Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Furmint párok – negyedik rész

Tornai furmintok

2008.08.14. 07:45 - palack

Háromszor két tokaji után nézzünk meg egy somlói párt, ott is kezdjük legkisebb borvidékünk legnagyobbikával, a Tornai Pincészettel. Ahogy a Borbarát mondja, a nagy is lehet szép, és ezt idén már Tornaiékra is értik. Igaz, a most terítékre került két furmintjuk 2006-ból nem tudott különösebb izgalmat csempészni kóstolópoharamba. Azt azonban meg kell állapítanom: igencsak elégedett lennék (és nem én egyedül), ha minden borvidéken ilyen korrekt borokat készítenének a nagyok. Egy sima és egy félszáraz válogatás, ahol bizony a selection hiába top, gyakorlatilag alulmarad.

 

Tornai Pincészet Somlói Furmint 2006

A pincészet alap furmintja. Négy évvel idősebb testvére Motörhead-kompatibilis angyalként szerepelt már nálunk. Én olyan régi vágású, kemény savú furmintokra emlékeztem Tornaiéktól ebben a kategóriában, és most sem csalódtam. Biztos nem ezzel próbálnám szemléltetni Somló értékeit egy kezdőnek vagy külföldinek, ám ha egy frissítő, komoly savakkal megáldott, korrekt borra vágyom, akkor jó választás lehet. A Decanter Borszaküzletben klubáron 1350 Ft, de sok helyen elérhető még.

Aranysárga kis neonzölddel, inkább foltokban, mint csíkokban csordogál a pohár falán. Orrban tagadhatatlan somlói a marcona fajtából. Kőtálban felszolgált savanyúkáposzta és reszelt alma körtelével meglocsolva. Nem hízelgő, nem vonzó, de karakteres, és nem unalmas.

Szájban is elmarad a meglepetés ezek után. Kőkemény savak kísérik végig a kortyot és alig hagynak mást érvényesülni. A korty elején még van egy kis sós ásványosság, ami telt gyümölcsösséggel kiegészülve igen izgalmas tud lenni, erről azonban itt nincs szó, sajnos. A mineralitás némi citromos savanyúsággal keveredik, majd egyre több lesz a citrom, a lecsengésre már szinte egyedül is marad. Ettől az évjárattól azért ennél érettebb gyümölcsösséget vártam volna. Szokták mondani, hogy nehéz évjárat szép bora. Akkor ez most szép évjárat nehéz bora? Nekem mégis tetszik, savérzékenyeknek nem ajánlom. Négy nap után is rendületlenül állt, mint a balesetre bazírozó sorompó. 4 pont.

Tornai Aranyhegy Furmint 2006

Ez a furmint a Top Selection sorozat része, ami minőségben és árban is más kategóriában száll ringbe a borkedvelők kegyeiért, mint előző borunk. Sajnos, nekem most csupán az ár rideg valósága jött át, a minőségbeli ugrást hiába kerestem. Úgy érzem, egyedül a cukorra bízták, hogy megoldjon mindent, aki persze jóféle tragikus hősként elbukik. A Decanter Borszaküzletben klubáron 3450 Ft-ért vettem.

Szép aranysárga, néha szinte megáll a pohár falán. Orrban ő is jellegzetesen somlói, de már nem olyan morc. Ásványos, fás, aztán jön gyümölcs is: alma, körte ugyanúgy. Kevésbé zúzós, mint a sima furmint, de talán ezért kevésbé izgalmas is.

Szájban nagyon hasonlít a sima testvérére. Ugyanazok a kemény savak, ugyanaz a citromos lecsengés csak mindez 10 gramm maradékcukorral megszelidítve. A gyümölcs érettségét, gazdagságát újra hiányolom, csak itt még jobban. A cukor elfedi a karcosságot, könnyebben ihatóvá teszi a bort, de izgalmasabbá, komplexebbé nem. Igaz, a savhangsúly tompulásával az igencsak szerényen meghúzódó ásványosság is cseppet jobban tud érvényesülni, ám ez édeskevés. Negyedik napra pedig szépen megroggyant, mint az amerikai jelzálogpiac. Neki is 4 pont jár.

Címkék: 2006 kóstolás fehér négypontos somló furmint tornai

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr64611600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takács bálint - zsebtévé 2008.08.14. 10:44:05

Az alap furmint Tornaiéktól az Intersmárban általában ezer alatt (van, hogy 800 körül) kapható.

Takács Bálint - Zsebtévé, Sztalinváros
süti beállítások módosítása