Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Brunello-vesztegzár?

A hallgatás embargót terem

2008.05.19. 05:25 - alföldi merlot

Az amerikai kormány figyelmeztette Olaszországot, hogy június 9-től leállíthatják a brunellóimportot, amennyiben nem tudják laboratóriumi tesztekkel igazolni, hogy a palackok 100 százalékban sangiovesét tartalmaznak. Mint arról korábban beszámoltunk, az olasz hatóságok hivatalos vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy vajon a montalcinói termelők valóban 100 százalék sangiovesét palackoznak-e brunellóként, ahogyan ezt az eredetvédelmi előírások megkövetelik. A nyomozás részeként kb. egymillió palackot zároltak. Az Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau április 9-e óta többször kért az ügyben tájékoztatást, ezidáig hiába. Most bepöccentek.
A római amerikai nagykövetség egyik munkatársa az aggályaikat így összegezte: "Itt a címkén szereplő adatok igazságtartalmáról van szó. Mindegy, hogy ez most parmigiano sajt-e vagy bor, az olasz termékeknek annak kell lenniük, amit a címke állít. A vevőt meg kell védenünk."
A botrányban érintett egyik nagypincészet már vissza is minősítette a 2003-as brunellóját IGT-vé. Közben a brunellóért aggódó rajongók online aláírásgyűjtést kezdeményeztek, melynek célja kikényszeríteni, hogy a Brunello Consorzio "botránykezelése" átláthatóbb legyen, és főleg, hogy ne puhítsák föl az eredetvédelmi szabályozást, azaz ne engedélyezzék más fajták használatát.

Címkék: híradó eredetvédelem brunello

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr44475588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.19. 07:10:38

Lassan ideje lenne figyelmeztetni a jenkiket, hogyl eállíthatják a borimportot, amennyiben nem tudják laboratóriumi tesztekkel igazolni, hogy a palackok 100 százalékban szőlőlét tartalmaznak.

szulfit 2008.05.19. 08:36:00

Ha ettől olcsóbb lesz a brunello és több marad nekünk, akkor nem bánom :)

lackó 2008.05.19. 11:01:54

Ha a jenkik bekaphatják, kapják is :)

anti és apu 2008.05.19. 14:14:31

hülye vagy, Lackó, a jenkik csupán következetesek. ami ugyebár az olasz meg magyar fül számára eléggé idegenül hangzó fogalom!!!

dalton1 2008.05.19. 22:51:00

A brunellonál másik szőlőfajta belekeverésével csalnak a zinfandel-be meg kis víz is csöppen.../általánosítás tudom, de tisztességes emberek akadnak mindenütt, ahogyan csalók is/

Shyr Kahn 2008.05.19. 23:27:03

Ezt szépen fel kell göngyölíteni ez igaz, de ettől még az amcsik pöcsök és nem következetesek. Igaz, hogy az olasz borimportjuk hatalmas (a legtöbb külhoni bor olasz), de ha utóbbi tulajdonsággal bírnának, akkor nem csak az olaszokra/brunellokra terjesztenék ki - egyenlőre potenciálisan - az importtilalmat. Ha Sangiovese, akkor pedig a Brunello alatt/felett is szét lehet nézni. Vino Nobile és Morellino di Scansano a neve miatt olcsóbb, de sokszor a legendás Északi szomszéd nyomába ér... és a messzi délen Campagnia Aglianico-it is jó lenne, ha felfedezné a világ, azaz csak akkor fedezze fel a világ, ha ez nem jár az áraik növekedésével (ami sajnos a piac törvényei szerint lehetetlen).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.20. 05:58:11

Szerintem ha a nagy víz túloldalán hirtelen ennyire elkötelezetté váltak az eredetiségért akkor talán tehetnének valamit azért, hogy ne lehessen Amerikában forgalmazni Chablis és Bordeaux néven amerikában termelt bornak nevezett lőrét.
Továbbá ugyanígy harmonizálhatnák a szabályozásaikat az európai rendszerhez és mondjuk tilthatnák az egyébb gyümölcslevek, víz, aromák és színezék meg korlátlan cukor használatát... legalább azokban a borokban amiket Európába exportálnak.
Mondjuk az EU sara, hogy borként miért enged forgalomba hozni olyan italt amit ha Európában termeltek volna akkor a termelőt simán kerékbe törik.

Állszent, lúzer banda :(

szulfit 2008.05.20. 09:02:02

Én már évek óta bojkottálom a jenkiket (sőt minden újvilágit). Kár persze, hogy a jenkik meg sem éreznék, ha az egész EU bojkottálná a boraikat, az olaszok viszont beleroppanának egy jelentősebb amerikai szankcióba.

lackó 2008.05.20. 12:51:21

anti és apu!

Nem vagyok hülye, csak tudom, miről beszélek. Kicsit sok már ebből az amerika befenyeget és mi összeszarjuk magunkat mentalitásból!

Ha kedveled a borokat, ismered, fogyasztod, esetleg kóstolod is őket, tájékozott vagy e kérdésben, feltételezem, emiatt is szóltál hozzá a kérdéshez.

Szóval: amíg Amerikában engedélyezett a borok vizezése (és még ki tudja, a labormunka mit is rejt), addig egy kumma szavuk sem lehet, ha a Brunelloba mondjuk belekerül egy csepp Primitivo/Zinfandel is.

M. Péter 2009.12.16. 13:26:36

@BZoltan: Mellekesen, a cukor hozzadasa az EU-ban is engedelyezett bizonyos orszagokban.

@lackó: A vizezes a tul magas cukortartalmu mustot kompenzalja. Egyebkent meg a lenyeg az, hogyha amerikai bort veszek, akkor tudom, hogy mi megengedett es mi nem, ha meg az olasz torveny szerint a brunello 100% brunello kell, hogy legyen, akkor legyen az.

Magyarorszag nem hires a narancstermeszteserol, ezert szerinted lehessen itt citromot is narancskent eladni?
süti beállítások módosítása