Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szerelemcsütörtök, babszerda

Torkosra boros

2009.03.19. 07:08 - Az Alkoholisták

Kaptunk egy sajtóközleményt egy úttörő kezdeményezésről. Örömmel tesszük közhírré. Idén először rendezi meg a Borszerda programot a Magyar Bormarketing Kht. Az akcióhoz csatlakozó vendéglátóhelyeken 2009. április 29-én minden magyar bort és pezsgőt féláron lehet rendelni. Ezenkívül minden főétel mellé egy pohár bor grátisz jár a ház borából. Az akcióhoz borkereskedők, taxi- és pótsofőrszolgálatok, valamint a METRO áruházlánc is csatlakozik.

A Magyar Bormarketing Kht. idén először rendezi meg a „Borszerdát”, az immár hagyományossá vált Torkos Csütörtök mintájára. A Borszerdára a Nemzeti Bormarketing Program keretében kerül sor, 2009. április 29-én.

Az akcióhoz csatlakozott éttermekben és vendéglátóhelyeken a Borszerdán egész nap, minden ’à la carte’ kínálatban szereplő magyar bor és pezsgő 50 százalékos kedvezménnyel rendelhető. Ezenkívül minden főétel mellé egy pohár grátisz jár a ház borából. A csatlakozás feltétele az eseményt megelőző héten használt ’ à la carte’ itallap (borlap) megtartása és az 50 százalékos kedvezmény megadása minden magyar borra és pezsgőre. Külön erre az alkalomra készített „Borszerda borlappal”, azaz szűkített borsorral nem lehet részt venni az akcióban.

Az esemény kiemelten fontos a magyar bor fogyasztásának ösztönzése szempontjából – mondta el Szabó Borbála, a Magyar Bormarketing Kht. belföldi programmenedzsere, aki hozzátette: az akció célja, hogy a mértékletes, minőségi borfogyasztás növekedjen, elsősorban a gasztronómiában.

A WSET Nemzetközi Borakadémia tapasztalata szerint a magyarok számára az étteremben történő italválasztásnál az ár a leglényegesebb szempont. Az emberek az étteremben az italon igyekeznek spórolni – mondta el az intézet igazgatója, Sinkó Krisztina. Egy éttermi étkezésnek a bor is ugyanolyan fontos része, mint az étel: nem az kérdés, hogy igyunk-e valamit, hanem az, hogy milyen bort válasszunk. Itthon arra kell felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy az ételek legmegfelelőbb kísérője a bor, és hogy – persze a pénztárca függvényében – ne féljenek kísérletezni – mondta Sinkó Krisztina.

Éppen ezt igyekszünk elősegíteni a Borszerda akcióval, amelynek sikere reményeink szerint a Torkos Csütörtökéhez lesz fogható – tette hozzá Szabó Borbála. A Borszerda kommunikációs partnere a Magyar Turizmus Zrt.; az eseményhez borkereskedők, taxi- és pótsofőrtársaságok és a METRO áruházlánc is csatlakozik. A regisztrált éttermek listája és az eseménnyel kapcsolatos minden további információ elérhető az esemény folyamatosan frissülő honlapján.

 

Címkék: híradó borszerda

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr851011161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chateautorres 2009.03.19. 09:23:01

És ha sikeres lesz, talán el lehetne gondolkodni a magyar vendéglátósoknak a jelenleg alkalmazott borárazáson.
Nem kell messzire utazni, hogy a hazai viszonyokhoz képest megtapasztalhassuk, mennyire nem jellemző a 3-szoros, 4-szeres borár alkalmazása a bolti árakhoz viszonyítva.

alföldi merlot 2009.03.19. 09:29:54

@chateautorres: Szívesen olvasnék arról, hogy Magyarországon hol vannak olyan éttermek, amelyekben jó a borválaszték és az árak láttán az ember nem menekül az ásványvízhez.

peer_gynt 2009.03.19. 10:18:43

@alföldi merlot: nem szeretném, hogy reklámnak érződjön, de ha már kérdezted, akkor Szentes, Galéria Étterem. Igaz vidéki kisváros, nem lehet bp-i éttermek árképzését alkalmazniuk egyébként se, de kb 60-70%-kal dolgoznak. Választékból néhány példa: Nyakas, Frittman, Juhász testvérek, Gere, Malatinszky. A város másik komolyabb borlapjával rendelkező étterem kb 120-150%-kal dolgozik.

kaazmeer 2009.03.19. 10:27:00

@alföldi merlot: M étterem a Kertész utcában. Bortársaság, Veritas a beszállító és az árak még szerényebbek, mint a Bortársaság saját éttermében...

töppedt 2009.03.19. 10:28:27

A legjobb borválaszték amivel eddig találkoztam a Kistücsök/Balatonszemes. Az árképzésére nem emlékszem de lehet hogy ha figyelek rá az ásványviznél kötök ki.

chateautorres 2009.03.19. 10:37:45

@alföldi merlot: Nehéz feladatra kértél fel, amit nem tudok megoldani. Nem vagyok egy étteremkritikus, aki naponta ül be kontrolálni a magyar valóságot, de sajnos nem nagyon adatott meg az utóbbi időben, hogy fellelekesedtem volna egy borlap láttán. (Emellett az hogy a Balaton mellett lakom, szintén "súlyosbítja" a helyzetet.) De reménykedem, hogy a mi vendéglátósaink is hamarosan rájönnek, hogy ha egy 1500 Ft-os portugieseren nem akarnak 2000 Ft-ot keresni, akkor a vendég végigeszi a menüsort, s még eladhatnak (természetesen tisztességes árréssel) egy desszertbort is.

chateautorres 2009.03.19. 10:52:07

@töppedt: A Kistücsök étterem ma már nem egy egyszerű útszéli étkezde, ezt a helyet a "művelt alkoholista" már más szempontok alapján választja ki a vasárnapi ebédhez, s annak ellenére, hogy a megjegyzésed az árképzésére tökéletesen igaz, ide azért bejárunk majd máskor is. De van az országban bőven olyan hely, ahol a borárakat hasonló módon kalkulálták, a "körítés" pedig hagy kívánnivalót maga után...

alföldi merlot 2009.03.19. 10:53:24

@chateautorres: Minthogy nem vet föl a pénz, kénytelen vagyok alaposan odafigyelni az árakra. És Toszkánában mindig megdöbbenek azon, hogy kedvenc éttermeinkben az általam ismert legjobb bolti árakhoz képest is csupán 15-20 százalék az eltérés. Ennek az a következménye, hogy bátran rendelünk bort, és mire az étel érkezik, már igencsak éhesek vagyunk, és ahogy jönnek az újabb palackok, úgy támad újra az étvágyunk. Így aztán mindenki jól jár, végigesszük az étlapot és virágos jókedvünk támad.
Itthon feszengve kortyolgatom a jéghideg ásványvizet. (A Kistücsök nálam is pozitív példa, de nem sok összehasonlítási alapom van, ritkán járok itthon étterembe.)

Fűrészpor 2009.03.19. 11:02:09

@alföldi merlot: Én is mondok egyet: Pizza Sarok, Encs! honlapja nincs ne is keressétek, reklám semmi mégis mindig fullon van. Olasz pizzák, nagyon jó egyéb ételek, saláták, szárrnyasok és persze a csülök ami miatt odamentem, ugyanis szájhagyomány útján erról ódákat hallottam. A borárakról annyit hogy 2006 Szepsy birtok Furmint 4 ezer párszázforintért (tehát kisker polci áron), mellette szintén jó Orosz Gábor borok, akár pohárra is.Ja és mivel négyen végigettünk egy sort a Furmint kiséretében, a desszerthez kaptunk ajándékba egy kis Szepsy által készített desszertbort amit szerintem a jófajta pesti helyek 10 rugóért tennének ki a borlapra...

chateautorres 2009.03.19. 11:29:24

@alföldi merlot: Tökéletesen egyetértek azzal, amit írtál. Saját tapasztalataim is ezek, még olyan idengenforgalmi szempontból extrém szélsőséges helyen mint Velence, az ételárakhoz viszonyítva reálisan és megfizethető módon árazzák a borokat.
Az elmúlt években volt szerencsém turistáskodni több európai országba, és általános tapasztalatom volt, hogy a boltban 8-10 eurós bort ihatsz az étteremben 13-15 euróért. (Lehet, hogy prémium boroknál ezekben az országokban is torzul ez az arány, de hát nem ihatunk minden ebédhez Brunello-t.)

vörös és fehér 2009.03.19. 11:40:45

A másik dolog, amit nem értek, hogy még jobb, nevesebb étteremk is előfordul, hogy poharazni szinenként (fehér, rozé, vörös) 1, max 2 bort lehet. Ráadásul milyeneket! Így aztán ha ketten megyünk, pláne ha az egyikünk vezet is, lehetetlen feladat végigkísérni borral a menüt.
Amúgy a már szőrmentén említett BT-s étteremben, a Klasszban még elfogadható árak vannak, emlékeim szerint az Olimpia sem dolgozik veszett magas árakkal, s a Gold bisztró is korrekt a magyar valósághoz képest.

e_easy 2009.03.19. 11:46:01

Engem az foglalkoztat, hogy milyen erdeke fuzodik a vendeglatosnak a 3-4szeres arhoz (a fogyaszto elrettentesen + a beszerzesi tarolasi koltsegek megsporolasan kivul). Hosszu tavon nem hiszem h nagyobb a haszon nehany tobbszoros aron eladott palackon mint tobb, de realis arazasu tetelen. Ennek ellenere tartja magat ez a mentalitas es es felek tole h van valami hatter motivum amirol nem tudok.

KF 2009.03.19. 12:49:37

Ha 50% kedvezményt adok, már bukok. Torkos csütörtökhöz hasonló parasztvakítás az egész.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.19. 13:53:45

Lehet ez is úgy végzi, mint a Torkos Csütörtök: féladag féláron, gyengébb minőséggel. Majd öntenek a borhoz egykis vizet.

Az olyan éttermi borlap, ahol Gere, Malatinszky és a szokásos egyebek feltűnnek (ie. Bock, Vylyan, stb.) egy jó közepes szintű borlapnak felel meg. A gondosan, szakértelemmel válogatott borlapon fel kellene, hogy tűnjenek a minőségi hazai terroir és kézműves borok is. Minimum várnám, hogy Tóth Sándor, Orsolya, Buttler, Villa Tolnay, Szepsy, St. Andrea, Demeter, Ráspi, stb. és társaik megjelenjenek egy igényes borlapon.

Nézzetek szét pl. a Maligánban (csak március végéig van a Litauszki Zsolt, így érdemes gyorsan menni, utána az egész étterem változik), vagy az Olimpiában. Ez utóbbi helyen - a Maligánban NEM - tapasztaltam Mo-n hozzáértő és közben kellemes sommelier kiszolgálást. Annyi fene sommelier van ebben az országban (ld. sajtó) és egyik sincsen sehol, amikor ott a villa a kezedben! És ha van is, szakértelem nélkül, össze-vissza ajánl borokat a kajakhoz (random).

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2009.03.19. 14:21:46

Szerintem első körben le kellene mondani a magukat igényesnek árazó helyeken arról hogy egyetlen kereskedő itallapjáról árulnak.

akov: ezeket soha nem fogod egy itallapon látni.

A Gold bistro, az Olimpia, a Klassz és az M is nagyjából 100%-os uplifttel dolgozik, ami elég ahhoz hogy az átlag magyart elriassza, ehhez képest a költségesebben sourcingoló (és más súlycsoportos) Costes 150%-a nem is annyira felháborító.

Én már attól is könnyekig hatódom hogy az Olimpiában ingyen az asztalomra vágják a szódavizet.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.19. 16:03:15

@dummyname: a Maligánban ezek megvoltak, azt hiszem Demeter és St. Andrea kivételével. Azért írom, mert ez nagyon-nagyon ritka.

takács bálint - zsebtévé 2009.03.19. 16:40:46

Tolcsván az Ős Kaján. www.oskajan.hu/borok

Nálunk Szatlingrádban van 1 étterem, ahol havonta van v.melyik pincészetnek vagy borásznak kostoltatása. Utána 1 hónapig van tőlük 2 féle bor valamivel bolti ár alatt, kimérve és elvitelre is.
A konyha sajnos átlagos, a borlap is - szokásos árréssel, enni így csak azért eszem, hogy ihassak. Mindenesetre sok mindent próbálhat a proletár baráti áron.

takács bálint - zsebtévé - sztalingrád

muskotály küvé 2009.03.19. 17:42:00

Lehet, hogy a kereskedőket kéne először megkeresni, ha ők adnak kedvezményt, a tőlük vásárló éttermeket aztán könnyebb lenne rávenni az akcióra.

a boltos 2009.03.19. 21:21:58

Érdemes megnézni egy Budapesten kívüli (Solymári) "vendéglő" borlapját! Nemcsak Budapest bármelyik belvárosi éttermében állná meg a helyét, de egy korrekt külföldi étteremben is meg tenné ugyanezt. Egy kis ízelítő a termelőkből a teljesség igénye nélkül:

Királyudvar, Szepsy István, Demeter Zoltán, Bott Pince (Tokaj), Nobilis, Degenfeld, Hollóvár, Konyári, Légli, St. Andrea, Bussay, Bott Frigyes, Bock, Gere, Gál Tibor, Buttler, Weninger, Ráspi, Takler, Tiffán.

Weingut Eymann, Maison Leroy, Domaine Huet, Nicolas Joly, Pierre Frick, Cloudy Bay, Aubert de Villaine, Antinori

És a konyha is kiváló!
Sajnos legtöbbször többet is iszom a kelleténél amikor ott eszem...

A Stefike 2009.03.19. 23:05:03

"Torkosszerdát" a vendéglősöknek????
Parasztvakítás II. part!
Üdv a szervezőknek, a pult másik oldaláról!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.20. 09:51:00

@a boltos: Innen gratulálok nekik, jó borlap. A beszerzési forrás nyilvánvaló. :)

Kiváncsi lennék, hogy hogyan mennek ezek a borok, mert éttermi áron ezek horribilisek. Kiváncsi lennék egy Leroy-t ki vesz meg Solymáron... :)

A Stefike 2009.03.20. 10:43:29

@akov: Én már láttam az említett helyen Leroy-t fogyasztó embereket!
És az ára nem olyan gáz!
Nézd meg a borlapját, rajta vannak az árak!

muskotály küvé 2009.03.20. 16:41:39

Az Aranykoronában én is voltam. Szerintem nagyon kellemes hely, nagyon jó (tényleg odafigyelő, nem alamuszi) kiszolgálással, látszik hogy adni akarnak a vendégnek. Ha az étlap le tudná vetkőzni a szokásos problémát, és nem kerülne rá a fagyasztóban lévő összes alapanyag összes kombinációja, még jobb lenne.

Farky 2009.03.21. 22:00:01

@a boltos:
Bántás nélkül, de 10 oldalas étlap? Ebből szerinted mennyi készül valóban frissen?
Példa:
Az őzfilét ebben te megismered?
"vörösboros, libamájas, erdeigombás, áfonyás, borókás"? Ez öt! nem kimondottan háttérbe húzódó hozzávaló és akkor szegény őz még sehol sincs. Szerencse, hogy tejszín nem jár hozzá... vagy reszelt sajt.

Ilyet meg, hogy rántott bélszin még életemben nem is hallottam.

Félreértés ne essen, fateromat szembrebbenés nélkül ide küldeném. :)

Sejtésem szerint, akik igényelnék -még kétszeres áron is- a borokat az étkezésekhez, valószínű nem nagyon tudnak mit kezdeni a tízoldalas étlap által determinált konyhával.

Farky 2009.03.21. 22:15:33

@dummyname:
A Klassz érdekes. Ami az ottani borlapon fel van tüntetve, az saccra tényleg kétszeres áron van. A borlapon kívülről azonban +60%-ért ittunk, ami már jobb egy kicsit.

Én úgy gondolnám, hogy amikor pohárral kér az ember, akkor megállja a helyét a +50-60%. Nyilván akkor, ha figyelnek arra, hogy csak hibátlan bort kapjon a vendég és belefér az is, hogy 2-3 tételt megmutatnak. (Nem arról beszélek, hogy "kóstoló" címén ingyen berugunk a szortimenttől :) )

De ha egy palackkal iszik az ember (nagy rizikó nincs a tartásában), akkor megelégedhetnének 20-30%-val is. Mi is tutira több bort fogyasztanánk és olyan is inna mondjuk egy palackkal, aki most "ásványvizet pörget"

hegyaljai 2009.03.22. 18:37:17

Az éttermek jelentős részében nincs "ház bora". Mit fognak akkor ingyen adni? Az egy pohár szerintem 0,1 liter, az éttermek egy részében "borospohárnak" nevezett valamibe ennyi nem is fér bele. Az árazásról csak annyit, ha az étterem maga tárolná optimális körülmények között már vagy másfél-két éve akkor értem. Ha délelőtt hozta a C&C-ből, ahol fél éve világítja a neon a szintelen, a 21 Celsius fok és 70 % páratartalom mellett állítva tárolt palackot, akkor érthetetlen.

a boltos 2009.03.23. 11:29:22

@Farky:
Bántás nélkül mondom, menj ki és nézdd meg.
A 10 oldalas étlapnak okai vannak természetesen, de mindig van heti ajánlat. Tényleg csak annyit tudok javasolni, hogy látogass el oda...

(Menj el a Faterral... :))
süti beállítások módosítása