Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kettő maradhat

Bukszabarát balatoniak nyomában

2009.08.20. 08:30 - palack

Négy magyar vörös alig több, mint ötezerért - ez a kalandtúra könnyen katasztrófaturizmusba torkollhat. Ha teljesen vakon ugrunk bele, nagyon ráfaraghatunk. Én óvatosabb voltam: vettem két ismeretlen kézművest megbízható forrásból, melléjük pedig két könnyen elérhető hiperest. A meglepetés nem meglepő módon elmaradt: ha bort kell választani, a kevesebb sokszor bizony több. Nehezebb mellélőni.

Veszprémi Családi Pincészet Portugieser 2007

A nem ritka, de ronda cimke alapján biztos nem mertem volna levenni a polcról egy hiperben. Az viszont kíváncsivá tett, hogy milyen egy 2007-es kézműves kékoportó a Balaton környékéről. Nos, orrban inkább visszafogott, de kellemes és vonzó. Lekvárosnak nem mondanám, inkább kíméletesen párolt, enyhén fűszerezett gyümölcsöket érzek, epret és meggyet tippelnék kis vaníliával, szerecsendióval. Kóstolva is kellemes, jól csúszó bor, kicsit éretlen tanninokkal. Igazából nekem az is meglepetés volt, hogy egy balatoni oportóban ennyi csersavval találkoztam, ami persze abszolút mértékben egyáltalán nem sok. Savakban egyébként sincs hiány, de mivel kapunk mellé jóízű gyümölcsösséget is, így összességében friss és üdítő lesz korty. Persze, hogy nem hosszú, és nem is széles. Kár lenne, ha az próbálna lenni: nem az ő dolga. Vastag 4 pont. A Kézműves Borok Házában 1190 Ft.

Salánki Családi Pincészet Blauer Portugieser

Már az gyanús volt, hogy nincs rajta megjelölve az évjárat. Pedig ez még csak a rejtélyek kezdete. Orrban közepesen intenzív, kitöltés után ütős földes, istállós, lekváros illat csapott meg. Szellőzés után narancsos eperpürére vált, ami egy kicsit talán odakozmált. Eddig nem rossz. Szájban viszont meglepő, nem igazán borszerű. Először gyümölcslének mondtam volna, aztán rájöttem: sangriát iszom. Kellemes, édes gyümölcsösség, kis alkoholos, narancsos kesernyével. Sav és tannin gyakorlatilag nincs, így íve sem a kortynak. Lecsengése is annyi, mint egy gyümölcslének kis vodkával megbolondítva. Zavarban vagyok, mert nincsenek borhibái, kivéve, hogy nem tűnik bornak. Talán ezért nincs is ráírva a cimkére? Mert az évjáraton kívül az sincs rajta, hogy minőségi vagy asztali, félédes vagy száraz, bor vagy mi? 2 pont. A Corában 1353 Ft-ért mérik.

Veszprémi Családi Pincészet Cabernet Sauvignon 2006

Azért én tőle is féltem - cabernet sauvignon ennyiért? Ha nem is szaladok vissza egy raklappal venni belőle, de azért a tőkéket sem segítek kivágni. Orrban közepesnél kevésbé intenzív, édeskés és fanyar egyszerre. Fehércsokoládé és feketeribizli, csak hogy a kontraszt még képletesebb legyen, mindezt enyhe földesség és némi hosszúkávé fűszerezi. Szájban nagyon élénk: savait nem lehet nem észrevenni. Virgonc táncot járnak a kóstoló nyelvén, aki állja, nem bánja. Íze intenzív, tökéletesen megfelel az illat ígéretének: édeskés és fanyar egyszerre. Tanninjai lesből támadnak, először észre sem vettem őket, aztán csak ott maradt valami csettegni való a szájpadlásomon. Cabernet sauvignonhoz képest vékonynak, könnyednek tűnik, de ebben a látszatban hiperaktív savai vastagon benne vannak. Ha jobban figyelünk van itt tartalom bőven, csak olyan nagy a lendület, hogy könnyű elsiklani fölötte. Gondolkodtam az ötön, de inkább erős 4 pont ez most. A Kézműves Borok Házában 1380 Ft.

Garamvári Szőlőbirtok Lellei Cabernet Sauvignon 2006

A 2006-os Év Bortermelőjének és pincészetének bora, tehát nem szabadna félnem. Valahogy mégis nyugodtabb lennék egy szentandival. Közepesen intenzív illatában paprikás, füstös kapucsínó. Ezt bármikor stabilan hozza – gondolom először, de tévedek. A szellőzés ugyanis kifejezetten rosszat tesz neki. Néhány óra elteltével rothadó céklákkal táplált lovak zsúfolt istállóját vízionálom a pohárba szagolva (pedig szigorúan tartózkodom mindennemű hallucinogén anyagtól.) Kóstolva vékony, izgalommentes, meggyes, közepétől gyorsan üresedő és lapos a korty. Nem egy bazalt bor. Mellette a másik cabernet sauvignon vastag és vibráló, mint egy (nem tudok most erre találóan bizarr hasonlatot, hiszen már jeleztem, hogy távol tartom magamtól a tudatmódosítószereket.) 3 pont. A Corában 1240 Ft.

Címkék: balaton 2006 kóstolás borok a hiperből vörös négypontos kétpontos hárompontos cabernet sauvignon portugieser garamvári 2007 salánki pince veszprémi pince

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr31324565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

samumester 2009.08.21. 17:34:44

A Veszprémi Pincészettől tényleg nem kell nagyágyúkat várni, de korrekt borokat csinálnak, egy időben a szemesi Kistücsök ház bora is tőlük volt (most nem tudom).

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.23. 12:19:45

Ha jó ár-érték arányú balatoni borokról kell szólni, akkor tipp: Fischer Borház, Kisapáti (az a Szt-György-hegy lábánál, közel Hegymagashoz). Egy magyar kötődésű osztrák borász beruházott, 70ha-t telepített, nem feltétlenül a környéken ismert/használt fajtákkal. Mivel a név bevezetés alatt van, marha jó az ár-érték arány, 1500Ft a max.
Mivel a tőkék fiatalok, ezért a borász nem is kísérletezik fahordóval, majd 5-10 év múlva, egyenlőre minden bor acéltartályos, de elegánsan, korrektül elkészített, persze picit egy kaptafára megy. Nem a hazai geil és parfümös vonalra gondolok, annál ízlésesebb. Kiemelném a 2007-es Pinot Blanc-ját (1100Ft körül) és a 2006-os Syrah-t (1500Ft). Ez utóbbi egyébként a Balaton Winferen a prémium kategóriába esett (vitát nem szeretnék erről kirobbantani. :)). De van még Chardonnay, SavBlanc, Merlot, CF, ...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.24. 10:46:07

Még valami: a Kislaki (Légli Géza) is ebbe a kategóriába tartozik. A 2000Ft körüli vörösborai zseniálisan elegánsak. Aki még nem próbálta, usgyi...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.24. 11:49:19

@akov: Úgyvan, úgyvan!!! Légli Géza vörösei igen szimpatikusak

Ray Tango 2009.08.24. 21:50:10

Légli Gézánál a Birtokvörös 2008 már 2000 Ft alatt is elérhető. Amúgy meg egy jól sikerült Cabernet Sauvignon-Merlot házasítás.
süti beállítások módosítása