Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Égünk

Botrányos magyar borok külföldön

2008.12.10. 15:00 - Az Alkoholisták

Az elmérgesedett magyar-szlovák viszony sajátos fénytörést ad a hírnek, de aki Tokaj sorsát a szívén viseli, azt sajnos nem érheti teljes meglepetésként: a szlovák hatóságok Szlovákiában forgalmazott tokaji borokat ellenőriztek, és az eredmény gyászos. A tokaji borok megjelölését, minőségét, egészségre való hatását és a földrajzi származás feltüntetését vizsgálták, és az olcsóbb kategóriában a vizsgált borok 88 százalékánál találtak valamilyen hibát. A szlovák földművelődésügyi tárca most állásfoglalásra kérte a magyar felet az észlelt hiányosságokkal kapcsolatban, és egyúttal tájékoztatást vár azokról a lépésekről, amelyeket a Tokaji márkát megkárosító hiányosságok megszüntetése érdekében tett. A folytatásos adok-kapokban most tehát mi magyarázkodhatunk. Ha mindez nem lenne elég, Csehországban Magyarországról származó borszerűséget találtak a Kaufland üzletlánc boltjaiban. A Velezvin Kft. "Rizling vlassky minőségi cuvée bor" névre hallgató oldata 52 százalék vizet tartalmazott.

Címkék: híradó szlovákia csehország tokaj

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr73814293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2008.12.10. 15:16:33

Milyen borok voltak, milyen módszerekkel vizsgálták? Milyen hibákat találtak? Az egészségre való hatás vizsgálata hogyan működik?

Volt ebben valami tényszerűség? Miért kell az FVM-nek állást foglalni egyébként? Mi megy ki egyáltalán Szlovákiába? Ez a kereskedők felelőssége, szerintem.

Vagy csak simán kicsinyes bosszúról van szó?

Türkménbasi 2008.12.10. 15:35:59

Ugyan. Amíg nincs arra konkrét törvényi szabályozás, hogy mi értékesíthető magyar bor néven külföldön addig borítékolható, hogy időről időre szénné égünk.

Egyik barátom nemrég Svédországban járt és találkozott az egyik alkoholárusító üzletben egy olyan üveg borral melynek a földrajzi és fajta megjelölése és fantázianeve mindössze annyi volt, hogy MAGYAR.

Shyr Kahn 2008.12.10. 15:38:59

A bor 90%-a víz, ha jól tudom, de persze biztosan úgy kell érteni, hogy az eredeti 48 egységnyi borhoz 52 egységnyi vizet adtak (gyakorlatilag megduplázták a mennyiséget), ami szégyentelenül magas...

loading 2008.12.10. 16:45:23

Úgy érzem, lehet közel van egy határidő, amíg a szlovákoknak választ kell adniuk a magyar tokaji szabályozás elfogadására. Ezzel a klasszikus eszközzel talán ezt (is) szeretnék kitolni vagy negligálni.
Másrészt aki külföldön jár, nagyon érdekes dolgokat láthat magyar vagy magyar származású borként. Nekem is van Nowy Tomyśl-ban (PL) palackozott tokaji furmintom, 0,5-ös üvegben, magyar címeres szalagot imitáló matricával. Még nem mertem megkóstolni.
Nos: egészségügyi hiányosságok miatt bárkit meg lehet torpedózni. De nekünk is van benne sarunk, hogy könnyen elhiszik mások.

bodorján 2008.12.10. 16:57:11

Borral sosem foglalkoztam, ellenben más élelmiszerek kereskedelmével igen.

Nem vagyok vegyész, de nem tudok olyan eljárásról, amivel ki lehetne mutatni, hogy egy alapvetően víztartalmú folyadék mennyi hozzáadott vizet tartalmaz. Ahogy a múltkori nehézfémes metaanalitikus brit álkutatás, ez a hír is egy kissé gyanús. Az időzítés is érdekes.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2008.12.10. 16:58:46

Sok ilyesmit hallani külföldi ismerősöktől. Pl. legutóbb holland barátaim mondtak, hogy hamisított tokajit találtak valahol és meg is kóstolták és meg is szívták.

Várjunk azonban egy pislancsot, mert szlovák "barátaink" azt mondják, hogy az olcsó kategóriát vizsgálták, és annak 88%-a nem volt rendben. Mit jelent ez? Nem egyetlen féle hamisított borra bukkantak olyan véletlen formán, hanem azt állítják, hogy az olcsó export tokajinak a 9/10-e!!!

Sajnálatos módon a tudosításokból nem nyilvánvaló, hogy milyen "egészségre káros" dolgot találtak és milyen módszerekkel. A földrajzi származás feltűntetése meg különösen érdekes a hazai bortörvény ismeretében.

Számomra sajnos nagyon úgy tűnik, hogy "barátaink" megint ellenünkben próbálják definiálni magukat és növelni identitásukat. Európában nincs másik nép, aki egy másik ellenében határozza meg magát.

No de ne vonjunk le határozott veleményt, várjuk meg mi történik.

075 2008.12.10. 18:31:15

Sírkán neked állat jó lehet hogy a bor 90 %-a víz ehheza megállapításhoz csak gratulálni tudok, zseniális főleg úgy hogy szakmában robotolsz...
ami meg azt illeti ma már ott tartunk hogy alföldi, és más régióbeli, pl Varga pincészet lassan több palackos tokajit készít, persze kimagasló minőségűt, mint a tokaji termelők, és hát ezek a termékek nem arról lesznek híresek hogy mindenki az OBI ba rohan velük mert dicsérettel mennek át.
De számos borvidéki cég is előáll néhány gyöngyszemmel
De ez a szlovák szemétség persze túllő a célon, mi meg engedjük hogy szlovákiában legyen tokaji...
nem melessleg ha jól tudom egy nagy tokaji befektető most csinál szlovákiában egy nag birtokot..
Tud erről valaki?

lala64 2008.12.10. 19:16:29

Sziasztok, olvastam a cikket a Sme napilapban. Kifogások a Tokajival szemben:
- Szinte biztos nem tokaji alapanyagból készült
- hibás alkoholtartalom, nincs megnevezve a palackozó
- Színhiba, gumi és savanyúkáposzta "illat"
Macíková /Tokaj Regnum/ főnöknője szerint a tisztességtelen verseny csúcsa mikor nem tokaji fajtákból készült bort adnak el Tokaji név alatt. Állítólag nem bosszú a 2005-ös balhéra mikoris vissza kellett venniük a 2 puttonyos aszúkat.
Ennyi. Szerintem primitív kereskedői húzás, ami csak árt és senki sem viszi el a balhét.
www.sme.sk/c/4216821/zly-tokaj-z-madarska-chceme-vykazat.html

Borbúvár 2008.12.10. 20:51:47

Hú, lala64, megnyugtató olvasni, hogy nem tokaji tokajiról van szó. De. Én is találkoztam Tokajban katasztrofális minőségű "borokkal". És amíg nincs rendben az eredetvédelem Tokajban, márpedig nincs rendben, addig bárkinek bárhonnan könnyű lesz belekötni. Kedves tokaji borászok, ezért az ügyért pedig nektek kell tenni! Az azért szerintem SZÉGYEN, hogy a világ egyik legkülönlegesebb borvidékén nincs normális rendszer. Ott a villányi, szekszárdi példa! Az baromira kevés, hogy én szeretem tokajt, és a közelgő ünnepek alatt pár üvegnek a fenekére nézünk családilag...

csabi_sk · http://burdavin.signalsoft.sk 2008.12.10. 20:51:57

Az utobbi idoben /mivel a felvideken lakom/ en is felfigyeltem ezekre a borokra a kereskedolancok pultjain es pont az emlitett hianyossagok miatt /nem volt feltuntetve a palackozo ceg neve/ nem is vettem beloluk. De hajjak meg, holnap veszek egyet, mert kivancsi vagyok a kaposzta bukera. Nem tudom, van e lehetosege a magyar illetekes hatosagoknak ellenorizni az exporta iranyulo palackokat, hogy tenyleg a megadott helyrol szarmaznak-e? 075-os megjegyzese, hogy miert engedjuk, hogy Sknak is legyen tokaji bora, ugyanolyan ellenszenvet valt ki belolem, mint a hejszlovakok beszolasai a Sk-i forumokon a temaval kapcsolatban. A tema mar leragott csont, a kompetenseknek kellene mar vegre lepni mind a ket oldalon. Az olaszrizlinges kuvevel szerintem meg nincs semmi gond, hisz egy kuvenek az a lenyege, hogy tobb fajtabol alljon ossze, jelen esetben ugye olaszrizling meg viz...

075 2008.12.10. 22:28:47

Kedves Csabi SK!
A vannak szlovák rokonaim, megjehgyzésem nem ijen irányba tettem, es azt is tudom hogy az ott élő magyarok magyaroknak érzik magukat és ez így van jól.
De azt is tudom mert én is kostoltam az ott termo borokat, hogy azok nem azok.
Nem mintha a Velezvin bora tokaji lehetne...

Shyr Kahn 2008.12.11. 01:09:21

075! Miért gondolod, hogy a szakmában robotolok? Semmi közöm nincs szakmailag a borokhoz, a borászathoz, a szőlészethez, a borkóstoláshoz. Én csak hobbi szinten űzöm a borkóstolást, de amit írtam nem hülyeség, még ha annak tűnik is. A bor valójában 90%-ban víz és etil-alkohol (na jó az utóbbi elmaradt az előző hsz-emből elismerem :), de gondolom a legutóbbi adok-kapok után vártad mikor köthetsz belém. Most sikerült. Grat hozzá). A víz a borban jóval több, mint 52%, szóval nem olyan egyértelmű a cikk erre utaló mondata, mint gondolnád.

075 2008.12.11. 08:03:42

Ezt ne vedd kötekedésnek, de a 90 % víz esetében az már a kisfröccs,a javítás után mán jó.

Labancz 2008.12.11. 08:33:07

Türkmenbashi: Megnyugtatlak, nincs svédországi alkoholüzletben "Magyar" fedőnevű "bor". Csekkoltam.
Ha tényleg igaz, amit a szlovákok állítanak, akkor nagyon szomorú a helyzet.
Az itthoni boltokban is elszaporodtak az olyan Tokaji borok, ahol a termelő neve helyett csak a HXXXX számot lehet látni. Persze, biztos ki lehet deríteni, hogy éppen melyik borászat fut az aktuális fedőnév mögött. De ez nekem olyan Ságvári Endrés utóérzetet, a borásznak meg elég sok szégyenkeznivalót ad. Persze,lehet a kereskedőket okolni mindenért, ezért is. Igen, tudjuk, hogy vannak olyan kereskedők, akiket csak a pillanatnyi haszon érdekel. De a borászok között van olyan, aki így van bekötve, hiszen ezek a "borok" valahol el kell készüljenek. Egy szó, mint száz, bűzlik sokminden a magyar borvidékeken. Én úgy látom, igenis hasznos, hogyha jönnek olyan hírek, amikből megtudhatjuk, hogy valahol bebukott egy-két pocsék minőségű magyar bor. Sok-sok munkája van abban a magyar borászoknak abban, hogy külföldön rossz híre legyen a magyar boroknak!

Krisztina (törölt) 2008.12.11. 10:20:06

A tegnapi cikk utan vartam ezt a posztot. Szeretnem megkerni az Alkoholista szerkesztoit, kostoljak vegig ugyanazokat a borokta, maiket a szlovakok es minositsek. Valahol nyilvan hozzaferheto a lista.
Kedves 0.75, en nem vagyok borasz viszont termeszettudomanyokkal foglakozom, laborban. Kerlek szepen, vilagosits fel, hogy akkor mibol is all a bor, ha nem viz+cukor+alkohol+iz es illatanyagok. Nem kotekedni akarok, hanem tudni iszeretnem, mert en is kapasbol azt mondanam, hogy a szolole, amibol keszul, javareszt viz+cukpor, amely utobbi aztan a kemiai atalakulas soran reszben etanolla alakul. Tehat?
Egyebkent szerintem is kicsinyes es primitiv huzas, hogy megtamadhato legyen a dontes a tokaji nev hasznalatarol. Szanalmasak.De hogy ebben a szep orszagban nincs egyetlen olyan politikus sem, aki kiallna a magyar erdekek mellett, ez az, ami igazan szanalmas.

Shyr Kahn 2008.12.11. 10:23:07

Nem vettem kötekedésnek. Egyébként tudtad, hogy az emberi test víztartalma kb. 60-70%?

Kerestem anyagot, ami alátámasztja a kijelentésem:
www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1999/9945/osszerakhatoe/sszerakh.htm

Az első bekezdést érdemes elolvasni. Ha sulinetes anyag kicsit gagyinak tűnik (szerintem nem az), akkor még egy:
www.okm.gov.hu/letolt/okev/doc/erettsegi_2008/k_kemiamagyar_08maj_fl.pdf

Innen meg az első Esettanulmány első bekezdését ajánlom figyelmedbe.

vargabalint_VBA 2008.12.11. 11:18:05

Re:075

Megjegyzem, a Varga Pincészet nem _készít_ Tokaji bort, hanem bort vásárol Tokajból, amit palackoz és forgalmaz.

075 2008.12.11. 12:03:17

kedves Vargabálint!
Sajnos rosszul fogalmaztam, tény hiszen a Varga pincészetnek nincs szőlője ha jól tudom, de nem szándékosan használtam e pincészet nevét csak tegnap egy multiban pont ezt láttam
Kedves Krisztina!
A bor áll alkoholból, ami ugye 9-15 tf% között alakul, ezenkívűl némi cukor némi glicerin némiapróság, attól függően hogy mijen "gyártmányú", így a 90 % az egy kicsit laza, én úgy fogalmaznék alföldi lapos 85% aszú essencia 70% átlagban 80% szerintem
Kecves Sírkán!
Mint utóbb kiderült ez az arány nálam magasabb mármint atest vízaránya, mert nekem az agyam hején is az van már..

t f 1 (törölt) 2008.12.11. 12:53:18

Úgy tudom, Veleznél durva palackozási hiba történt, de én már inkább nem mondok semmit......

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2008.12.11. 15:08:23

Már én is vártam a postot, mivel az eredeti hírt az MTI-nek sikerült össze-vissza lefordítani.

Csak a lényeg:
17 alacsonyabb kategóriából 15-nél volt hiba, míg 15 felsőbb kategóriájúból 9-nél.

Azt, hogy ebből mennyi a címkehiba és mennyi a hamis, nem derül ki.

megjegyzés 2008.12.11. 17:32:41

Shyr Kahn, tkp. igazad van, ha 52% víz, akkor 48 % alkohol !!!!!!!!!!!!! lehet, nem is bor volt, hanem ehhte ungarisse vodka...

esencia 2008.12.11. 17:45:43

Kedves Alkoholisták!
Sikerült tökéletesen összekevernetek a cseh és a szlovák ügyet, ezért Ti vagytok a felelősek. Próbálok egy kicsit rendet csinálni a fejekben.
A Csehországba szállított magyar borról a hatóság azt jelentette ki, hogy hamisítvány, és ezt a citromsav tartalom bizonyíthatja. Valóban hibás a fordítás a víz arányával kapcsolatban, mert ha a borban lévő víz 52 % nem a mustból származik, az akkor tényleg nagy gáz!!
Tanulságos azért az is, hogy semmi „ártatlanság vélelme”, semmi első-, másodfokú határozat, meg bírósági fellebbezés kivárása, amely a béna magyar közigazgatás jellemzője, hanem durr bele a közepébe!!
Fontos azt is tudni, hogy ami Csehországba vagy Szlovákiába megy, az nem export, azt nem kell külön bevizsgáltatni, tehát az egyik raklap bor megy a madarastescoba, a másik Csehországba. Az EU szabályok szerint a palackozó üzem neve helyett feltüntethető annak az engedélyszáma is. Ez elérhető következő helyen:
www.bormin.hu/index.php?akt_menu=146
Ennek az oka, hogy a neves pincészetek végezhetnek bérpalackozást, vagy egyes borukat „secondary brand”-nek tekintik, és ezért nem adják hozzá a nevüket.
A szlovák ügyről majd a magyar hatóságok fognak kapni tételes tájékoztatást, és azt majd tételesen, vagy részlegesen nyilvánosságra fogják hozni, vagy cáfolni fogják. A dolog lényege nem ez. Az itt emlegetett Macik birtok magyar szőlőt vásárolt 2008-ban, és gondolom az „Slovenské Tokajské” néven fogja forgalmazni. Erre tárgyi bizonyítékom van!
Azért az tényleg az arcátlanság csúcsa, hogy miközben a szlovák hatóságok az EU-Szlovákia-Magyarország megállapodás ellenére nem hajlandók átvenni a magyar tokaji szabályozást, ugyanakkor arra hivatkozva kritizálják a magyar tokajit, és nem csak címkézési, analitikai szempontból, hanem érzékszervileg is. Mi, aki rendszeresen kóstoljuk a szlovákiai tokaji névbitorlók borait, még egyszer sem vetemedtünk arra, hogy azokról szubjektív érzékszervi véleményt mondjunk. Ez már nem bor ügy, sikerült belőle politikai ügyet csinálni. És ahogyan tudjuk, itt már csak a fohász számít: A mi Istenünk mentse meg a bor ágazatot a belügyeibe beleavatkozó politikusoktól!!!

espé 2008.12.11. 19:42:53

Ha jól értem, akkor magyar előírások szerint kifogásolnak magyar tokajit. Érdekes.

csabi_sk · http://burdavin.signalsoft.sk 2008.12.11. 21:51:54

Kedves esencia,
szerintem a cikkben sehol sincs osszekeverve a ket ugy... Az elso meg masdofoku meg nemtomhanyadfoku birosagi hatarozatokrol csak annyit, hogy itt elelmiszerrol van szo, tehat itt nem lehet gatyazni es honapokig varni egy hatarozatra. Ha a labor kimutatta, hogy az aru "gagyi", akkor le kell szedni azonnal a polcokrol.
A tokaji dologgal kapcsolatban felhoztad a Macik ceget (amit csupan te emlegettel, senki mas...), hogy szolot vasarolt magyarorszagrol. Mikoze a ket dolognak egymashoz? Nyilvan a gazdak mar nemtudtak mit csinalni a szolejukkel, hogy kenytelenek voltak eladni a szlovak oldalra (azert itt meg kell jegyezni, hogy tokaj szlovakiai resze is elsosorban magyarok lakta terulet, tehat nem az ellenseget kell latni az ottani boraszokban...). Targyi bizonyitekod meg szerintem nincs arrol, hogy hogy fogjak forgalmazni a bort, hiszen Te magad is csak gondolod, hogy igy lesz. Azert senki felre ne ertse, nem akarom en a totokat vedeni, hisz kaptam toluk eleget az eletben magyarsagom miatt, de nemkene az itteni boraszokrol nevbitorlokent beszelni, hiszen egy adott foldrajzi tenyrol van szo. A szabalyok nembetartasa meg mint irtam a kompetensek dolga lenne, de sajna ok inkabb a sajat zsebeik tomesevel vannak elfoglalva, mindket oldalon...

csabi_sk · http://burdavin.signalsoft.sk 2008.12.11. 22:03:02

Megcsak annyit, kedves Espe,
nem jol erted, ugyanis a tokaji borok keszitesere nalunk is ugyanazon eloirasok ervenyesek.. Sajnos mindket oldalon vannak es lesznek emberek, akik hanyagsagukkal es mindenfele alazathijan egy kis plusz penz erdekeben egy perc alatt kepesek tonkretenni evszazadok alatt felepitett markanevet /tokaji, magyar paprika, stb/.

espé 2008.12.12. 05:46:36

Kedves csabi_sk!
Idézem esenciát: Azért az tényleg az arcátlanság csúcsa, hogy miközben a szlovák hatóságok az EU-Szlovákia-Magyarország megállapodás ellenére nem hajlandók átvenni a magyar tokaji szabályozást, ugyanakkor arra hivatkozva kritizálják a magyar tokajit,...
Mintha mások lennének az előírások a két országban.
( Az Inforádió szerint szlovák előírások alapján tevékenykedtek. )
Mindenesetre betartották magyar közmondást: aki keres, az talál.

esencia 2008.12.12. 08:22:54

Kedves csabi_sk!
Valóban Macikot csak én idéztem, de Macikova nyilatkozott fentebb.:)
A névbitorlás a következő két magyar helyesírás szerinti szóra vonatkozik:
TOKAJ, TOKAJI. A cégek felének a nevében szerepel. Tíz forgalmazott borukból 8 cimkéjén a TOKAJ, és a TOKAJI kifejezések 4-5 méterről olvashatóak, míg a jogosan használható Tokajske vyber stb, csak kézbe véve. Ez a névbitorlás.
Egyébként tárgyi tévedés azt állítani, hogy ahatár mindkét oldalán ugyanazok a szabályok érvényesek az előállításra, hiszen ha csak az eredet garancia, a helyszíni ellenőrzést vetjük össze, nagy az eltérés.

Türkménbasi 2008.12.12. 15:12:31

Kedves Labancz!

Iagazad van, pontosítok is. Finnországban történt az eset.
A barátom egy finn-svéd cégnél dolgozik, én emlékeztem rosszul, hogy melyik országban futott össze a "MAGYAR" borral.
Viszont a finn példát BZoli sajnálatosan meg is tudta erősíteni.

muskotály küvé 2008.12.12. 22:24:40

1. A szlovák boltokban kapható magyar borok kritikán aluli színvonalat sejtetnek, amolyan szovjetexportosan néznek ki, amilyeneket még az osanban sem látni. (Nem tuom, OBI látta-e őket.). Nem kivételek ez alól az ún. tokajiak sem - tehát könnyen előfordulhat, hogy nem tévedtek a szlovák ellenőrök.

2. Szlovákia be akarja bizonyítani, hogy Tokajit is jobbat tudnak, mint mi hülye magyarok, ez is nyilvánvaló. Értem én, hogy magyarok laknak ott is (bár a legismertebb termelők nem magyar nevűek - magyar névvel valószínűleg nem lennék annyira népszerűek), de mégiscsak másodosztályú dűlők, és tudomásom szerint a szlovák szabályozás mind a terület, mind a borkészítés területén eltér a magyartól: a "tokajsky oblast" lényegesen nagyobb, mint a történelmi tokaji borvidék határon túli része, és pár éve még 2 puttonyos aszú is létezett.

Tehát bicskanyitogató a szlovákok arcátlansága, hogy felhánytorgatják, a magyar szar tokajik rontják az ő jobb tokajiajik piacát, de az alapállításuk valószínűleg igaz. A hegyközség rohanjon át néhány hipermarketbe, vegyen pár palack hazai tokajit, és tegye meg a szükséges intézkedéseket.

espé 2008.12.12. 22:46:03

Az egy db szlovák szóvivő által ismertetett hírben, nem a hegyközség kirohanását, hanem a magyar hatóság intézkedését igénylik. Ez lehetne pl. az, hogy a magyar fél szóvivője kétségbe vonja a gyanúsításokat, vizsgálatokat, eredményeket, és felajánlja, hogy szlovák költségen kiszáll az OBI, ellenőrzi, vizsgálja és végigbírságolja a szlovák boltokat.

EGO 2008.12.13. 20:55:54

A cseh hírt (ami ezek szerint a Velezvines), most olvastam a decemberi Eszenciában. Érdekes, bár a forrást ezidáig gyanúsnak véltem... Ezek szerint igaz. A fentebbi "durva palackozási hibára" csak annyit reagálnék, hogy nálunk ilyen (bár történt) nem hagyhatta el a kaput.
Az OBI engedélyt, illetve az intézet visszaminősítési (összevetési) feladatát szintén felvetném, hiszen ennek az intézménynek is "hozzá kellett járulnia" az export OBI engedély kapcsán mindezen tevékenységhez. Valóban kár összemosni a szlovák esettel a dolgokat, hiszen mindenki tudja, ez utóbbi jelen pillanatban inkább politika, mint valós ügy.
Mindazonáltal a történelmi borvidék (Szőlőske és Kistoronya melletti szőlőterületek)kisebb, mint amiről a tótok jelen pillanatban Tokajit állítanak elő, ez tény.
Sajnos, amíg nem rendeződik a borvidék sorsa, addig viszont ránk vonatkozik az alkoholisták által megalkotott cím: ÉGÜNK...

imag 2008.12.16. 11:05:24

"Hú de fincsi, nehogymá büszkék legyenek rá, legyen minden xar ami magyar és ezt sulykokjuk is bele a tizenéves naív generációba. Az lesz a jó szlovák aki útál mindent ami magyar. A végén még belekóstolnak és azt merik mondani, hogy ez tuti. Neeeee! Az nem lehet!

Srácok odaát: találjátok már meg magatokat! Lexarom, hogy mit csináltok, de nyugodjatok már bele, hogy a magyar királyság részei voltatok több mint ezer évig és hogy a nyelvetek csak egy cseh tájszólás. Találjatok már valami pozitívat magatokban, legyetek rá büszkék és erősítsétek azt. A gyűlölet primitív öröm.

espé 2008.12.16. 14:52:05

Imag: a gyűlölet negatív öröm, ahogy a kommented szerint is bizonyítod.

imag 2008.12.16. 14:59:17

Negatív vagy primitív... mindenesetre könnyű gyűlölni. Édes szenvedés, mint a duzzadt ínyt nyomkodni míg ki nem esik a fogunk.

imag 2008.12.16. 15:47:45

Espé: amit az én szavaimban látsz az nem gyűlölet. Az inkább növekvő türelmetlenség és düh amit a magyarokra zúdított negatív energiák keltenek. Nap mint nap erről hallok, és csak azon töprengek, mit rosszat tettem én, mi jogon vetnek meg engem aki atyafiainak gondolta őket. Miért próbálják lerombolni azt amire büszke vagyok. Biztos vagyok abbban, hogy e borhistória mögött is valamiféle vélt nemzeti érdek tudattalan kivetítése rejlik. Mint ahogy sok lelki zavarnak a tudatosítás, a felszínre hozás lenne a gyógyszere. Nekünk is szembe kéne nézni közösen a múlttal és nem füsterőművet építeni a Tokaji borvidék mellé vagy leállítani a közös vízerőművet. Bahh, Asszem topikot tévesztettem.

espé 2008.12.17. 08:44:12

Azért ez jó topik.
Lehet véleményezni, és olvasni mások véleményét erről, vagy arról.
Tehát, ahogy írod, büszkének kell lennünk arra, hogy nálunk terem a borok királya , a királyok bora.
A türelmetlenség, a düh, és a gyűlölködés mit változtat ezen?

napoletano 2008.12.17. 16:57:21

Olvasva a visszajelzest, nemt udok szabadluni a javaslattol, hogy legkozelebb legyetek szivesek pontosabb informacioakt kozreadni: ki, mikor hogyan? Egy ilyen iras ui. biztosan, hogy elszabaditja az irasingert tobbekben, olykor meg olvasas elott, ill. kesletetett az olvasas es megertes kozotti kapcsolat. Ha meg nem lehet kideriteni, hogy mirol is van ugy igazan szo, akor nem erdemes megirni...
Pl- milyen "egeszsegre valo hatast" mertek? Milyen aranyban volt kifogas a cimkezes, ill. erzekszervi hibak ellen? stb.
Mindezek nelkul az iras hasznalhatatlan, es haszontalan. Gondolom, nem alt. frusztraciolevezeto funkcioja van a blognak.

jorda 2008.12.24. 14:39:06

Ügyesek a tótok!
Ismert a mondás: a legjobb védekezés a támadás!Még akkor is ,ha semmi alapja sincs.

Ugyanakkor a "nagyhatalmú OBI" vezetésének,vagy az FVM-nek hol az azonnali reagálása,válasza?

hegyaljai 2008.12.26. 16:12:24

Kedves jorda!
Ez nem azonnali reagálás, mert a szlovák kifogások megismerése előtt megvolt a kóstoló, de tanulságos:
hvg.hu/hvgfriss/2008.51-52/200851-52_A_HVG_KARACSoNYI_BoRTESZTJE_Mi_van_a_poh.aspx

hegyaljai 2009.03.02. 11:24:54

hvg.hu/hvgfriss/2009.09/200909_BoRVITAK_KIVuLBELuL_Kihuzzak_a_dugot.aspx
A HVG információi szerint a magyar fél keményebb álláspontot vett fel.
süti beállítások módosítása