meghaladó csoporttal kóstoltunk kb 30 éve Badacsonyban, ahol kóstolást vezető idősebb borász felkonferálta a következő bort. - Tisztelt Hölgyeim és Uraim ( a szocializmusban is)! Most olyan bort fognak kóstolni, amit sokan nem fognak egész életükben többször meg tenni. Badacsonyi Kéknyelű következik. Ebből csak 0,5 ha van az országban. Jól jegyezzék meg! 10 millió embernek csak cimkét lehet készíteni! Jó bort nem! Ide kellene eljutnunk.

lacibor 2006.02.17. 09:17:09

Az országban akkortájt 6-10ha Kéknyelű ültetvény lehetett, a 230.000ha-ból. Nem sok. A csattanó bármilyen vicces, halálosan komoly. (Kutató?, ÁG?)

Falatka 2006.02.17. 10:12:52

Lacibor! Az ÁG-ban volt ez a kóstoló és igazad van, nagyon komoly a dolog, csak a beismerés azóta is késik. A jó bor az nem üzlet hanem kiváló kézművesmunka és szakmaszeretet a végsőkig elkötelezve a minőség mellett, vagyis majdnemhogy szerelem, és ha ez már megtörtént és teljesen nyugodt lelkiismerettel "elkövettél" egy bort aztán már jöhet az üzlet is és fanyaloghatnak a firkászok, hogy hogyan gurult ide-oda szájukban és ilyen meg olyan jelzős szerkezetekkel próbálják körülírni azt a titkot amit csak te tudsz jelzők nélkül... és ők soha - amíg nem próbálják szájtépés nélkül utnad csinálni.

czev 2006.02.17. 11:58:14

Másfél mázsás barátunk! néhány Csányi bor érme a teljesség igénye nélkül, az elmúlt két évből: chateua teleki cab.franc 2002 - bordói arany (köszi, m! :), prestige trophea - citadelle du VIn Bordeaux, bronz - iwsc/London,bronz - decanter/Anglia, Elegance 2003 (14,5% :) - IWSC/london - ezüst/kategóriagyőztes Prestige 2003 - IWSC/London bronz, Vinitaly - grand menzione Szóval tájékozódj, és ne csak a sznoboktól összeszedett infoidat pufogtasd!

Radiszadi 2006.02.17. 13:22:15

"A bordeauxi IWCh-n 1996-ban ezüstérmet kapott egy Rizling borunk. Kaptunk is néhány száz öntapadós emblémás cimkét gratis. A többiért már pénzt kértek." Aztakurva, ezt nem is tudtam :-))) na jó, ez teszi végképp komolytalanná az egész versenyesdit. Nevetséges.

feudál 2006.02.17. 14:37:26

Népfia! Marad a proli vér! nincs mit tenni! mami a gyárban te az állami suliban a többi, meg jön!

népfia 2006.02.17. 15:23:06

Feudál! Majdnem, csak Mami munkanélküli, én tartom el, esténként pedig (finom) borba fojtom a bánatom, miközben (állami) iskolákon kívül prolírozom a tudásom.

Hep 2006.02.17. 15:23:22

A Borfesztiválon a Gaál pincészet kereskedőjével vesztünk össze, hogy az alap hipermarketes Cabernet Francjukra ráírják, hogy a Challange du International du Vinen a Cabernet Francjuk aranyérmes lett. Ez igaz, csak nem ez a bor, hanem a két kategóriával feljebb lévő Passionata fantázianevű - amely közvetlenül náluk potom 7900 Ft. Na ez nem derült ki a címkéről, de a kereskedő szerint ez nem a vásárló megtévesztése, aki azt hiszi, 2000 forintért bordói aranyérmes bort visz haza a hiperből...

vigbor.hu 2006.02.17. 17:32:23

Az tény, hogy a Gaál pincészet 2003-as Cabernet Francjuk a Challenge időpontjában már mindenhol kapható volt. Az eredménylista letöltése után ( az évjárat + név megegyezett) szintén bespájzoltam. 2000 Ft körül vettem a borból. Gondoltam, hogy milyen jól vásároltam. A biztonság kedvéért felhívtam a pincészetet. Tőlük tudtam meg, hogy másfajta bort vettem, és azt is, hogy milyen megnevezéssel kerül majd forgalomba.

lacibor 2006.02.17. 17:34:36

Radiszadi. Ezt mindenki tudta. Én is csak a Te kedvedért írtam le, hogy tudd! ;-)

agybor 2006.02.20. 00:16:59

Falatka, ez klassz: ezek szerint minden nagy bor csak a készítője számára lehet nagy, a firkászok meg csak írják körül azt a szakralitást a rideg és törékeny fogalmaikkal. Szép gondolat.
süti beállítások módosítása