Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A tizedik te magad légy

Tízéves az Etyeki Kúria

2007.07.09. 15:58 - Weér Yvo

El kell ismerni, szép ember Krizan Rudi, a Kárpát-medence Michel Rolland-ja; bár engem inkább George Michaelre emlékeztet: dizájnos borosta, művészien hátrafésült haj, laza eleganciával viselt fekete öltöny, a zakóból finoman kivillan az ultramarin bélés; papucscipő zokni nélkül – egyszóval igazi popsztár (nehéz is elképzelni, amint éppen libaszépségversenyre készíti fel tollas neveltjeit). A popsztár néhány napja fellépett kedvenc hazai vokalistáival, Matolcsy Wolf Sárával és Ottrubay Wolf Ágnessel, hogy bemutassák a jubileumát ünneplő Etyeki Kúria ünnepi italát, a Rózsakert fantázianevű fehér küvét.

Kifejezetten bájos triót alkottak az Etyeken, a Kúria kertjében szervezett összejövetelen, amelyen a barátoknak és üzlettársaknak koncertmesterként Rohály Borkalauz Gábor mutatta be a "nagy fehérbort", a birtok tulajdonosai pedig köszönetet mondtak azoknak, akiknek a bor elkészültét és egyáltalán, az Etyeki Kúria sikereit köszönhették ("anyámnak, apámnak, a nagymamának, Mari néninek...").

És a bor? Az egyelőre még seprőn, kénezés nélkül érő bor gerincét acéltartályban erjesztett és érlelt sauvingnon blanc és királyleányka adta, amihez barrique hordóban (bocsánat: új kis fahordó vagy új kisfahordó? – nem is emlékszem, hogy mondta a doktor úr) erjesztett és érlelt chardonnay adja a kiegészítő ízeket. Az eredmény már most izmos: illatában a sauvignon dominál, ízében pedig friss barackos kiegészítést kaptak a még igencsak elevenen fickándozó savak; de ha majd minden a helyére kerül benne, izgalmas, karakteres színfoltja lesz a hazai fehéreknek. Minden magyarok borklojzija szerint nagy bor lesz, amely tíz év múlva is megfelelő beltartalommal bír majd. És valóban, a savak és a test felől nézve ez nem is elvetemült gondolat. Mintha ebben a borban már körvonalazódna egy csak a Kúriára jellemző stílus.

Ha minden igaz, az e lapokon is dicsért a 2005-ös pinot noirjuk után minőségileg új szintre lépnek ezzel a borral, amit a palackok Ipacs Géza tervezte címkéje is tükrözni fog. Zárójelben: lassan nem lesz olyan jelentős borászat kis honunkban, amelynél Ipacs Géza még nem fordult meg. Ami talán nem jó. De ezzel nem Ipacs Géza tehetségét kérdőjeleznénk meg. Zárójel bezárva.

A tények röviden: Ágnesék tíz éve vásároltak egy pincét Etyeken, mindössze 3 hektár használhatatlan szőlővel, hogy beszálljanak a fellendülőben lévő borturizmusba. Barátok javaslatára új telepítésekbe fogtak, területeket vásároltak, majd hamarosan megjelent Rudolf Krizan, a birtok igazgatását pedig átvette Ágnes testvére, Sára. Ma 17 hektár van a pince tulajdonában, egyelőre 12 hektáron virít szőlő, az etyeki Öreghegyen lévő (a falu végén, az első dűlőúton balra), több épületből álló pinceegyüttesben a borvidék egyik legkorszerűbb pinceüzeme működik, amelyet Közép-Európa egyik legfelkészültebb borásza irányít.

A borok stílusát lehet vitatni, a Kúriában folyó szakmai munkát aligha. Az első tíz év az alapok felépítéséről, a borvidék, a szőlőterületek adottságainak a megismeréséről szólt, amihez ez nem is olyan sok idő. De tovább kell lépni; és a Rózsakert az első igazán nagy lépés.

Gratulálunk az eddigiekhez, gratulálunk a továbblépéshez.

Címkék: fehér pinot noir cuvée etyeki kúria

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr45113257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelotepincsi 2007.07.09. 20:46:19

én az Etyeki Kúriával úgy vagyok, hogy a borok egy picit "sterilek", ha szabad ilyen szót használni, profi munka, vegytiszta, de számomra semmi izgalom... apropó fehérbor: a 2004 - es concubina csodálatos, tegnap fejeztem be jó társaságban egy üveggel...

Kusuma 2007.07.09. 22:49:04

Tegnap este én is ugyanezt tettem. Csak nem egy társaságban voltunk? :-)

kleinrob 2007.07.10. 09:54:08

Nekem nagyon mű az egész.....csavarzáras , coca-cola stílus , egy ilyen kispince miért nem a különlegességekre hajt ? Nem rosszak a borok , de semmi extra......
Etyeken aki igazán jó (és nincs bájgúnár borásza) a Kattra és a Gombai .

morc 2007.07.10. 10:11:16

Gombai Tibor tényleg nagyon jó. Talán a legszebb Sauvignon Blanc-t tőle ittam idáig. Nagyon tiszták és TERMÉSZETESEK a borai.

pelotepincsi 2007.07.10. 10:12:26

Kusuma, ha Te is Solymáron voltál, akkor lehetséges :-)

Kusuma 2007.07.10. 11:02:22

Nem, akkor mégsem. :-)

Etyeken járva ne feledkezzünk el Rókusfalvy Pálról (a 2006-os sauvignon blanc-ja és pinot blanc-ja elég jó) és Hernyák Laciról sem!

Borboszi 2007.07.10. 19:44:29

... valamint Etyeken járva ne feledkezzünk meg az Állami Gazdaság ízléses és gusztusos feldolgozójáról :-))), ami végigkísérte tanulóéveinket, valamint a hatalmas bulikról amiket szüretnek álcázott ott tartózkodásunk alatt sikerült megélni :-)... ez is Etyek... hejjj, ha még egyszer borásznak tanulhaték! :-)... bocsánatot kívánok.. ezt csak a téma idézte fel bennem... nosztalgikus öregasszony leszek lassan :-)
süti beállítások módosítása