Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Két Gedeon bor

2009.11.16. 06:10 - vörös és fehér

Az izsáki Gedeon-dűlőben található családi pincészetet Varga Árpád és párja, Ildikó viszik. 60 hektáron gazdálkodnak, céljuk a kunsági borvidék rangjának, elismertségének emelése, megmutatni széles körnek, hogy a kiskunsági homokhátságon is lehet magas minőségű borokat előállítani. Szemmel láthatóan a családnév némi terhet jelenthet, a Varga pincéről elsősorban nem ők jutnak a fogyasztók eszébe. Ezért eleinte a prémium kategóriás boraikat Caligarius néven forgalmazták, idén azonban, ha jól értelmezem, a dűlő nevét vette fel a birtok. Legalábbis én a Radovin borkereskedésben meggyőzően szép, Gedeon birtokos címkével találkoztam. Nem csak a címke miatt voltam persze kíváncsi a borokra, rögvest két palackot is a bevásárlókosaramba tettem.

Gedeon Birtok Arany Sárfehér 2007

Arany sárfehér, áll a hátcímkén. Életem első bora, amit ebből a szőlőfajtából szűrtek, aminek egyébként borzasztó izgalmas a neve. Már önmagában a sárfehér szón is elmélázhatunk egy kicsinyt, de itt ehhez még az arany jelző is társul, tiszta színkavalkád. A fajta amúgy azért lett sárfehér, mert a nagy fürtjei olyan nehezek, mint a sár, az arany pedig a színre utal. Fontos, hogy a többnyire Somlón honos sárfehér és ez a fajta nem rokonok. Radován megvett ebből a borból 500 palackot, és készíttetett hozzá egy címkét, amire nemes egyszerűséggel annyit íratott: Au. Kicsit bajban vagyok ezzel a borral. Az illattal kevésbé: trópusi gyümölcsök, talán leginkább papaya, és egy nagy adag sárgadinnye keveredik benne, meg egy határozott oxidáltság. Mivel a kései szüret is ott virít a palackon, ezért a jegyek egy részét akár ennek is betudhatom, meg persze lehetnek fajtajegyek is, majd az arany sárfehér szakértők remélem jönnek, és megmondják, mi az igazság. Az íz viszont teljesen egyedi. Egyrészt meszes-krétás jegyeket fedezek fel a borban. Másrészt furcsa, egzotikus gyümölcsök keverednek némi reszelt almával, és az egész bor felszíne kissé cseres. A korty struktúrája amúgy rendben van, az alkohol és a sav összhangja jó. Pontozni nehéz ezt a bort; egyrészt nem tudom, mennyi a fajtajelleg benne, másrészt ez az oxidáltság nálam hibának számít. A gyenge négy pont arany középútnak tűnik, de abban szinte biztos vagyok, hogy megosztó borral állok szemben. 1290 forintos ára viszont baráti.

Gedeon Birtok Rajnai Rizling 2008

Hasonló problémáim a rajnaival nem voltak, mondhatni az egy problémamentes bor volt.
Szalmasárga szín, kicsit barackos, mandarinos, karamelles illat. Ízben a sav, a lendület nekem hiányzik, érzésem szerint némi cukor maradt benne, ami ez esetben nem kiegészít, hanem elfed. Zamatos bor ez amúgy, könnyed, a 12-es szesz miatt pillanatok alatt lemegy egy palack belőle. Nagyon étel után sem kiált, bármikor, bármihez meg lehet inni. Ha picit elevenebb lenne, elérné a tehetséges öt pontot is, így jobban hajlok a nagyon korrekt négyre. 1360 forintos ára miatt egy best-buy címkét is ráaggatok.

Ha még az influenza előtt vannak, igyanak sok fehérbort, prevenciós célzattal. Akár ezt a rajnait is.

Címkék: alföld négypontos best buy rajnai rizling izsák gedeon arany sárfehér

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr851527419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabagyöngye 2009.11.16. 08:35:07

Érdekes fajta a sárfehér, jó lenne több termelőtől, több értelmezésben is kóstolni. Egyértelműen megint egy olyan borról van szó, ahol hiányzik az origo (és az is Index persze, bocs!), az általános „Alkeszi belövőbor”, a két lábon járó fajtajelleg.
Saját kóstolási tapasztalataim alapján, a Sárfehér – rácáfolva a homoki pedigréjére – rendkívül komoly mennyiségű és kellően izgalmas savakat bír tartalékolni, mely könnyedén elvisz a hátán jó pár gramm maradék cukrot is. Lásd Gedeon Sárfehér.

A Kecskeméti Borfesztiválon volt szerencsém több Sárfehéret kóstolni ¬ köztük néhány régebbi évjáratot is – és az a határozott érzésem támadt, hogy a fajta valójában nem is bor, sokkal inkább pezsgő szőlő. Elpusztíthatatlan, élénk savak, jól tűri az oxidációt, és gyümölcs is van benne épp elég. No nem telibe(Blanc de Or, hupsz), de egy 25-30% Sárfehér szépen kiegészíthetné a klasszikus testet és tartalmat biztosító fajtákat és már mehetne is a pincébe 24 hónapra. Porszáraznak nem tudom, de egy sima Brut, vagy Extra Dry szerintem nagyot szólna. A remek Kölyökpezsgőiről ismert RoyalSekt készít is egy 100% Sárfehér pezsgőt, de azért azt nem ajánlanám, mint referenciapontot.

Kóstoltam Vargáék előző Sárfehérét (az még Caligarius néven futott) és az is tetszett, bár a vártnál kicsit gyorsabban öregedett. Szép az Ezerjó is, bár nem a „nagy” Móri vonal, sokkal inkább a könnyű, gyümölcsös stájl. A Rajnai egyébként Kecskemét város bora is lett, ha jól emlékszem… ami valljuk be, már valami!

ezerjo 2009.11.16. 09:34:55

Érdemes ellátogatni is hozzájuk! Dinamikusan fejlődő pince, minőségre törekvés, és nagyon jó, baráti vendéglátás.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.11.16. 09:58:22

4 pont, azaz fogyasztható! ez miért bestbuy???

e_easy 2009.11.16. 10:05:05

A Duna Borok Kertje keretein belul sikerult kostolnom mindkettot. A rajnairol hasonlo kep alakult ki bennem. A sarfeherbol ott a Caligarius neven futo volt, es akkor/ott azt ereztem milyen kar, hogy nem nyar elejen futottam bele.

Ray Tango 2009.11.16. 10:44:12

A Gedeon sárfehér egyértelműen hibás, oxidált bor ízben és illatban is, szerintem ez se nem fajtajelleg, se nem terroir. Illatra a rajnai sem teljesen tiszta. Sajnos.

Sárfehér 2009.11.16. 11:33:35

A "sárfehér" név etimológiájával kapcsolatban hadd jegyezzem meg, hogy egyik szinonímája a "bátai", ezért én azt hiszem, inkább a "sárközi fehér" lehet az eredete.

kádkongató 2009.11.16. 20:30:41

Csatlakoznék Ray Tango-hoz. Egyértelműen hibás bor az arany sárfehér. Az áráért semmiképpen sem dolgozik meg. A rajnai is messze van a bestbuy-tól. Ebben a kategóriában ha megkóstoljuk, Szentesi úr Öcsi-jét(az is rajnai) akkor azt hiszem, nincs értelme tovább beszélni best buy-okról, de ilyen borokról semmiképpen sem.
A sárfehérrel meg véletlen se keverjük, a régi leírások szerint sokkal értékesebb fajta, ahogy írja v&f leginkább somló környékéről.
A sárfehér: „Eredeti magyar szőlőfaj, amely a Bálint és Juhfarkúval az ismert neszmélyi, a Juhfark és Furminttal a híres somlai bort szolgáltatja”,
-írja Molnár István ampelográfus 1883-ból.
Az Arany sárfehér régebbi nevén Izsáki sárfehér vagy Fehér izsáki minden kétséget kizáróan a Fehér dinka téves megnevezése, írja Németh Márton. A téves elnevezés pedig Pettenkoffer tollából származik, aki anélkül írta le a fajtát, hogy azonosította volna.
süti beállítások módosítása