Írtam egyszer egy nagy hülyeséget, hogy Egerbe nem való a cabernet sauvignon. Tévedtem! Úgy módosítanám, hogy csak kevesen tudják élvezhetővé tenni a fajtát Egerben (mondjuk, az országban sem sok, sima tanninnal megáldott CS van, szinte mind csak ígéret, hogy majd idővel belesimul). Örömhír viszont, hogy megvan az első csodadoktor: Bukolyi László az ő neve. Csodálatunkat méltán fokozza, hogy a szőlő nem is a legjobbnak tartott területről származik, és egy általánosan gyengének tartott év termése. Még nagyobb örömhír, hogy hamarosan kapható lesz a bor (vagy már kapható is?) kétezer magyar forintnál alig többért a keresztesgömbölyűüvegeskeserűlikőrös cégnél. Node miért is futtatom a bort? Remélem, hamarosan kiderül, és beigazolódik, hogy nem nyúltam mellé.
Már elsőre tetszett a bor, azt a fajta melegséget sugallta az illata, amit az itthoni borok ritkán tudnak. Nehéz félretenni, hogy melyik évről is van szó, olyan hihetetlen, és szokatlan még jó évjáratokban is ez az illatérzet. Elsőre kicsit a tölgy hatása dominál, kis füstösség, bacon, dijoni mustár, de ha ez visszaszorul, akkor túlérett cseresznye, egres, őrölt édesköményes, borsos, ibolyás érzet, pici pipadohány. Meg az az egries friss gyümölcsösség, talán pirosribizli, életet ad belé. Animalisták kedvére bőrösség is felsejlik, talán egy frissen kikészített borjúéra emlékeztet.
Az íz, na itt van igazán áttörés! Nem kell végtelen fineszességre gondolni, korrekt gyümölcsösség, ami az illatból is várható. Mellette igazán szép meggymagkesernye, olyan finoman besimuló, és fűszeresség is. Közepes test, nem robusztus. Gyönyörű egri savak. Ami viszont agyonvág, az hogy ilyen sima tannint talán még nem ittam hazai borban. Úgy megittam egy üveggel (ittam volna kettőt is írás közben), hogy nem ittam mellé vizet, nem kellett mellé borkorcsolya, és a számat is jól tudtam mozgatni elfogyasztás után. A csersav tökéletesen kitölti a számat, simogatja, és elengedi időben, hogy még ne okozzon fájó emléket a receptoroknak. Minden magyar vörösbortermelőnek kötelezővé tenném a kóstolását, hogy megtudják, van élet az agresszív tanninon túl is. Talán túlzónak hat, de a minőségi tannin miatt nálam erős 7 pont.
Utolsó kommentek