Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vendégségben otthon

Bott Frigyes és Maurer Oszkár kóstolója

2008.10.02. 06:00 - palack

Felvidék kontra Délvidék jelszóval hirdette meg a Terroir Club múlt heti kóstolóját, ahol két határontúli borász, Bott Frigyes és Maurer Oszkár személyesen mutatták be birtokaikat és boraikat.

Tizenegy bor, kilenc fajta, az olaszrizling ebben a mezőnyben már szinte világfajtának számított. A Felvidéken jobb a rajnai, Délen a Fodor. Talákozás egy fiatal bakatorral, illetve a kockás abroszok kadarkájával.

Bott Frigyes

Bott Frigyes nevét már bizonyára ismeri a kedves olvasó, ha máshonnan nem, hát tőlünk. Ott szokott lenni Etyeken, jó ideje már elérhetőek a borai Budapesten is. Szőlői a Felvidék legmelegebb éghajlatú részén, a muzslai hegy tetején találhatók. Nagyobbrészt új telepítésű pinot-ok (noir, blanc és gris), tramini és sauvignon blanc, illetve vannak 35-40 éves olaszrizling, zöldveltelini, rajnai rizling és kékfrankos tőkéik. A 2006-oshoz képest a 2007-es évjárat szerintem határozott előrelépést mutat. Érezhető, hogy kezd bejáratódni a hordópark: a 2006-os borokban nekem még gyakran sok volt a fa. A 2007-es évjárattól már fajélesztőt sem használnak a pincénél, alighanem ez is hozájárul, hogy egyre egyedibbek, izgalmasabbak Bott Frigyes borai.

Olaszrizling 2007

Az évjárat többi borától eltérően viszonylag gyorsan, 2-3 hét alatt kierjedt. Régi, kisfürtű fajta. Szőlős, virágos, traubis, tésztás, sokrétű, talán már túlzottan is sokrétű illat. Robosztus, gazdag, alkoholos test - fűt is rendesen - de van benne gyümölcs is bőven.

Rajnai Rizling 2007

Szép, virágos, kulturáltabb, iskolázottabb illat, a kelleténél kicsit több fával. Szellőzéssel harmonikusabb lesz. Szájban nagyon szép savak és finom gyümölcsösség jellemzi. Elegánsabb, mint az olaszrizling.

Chardonnay 2007

Vásárolt anyag, Muzslától 12 km-re termett, 50 éves tőkék talán egyik utolsó gyümölcse. Ki lesz vágva EU támogatás fejében. Nem volt szükség hozamkorlátozásra, már szinte önszabályozó ez az ültetvény. Február végéig erjedt. Nehéz, vajas, mogyorós, körtés, fajtajelleges illatú ásványos villanásokkal. Szájban frissebb, élénkebb, mint ahogy azt az illat alapján várnánk. Savai kicsit még élesek, kellemes ananászos zamattal üdít. Az alkohol itt is érezhetően magas.

Juhfark 2007

Bott Frigyes elmondása szerint tíz napot késtek a szürettel. Kétféle juhfark készült ebben az évben, ez a kevesebb botritiszes szemet tartalmazó változat. Aranysárga, telt színű. Túlérett, mézes, buja, botritiszes illat. Nyolc gramm cukor és nyolc gramm sav - teljesen száraz érzetű. Meleg, édes indítás után a markáns savak veszik át az irányítást. Felszíne sima, jól csúszik. Viszont még igencsak rendetlenkedik. Kócos, de még van ideje összeállni.

Pinot Noir Rosé 2007

Érett gyümölcsből készült, hat hónapot töltött 6-7 éves hordókban. Meleg, gyümölcsös, málnás illattal hódít. Bársonyos test, kellemesen melengető alkohol jellemzi. Egy téli rosé.

Pinot Noir 2006

Túlérett, betöppedt szőlőből készült. A 2007-est korábban leszedték, hogy frissebb, légiesebb legyen. A borász szerint, könnyen lehet, hogy a kettő között lesz majd valahol az arany középút. Epres, földes, meleg illatú. Ízében túlérett eper, málnamag. Jó savak és magas alkohol.

Maurer Oszkár

A Mauer Pince Hajdújáráson a Ludasi-tó partján található. A birtok szőlőinek egy része itt, másik része az egykor legjobbnak tartott magyar borvidéken, a Szerémségben található. Maurer Oszkár 1994-ben, 21 évesen kezdett el borászkodni hobbiból. Aztán 2000-ben Szegeden, hivatásos borászokat megelőzve borversenyt nyert egy mézes fehér főborral. Ezután kezdett eladásra is bort készíteni, ám továbbra is kézműves módon. Hagyományos gyalogművelésű ültetvényei vannak, ahol az egyetlen lehetséges gyomirtó a kapa. Régi helyi fajtákkal dolgozik, a kóstolón is ezek voltak a középpontban.

Mézes Fehér 2007

A 86 éves Bözsi néni 1941-ben telepített ültetvényének 400 tő szőlőjéből egy hordó bor készült. Ez a 250 palack Maurer Oszkár szerint az összes palackozott mézes fehér a világon. Visszafogott, tiszta illat: mézes vajas kalács, szőlőlé, réti virágok. Szájban karakteresek a savai, friss, de nem vékony. Utóíze hosszú, de van benne valami szokatlan, elsőre zavaró.

Bakator 2007

Hasonló illata van, mint a mézes fehérnek, viszont ásványosabb, gyümölcsösebb annál. Nagyon érdekes bor, tömény, erőteljes struktúrával, érezhető, finom extrakttal. Nagyon hosszú, szép utóíze van. Régen azt mondták, hogy a bakator 10-12 éves korában ér el a csúcsra, tehát még visszatérünk rá 2018 környékén.

Szerémi Zöld 2006

Nagyon egyedi, intenzív illat. Karamellizált szőlő, kicsit már oda is kapott. Feszes, karcsú test; jóízű, markáns savak. Ízében is egyediség dominál: fűszeres, pecsenyelével sült alma.

Fodor dűlő Olaszrizling 2006

Kicsit fátyolos a magas fehérjetartalom miatt. Aprófürtű, régi fajta olaszrizlingből van. Négy napig héjon ázott az udvaron a nagy diófa alatt. 1937-ben készült 1208 literes hordóban erjedt és érett. Intenzív, vegetális, komplex illatú. Ásványos, testes, és nagyon egyensúlyban van. Kiváló olaszrizling, számomra az este legjobb bora. Még mindenképpen alaposabb vizsgálat tárgyává szeretném tenni. Érdemes.

Kadarka 2007

Nem éppen szűztermés, 128 éves tőkékről származik, ahol kb. 10% csókaszőlő is van közte. Halvány, silleres szín. Nagyon tiszta, gyümölcsös, friss, vonzó illatú, mint egy nyers házi málnaszörp. Ezután szájban meglepően élénk, nem kevés sav és érintésnyi finom tannin fogad. Mögötte, mellette ízében szép gyümölcsök, finom sósság. Valahogy ilyennek képzelem én a régi jó kadarkákat.

Az este végén műsoron kívül még meg lehetett kóstolni Bott Frigyes másik, botritiszesebb juhfarkját. Izgalmas, sűrű anyag, de még nagyon mozgásban van.

Jó volt kóstolni ezeket a finom borokat, és jó volt hallgatni a két szimpatikus borászt, akik tele vannak energiával, tervekkel. Elszántságukból, lelkesedésükből, de talán legkönnyebben boraikból erőt meríthetünk mi is. Garantáltan jól fogjuk magunkat érezni.

[Bott Frigyes saját fotóit, illetve a Maurer Oszkárról és szőlőjéről készült felvételeket a Terroir Clubtól kaptam]

Címkék: kóstolás bott frigyes maurer terroir club

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr86681901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muskotály küvé 2008.10.03. 09:43:08

Bott Frigyeshez tudtok elérhetőséget?
Előre is kösz

muskotály küvé 2008.10.03. 09:44:15

Különben Maurer Oszkár borai nagyon izgalmasnak tűnnek. Van esetleg magyarországi forgalmazó?

palack 2008.10.03. 12:32:13

A Terroir Club forgalmazza mindkét borász borait.

Bott Frigyes elérhetőségét küldöm.

Gebi 2010.04.12. 15:33:10

Nekem meg Maurer Oszkár elérhetősége kellene...?

palack 2010.04.12. 15:47:55

Kapcsolat menüpont alatt ezen a linken van elérhetőség. Nem tudom friss-e.

maurerboraszat.uw.hu/
süti beállítások módosítása