Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Varga Péter kardélre hányja a franciákat

Magyarország kedvenc borászata és a bozsolé

2006.08.29. 10:04 - Albert gazda

A badacsonyörsi székhelyű Varga Pincészet nemcsak a legnagyobbá nőtte ki magát Magyarországon - vagy a legnagyobbak egyikévé, mert nemrég még úgy tudtuk, a termelését csaknem teljes egészében német piacon értékesítő Danubiana hektoliterben erősebb -, hanem ő is költi a legtöbbet hirdetésekre. Eddig is így volt, ezentúl valószínűleg még inkább így lesz. A cég profikra bízta kommunikációját is, miáltal az utóbbi időben a sörcsapból is Vargabor-hírek folynak, kapjuk a közleményeket mi is szakmányba. Végül is az a legjobb marketing, amelyért fizetni sem kell.

Hogy csak egy nüáncot ragadjunk ki hirtelen: Varga Péter tulajdonos éppcsak az imént lépett fel az egri bortermelők megmentőjeként. Ha minden igaz, emellett a Borfaluban is tartott valami előadást a magyar borok bel- és külkereskedelmi esélyeiről, meghallgatni sajnos nem tudtuk, tudósítást meg sehol sem találtunk a jeles eseményről.

És itt az újabb nóvum, miszerint a Varga Pincészet mindent felülmúl, és az idén sokkal korábban készíti el az első bozsolét, mint bárki más Európában. Mert a franciák hiába büszkék a bozsoléjukra, november második felénél korábban képtelenek előállni vele, Vargáék ellenben már szeptemberben, a várbeli borfesztiválon kihozzák az év első borát. Guinness-rekord! Ez csak a kezdet: ha a kísérlet sikerül, jövőre kihívják és legyőzik a kapitalista franciákat. Ez a sok hülyeség mind benne van a levélben, amely szerencsésen megérkezett hozzánk, s amelynek tartalmát másutt - bennünket megelőzve - már publikálták, egy az egyben.

Na. Vennénk rá mérget bőven, hogy a Varga Pincészet nagyszabású vállalkozása sikeres leend. Pusztán azért is, mert újborukkal nagyjából tíz éve rendszeresen ott vannak a fesztiválon, még olyan esztendőkben is, például 2001-ben, amikor a csabagyöngye - ebből készül az ominózus - is alig tud beérni augusztusban. Előfordult már, hogy a félédes verzió hamarabb került standra, mint a száraz, bizonyára gyorsabban tudták összerakni. A szárazat egyszer megkóstoltam, a maga műfajában rendben volt, frissesség, fajélesztő, szénsav, gyorskorty, minek többet várni az ilyentől.

Tán évtized is eltelt azóta, hogy utoljára nézegettem meg alaposabban Magyarország kedvenc borászatának termékeit. Egykor súlyosan kiábrándultam az olaszrizlingjükből meg a bikavérükből, ez egy időre elég volt. A populáris félédes fehéreknek és édes vörösöknek viszont megvan a maguk fogyasztója. Tapintható az igény, egye fene, legyen olyan is, aki kielégítésre szegődött.

Elvoltunk tehát egymás nélkül jól, hanem a sztori mostan kezd érdekessé válni. Vargáék nyilván azt gondolják, nem elég simán eladni a közepeset meg a rosszat, kell presztízs is, meg netán a tekintély mellé. Mintha nemcsak a hiperpolcokon szeretnének tényezővé válni. Merész. Kár, hogy ehhez a dinamikus marketing és a több mint tízmillió palack - olyan, amilyen - bor önmagában kevés.

Címkék: 2006 esszéjellegű beaujolais varga pincészet csabagyöngye

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6113979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kac 2006.08.29. 11:10:26

Gáz. Nagyon gáz.

zsoltizmo 2006.08.29. 14:28:50

A borfaluban a Laposáéknál álldogáltam és szürkebarátot szürcsölgettem amikor egy idősebb úr odajött a standhoz és kért 1dl szürkét majd megkóstolván felháborodottan konstatálta hogy: hát ez nem félédes! Mivel a többiek szóhoz sem jutottak én megpróbáltam az urat jobb belátásra bírni de végül is ajánlottuk neki a szemközti pavilont ahol a Vargáék székeltek.....Hm....

A. Móri Leányka_1 2006.08.29. 15:00:38

www.vargabor.hu/web/termek.php?cikkszam=164

Ez a legjobb fogyasztói értékelések rovat a neten! Ajánlom mindenkinek!

lackó 2006.08.29. 15:15:38

Gyorsan raktam is a kosárba belőle 10 palackkal, így most már meg tudom kóstolni a Varga pincészet legjobb vörösét :) Kész röhely...jövő héten összefog a vájnháusz és vargapéter és megcisnálják csak úgy mellékesen a ginissz rekordokat döntögető, világ legjobb édes vörösborát, persze, ginissz rekord, mert legnagyobb tételben, már júniusban kész van...de akkor mi lesz a merlóval? Teszem hozzá, szerencsétlen vargapunci..pardon, vargapince igenis képes tisztességes, fogyasztható, akár még jónak is nevezhető borokat előállítani, de hát valljuk be, igenis, ők sajnos képesek befolyásolni a magyar borkulktúrát, már csak agymosásilag elért eredményeik miatt is.,..milyen szép lenne erre rájönni...másrészt...elgondolkodtam: vajon az egri borászok mit szóltak vargaúr védelméhez?

lackó 2006.08.29. 15:18:38

Na és, mi is ez a leggyorsabban előállított bor? Új-zéland, csak sajnos nem jut eszembe a termelő neve, már júniusban megjelenteti a borát, ha jól emlékszem, Sauvignon Blanc...hogy lesz ebből így ginissz???

lackó 2006.08.29. 16:59:58

Na és arról miért nem szól a fáma, hogy e boroktól ki hányszor és milyen kardélre hányt? Állagot nem kérünk, maradjunk kívül az intim zónán :)

HPali 2006.08.29. 18:08:55

Az ilyen borgyártók miatt mondom mindig, hogy ezekre a "borokra" ne lehessen ráírni, hogy bor, maximum annyit, hogy borjellegű ital.
Pont ugyanúgy, ahogy ezt a pálinkáknál is szépen megoldották a "szeszes ital" minősítéssel.

bortermelő 2006.08.29. 19:25:43

Új-Zélandon ha jól tudom márciusban szüretelnek, mivel a déli féltekén van. Így lehet júniusban bort palackozni.

zsoltizmo 2006.08.29. 19:27:52

Lackónak, ne felejtsük el hogy Új-zéland-ban február-március a szüret.....

irjmost 2006.08.29. 19:55:21

Vicces ez a bozsolé dolog...De valljuk be őszintén, a francia bozsolé sem jobb, mint egy Csabagyöngye. Én már ittam. Közepes minőség....Csak jobb a píárja…
A Csabagyöngyének egyébként 800 Ft alatt van az ára…, ha jól emlékszem…ennyiért szerintem nem is olyan rossz. De, ha a píarosoknak köszönhetően francia árakon adják majd a „magyar bozsolét”, hát én akkor esküszöm, hagy traktorral megyek a Tesco pultjainak : )

bortermelő 2006.08.29. 19:57:28

Nem a kedvencem a Varga Pincészet, de 1.000 alatt mit vártok. Tömegbor, tömegmarketing, tömeg-PR.

irjmost 2006.08.29. 20:03:21

Ja még valami...Cikizhetjül a Varga borait, de azért jó dolog, hogy valaki végre felvetette, két éve nem fizetik ki a szőlősgazdákat Egerben..Ez azért nagyon, nagyon kemény!…Ha ez így megy tovább, akkor tényleg nem marad más mint a francia bozsolé: )
:)

b 2006.08.29. 21:36:35

Azért ez a Magyarország kedvenc borászata....olyan MekDonáldz ízű...:-)

Semmi bajom a Csabagyöngye és hasonló fán termő újborokkal...."bogyólékkel"....igya az akinek két anyja van....
Az pedig...hogy ki mit és hogy tett....az maradjon a szakmán belül...rágják ott egymást....hiszen mondhatjuk: Varga véleményformáló...és hangadó...már csak méreténél fogva is...ez jó...ha jóra hhasználja....de azért emlékszem, megénekelték ezeken a lapokon is....bizony nem kis szerepe volt az egri bika szabályozásának befullasztásában.....
No mindegy...mindenkinek jobb bort a poharába, mint amit megérdemel:-))

lacibor 2006.08.29. 21:46:12

Magyarország kedvenc borászata Hm...Biztosan van százezer ember akit ennek az ellenkezőjéről nem lehet meggyőzni.

KI 2006.08.30. 08:26:20

Ez tragikus, ez országimázs-rombolás, de úgy kell a borászatoknak, ha képtelenek kilobbizni egy olyan bortörvényt, ami nem engedi a Varga-féle löttyöket "bor" kategóriában forgalomba hozni. Amíg nincs megfelelő jogszabály, ezek a borok szabadon rombolhatják a magyar borok imázsát külföldön, az itteni minőségi termelők pedig belefulladhatnak az eladhatatlan borukba.

Balatoni 2006.08.30. 15:24:36

Nagyon sok az irigy ember Mo-gon , a Varga Peti egy siker történet , ezért iritálja a legtöbb sznob borászocskát , akik gyenge , átlagos nedüjét próbálja horror áron értékesíteni .......ez itt a probléma uraim . (pl. Varsányi - eger )

Malbex 2006.08.30. 16:26:39

Nekem Vargaval semmi bajom. Annal tobb a boraival.

irjmost 2006.08.30. 18:06:36

Találó ez a ."bogyólé"....kifejezés...és azt hiszem, hogy "bortermelö"-nickes barátunknak is igaza van. Ezer alatt nem nagyon van 5 csillagos bor....És az is igaz, ha valamint 5 ezerért adnak, arról mindjárt azt gondoljuk, hogy valmi kiváló minöség...Szerintem javasoljuk a Vargának, adja ö is 5 ezerért a "bogyólé"-ját...

ál-Trebitsch 2006.08.30. 18:11:23

Irigykedik a radai, tőlem aztán igazán lehet sikertörténet Varga Peti, de megfizethető áron sem szeretek(nék)gyenge - V.P. esetében kizárólag gyenge - "nedűket" hörpölni. Nem értem; a Sikeremberek a kritikára csípőböl irigyet kajabálnak...

PS: Asszem egy szaros sznob lettem...

don giovanni 2006.08.30. 18:28:47

Az imázsromboláshoz annyi, hogy tavaly voltunk Lengyelországban, több városban is bementünk a sétálóutcán található vinotékába. remek külföldi borok voltak. Kerestünk magyart is, hát csak a Varga-féle édes vörös volt, valahol a legalsó sorban. Alig vettük észre. Ez a gáz... meg az, hogy utána bementünk az ottani francia eredetű hiperekbe, néztünk ott is borokat, s vörösből szintén csak a Varga féle édes vörös volt. Na meg volt Tokaj Kereskedőház aszúja.... Nesze neked magyar borok külföldi hírneve....

bortermelő 2006.08.30. 19:52:08

Igazából nem tudom, hogy mi tartja vissza a többi bortermelőt, hogy exportáljon Lengyelországba. Nem hiszem, hogy azért nem lehet a jó minőségű és drága borokat eladni külföldön mert ott a Varga Pincészet. A kéteurós bordeauxi bor sem rontja a Rotschild eladásokat. Vagy igen???????? :-))))

lacibor 2006.08.31. 02:44:03

-Az exporthoz kereskedelmi mennyiség is kell a sok minden egyében kívül. Lehet, hogy ez csak Vargának van meg?
Egy raklapnyi borral nem lehet export-piacot keresni.

bortermelő 2006.08.31. 07:06:56

Valóban nem, de akkor miről beszélünk? Utálom ezt az állandó nyavalygást, meg egymásra mutogatást a borászatban. A "Nem tudok a Varga meg az Egervin miatt exportálni, mert tönkretette a piacot!" mondat jelentése: megpróbáltam exportálni de kiröhögtek a lengyel kereskedők, amikor megtudták, hogy 20.000 palackot tudok adni egy fajtából.

Türkménbasi 2006.08.31. 15:34:25

Baszki, Varga többet árt lassan a magyar bor hírnevének mint 40 év átkos kommunizmusa.
Kedvenc kiskocsmámban is csak Vargát lehet kapni. 10 éve könyörgök, hogy váltsanak de azt mondják olcsó és a vendégek szeretik...
Aztán betéved egy turista, megkóstolja és soha többet nem jut eszébe magyar bort inni.

Balatoni 2006.08.31. 15:45:56

Ausztráliában jártam és megdöbbentem hogy 2-3 dollárért milyen jó borok vannak ....
Magyarországon a hiéna divatborászok szerint csak 2-3.000ft-ért lehet bort kapni ...ami alatta van az hamisitvány....
A Vargának vannak 200-500ft körüli (nem aranyérmes de fogyasztható) borai ..
Ki határozza meg hogy mi a jó bor ? Nem a sznob , műborászok Villányból hanem a vevő......
A vevőnek ízlik a Varga bor (8-10millió palack évente) ...akkor mi itt a probléma Uraim ?
Nem az irigység ami Önökből beszél ?

HPali 2006.08.31. 18:08:07

"Egyél szart, 10 millió légy nem tévedhet." Vszeg "szeszes ital" feliratú löttyökből is több fogy, mint pálinka feliratúakból, mégsem mondja senki, hogy az aromásított tisztaszesz előállítása minden szinten elismerést érdemel. Az üzleti sikert mindenki elismeri, a baj azzal van, amikor ezt mint bortermelő szakmai sikert szeretnék beállítani. A szakmai sikerhez nem ártana foglalkozni a szőlővel is, akkor pedig kiderülne, hogy 2-500 forintból elég nehéz kihozni emberi fogyasztásra alakalmas folyadékot. (Amúgy miért lennék irigy, csak iszom a bort, nem termelem.)

A 2-3 eurós ausztrál (és egyéb újvilági) boroknak pedig a Varga-borokhoz hasonlóan sokkal több köze van az élelmiszertechnológiához, mint a szőlőhöz. Csak azok a technológiák jobbak és nem is mind engedélyezettek itthon.

Bull's Blood 2006.08.31. 18:22:06

Kedves "balatoni"!
Szerintem el kellene gondolkodnod h ki is a sznob mert ha szerinted a Varsányi sznob meg a Villányiak is akkor miért ismerik el őket, nem csak magyarországon.Nem akorok senkit sem megbántani de nem hallottam róla h Varga bármit is nyert volna külföldön, az általad sznoboknak nevezett illteve meg nem nevezett borászok meg igen szép külföldi eredménylistával büszkélkedhetnek.
És egy kérésem lenne még h Neked mi a drága?
(Mert szerintem egy Rosé mely külföldön többször nyert és csak 800 Ft az az én számomra nem drága)

bortermelő 2006.08.31. 19:06:27

De miért ne élhetne meg egymás mellett két irányzat. Szerintem szükség van elitborra is meg tömegborra is. Az elitborivókat lehet sznobozni az olcsóborivókat meg prolizni. :-))) Ha csak 1.000 ft feletti borok lennének a piacon akkor mondjuk 10.000 hektár szőlővel ellenénk simán Magyarországon, mert mindenki áttérne a sörre. Ez is lehet egy cél, de szerintem ez egy rémálom. A vargaborok mindenképp jobbak mint az azonos árkategóriájú import szarok. Itt-ott Magyarországon még nyernek is valamit a Kéknyelűjükkel, me g a késői olaszukkal, bár lehet, hogy erre néha egy kicsit túl büszkék. A Vinagora eredményeket is néztem múltkor, egy-két borukkal maga mőgé utasítottak néhány sztárborászt, pedig a zsüriben biztos, hogy nem a Varga-lobbi emberei ültek.

solze 2006.08.31. 19:15:28

Kedves Balatoni!

A sznob borászocskás megjegyzésedből is kitűnik mennyire tájékozott vagy a témában. Bár Egerben és környékén több borászra is ráfoghatnánk a Te "dícsérő" szólapcsolatodat, de a Varsányi pincészetre pont nem illik. Még a Franciaországi (Cannes) Rosé világversenyen ezüstérmet nyert Pinot Noir roséjük is megvásárolható 800 Ft körüli áron. De a legdrágább boruk sem drágább 1200 forintnál. Hát most mellé trafáltá, de lehet tovább próbálkozni, hátha egyszer talász is.

Egy rosé rajongó!

lackó 2006.08.31. 20:40:31

Új-Zélandon tudom, hogy mikor szüretelnek, de az is ugyanúgy újbor és már júniusban polcokon van, erre mondtam, hogy ez a Ginissz rekord dolog...
Másrészt, Varsányi borai abszolút nem túlárazottak, sőt! Talán a legtisztességesebb "tömegborokat" állítja elő kis hazánkban...és azért a tömegborokról beszélvén és óccsóságról, szeritnem ne feledkezznük meg adott esetben a Liszt pincéről, Garamváriról, vagy akár Csányiról sem, azok a borok is igen-igen szépek és tisztességesek..csak hát itt tényleg a píál, pardon, píármunka számít.
Azon is elgondolkodtam, hogy ki járhat vajon Ausztráliában? Balaton környékéről...csöppet gyanús lett nekem ez a dolog...úgy tudom, Varga Bálint a gyár píárosa...vajon, vajon...

lacibor 2006.08.31. 21:21:00

-Szóval egy tisztességes pincében úgy van, hogy a kiváló bor mellett van sok jó bor, meg több közepes.A jóból, meg a közepesből meg lehet élni. A kiváló meg olyan mint amikor még egy szál virágot is tűzünk a gomblyukba.

lackó 2006.08.31. 23:35:57

Uff és nagyon jól beszéltél, főnök!!!

Balatoni 2006.09.01. 07:10:50

Kedves Solze,

A Varsányi borai 40-50% Olaszországból importálja .....inkább nem kellett volna a nevét említeni.....te kis naiv.....
Egerben mindenki tudja hogy ki ő......
Amúgy vannak nagyon szép borai......

Bull's Blood 2006.09.01. 08:07:24

Kedves Balatoni,

Szerintem ezzel a kijelentéssel megint mellé trafáltál....
Meg kéne nézned egy prospektust vagy lehet h meg kéne nézned a borokat a piacon h mit is importál az a cég....
Az a 40-50 % -ot nem gondolhatod te sem komolyan...lehet nagyon messze van Egertől a Balaton....
Te kis naiv
Egyébként meg ki Ő???

Bor Ivó 2006.09.01. 12:30:07

A Varga-borok meg a minőség egy lapon sem említhetők. Nem tudom, a Gacsó család nem indul a versenyben? Mert akkor talán van esélye Vargának, hogy ne az utolsó helyen zárjon. Egyébként nem nagyon.

solze 2006.09.01. 16:55:22

Csak csatlakozni tudok Bull's Blood véleményéhez. Balaton olyan messze van Egertől, mint Balatoni az egri borászok és borászatok ismeretétől. Olyan hülyeségeket ír le, hogy azzal már vitatkozni sem érdemes.Járj utána magad lehetőleg a helyszínen, és ne a Varga borászattól vegyed az infókat.

Balatoni 2006.09.02. 10:02:14

Solze+Bull's Blood

Augusztusban is vásárolt a kedvenc egri borászotok 3 kamion bort Olaszországból (0,24 EURO/L áron) .

amúgy meg egri vagyok ...és borász....

solze 2006.09.02. 10:18:05

És azt hallottad, hogy a Varga olcsó spanyol borokat importált? 4 kamionnal és 0,23 euro/liter áron. olyan dolgokat írsz le amiket bárki mondhat, pláne az internet homályába burkolódzva. Vagy talán elfaxolták neked a megrendelést? Ha egri vagy és borász vagy, akkor csak annyit mondanék, hogy ha oda kakálsz az asztalodra akkor ne csodálkozz , hogy büdös van a konyhádban.

Bull's Blood 2006.09.02. 13:04:50

Csak csatlakozni tudok solze véleményéhez.
Ez olyan információ mely egy laikusnak is hülyén hangzik te meg borász létedre elhiszed ezt.Szerintem vagy naiv vagy, vagy csak irigy.
Homályba burkolózva lehet irni mindenféle hülyeséget de azért kiváncsi vagyok h megmondanád h ki vagy?


Ez a baj a magyar borászatban, a borászok nem segítik egymást hanem fújnak egymásra.

Ui:Ha ennyire tájékozott vagy akkor meg tudnád mondani h hol lehet ilyan borokat venni......?

lacibor 2006.09.03. 21:16:54

-Mi bajotok van az importtal, ha már májusban látszott, hogy az átmenő készlet kevés? (nem a felső kategóriákról beszélek, ami az összes bormennyiség kb 10 %-a)A 65000ha(?)termőszőlőn megterem a magyar borszükséglet? Szőlőt kellene termeszteni, tisztességeset, sokat, olcsót, hogy ne érje meg cukorcefrét pancsolni. Amúgy az árhoz egy adalék: spanyol asztali vörösbor Valenciában berakva leszállítva Dakar Port: 39 EURO/hl

Bull's Blood 2006.09.04. 07:58:03

Nem az import borokkal van a baj hanem azzal ha valaki olyanokat írogat az internet homályába burkoózva melyek nem tud bizonyitani.
Szerintem a spanyol hasonlat is csak erre akart rávilágitani.

eF 2006.09.07. 16:04:14

Balatoni, te nem vagy normális! Remélem, kimoderálnak egyszer.

irjmost 2006.09.07. 23:55:51

Szeretném megvédeni Balatonit...Nem kellene kimoderálni...söt...
Én végre örülök, hogy valaki a "másik oldalról is " megszólal...
Egyébként én ma a borfeszten megkóstoltam az új Csabagyöngyét....Ha most leirom, hogy (majdnem) ízlett, akkor most kimoderáltok? :)

Balatoni 2006.09.08. 08:35:15

Tudom hogy nagyon fáj az igazság ..de ez van....
Én nem rontom senki üzletét , csak a száraz tényekről beszélek .
Van akinek nem tetszik ....
eF - egy igazi bor-Ász vagy !!!!

szűrő 2008.11.08. 13:34:14

Meglátásom szerint Varga úr bora bizony ár érték arányban tökéletes választás, azonban ha tényleg borozni szeretne valaki akkor el kell menjen pincét látogatni, mert egy borszaküzletbe, a fizetése jelentős részét ott tudja hagyni.Azt sem igazán értem, hogy amit eddig pincébe kimért folyóként bruttó 600-ért ittam, azzal most hogyan találkozhattam palackozva 6500-ért.
süti beállítások módosítása