Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kővel jobb

2006.04.13. 08:39 - Albert gazda

A tramini kevéssé intelligens fajta, legalábbis annak alapján, amit itthon megtudhatni róla. Azt mondják, írják, Elzászban többre képes, vastag, tartalmas, elegáns és kifinomult is lehet. A mi sorunk elzászija ebből semmit nem mutatott, Györgykovács simán nyert, egy pluszpontot megért, amit hozzátett a bazalt.

A Gewürztraminerben a gewürz fűszerest jelent, ha minden igaz, noha a nálunk termett traminik sokkal inkább parfümösek. Áradóan azok, míg a szakirodalom által vezető jegynek nevezett rózsa és licsi többnyire a háttérben jelenik meg. A kifinomultság sem jellemző annyira. A magyar traminik kevésbé elegánsan, ellenben határozottabb lendülettel óhajtják leteperni a fogyasztót. Brutálisan illatosak, közepesen testesek, behízelgőek, nem komplexek. Ezzel együtt lehet szeretni őket, csak nem az összetettséget és a kanyarokat kell keresni bennük, hanem a direkt élményt. Miként egy irsai olivér, a tramini is jó szoktatóbornak, mert könnyen érthető, gyakran édeskés, jó inni.

Az utóbbi időben megjelent néhány bor ebből a fajtából – Neszmélyről, Pannonhalmáról, Tokajból –, amelyek magasabbra tették az úgynevezett mércét, ezért jutott eszembe, hogy ideje megkóstolni a kategória javát. Hét versenyző került a sorba, tudom, hogy több is van – nem sokkal, egyébként –, de ezeket véltem előzetesen érdekeseknek.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Tramini 2005

Korához képest meglepően sötét, aranysárga, nem különösebben tükrös, nem ígér sok jót. Túl határozottan rózsás és parfümös, az illata tiszta. Ízben elképesztően intenzívek a gyümölcsei és a virágai, ám lomha, a savai gyengék. Másodjára rokonszenvesebb, de nem eléggé, a kívánt üdeség sehol sincs. Cukorkás, és az idővel semmivel sem lesz élénkebb. Parfümösebb igen. 3 pont, mindössze.

Chateau Megyer Zempléni Tramini 2004

Világosabb, szikrázóbb, már ezen a ponton biztos, hogy dinamikusabb lesz. Az illata visszafogottabb, ezáltal elegánsabb is, sok gyümölccsel, kis pörkölt mogyoróval. Szájban is frissebb és kifinomultabb, a savszerkezete szép, és a vége sem rossz, bár édesérzete kissé túlgömbölyíti. Visszakóstoláskor arra jutottam, a legkevésbé traminis tramini ez, az illata mélyül, de az íze egysíkúvá szerényedik. Ezért nem kap többet 4 pontnál.

Hilltop Premium Neszmélyi Tramini Várhegy-dűlő 2004

Aranysárga, tükrös. Szép látvány. Parfümös, de jön mögüle más is, gyümölcsök, virágok. Zamatilag lágy, nem bonyolult, sok alkohollal, kicsit lyukas a korty, lecsengésében becsületes savak jönnek elő, száraz. A testesebbek közé sorolható, de nem izgalmas eléggé. Az illata harmadjára lesz komplex igazán, ám az ízei akkor sem, így marad a jó 4 pont.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Tramini 2004

Világosabb, szebb a színe, mint fiatalabb párjáé, és összehasonlíthatatlanul elegánsabb az illata is. Az obligát traminis parfümöket pici animalitás és aszalt barackos jegyek egészítik ki, jólesően. A traminisség ízben furakszik előre, de így is jó a tartása, egyensúlyban van. Van benne élet. Idővel édesebb lesz, de jó inni így is, úgy is. Erős 4 pont.

Györgykovács Imre Somlói Tramini 2004

Világos, traminis, elsőre cukorkás. Másodjára minerális és pörkölt mogyorós, kifejezetten vonzó és fineszes. Szájban bőven van tartása, érdekes, finom. Szofisztikált, nem direkt, az első a sorban, amelyben tényleg van komplexitás. Tiszta, vulkános, kovás. Ezzel együtt meleg és vonzó a karaktere. Igazán jó bor, megérdemli az 5 pontot. Talán többet is.

Hilltop Classic Neszmélyi Fűszeres Tramini 1997

Muzeális bor címkefelirattal került piacra. Előtte hosszú évekig őrizgették Kamocsay Ákosék, mert úgy találták, nagy dolgokra lehet képes. Sötétebb szín, meleg illatvilág, érett, palackbukés, aszalt gyümölcsökkel. Eddig jó. Szájban rengeteg szénsav csípked – orrban nem szurkált, pedig –, miközben ízvilága koros, bár még nem lefelé araszoló bort mutat, narancsos karakterrel. Szóval, kis híján rendben, de a CO2 disszonánssá, harmóniahiányossá teszi. 3 pont.

Domaines Schlumberger Gewurztraminer Les Princes Abbés 2002, Alsace

Elzászhoz képest nagy cég, 140 hektárral. Ez a legegyszerűbb borainak egyike, 2500 forint körül érhető el a Corában. Világos szín, zöldes reflexekkel. Visszafogott illat, kellemes íz, van benne minden, de a cukor rátelepszik, elbillenti. A címke nem igazít el, nagyjából félédes lehet, 20-25 grammal, vagy kicsit többel. Traminis, elegáns, az édessége azonban sok a kevés szeszhez és a még kevesebb savhoz képest. 4 pont.

Címkék: kóstolás

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5612841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2006.04.13. 11:03:16

Annak a pannonhalmi fiatal tramininek sötétebb színén nem kell meglepődni, nem ritka egy kevés héjon áztatás az erőteljesebb illat- és zamatanyagok elérése végett, ilyenkor a pirosas bogyóhéjből színanyagok is kioldódnak.

borharapó 2006.04.13. 12:21:18

Úgy látom GA kolléga egy kicsit alulértékeli a fajtát. Zoli! Helyes amit írsz, ebben van a tramini lényege, csodálatosan kísérletezhető a szín- és aromavilága. Véleményem szerint több figyelmet érdemelne a fajta. Pontozni pedig a traminihez képest kell, így nálam arányában magasabbra is jó, főleg a Györgykovács.

KabarSunyó 2006.04.13. 14:26:23

A traminit vagy szereti az ember, vagy nem. A már említett Balla Géza traminije 2004-ből is megérne egy misét, a pannonhalmi minőségét megüti. szerintem

lackó 2006.04.13. 18:36:10

Szerintem meg ki kéne találni az embernek, hogy mit vár egy bortól. A Tramini képes egészen pirosas színt adni, parfümös bor, így gyakorlatilag úgy látom, hogy gazdánk előtt sem nem ismert, sem nem szeretett fajta ez, de akkor pedig, kóstolja és hallgasson örökre :)

Borünnepeljünk Sopronban 2006.04.13. 19:19:14

A Tramini egy egészen különleges edafikus és klimatikus viszonyokat kívánó fajta. A nyara legyen meleg, de a kánikula kevés, korán fakadjon, sokáig érhessen... Ezen kívánalmaknak a Fertő tó karéjának szubmediterrán klímája, a tengeri szélre emlékeztető alpesi szelek/ hűsítő hatása miatt megmaradó illatok , amelyek nem égnek el mint a mediterrániumban/és talajai felelnek meg. Sajnos elég kevés Traminit termesztenek itt, ahol ez tradicionális volt. Kóstoljátok meg a Fényesék borát, megtudjátok miről beszélek...Egyébként ugyan ez a Királyleányka igénye is, a Lővér pincének van itt ültetvénye, a boruk zseniális. Tehát a megfelelő termőhely!Kótolás: május utolsó hétvégélyén a FŐTÉREN a BORÜNNEPEN!

egy jó gazda 2006.04.13. 22:48:14

az a pannonhalmi 2005-ös 3 pontnál jelentősen jobb.

Pomeroli Roli 2006.04.14. 00:56:50

Elzászi üvegmosólöttyöt még gargarizálni se! stop.Ugyanez vonatkozik a Mosel-vidéki szarokra is.stop

Pomeroli Roli | 2006.04.14. 00:56-nak 2006.04.14. 08:33:07

Üvegmosólöttyökre és szarokra vonatkozóan igazad van. Ezeken a borvidékeken is (mint mindenütt, mint akár hazánk összes borvidékén is) forgalmaznak ilyeneket. De fenomenális borokat is! Csupán azokhoz (Magyarországon) nem lehet hozzájutni...

fickó 2006.04.14. 09:20:01

Csiszer Lackó, szerintem jobb lenne sokkal, ha te hallgatnál, akár örökre. Albert gazdát legalábbis szívesebben olvasom, mint a hozzászólásaidat.

Lajos 2006.04.14. 10:33:02

Borünnepeljünk Sopronban igazságod van! A Tramini parfűmös jellege természetes. A klímatikus viszonyok mellett azonban a talajadotságok is sokat módosíthatnak. A Somlóról ismerek három számomra egészen különleges Traminit. Az itt említett Györgykovács mellett a Tornai 2000-es (mindkettő veri az 5 pontot) valaminta 2005-os Tornai.

Borünnepeljünk Sopronban 2006.04.14. 17:47:46

Lajos, örülök hogy felhoztad Somlót, mert ez a borvidék mindent átformál...Ez a mélységeket hozó borvidék nem a bulvárnak szól,ezért kell annak borának élvezetéhez a művelt alkoholista...Szóval bizony nagyszerű borok ezek...Egyébként sehol nem találsz olyan változatos talaj-klíma viszonyokat mint Sopronban-tengeri széllel...

Pomeroli Roli 2006.04.15. 00:20:50

Tisztelt névtelen...Nevezz már meg kérlek egy általad fenomenálisnak tartott Alsace-i bort...A legjobbnak tartott Domaine Dopff au Moulin ami késői szüretelésű (Vendanges Tardives) kategória ("Riquewihr" 2002 amit kóstoltam), az is csak egy kis savankás izé...:))) Mondjuk, az üvege legalább szép...a nevezetes "Flute d' Alsace" palack. Ezzel öblögetik le a hagymás-sonkás lángosszerű izéiket az enyhén kövérkés, köpcös, pirospozsgás elzásziak...Váljék egészségükre...Talán nem véletlen, hogy a "legelitebb" elzászi borok is max 50 euros borok...Amúgy meg magyarországon is bármilyen bort be tudsz szerezni gondolom, ott a posta, meg az internet, ha más nem...De egy normális borkereskedő bármit talál neked szerintem akármi is legyen az. Na...egs.

lackó 2006.04.15. 11:23:56

Kedves fickó (bor)barátom! A megoldás egyszerű: ha látod a nevem, ne olvasd el. Mondtam már: igyál, barátom, az olvasás józanul nehezére esihet az embernek :)

lackó 2006.04.15. 11:25:35

No, de most valóban? Esetleg...ha nem engem cseszegetsz, vazze...inkább szólj hozzá a cikkhez, a traminihez, vagy mittomén..csak ne józanul! :)

fickó 2006.04.16. 13:19:55

Miért ne cseszegethetnélek, Csiszer Lackó? Szabad a fórum, mindent szabad. Vagy nem?

lackó 2006.04.16. 14:14:21

Leginkább inni :) Tegyük ezt. Mondjuk...egy '95-ös Balla Géza Cabernet...a véleményed viszont érdekelne a traminiről teeeeeee...fajzat! :)

borissza 2006.04.17. 21:23:18

én ugyan műveletlen vagyok, sőt csak hobbialkoholista, de a jó traminiről, mindig a trallala jut eszembe

boszi3 2006.05.11. 09:45:10

Szerintem, ha jó traminit akartok kóstolni a Pannonhalmi Borvidéken, akkor ajánlanám a Vaszary Pincészetet Écsen (Pannonhalma mellett). Szívesen megmutatják a boraikat, érdemes megkóstolni valamennyit. És nem elhanyagolandó, hogy a híres és elismert Vaszari László borairól van szó!
süti beállítások módosítása