A Wine Spectator megszülte első százát, és ebből az első tízet a szokásos visszaszámlálós thriller keretében az elmúlt egy hét során hozta nyilvánosságra. Pénteken a námbörvanról is lehullt a skarlát lepel. A bor, amire majd számtalan híradásban a világ legjobb boraként fognak hivatkozni: chilei. Első blikkre meglepő, de valójában nem az: a Casa Lapostolle csúcsküvéje, a Clos Apalta már jó néhányszor megfordult az első tízben. Ez a carmenére-domináns házasítás persze a Wine Spectator szerint sem a "világ legjobb bora", hanem "az év bora", és győzelmét a minőség mellett olyan járulékos tényezőknek köszönheti, mint a mennyiség, az elérhetőség, a méltányos ár és a rejtélyes X-faktor. (Albert gazda kóstolta tavaly ősszel ezt a bort Bécsben, és egyáltalán nem ízlett neki. A 2004-est viszont szerette. Én a 2001-essel találkoztam, és bár chileinek szép volt, a honi ízlésnek kissé túl hordós és túl simulékony.) Ha végigböngésszük az első tízet, akkor szembetűnő, hogy a vörösök 9-1-re verik a fehéreket, hogy Franciország döntetlenre hozza a világ elleni meccsét, és hogy Bordeaux mellett, a tavalyi nagy győztes, Chateauneuf továbbra is nyerőszériában van. Az egy szem fehér ismét sauternes-i (2004-ben az év bora is innen származott). Reméljük, legalább a százas listára fölfér egy vagy több tokaji, de ez csak holnap derül ki.
1. 2005 Casa Lapostolle, Clos Apalta Colchagua-völgy, Chile
96 pont / $75 (Európában 60 euro körül kapható, a tavalyi a szomszédban is.)
5,987 láda
Chile
2. 2005 Chateau Rauzan-Segla, Margaux
97 pont / $100
10,000 láda
Franciaország
3. 2005 Quinta do Crasto, Reserva Old Vines, Douro-völgy
95 pont / $40
1,500 láda (legalábbis Amerikába ennyit exportáltak)
Portugália
4. 2005 Chateau Guiraud, Sauternes
97 pont / $57
9,165 láda
Franciaország
5. 2005 Vieux Telegraphe, Le Crau, Chateauneuf-du-Pape
95 pont / $55
15,830 láda
Franciaország
6. 2004 Pio Cesare Barolo
94 pont / $62
7,000 láda
Italy
7. 2005 Chateau Pontet-Canet, Pauillac
96 pont / $100
20,830 láda
Franciaország
8. 2005 Chateau de Beaucastel, Chateauneuf-du-Pape
96 pont / $95
15,000 láda
Franciaország
9. 2007 Mollydooker Carnival of Love Shiraz, McLaren Vale
95 pont / $90
2,596 láda
Ausztrália
10. 2007 Seghesio Zinfandel, Sonoma County
93 pont / $24
68,000 láda
Kalifornia
A 2006-os év győztese: Casanova di Neri Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2001
A 2007-es év győztese: Clos des Papes Chateauneuf du Papes 2005
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr52772141
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
sodoma 2008.11.16. 19:38:17
Az év bora kb. pont annyiba kerül, mint egy 06'os Bock csúcsmerlot...
Azt hiszem kedves Magnifico, nem téged választalak....
Azt hiszem kedves Magnifico, nem téged választalak....
Tyss · http://sokallok.blog.hu 2008.11.16. 20:37:41
És mér csak tokaji?
Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.11.16. 20:38:51
biztos visszatérő téma.. de miért vannak a magyar borok irreálisan túlárazva?
Grafogirl 2008.11.16. 21:28:23
Többször jártam Chilében! Óriási hegyoldalak vannak tele szőlőkkel! Van jövőjük...és egyre több a szakértelmük is a profi borok készítéséhez! :) pedig én alapvetően tokaji párti vagyok, de csak bámultam...mit is tudnak arrafelé...
mikénehavóna 2008.11.16. 23:29:38
A bortermelés története Chilében I. A szőlőt természetesen a spanyolok hozták be, vörös szőlőt, amit Kaliforniában misión-nak hívnak. A klíma és talaj szuper, a papok egyből nekiláttak a misebor készítésnek. Annyira elterjedt a borászat, hogy II. Fülöp megtiltotta további ültetvények létrehozását, ez a tilalom 1678-ig tartott. A napóleoni háborúk idején ismét megtiltották a további telepításeket, mert a chilei borok konkurenciát jelentettek a spanyoloknak.
A függetlenség elnyerése után, a XIX. század közepén elkezdtek exportra termelni. Ezért meginvitálták a Claudio Gay nevű francia szakértőt, aki mintagazdaságot alapított Quinta Normal néven. Ebben a gazdaságban 1850-ben már körülbelül negyvenezer európai származású tőkét tartottak nyilván.
Az 1873-as filoxéra világjárvány elkerülte Chilét, így az itteni tőkék megmaradtak, és nagy szerepük volt az európai szőlőkultúra rekonstrukciójában. A XIX. században csaknem kizárólag az Egyesült Államok piacára termeltek.
A függetlenség elnyerése után, a XIX. század közepén elkezdtek exportra termelni. Ezért meginvitálták a Claudio Gay nevű francia szakértőt, aki mintagazdaságot alapított Quinta Normal néven. Ebben a gazdaságban 1850-ben már körülbelül negyvenezer európai származású tőkét tartottak nyilván.
Az 1873-as filoxéra világjárvány elkerülte Chilét, így az itteni tőkék megmaradtak, és nagy szerepük volt az európai szőlőkultúra rekonstrukciójában. A XIX. században csaknem kizárólag az Egyesült Államok piacára termeltek.
mikénehavóna 2008.11.16. 23:37:22
A bortermelés története Chilében II.
1902-ben magas adóval sújtották a bortermelést, ami visszavetette a termelési kedvet. Az USA alkoholtilalom is közrejátszott a hanyatlásban. 1938 és 1974 között ismét megtiltották az újabb telepítéseket, és az új technológiák behozatalát.
A tölgyfahordókat későn kezdték alkalmazni, magas áruk miatt. Korábban egy őshonos fafaj, a raulí fáját használták, amely jó minőségű ugyan, de hiányzanak belőle a tölgy bizonyos tulajdonságai.
A termelés a 80-as években kezdett felfutni, amikor külföldi befektetők fantáziát láttak a jó minőségű chilei fajtákban. A spanyol Miguel Torres y Domecq és a francia Margaux y Lafite Rotschild hozzáláttak az export feltételeinek kialakításához. Lecserélték az elavult technológiákat, ugyanakkor változott a törvényi környezet is. Ekkor kezdődött a chilei borok diadalmenete.
1902-ben magas adóval sújtották a bortermelést, ami visszavetette a termelési kedvet. Az USA alkoholtilalom is közrejátszott a hanyatlásban. 1938 és 1974 között ismét megtiltották az újabb telepítéseket, és az új technológiák behozatalát.
A tölgyfahordókat későn kezdték alkalmazni, magas áruk miatt. Korábban egy őshonos fafaj, a raulí fáját használták, amely jó minőségű ugyan, de hiányzanak belőle a tölgy bizonyos tulajdonságai.
A termelés a 80-as években kezdett felfutni, amikor külföldi befektetők fantáziát láttak a jó minőségű chilei fajtákban. A spanyol Miguel Torres y Domecq és a francia Margaux y Lafite Rotschild hozzáláttak az export feltételeinek kialakításához. Lecserélték az elavult technológiákat, ugyanakkor változott a törvényi környezet is. Ekkor kezdődött a chilei borok diadalmenete.
szulfit 2008.11.17. 08:43:37
A Pio Cesare Barolo 40 ero környékén, a Vieux Telegraphe 45 euroért kapható a termőhelyen.
lackó 2008.11.17. 09:44:41
Ölnézést, de érdekelne az ítélet hogyan-sága: a 4. Sauternes-i bor pontban, árban és palackszámban elvileg jobban teljesített, mint az 1. helyezett. Hogy van ez tulajdonképp?
A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.11.17. 10:02:46
off
Tegnap érdekes (ukrán desszertbor '86-ból!:) bort bontottam.
Ha valakit érdekel, egy kóstolóra jelentkezhet:)
hannibal.blog.hu/2008/11/17/egy_korty_tortenelem
Tegnap érdekes (ukrán desszertbor '86-ból!:) bort bontottam.
Ha valakit érdekel, egy kóstolóra jelentkezhet:)
hannibal.blog.hu/2008/11/17/egy_korty_tortenelem
alföldi merlot 2008.11.17. 10:03:26
Kedves Lackó, nem tudom magyarázni a bizonyítványukat, de mint azt jeleztem, van egy bizonyos X-faktor, ami úgymond az "izgalmasságát" méri a bornak, és innentől kezdve szabad a gazda.
Az angol indoklás így szól: "In 2008, we reviewed more than 19,500 wines from around the world in blind tastings. More than 5,300 of them earned outstanding ratings (90 points or higher on our 100-point scale). We then narrowed the list down based on four criteria: quality (represented by score); value (reflected by release price); availability (measured by case production or cases imported); and an X-factor we call excitement. But no equation determines the final selections: These choices reflect our editors' judgment and passion about the wines we tasted."
Az angol indoklás így szól: "In 2008, we reviewed more than 19,500 wines from around the world in blind tastings. More than 5,300 of them earned outstanding ratings (90 points or higher on our 100-point scale). We then narrowed the list down based on four criteria: quality (represented by score); value (reflected by release price); availability (measured by case production or cases imported); and an X-factor we call excitement. But no equation determines the final selections: These choices reflect our editors' judgment and passion about the wines we tasted."
lackó 2008.11.17. 10:14:46
Kérdésem költői volt, válaszod pedig köszönöm, van benne igazság egyébként...
Droopy79 2008.11.17. 10:20:35
Douro... nálunk hol lehet kapni normális választékban Portugál borokat? Nagyon jó tapasztalataim vannak vele (különösen az árukhoz képest), és még sem találok sehol itthon, Bortársaságnál csak mutatóban 2-3 féle, máshol pedig egyáltalán semmi :-(
Walmer 2008.11.17. 10:53:59
merquén,
kösz, fasza volt
kösz, fasza volt
töppedt 2008.11.17. 12:33:01
Droopy
Douro menti szárazak vannak tescocorametró
Édes villa nova de gaia portói régen van a metróban
Ha bírod a hipert
+Borkápolna
Douro menti szárazak vannak tescocorametró
Édes villa nova de gaia portói régen van a metróban
Ha bírod a hipert
+Borkápolna
kukko 2008.11.17. 15:47:41
Engem csak az érdekelne, hogy a chilei borkészítési törvények mennyire szigorúak, és hogy milyen adalékanyagok/technológiák használatát engedélyezik.
pacsu 2008.11.17. 18:14:04
Droopy79-nak mondom, hogy próbáld meg az www.ifdt.hu honlapot, ahol a Calem pincészet majd teljes választékát megtalálhatod.
mikénehavóna 2008.11.19. 02:53:22
Kukko,
keresgéltem, de még eddig nem találtam semmit a bortörvényről. Ha írsz konkrét dolgokat, azokra könnyebb rákeresni.
Addig is itt egy kolumbiai borászblog, benne rengeteg infó Chiléről.
wineandbar.blogspot.com/2006/09/chile-vinicola.html
keresgéltem, de még eddig nem találtam semmit a bortörvényről. Ha írsz konkrét dolgokat, azokra könnyebb rákeresni.
Addig is itt egy kolumbiai borászblog, benne rengeteg infó Chiléről.
wineandbar.blogspot.com/2006/09/chile-vinicola.html
töppedt 2008.11.19. 21:48:11
merquén
Aranyos ez a sok spanyol honlap de sajnos nem értem, csak angol-német vagyok jó. Nincs más?
Aranyos ez a sok spanyol honlap de sajnos nem értem, csak angol-német vagyok jó. Nincs más?
Utolsó kommentek