Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Világörökség helyett erőművet!

2008.12.04. 08:45 - Műtannin

Kilenc borsodi település, Szerencs, Erdőhorváti, Abaújszántó, Tállya, Legyesbénye, Szegi, Erdőhorváti, Mezőzombor és Bodrogkisfalud is szeretne lemondani a világörökségi címről, amelyet az UNESCO adományozott a tokaj-hegyaljai borvidéknek - írja a Népszabadság. A települések szerint a világörökség akadályozza az iparfejlesztést a környéken, és a mezőgazdaság valamint a turizmus nem képes eltartani a környék lakosságát, jelenleg 25 százalék feletti a munkanélküliség.

Tokaj polgármestere szerint, ha a települések valóban kilépnek, akkor az UNESCO valószínűleg elveszi a világörökségi címet az egész vidéktől, és így elvesznek azok a jelentős támogatások is, amelyeket a turizmus fejlesztésére kaptak.

Erre nehéz mit mondani. Ez a sztori aztán méltó az agyhalott országhoz. Ezek az észkombájn polgármesterek meg a többi regionális csúcspöcs húsz év alatt képtelen volt bármit kitalálni azért, hogy Tokaj környéke élni tudjon azzal a fantasztikus lehetőséggel, amit a nemzetközi szervezettől kapott. (És kapott még kétmilliárd forintot hozzá, mellékesen.) A magyar állam húsz éve tudatosan rombolja a minden erejükkel a tokaji borok rangjának visszaszerzéséért dolgozó minőségi termelők munkáját. Nemrég egy chilei újságíró csodálkozott azon, hogy Tokaj környékén alig látni turistát főszezonban, míg a világ hasonló nagy borvidékein tömve vannak a pincék és az utcák. Tokaj környékén alig van közepesnek nevezhető étterem, szinte semmilyen épkézláb szórakozóhelyet vagy turisták számára is vonzó vendéglátóegységet nem találni, és így tovább. Hogyan lenne turizmus ott, ahol nincsen hozzája infrastruktúra? Igyon a turista napi 24 órában? Mit tetszettek gondolni?

Persze az erőmű, az fasza lesz. Ahhoz nem kell ész, nem kell vele sokat tökölni, nem kell beruházni sem, jön a Kapolyi vagy valamelyik kommer energooligarcha, fölépíti, oszt mi meg tüzelünk, lesz nagy füst, de jön a pénz. Szívből gratulálunk a régiónak.

Címkék: szemleszerű tokaj szénerőmű

136 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr33802902

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kettős Mérce 2008.12.05. 14:15:15

VilágökörségA Tokaji Világörökség a magyar diplomácia sikere, a világon egyedülálló aszú szülôföldje védelem alá került, és eme védelem garantálja, hogy ez a borkülönlegesség sokáig az maradhasson, ami. "Az Egyezmény olyan egyedülálló jogi…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2008.12.04. 11:58:32

Ez az egész szalmaerőmű egy nagy parasztvakítás. Valakinek jó pénzt hoz mert kilobbizta magának. Egyébként ezt az erőművet eredetileg valahova az Alföldre tervezték csak a dinnyetermesztők! megfúrták a dolgot (legalábbis a sajtóban így tálalták). Ezekután jött szóba valahogy Szerencs környéke. Ha a dinnyéseknek nem volt jó majd a kulturtáj kategóriában Világörökség listás Tokajnak jó lesz, gondolták.

Sztyopka
Egyébként ne nagyon számíts mezőgazdasági stabilizációra, ugyanis a szalmát az eredetileg tervezett alföldi régióból fogják szállítani.
Amúgy szerintem az egész technológia egy zsákutca.

sztyopka 2008.12.04. 12:01:54

ha az alföldről szállítják, akkor részemről stornó. CO2 mérlegben nem lehet gazdaságos.

sztyopka 2008.12.04. 12:03:50

ettől még nem hiszem, hogy parasztvakítás egy szalmaerőmű.. az Energia Klub - tudtommal nem szponzorált civilek - mást mond erről

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2008.12.04. 12:05:55

ELCHe
A Balatonra azér megy a pénz mert sokan pályáznak, van perspektíva, plusz sok a külföldi befektető (főként spanyolok, meg tengeren túliak). A Balaton nem belföldön versenyzik, hanem nemzetközileg akar felzárkózni pl: Garda-tó, Bódeni-tó, Genfi-tó, Fertő-tó (pontosabban az osztrák fele)...stb

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2008.12.04. 12:06:52

pont most hétvégén voltunk lent, tényleg siralmas a helyzet, tokajban vasárnap este semmi se volt nyitva (kb még kocsmák se), patakra kellett elmenni vacsorázni. tudom, hogy ez nem szezon, de akkor is nonszensz.

Az új Andrássy-szálló viszont kiváló, több ilyen kellene a környékre, a wellness nagyon megy az elmúlt években, sokan olyan helyre is elmennek két napra egy ilyenért, ahol egyébként semmi más nincs. Ha pedig Tokajba jönnek el egy ilyen helyre, jó eséllyel vacsoráznak is, és vesznek egy palack bort.

Tavasszal is voltunk egyébként, és szinte zéró számú pincébe sikerült bejutni.

Nehéz fejleszteni, de kisrizlingnek igaza van, ha van attrakció, megy a turista.

Sárfehér 2008.12.04. 12:09:42

Én nagyon szeretem Zemplént és Tokajt, tokaji bort is elég sokat veszek. Próbálom terjeszteni is az igét.

Általában a magyar idegenforgalomal az a probléma, hogy az ún. "minőségi túrizmus" aranybornyúját kergetik. Ez a Balatonra is sokáig igaz volt, talán már ráébredtek, hogy a korrekt tömegtúrizmus hozza igazán a pénzt.

Tokaj környékén is hiányzik ez a fajta túrizmus. Van minőségi igényű szállás, amiket itt föjjebb emlegettetek, van fizetővendég szolgálat, de mérsékelt, és a kettő közti kategória, ami igazán adná a munkahelyet, hozná a bevételt, hiányzik. Pl. amikor jópár éve elmentem egy felső-tiszai kenutúrára, kis cetliken hirdették az ilyet nem tévében, óriásplakáton, a folyó mégis tele volt kenukkal. Rögtön rástartoltak a kisemberek, és a parton megjelentek a kempingek, minimális szolgáltatással, kicsit kényelmetlenül, de nevetségesen olcsón. Ugyanez a közönség kicsit többet is fizetett volna kicsit nagyobb komfortért, de nem volt olyan pénzesebb vállalkozó aki egy egész kevés pénzt benyomott volna ehhez az üzlethez.

Tokaj környékén is ha megjelennének az olcsó, de korrekt boréttermek, az olcsó, egyszerű, de tisztességes szállások, hihetetlen fellendülés következne.

Az, hogy nincs közvetlenül Hegyalján ipar, az se lenne baj, ha nem b.szták volna szét a tömegközlekedést. Hol a kisvasút?? A buszjáratok egyre ritkábbak és idétlenebbek. A Miskolc-Hidasnémeti, Miskolc-S.újhely vonal is csak romlik.

ertzu 2008.12.04. 12:10:28

Szerintem a teljesen jó irány, amerre a Balaton elindult. Okosan fejlesztik, van tőke és kiperegtek azok a szereplők, akik miatt korábban hírhedt volt. Ezt jelzi az is, hogy visszaszoknak a magyarok.
De ott a tó!! Tokaj is próbálja a Tiszát meglovagolni, de abban nincs olyan potenciál. Szerintem egy tokaji kenútúra, plusz borozgatás hatalmas élmény, de tartok tőle, hogy ez még mindig csak rétegigény...
Ebből nem él meg az ott élőknek csak a töredéke

Jenyei 2008.12.04. 12:11:58

Várom, hogy egy ottani polgármester, vagy döntéshozó esetleg itt leírja, miért jutottak erre a döntésre. Bizonyára nem könnyen hozták meg.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2008.12.04. 12:15:52

sztyopka!
pontosítanék egy kicsit: a szalmaerőműben van perspektíva, ha tényleg mezőgazdasági MELLÉKTERMÉKET dolgoznak fel HELYBEN. De tudtommal ebbe az erőműbe energiafüvet is akarnak égetni, ami egy nagyon agresszív növény. Ebbena formában ez a technológia a termőterület elpazarlása, plusz teljes kimerítése, amit csak évtizedek alatt lehet újra termővé tenni.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2008.12.04. 12:18:33

ertzu!
Én szerintem ha Villány és Szekszárd képes volt rá akkor előbb utóbb Tokaj is megcsinálja. Nem élek ott, fogalmam nincs mi lassítja a folymatokat, de potenciál van. Az erőműs irány teljes káosz.

totyatotya 2008.12.04. 12:19:36

en kb 3hetente-havonta megyek arra mivel csalad egy resze a kozelben lakik. a kornyezet fenomenalisan szep. Tokajban, kornyekbeli falvakban hogy ugy mondjam "nincs semmi". kornyeken uzletek varosi embernek valo idoben nincsenek nyitva. Nincs korrekt bevasarlohely, ember inkabb elmegy nyiregyhazara/miskolcra mert ott legalabb van tecso meg hasonlok. nincs egy szinvonalas mozi+etterem+vasarlas hely a kornyeken, pedig az ember ha elmegy par napra, akkor ohatatlanul kolt penzt ilyesmire. ugye konkretan engem a szallas nem erdekelne mivel tokaj belvarosatol 10 percre vagyok ilyenkor.
elhiszem es ertem h keves relative a helyi lakos, es nem eri meg ilyesmibe befektetni. viszont esetleg a vilagorokseges penzek egy reszet lehetne, lehetett volna ilyen infrastruktura letesitesere forditani.

korabbi hozzaszolasokra: es mindig veszek furmintot valamelyik pincebol, amikor erre jarok. sot van ivocimboram aki kap smst ilyenkor, es rendelhet par palackkal :)

szoval ha arrol van szo hogy bunko pestiek mit tesznek a kornyekert: en a regioban hagyok havonta egy tizest legalabb. van manageres ingem is, most is fel van turve az ujja. de szuretelni hadd ne kelljen :)

es Tokaj jo. Kornyek jo. Aszu jo, furmint jo. Vilagorokseg jo. Eromu, ostoba polgarmester rossz, monnyonle.
befektetest/befektetot okos otlettel lehet talalni, nem nyavalygassal.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.12.04. 12:32:31

Biztosan igaza van annak is, aki az ipartelepítést hiányolja a régióból, hiszen a mezőgazdaságban a téli hónapokban kevesebb ember kell, mint az idényjellegű munkáknál.

Ezzel együtt nálunk nagyon ritkán sikerül megteremteni azt a fajta falusi túrizmust, ami pl. az osztrákoknál van: a gazdálkodó jövedelmének kiegészítésére, a több lábon állás miatt szobákat ad ki.

A Balcsi partján van ilyesmi, sokkal alacsonyabb színvonalon, mint sz osztrákoknál, de legalább van valami, míg pl.

Tokajban én ilyenre nem emlékszem. Annyira nem, hogy amikor pár éve voltam a Tokaji Borfesztiválon, ha jól emlékszem Lilafüreden találtunk szállást - azaz én nem ihattam, mert aznap a feleségem volt a soros. Ismétlem: célirányosan a bornapra mentünk.

Egy kicsit az az érzésem, hogy a helybéliek az országos standardok szerinti jajgatáson kívül nem sokat tesznek önmagukért.

füligjimmy77 2008.12.04. 12:35:39

Tokaj egy nagyobbacska francia falu megfelelője. Tiszta, rendezett környék, Tisza-Bodrog, egy pofás kis hegyecske, oszt csókolom. Azért nem fognak hozzánk eljönni NY-Európából, hogy ezt megnézzék, itt töltsenek 2 hetet. Az egész környéket be lehet járni 2 nap alatt, egy kis kenutúra, és a harmadik nap már unatkozol. Mit néznél meg a környéken, Miskolcot, vagy Nyíregyházát? Esetleg Rakamazt? Ott a szabolcsi földvár, történelminek történelmi, de lenyűgözönek azért nem mondanám. Bár egy megfelelő prospektussal... A turisztikai befektetéshez tízmilliárdok kellenek, a megtérülés alsó hangon 20 év, és elég bizonytalan, főleg ilyen adottságok mellet. Az erőmű biztos profit, ráadásul valami haszna lesz belőle a környék gazdálkodóinak. Azt ti se gondoljátok komolyan,hogy az ott élő 8 (?) ezer ember csak bort termeszt, és szobát ad ki. A Balatonhoz hasonlítgatás baromság.

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2008.12.04. 12:38:40

egyébként az Andrássyról itt bővebben:

avasarlo.blogter.hu/311380/andrassy_kuria_tarcal

korrekt hely, az árakkal nem szálltak el nagyon, hangulatos, és pl a fürdőrészbe az utcáról is bemehet helyi és turista.

ekkerjoz 2008.12.04. 12:38:56

Hát, szerintem Osika fiókjában már ott van a kilépőlevél piszkozata, nem csodálkoznék rajta. Tállya polgármestere borásznak tartja magát, de nem zavarná egy erőmű, hiszen szerinte a cukorgyárral se volt baj, mondjuk azt is segítettek okosok bezáratni.
Az a baj, hogy pontosan tudják, mekkora érték a világörökségi státusz, mindegyik törte kezét-lábát, hogy bekerüljön a helyi bizottságokba, de abból rövid távon nem tudnak pénzt csinálni.
Ha a beduinokra bíznák, mi legyen a piramisokkal, eladnák, mint bontott téglát.
Ezek meg eladják a borvidéket.
De csak lesz a boros befektetőknek annyi esze, hogy leállítsák a nagyértelmű polgármestereket.

bordi 2008.12.04. 12:40:58

Messziről minden kicsit másképpen látszik. De talán érdekes lehet mit mond aki itt lakik. Én itt lakom. Tények: ez a vidék egy kincs. Mind a természeti szépségekben (Zemplén Hegység, Bodrog), mind épített örökségben (Sárospatak, mezővárosok), mind történeti hagyományokban (bor, történelem, iskola stb.) rendkívül gazdag. Jogos és fontos a világörökségi cím. Aki ezt vitatja valamit rosszul lát. De amiről senki nem beszél: az itteni települések képtelenek együttműködni. A jobboldali Sárospatak és Sátoraljaújhely nem áll szóba Szerenccsel. De ezek egymással is csak nyilatkozatok szintjén. Tokaj egy külön téma, ő mindenkivel rosszba van. Arról senki nem beszél, hogy a világörökségi cím elsőszámú nyertese Tokaj. Minden tisztelet a tokaji polgármesteré, aki kiharcolta a címet. De az önmérséklet nem ártan mások javára. Mert a végén a világ szégyenére széthullik az egész. Tokajban most indul a 3. milliárdos beruházás. Egy 4600 fős kisváros, 2001-ben még 5100 volt (forrás KSH), ha ekkora biznisz lenne a világörökségi turizmus akkor miért mennek innen el az emberek? A turizmus valóban hosszú távú befektetés. De ne képzeljük, hogy az a vidék úgy fog megélni belőle mint a Balaton. (Nem is akarnám az a nagy nyüzsit.) Főleg úgy nem, hogy a települések nem képesek együttműködni mondjuk abban, hogy átgondolt fejlesztések eredményeképpen egymásnak adják a turistákat. Még azt sem találták ki, hogy milyen réteget céloznak meg. Egyszerre van jelen az ívós-hányós bulizós rock fesztivál az elit komolyzenei fesztivállal. Most még abban sem képesek megegyezni a települések, hogy nem legyen egyszerre három nagy rendezvény borra alapozva egy időben. Nem értek egyet a polgármesterekkel a kilépés szándéka miatt. De a motivációikat értem.
Végül pedig az itteni emberek felé senki semmilyen módon nem kommunikálta milyen nagy dolog ez. Az látják, hogy sokuknak nincs munkája. Látják, hogy baromi nehéz bizonyos dolgokat megcsinálni mert a szabályok azok szigorúak. Látják, hogy épülnek szép nagy házak (vagy felújítják őket) de benne soha nem jártak, mert vagy baromi drága kúriák, vagy olyan dolgok amiknek nem sok funkciójuk van az itteni emberek számára. Nehéz dolog. Sok-sok év közös melója kell hozzá, hogy el kezdjen működni. De ez nem csak és nem elsősorban jó nagy és szép beruházásokat jelent.

Rive 2008.12.04. 12:51:02

A szalmaeromuveket alapvetoen elhibazott koncepcionak tartom, de nem is ez az erdekes a dologban. Arra komoly figyelmeztetes az ugy, hogy a kornyezet- es termeszetvedelem dolgaban az eddigi meglehetosen egyoldalu, foleg ellenkezesre es tiltasokra epulo megkozelitessel nagy gondok lehetnek a jovoben. Ez a fajta hozzaallas ugyanis az eletszinvonal csokkenesen keresztul kepes felszamolni a sajat tarsadalmi bazisat. Az meg ugye hosszu tavon karos az egeszsegnek.

kállai 2008.12.04. 12:54:39

Én nem értek sem a szalmatüzeléshez, sem a borturizmushoz - erről nem is mondanék véleményt. Azt viszont tudom, hogy az UNESCO egy impotens sóhivatal (ahogy - sajnos - az ENSZ szakosított szervezeteinek többsége). A teljes hozzá nem értés és fölösleges pénzszórás jellemzi már évtizedek óta.
A világörökség címet már réges rég elinflálták! Ez ma már nem jelent/ér semmit a világ nagy részén. Csak hátrányai vannak.
Nem is értem, hogy egy kulturális szervezet miért véd pl. tavakat meg hegyeket!
Az a gond, hogy a "fejlődő" országokban még "lehetőségeket" látnak benne, pedig tényleg csak a nyomor fenntartását szolgálja. Ez persze a jól fizetett párizsi bürokratákat egy cseppet sem zavarja!

Lancelot 2008.12.04. 13:05:55

Bár a reagálandó post délelőtti, de! Szóval Tokaj vasutifővonalra esik. Mi több, az ICk is megállnak ott.

Akinek meg nem tellik IC-re... az nem vonattal fog menni, hanem bevágja a családot a kocsiba, és uzsgyi.

Ha megy. Ha nem unja azt a középszert, ami Tokajon a belvárosban itt ott kiszúrja az ember szemét. Meg ha a gyereknek tud mutatni valamit, ami leköti.

Aki meg úgy gondolja, hogy a hegytől meglehetős távol eső kis városkák tudnak profitálni a falusi idegenforgalomból, a dűlőkből... no annak javaslok egy autós túrát a környéken.

Persze Tokaj ilyettén bukása szomorú...

takács bálint - zsebtévé 2008.12.04. 13:22:30

füligjimmy77!

"Az egész környéket be lehet járni 2 nap alatt, egy kis kenutúra, és a harmadik nap már unatkozol. Mit néznél meg a környéken, Miskolcot, vagy Nyíregyházát? Esetleg Rakamazt? Ott a szabolcsi földvár, történelminek történelmi, de lenyűgözönek azért nem mondanám."

Vagy nagyon hosszan tudnék erre válaszolni, vagy nagyon röviden: irtó nagy hülyeséget írtál.

takács bálint - zsebtévé - zemplén

lippiti 2008.12.04. 13:25:35

Én úgy hallottam, hogy akkor kezdődött a környékbeli falvak, városok kiakadása, amikor kiderült, hogy a most futó vidékfejlesztési pályázatokon nem indulhatnak, mint világörökségiek. Pedig úgy várták a pénzt, mint a messiások, mert felújítani való ingatlan tenger lenne ott.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.12.04. 13:35:26

Hát azért az érdekes - s az egész borvidékre érvényes: odamész, van már egy-két korrekt és jó hotel. De hogy a napközbeni kóstolás után mi a fenét csinálsz egy faluban este héttől, azt nem tudom. Talán ezen is kellene elgondolkodni (többek között).

Valahol azokkal értek egyet, akik középkategóriás, elsősorban borra épülő turizmusfejlesztést (nem túrizmus) várnak.

lackó 2008.12.04. 13:38:40

Túrizmus és harmónia :)

Valahol akkor egyétértek veled, balafánt, s egyúttal magammal is :)

ketkerek 2008.12.04. 13:52:16

Az a probléma, hogy a világörökségből alapvetően Tokaj, Tarcal, meg az odavezető út végett Bodrogkeresztúr (még pár település) profitál igazán, a többieknek meg csak a szívás van a címmel. Érthető a fellépésük. Egyébként azért érdekes a lista, mert Szerencsnek egyértelműen kedvező lenne kilépni (kis iparvárosról lenne szó, ki jönne ide túristának? messze is van Tokajtól).
Viszont Erdőhorváti nem tudom milyen iparban reménykedik, itt inkább lehetne az idegenforgalomra és mezőgazdaságra alapozni, szép helyen fekszik...
Sárospatak is jól él a turizmusból, de erre adottságai vannak, Szerencsen ezt nehéz lenne lemásolni.

Tokaj egyébként hihetetlen letargikus hely. Sárospatakot és a Zemplént viszont nagyon szeretem.

Egy 40MW-os korszerű szalmaerőműtől nem fog felborulni a környezet. (Ettől még persze ez a nagyméretű szalma erőmű valószínűleg nem egy jó megoldás)
Mátralaján egy régi (bár újítgatott) lignites+ tervezett fa tüzelésű erőmű 200Mw és bővítik... Mégis van bor, a turizmus pedig fejlettebb mint Tokaj környékén....

Erdőhorváti egyébként a cikk elején kétszer is ki akar lépni :-)))

ekkerjoz 2008.12.04. 13:56:17

Aki már előre unatkozik, meg nem tudja, "micsináljon este héttől", az legközelebb jöjjön el Szatmárcsekére. Ott nincs semmi bor, semmi konzumturiszt, csak a Tisza.
Horgászni mentünk, de négy nap alatt a botot nem vettem elő. Mégsem unatkoztam.

tompus 2008.12.04. 14:30:58

Nehogy már tönkreb.sszon egy szalmaerőmű egy borvidéket! Luxemburg az egyik legnagyobb acélgyártó a világon, mégis a Moselle borvidék virágzik néhány kilométerre az acélművektől.

toce 2008.12.04. 14:33:11

Nekem inkább az a bajom, hogy a Tokaji bor nem jó, inkább csak középszerű. Még a fehér mezőnyben is...

Az erőművekhez meg nem értek, de azt sem tudom miért tenné ez tönkre a borvidéket...

füligjimmy77 2008.12.04. 14:36:35

Kedves zsebtévé. Te zempléni vagy, én szabolcsi. Én ott laktam. Még a tehenek is halálra unják magukat. Csókollak.

lepattanó korong 2008.12.04. 14:37:03

A szerencsi csokigyár nem bassza szét a borvidéket? Vigyék Békésbe azt a kurva erőművet, ott örülni fognak neki. A tokaji aszú meg akkora parasztvakítás, mint a szegedi paprika, meg az összes többi "hungarikum".

Oresztész 2008.12.04. 14:45:19

Üdv mindenkinek.Az utóbb időben sok időt töltöttem Cipruson és szeretném tudatni, hogy lehet Magyarországon nem ,,menő" a Tokaji bor de a ciprusi ismerőseim majdnem megőrültek érte. Az egyikük azt mondta , hogy a legjobb bor amit életében ivott. Szerintem sok mindenben igazuk van az előttem szólóknak.Hosszútávú befektetésre van szükség!Jó marketingre és jó infrastruktúrára, mert tényleg ki a fene menne Tokajba ha nincs említésre méltó szálloda,étterem vagy borozó. Sajnos Magyarország még mindig a múltban él és nagyon nehezen dolgozza fel, hogy nem az államtól kell várni a megoldást.Együtt, összefogva Tokaj Magyarország sikertörténete lehetne.Reméljük az is lesz.Én és a ciprusiak szurkolunk:))

ekkerjoz 2008.12.04. 14:46:18

"Az erőművekhez meg nem értek, de azt sem tudom miért tenné ez tönkre a borvidéket..."

Az erőműhöz oda kell hordani, amit elégetnek, el kell vinni onnan, amit termelnek.
A légvezetékek nyomvonala nem túl egészséges, de nem is szép, kerülgetni köll a tartókat, eh, nem jó.
A korom meg korom. Luxembourgban es (bár, ott inkább már a vegyipar dominál, biztos semmi köze a borhoz).
Egymillió tonna bizbasz lábon (értsd: kamionban) megy az égetőbe, nem fénypostán.
Hát. Kell az oda, kell aza zégető.

Sörkálmán 2008.12.04. 14:49:28

Mondjuk a szalmaerőmű tényleg nem baromság. Szerintem se kell, hogy elrontsa.
Saujhelyben ott volt sokáig az Elzett-Certa, ami keményen acélipar.
Mégsem b*szta el a környék borát.
Most meg ott van a Prec-Cast, ami hasonló.
Újhelyi vagyok, ismerem a környéket.

Jöhet az erőmű, nem fogja a borvidéket elrontani, csak kellő legyen a távolság, ami nem feltétlenül 200 km.

isotope: ha neked a Tokaji Aszú parasztvakítás, akkor igyál tesco ízű szörpöt csapvízzel.

bonobonohu · http://bono.hu 2008.12.04. 14:54:32

magyarország... benned van, bazmeg! :-P :-D
:-(

boolood 2008.12.04. 14:55:00

Kedves műútannin, olyanról írjál, amihez vagy egy kis lövésed. Menjél le Tállyára, és láthatod (láthadnád, ha lettél volna ott 10 éve)a fejlődést. Pestről 90%-ban 4sávoson jutsz le oda, megújult utcák, közterek, felújított műemlék épületekben nyílt vendéglők fogadnak, vagy olyan szuper-pincészetek, amikben feszített víztükrös medence is van, felújították a vincellér házat is(a vincellér szőlész-borászt jelent, gondolom nem tudtad)stb. Tokaj a '80-as évek elején egy csúnyácska falu volt inkább, nézd meg a mostani városközpontot csórikám.
A baj az, hogy néhányan meggazdagodnak a borból (meg is érdemlik, legyenek még többen), de a 20% munkanélküléségen ez keveset segít. A felelős polgármesterek pedig olyan akármit (jelesül erőművet) akarnak megtaelepíteni, ahol TÖMEGEK dolgozhatnak, különben a felújított szép utca csak arra jó, hogy a segélyért sorban állók szép környezetben szidhassák az UNESCO-t.
Cak játsszunk el a gondolattal: Mit választanál, ha mint Tállya polgármestere a között kellene döntened, hogy vagy 300 millióból restaurálod a ref. temlomot, országos mediában reklámozod településed borát, rehabilitálod a kőbánya ütötte sebeket, vagy szélerőművet telepíttetsz és munkát adsz a település mind az 50 munkanélkülijének?
Én nem állítom, hogy az utóbbi a jó megoldás, de annyi érzelmi intelligenciád Neked is lehetne (köcsög), hogy tudd a döntés nem könnyű, ezért nem nagyon kéne az ott élőket lehülyézni.
Egyszer menjél le, tudok címet adni, ahol még egy ilyen antipatikus barom is jól érezheti magát, nem fogsz unatkozni, és jelenléteddel nem csak fikázol másokat, hanem részese lehetsz kulturális kincsünk megmentésének.

Sörkálmán 2008.12.04. 14:57:53

A térségnek sok a lehetősége, de csóró emberek a megélhetéssel vannak elfoglalva, kisebb bajuk is nagyobb annál, hogy hogy nemesítsék a szőlőjüket,
meg finomítsák a borászati tudásukat.
A hagyományból jövő tudás meg vagy tovább öröklődik, vagy nem.
Sok tekintetben újrakezdés kell ide, nem pedig élénkítés.

Az adottság megvan, jók a dűlők, jó az aszúsító kultúra, penészek, stb.

Sárfehér 2008.12.04. 15:01:20

Kedves Devla,

ezt egyszer már megbeszéltük a fórumon, hogy a szerencsi szalmaerőmű mindösze 5 km-re van a legjobb hegyaljai területektől (Mádtól és Tállyától), ráadásul az uralkodó szél felől. Vagyis a hét hét napjából haton az illető terület telibe kapná a füstöt.

Ezzel szemben áll a Mátrai borvidék, ahol a hegyektől délre vannak az erőművek, és így a szél pont nem arra viszi a füstöt.

Dr.Bio74 2008.12.04. 15:03:57

Bakker!

Milyen emberek vannak. A Tokaji bor nem jó? Kifinomult inyeteknek nem felel meg ? Meg parasztvakításként született a híre is? Bravó !A hozzátok hasonlóaknak lehet eladni a tengeren túlon erős piárral, az éppen megforrt francia lőrét.
Az erőmű, pedig sajnos kényelmes létünk alapja, hogy milyen kibocsájtással üzemel, és hol, azt az engedélyező környezetvédelmi hatóságnak kell előírnia a legnagyobb szigorral, és ha úgy is kell, akkor épüljön meg, és üzemeljen a megadott engedélye alapján.
Meglepő dolgokra képes már a technika.
Az erőmű pedig hány embert foglalkoztat? Hol? Magában az erőműben, vagy az arra épülő alapanyag ellátó, karbantartó, stb. rendszerben ?
Mennyi termőföldet von el az energia növény a jelenleg feleslegben termelt kukoricától és búzától, mert ugye etanol sem kell, mert a világ nagy része éhezik, de attól még nálunk itt rohad a raktában a termény.

furi07 2008.12.04. 15:13:53

Ajánlom figyelmetekbe:www.oskajan.hu/

NEM csak milliárdokból lehet vendégcsalogató helyeket csinálni! A vendéglátás szerintem egy belsőnkből fakadó tulajdonság, amit nem lehet csak tanulással elsajátítani, érezni kell! A borászat egy másik szakma. Szerintem nem szabad a borászoktól elvárni, hogy jó vendéglátók legyenek, és fordítva. Én azt tapasztaltam ottjártamkor, hogy az érdeklődés, és az alázat hiányzik az emberekből saját múltjuk, és élőhelyük iránt. Nincsenek tisztában az értékeikkel, ezért megmutatni sem tudják azokat. Az önkormányzatoknak szerintem az infrastruktúra kiépítésével(kerékpárút, túraútvonalak, ismeretterjesztés, stb)kellene foglalkoznia, nem ilyen marhaságokkal. Az őskajánban beszélgetve egyébként szörnyű szociológiai véleményt hallottam a környék lakosságát illetően! Jó magyar szokás szerint irígykedni tudnak a legjobban...

ekkerjoz 2008.12.04. 15:15:25

Paloznakon (Csopaktól két kilométerre) kitalálták a falu elöljárói, hogy kialakítanak telkeket, és ipari jellegű vállalkozásoknak adják el, hogy legyen a faluban fix és hosszútávú munkalehetőség.
Gyakorlatilag a vasút közvetlen szomszédságában adták el a földeket, védőtávolságon belül, legalább védik a főút és a vonat zajától a másfél kilométerre lévő falut. Az első ipari épületet (jelzem, egy nagyobb családi ház méretű és jellegű épületről van szó, magastető, vakolt fal, L-2 övezet, ja) volt szerencsém építeni, acélváz szerkezet, de mondom, vakolt falak. Készültek volna, mert márciustól idáig nem sikerült átadni, majdnem lebontatták a Balatonért, meg a Hild-díjas faluért aggódó nyaralótulajok. Minden létező helyen följelentettek, rendes-gerinces módon, pedig csak a kivitelező voltam, és jogerős engedély alapján dolgoztam.
Dehogy erőmű, vitorlásjavító műhely.
Szóval, így. Sose lesz Tokaj környékén erőmű, hála Istennek, amíg egy politikus potentátnak is ott van szőlője.

075 2008.12.04. 15:29:32

Na erről beszéltem a sok tudatlan vén és nem vén majom, tönkretesznek mindent, mert egy főkomcsi barom szét akarja b.. a vidéket
Ezeket az embereket tényleg halomra kéne

takács bálint - zsebtévé 2008.12.04. 15:36:37

füligjimmy75!

"Az egész környéket be lehet járni 2 nap alatt, egy kis kenutúra, és a harmadik nap már unatkozol. Mit néznél meg a környéken, Miskolcot, vagy Nyíregyházát? Esetleg Rakamazt? Ott a szabolcsi földvár, történelminek történelmi, de lenyűgözönek azért nem mondanám."

Mégegyszer: vagy nagyon hosszan tudnék erre válaszolni, vagy nagyon röviden: irtó nagy hülyeséget írtál.

takács bálint - zsebtévé - magyarország

Walmer 2008.12.04. 16:12:21

Bálint, ez má'vót.
Egyébként.
Aki annyira félti a borvidéket az erőműtől/nehézipartól/vegyipartól/könnyűipartól, az menjen oda le és költsön heti 100,000-et borra.
Olyan jó ebben az országban élni, ahol annyira okosak az emberek 250 km távolságból. igen, ne épüljön erőmű! Vagy ha épül egy, akkor az ne ide, ne oda, ne amoda. Akkor hova? nem olyan nagy ez az ország, hogy valaminek az 50 km-es körzetében ne legyen legalább egy kalapszarnyi virág, ami miatt ott nem lehet.
ha áramszünet van, akkor meg jár a szátok, hogy nem tudjátok használni a laptopotokat.
Ja, hogy mi lesz a 25%-os munkanélküliséggel? Ja, hát az nem a ti dolgotok. majd biztos megoldják valahogy. Borászkodjanak.

fabaszorult 2008.12.04. 16:18:00

-Ez a néhány polgármester meg lett véve kilóra, azért akarnak most hirtelen kilépni.

-Szalmatüzelésű erőmű nem jó: naponta 100-200 teherautó fogja hordani az égetnivalót, felborítva a környezet egyensúlyát.

-"Tokajiaszú parasztvakítás" = hülyeség. Nézd meg, hogy a magyar borok közül milyen magas pontokkal végeznek nemzetközi versenyeken.

-Az édes bor valóban nem fedi le a nagy tömegek fejében a "bor" archetípusát. Annak száraznak "kell lennie", így menne oda több pénztköltő. Erről a borászok is tehetnek, de szerencsére páran feleszméltek már.

-Sok ismerősöm pl. nem szereti a tokaji alapízt, ez eleve lefelezi a borturisták számát.

-Villány ugyanolyan rosszközlekedésű falu, ott sincs több, sem kevesebb látnivaló. Mégsem panaszkodnak. Dolgozni kell.Aki nem borászkodik annak minőségi húst, tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt stb. kell előállítani a minőségi vendéglátáshoz. Ha nem indul be magától a bolt, államilag kell dotálni 10-20évig.
Magyarországon semmi sem életképes ami minőségi (kultúra, vendéglátás stb), ezért piaci alapokra helyezni a kérdést bűn. Akkor inkább most vágjuk ki az összes tőkét az országban és írjuk ki, hogy tesco-gazdaságos telephely és lerakat.

Walmer 2008.12.04. 16:23:47

"Ha nem indul be magától a bolt, államilag kell dotálni 10-20évig."

Fizetsz több adót ezért?
És még mit kellene dotálni államilag?
A nemzeti parkokat, a Mátyás templom felújítását, az országszerte omladozó egykorvolt kúriákat, stb.
lehet hogy ez most nagyon kemény lesz neked, de az államnak nem úgy van pénze, hogy van. Azt mi adjuk össze. Már aki fizet adót.

fabaszorult 2008.12.04. 16:28:38

Szia Walmer, ezt ne kezdjük el, mert politizálásba fog torkolni és nem ez volt a szándékom. (egyébként fizetek többet, ha tudom, hogy arra megy és nem tapsolják el másra és/vagy lopják el)
A Te alternatívád: számoljuk fel a régió értékeit, mert kevesen élnek meg belőle? Hova fog jutni ez az ország? Hogy oldanád meg ezt a problémát? Tényleg!

Walmer 2008.12.04. 16:34:32

Senki nem mondta, hogy számoljuk fel.
Attól, hogy lesz ott egy akármilyen erőmű, még nem megy tönkre a borvidék. Nyilván körültekintően kell tervezni és használni. Valaki korábban linkelt egy képet, ahol francia szőlőültetvények látszódnak, a háttérben egy (talán atom?) erőművel. Szerintem ez a követendő példa.
Ne az 50-es évek vaskohászatára gondoljunk már.

Fűrészpor 2008.12.04. 16:39:29

Sajnálom, hogy ilyen sokan nem szeretik a tokajit és Tokajt.
Az alapoktól kell építkezni és nem kell rögtön óriási pénzekről beszélni, mert az úgyse lesz. Kéne taxi, hosszabb nyitvatartás, idegennyelvtudás, mosolygás, tisztaság, nem lehúzás...máris jobb lenne a hangulat.

fabaszorult 2008.12.04. 16:41:45

Magyarország az a hely ahol körültekintően terveznek? Vízlépcső? 4-es metró? M6-os beomlós alagútak? M7-es völgyhíd a dombra? Én nem vagyok ennyire optimista.

Ferraiolo 2008.12.04. 16:50:35

Tokaj nagysága borászatilag megkérdőjelezhetetlen. Turisztikai fronton viszont nagyon nagy hiányosságokkal küzd a régió. Én azt gondolom, hogy a borturizmus azért ilyen mértékű amilyen, mert egyszerűen nem lehet egy hosszú hétvégét eltölteni úgy, hogy ne ütközz problémákba. Egy konkrét példa: 2005-ben Bizet Carmen operaelőadásra utaztunk le Tokajba, gondoltuk egyúttal borturistáskodunk is. Az előadás vége után ért az első meglepetés, a szálloda étterme este fél 10-kor már zárva volt!!!, tudván hogy legalább 15 fő operás vendég szállt meg náluk. A helyiek tanácsát kérve és némi tokaji kapcsolatoktól való telefonos segítség kérése után farkaséhesen egy ....benzinkút nonstop büféjében sikerült megvacsoráznunk, amihez kb. 15 km távolságot kellett autóznom, természetesen ásványvízzel oltva furmintos szomjam. Azóta a szakmai dolgokat leszámítva borturista tervekkel nem utaztam Tokajba.
Talán ha lenne infrastruktúra, akkor a borturisták is többször visszajárnának Tokajba.

075 2008.12.04. 17:02:09

Az rendben van hogy a borturizmus nem kiválló Tokajban, de itt most nem erről van szó.
A tokaji bor és borvidék megismételhetetlen egyedi, és a világban csak ezzela borvidékkel fogunk sikereket elérni, mert egyedi és van egy pár borász aki világszintűt alkot.
Erre még a külföldiek is rájöttek és világörökség lett.
Namost ha 10 szaros boltos a várban azt mondaná hogy neki em jó hogy ez így van hát léptessük kia Várat a világörökségből, mert akkor ő árulhat vashulladékot, mert abban van a biznisz?
Egy budai , vagy pesti polgár mint én mit szólna ehhez???
Na ez a kib szituáció, és nme a turizmus.
Ezzel lehetőséget kapunk, amit már egí csomó helyen ki tudtunk használni, de az ottani b.p-k egy kis kenőpénzért inkább lemondanak arról amire még vár mondjuk
# Dunakanyar kultúrtáj" (munkacím) (Kulturális - kultúrtáj)
# A Tihanyi félsziget, a Tapolcai-medence tanúhegyei és a Hévízi tó (Kultúrtáj)
# A budai termálkarsztrendszer barlangjai
# Tájház hálózat Magyarországon (Kulturális)
# Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok (Kulturális - kultúrtáj)
# Az északkeleti Kárpát-medence fatemplomai (Kulturális)
# A római limes magyarországi szakasza (Kulturális)

# Tarnóc ősélőhely (Természeti)
2003-ban felterjesztve, felvételéről a döntés egyelőre elhalasztva

# Lechner Ödön független, premodern építészete (kulturális)

Félédes Zweigelt 2008.12.04. 17:05:50

Hoppácska, én is pont hosszú hétvégéset akartam írni. Ferraiolo listáját folytatva, a fötér prémium vendéglátóipari egységében meleg a jegeskávé és lehülyéz az izzadságszagú pincér, pince alig van nyitva, nempincénél meg lehetetlen bort venni. Én pl. szeretek kenuzni a Bodrogon, de amúgy senki semmilyen napi programot nem ajánl, föleg gyerekkel.
Pedig ennyit kéne csak, hogy vonzó célpont legyen hosszú hétvégére. Ehhez nem kell többmillió külföldi turista, sem Balatonszintü beruházás.

veny 2008.12.04. 17:09:19

Tokajt sajnálom, de fogalmam sincs, mitől működne. Baromira nincs ott semmi, még a normálisabb ottani borhoz se nagyon tudsz helyben hozzájutni. Még Egerben is jobbak egy jó tokajira az esélyeid...

Tegye már mindenki a fenekére a jobb fülét, és vallja meg őszintén: hány éjszakát töltött ott az elmúlt tíz évben, hány ebédet/vacsorát evett meg, hány rendezvényre vett jegyet...

Az ottani borászat meg SZVSZ durván kettészakadt, van a szűk elit bő elitáron, meg van a pincébül kannás, átmenet alig. Ez se kedvez semmi jónak.

Mondom mindezt úgy, hogy imádom a jó furmintot, a nyári esküvőmre is hozattam tokajit bőven, utazgatok sokat (vonaton), bakancsozni meg borozni is, szóval nem idegen a téma...

takács bálint - zsebtévé 2008.12.04. 17:18:01

walmer,

Tudom, hogy volt.
Bele is írtam.

takács bálint - zsebtévé - makkoshotyka

Sárfehér 2008.12.04. 17:57:14

Ferraiolonak és Fűrészpornak van igaza. Kis dolgok kellenek ahhoz, hogy tényleg működjön a borturizmus. A Balatonon ezekből a kis dolgokból már sok működik, még azt kell megtanulni, hogy nem szabad átverni a vendéget.

Melyik alkoholista panaszkodott talán tavaly, hogy a mádi (!!!) vendéglőben Egervin borral akarták traktálni? És kiderült, hogy nincs is nekik helyi..

A modern szállodaiparral pedig vannak bajaim. Kitalálták ugye, hogy plussz szolgáltatásokkal kell a vendéget becsábítani, és igazából ezekből a szolgáltatásokból lesz az igazi bevétel. Ennek legszebb példája a wellness. Mit is jelent ez? A Tokaj vagy Tiszató hívószóval becsábítjuk a vendéget, majd a wellness szolgáltatásokkal benttartjuk a szállodában, hogy ki se dugja az orrát, hanem egész nap wellnessezen. Nem látja a környéket, nem találkozik a helyi emberekkel, a természettel, semmivel. De akkor minek is ment el Tokajba? Ezt bárhol másutt is meg lehet tenni. Tisztelettel, ha én elmegyek valahova, akkor a hely, az emberek, a helyi enni- és innivaló, meg minden, ami más, mint otthon, az érdekel.

Szóval, Tokajban ne wellnesst csináljunk, hanem boréttermet, még halászcsárdát, kenukölcsönzőt, sétahajózást, Zempléni túraszervezést, stb. Akinek meg nem ez kell, az minek megy oda?

Megjegyzem, ugyanezt Szerencs is megtehetné, váruk is van, csokoládégyáruk, és a szerencsi hegyen is qrv jó bort lehet csinálni.

Ami persze a bort illeti, Tokajban a tömegbor minőségének a javítását valahogy meg kell oldani, de hát ezen itt már sok szó esett. Én annyit tudok segíteni, hogy jó tokajit veszek.

Sárfehér 2008.12.04. 18:01:40

Hú, de elkapkodtam. Nincs egy olvasó-szerkesztő, aki megfésüli? :)) A Balatonnal kapcsolatban nem a borturizmusra, hanem általában az alsó-közép kategóriás turizmusra gondoltam. Persze ott már borturizmus tekintetében is vannak jó példák, bár én csak hallottam róla, rég nem jártam arra.

kabar10 2008.12.04. 19:44:01

Üdv mindenkinek!
Nagyon érdekesek a hozzászólások. Azt mondhatnám, hogy sok jó ötlet hangzott itt el minden irányból.
Véleményem szerint sem kell ide erőmű, de az vitathatatlan, hogy valamely olyan ipart kell ide telepíteni, amely enyhíti a munkanélküliséget. Mert az nagyon jó, hogy nyílnak a boltok itt szép sorban, de ha nincs munka akkor miből vásárol majd a szegény hegyaljai ember?
Nagyon is élhető vidék lenne ez, csak kicsit magasabb fórumokon össze kellene fogni ebben az ügyben. Legyen az jobb, vagy bal oldal, ezt közösen kell megoldani. Nem lehet tovább halogatni a dolgot, mert egyszer elfogy a dolgos hegyaljai emberek türelme is.
Beszélhetünk itt wellnessről+golfpályákról+szállodákról+élményfürdőről, de a legjobb az lenne, ha az emberek kezébe kenyeret adnának.
Arról már nem is beszélve, hogy az aktuális termések ellenárát fizessék ki mindenkinek.Na nem azonnal gondolta ezt senki, hanem legalább 30 napon belül, hogy a termelő, aki már így is többszörös minuszban van, legalább tudjon tervezni a következő évre.
Ha valami mozdulna ez irányba, és az emberek újra elkezdenének bízni abban, hogy szőlő és a bor is lehet megélhetés,akkor azt hiszem sorra megoldódnának a gondok.
Utána jöhetne a welness és a többi túristacsalogató finomság.
Ja és még valami.
Ha megállna az a tendencia, hogy a fiatalok elmennek másfelé, hogy megtalálják a számításukat, az döntően hozzájárulna a borvidék sikeréhez.
Mert ha ez nem változik, akkor 50 év múlva a borvidékről csak múltidőben beszélhetünk majd!

L.Aura 2008.12.04. 20:11:06

Tudjátok, ebben az egész Tokaj sztoriban az a legszomorúbb, hogy nem egy ismeretlen kis falu, vagy régió ügyeiről van szó, hanem egy olyan kulturális és turisztikai értékről, amiről Magyarországot világszerte ismerik, és ezért nyilvánvalóan rengeteg pénzt is hoz a legkülönfélébb embereknek...
Ez nem csak a hegyaljai emberek ügye, hanem mindenkié, mégis miért kezelik ezt lokális problémának??
Nézzük már meg, mit árulnak a Váci utcában a turistáknak: matyóhímzést és tokaji aszút...
Ha reprezentatív ajándékra gondolunk borral kapcsolatban, akkor az aszú még mindig vezető helyen szerepel a borok között és nem csak a szakértők, vagy borkedvelők körében, hanem az átlagos fogyasztók között is.
Nem szabadna, hogy csak a helyiekre toljuk rá ezt a problémát.

Ezért mindenképpen azokkal tudok egyetérteni, akik azt mondják, hogy aki tenni akar valamit, az menjen el hegyaljára, és járja végig a falvakat és kóstoljon minden nap máshol, és költse el ott a pénzét, az üdülési csekkét. Mondja el a családtagjainak, barátainak, ismerőseinek, kollégáinak hogy van egy remek borvidékünk, ahonnan nem csak édes aszút lehet venni, hanem kiváló száraz szamorodnit az ünnepi alkalmakra, szelíd fűszeres hárslevelűt a lányos beszélgetésekhez, akár száraz karakteres furmintot a baráti vacsorákhoz, vagy illatos sárgamuskotályt, amely még a "soha egy kortyot sem ivó" nagymamák szívét is meglágyítja. Tokajnak sok arca van, mindenki megtalálja benne a kedvére valót.

Azokkal, akik azt mondják, hogy nem lehet a borturizmust művelni Tokaj környékén, nagyon nem tudok egyetérteni. Kiváló szállásokat és éttermeket találtunk mind Tállyán, mind Mádon, de a többi falut is említhetem. A helyiek rendkívül segítőkészek voltak amikor ott jártunk, és a pincészetekkel is csupa pozitív tapasztalatunk volt. Szinte mindenki fogadott minket, akit felhívtunk, vagy egyszerűen betévedtünk hozzá. Sőt, azt kell hogy mondjam, hogy kiemelkedően jó volt a hozzáállása még a nagy pincészeteknek is a mi kis "hahó, lehetne kóstolni valamit?" meglepetésszerű betoppanásainkhoz.

Ahhoz pedig, hogy fellendüljön a hazai Tokajba irányul kóstolni vágyók tömegeinek zarándoklatszerű áradata, szerintem mindenképpen sokkal erősebb marketingre lenne szüksége a tokaji borvidéknek. Nézzük meg Villányt, és vegyük pozitív példának%! Kiváló marketingje van! Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a borsznobok első útja Villányba vezet, és valóban isszák a barrique vörösöket, miközben fogalmuk sincs arról, hogy milyen a fajta karaktere, vagy hogy a cuveé az egy új kaliforniai fajta, vagy netán egészen más... :) Így, ha már a borsznobokat sikerülne legalább második kóstolásra átterelni Tokajba, az is sokat lendítene a kereskedelmen, mert ők tuti csak a drágább palackokat vásárolnák, és még a haszonkulcsot is meg lehetne emelni :))
De komolyra fordítva a szót, tényleg összefogásra és nem széthúzásra lenne szükség (ahogy bordi is írt erről a problémáról)legalább marketing terén, és legfőképp nem az égiektől/államtól/EU/ipari beruházások (kinek-kinek kedve szerint) kell várni a segítséget, mert a manna nem fog lehullani az égből!

Memento21 2008.12.04. 20:16:10

Hévíz elbújhatna a világörökséghez tartozó várások falvak mellett, ha valaki észbe kapna és elkezdenék tudatosan ÖSSZEFOGVA építeni.
Az nem elég, hogy van pár ember, aki kiteszi a lelkét, a többiek meg mondják, hogy ők ebből nem élnek meg. Nem?

Franciaországban sem él meg senki a borból... jah. és nekem ne mondják, hogy a tokaji bor nem olyan vidékről van.

cél kell, nem széthúzás...

A pesti sznobokról meg csak annyit, hogy jomagam borral foglalkozom. És hogy könnyü innen beszélni? lássuk csak... szerencsi cukorgyár hány embernek is adott munkát? 111 embertől váltak meg. jah hogy az nem volt fontos... anyád. már bocsánat. kb ennyit foglalkoztatna a szélerőmű is nem?
olaszliszka miről is hires? hát nem a világörökség miatt. akkor most ez hogy is van? rend kellene, nem szétválás. ha meg ipar kell, irány paks, éljen az atom, vagy miskolc, kazincbarcika, borsodchem és társai. nevetséges.

Sörkálmán 2008.12.04. 20:46:47

Sárfehér: bocs, tényleg nem olvastam el minden kommentet, csak hozzátettem a véleményemet, mert onnan származom.
Ha az erőmű helye már fix és a szél rossz irányba viszi a füstöt, az egy tipikus magyar megoldás, hogy hogy szarjunk a saját fészkünkbe.
Ez esetben nem tartom nyilván jó ötletnek.
De van itt más balfaszkodás is:
Mifelénk elégetik a használt gumiabroncsokat, jó nagy füsttel, tőlünk nyugatabbra meg ledarálják és megy az aszfaltba rugalmasabbá és tapadóbbá tenni azt.
Balkán vagyunk mi, vazzátoke.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2008.12.04. 20:47:12

boolood!
Nagyon szánalmas vagy! Valószínűleg Tokaj egyik alap problémája az, hogy évtizedek óta a környékbeli döntéshozók között jópár ilyen tetü ül mint te. Tisztelet a kivételnek.

Fűrészpor 2008.12.04. 21:10:43

boolood!
Mondj egy olyan tállyai borászt aki komoly borokat tett le az asztalra! A munkanélküliséget meg ne erőművel oldd meg, hanem vond meg a fekáktól a munkanélküli segélyt, meg azoktól is akiknek nincs kedvük dolgozni, ha hideg van azér ha fúj a szél azér ha meleg van azér ha esik azé ha ez megváltozna a munkanélküliség 25%-ról a normális 10-re esne vissza...szánalmas kis köcsög

075 2008.12.04. 21:27:47

Fűrészpor te nem szereted a fekete sereget???
ohh
LA ura te úgy látom szintén vágod hogy itt nem a tokaj-ról van szó, hanem egy magyar abszolút zéró faszságról,
EWzután kurva komolyan fog venni minket mindenki, hogy amit minden ország régió alig vár, és még nem volt példa hogy visszaadják, na azt nálunk csont nélkül mert a szaros po. masterek nem kapnak a zsebükbe fejenkét 20 gurigát.
Ehhez képest szicilia gyenge homokozó kisfiúk gyülekezete.
Magunk alá szarni na ez nagyon megy

czudarka 2008.12.04. 21:43:50

BOOLOOD!

Ezt te írtad:"(a vincellér szőlész-borászt jelent, gondolom nem tudtad)"

A vincellér a szőlőmunkát irányító szakember. A borhoz nem sok köze volt, van! Ezt gondolom te sem tudtad!

Fűrészpor 2008.12.04. 21:46:10

075, mint sziciliai lakos azt mondom hogy lakatos bebetoék húzzák fel a sárga mezt oszt húzzannak ki a szőlőbe! nehogymá az én járuléfizetésemből pókerezzenek:)

Fűrészpor 2008.12.04. 21:49:58

Na végre én voltam a századik!! Ezt csináljátok utánam...

kabar10 2008.12.04. 22:38:00

Ez igen!
Bírálni azt sokan tudnak!
Hát valaki asszem leírta!
Tessék eljönni és végignézni mi megy a borvidéken. Sajnos azok a pénzek amit ide szántak( papíron!"Valakik") nem igazán jutnak ide.
Azt azért el kell mondanom, hogy itt sem csak kapás parasztok laknak ám, hanem törekvő és jövőképpel rendelkező fiatal gazdák. De ha tetszik, ha nem be kell látni, hogy segítség nélkül nem tudnakfelzázkózni azok a családi pincészetek, akiknek nem toltak bármelyik oldalról egy jó pár millát.
De ez még csak erra elég, hogy tudjanak poziciót tartani abban a szegmensben amiben vannak.És amíből tovább szeretnének lépni!
Aki valamennyire is követi a borvidék életét, az láthatja,tapasztalhatka, hogy bármilyen szép is a Tokaji borvidék, itt sincs kolbászból a kerítés.
Több olyan meghatározó nagy pincészet van amit egyfolytában árulnak,ugyanis a tokaji az nem egy szupersztori annak aki meg akrja triplázni a befektetett pénzét. Ez egy szerelem( és aki itt él, és csinálja az tudja miről beszélek)amihez idő kell, de sajnos a természet olykor-olykor beleszól abba mivé is válik a szőlőtőkéken a fűrt.
Nagyon sokat beszélhatnénk erről, de azt hiszem el kell kezdeni arról beszélni, hogy a megtermelt javakat értékesíteni kell, egy bizonyos csatornán.
Én azt hiszem minden bornak megvan a fogyasztója,és rossz bor nincs csak rossz borivó.
És nem kell belemagyarázni itt semmit sem az aszúba, és a szamorodniba, meer az benne van csak ki kell várni az idejét.
És végül nagyon kellnek az ( A.Lacik), hogy megértessék nem csak az itt élőkkel, de a borszeretökkel is, hogy a Tokaji egy olyan nemzeti kincs amit mindenkinek a szivén kell viselni.
Mi akik itt élünk vigyázunk arra, hoyg rendben legyenek az ültetvények, azok aki fogyasztják pedig legyenek a fogyasztói marketingesek, és mondják el, hogy igenis ittak jó bort a borvidéken.

kabar10 2008.12.04. 23:17:32

Kedves Fűrészpor!
Nagyon jó dolgokat írsz, de szt hiszem a lényeg nem ebben bújt el.
A lényeg az, hogy akárr Tállyán, akár Mádon megtörténjenek azok a beruházások amelyek megtolják a szekerét annak a kocsinak ami eszméletlen módon beragadt.De ha a borvidékkel kapcsolatban beszélgetünk, akkor ez hatványozotan igaz."Hát igen, nem csak Tokjt kell szinezni, hanem Tállyát és Mádot, és B.Keresztúrt,B.Kisfaludot, és Tolcsvát, és Tarcalt és Abaújszántót.
Szerintem a felsorolt települések mindegyike egyetért abban, hogy segítséggal továb tudná fejleszteni rendelkezésre álló lehetőségeit.
De egy dolgot azért meg kell, hogy jegyezzek!!!
Sosem szabad negataív töltéssel feltüntetni egyik telepíülést sem,mert az ott élő emberek még töretlenül hisznek abban, hogy a munka gyümölcse egyszer beérik,mint a legjobb évjáratúfurmint, hárslevelű, vagy a sárgamuskotály. Az aszú, pedig isten ajándéka. Aki Aszút kóstól mindig gondoljon a természet erejére, ami már évszázadokon át megmutatta és felemelte a borvidéket a világon egyedülálló magasságokba.
Amely magaságokat, már sok borászat ostromol, de akkor ér a csúcsra, ha társedalmi elismertséget nyer a borvidéknek!!!

075 2008.12.05. 08:52:48

Hat Kabarten!
Én má bejártam egy párszor a tokaji borvidéket, de annyi szemetet mint Tályán még soha nem kostoltam.
Az olyan hej ahol szt megállta z idő, és mindenki megpróbálja áthúzni a kedves borfogyasztót.

075 2008.12.05. 09:04:33

Ja Booloo(n)d!
Te valószínűleg el akarod adni a födedet hogy ott építsék fel az erőművet ami 50 jólképzett de nem tájjai embernek fog munkát adni, mert ott ojan nincs.
Ha meg végre egyszer jó bort csinálnának lenne vegy 100 + tájjai emberkének melója a winjárdokban.
de hát ehhez nem tudok hozzászolni mert lövésem sincs, nem ugy mint neked

espé 2008.12.05. 09:42:21

OFFF!
A múlt héten az "NDK"-ban kirándultunk szakszervezetileg.
Mellesleg meglátogattunk egy sajtszakboltot 300-féle kínálattal, mellette mustár szaküzletet 500 félével.
Kérdés: van-é Tokaj környékén olyan borbolt ahol azt vehetek ami nékem ízlik? És ünnepen, hétvégén nyitva is van?
Mert, esetleg jövőre Nyíregyháza, vagy Sárospatak irányából. hazafelé útbaejthetnénk.

veny 2008.12.05. 10:01:51

L.Aura:

Hagyjuk már ezt a "mit árul a váciuucca" szintet!
PONT EZ A BAJ Tokajjal, hogy többnyire váciuccás dajcseturisztátbaszót tremelnek, és jól láthatóan (pár kivétellel) a termelők egyáltalán nem érdekeltek a minőségben, semmilyen szinten.


Amúgy az általad fellelt jó helyek jegyzéke szerintem többünk számára hasznos lehetne, akár egy szép kerek post is lehetne belüle...

075 2008.12.05. 10:12:49

Espé!
Furmint vinotéka Árvai és társa melett
bocs és társa melett
kb 200 fajta tokaji, minőség és közép de szepsy royal degenfeld társa oremus ....
és kicsik is jóárasítva nagy kínálattal
túl nagy kínálattal..én ott is szoktam venni

bordi 2008.12.05. 10:15:24

Kedves Barátaim!
Még sincs minden veszve. Ha egy nap alatt ennyi hozzászólás született egy réteg blogon akkor az azt jelenti, hogy sok embernek fontos ez a gyönyörű vidék és annak sorsa. Mint itteni lakos köszönöm mindenkinek, hogy legalább egy bejegyzésnyi időre bele gondolt az itteni dolgokba. Ez a rossz véleményekre is igaz, hiszen nincs nagyobb mocsárba ragasztó tény mint a közömbösség.

espé 2008.12.05. 10:31:21

075!
Köszi!
De, ha lehetne kicsit konkrétebb is?
Lehet GPS is, mert egy erőművet is üzemeltető cég kiránduló busza azzal is rendelkezik.

075 2008.12.05. 12:24:00

Espé!
H-3910 Tokaj, Bethlen G. u. 12/a.
• Tel./Fax: +36 47 353-340, 352-919
• E-mail: vinoteka@enternet.hu

lackó 2008.12.05. 12:38:44

AZért egy fontos tény mellett ne szaladjunk el! 075 leírta egyetlen hiba nélkül hozzászólását, még ha legyen csak címről is szó :)

Egyébiránt egyetértek veled, de ez nem tokaji jellegzetesség: Villányban, Egerben, Badacsonyban is iszonyatos mennyiségű szart képesek eladni...csak jobb a marketing.

espé 2008.12.05. 13:00:17

075!
Köszönet.
Előjegyeztem, a 44fős busz számára, kora tavaszra és késő őszre. Az adott tel/fax számokon majd mi egyeztetünk.
De nekem még valami:teljesen száraz, és teljesen édes furmint fellelhető-e ott? A félédes csak nekem nem...mert nem.

L.Aura 2008.12.05. 14:43:37

Veny, én a váci utca motívummal csak azt akartam szemléltetni, hogy ez közös problémája sok embernek, és nem szabad, hogy csak az ottaniak gondjaként kezeljük, mert az egész ország turisztikai és egyéb megítélésébe nagyon sokat számít Tokaj. Abban teljesen egyetértünk, hogy nem a legjobb minőség az amit általában a turisták BP-en Tokajból kapnak, és ezen valóban kellene javítani.

Tállya védelmében hadd említsem a St. Benedek pincét kóstolásra és az Oroszlános Borvendéglőt, mint szállást. A St. Benedek pince pont szembe megy a hagyományos tállyai borkészítéssel, ezért aki nem kedveli az ottani jellegzetes ízeket azt mondom, hogy kóstolja meg az elmúlt egy-két év borait ebből a pincéből. (az Oroszlánosban adnak eligazítást, hogy hogyan lehet utolérni Józsit, a borászt)

Aki pedig mégis csak szereti a hagyományos tállyai ízeket (már csak azért is hogy tudja akár az Andrássy pincészet egészen új vonalához hasonlítani) az úgyis eltalál Hollókői Mihályhoz, akit ott nagyon tisztetlnek.

Mádon szerintem Orosz Gáborhoz mindenképpen érdemes bemenni mert a dűlő szelektált furmintja megszólal (persze ha még van belőle) és az aszúja se semmi.Itt a Valéria panziót tudnám javasolni, ha valaki szereti a falusi vendéglátást a legpozitívabb értelembe véve.
Mádon a kúriában jó étellel várják az oda látogatókat.

Ha Tolcsván tud valaki jó szállást, akkor szóljon! Ott jártunk az Oremusnál illetve a Sajgónál. Eléggé más a kettő, de lehet mindegyiknél olyat találni, ami tetszik az embernek :)

Aki a magas színvonalú, bár nem olcsó helyeket kedveli, és inkább a friss gyümölcsös, édeskésebb borokra hajlik, az keresse fel az Andrássy pincét, és és ha még a Gervald ott a borász, akkor kérje meg, hogy vezesse körbe, mert az egy igazi élmény! :)

Egy kedves barátunk nagyon szereti Tokajban a Tóth Kati néni borait. Akikkel kóstoltattuk, mind dicsérték bár nekem nem lett a kedvencem.


Ha valaki tud jó, kevésbé ismert hegyaljai pincét, amit érdemes megkóstolni, akkor arra kíváncsi lennék, hogy a következő körúton megnézhessem magamnak :)))

075 2008.12.05. 15:57:22

Espé!
Ott van minden a 0g/l-től a 500 g/l-ig.
L.A.ura
ki aza Tóth Kati néni?

fordítás 2008.12.05. 22:50:58

L.Aura
Nagyon szép kis borászatok vannak Tokajban és környékén sok fiatal borásszal!
Pl:Gizella pincészet,Hímesudvar pincészet,Nobilis pincészet(B.keresztúr),Chateau cloche pincészet(Szerencs)ők nagyon az elején járnak a borok készítésében de szerintem szép jövő előtt állnak,érdemes őket megkeresni!!!

Memento21 2008.12.06. 09:33:18

és arra nem gondolnak egyszerűen, hogy megszünik a világörökség, és tönkremegy a tokaji táj, felépül egy ipartelep, lesz 100-200 embernek munkáéja, de ugyanannyi munkanélküli lesz, csak épp ők nosztalgiázhatnak arról, hogy régen milyen boraik voltak?
ez igen...

gondolkozni kellene...

inf3rno 2008.12.06. 13:11:59

Szerintem nem valószínű, hogy az az erőmű valaha is megvalósulna, ez megint olyan agyament dolognak tűnik, mint nálunk (Bakonyban) a szomszédban karsztos területre szemétlerakót építeni. Az sem kevésen múlt, de sikerült megakadályozni. Ez az egész szerintem elvi kérdés, és arról szól, hogy az adott terület értékeit leszarva bagóért eladni azt, mert kell a pénz, vagy megőrizni a következő generációnak. Nem hinném, hogy az erőmű építésének a tiltása rossz gondolkodás lenne, inkább úgy gondolom, hogy az a rövidlátó, aki nem képes felfogni, hogy a természeti értékeket csak így lehet megvédeni.

A turizmussal kapcsolatban nem nagyon tudok nyilatkozni, mivel nem értek hozzá. Annyit fűznék hozzá, hogy nemrég kóstoltam Hennessyt, és az ehhez kapcsolódó előadáson említette a fószer, aki volt kint a cognac-i régióban, hogy kicsit lelépett a turistacentrumból kirándulni, aztán olyan volt az egész, mintha 200 éve megállt volna ott az idő. Gyakorlatilag mindenki a konyak gyártásból él ott, és kb olyan szinten, hogy azért ültetnek erdőket, hogy 70 év múlva annak az erődnek a fájából legyen hordó a konyaknak. Szóval szerintem nem lehetetlen, hogy a Tokaji borvidék eltartsa az embereket, és itt nem feltétlen a turizmusra gondolok, hanem a kereskedelem fejlesztésére. A Hennessy sem attól lett világhírű, hogy a Hennessy-ház(a konyakot nem pincében tárolják) mellé turistaközpontot emeltek, hanem mert sikerült eladniuk az italukat az egész világon. Szerintem Tokajnak az a fő baja, meg úgy kollektíve az egész magyar borászatnak, hogy külföldön nincs valami nagy hírük. Szóval reklám kell nekik.

Egyébiránt meg nem értem, hogy a boron kívül egy borvidéken milyen programot akar az ember? Persze lehet wellnesst meg ilyen szarságokat, de nem a bor a borvidék lényege, és nem a bor miatt kellene, hogy oda menjenek az emberek?

Mivel nincs pénz nagy reklámozásra én az egészet úgy kezdeném el, hogy külföldieknek csinálnék bortúrákat a környéken a pincészetekkel egyeztetve. Na most mivel külföld az nagy, a tokaji bor meg jó, így ezzel a direkt-marketinggel szerintem nagyon jól megoldható a reklám. Persze ehhez összefogás, meg kicsi gondolkodás kellene, meg az, hogy az ottaniak kihasználják a hely adottságait, és nem húgyért-szarért eltékozolják az egészet. (Egyébként ez utóbbi úgy veszem észre Magyarországon általános dolog.)

075 2008.12.06. 13:19:41

a mútkor vótam Tokajbna, és van valami helyi szenzációs hetilap, amiben azt olvastam hogy 3, azaz három nagy szálloda prodzsekt pályázatát nyerték meg így 2 éven belül 3 igen színvonalas egyik velnesz szálloda fog épülni.
Na ez vagy 100 embert biztos fog foglalkoztatni.
Ehhez viszont nem ártana egy kicsit fejleszteni egy két dolgon

hegyaljai 2008.12.07. 18:32:05

A világörökség működtetése jogi kérdés, van egy vállalás, de nincs az Országgyűlés, a kulturálatlansági tárca részéről elvégezve az összehangolás. Így minden hatóság úgy értelmezi, ahogy akarja, de leginkább úgy, hogy az engedélyből és a büntetésből legyen egy kis pénze, vagy ha az nem megy, akkor ne változzon semmi, mert abból nem lehet baj.
A kilépési szándékot ez motiválhatja.
Az erőmű pedig az állatorvosi ló, remélem hamarosan levágják.
A tokaji bort nem elsősorban a túristáknak kell eladni helyben, de ez a kisvállalkozásoknak kedvezőbb, vagy ha nem az egyedüli megoldás. A túrizmuson nem azt kell érteni, hogy évente van kétszer rendezvény Tokaj főutcáján, hanem minden hétvégére tessen a borászoknak, a polgármestereknek valamivel odacsalogatni az embereket, és nem feltétlenül csak külföldről, és Budapestről. Az ország második és harmadik legnépesebb települése – Debrecen és Miskolc – mellett az ugyancsak százezernél nagyobb lakosságú Nyíregyháza mind az utazás időtartama, mind a költségek szempontjából elfogadható távolságra van vonattal is. A sárospataki fürdő fejlesztése, a sátoraljaújhelyi magashegyi sportcentrum olyan programokat is kínál, ami a kisgyemekes családokat is a vidéken tartja több éjszakára. A kulturális turizmus számára a korábbi szabadtéri rendezvények helyett a zárt térieket kellene előtérbe helyezni, mert mi van ha a szabadtérit elmossa az eső. Ami pedig Szerencsen történik, az egy tragédia. Önálló ötletük még nem volt a túrizmus területén, a Vár kihasználatlansága több évtizedes tehetségtelen városvezetés eredménye. Tállyán többet tettek, de amint itt sorolták az is kevés.

[by poros] 2008.12.07. 20:35:02

Két terepjáró között öreg néni próbál átsétálni a 38-as főúton, hogy elköltse pici nyugdíját. Fiatalon meghalt barátom öngyilkos édesapja. A hivatalok mindennapos zaklatásába belefáradt vállalakozók. A szőlőtől menekülő munkások. Gazdagodó jegyzők és polgármesterek. Szegényedő falusi emberek. Kilátástalanság. Reményvesztés. Pusztába kiáltott szavak … Valaki hallja?

espé 2008.12.07. 22:49:46

Erőműtől nem messze lakom, betongyáraktól nem messze lakom, nem tudom , hogy mik vannak még közelünkben, de nincs velük gondom. Egyedül a kávégyártól indulok be, mert amikor kávét pörkölnek, akkor az egész környék kávéillatos, és Én is megkívánom, pedig egy reggeli dupla nálam egész nap kitart.

Nekem az egész úgy jön le, hogy :

1.) Nem tudjuk eladni a tokajit a világban.
2.) Viszont nem jönnek a túristák sem.
3.) De a váci utcában lehet jobbat is vásárolni, mint a tokaji főutcán. (lásd korábbi posztot)
4.) Nem Gyurcsány a hibás, hanem a még nem is üzemelő erőmű.
5.) Az erőműtől elmúlik a világörökség.
6.) Ha nincs világörökség, akkor elmúlik a tokaji aszú.
7.) Ha az erőmű törvényes, szabványos, szabályos, engedélyezett, akkor is nem, mert nem.
8.) Talán, mert „baloldali”?

Esetleg vegyük példának a megyeri hídat. Jobbról is, balról is dugig van. Középen viszont nem lehet lelépni. Akkor tehát le kell zárni?

Tokaj nem úticél, még! De lehetne! Ahogyan többen is említik.
Viszont útba eshet jövet-menet akár Hajdúszoboszlóról is!
Már, ha előzőleg nem bánták meg!
De mi már megtapasztaltuk, hogy e vidéken van, hogy nem terem más csak félédes. És még azt is, hogy más a kínáló hordó, és más a kimérő hordó. Érthető, ha valakit helyben helybenhagynak, akkor az nem rohan a váci utcába tokajiért, nemde?

Mégis! Ennek ellenére!
Konkrét kérdésemre konkrét választ kaptam.
Ezért 075 nálam 100. Kaphattam volna még számtalan másikat is, de nem! Viszont egy is elég nekem.
A többi pedig legyen jellemző a tokaji marketingre.

Azonban, ezzel kapcsolatban muszáj közölnöm az emilen kerengőt:

Hej, ha...

Hej, ha meglenne a szép Nagy Magyar Ország,
Akkor most az EU csatlakozna hozzánk.
Mi lennénk a világ vezető hatalma,
Hozzánk jönne kölcsönért Barack Obama.

De előbb érjük utól az Osztrák Köztársaságot,
Kik többet vesztettek, mint a Magyar Királyságot.
De nem síránkoznak a múltba révedezve,
Hanem tevékenyen, összetartva mennek előre.
/ismeretlen/

Igen!
Tehát Kesergünk, Vagy Teszünk Is!
Tokajért!


Vagy csak az erőmű ellen ágálunk?

Sárfehér 2008.12.08. 10:17:36

Kedves espé,

kicsit aludd ki magad, és próbáld meg összeszedettebben leírni, amit akarsz. :)) Egyet hadd jegyezzek meg, ami "törvényes, szabványos, szabályos, engedélyezett", az még lehet vstagon szar. Mondhatnánk azt is, hogy tele van a temető "törvényesen, szabványosan, szabályosan, engedélyezetten" meghalt (baleset, orvosi kezelés, egészségtelen munkakörülmények miatt, stb.) emberekkel.

Kedves Hegyaljai,

nagyon vártam a hozzászólásodat. Egy megjegyzés: az alsó, ill. alsó-középkategóriás szállás és borétterem hálózat nem önmagában fontos, hanem komoly marketing lehetőséget jelent, a bortúrizmus kapcsán lényegesen lehet (remélhetőleg) növelni a normál kereskedelemben is az eladást. Aki u.i. megkostólja a "katinénik" borát egy kellemes hétvégén, és Pesten, Pécsett, Győrött is kapni, akkor fog még belőle venni jócskán. A felső minőségi kategória az egy külön kérdés, de ott már kitűnő példák vannak.

A nyiregyházi, miskolci, debrecenei szállással kombinált borkóstoló, hát... így azért ki van herélve a dolog romantikája. Csak mint borfogyasztó mondom ezt.

hegyaljai 2008.12.08. 12:11:36

Kedves Sárfehér!
Az egynapos túrista is a túrizmus része, itt gondoltam a környező nagyvárosok autójukat otthon hagyó lakóira.
Sajnos az elmúlt 18 év fejlődése sem teremtett tiszta viszonyokat a családi borelőállítók esetében. Ők a szó igazi ertelmében nem is vállalkozók, hanem inkább "próbálkozók". Megprobálják a családi borelőállítás adómentesége mögé bújva, feketén, bevizsgálás nélkül forgalmazni boraikat. Ez egy pincei Furmint kóstolásnál sem megengedhető, és egyenesen bűn a PET palackos aszúnál. Kevesüknek van esélye tőke nélkül kilépni a szürke, fehér zóna felé, mert ha a bor jó is, már arra sincs pénzük, hogy bevizsgáltassák. Ezt a pénzt egyre kevésbé lehet a helyi eladással előtermteni. Ha nem léphetnek ki a nyilvánosság elé, akkor nem sok hasznuk van a Világörökség címből sem.

ekkerjoz 2008.12.08. 15:14:11

hegyaljai 2008.12.08. 12:11:36

Jelenleg az őstermelő évi 5 millió Forint árbevétel alatt maradva alanya az szja-nak és az áfának, ha el akar adni valamit, kérik tőle az adószámot, nyugtát.
Milyen családi adómentességről tud, érdekelne.
Üdv:EJ

075 2008.12.08. 16:17:44

Ekkerjoz
alanyi jogon saját fogyasztás évi 10 hl/fő ezzel gondolom

ekkerjoz 2008.12.08. 19:28:51

Igen, köszönöm, közben magánban jött válasz.
A tízhektó per fő persze csak a borjövedék alól ad mentességet, de nyilván alkalmas a csalásra.

espé 2008.12.08. 20:43:07

Kedves Sárfehér!

Nem gondoltam volna, hogy valaki még idetekint. Pláne, hogy megválaszol.

„Egyet hadd jegyezzek meg, ami "törvényes, szabványos, szabályos, engedélyezett", az még lehet vstagon szar. Mondhatnánk azt is, hogy tele van a temető "törvényesen, szabványosan, szabályosan, engedélyezetten" meghalt (baleset, orvosi kezelés, egészségtelen munkakörülmények miatt, stb.) emberekkel.”

Ezzel a vastagon említett példázatokkal vajon mit akartál üzenni? Gyalog nem tudom követni. Mert az egészségügyhöz sajnos nem értek. Ezek szabályos bűnügyek, nemde?

De erőmű példázatom viszont van! Amikor a szomszéd polgármester megtudta, hogy megint nincs pénz a szomszéd erőműjének szabályossá, törvényessé stb., alakításához, és határidőmódosítást kezdeményeztek, úgy beperelte a tulajdonost, hogy egyből lett pénz és készült pernyefogó, stb. Ezt és hasonlót a keleti vidékeken is követni lehetne.

Más:
„A nyiregyházi, miskolci, debrecenei szállással kombinált borkóstoló, hát... így azért ki van herélve a dolog romantikája. Csak mint borfogyasztó mondom ezt.”

Én meg mint Szoboszói megszállott, azt tudom, hogy egy hétvégén, a pénteki érkezés és a szombati gyógyfürdőzés után, vasárnap, jó időben, jól esik a nyíregyházi állatkerti séta. Innen lehet Debrecen felé is, Tokaj felé is hazaindulni.
Mondjuk ha Tokajban az eggyetlen megadott címen bejelentkezünk, hetekkel előbb, akkor még az is lehetséges, hogy egy busznak akkor is kinyitnak, ha zárva vannak. Nemde?

ps: törvényes, szabályos, szabványos, engedélyezett, stb címkék az ISO fertőzöttség szindrómái, és elnézést ezekért.

espé 2008.12.08. 21:31:38

Zárójelben:
Mindenki tudja, hogy lehet szalonnát, kolbászt, stb. sütni mikróban, gázon, stb.
Nade! Egész más, ha a kerti, vagy teraszi grillen készülnek!
Tokajit is lehet venni a sarkon, vagy a váci utcában.
Nade! egész más tokajit kóstolni, és venni Tokajban.
Jó lenne erre figyelmezni.

hegyaljai 2008.12.09. 08:52:46

Kedves espé!
Az én felvetésem nem a mikro és grill (magyarul:szabadtüzön) közötti problémát feszegette, hanem, hogy van e a kolbászban disznóbőr, vagy szója. Mert ha van benne, akkor szabad tűzön is sz...

Sárfehér 2008.12.09. 09:35:12

Kedves espé,

bizony, ISO! A minőségbiztosítás sem arról szól, hogy jó dolgok készüljenek, lehet szrt is gyártani, csak pontosan dokumentálni kell, hogy hogy történt. :))

espé 2008.12.09. 10:56:49

Kedves Sárfehér!
Óriási a tévedésed!
Az ISO célja az előírásoknak való megfelelés, és a 0 selejt!
De nyilvánvaló, hogy mindíg előfordulhatnak különböző hibák.
A dokumentáció arra szolgál, hogy meg lehessen ítélni, hogy a termék megfelel-e az előírásoknak és ha nem, akkor meg lehessen tenni azokat az intézkedéseket, amelyek mgakadályozzák a hibák ismételt előfordulását.

Egyébként a kedvenc termékedet is lehet ISO szerint gyártani, ha az arra vonatkozó előírások ki vannak dolgozva, és auditálva vannak.

espé 2008.12.09. 11:15:39

Kedves hegyaljai!
Nem konkréten, csak általánosságban írtam, hogy tokaji című bort bárhol vehetek. De nem szoktam. Viszont, ha pl. Sárospatakról tartok hazafelé, akkor MUSZÁJ megállnom Tokajban a helyi nedű miatt, végett, ért!
Lehet, hogy megbánom, de az nem csak az Én bajom.
De nem adom fel!!!
Ha megint, akkor újból is.


ps: Tokaj nem úticél, még. De hazafelé kiváló megállóhely. Főként, ha jó az időjárás!

hegyaljai 2008.12.12. 20:00:17

Ugyanolyan gyorsan döntöttek, mint az erőműről:
www.echotv.hu/?akt_menu=72&newsid=90783
süti beállítások módosítása