Amit az első eresztéshez írt előhangban írtunk, érvényes most is: "Talán akad olyan olvasónk, aki örömmel veszi, ha egy-két (nagyjából ötven) általunk is rendszeresen használt fogalmat egyszerűen és tömören kifejtünk. Szakavatott olvasóink pedig talán lesznek olyan segítőkészek, hogy ahol tudatlanságunk, vagy a túlzott tömörítés miatt tévútra tévedtünk, ott jó szóval helyreraknak bennünket. Nem akarunk boros wikipédiát, de minden segítséget és kritikát köszönettel fogadunk." Íme, az öt porcióból a harmadik:
fejtés: A hordó vagy más tárolóedény alján összegyűlt, potenciálisan káros seprőről eltávolítják a bort, magyarán egy másik tiszta edénybe juttatják át.
fenolos érettség: Hagyományosan a szüret elérkeztének pillanatát a megfelelő cukorfok elérése jelezte. A fenolos érettség a kékszőlőben található polifenolok érettségét jelenti, és kóstolással állapítható meg. A fenolosan nem éretten szüretelt szőlő húzós csersavassággal büntet. Ám a teljes fenolos érettség kivárása az alkohol szintjének elszaladásával fenyeget.
fermentáció: (l. erjedés)
filoxéra: Ez az Észak-Amerikából áthurcolt gyökértetű a XIX. század második felében pestisszerű pusztítást végzett az európai szőlőállományban. Az óvilági szőlészetet végül az mentette meg a teljes enyészettől, hogy a szőlőtőkéket ellenálló alanyfajtákra oltották át.
florális: A virágokra emlékeztető illatjegyek gyűjtőneve.
fordított ozmózis-gép: Sokat emlegetik nálunk is, de látni még senki nem látta. A működési elv lényege: a mustot nagy nyomásnak teszik ki, és a kisebb méretű vízmolekulák egy része átpréselődik a szűrőhártyán. Így fokozható a bor koncentrációja. Ellenzői szerint azonban olyan mértékben megtöri a bor szerkezetét, hogy a rövid tündöklésre gyors hanyatlás következik. Kaliforniában széles körben használják az alkoholszint csökkentésére is.
házasítás: Borkészítés több szőlőfajta felhasználásával (l. még blend, cuvée).
hozamkorlátozás: A magas minőség egyik kulcsa az egy tőkén termő szőlő mennyiségének csökkentése. Kevesebb bogyóra több zamatanyag jut, és a teljes érés is könnyebben valósul meg. Vannak borászok, akik 60-80 dkg/tőke terhelésig mennek le, ám sokan úgy vélik, hogy 1-1,2 kg alatt már nincs minőségi javulás.
illós: Az illós bor szaga technokol rapidra, körömlakklemosóra, ecetre emlékeztet. Kiváltója az ecetbaktérium.
jégbor: A tőkén a tartós fagyok beálltáig kinthagyott fürtökből készített, édes, koncentrált borkülönlegesség. A siker sohasem garantált. Kanadában hűtőszekrénnyel racionalizálták a folyamatot, ám gáncsolóik szerint ezeknek a fridzsiderboroknak az áruk az egyetlen erényük.
Utolsó kommentek