Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Talajgyakorlatok

Kóstolás a fertőrákosi Ráspi Pincében

2008.01.17. 07:12 - vörös és fehér

Horváth József. Ráspi. Egyike a legmegosztóbb borászainknak. Talán még annak is van róla véleménye, aki nem találkozott se vele, se a boraival. Gondoltam egyet és bejelentkeztem Fertőrákosra, egy ebéddel összekötött kóstolóra. Immár nekem is van véleményem.

A betérő borozni vágyó minden finomkodás nélkül kapja meg József brutálisan őszinte gondolatait. Bármiről. Általában egy borkóstolón kérdezgetni szoktam, itt erre nem volt szükség. Amíg végigsétáltuk a Ráspi vendéglő és a mellette levő családi ház alatt húzódó pincerendszert, elbeszélgettünk a szaklapok által szervezett borkóstolók szakmaiságáról, a közel 4000 megvásárolható, legális segédanyagról (ebből a ként használják itt egyedül), a pincét és az éttermet érintő feljelentések számáról (nem kevés). Szóba kerültek a legfontosabb témák is: borkészítési filozófia és marketing. Utóbbi nincs. Illetve van: ez.

Elmegy oda az ember, és utána elmondja, megírja. Vagy csak találkozik valahol a borral, és garantáltan lesz véleménye. Ami ezen felül, szerintem tudatosan, megjelenik minden Ráspi-lépésben: a csibészes provokáció. Nehéz másnak látnom például azt, hogy a 2006-os zweigelt válogatás árát tudatosan a nagy magyar csúcsborok kétszeresére lövi be valaki, és ezt úton-útfélen hangoztatja is. A filozófia azonban még egyszerűbb: nem elrontani, ami meg akar születni. Azaz: a legnehezebb út választása. Vegyszerek nélkül kell megóvni a szőlőt, tehát jóval több a zöldmunka (hamarosan várható a teljes áttérés biodinamikus művelésre), a terhelést a legvégsőkig korlátozni kell, a szüretet úgy kell időzíteni, hogy a szőlő teljesen beérjen – általában itt szedik utoljára a termést a borvidéken.

A Ráspi-borok egyediségét leginkább a termőhely, azon belül pedig a talaj (meszes, agyagos, csillámpalás) határozza meg. A pincében épp ezért kiemelt jelentőséggel bírnak a kőzetminták, fontosabb azokat megnézni, mint a hordókat. Bár utóbbiakat is érdemes, ugyanis nem a termőterület (dűlő) szerint vannak szétválasztva a tételek, hanem külön szőlősorokra bontva, aszerint, hogy eredetileg kitől lett véve az adott rész.

A terület kiválasztása egyszerűnek tűnik: minél öregebb tőkék legyenek rajta. A fajtáknál egyértelműen a kékfrankos dominál, ezt egészíti ki a zweigelt, a cabernet sauvignon. Fehérekben a leányka szerepe egyre nagyobb, a többi szőlőfajta egyelőre inkább érdekesség.

A négy és fél órás vendégség során, meglepő módon, borokat is kóstoltunk (meg ebédeltünk: kiemelkedően jó bélszínt, pazar kacsamellet). Bár ezek a borok olyanok, amikkel az ember inkább beszélget, mintsem szimplán kóstolja őket.

Leányka 2006: Frissen palackozott tétel, eddig a túl sok fa miatt nem lett letöltve. Ez nem érződik rajta, azonban a nyúzás igen. Ebben az állapotában is gyümölcsös, friss bor.

Rozé 2007: Beérett gyümölcsök: málna, eper, meggy. Nagyon krémes, telt, szénsavtól mentes rózsaszín bor. Még télen is jó inni.

Zweigelt 2005: A zweigelt az egyik olyan fajta, amiből készül válogatás is, ennek alapja a termőhely. Ez nem szelektált tétel volt, azaz csillámpalát nem látott a tőke. Így egy könnyed, nagyon világos színű, jól iható, elsősorban a gyümölcsösségről szóló bor lett belőle.

Zweigelt 2004: Erre meg azért nem írták rá, hogy szelekció, mert akkor még nem volt két különböző terület, de valójában ez a csillámpalás talajon termett verzió. Ég és a föld a két bor: ez sűrű (no nem színre, az továbbra is meglepően piros) és fűszeres, konyakmeggyes-csokoládés, füstölt húsos, avaros; illatban és ízben is legalább ennyire komplex. Nekem nagyon bejött.

Kékfrankos Válogatás 2005: Nagyon fiatal még. Elsősorban meggyes, másodsorban sűrű szövésű. Még nem komplex, de már ígéretes.

Kékfrankos Válogatás 2004: Brutális bor, a legkevésbé a fajtáról szól. Elsősorban a talajt élteti, másodsorban a készítőről mesél. Csillámpala és teljes érettség, alacsony terhelés, minimális beavatkozás. Az eredmény egy szinte már harapható, húsos, bőrös, gyümölcsös élő anyag. Nagy bor, aminek az idő valószínűleg csak jót fog tenni.

Máté Cuvée 2005: A házasítás összetétele évenként változik, ami azonos bennük, az a kékfrankos alap. Ez csikó bor volt a kóstoláskor, amiben az újhordó aromája uralkodott még.

Máté Cuvée 2004: Egy év hosszú idő egy bor életében. Eltűnt a hordó, maradt egy nagyon tömény, nagyon Ráspi bor: sok gyümölcs, rajta a szokásos húsos, kicsit füstös réteg. Gondolom, ez is megosztó bor, odafigyelést igényel a kóstolótól. (Alapvetően volt egy hangulata annak, hogy ezeket a borokat a névadó, most hároméves gyermek társaságában lehetett élvezni, aki teljes természetességgel használta a csillámpala, prés szavakat.)

Leányka 2007: Innentől hordómintákat kóstoltam. Legelőször egy acéltartályos, friss, számomra meg nem ítélhető fejlődési pálya előtt álló leánykát; a tapasztalat azt mondatja, hogy szép bor lesz ez is. Idővel.

Irsai Olivér 2007: Gyümölcsös, a fajtajellegen túlmutató minta. A végén enyhe kesernye teszi férfiassá.

Leányka Aszú 2006: A palackra az aszú helyett majd valami más kerül, de mivel a botritisz Sopron környékén is jelen van, ezért 200 liternyi édes bort is szűrtek tavaly. A maradékcukor pont annyi benne, hogy édes érzetű legyen, de ne émelyítő, maradjon meg gyümölcsös, könnyed, lendületes bornak. Kis gombásság még jelen van az illatában.

Kékfrankos Öreg Tőkék 2005: Csak hogy még árnyaltabb legyen a kép, a válogatás mellett külön lett feldolgozva a kb. 80-100 éves tőkékről származó szőlő. Nem túl sűrű, inkább a tradicionális kékfrankosképre hasonlító szín, illata a megszokott, meggyes, meggymagos, kicsit marcipános. Ízben hozza az elvárt komplexitást. Nekem a sima válogatás jobban tetszett, ezt a bort azonban egy kékfrankossorba szívesebben raknám be.

Zweigelt Válogatás 2006: A bor, amiről várhatóan sokat fognak beszélni. A vincellér szerint ez a bor a legjobb helyen terem: a háromféle talajtípus találkozásánál. Már most lehengerlően komplex, leginkább fűszeres-gyümölcsös, készülő meggybefőtt illat. Szájban kerek, gyümölcsös, krémes. Akár csak e bor miatt is érdemes lesz fesztiválokra járni, ezt kóstolni kell. Aztán ne felejtsék el megírni, milyen volt, biztos vagyok benne, hogy a negatív véleményt is értékelni fogják a Ráspi Pincében!

Címkék: 2006 2005 helyszíni szemle vörös fehér 2004 kékfrankos zweigelt leányka cuvée ráspi sopron rozé irsai olivér 2007

70 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr27280582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

friccs 2008.01.17. 14:44:38

Kedves vörös és fehér!

Te "ottan" BORT kóstoltál! Vésd jól az emlékezetedbe, hogy milyen az, mert az ilyen emlékekből lehet táplálkozni "éhinség" idején! ;)
Szép írás!

winerprince 2008.01.17. 15:14:43

tetszett a cikk,bár csak több ilyen,szőlészetileg mélyebben foglalkozó cikket irnátok.Lenne két szakamai kérdésem a szerzőknek és hozzáértőknek egyaránt:a rendszeres zöld munka (pl:évi 7-8)mennyivel csökkentheti a permetezések számát?A meszes,agyagos talajnak mik a jellemzői vörösbor érlelés szempontjábol? Ahány borvidék,annyiféle mese,mindenki haza beszél. A telecskai dombok egy borásza.

kádkongató 2008.01.17. 17:17:34

2002-es Weninger Spern Stiener-t(kékfrankos)találtam egy visszafele olvasva abc-ben. Igen jó áron van.1800pénz. Megbuggyanhatott vagy nem? Ti megvennétek?

skatulyabácsi 2008.01.17. 19:14:56

A délinél meg a hozzá hasonló bótban 3560-ért Ráspi Szőlőpárlat.Azért azt kóstold meg!
A Spern Steinernek garantáltan kutya baja..., de ezt a mondatot már nem fejezem be

Decanter 2008.01.17. 19:18:48

Kedves Kádkongató!

Vedd meg nyugodtan! Nekem is van egy nagyobbacska, másik lánchoz tartozó üzletem,ahol szoktam csinálni olyan akciókat, hogy azon az áron adok el egy-két jó minőségű bort amennyiért a pincészettől,nagykertől kapom. Persze olyan borokat szoktam akcióba tenni amit ismer az átlagos vásárló. Legutóbb a Gere portugieser 06-os volt 1199.-ért. Annyit talán még ér is... : ) Vitték mint a cukrot.
Nincs ebben semmi humbuk,csupán üzleti fogás.

vörös és fehér 2008.01.17. 19:48:42

winerprince: sajnos tőlem csak botcsinálta választ fogsz kapni, tekintve hogy sem borász, sem szőlész nem vagyok. én a zöldmunkába beleértem a permetezést is. az, hogy vegyszerrel vagy ilyen-olyan preparátumokkal, természetes anyagokkal permeteznek-e: ez a különbség. előbbi esetben elég háromszor, mondjuk. és nem fog fű se nőni a szőlőben. (sarkítok, túlzok!)

secko jedno 2008.01.17. 20:04:36

hiányolok valamiféle konklúzót!!! említed, hogy most már neked is véleményed, de a csibészes provokáción kívül semmit nem írsz erről. vagy csak a boraira értetted?

skatulyabácsi 2008.01.17. 20:13:27

Az nem csibészkedés. Az teljesen komoly, nekem elhihetitek, évek óta érzem, és ez lenyűgöz.

vörös és fehér 2008.01.17. 20:27:42

konklúzió? mellbevágó élmény volt. a brutális őszinteség, a provokáció, az a tény, hogy négy és fél órát töltöttünk ott, a borok mind baromi komplex élményt adtak.

pecz 2008.01.17. 20:43:48

Kádkongató!

Nálam a 02-es egy éve 6 pontot kapott, majd kicsit kesobb a 99-es is. mindketto jo volt.

Cirfandlia 2008.01.17. 20:48:30

A kénnel (nem borkén!) vagy rézzel, esetleg egy fülőkegombából kivont konkurens anyaggal (Quadris) növényvédeni vegyszernek vagy természetesee anyagnak minősül?

dagadtos 2008.01.17. 20:56:41

Azt lehet tudni, hogy mennyi lesz a 2006-os zweigelt, kicsit pontosabban? Mert ha ez a duplázás mondjuk 20 ezer forintot jelent, akkor értékeli az ember az őszinteséget, csak esetleg mondjuk olyan francia vagy olasz bort lehet már annyiért kapni, hogy inkább lemond róla...és azért a 2004-es zweigelt, ami eddig a legjobban sikerült volt állítólag, közel nincs azon a szinten, hogy felvehesse azokkal a versenyt - csillámpala ide vagy oda...

November 2008.01.17. 22:38:32

"brutális őszinteség" talán egy kicsit erős. Amikor mi voltunk nála akkor is lehengerlő volt, egyfolytában azt ecsetelte, hogy rajta kívül mindenki hamisít, tannint használ zsákszám, ... az sem zavarta, hogy gyakorló borászokkal van körbevéve. Valamiért állandóan a Gerét szidja, kedvenc példája, hogy a Solus egy óra alatt megbuggyan, bezzeg az ő bora hetekig bírja nyitott palackban. konklúzió??

BORKER.EOLDAL 2008.01.17. 23:01:52

2004 ZWEIGELT ....NAGYON-NAGYON..

palack 2008.01.17. 23:01:56

Nem érdemes újabb világok harcát kezdeni. Mindenki keresse meg, és igyon olyan bort, ami jólesik neki. Beszélgessen olyan borásszal, akit szívesen hallgat. Kinek a pap, kinek a papné, kinek mindkettő. És nem kell mindent véresen komolyan venni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.01.17. 23:03:05

Pár hónapja találkoztam egy jószándékú és igen szimpatikus bortúristával a Somlón. Az X pincénél volt látogatóban és teljesen átélve magyarázta nekem, hogy a cég borásza azt mondta, hogy a somlói borhoz nem illik a fahordós kezelés és az igazi somlói bor az kóracél tartályban készül.

A jószándékú és nyitott elméjű de a borvilágban kevésbé járatos fogyasztó minden kétkedés nélkül elhitte és a lehető legnagyobb meggyőződéssel tovább is adta azt amit a borásztól hallott.

Hogy mennyire érdemes szentírásnak venni azt amit egy pincében hall az ember? :) Nehéz kérdés... Döntse el mindenki maga.

Fűrészpor 2008.01.17. 23:39:20

Winerpince! Nem tünt fel, hogy ebben az országban általában azok írnak cikkeket borról meg borászatokról akik sem a szőlészetben sem a borászatban nem jártasak?:) Csak ezen a fórumon legalább nyíltan elismerik, és ez a nemmindegy.

Ray Tango 2008.01.18. 00:20:57

Végre egy olyan pincéről írtatok, ahol BOR is készül! Nagyon nagy dolog! És ami még fontosabb, úgy tűnik, hogy a szerző is megértette a BOR-okat! Remek írás, remélhetőleg sokan megértik majd, hogy miről is szól a történet! Csak így tovább!

kádkongató 2008.01.18. 02:45:30

Megint kicsit off!! Elnézést.
Kérlek segítsetek. Még mindig Weningernél tartok. A palackon ez áll:
Weninger Soproni Kékfrankos Spern Steiner 2002
Hiányolom a Selection feliratot. Kérdésem: Akkor ez a bor alap kékfrankos? Vagy ekkor még nem írták rá hogy selection? Vagy mi a túró?
Kérem a Weninger szakértőket-életrajz írókat, hogy segítsenek. Köszi előre is.
Az áráért egyébként bőven megérte, komoly bor 6 pont magasságában. CSak valami kesernye féle lógott nekem picit ki.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.01.18. 08:06:56

Ray Tango,

ugye tudod, hogy ezzel explicite azt állítod, hogy a művelt alkeszon eddig leginkább olyan pincéről írtak ahol _NEM_ bor készült?

Én szívesen elismerem azt, hogy egy bor fantasztikus és azt is, hogy egy pincében fantasztikus munka folyik...de ez a poztitívum miért azáltal emelődik ki mindúntalan azáltal, hogy valaki azt hangsúlyozza hogy mások mennyire cuccoznak?

vörös és fehér 2008.01.18. 08:20:36

Természetesen szó volt a segédanyagokról. De például Pierre Frick is azzal kezdte a borainak, pincészetének bemutatását hogy elmondta hány legális segédanyag van Franciaországban. Van egy olyan borász-kör, akinek fontos hogy ezt hangoztassa.
Természetesen hangzottak el nevek is műtannin-témakörben. Ez egyfajta védjegye már Ráspinak. Szerintem nem jó, hogy ez a védjegye.
Azonban a legtöbb szó tényleg a talajról, a természetről, a szőlőről esett. (Meg a gyümölcslevekről, gyereknevelésről, virsliről, stb.)

py 2008.01.18. 08:21:02

Kádkongató,

pont ezen dilemmáztam én is: igen jó áron vettem ugyanezt a bort, de aztán teljesen elbizonytalanodtam, miről is van szó (a vicc az, hogy korábban több palackkal is ittam Weninger 2002-es alap kékfrankosából). Utánanézve nekem úgy tűnt, hogy a selectionön biztosan szerepel ez a kifejezés, úgyhogy ez az alap lehet, de a későbbi évjáratoknál kikerült a nevéből a Spern Steiner (vagy mert nem csak onnan származik a szőlő, vagy, és ez valószínűbb, hogy jobban elváljon a sima KF és a szelekció).

A másik dilemmám nekem is az volt, hogy olyan helyen vettem, ahol be is mondhatta volna az unalmast. Kibontva azonban nagyon megyőző volt, igen összetett illattal, azt egész jól követő ízzel, fáradásnak alig volt nyoma. Így bármit ittam (ittunk) is, az árát bőven megérte. Egy újabb kellemes KF-meglepetés, bár a 2002-es (ha ez volt az) már korábban is nagyon tetszett. Azóta nem hoznak lázba Weninger sima KF-ai, de a 2006-ost még nem kóstoltam, hátha majd az... És ezek szerint érdemes (lenne) őket fektetni.

py 2008.01.18. 08:28:54

A topichoz és Palack legutóbbi megjegyzéséhez: a világok harcát tényleg nincs értelme tovább görgetni, de Ráspi pont azért nehéz eset, mert igen keményen löki a "mindenki cuccoz" dumát, így ha szóba kerül, szinte óhatatlanul erre (is) kénytelen reflektálni az ember. Számomra szimpatikus ellenpélda Tamás Jenő és Ervin, akik szintén a természetes borkészítés hívei, de erről pozitívan tudnak igen meggyőzően beszélni, és nem mások leszólása révén. Hallottam már, hogy az import tömegborokat kárhoztatják, de hazai termelőket, főként nevesítve sosem. Persze lehet, hogy ennek az az ára, hogy nem róluk szól minden borfórum. Pedig a rizlingjeik ott vannak a szeren, ráadásul reális áron -- különösen, ha a Huligánban (bocs! ez gyenge volt) veszi az ember...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.01.18. 08:54:45

py,

igen, pontosan erre próbáltam én is célozni. Lehet úgy elkötelezve valaki a környezettudatos és hagyományos technológiák iránt, hogy közben nem húz le senkit. Főleg azért nem, mert minden cuccozót nem lehet lehúzni és mindne tiszta boráasztot nem lehet felemelni. Szóval a tájékozatlan vendég még azt találja hinni, hogy ez a tiszta borászkodás olyan ritka jelenség. Pedig nem... csak nem mindenki csinál ebből olyan nagy felhajtást.

Spicc 2008.01.18. 18:05:19

Winerprince - mint kezdőszőlész saját tapasztalatból azt mondhatom, hogy az időben és tudatosan végzett zöldmunka segít a természetesebb szőlőművelésben.
Ezenbelül a hajtásválogatásnál a metszésnél előre eltervezett illetve erősnek ítélt hajtásokat hagyod meg, a levelezéssel biztosítod hogy napfény és szél (szellőzés miatt) érje a fürtöket, fürtválogatással meg csak a legegészségesebb, legjobban fejlődő példányokat hagyod meg.
Ezzel eleve biztosítod, hogy a "fontos" fürtökbe megfelelő energia és tápanyag kerüljön (amivel növeled az elenállóképességüket), másrészről kezelhetőbbé teszed a tőkét (szellős, napos tőkeszerkezet).
Ilyen művelésnél már általában kevesebb (jó időben megválasztott) permetezés is elég. Vszleg ez az előfeltétele az organikus (vegyszernélküli) illetve az esetleges biodinamikus művelésnek. De erről mások többet tudhatnak.

cser11 · http://csernyikpince.blog.hu 2008.01.18. 18:13:55

Hatásvadász túlzásnak tartom a cikkben említett "a közel 4000 megvásárolható segédanyagot" Igaz, hogy megvásárolható 50-100 kölönböző bor kezeléshez használható anyag és ha ezt felszorozzuk a magyarországon működő 10-20 céggel akik ugyanazokat a termékeket árulják csak más néven akkor akár ki is jöhet 2000 segédanyag, de egy átlag borászat 10-15 féle segédanyagnál többet nem használ föl a bor készítése,tisztítása,stabilizálása során.

hegyaljai 2008.01.18. 20:05:05

Az engedélyezett szerek listája az EU-ban www.fvm.hu/doc/upload/200407/1493_1999_ek.pdf IV. sz Melléklet 107.oldal Bár nem olyan egyszerű de megszámláltam:41 féle anyagot sorolnak fel. Ezek között van a levegő hozzáadása is. Gondolom az Aleppó fenyő gyantájának hozzáadását sem kívánhatják még a legfundamentalistább zöldek, és Rudolf Steiner hívők sem megtitltani, mert ezzel készül a retzina nevű görög bor. :)
A magyar nagyüzemi borászati gyakorlatot ismerve, legfeljebb 8-10 mesterségesen hozzáadott anyaggal találkozik egy-egy adott bor az előállítása során. Ezeknek a száma fokozatosan csökke a fizikai borkezelések a pincehigánia fejlődéséval. Aki pedig azt mondja, hogy egy is sok, az igyon meg az erjedést befejező két hónapon belül minden fehérbort a pincében, hordóból, mondjuk azért mert nem lehet szállítani, palackozni, utána pedig ihatatlanná válik mert nem lehet kénezni.:)

ongroá 2008.01.18. 20:40:59

BZoltan 2008.01.18. 08:54:45
Ebben kivételesen egyetértünk. :)

t f 1 (törölt) 2008.01.19. 07:52:59

Na de a derítő és szűrőanyagokat ne soroljuk már a "hozzáadott anyagok" közé!

VPR 2008.01.20. 21:24:39

Hát nem tudom. Borozni persze nem olcsó mulatság, főleg jó borokat inni nem az.
"...a 2006-os zweigelt válogatás árát tudatosan a nagy magyar csúcsborok kétszeresére lövi be valaki, és ezt úton-útfélen hangoztatja is..."
ez szerintem nem csibészes provokáció, hanem egyszerű lehúzás. Nekem pont ez volt a bajom a Ráspival, amikor megnéztem az árlistáját a honalpján: "nagyvonalúan" kikerekített horror árak. Ezért nem oda mentünk végül, amikor Sopronban töltöttünk egíy hétvégét. Nem tudom, mi pluszt tudhat Ráspi, de amíg ez a hozzáállása, addig nem is fogom megtudni, mert irracionálisnak és dühítőnek tartom az ilyen árpolitikát.
Remek helyek és borok vannak Sopronban sokkal normálisabb áron is. Mindenkinek ajánlom például a Graben éttermet, ahol nagyon normális árakon, széles választékból lehet borokat kérni, és legtöbbjéből pohárral is kérhetsz, a konyhájuk meg fantasztikus. Pontosan az ellenkező szemlélet, igazi vendégcsalogató szolgáltatások és árak.
Leht, hogy ha mindegy lenne, mer nyertem a lottón, nem így gondolnám, de amikor a kemény munkával összeszedett pénzemet költöm, akkor bizony ez fontos szempont...

deprimarius 2008.01.21. 09:58:14

Azért ez nem ilyen egyszerű. Vannak kifejezetten olcsó borai is, amik a maguk kategóriájában bajnokok: a tavalyi rozéról, a 05-ös alap kfről és a fehér Mithrasról beszélek, szerintem pincétől 1000 ft körüli palackárral. Hogy miben tud Ráspi többet? fele-negyed-tizedannyi szőlője van egy tőkén mint másnak és nem cuccoz.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.01.21. 10:51:16

"fele-negyed-tizedannyi szőlője van egy tőkén mint másnak és nem cuccoz."

Vagyis rajta kívül mindenki más túlterhelt tőkékről szüretelt mustot cuccoz, hogy bort csináljon. Úgy értem, hogy _MINDENKI_? Tényleg?

vörös és fehér 2008.01.21. 13:01:49

Sziasztok!

Nos. Véleményem szerint a borász is ember. Van, aki alázatos, van aki vehemens. Van aki provokatív, van aki megalkuvó. Van aki máshogy beszél szakmai társaságban és máshogy az egyszeri borturistával, van akinek teljesen mindegy hogy kivel beszél. Van aki szimpatikus az embernek, van aki nem. Ráspit a fenti kategóriákba elég könnyű elhelyezni.
Úgy gondolom hogy az ő borkészítési filozófiájában a természetes borászkodás és a termőhely szentsége a legfontosabb, erről beszél a vehemenciájából adódóan szenvedélyesen, vádaskodóan. lehet hogy más számára a pincetisztaság, hordóminőség a legfontosabb, ő nyilván arról beszélne többet. Van aki nem beszélget a bortúristával, csak tölt.

Csak hogy BZolinak is válaszoljak: nem. A kérdésedre a válaszom határozott nem.

hegyaljai 2008.01.21. 13:20:57

Kedves vörös és fehér!
Azt remélem elfogadod, hogy "a hír az szent, a vélemény pedig szabad". Ez a nyilvánosság alapja!
Ráspi az utóbbi kategóriában működik: véleménye van a világ dolgairól, és ezeket ki is mondja, és ez így a helyes.
Az, hogy ebből mit fogadunk el, mit másolunk, az az egyéni szabadság alapján megvalósuló döntés.
Ráspit azért szeretem, mert Ő szemben más a bor körül sertepertélő emberekkel, nem kívánja meg tőlem, hogy nekem tetsszen "Mona Lisa mosolya". Ezért Ő nekem egy valódi, hiteles, "borember".

limbo91 2008.01.21. 14:04:07

Leonardo tényleg lefikázta a többi festőt, vagy hogy jön ez ide:)
Komolyra fordítva, hegyaljai!
A vélemény szabad, nem csak Ráspinak, hanem az itt kommentelőknek is. Tehát meg lehet írni ha szimpatikus valami és azt is ha nem. Vannak itt a fórumon borkészítők is, akik számomra hitelesek. Van akitől már ittam bort és azért (pl.Bzoltán), és van akit nem tudok beazonosítani, de a hozzászólásai beszélnek helyette (pl. Te). Ráspival az a baj, hogy a negatív kampánya az összes borász ellen szól, azért érezheti magát megszólítva Bzoli. A laikus, aki elmegy Ráspihoz kap egy komplett agymosást, jórészt túlozva (pl. 4000 féle vegyifegyver a borban, mindenki cuccozik stb.) és ezt elhiszi, sőt terjeszti. Jó ez a magyar borászoknak és a magyar bornak?

vörös és fehér 2008.01.21. 14:22:40

Kedves hegyaljai!
Azt hiszem hogy a fenti hozzászólásommal a te általad írt filozófiát próbáltam meg körülírni, lehet hogy nem sikerült.
Más.
A 4000es szám leírása hiba volt, nyilvánvaló a túlzás benne, legközelebb igérem szerzek egy katalógust ahol utánanézek a kínálatnak.
És a magam résézről sajnálom hogy minden Ráspi vita a "cuccozásba" fut ki, nekem elsősorban a zegzugos pince, a kőzetminták és a kóstolt borok voltak lényegesek a kóstolásban, meg a borász megszállottsága. (Meg az ebéd, de az meg nem ennek a blognak a témája. )

ongroá 2008.01.21. 15:30:18

A Ráspi-vitát érdemes lenne lezárni egy konklúzióval. Horváth úr izgalmas és egyedi borokat készít, azonban nem szerencsés, amikor a "brutális" őszinteség átcsap rágalmazásba.

deprimarius 2008.01.22. 09:30:38

BZoltan,

Dehogyis terhel túl mindenki. Azért írtam ilyen tág intervallumot (fele-tizede). A Ráspi terhelésének kétszerese is még elég radikális alacsony terhelés (úgy tudom fél kiló alatt van nála az átlag), a tízszerese kb a magyar átlag (kb 3-5 kg). De múltkor azt mondta Ráspi hogy bizonyos ültetvényken olykor 10-20 dkg/tőke az eredmény. Egyébként szerintem kb 10-20 olyan pince van az országban, ahol a termés zöme (szóval nemcsak a "termékpiramis" csúcsa) kellően alacsonyan terhelt ahhoz, hogy igazán karakteres borok szülessenek.

vörös és fehér 2008.01.22. 09:50:00

"Egyébként szerintem kb 10-20 olyan pince van az országban..." A kereskedelmi forgalomban levő tételek alapján gondolod ezt? Mostanság pont azon is gondolkodtam hogy vajon mennyi olyan pince lehet ahol még nincs forgalmazás, de már van komoly minőség, és vajon hogy lehet őket megtalálni? (Például BZoliék, 2 évvel ezelőtt.)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.01.22. 13:29:07

Kedves deprimarius,

Ezt írtad:
"Hogy miben tud Ráspi többet? fele-negyed-tizedannyi szőlője van egy tőkén mint másnak és nem cuccoz."

Akkor kit értesz a többiek alatt akik mind cuccoznak?

Azt értem, hogy Ráspi nagyon alacsony tőketerheléssel dolgozik. Ahogy te is írtad hasonlóan alacsony terheléssel szőlőt művelő gazda több is van az országban. Hogy 10-20 vagy pontosan mennyi azt én nem tudom. A tőketerhelés fontos és izgalmas szőlészeti kérdés, de nem kizárólagos és egyértelmű rendező érvényű a bor minőségét tekintve.

deprimarius 2008.01.22. 15:50:50

Sopronban mindenki Ráspin kívül. És ezt pl egy szerkereskedő is mondta nekem.

Albert gazda 2008.01.22. 16:37:03

Asszem, eljutottunk a konkrét rágalmazásig. Az ilyent vagy névvel kell vállalni, hogy perelhető légy, vagy kivágjuk a kommentjeidet.

karcsai · http://www.garammenti.net 2008.01.22. 16:47:08

"bizonyos ültetvényken olykor 10-20 dkg/tőke az eredmény" - na most tört ki belőlem a bizonyára unszimpatikus röhögés. Mert 10 deka terhelésnél ezek szerint a meghagyott 1 db fürtből is levágott. Felütöttem egy ampelográfiai szakkönyvet, a Zweigelt átlagos fürttömege 12 deka, a Kékfrankosé meg 15.

dagadtos 2008.01.22. 17:56:44

Karcsai: múltkor pont ezen poénkodtunk társaságban, hogy lassan valamelyik ilyen külön táborral rendelkező boristenség elkezdi terjeszteni, hogy félbevágja az egyetlen fürtöt is a tőkén!:D És lám! Istenem, mekkora vicc ez már:) A félbevágott fürtön pedig egyenként polírozza fel a szőlőszemeket napi kétszer, gyerekverseket szavalva nekik, hogy érezzék a szeretetet!

Kadarnet 2008.01.22. 21:59:09

Karcsai,lehet,hogy csak néhány nagyobb bogyót szed le és így állítja be a tíz dekát..:D

Dagadtos,a felpolírozott szemek nem verik vissza nagyon a hasznos napsugarakat?:DD

Lassan már nem tőketerhelésről beszélünk hanem,hogy hektáronként hány fürtöt hagyott rajta...:D

KF 2008.01.23. 08:12:28

Látta valaki a saját szemével?
mármint a tőkén a 20 dekát...

deprimarius 2008.01.23. 08:30:24

Albert,

bocs, igazad van, pontosítanom kell ezen. EGY SZERKERESKEDŐ mondta ezt nekem, (meg persze Ráspi), és az én kóstolási tapasztalataim is ezt ERRE UTALNAK (nem bizonyítják), ti. hogy Ráspi borai és bármelyik másik soproni bor két külön dimenzió, világ. Bizonyítani természetesen semmit sem lehet (ügyesen ki van ez találva), így bíróság előtt állítani sem. De szerintem a strucc módszere sem követendő példa. Attól még kifejeztten szimpatikusnak tartom a legtöbb soproni borászt, szurkolok nekik, némelyik bort még szívesen kortyolom is, nagyon értékes emberi teljesítmények vannak egyes birtokokon, de Ráspi akkor is teljesen más dimenzió.

deprimarius 2008.01.23. 08:33:32

karcsai,

Ráspi legtöbb szőlője min 30-40 éves de úgy tudom van bőven 100 év közeli ültetvénye is. A talaj pedig kifejezetten humuszszegény, ásványos. Valamint a régi kékfrankos változatoknak termésmannyiség tekintetében SEMMI köze sincs a tsz-es érában nemesített teltfürtű kfekhez.

deprimarius 2008.01.23. 08:38:26

dagadtos,

Jó dolog a jókedv, nevetés, de akkor a társaságotok szerint Szepsy is egy mániákus bohócfigura: sok éve már, hogy félbevágják a túl nagyfürtű hárslevelű fürtöket a megfelelő időben, hogy kellő érettséget és koncentrációt érjenek el. Számomra amúgy elkeserítő, hogy míg ERRŐL és társairól szólna a maximális minőségre törekvő kézműves szőlészet-borászkodás (pl fürtök kettévágása), addig itt csomóan szkeptikusan röhögnek ezeken a módszereken.

benchmade 2008.01.23. 10:58:41

Nem Szepsy a "mániákus bohócfigura", ő ugyanis nem "hegylakózza" magát, nem vádol alaptalanul másokat - főleg nem általánosítva -, hanem szerényen, szimpatikusan teszi a dolgát és csinálja a jobbnál jobb borokat. Ugye mekkora különbség?

dagadtos 2008.01.23. 11:26:44

Erre igazából Szepsy miatt válaszolok: lásd benchmade válaszát. Nyilván az egyetlen fürtből vág le a tőkén, gondolom... Egyébként megesik az ilyen, mi néha ilyen tök "egysíkú" borok mellett jókedvűen elnevetgélünk, az imádkozást-szektásodást meghagyjuk másoknak. Ugye azért a gyermekversekkel nincs gond? Azon lehet nevetni, vagy ahhoz is folyamodnak??

November 2008.01.23. 12:55:47

Ma az ismert pincék zöme(nem 10-20, hanem 100-200)saját érdekében próbálkozik a hozamkorlátozással, lehet, hogy csak néhány tétel erejéig, de mindenkinek szüksége van különleges(mutogatható) borokra. Persze a borászati technológia mindenhol más, itt nem művi dolgokra gondolok, hanem fémtartály, műanyag, fakád, hűt, nem hűt. Aki próbálta tudja, hogy ugyanabból a szőlőből két szomszédos hordóban is másjellegű bort készülhet. Szerintem Ráspi legalább annyira technológia, mint talaj. Nem hinném, hogy az ő szőlőszomszédai szándékosan többet termelnek, és azért más a boruk.

deprimarius 2008.01.23. 15:23:51

benchmade,

félreértés ne essen, én sem kedvelem hogy Ráspi másokat fúr. De ne tegyük már nevetség tárgyává a jó dolgait, pl hozamkorlátozás.

dagadtos,

Nem, egy tőkén minden (nagy) fürtöt kettévág. Mert a fürt aljai nagy fürtnél sosem érnek be olyan jól mint a teteje.

november,

a hozamkorlátozásnak is rengeteg szintje van. Vannak akik már a 2 kilót is radikális hozamkorlátozásnak nevezeik, másoknál fél kiló az átlagos. Nem lesznek egyformák az eredmények. Nekem azokkal a "csúcs" borokkal van bajom, ahol nincs/lighttos a hozamkorlátozás, csak a név van meg a porhintés.
Meg az is más kategória ahol MINDENT alacsony hozammal termelnek. Ezeknél a pincéknél bármelyik bort leveszed a polcról, karakteres, harmonikus bort ihatsz, itt tényleg garancia a név a minőségre. Más, mint megcsinálni pár hordó borral a nimbuszt és utána azzal a (pince)névvel elsózni több tízezer-százezer palack felvásárolt szőlős bort.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.01.23. 16:57:44

deprimarius,

én továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy fogyasztóként nem érdemes olyan technológiás kérdéseken rugózni amit vagy nem lehet de legalábbis nem szokás ellenőrizni.

Egyszerű is lenne a fogyasztó dolga, ha csak fel kellene hívnia a szőlészt, rákérdezni a hektáronkénti hozamra és máris tudná, hogy jó bor van-e a palackban avagy nem.

A hozamkorlátozás minőségjavító hatása senki előtt nem titok. Minden szőlész pontosan tisztában van azzal, hogy az adott terhelés amivel dolgozik az az adott ültetvénytípuson mekkora minőségi kompromisszumot jelent. Ugyanakkor hozam mértéke nem lineáris összefüggésben van a gyümölcs minőségével és vannak fajták amiken a legradikálisabb hozamkorlátozás sem eredményez jelentős minőségnövekedést. Nomeg az egészbe bejátszik az ültetvény kitettsége, az időjárás és a zöldmunka valamint a tőkék kora. Egy fiatal tőke ugyanúgy keveset terem mint egy vénségesen vén tőke.

Érdekes ez az egész téma és izgalmas beszélgetéseket lehet nyomni az ilyen technológiai kérdésekről. De nem hiszem, hogy fogyasztóként a minőségi és igényes bor kategóriájában különöseb rendezőelvként kellene felfogni, hogy akkor most 0.2 vagy 0.6 kg terem egy tőkén. Van ahol a 0.2kg-ból sem lesz nagy bor és van úgy, hogy az 1kg-ot termő tőke is sokat terem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.01.23. 17:03:06

Úgy értem, hogy az 1kg-ot termő tőke is jó bort adó szőlőt terem :)

deprimarius 2008.01.23. 21:23:05

szerintem van két véglet, egyik sem jó. Az egyik csak azt nézi, milyen ízei vannak a bornak, a másik meg istenít egy zavaros, akár hibás italt is, csak azért mert természetes vagy egy "mágusW készítette. szvsz mindkét pólus hibás, én fogyasztóként ezek szintézisére törekszem.

A hozamkorlátozás persze nem csodaszer, de számomra egy nagy bor egyik alapfeltétele, enélkül nem megy.

friccs 2008.01.23. 21:30:22

A tanulság a következő:

Nem illik, sőt nem is "úri dolog" másokat fikázni, jobban jár minden termelő, ha inkább azt hangsúlyozza, hogy Ő miként tesz meg mindent az elérhető legjobb minőségért! (Törődjön mindenki a maga dolgával...)

BZoltán: Nagyon kíváncsivá tettél, hogy ha Te például borász lennél, akkor hogyan, s miként mutadnád be boraidat anélkül, hogy egyetlen szóval sem térnél ki arra, hogy milyen volt a tőketerhelés, préseltél vagy sem, szűrtél vagy sem, ...? Mert szavaidból valami olyasmit érzek ki, hogy aki ezeket elmondja, az "vakítja" a nagyérdeműt, s ezeket elmondani szinte "rangon aluli" dolog. Esetleg tisztességtelen befolyásolása a fogyasztónak? Mi azzal a baj, ha valaki drasztikusan hozamkorlátoz, nem présel, nem szűr, stb. és ezt el is mondja az embereknek?

nemjo 2008.01.23. 22:23:51

Tisztességtelennek tartom hogy itt egy Pfneiszl - egy Weninger -és ki tudja még hány tisztességes pincészet lett megvádolva!
Tipikus kabátlopás esete ...

(alig iszom soproni bort, ennek ellenére felháborítanak a fentebb leírtak)

deprimarius! azt elfelejtetted leírni hogy mi dolgod volt a "szerkereskedővel" ?
(gondolom nem a vinotéka polcára volt téve a névjegykártyája a következő felirattal: - "a kockázatok és mellékhatások megismerésére kérdezze Horváth Józsefet vagy a szerkereskedőt")

hegyaljai 2008.01.24. 01:28:01

Ha az a terméskorlátozás olyan egyszerű lenne!
Ha kevés a fürt a virágzás előtt, akkor minden virágkezdemény megtermékenyül, sőt minden bogyóban négy mag lesz, oszt fogja ontani a hormonokat, amitől a bogyó meg kutyára megnő majd, felhígitva a leveket a mag meg a héj között.
Aki leszedi a termést, az sem mindegy, hogy mikor. Minél később annál inkább csak az aszálykár elhárítására aklalmas a tevékenysége, aminőség javítására nem.
A helyzet még ennél is bonyolultabb, mert az aromák zamatok jelentős része a bogyó héjában képződik, úgy a virágzástól a zsendülésig, később csak átalakul és koncentrálódik. Ehhez pedig a direkt napfénynek érnie kell.
Ha most az újdonász szőlőtermelők csak szeptember elején szedik le a fürt körül árnyékoló leveleket, szedik le a termés felét, hogy a vallásos meggyőződésüknek megfelelően 1, 2, 3 fürt maradjon egy tőkén, az egy kifújt tojással azonos értékű. Persze akkor jelennek meg a borszakírók, akkor készül a kiadványhoz a fotó, de ez már nem lesz olyan, mint a karós szőlő bora. "Guggon ülő Demeternek kinn a lődörgője! Mi az?" Kérdezi a gyermekvers. A válasz, az a szőlőtőkén lévő fürt, amelyet ért a nap. No ez a hagyomány. Azt láttam, hogy Szepsy mit tett ebbe az irányba. A Ráspi borát csak kóstoltam. Abban nem volt semmi hiba. Remélem virágzás után eljutok a szőlőjébe is.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.01.24. 07:23:32

Kedves gyurka99,

vélhetőleg pontatlanul fogalmaztam, mert félreértettél egy kissé. Szerintem az ilyen technológiai kérdések minden pincészetnél nyitottnak kell, hogy legyenek. A tőketerhelést amúgy sem lehet titkolni ahogy a szüret idejét sem. Viszont mint fogyasztó nem lovagolnék ezeken a dolgokon ésd nem hoznék messzemenő értékítéletet ezek alapján

Cirfandlia 2008.01.24. 09:17:21

Kedves Hegyalaji, azok az "újdonász" szőlőtermmelők akik pedig már nyáron lelevelezik a fürtzónát remek napégéses bogyókat, főtt izeket, elégett savakat kapnak - főleg a tavalyi 42 fokokban. SEMMI sem fekete vagy fehér.

hegyaljai 2008.01.24. 11:52:20

Kedves Cirfandlia!Én nem mondtam, hogy hogy már nyáron le kellene levelezni a fürtzónát. Inkább eleve azokat a fürtöket kellene meghagyni, melyeket pozíciójuk miatt ér a napfény. A napégés pedig nyilván fokozódik egy túltáplált bogyón, erre példa, hogy az aszályos 2007-ben kevesebb volt a napégés azokon a hőségnapokon, mint egy évvel korábban, amikor a bogyók felfúvódtak előtte. egyszerűen a szőlő bogyó héjja vastagabb volt az egész nyári aszály miatt.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.01.24. 13:22:30

Tökéletesen egyetértek Cirfandliával... a dolgok nem feketék avagy fehérek. Ezért nem tartom okos dolognak azt, hogy a fogyasztó kiemel egy elemet a technológiai rendszerből és az alapján béllyegez meg avagy avat szenté bárkit.

deprimarius 2008.01.24. 15:11:19

nemjo,

lúgot vettem mosáshoz, de a kereskedő rám akart dumálni műtannint, savtompítót, színanyagot, gumiarábikumot, és pédának Sopront hozta föl, hogy ott mi8ndenki ezekete használja aki jó bort akar, és hogy nem véletlenül változott meg azon a borvidéken pár év alatt a borstílus gyökeresen. Ez persze semmire sem bizonyíték, tudom, én személy szerint mégis csak Ráspi borait iszom onnét.

hegyaljai,

nyilván nagyon összetett és sokváltozós dolog a hozamkorlátozás mikéntje, de szerintem nem félresöpörhető kérdés, nagyon fontos.

BZoltan,

én azok iránt a birtokok iránt lelkesedek nagyon, ahol a kóstolt bor, a szőlőben látottak, a gazda által elmondottak és a borász személyisége összhangban vannak. Nyilván egy-két kiragadott technológiai elem fetisizálása önmagában semmire sem jó, ezt osztom, de egy lelkes és nyitott fogyasztó igenis jó, ha tájékozódik a készítés mikéntjéről, mert érdekli a "jó" mibenléte, eredete.

limbo91 2008.01.24. 15:23:23

Ezért nagyon fogsz utálni.
deprimarius1:
"Attól még kifejeztten szimpatikusnak tartom a legtöbb soproni borászt, szurkolok nekik, némelyik bort még szívesen kortyolom is ... "

deprimarius2:
"... én személy szerint mégis csak Ráspi borait iszom onnét."

Öntsünk már tiszta vizet, akarom mondani soproni bort a pohárba:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.01.24. 15:29:45

Kedves deprimárius,

"a kereskedő rám akart dumálni műtannint, savtompítót, színanyagot, gumiarábikumot, és pédának Sopront hozta föl, hogy ott mi8ndenki ezekete használja aki jó bort akar"

Én pedig a tévében láttam, hogy minden fogorvos a Pendadentol fogkrémet használja és ezért nekem is ezt javasolják :) Hkhm... ha érted :)

AZ összhanggal és a hitelességgel kapcsolatban egyetértünk. Örülök neki, hogy te is osztod azt a véleményt, hogy egy-két technológiai elem fétisizálása badarság. Nyilván abban is egyetértünk, hogy jó dolog az, ha a fogyasztó érdeklődik az iránt, hogy hogyan is készül a jó bor.

Csak azt nem szeretem látni amikor ez az egész egy "mindenki cuccozik kivéve XY" kondenzálódik le... ahogy azt is értelmetlennek tartom, hogy nagy hanggal hírdessük, hogy XY negyven dekás terheléssel dolgozik, bezzeg mindneki más 4 kilóssal. Ahogy mondod, el lehet menni pincelátogatásra akár szüret előtt és körülsétálni az ültetvényben... ott nem lehet hozomra nagyokat mondani. De sokminden van ami még így sem látszik és a radikálisan alacsony tőketerhelés sem garantál csúcsminőséget, ahogy jó szerencsével, jó évjáratban, ügyes zöldmunkával, tápanyagokban gazdag földön a nagyobb hozam is tud igen jó minőséget adni.

deprimarius 2008.01.24. 15:43:58

limbo91,

igazad van, látszólagos ellentmondás: PÉNZT csak Ráspi-borért adok ki Sopronból, de társaságban ha megkínálnak vagy egy fesztiválon azért kóstolok mást is.

limbo91 2008.01.24. 15:53:25

Ügyesen kimásztál. Nem vagy politikus?
:)

deprimarius 2008.01.24. 15:57:34

ez fájt, olyan mélyre sosem süllyednék.:)

akkor inkább a cuccos borok:)

dagadtos 2008.03.27. 00:54:45

Most a hétvégén én is lent voltam az étteremben. Meg kell mondanom, a borász sokkal szimpatikusabb volt, mint az itteni rajongótábora.Az étterem pazar, belülről hihetetlenül hangulatos és szép, azt a vendéglátást, amit ott kaptunk, nem nagyon tapasztaltam még Magyarországon. Talán szerencsénk is volt, a többi vendég elég hamar elment aznap este, így sok figyelem jutott ránk, de tényleg nagy élmény volt. Az ételek kiválóak voltak, nekem a házi szörpök és egyéb különlegességek is tetszettek. A pincében is igen hosszan körbevezetett a borász, ráadásul olyan szerencsém volt, hogy éppen megkóstolhattam a 2006-os nagyokat is. Nem is tudom, a Máté cuveé volt-e szebb, vagy a Zweigelt. A Zweigelt mindenesetre hihetetlenül gyümölcsös(piros) bor, két kortyból pincében nehéz ilyet mondani, de lehet, hogy a leggyümölcsösebb bor, amit eddig kóstoltam. Természetesen nem újvilági jellegű gyümölcsbombára kell gondolni. Viszont ha a tervek szerint történik az árazása a Zweigeltnek és a Máté cuveé-nek, sajnos az átlagfogyasztónak teljesen elérhetetlen lesz. Persze kevés is van belőlük nagyon, de ez már az emészthetetlen kategória nálam. (Az ára.)
Mindenesetre nagyon nagy élmény volt, érdemes lemenni. Egy borkóstoló ráadásul nem is drága. (Ami alapból szerencse nékül is tartalmazott volna egy kóstolásnyi 2007 sauvignon blanc-t, egy 2006-os Kopárt, egy 2006-os kékfrankost, egy 2005-ös Máté cuveé-t és egy 2004-es Zweigeltet - amit most szebbnek éreztem, mint amikor otthon kóstoltam.)
süti beállítások módosítása