Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Fehér foltok vörösben

Kikacsintás Crna Gorába és Szlovéniába

2006.09.23. 10:11 - Albert gazda

Elég sok magyar bort iszunk, de az utóbbi években mindinkább figyelünk arra is, mi minden történik a nagyvilágban, a mienknél fejlettebb borkultúrák közt próbálunk elhelyeződni. Az összehasonlításokból nem mindig jövünk ki jól, de annyi baj legyen, így is, úgy is tudjuk, vannak értékeink. Ám ha okosnak és szépnek szeretnénk látni magunkat, nem messzire, hanem alig a határainkon túlra kell kinézni csak. Esetleg Montenegróba vagy Szlovéniába.

Ez így kicsit nagyképű megközelítés, okvetlenül rangsort állítani minek, meg a minta is, amely az elnagyoltan tájékozódó emberrel szembejön, nem feltétlenül reprezentatív. Mintha a hazánkba vetődő turista bespájzolna a hiperben olcsó bikavérből és gazdaságos aszúból, és annak alapján mérne és találna könnyűnek bennünket. Szóval, maradjunk annyiban, az alább értékelt két bor ugyan célzott érdeklődés eredményeként, összességében mégis esetlegesen került a poharamba. Magyarul: nyilván akadnak különbek is a két érintett országban.

Plantaze Vranac Pro Corde 2003 Crna Gora

Évekkel ezelőtt történt, hogy Szerbiában járt barátom Plantaze-borokat vacsorált, s annyira megtetszettek neki, hogy hozott belőlük többfélét. Ezeket sorban megkóstoltuk jól. Most fellapoztam legendás számítógépes nyilvántartásomat – amely sajnos döglődik, mivel ami érdekes, arról úgyis értekezek az Alkoholistán –, és kiderült, pontosan három tételt vezettem bele anno. Mind 1999-esek voltak, mind Pro Corde – ez a cég közepesen kiemelt léblje –, és mindnek négy csillagot adtam: a cabernet sauvignonnak, a chardonnay-nak és a vranacnak is. Ez MA-szisztémára átszámítva 5 vagy 6 pontot jelent nagyjából. Ebből is látszik, kellemesen meglepődtem a színvonalon. Így amikor magam is a Délvidékre vetődtem utóbb, már vadásztam a Plantazéra.

Várakozásaim azonban túl nagyok lehettek, a 2003-as Pro Corde Vranac legalábbis nem volt képes hozni azt, amit a négy évvel korábbi ősök még igen. Világosabb rubinszín, gyümölcsös, aszalt meggyes illat, málnakompóttal. Ízben hasonló karakter, gyümölcsös és kicsit savanykás jegyekkel, de nyers és vad, sok-sok éretlen tanninnal. Ez így maximum 4 pont, azt is alulról súrolja, igaz, tartás van a borban, tehát idővel valószínűleg összerendeződik és többet mutat majd. Ebben a tekintetben kelet-európaias némiképp, engem simán az itt már elemzett grúz saperavira emlékeztetett.

És értesültem arról, hogy valami Szívbor nevű cég elkezdett Plantazét forgalmazni, a borfesztiválon is jártak már, nem tudom, kik ezek, de a honlapjukon sok információ található, amelyet néhol igen vicces módon tálalnak. Ha nem kínálnák szemérmetlenül drágán, azt mondanám, érdemes próbálkozni ezekkel a borokkal.

Goriska Brda Bagueri CS 2003 Slovenija

Szlovénia sem kevésbé fehér folt a magyar borisszának, sőt. A Goriska Brdára például egyetlen magyar nyelvű találatot sem ad a Google, noha ez is komolynak tűnő cég, a legnagyobb az országban, és nemzetközileg is iparkodik. Persze Szlovéniának is van még hova kapaszkodnia, igaz, jó borhoz természetesen onnét is volt már szerencsém.

Mindazonáltal az elsöprő világsikert nem ezzel a Bagueri Cabernet Sauvignonnal fogja elérni délnyugati szomszédunk. Szép rubin, mélyebb a színe, mint a fentebb tárgyalt versenyzőé. Illata kimondottan érdekes: lágyan, simán gyümölcsös, epres leginkább, és élénk süteményes-parfümös jelleg kíséri végig, ami nem kellemetlen, de szokatlan, nem jellemző. Ízben is lágy és szelíd, közepes testtel, szerény savakkal, az utolsó jelző, amely eszembe jutna, a férfias. A cabernet fűszeres keménysége sehol sincs. Később meggykompót jön elő, meg hasonlók, összességében nem rossz, ellenben mélyebb nyomokat sem hagy. 4 pont ez is, viszont már a csúcsán lehet, a másik délszlávval szemben a jelenleginél többet aligha érdemes várni tőle. Ahhoz azért éppen rendben van, hogy Szlovéniával ismerkedjen általa, aki arra jár.

Címkék: 2003 vörös négypontos plantaze crna gora szlovénia szívbor goriska brda

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2415162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szívbor 2006.09.23. 12:04:21

Hát a "valami Szívbor nevű cég" mi vagyunk: egy vadonat új és kicsi családi cég. Szeptember elején indultunk a Plantaze vörösboraival, még éppen meg tudtunk jelenni a Borfesztiválon.

A fogadtatás kétszeresen felülmúlta azt, mint amire számítottunk.

Az általunk szívbornak nevezett Vranac Pro Cordét, igaz nem a fentebb némi elismeréssel körbehümmögött 2003-ast, hanem a jobb 2004-est beneveztük a fesztivál bora versenyre is, ahol az utolsó napig arany és ezüst között lebegett a látogatói bortesztet vezető Sárkány Péter nemzetközi borbíráló közlése szerint. Végül ezüst szinten végzett.

Ezzel egyidőben ugyanez a bor Németország legnagyobb borversenyén a "nagyon jó" kategóriában végzett, a "sima" Vranac ezüstérmes lett.

Ami a "szemérmetlenül drágát" illeti, kösz a bökést, de ez azért relatív. Egyrészt a kínált magas minőséggel kell összevetni, másrészt mi nem kaszálunk, hanem korrekten kalkulálunk.

Harmadrész a Plantaze tartja magát magasra és nem ad senkinek egy cent engedményt se, mert 25 országban évente el tud adni 13 millió palackot. Amíg ezt meg tudja tenni, addig nem nagyon lehet vele alkudozni.

nemjo 2006.09.23. 15:59:00

Előfordulnak jobb borok délről is:

a Zlatan Plavac jó minőséget hoz évek óta és azt hiszem 2 hónapja találkoztam egy VinoGorje-i szép nagytestű vörössel ....

eF 2006.09.23. 18:29:19

"A Goriska Brdára például egyetlen magyar nyelvű találatot sem ad a Google, noha ez is komolynak tűnő cég"

Lehet, hogy van egy ilyen nevű cég, de ennél sokkal fontosabb, hogy van egy ilyen nevű BORVIDÉK IS szlovén barátainknál. Goriska Brda tulajdonképp az olasz Collio borvidéknek az első világháború után Szlovéniának juttatott (jobbik) része. Szenzációs látványt nyújtanak a meredek hegyoldalakon kialakított teraszok. Sajnos, nem sok (1) szlovén Colliot kóstoltam, az erősen felejthető volt. Ellenben az olasz részen csodálatos fehér- és tanningazdag (de a villányinál sokkal kifinomultabb) vörösborokat termelnek. Autochton fajtáik: Ribolla gialla (f), Tocai friulano (f), Refosco del peduncolo rosso (v), Pignolo (v). De sok világfajta is van, a legjelentősebbek a Sauvignon blanc és a Merlot. Aki Collio-t akar inni, javaslom, menjen el a Tinto Fino-ba, és vegyen egy palack Livio Fellugát. (Bár a TF drága, és L.Felluga két egészen nagyszerű csúcsbora, a fehér Terre Alte [Sauvignon-Tocai friulano-Pinot blanc], valamint a vörös Sossó [Refosco-Merlot-Pignolo] nem is kaphatók ott.)

tadeus · http://presshaz.freeblog.hu 2006.09.23. 20:22:08

A Szívbor commentjével egyetértek. Újságíróként a múlt héten volt alkalmam ellátogatni a Podgorica melletti Plantaže 13 Jul szőlőültetvényeire s feldolgozóüzemébe s tökéletesen megértem, hogy miért tartják magukat ilyen nagyra. Be kell, hogy valljam, leesett tantusszal jártam keltem egész idő alatt, annyira csodálatos az egész. Félelmetesen profik a montenegróiak s mindenkinek ajánlom, hogy amennyiben lehetősége nyílik, okvetlenül tekintse meg az ültetvényeket és az üzem(ek)et.

Albert gazda 2006.09.23. 20:26:31

Kedves Szívbor, kedves Tadeus, Szabadkán 1200-1400 forint körüli áron vásároltam a Pro Corde Vranacot, de ha rákerestek a wine-searcherben, 10 és fél dolláros árat kaptok például egy holland kereskedőnél. Ehhez képest soknak találom a 3750 forintot per palack.

szívbor 2006.09.23. 22:34:22

Kedves Albert gazda,
Szabadka és Budapest között ott van egy komplett EU vámhatár, meg egy sor törvényi előírás, ami komoly árnövelő tényező.

"Kedvencem" a jövedéki törvényben az import és a nagykereskedés feltételéül megszabott 100 négyzetméteres jövedéki raktár a kapcsolódó adminisztrációval és ezek ólomsúlyú költségeivel.

Megevett a penész, amikor a Plantaze osztrák importőrétől megtudtam, hogy a sógoroknál nincs ez az idétlen 100 négyzetméteres előírás, amit a mi vámosaink is feleslegesnek tartanak, de hát a törvény az törvény.
nyilván valakinek/valakiknek a monopóliumát igyekezett megvédeni a mi jó édes parlamentünk.

Előfordulhat, hogy a holland kereskedő a raktárát akarja kipucolni egy újabb tétel előtt, mert a Plantaze kereskedői nekem azt mondták, hogy Európában 15 euró körüli áron kapni kiskereskedésekben egy palack Pro Cordét. Ennél azért a mi árunk alacsonyabb, nem beszélve arról, hogy a MUNDUS Vinin most ezüstérmes Vranac 1850 forint, kicsiben 680. Ez azért nem a világ teteje. Egyébként ki van zárva, hogy az általad említett hollandiai áron itthon piacra lehessen dobni a Pro Cordét, mert matematikailag nem tud kijönni ilyen árszint.

Most belém bujt a kisördög és én is megnéztem a wine searcher-ben a holland kereskedőt. Az áraiban nincs benne a "sales tax". Így azért könnyebb alacsony árakat mondani. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az internet a bolti áraknál olcsóbb, mert kevesebb rajta az értékesítéssel összefüggő teher.

Nálunk ez is máshogy van: itt kisker üzletet kell nyitnod, ha internetes csomagküldő kereskedelmet akarsz kezdeni, mert annyi volt a csomagküldésben a csirkefogó, aki nyom nélkül eltünt vevői elől.

Megismétlem, mi szolíd kulcsokkal dolgozunk és ebben az országban élünk. Mint gondolom Ti is.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2006.09.24. 10:40:41

Vajdasági barátaim jóvoltából évek óta és rendszeresen élvezhetem a Plantaze borait. A magyar vörösekhez képest egzotikus ízviláguk inkább a dalmát vörösekkel rokonítják őket (még a Merlot is ilyen). Sajnos tapasztalatom szerint túlságosan - az évjarat okozta eltérésekkel indokolhatót meghaladó mértékben - ingadozik a minőségük (az évenkénti 13 millió palack talán részben magyarázat erre). A minőség ismeretében a 3750 forint kicsit súlyos ár. Ennyi azért talán nics benne...

borharapó 2006.09.29. 10:47:21

A 2004-es pro corde valóban nagyon jól sikerült. Régóta járok Montenegróba és azóta ismerkedem a boraikkal. Örülök, hogy megjelentek nálunk is, de az ár horror, kint 2-3 euroért lehet megkapni...

szívbor 2006.09.30. 09:05:57

Sőt, bizonyos napokon még fizetnek is, hogy megigyad... ;-)

ha5nx 2006.10.08. 12:48:05

Tegnap vásároltam egy palack 2004-s Planataže Vranac ProCordet 2.300,- és egy palack 2004-es "sima" Vranacot 1.250,- forintért.
Pontosabban ennyi forintnak megfelelő kunáért a zágrábi Metroban.
Most kicsit pihennek a burhűtőben s majd beszámolok.
Az árkülönbség mindenesetre jelentős, pedig hát itt is importnak számít és alapvatően itt minden drágább mint Magyarországon... Jó lenne tudni hol van a kutya elesve...

tyllus 2006.10.09. 09:22:42

Tényleg magas az ár, de jó. 4 EUR valamennyi körül van a boltban Montenegróban a ProCorde. A normál Vranac 2 EUE 20 c. Nekem az is bejön.

Most két realtive újabb bor került a piacra a Plantaztól, perla negra, és sasso negro néven. Azok is jók, 3-4 EUR áron, ott.

ha5nx 2006.10.09. 13:06:02

A két említett árat nem azért írtam, met magasnak tartom, hanem mert épphogy alacsonynak a magyarországi árhoz képest. Amit nem látok indokoltnak. (Mindkét esetben kb. ugyanakkora szállítás, import...)

Az, hogy CrnaGorában még a horvát árnál is jóval olcsóbb lehet, az persze érthető.

avc 2007.10.25. 14:33:20

jogos, szabadkán, szupermarketben átszámítva 1,2eHUF volt a pro corde idén nyáron, azaz nagyjából 5 euró

avc 2007.10.25. 15:08:39

szabadkai szupermarketben nyáron kb 1200 ft-nak megfelelő dinár volt a pro corde - ez közel 5 euró

Antoninus Commentitius 2014.04.16. 16:56:09

Magyarországon hol lehet
megkóstolni a montenegrói Vranac-ot?
süti beállítások módosítása