Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bársonyos forradalom

2006.05.29. 06:21 - csite

Írtam egyszer egy nagy hülyeséget, hogy Egerbe nem való a cabernet sauvignon. Tévedtem! Úgy módosítanám, hogy csak kevesen tudják élvezhetővé tenni a fajtát Egerben (mondjuk, az országban sem sok, sima tanninnal megáldott CS van, szinte mind csak ígéret, hogy majd idővel belesimul). Örömhír viszont, hogy megvan az első csodadoktor: Bukolyi László az ő neve. Csodálatunkat méltán fokozza, hogy a szőlő nem is a legjobbnak tartott területről származik, és egy általánosan gyengének tartott év termése. Még nagyobb örömhír, hogy hamarosan kapható lesz a bor (vagy már kapható is?) kétezer magyar forintnál alig többért a keresztesgömbölyűüvegeskeserűlikőrös cégnél. Node miért is futtatom a bort? Remélem, hamarosan kiderül, és beigazolódik, hogy nem nyúltam mellé.

Már elsőre tetszett a bor, azt a fajta melegséget sugallta az illata, amit az itthoni borok ritkán tudnak. Nehéz félretenni, hogy melyik évről is van szó, olyan hihetetlen, és szokatlan még jó évjáratokban is ez az illatérzet. Elsőre kicsit a tölgy hatása dominál, kis füstösség, bacon, dijoni mustár, de ha ez visszaszorul, akkor túlérett cseresznye, egres, őrölt édesköményes, borsos, ibolyás érzet, pici pipadohány. Meg az az egries friss gyümölcsösség, talán pirosribizli, életet ad belé. Animalisták kedvére bőrösség is felsejlik, talán egy frissen kikészített borjúéra emlékeztet.

Az íz, na itt van igazán áttörés! Nem kell végtelen fineszességre gondolni, korrekt gyümölcsösség, ami az illatból is várható. Mellette igazán szép meggymagkesernye, olyan finoman besimuló, és fűszeresség is. Közepes test, nem robusztus. Gyönyörű egri savak. Ami viszont agyonvág, az hogy ilyen sima tannint talán még nem ittam hazai borban. Úgy megittam egy üveggel (ittam volna kettőt is írás közben), hogy nem ittam mellé vizet, nem kellett mellé borkorcsolya, és a számat is jól tudtam mozgatni elfogyasztás után. A csersav tökéletesen kitölti a számat, simogatja, és elengedi időben, hogy még ne okozzon fájó emléket a receptoroknak. Minden magyar vörösbortermelőnek kötelezővé tenném a kóstolását, hogy megtudják, van élet az agresszív tanninon túl is. Talán túlzónak hat, de a minőségi tannin miatt nálam erős 7 pont.

Címkék: kóstolás

67 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9412799

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: cartas de amor con dibujos tumblr 2018.02.15. 02:12:38

Kalinyingrád és az időzónák - Szláv Virtus

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kíváncsi Fáncsi 2006.05.29. 09:01:30

Kíváncsi vagyok a villányi "nagyok" mit mernek majd megmutatni 2004-ből ...

Tanninpor / Műtannin 2006.05.29. 09:04:37

Is the name of the game!

bunkó 2006.05.29. 09:18:15

"Írtam egyszer egy nagy hülyeséget" - dícséretes az önkritika, de én sokkal többre emlékszem:)

2006.05.29. 09:27:04

T/M! Kóstoltad a bort? Vagy kérdezzem angolul?

Jól kezdődik! 2006.05.29. 09:44:18

Már hétfő reggel ilyen poénok jönnek, mi lesz még itt a héten!? Norbika! Viccelni tetszik? Úgy látszik, Mr. Buttler Cab. Sav. tőkéi kiemelkedő időjárási viszonyok mellett, külön napsütéses órákra járva teremhettek annó, 2004-ben.

No more csite! 2006.05.29. 10:01:36

"Írtam egyszer egy nagy hülyeséget" Eddig csak azt írtál, hólyag!

Gál Csaba 2006.05.29. 10:18:15

Én is a Zwack Openen kóstoltam a bort, és bár nekem a Bikavér tetszett a legjobban, a Sauvignon is nagyon szép volt. Jól kezdődik!-nek: Nem tudom, hogy a Ráchegyen jobban sütött-e a nap, mint máshol, -valószínűleg nem- de hogy ezek a borok kiemelkednek az évjáratból, az biztos.

SirFoshab 2006.05.29. 10:27:03

Őrölt édeskömény? Az édeskömény úgy néz ki mint egy hagyma. Nem nagyon őrölik.

2006.05.29. 10:54:04

És a fos habjával mit csinálnak?

2006.05.29. 11:13:35

Ilyen "dícséretet" még nem hallottam, hogy nem kell mellé vizet inni ettől fantasztikus egy bor. Szinte kész fröccs???

Tanninpor / Műtannin 2006.05.29. 11:48:37

Ebnertől veszik ők is a Tanninpor / Műtannin -t.

VITIS 2006.05.29. 11:48:53

A mi cabsavunkban leglább van tannin, nem úgy mint ebben. Ez egy híg lötty.

gyökértetű 2006.05.29. 11:53:27

Látatlanba' is megszavazom a bizalmat, de cserébe tényleg ne kerüljön többe kétezernél! Legfeljebb "alig". Persze ez nem a cikkírón múlik, hanem keserűlikőröséken. Az előbbin talán annyiban, hogy az efféle örömcikkek is feljebb tornázhatják az árfolyamot...

VITIS-nek 2006.05.29. 13:00:06

A legdrágább vörösről szóló cikk hozzászólásaiban megszólítottak, neked ott kéne mondanod valamit. :))))

VITIS 2006.05.29. 13:32:41

Elárulom ki vagyok, ha szépen kéritek!

nem mintha számítana 2006.05.29. 13:42:12

Oh, tanninbaum, oh tanninbaum 2006.05.29. 13:44:05

wie treu sind...

Prés 2006.05.29. 15:45:52

Semmi baj, ha az ember egy bor kapcsán szabad asszociációkra ragadtatja magát (bár való igaz, én se hallottam még őrölt édesköményről, talán római akart az lenni, mert az édesk. egy gumó, melyet frissen salátába, vagy húsok mellé fogyasztanak, és kissé ánizsos jellegű íze van), csak nehogy közben túl komolyan vegye magát a kóstoló .... (lehet azt mondani, hogy ázott postás-táska illat, csak közben egalább mosolyogjuk meg magunkat egy kicsit) Kevesebb komolyságot kedves Csite!

tannin 2006.05.29. 16:18:42

kóstoljatok tulkok, ne csak hozzászóljatok! Ilyen egy Cabernet, ami nem a pincében, hanem a szőlőtőkén terem!

VITIS 2006.05.29. 16:45:17

Nem kértek elég szépen!

T/M-nek 2006.05.29. 17:21:26

És ti is Ebnernél veszitek?

Tanninpor / Műtannin 2006.05.29. 17:57:40

Mi csak fehérborokat készítünk. Abba meg nem kell olyan sok műtannin.

HSZ 2006.05.29. 19:42:23

Kedves gyökértetű! Máshol már lehet kapni, ott a klubára 2180 forint. Csütörtökön vettem egy palackot, már nincs belőle. Tényleg nagyon jó, fűszeres, kellemes tanninú.

Oszt hun vetted, geci? 2006.05.29. 19:53:41

gyökértetű 2006.05.29. 20:08:18

Az előző hozzászóló stílusát kifogásolom, kérdésfelvetése viszont jogos!

HSZ 2006.05.29. 20:09:39

Gyökértetűnek válaszolnék elsősorban: a Decanter borbolt a helyszín.

HSZ 2006.05.29. 20:19:09

Elnézést az első megfogalmazásért, félreérthető: bor még van a boltban, a megvásárolt palackot kortyoltuk el...

T/M-nek 2006.05.29. 20:48:12

Te borász vagy? Akkor szörnyen dilettáns! Kóstolj, utána pofázz!

gyökértetű 2006.05.29. 20:52:46

HSZ, K(ö)SZ!

Tanninpor / Műtannin 2006.05.29. 22:03:55

Vagyok, aki vagyok. Maglepődnétek, ha megtudnátok kit rejt e nick!

T/M-nek 2006.05.29. 22:21:52

furdal a kíváncsiság

botanikus 2006.05.29. 22:26:08

Tisztelt Prés! Véleményével egyetértek, de az édeskömény (Foeniculum vulgare, Umbelliferae) magja is fuszer, tehat orolheto, noha a megvastagodott tövét valóban salataként fogyasztjak. Ha lehet, ne butitsuk tovabb ezt az orszagot ! Udv:

Einstein 2006.05.29. 22:39:20

Tanninpor/Műtannin=VITIS ... Szép egyenlet. :)

botanikus 2006.05.29. 22:39:24

Kedves Művelt Alkoholista! Hogy tudja, milyen a dijon-i mustar, itt egy rövid leírás az ízvilágáról. Tisztelettel kérem, ha lehet ne a formája, hanem a tartalma, a jelentése alapján válogassa össze a jelzőit! La moutarde de Dijon est faite avec la moutarde noire (brassica nigra). Sa graine est minuscule : environ 500 000 graines par kilo. Cette graine sous la dent ne pique pas. Elle a du goût, sans plus. Cette épice, utilisée pendant des siècles dans cet état brut (comme de la coriandre, du persil, du poivre, du sel), devient piquante lorsqu'elle passe par un processus chimique. Des graines écrasées plongées dans un liquide quelconque (verjus, vinaigre, vin blanc) fermentent avec le temps. La graine de moutarde renferme de la sinigrine qui, hydrolisée au contact du liquide par une enzyme (myrosynase) fait apparaître l'allylsénévol, huile essentielle qui donne le piquant de la moutarde. C'est la fermentation synapique. Dans les pièces des usines où cette fermentation est mise en œuvre, il est impossible d'y rester plus de quelques secondes car l'allylsénévol pique les yeux et fait pleurer. Cette agressivité de l'allylsénévol ne s'estompe qu'après une courte période de mûrissement (une douzaine de jours). Le liquide utilisé à l'origine pour effectuer cette fermentation est le vinaigre. C'est Jean Naigeon, un Dijonnais, qui vers 1752, substitue le verjus au vinaigre. Cette recette fait la renommée de la moutarde de Dijon. Ugye most már többet tud róla? Udv:

zoli 2006.05.29. 23:18:05

A sok jólértesülttől kérdezném, honnan a háttérinfó a "műtanninról"? Urban legend, maradjunk ennyiben...én pont az ellenkezőjéről tudok(a belenyúlás tudatos kerülése). Másik dolog, ha már mindenki ilyen okos: a "műtannin", ami jobb esetben szőlőhéjból kinyert szárított tannin kis mennyiségben adagolva kisebb belenyúlás a borba, mint a barrikolás vagy a must cukrozása. Miért? A kevés szárított tannint erjedés közben feléli az anyag, maradnak az eredeti cserek és a megőrzött szép szín. Egy újhordóból több cser ázik ki, ami ráadásul tölgyből származik, répacukor szintén nem jellemző összetevője a mustnak, így előbbi tehát természetesebb beavatkozás... Még vmi: ha nagy mennyiségben adagolnak tannint a borhoz, az fanyarrá, tanninhangsúlyossá válik, a lágy és kerek tanninok egyáltalán nem jellemzik a bort...és most lehet támadni, hogy méregkeverő meg Buttler-érdekeltség, hajrá!

Macilaci 2006.05.30. 06:43:44

Érdekes, mostanában egyre többen "tannint" használnak csersav helyett. Tendenciát látok abban, hogy ha kell, ha nem idegenszavakkal szeretik magukat kifejezni az emberek, főleg ha okosnak akarnak látszani. Vagy csak a beszélt idegennyelv hiányát enyhítik eképp? Hozzáadott csersav kivonat vagy sem, a lényeg az mégis az, hogy jó-e a termék vagy sem. Ez a fontos a borivók zömének. Persze beszélhetünk azokról akik, csak a bor külső beavatkozásoktól mentes értékeire kíváncsiak ("purists" a tanninosok kedvéért, hogy értsék). Ugyanaz mint a hifihangzás. Őrült hifisták tömege keresi a hangzáshűséget, de a lényeg nem az, hogy a cucc hngzása élethű legyen, hanem sokkal fontosabb, hogy a hallgató élvezze a hangzást. Ez van a borral is. Mi van, ha nekem ez a tétel nem ízlik, de hozzáadva valamit, ami természetes és amúgy is van benne, csak egy kicsit kevés, mert az év nem volt olyan? Igyak kevésbé jót? Az élet túl rövid.

oszt hun szagótá friss bornyúbürkét?? 2006.05.30. 07:59:49

Jól kezdődik! 2006.05.30. 09:16:27

Van aki bevallja, (A.E.), van aki csinálja, van aki tanítja, van aki próbálja, ....... a dallamot lehet dúdolni hozzá. Ne tegyünk úgy, mintha Tanninpor/Műtannin beírásának nem lenne alapja. Csak van, aki nem vallja be! Előbb-utóbb minden kitudódik.

Emberek! 2006.05.30. 09:39:14

Érdekes téma ami kibontakozóban van, csak nem értem, hogy miért pont e bor és e pincészet kapcsán beszéltek róla. Én is úgy tudom, hogy Bukolyi László tudatosan kerüli az adalékanyagok használatát, még a fajélesztőt is. Az abszolút természetességre törekszenek.

Tanninpor/Műtannin 2006.05.30. 11:09:10

Én támogatom a "coming outot"!

Macilacinak 2006.05.30. 11:27:01

gondolatmeneted ok, egy gond: a borászok nem csak tannint adhatnak hozzá sok helyen a világban... kérdés: mi lesz a hatása 5-10 év múlva a pocikádban?

Művelődő 2006.05.30. 14:42:35

Ti sem kóstoltátok ezt a bort?Aki kóstolta az írna róla pár sort?Csak mert csite véleménye egynek oké,de kevés,sajátom meg még nincs,másokéra meg kíváncsi lennék... Vagy az anyagtéma mindigkapóra jön? -olyan mint időjárásról "beszélgetni"...

nemjo 2006.05.30. 17:25:46

Direktmarkecing ....... Ahol a Kopárra 3,7et adnak , erre meg 7 et az komolytalan ...... vicces ....analfabéta alkoholista ...... delirium....

Tullius 2006.05.30. 18:51:32

Művelődőnek. Én csak 2003-ashoz jutottam hozzá (a 2000-es elfogyott Bortársaság Rádai utca). A hétvégén több másik vörös társaságában felbontásra került (voltak magasabb árkategóriába tartozók is köztük), az asztaltársaság egyöntetű véleménye szerint magasan a legjobb volt. Pontokban vagy kandírozottmandarinzselészínűáramvonallal nem fejezeném ki, azt meghagyom másoknak. Egyszerűen nagyon jó volt, régen ízlett ennyire bor!

Tullius 2006.05.30. 18:54:03

Bocs művelődő ezt nem ide akartam. A hsz-emben Dúzsi ó vöröséről van szó, te pedig nem azt kézdezted. Még egyszer elnézésedet kérem!

Velvet Goldmine 2006.05.30. 21:59:19

Ne hülyéskedj, Tullius.

kopárhívőknek 2006.05.31. 11:18:30

a bor 2k, ennyiért tessék megkóstolni aztán pofázni. Ha a csúcsborokra telik 6-10k akkor erre is legyen. Vagy álljatok többen össze egy palackra és 1 hónapig szüneteltessétek az internet-előfizetéseteket. Innen nem fogtok hiányozni...:-)

demeterfan 2006.05.31. 21:22:53

Na, skacok! Megvette már valaki az első palackot? Hagyatkozzunk csak Csitére? Tapasztalatot ide!

ámulva bámuló 2006.05.31. 22:47:24

Vételezés tegnap délelőtt megtörtént, bor ma este megkóstoltatott! Elegáns, tanninja gazdag, bársonyos, pihe-puha. A cabernet sauvignon a Buttler birtokon is igazi otthonra talált!

Dr.KHG 2006.06.01. 07:29:57

Jó volt fröccsnek

hugó 2006.06.01. 21:39:03

Dr. Úr! Ön szerint mi a jó bor?

Hep 2006.06.02. 10:37:02

off A "ha tudnátok, ki is vagyok valójában" típusú hozzászólások szerzői kb. egy 7 éves gyerek színvonalán állnak. Ha nem vállalja saját néven a hozzászólásokat, akkor qrvára lényegtelen ki is valójában a nick mögül erre hivatkozás pedig szánalmas és nevetséges. Vagy fordítva. (Persze itt aztán bárki írhat bármilyen nevet, attól még nem lesz 100%-ig biztos, hogy ő az sajnos.)

MŰTANNIN 2006.06.02. 11:18:36

Nevetséges az egész. Csak az ízlésetekben bízzatok. számomra már egyértelmű, hogy Bukolyiék egyikei azon NAGYON KEVESEKNEK, akik valóban belenyúlás nélkül készítik a boraikat, a szőlőben viszont nagyon alaposak és radikálisak. Az eredmények kitűnő, sűrű, harmonikus borok, lágy, sima tanninérzettel. Egyértelmű hogy szinte mindenki cuccozik a "nagyok közül" rajtuk kívül. Zolinak: amit leírtál az Ebner állítása meg a vevői is biztosan elhiszik, csakhogy ők ezt az álláspontot a nyilvánosság előtt nem vállalják (mármint hogy" egy kis műtannin még jót is tesz a bornak")!!! Kóstoljatok már össze egy Buttler meg egy Ebner bort! Utóbbi a műtannin mintapéldája: bár nem nagyon durva, mégis érdes, fűrészporos, reszelős érzetű a tannin benne!

műtannin?? fujj... 2006.06.02. 11:51:05

Én meg azt mondom, hogy ne az ízlésetekben bízzatok, mert a cuccok azt megtéveszthetik. Inkább menjetek el Egerbe, Villányba, Szekszárdra és nézzétek meg az ültetvényeket, ahol a szőlő születik. Mert az adja a bor értékeinek 90%-át. A Buttler olyan szőlőterületekkel rendelkezik, amiken rendkívüli minőség terem. Ezt adalékanyagokkal csak elrontani lehetne. Ez a lényeg.

MŰTANNIN 2006.06.02. 15:12:52

igazad van, ez még fontosabb. Buttleréknek valóban nincs szükségük semmi tuningra. De azért ez a tisztaság ízben is visszaköszön! Ja és még csak annyi: bejelentés nélkül nézzétek meg a szőlőket, és sose az első sorokat meg a sorok szélét nézzétek, azok a repitőkék!

szop szop 2006.06.02. 20:20:17

egymás faszát!

műtannin?? fujj... 2006.06.03. 09:41:26

Kikérem magamnak!! Én lány vagyok.

49 2006.06.03. 16:28:06

Mai hír: a Buttler cabernet sauvignon 4 csillagot kapott a Borbarát 7X7 könyvében! A 2005-ös portugieser meg ötöt!!!

hopplá 2006.06.03. 21:21:45

Öt csillagos portugieser?! Na erre kíváncsi vagyok, ezt meg kell kóstolnom! Ezt a bort is a "keresztesgömbölyűüvegeskeserűlikőrös cégnél" lehet megvásárolni?

hűsvölgyi 2006.06.03. 21:53:33

hopplá-nak: Ott is és a Radovinnél is beszerezhető, ha jól tudom!

ez igen 2006.06.03. 23:22:58

Csite írja: "Írtam egyszer egy nagy hülyeséget, hogy Egerbe nem való a cabernet sauvignon. Tévedtem!" Ez tiszteletreméltó nyilatkozat volt! Csatlakozni szeretnék! Ma este egy budavári étteremben vacsoráztunk barátaimmal és a pincérünk a 2004-es Buttler cabernet sauvignon-t ajánlotta. Kaptam az ajánlaton, márcsak azért is, mert olvastam ezt a cikket. Kértem egy pohárral (kimért borként is ajánlják). Végül 4 üveget fogyasztottunk el... Jelentem, hogy 8 új Buttler-hívő hagyta el ma este ezt az éttermet...

egyszer már 2006.06.04. 22:48:12

Kóstoltam a 2004-es cabernet sauvignon-t és kóstoltam a 2005-ös portugieser-t is. Nem kellett volna... Besétáltam a "csapdába" (raboskodnék itt akármeddig is). Ezek után nehéz lesz ilyen minőségű borokat találnom. ((Így lesz az ember fiából elfogult hívő? Lehetséges...)) Aztán ma mi történt? Boros-indittatású barátom beállított egy palack 2005-ös viognier-val (frissen palackozott, forgalomban még nem lévő bor) az Egedről. Anyám borogass! Megvizsgáltam a színét, megszagoltam, megkóstoltam, majd azt mondtam, hogy ez a bor nincs is itt a poharamban, hiszen ilyen bor nem létezhet, ez ahhoz túl jó! Tehát nem kóstoltam meg és amint az jól látható, ide sem írtam! :)

2006.06.06. 00:21:02

azér ez nem 1 7 pontos bor

kb. 2006.06.08. 06:56:20

90 körüli...
süti beállítások módosítása