Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Repikeret terhére

Nier Cuvée Formosus 2003

2006.12.18. 20:22 - BOB

Vajh' micsoda terroirgyilkos, parkerista, setét perverzió kell ahhoz, hogy valaki szekszárdi és villányi borokból keverjen küvét, majd ezt tájborként is tízezer feletti palackáron mérje? Sikeres lehet egy ilyen vállalkozás? Mert az eset valós, ráadásul a végeredménye épp előttem forog a pohárban. Parasztvakítás ez jól menő cégeknek, vagy valódi kísérletezés? Terror a terroir ellen.

Ha borban kevéssé kiművelt, ámde kőgazdag sznob volnék, egész biztosan kétféle vörösbor pihenne kastélyom borpincéjében: a villányi meg a szekszárdi. A többi nem számít, termelő és évjárat úgysem érdekes, de mindenképpen villányi és szekszárdi kell hogy legyen, mer' az trendi, és különben is jól megy a kólához. Emigyen egész biztosan kiváló célpontja lennék annak az élelmes vállalkozásnak, amely céges repikeretek terhére próbál képviselőin (értsd: ügynökein) keresztül a kereskedelemben nem kapható, ámde villányi és szekszárdi borokból kevercselt latin nevű küvét értékesíteni más egyéb borok mellett.

Mivel azonban kőgazdag biztosan nem vagyok (a többi jelzővel kapcsolatban nem mernék eskü alatt vallani), nevezett borral akkor találkoztam, amikor megérkezett hozzám kedves rokonom, és letett az asztalra két palackot azzal a nem titkolt szándékkal, hogy mint tudottan italozó életmódot folytató családtag, mondjak valamit róluk. Céges beszerzés, ők úgyis továbbajándékozzák, legalább tudják majd, miféle ez.

Az egyik palack Vincze Béla gesztenyés-dűlői bikavére volt. Épp jókor érkezett, hogy alkotói válságban fetrengő nagy bikaviadalomba beugró szereplő legyen, s esélyt kapjon arra, hogy a tavalyi év labdarúgójának a bikaviadal első részében megtépázott hírnevét helyrebillentse. A másik üveg azonban nem sokat árult el magáról, ellenben szemre nagyon komolyan gondolták, akik piacra dobták: brutálisan vastag falú, lefelé szűkülő palack, a szájánál vagy 7-8 mm csak az anyaga (bontás után megmértem: az átlagos 45-60 dekás palackokhoz képest nem kevesebb, mint 93 dekát nyomott, simán alkalmas egy közepes mamut életének kioltására), a kapszulavágóba alig fért bele a súlyos ónkapszula. Bájdövéj, valaki elárulhatná nekem, hogy miért trendi mostanában a komolyabb borokat lefelé szűkülő keresztmetszetű palackba tölteni, szerintem ritka ocsmány.

Címkéje szerint a bor neve Formosus. Újabb latincsapás a placcon, bár amúgy is kérdéses, hogy egy borvidéki kötöttségeitől megszabadított (és ráadásképp több borász által összerakott) bort mi alapján lehetne egyáltalán elnevezni. Kétségtelenül nehezebb volna tízezer fölött elpasszolni, és hülyén is hangzana a Dél-dunántúli Mindentbele Cuvée 2003 név.

Az első meglepetés akkor ért, amikor a palackból kirántva a dugót egy Vincze Béla-aláírás mosolygott rám a parafáról, akiről sok mindent el lehet mondani, de hogy a Villányi vagy Szekszárdi borvidékhez sok köze lenne, azt nem. Bár ha jobban belegondolunk, amúgy is tájbor ez, belefér, hogy a dugó Egerből jöjjön, a matéria pedig fentebb emlegetett déli borvidékeinkről. Ne akadjuk fenn ilyen kicsinységeken, mint ahogy azon se, hogy a forgalmazó honlapján alig találunk helyes magyarsággal összerakott mondatot (kedvencem "A borkészítés során új utakat járunk, melyet a bor zamatában is érezhetünk" volt). Úgysem a nyelvészek a célcsoport.

Mindenesetre ha másban nem, színben bizonyosan sűrű anyagot sikerült összehozni: a bor szinte fekete. Sajnos itt meg is áll a tudomány, a sötét szín ellenére a bor alatt nem rogynak meg az asztalok, nem hajolnak meg a pohártalpak, nem akadnak ki az extraktmérők. Illata leginkább mindentbele küvére enged asszociálni: meggy, bőr és barrique jegyek minden mennyiségben. Fa, csokoládé, némi vanília, aztán további fa. Ennek ellenére az illat nem vág orrba, nem dönt le a lábamról, inkább csak úgy van. Odatették a borra. Az íz sem különb: fás fanyarságok, jellegtelen gyümölcstelenség, izgalommentesség, közepes test, megfelelő harmónia. Hibája alig, erénye viszont annyi sem. Se fajta, se termőföld, se semmi, amitől megismerhető, felfedezhető lenne. Iható éppen, de minek. A Barrikolt Valami. Lágyszívűen is épphogy 4 pont, azaz OK. És ha gondolatban mellé teszek akár csak egy Juhász testvérek bikát (több mint 7 palackra futná egy üveg Formosus árából), akkor komolyan elgondolkodtató, hogy kik és miért hajlandóak ezért a borért akár kóstolás nélkül is kifizetni a súlyos, tízezer fölötti vételárat.

Inkább kártyázzák el, én amondó vagyok.

Címkék: kóstolás 2003 vörös szekszárd négypontos villány nier fine wines

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3523052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malbex 2006.12.18. 21:41:44

Parasztvakitas magyar modra. Es a cegvezetok meg vannak gyozodve, hogy kurva jo bort vettek, hisz' dragabb volt mint a Kopar.

kifli 2006.12.19. 10:03:46

a villányi/szekszárdi zsákutca végén koppanásig mentek. ennek lett eredménye ez a pancs.

Sárfehér 2006.12.19. 10:17:45

A "purpur vörös" se semmi. De nem lehet, hogy inkább a 2003-mal van baj? A bor nem elég satbil? Vagy várni kéne vele? (Igaz, ha nincsenek benne ízanyagok, az állástól nem tudom, miért jönnének meg.) Ezt már feszegették itt egypárszor, hogy hiába volt 2003 a rendszerváltás utáni kimagaslóan legjobb év, sokan nem voltak rá felkészülve, és valamilyen módon "mellényúltak".

lacibor 2006.12.19. 11:04:36

-Nem is olyan nagyon régen, még ezer hl számra volt szekszárdi bor Villányban. Ilyenről még akkor sem hallottam. Márminthogy a minőségi kategóriával egyet le, az árral meg egyet felfelé ugrunk.

Spicc 2006.12.19. 11:45:37

Nekem már üzletileg volt szerencsém a céghez. Ők teljesen már vonalra húzzák fel a koncepciójukat. Cégvezetőket illetve olyan döntéshozókat keresnek meg, akik a repi dolgokért felelősek. Majd jön a beetetés olyan eszközökkel, hogy ilyen bor csak nálunk van (gyakorlatilag egy borukat sem lehet kereskedelemben megszerezni). Egy nagyívű személyes kostoltatással megpróbálják elköteleztetni a beszerzésre az illetőt. Ezt DM technika szerint folyamatos kapcsolattartással, aktív telefonokkal segítik. Célcsoport szerintem a kevés borismerettel rendelkező, de különlegességre szomjazó céges emberek. Egyébként sajnos sok nagy borász adta ehhez a nevét.

derelyegrádi szellem 2006.12.19. 11:59:57

Szerintem ez az egész RAV4 műve:)

kifli 2006.12.19. 12:34:07

klasszikus lehúzás

HPali 2006.12.19. 16:46:51

Gondolom a borászok elszúrt tételeit olcsón felvásárolták, összelögybölték egy barikk-hordóban, majd irgalmatlanul drágán eladják balekoknak.

Ilyesmi céggel már több éve is találkoztam, amelynek az utazó ügynökei nem túl meggyőző, leginkább közepes borokat próbáltak a közepesnél határozottan magasabb árakon eladni - persze csak tucatjával lehetett rendelni. A célcsoport hasonló volt: ők is mindenféle kis cégek vezetőit hívogatták fel, hátha nem értenek a borokhoz, de legalább nagyon menő, drága ajándékot akarnak küldeni az ügyfeleiknek.

ungarisse robertparker 2006.12.19. 18:31:06

szoval maradjunk annyiban, hogy a cikknek egy uzenete van: cegvezetok, keruljetek el ezeket a borokat, mert at lesztek b*va

Spicc 2006.12.19. 20:06:16

Egyébként az üzletkötő(hölgy)nek nagyon szép dekoltázsa volt. Gondolom a nőnemű döntéshozókhoz kemény bicepszű, szálkás izomzatú bájgúnárok kerülnek:). Hiába no, az első benyomás a fontos.

nemjo 2006.12.19. 23:16:36

A tököm televan ezzel a villányi zsákuccásdival . Attól hogy másfajta bort készítenek , mint amihez hozzászoktál , még nem feltétlenül az a roszabb . Idd ami ízlik , de ne szóld le a másik gusztusát , mert nem tudhatod , hogy a tied a jobb !


A Nier egyébként gusztustalan egy cég , meghív borkóstolóra , megmutat 10-12 bort aztán a végén váratlanul -szemrebbenés - nélkül megkérdezi , hogy melyikből mennyit kérsz ?
Az áraik szemérmetlenül magasak , vörösbort 4000 alatt talán nincs is , a 10 ezer körüli kategória pedig szerintem gyengébb , mint a nálunk 3000 ezer környékén kapható osztály.

kifli 2006.12.19. 23:30:48

a villányi zsákutcában menetelsz tán?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2006.12.20. 09:49:33

"Attól hogy másfajta bort készítenek , mint amihez hozzászoktál , még nem feltétlenül az a roszabb."

Leszámítva ha jó borhoz szokott az ember :)

Nekem meg mondjuk azzal van tele a cipőm ha stíluskülönbséggel magyaráza valaki a rossz minőséget.

kifli 2006.12.20. 10:22:27

más stílusú bor... lehet, hogy pár éven belül ez lesz a szar borok politikailag korrekt szinonímája

Csülök 2006.12.20. 10:41:48

Ha ennyire szar, akkor miért 4 pont? Az ára miatt?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2006.12.20. 11:14:54

ahogy a szar évjárat korrekt szinonímája a "kihívásokkal teli" lett :)

Spicc 2006.12.21. 12:14:51

Itt haljak meg rögtön. Év vége mindig jó arra, hogy az ember átnézze a borospincéjét (már ha van). Vicc, de pont egy ilyen Formosus csücsül nálam is. Ajándékba kaptam (aszthiszem), eddig azt hittem valami külföldi, mert annyira földönkívüli a csomagolása. Megcsapolom hamar, mert most már kiváncsi lettem.

BOB 2006.12.21. 16:09:15

Spicc: vigyazz, fejbe ne verj valakit azzal a brutalis palackkal :)

Spicc 2006.12.26. 19:03:31

Kinyittatott ahogy igértetett. Plusz adalékként megnéztem hol palackozták a szekszárdi, villányi küvét egri dugóval. Hát Budapesten (H0205 kód alatt) egy úgynevezett T Humán Kft. Ezt rakd össze. A bor egyébként olyan ahogy Bob írta, csak még fásabb. Rendben van egyébként, de rohadtul nem mindegy mennyiért. Ha tényleg 9000 körüli, akkor gyalázat, ha 2000-3000 között akkor ok.

nemjo 2006.12.29. 01:36:29

Villányról kijelenteni , hogy rossz minőség dőreség és szánom az embert aki ezt teszi.
Igen a "zsákutcában" menetelek és jól érzem ott magam , mert olyan bort készítenek ami az én izlésemnek felel meg.
És hiába marketingeltek itt ezerrel Eger mellett , a jó bor - ha létezik ilyen kategória - nem ott készül.
Divatbuzik.

Metzger 2007.01.01. 19:37:46

Nemjo,kérlek győzz meg,hogy az erő meradéktalan Villánnyal van,arról meg főként,hogy az egri készleteimet hánnyam vasvillavégre.
Meg az összes többit?

dalton1 2007.01.02. 00:49:12

Villányról vagy Egerről azt mondani hogy rossz bora van nem helyes! Kóstolni, gondolkozni, aztán véleményezni! Ettől függetlenül szerény véleményem szerint Villányban valóban könnyebb kiemelkedő bort készíteni mint Egerben!
süti beállítások módosítása