Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Forradalom Szomolyán

2006.03.28. 06:16 - csite

Március idusán sikerült végre eljutnom Szomolyára, a helyi nevezetességhez: Kaló Imréhez, az erdész-borász emberhez. Már a fogadásunkkor 200 százalékon ég, alig bírunk lépést tartani vele, amikor fölvezet bennünket a pincéhez. Aki itt lemaradt, az később már aligha tud felzárkózni.

Megtudjuk, hogy kb. 15 hektáron gazdálkodik, a talaj riolitos, a fajtaösszetétel igen széles (19 fajta). A főbb fajták a kékfrankos, a leányka, a chardonnay és a zöldveltelini. Az arány 60-40 a fehérek javára –, de az újabb telepítéseknél már olaszrizlingben gondolkozik és hárslevelűben. Ezen kívül 35 hektárnyi területen gazdálkodóknak ad tanácsot (hogy Albert gazdára utaljak), segít be valamilyen módon. Kaló Imre nagyon büszke arra, hogy amikor elkezdte itt a borászkodást, még csak cca. 75ha ültetvény volt, ma pedig 150 hektáron terem újra a szőlő, abban a földben, ami mindig is arra teremtetett. Vendéglátónktól azt is megtudhattuk, hogy a szomolyai fekete cseresznye, az egyetlen, amely alany nélkül is szaporítható, és ahol ez a cseresznye jól érzi magát, az valószínűleg a szőlő számára is megfelelő terület.

Kaló Imre a természetesség feltétlen híve, nála nincs a kénen, a hordó fáján kívül más anyag, amivel kezelné, kiegészítené, pótolná, csiszolná azt, amit a föld adott. Általában 15 mázsás terheléssel dolgozik hektáronként, és 2-3 rügyre metsz. Az ilyen visszafogott termés mellett is csak színlével dolgozik, prése nincs, a durva seprő is kikerül. Így egy mázsa szőlőből, kb. 50-60 liter az, ami a hordókba kerül erjedésre. Seprőkevergetés nincs, nem akarja ezzel vastagítani a borát.

2001 Freiburgi Tramini: Felkészületlenül ért a bor, mondták előre, hogy itt csuda dolgok lesznek, meg sok "hűűűű", meg "azannyát!", de ilyen erős kezdésre nem számítottam. Illatában rózsás, parfümös ahogy kell, mellette még finoman túlérő cseresznye. De az igazi ütés csak a szájban ér, olyan vastag a bor, mintha gél lenne a nyelvemen. Tökéletes savszerkezet, íze sallangmentes, utóíze a leghosszabb, amit eleddig ennél a fajtánál tapasztaltam. Arisztokratikusan tiszta bor.

2005 Rizlingszilváni: Ha nem 4 kilót terem, milyen szép bora lehet, hallhattuk, és csodálhattuk. Feszes szerkezet, szép sav, citromosság, rozmaring halványan, és szőlőíz, töményen. Komolyan elgondolkoztató, mit lehet elérni a fajtával.

2004 Zöldveltelini-Leányka-Chardonnay: Jelenleg még alakulóban a bor, almasavbomlás jegyei vitték a prímet, de érződött itt is a szép anyag.

2003 Zöldveltelini: Virágos, vastag, élénk sav. Még erjed a cukra. Alalkulóban lévő bor.

2000 Zenit: 2 évig erjedt. Nagy koncentráció, de a fa kicsit hangsúlyos.

1997 Leányka: A kezdetek bora, még cukorpótlással. De: olyan friss a bor, annyira szép a savszerkezete, hogy 1-2 évesnek tippeltük elsőre. Kicsi zöldesség azért felsejlik az ízében. 6 évig erjedt hordóban.

2001 Leányka: Tropikális, hansúlyos botrytisesség, gazdag beltartalom. 40 éves ültetvényről.

2002 Leányka: Még "mozgó" bor, de gyümölcsössége nagyon gazdag, minerális, savai kerekek, virgoncak.

2002 Chardonnay (édes): Frenetikus illatbomba, meghökkentően gazdag szőlős gyümölcsösség (na, nem az édes, mézes tropikális). Emellett vastag, jó savú, harmonikus bor. Nagyon tetszett még az íz végén a héjból jövő elegáns kesernyésség.

2003 Olaszrizling: Fura édeskés illat, kevéske kesernyével, 10 napig volt héjon. Gazdag bor, de kicsit lomha, és így az én ízlésemnek a fa is sok benne.

2001 Cabernet S. rozé: November 7-i szüret, málnás, kicsit zelleres illat, ízben sima, de a vége már megkopott az idők folyamán

2005 Cabernet S. rozé: November 6-i szüret, a zöldessége miatt nem tetszett igazán.

2002 Olaszrizling: Érett, gazdag bor, jó formában.

+ 2003 Györgykovács Olaszrizling: Korrekt, sallangmentes, amilyennek megszoktuk.

2003 Zöldveltelini: Akáchordóban van, ami nekem nem jön be. Erősen ráül a borra, alatta szép anyag van, és gazdagság, inkább lefejteném róla az akácot.

+ 2003 Endrész Zsolt (abasári) Olaszrizling: Nem tetszett.

2005 Olaszrizling: Szépen érett anyag, jó szerkezet, élénk, de kerek sav, hosszú lecsengés, de a bor még alakulóban.

+ 2001 Légli Olaszrizling: Messze túl a csúcsán.

+ 2005 Takács Lajos (somlói) Olaszrizling: Minerális, sárgadinnyés, egyszerű vágatú bor, de korrekt.

2003 Olaszrizling (v2): 60 napig héjon ázott, kb. 17-es alkohollal bír, eszméletlenül krémes a bor, vastag, komplex, és a magas szesz ellenére harmonikus.

2002 Chardonnay-Zöldveltelini (félédes): Gyümölcsös, kerek, szép bor.

2003 Olaszrizling "Aszú": Sherry-s jelleg, pörkölt mogyorósság, aszalt füge, hatalmas koncentráció, nehéz vele mit kezdeni.

2003 Bikavér (KF-CS-M-ZW): Fineszes illat, sok fűszerrel, cseresznyével, ízben sima, játékos, izgalmas.

2005 Pinot Noir: Kicsi zöldesség felfedezhető, de sima szerkezető, jó bor.

2000 Bikavér(CS-M-KF-OP): Gazdag illat, mint egy egzotikus fűszereket tartalmazó fiókban, mellette itt is cseresznye, teste sűrű, de nem tanninbomba, szép harmóniájú, nagyon hosszú utóízzel bíró bor.

2000 Merlot: Szarvasgomba, meggy, cseresznye, ánizs, krémes, szirupos, sűrű, buja, nagy formátum.

Nem dolgozható fel elsőre ennyi információ, amit sikerült az eltöltött kb. 4 órában magamba szívni, a veres fronton még el sem tudtunk merülni. Többször meg kell még látogatni Kalót, mert igazán különleges értékeket tudott felmutatni. Mindezt olyan egyszerűséggel érte el, ami sokakat átgondolásra késztetne, ha ellátogatnának hozzá. Az Albert gazda által feszegetett kérdésre – miért nem kaphatóak a borai? – többrétű a válasz. Elsősorban azért, mert még nem érzi úgy, hogy megfelelő mennyiséggel és a célként kitűzött minőségben tudna megjelenni a piacon. Nem feszítik adósságok, nem kell megtérülnie a befektető pénzének, a maga ura. Irigylésre méltó, hogy mennyi mindennel próbálkozik, kísérletezik (hagyja a természetet, hogy maga végezze a dolgát) mindazok okulására, aki a pincéjébe eljutnak.

Címkék: helyszíni szemle

247 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9012855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovács 2006.03.31. 15:24:34

KOZMOPOLITÁK!!!

Kallló 2006.03.31. 18:05:07

Nehogy elKALLÓdjon nekünk Kalló!!!

vargánya 2006.03.31. 19:31:08

Nem fog elkallódni, iskolát teremt! "Orsolyáék" pl. rajongással beszélnek róla, Simonnál "tapintható" a Kaló-hatás, Vincze Béla, Szepsy István, Györgykovács Imre a tisztelői és barátai közé tartozik, nem beszélve a borait kóstolók sokaságáról.

vargánya 2006.03.31. 19:31:11

Nem fog elkallódni, iskolát teremt! "Orsolyáék" pl. rajongással beszélnek róla, Simonnál "tapintható" a Kaló-hatás, Vincze Béla, Szepsy István, Györgykovács Imre a tisztelői és barátai közé tartozik, nem beszélve a borait kóstolók sokaságáról.

kíváncsivátett 2006.03.31. 20:30:24

Na de most már tényleg legyen kedves valaki megmondani, hogy lehet Kaló bort vásárolni Budapesten, mert komolyan mondom, nem bírom tovább ezt a bizonytalanságot! Személyesen szeretnék meggyőződni arról, hogy milyenek a Kaló borok!!!

Dohány utca 2006.03.31. 21:13:36

Akkor éljük majd ennek a nemzetneka végnapjait majd, ha a Dohány uccában is lehet Kaló borkat venni!!!

kozmopolita 2006.03.31. 21:56:01

KOVÁCSOK!!!

kiváncsivátettnek 2006.03.31. 22:42:34

mintha az írták volna hogy kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, vagy mégis ? :-))

szinténkiváncsi 2006.03.31. 23:04:55

Elnézést, de sok mindent nem értek itten! Ha sehol sem lehet megvásárolni ennek a derék embernek -akihez bejutni is szinte lehetetlen- a borait, akkor miről folyik itt az értekezés? Ami eddig átjött: van egy erdész Szomolyán, aki "fantasztikus" borokat készít. Borait nem adja el senkinek és csakis az arra méltók kóstolhatják őket. Aki kritizálni meri őt, vagy borait, az örökre kegyvesztett lesz, ő viszont kritizálhatja a többi borászt. De most tényleg, mi értelme írni róla, ha ő és borai megközelíthetetlenek? Ez az ember és borai "megfoghatatlanok". Olyan, mintha nem is létezne a nagyközönség, a "fogyasztó" számára. Miért is érdemel ő akkora nagy figyelmet és elismerést?

nem kell mindig mindent érteni 2006.03.31. 23:14:37

ha nem érdemel figyelmet, akkor te miért szólsz hozzá?

szilvász 2006.03.31. 23:45:43

szinténkiváncsi: mit értetlenkedsz? Szilvalekvár területen például én vagyok a no. 1. Magyarországon! Évente 100 kg szilvalekvárt készítek. Eddig két barátom kóstolta meg a lekváromat és mindketten azt mondták, hogy én vagyok a leglobb. Ezt elmesélték néhány ismerősüknek, akik azóta is szeretnék megkóstolni a lekváromat. De én persze nem adok nekik! Hogy jönnének ők ahhoz?! Még a végén valaki rosszat mondana a lekváromról! 23 éve készítek lekvárt és büszke vagyok arra, hogy 2298 kg még mindig a speizben van. A hiányzó két kilót, e rövid idő alatt én ettem meg, illetve két barátom elkóstolt kb. 12,5 dekányit (nen kellett fizetniük érte!). A lekvárokat természetesen "évjáratonként" szelektálva tárolom. Az első kettő évjárat terméséből készített lekvárokat már eltemettem a kert végében. De senki sem kóstolta őket! Az 1987-es termésből készültek pedig már megtanultak járni, esténként fél óra kimenőt adok nekik és ilyenkor fogócskáznak a ház mögött. Ha minden jól megy, egyszer biztosan piacra hozom szilvalekváromat, de annak ellenére, hogy akik kóstolták (ketten) a legjobbnak tartják, én még mindig nem vagyok elégedett a minőséggel! Hiszek benne, hogy egy igazi szilvalekvárnak minimum 46 évnyi dunsztosüveges érlelés kell ahhoz, hogy én is a nevemet adjam hozzá a "nagyközönség" előtt! Ha véletlenül nem élném meg azt, hogy ilyen szilvalekvárt hozhassak forgalomba, akkor bizony látatlanba kell elhinnie a fogyasztónak, hogy én vagyok (én voltam) a legjobb! Met én vagyok a legjobb, ezt higggyyye el mindenki!!!!!

szilvász 2006.03.31. 23:51:56

Csak a pontosság kedvéért: 2098 kg van a speizben, 200 kg már a kert alatt. És még korrekt is vagyok, hogy ezt is leírom!

Krisztina 2006.03.31. 23:54:46

Ugy lehet a borait megkostolni, hogy megkeresed a telefonszamat a telefonkonyvben, felhivod, megbeszelsz vele egy idopontot, megkerdezel mindent, ami erdekel a borkostolassal kapcsolatban, aztan odamegy. En osszesen kettot kostoltam, nem nala, baratok hoztak a latogatasuk utan. Nekem izlettek, bar az olaszrizling nem volt "olaszrizlinges", inkabb "furmintos" ami nem baj, mert tetszett. (Nekem nem baj, a hozzaertoknek talan igen.) A merlot is kellemes volt, nem volt a legjobb voros, amit eletemben ittam, de sokat adnek erte, ha most azt kostolhatnam. Egy szo mint szaz, nekem bejott Kalo Imrenek az a ket bora, noha ittam mar egri borasz kezetol olyat, amitol jobban el voltam ragadtatva. De mint tudjuk, ahogy a pofonok, ugy az izlesek is... Es azert erdemel ekkora figyelmet, mert egy jo borasz, aki jo borokat keszit. Mint nehanyan rajta kivul is Magyarorszagon, szerencsere.

szilvászfan 2006.04.01. 00:12:29

Szilvász pedig azért érdemel figyelmet, mert egy jó szilvalekvár készítő! A gond csupán az lehet, hogy mindösszesen két barátja kóstolta lekvárját. Azt tudnám tanácsolni neki, hogy adjon fel egy hirdetést "barátokat keresek" jeligére az expressz-ben, hogy még legalább két ember beszélhessen, illetve írhasson nagyszerűségéről! Az éremnek azonban van egy másik oldala is! Ha nem akarja szilvalekvárját forgalomba hozni, akkor érlelheti nagyobb mézescsuprokban, vagy zsírosbödönekben is, ami nem kerül annyiba, mintha dunsztosüvegeket, celofánt, meg hajgumit kéne vásárolnia! Hajrá szilvász, te vagy a legjobb! Én elhiszem neked bemondásra is!

reménykedő elő-szilvászfan 2006.04.01. 00:24:39

szivász: lehetnék a barátod? Becs' szóra dícsérni foglak! Csak kóstolhassam lekvárodat!

krisztinanak 2006.04.01. 00:29:53

"A merlot is kellemes volt, nem volt a legjobb voros, amit eletemben ittam, de sokat adnek erte, ha most azt kostolhatnam." Krisztina: nem tűnt fel neked, hogy miután megkóstoltad, percekig nem tudtad kinyitni a szádat és nem tudtál megszólalni, mivel olyan szinten rántotta össze szádat a zöld, húzós tannin?

apám nem jött be! :) 2006.04.01. 00:31:07

körtés 2006.04.01. 11:18:24

Szilvász: ez nagyon kemény volt! :) Jogos a 10 pont! :)))))))

Bunkó 2006.04.01. 12:11:52

Kedves Szilvás! Zsirt nem csinálsz, pinazsirt.....?

Jólnevelt 2006.04.01. 12:15:19

Szilvász

A pék 2006.04.01. 12:56:57

szilvász és elvtsai mindenki számára érthetővé teszik miért nem bírják sokan az ilyen kozmopolita, nyegle senkiháziakat.

elismerő 2006.04.01. 14:08:38

szilvász! Az írásod szupi volt, könnyesre röhögtük a szemeinket a haverokkal! Szilvászfan se semmi! :)- Ugye, ha hasonló dolgokat vélünk felfedezni az életbenben, vagy valakire kísértetiesen illik a leírás, az csak a véletlen műve??? :-))))))))

Hanemtetszik miért vagytok itt? 2006.04.01. 15:08:29

Nem tudsz olvasni? Azt írták, hogy tetszett nekik! 2006.04.01. 17:08:22

2006.04.02. 00:19:43

szilvász és körtés ésa Pék nem itten politizáljanak akárcsak a Dohány utcások meg szidalmazóik miért nem lehet ezt máshol csinálni, borról szóljunk a kóstolásra bárkinek vagy tsak az arra "érdemeseknek" , ismerősöknek van lehetőségük? szeretném megismerni borait...

Pedelus 2006.04.02. 07:04:35

Vargánya! Milyen iskolát teremt a Kaló, ugyan meséld már el nekünk.Persze csak a borral kapcsolatos "teremtői" ténykedésére vagyok kíváncsi, mert egyébb nézeteitől hányigert lehet kapni.

hányinger 2006.04.02. 10:00:14

Ne ítélj, hogy ne ítéltess.

Szerintem 2006.04.02. 11:03:11

az eleje érdekes, utána "jópofi" volt a társalgás, de most kezd durvulni. Most kéne még leakadni a Kaló témáról, szerintem...

azok nevében akiknek már megadatott 2006.04.02. 14:10:50

ki nem ismeri "a szomolyai Bacchus-t"és a borait az részéről mérhetetlen diletanizmus véleményt nyilvánitani! Reméljük iskolát teremt!!!!!A természetes borászkodás iskoláját. Mi akik pár ezren vendégei voltunk ismeretlenül (kis és nagy emberek) , miden érdektől mentesen , küldetés szerűen, felebaráti szeretetből muttata meg nekünk a borait EGY ERDÉSZ EMBER!!(nem borász!!) p.s.savanyú a szőlő hiénák?

Erdő 2006.04.02. 15:02:02

Boldogok az igénytelenek, mert övék Kaló országa.....

vargánya 2006.04.02. 16:02:51

Erdő! Nem tudod amit mi, ("boldogok" a tudatlanok), de ne is tudd meg! Tudod: "vannak méltók és méltatlanok". Pedelusnak: nem tisztem, hogy elmeséljem "milyen iskolát teremt", kérdezd Őt, vagy az általam emlitett borászokat, persze csak ha nincs tőlük is hanyingered! Nem tudm kinek tűnt fel rajtam kívül, hogy valamirevaló borászaink elsöprő többsége konzervatív beállítottságú és nemzeti érzelmű. (Hű, ebből baj lesz!) Ez nyilván nem véletlen!

2006.04.02. 16:45:27

vargánya és miyen ízű Kaló Bráner Küvéje? Azt mondják, jónyelésű egy darab! :)

2006.04.02. 17:26:31

mondják, vagy inkább te kóstoltad? nyilván ezért tudod ilyen precízen.

2006.04.02. 17:31:26

még nem kóstoltam és nem is fogom, de tisztán látszik, hogy vargánya és még jó sokan megtették már!

bal közép hármas lelátó 2006.04.02. 17:59:11

Mi van itt, egri bikaviadal? :)))

géci 2006.04.02. 20:29:00

Jól játszotok, oviskák? :-)))))

galócza 2006.04.02. 21:25:17

Van valami diszkrét bája annak, amikor névtelen sekik frusztrált irigységgel pocskondiázzák az értékteremtő EMBERT. Ezt itt nem csak Kaló Imrével, másokkal is megtették már, valamiféle sajátos fogyasztói öntudattól vezérelve. Nem baj , előbb-utóbb minden és mindenki a méltó helyére kerül- ezekből a mai "fogyasztók"-ból lesznek az "emberek"... a majmok bolygóján.

galócza 2006.04.02. 21:25:36

Van valami diszkrét bája annak, amikor névtelen sekik frusztrált irigységgel pocskondiázzák az értékteremtő EMBERT. Ezt itt nem csak Kaló Imrével, másokkal is megtették már, valamiféle sajátos fogyasztói öntudattól vezérelve. Nem baj , előbb-utóbb minden és mindenki a méltó helyére kerül- ezekből a mai "fogyasztók"-ból lesznek az "emberek"... a majmok bolygóján.

Rétfalvi János 2006.04.02. 22:51:58

géci három szóvak ragadta ki, az itt folyó értekezés lényegét! Mintha gyermekek írogatnának: "A superman a legjobb!" "Nem, a batman a király!" "Akkor te hülye vagy!" "Nem, te vagy a hülye!" Emberek, ugye ezt senki sem gondolja komolyan? Kinek ez, kinek az a borász a kedvence. De ezért még nem kell egymás torkának esni! Vagy igen? Ugye nem? "Kívülálló", de borkedvelő olvasóként úgy látom, hogy egyik oldal sem érvelt logikusan! Persze egy ilyen vitában, nem is lehet. Kóstoljunk, imádjunk, írjuk le, hogy mi tetszett, írjuk le, hogy mi nem, de ne háborúzzunk! Ennek ugyanis semmi, de semmi értelme nincs! Azt ugyanis, hogy melyik a jó bor és melyik nem, kizárólag a "fogyasztó", azaz mi döntjük el, de nem itt, nem írásaink által, hanem a kasszánál, amikor másodszor is megvásárolunk egy bort!!! Vagy nem?

2006.04.02. 23:23:26

ismét bebizonyosodott, hogy ez a hely nem értelmes beszélgetésekre van kitalálva. szép volt senkik.

Lehoczki András 2006.04.02. 23:24:28

Kedves Rétfalvi János! Ön szívemből szólt! Jelen esetben azonban bonyolultabb a helyzet, mint ahogy azt Ön felvázolta. Annyi az észrevételem, hogy ugyan szeretem a jó bort, de Kaló Úr boraihoz én bizony nem tudok hozzájutni, mivel azok kereskedelmi forgalomban nincsnek. Ugyan miként győződhetnék meg arról, hogy valóban nagyszerű borokat készít, vagy sem, ha akkor sem utazhatok el hozzá, ha nagyon is szeretnék, mivel anyagi lehetőségeim, ezt a számomra "luxusutazást" nem teszik lehetővé? Ahogy egy előttem fogalmazó írta -látatlanban elhiszem, hogy jó borokat készít-, de ahogy egy másik hozzászóló írta, eddig számomra is -megfoghatatlan- mind a borász, mind a borai. Szepsy bort például már kóstoltam -négyen összedobtuk egy palack árát- és mennyei volt! De legalább beszerezhető borszaküzletekben! A Kaló Imre borairól folytatott vita tehát az én olvasatomban parttalan, megfoghatatlan. Remélem ezzel nem sértettem senkit. Személyes véleményem: olyan borokat magasztalni, amelyek nincsenek kereskedelmi forgalomban, nagy bátorság, még ha olyan jók is! ui: aki a bort szereti rossz ember nem lehet, tehát ne veszekedjetek, mivel ti mind jó emberek vagytok!

Kozmopoliták, tépjétek a szátpkat nekem Kaló bor van a spájzomban 2006.04.02. 23:27:52

neked nincs bebebe!!! 2006.04.03. 08:57:29

Geci 2006.04.03. 09:16:25

Tépném, de nekem nincs szátpkám:)

tzucc 2006.04.03. 10:44:27

szilvásznak: Kaló hétvégéi általában sok hónapra előre be vannak táblázva vendégekkel, borkóstolókkal. Sajnálom, hogy a te lekvárodat csak ketten kóstolták meg, Kaló Imre borait szvsz már jópár ezren...éljen a TERMÉSZETES bor!

lacibor 2006.04.03. 11:30:05

-Ühüm. Úgy mint másét "jópár" tízezren, vagy megint másét "jópár" százezren.

Természetes 2006.04.03. 11:40:03

Mélységesen fel vagyok háborodva, amikor Kalóval kapcsolatosan a természetességet emlegetik. A természet a szőlő termését a szőlőnek teremtette, hogy jön Kaló ahhoz, hogy azt leszedje? A madarak ehetik azt csak, s az aki ezt nem tartja be, nem tiszteli a természetet! A temészet nem tűri a vegyszereket, Kaló véleményem szerint keményen permetez.....Hol is van az a természetesség? Erdész létére az erdő elől elfoglalt területen termeli a szőlőt!

Te most vicces vagy? 2006.04.03. 12:32:34

lacibornak 2006.04.03. 12:41:14

úgy érted, hogy egy bor értékét befolyásolja, hányan kóstolták?

2006.04.03. 15:23:55

„azok nevében akiknek már megadatott” véleményét osztom. Ott ahol önzetlenül - mindenféle érdek nélkül - vendégül látnak, órákon át kóstolsz borokat és borcsodákat, főz olyan finomat amit kevés helyen kóstolhattál és mindezért nem fogad el pénzt… Hát nem tudom, ha valaki ezt velem csinálja én biztosan nem nyilatkozom róla ilyen vulgárisan. Azoknak pedig akiknek felkeltette az érdeklődését. megtudják vásárolni az egyik vörösborát. (www.wineworld.hu - Barta Roland forgalmazza Feketecseresznye pince címszó alatt). Árban lehet vele egyezkedni. Na, nem a világ legjobb bora, de egy korrekt, fűszeres vörösbor ami a francia borok "fineszét", rendkívüli zamatgazdagságát nyújtja. A bor érdekessége hogy vakon kóstolva szinte mindenki egy óriási Pinot Noir-t tippelt, ahhoz képest hogy két Bordeaux-i fajta házassága. De hát ez csak egy akkori állapota volt.

2006.04.03. 15:55:00

Nevetséges, hogy azért a Kaló borért 5000Ft-ot kér Barta, de hátha beveszi valaki !

2006.04.03. 15:56:25

miért feketecseresznye pince és nem kaló imre?

kopó 2006.04.03. 16:20:43

Végre egy nyom a Kaló borokhoz! Emberek, irány a wineworld, lehet Kaló bort vásárolni!

sokanmondják 2006.04.03. 17:10:49

Igem igen! Barta -borforgalmazó, újdonságokat és érdekességeket felkutató- Rolandról az a hír járja, hogy nagyon jól kóstol és nagyon jó érzékkel válogatja ki, a repertoárjába bekerülő borokat. Ez a feketecseresznye bor is biztosan nagyon jó. Erre garancia a Kaló és a Barta név egyaránt!

Ennyi hazugságot! 2006.04.03. 17:23:17

2006.04.03. 17:25:27

Valki már régen megmondta, hogy annak áll érdekében a Kalót dicsérni, aki forgalmazza a Kaló borait.......

lacibor 2006.04.03. 18:50:16

lacibornak-nak:-Te is tudod, hogy rossz a kérdés. A bor nem értékesebb azzal. Csak az ezernél a tízezer jelentősebb, a százezer meg pláne.

bikavérkedvelő 2006.04.03. 21:38:04

Megnéztem a wineworld kínálatát, igen széles! Találtam ott egy számomra ismeretlen pincészetet, Prokaj néven. Bikavérüket bruttó 1000 forintért lehet kapni. Ismeri valaki, érdemes kipróbálni?

fogyasztó 2006.04.03. 21:44:34

Az egri Prokaj pince borait is, meg Kaló borokat is kóstoltam már. A Prokaj borok szerintem sokkal jobbak, mint Kaló borai!

fino 2006.04.03. 22:05:00

A Prokaj-Kaló támához nem tudok érdemben hozzáfűzni, de a verebek azt csiripelik, hogy a wineworld fogja forgalmazni az Orsolya borkat! Barta valamit tudhat!

sokanmondják2 2006.04.03. 22:06:25

tippeljünk mely írások származtak Barta Rolandtól. nem is érdemli meg hogy Kaló bort forgalmazzon. bár az érdekes, hogy miért nem engedte Kaló, hogy a saját nevén adák el a bort.

el a kezekkel Orsolyáéktól 2006.04.03. 22:07:35

nyílt titok, hogy már megegyeztek! 2006.04.03. 22:14:24

ne bassz, pedig Bartán oly könnyű átlátni 2006.04.03. 22:19:14

2006.04.03. 22:20:05

ti barta faszát szopjátok, én má megint Kaló bort iszok

ja fábrisanyi voltam 2006.04.03. 22:20:26

igazmondó 2006.04.03. 22:38:30

Barta Roland egy dilettáns fasz. Nem csak tudatlan, de a bor iránti alázat is teljesen hiányzik belőle. Sajnos. Ilyen embereket is eladnak borszakértőként. Nevetséges.

igazmondó2 2006.04.03. 22:52:26

ebből látszik milyen hülyék az emberek. na de hogy Kaló beengedi egyáltalán a pincéjébe...

ne báncsátok rolit én szeressem 2006.04.03. 22:53:00

get real 2006.04.03. 23:06:27

a lényeggel a borral kellene foglalkozni, nem mindenféle érdemtelen emberkékkel.

Udvarias 2006.04.04. 03:26:21

Hmm, Barta Roland és bor......., elég perverz párosítás!

deák 2006.04.04. 08:04:05

Ne má'! Barta igenis ért a borhoz. A közelmúltban résztvettem egy borvacsorán, ahol ő mutatta be a borokat. Szépen, beszélt, nagyon szépen! Sokat tanultam ezen az estén!

akarsz róla beszélni? 2006.04.04. 14:03:47

deák és hol volt ez a borvacsora? Nálatok a zártosztályon? :)

Greg 2006.04.04. 19:07:33

Kedves Hozzászólók! Imréről és borairól én csak maximális tisztelettel tudok beszélni. De nem is az én véleményem számít, hanem inkább azé a sok-sok emberé akiket már elvittem hozzá. Volt közöttük olyan, aki most ismerkedik a borokkal, olyan aki számolatlan bort megkóstolt, de nem ezzel foglalkozik és olyanok is akik igazán értenek is a borokhoz. Mindenki elismeréssel szólt Imre borairól. Egy példa olvasható a www.holborozzunk.hu főoldalán is. Sokminden elhangzott ezen a fórumon, de én még hozzátennék pár szót ami fontos Imre borainak megértéséhez: tisztaság, természetesség, természet iránti végtelen tisztelet, türelem, se vallás se politika, tanulás. Ezek mind benne vannak az ő boraiban és még sokminden más is. Úgy gondolom, hogy ő tanulja és kezdi érteni a természet nyelvét és ez az ami mássá teszi borait. Ja a sokszor említett Merlot-ját tegnap kóstoltam. Szerintem fantasztikus!

2006.04.04. 20:56:14

Nagyon becsülendő és hát így is kell ennek lennie, hogy tiszteljük az alkotó EMBERT, de ez a tény nem befojásolhat egy bor megitélésében! Az említett Merlot egy középszerű bor zöld ízekkel! Ez van.....

2006.04.04. 21:02:29

"befojásolhat" jól van, nyugszik a beteg

2006.04.04. 22:26:25

Szóval ha egy "király", vagy egy híres, tiszteletnek örvendő ember készít bort, akkor az csakis jó lehet? Hülyék vagytok!

Antal Zsolt 2006.04.04. 22:27:01

Dear Igazmondó! Ha ez a véleményed a Bartárol,tán névvel kéne válalni!Nem így "magyarosan"sunnyogva!Bármelyik borral kapcsolatos rendezvényen megkeresheted!

cwo 2006.04.05. 10:38:18

mi lenne ha a brorokról beszélnénk és nem egymás izlését sároznánk káejrópai módra? vagy ez itten ebben a banánköztársaságban lehetetlen volna?

Kaló 2006.04.06. 13:18:23

szerinem a fütyitek kicsi, az a ti bajotok

István 2006.04.06. 16:39:20

Tisztelt Uraim/Hölgyeim! 2002. tavasza óta ismerem Imrét. Ez az ismeretség elmélyült később barátsággá, amit én igen nagyra becsülök.A borai sok vitát váltanak majd ki, ha szélesebb körben is hozzá lehet jutni.A bor járja a maga útját, aki érti ezt a tiszta és őszinte világot az valószínüleg vágyik majd arra, hogy újra és újra elmerüljön a Kaló borok élvezetében.Olyanok is lesznek akik számára ez mindíg idegen marad . Ők a boraival nem tudnak majd mit kezdeni, de bizonyára megtalálják a kedvencüket a borok hatalmas világában. Röviden: Az Imre barátságból készített számora bort az ő szaktanácsai alapján művelt szőlőből és 2004-ben segített egy kis pice megvásárlásában,ani a Feketecseresznye nevet kapta.A borász,tehát Imre, a bor jelenlegi tulajdonosa pedig én vagyok. folyt. köv.

lacibor 2006.04.08. 20:08:50

...Uraim/Hölgyeim...hmhm...ismeretség elmélyült később...hmhmhm...számora...kis pice...ani...tehát Imre...jelenlegi tulajdonosa...Tudod mit? A borra már nem is vagyok kíváncsi, pedig számomra ez "élből" kötelező.

laciborkedves 2006.04.08. 22:19:47

te csak fikázni tudsz, bort termelni nem? menj vissza a laborba.

István 2006.04.10. 10:08:17

Laciborlabornak Aki Analitikusan Szemléli A Világot! Elütések márpedig vannak!(ani), de akinek csak ez kelti fel a figyelmét az inkább rágódjon a szavakon, mint a szájába/szájára vegye az Imre borait. Bár Kaló néven írt nemrég valaki az nem az Imrétől származik, mivel ő nem teszi magáévá soha sem a Bill Gates-i értékrendeket.

2006.04.10. 17:59:41

Kedves István! Kaló seggét nem e nyalnád fényesre.......

2006.04.10. 23:03:49

Kedves Uram! Ha véleményt monduk valakiről, az soha sem arról szól, akiről beszélünk, hanem megmutatja milyenek vagyunk mi valójában...

lacibor 2006.04.11. 10:45:44

laciborkedves! Ha valami nem tetszik leírom. Nem úgy mint a kis fikanickek, akik fogadatlan prókátorként próbálják az észt osztani.

lacibor 2006.04.11. 10:48:32

István! Máris sokkal jobb. Mármint a forma. Csak így tovább.A tartalmat csiszolgasd még.

István 2006.04.12. 21:13:36

Lacibor. Ha nem tapasztalsz(kóstolsz) meg valamit, akkor ennek hiányában nem lehet véleményt alkotni sem a borról sem az emberről. Keleten ezt évezredek óta így látják.

laciborkedves 2006.04.12. 22:29:40

ön valszeg nem tudja sem azt hogy mi a nick sem azt hogy mi a fikanick. de fikázni azt tud. egészségére. PS irány a labor!

Orbán Ildikó 2006.04.22. 00:52:37

Én a borászok közé amatőrként kerültem, mára borkedvelővé nőttem ki magam, mondhatni válogatóssá. Szerencsés is vagyok, végigkóstoltam az ország borászatait, borait. Életemnek két nagy Kóstolója van: SZEPSI ISTVÁN barátok között tartott kóstolója, és Kaló Imréé. DÖBBENET! Aki ezt még nem élte végig a két fokos pincében hat-hét órán keresztül tönkrefagyva, olyan borokat kóstolva, amiről nem hiszed el, hogy Egerben vagy és nem Tokajban, vörös után fehéret, utána vöröset, rozét, fehéret, aszút, vöröset, rozét, vösör aszút, mindezen közben olyan ételt, hogy amikor a VENDÉGLÁTÓD azt mondja, hogy a nyersanyag készhezvételétől számítva hét órán keresztül főzte azért, hogy a barátait (akik egy részével még soha nem találkozott) vendégül lássa... Ne mondj vélemény Kalóról, ha még nem jártál nála Se SZEPSY-ről! lásd az embert, a munkát, a borászt! Értékeld a munkáját! Utána mondj véleményt, akkor nem történik semmi baj!

Szabó Zoltán 2006.04.23. 20:44:00

Voltam Kalónál, ezért, tudok véleményt alkotni róla. Kaló egy elmeháborodott. A borai szintén "zavarosak".

inkább galóca 2006.04.24. 13:11:26

Kedves Szabó Zoltán! Szivesen mondanám, hogy persze, "ízlések és pofonok", neked nem tetszettek a borai, rendben van! De az, hogy "zavarosak" egyrészt a borok minőségére vonatkozttva értelmezhetetlen, másrészt kitűnik, hogy nem is ez a szándéod, hanem az "ex katedra" leminősités , jól érzékelhető frusztrált gyűlölettől áthatva.Imre kétségkívül nem hétköznapi ember, de kell némi rosszindulat és empátiahiány ahhoz, hogy valaki az Ő minőségért küzdő megszállottságát "elmeháborodottság"-ként mutassa be. Mond kedves Zoltán, mit ártott Neked az Imre És (a többi "fikázónak"), hogy ilyen indulattal nekimész?! Egyre kevesebb hazánkban (nekem még van ilyen) az olyan értékteremtő ember mint Imre, aki személyes áldozatokat is hozva állit elő (az őt ismerők többsége szerint) csúcsminőséget "embertársaim örömére". És nem anyagi motiváltsággal! Miért kell az ilyen embereket rugdosni?

Benedek István 2006.08.23. 17:14:55

Uraim, Hölgyeim, Tegnap jártam Kaló Imre barátom pincészetében, barátom mert azzá fogadott, barátom mert tíz év alatt nem szívtam magamba annyi magyarságot, természetességet, mint ott létünk ideje alatt. Köszönöm neki, köszönöm Kovács Pálnak, hogy elvitt, hogy megosztották velem is... És csak reménykedem, hogy nektek is megadatik valaha, hogy eljussatok a pincéjébe. Megértettem azt is, hogy bort elvinni ebből a pincéből nem szabad, szentségtelenség. Borát ott, azon természetes kőbevájt pincébe lehet csak úgy meginni, hogy az elmesélje készítője szeretetét, amivel azt barátainak készítette. 2006.08.23.

close652 2007.01.28. 20:48:18

Ha valaki beírná az elérhetőségét, hálás lennék (tudom van könyvben, meg újságban, de gyorsan kellene).

Palack · http://palack.blog.hu/ 2007.01.28. 21:09:07

close652: 3300 Eger, Mátyás király út 57., tel.: (30) 456 2205
süti beállítások módosítása