Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A borászok 12 pontja

2010.02.12. 05:05 - Az Alkoholisták

Miután a borászok által a közösségi bormarketing céljára befizetett összegek fölött rendelkező Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. stábja testületileg felmondott, majd három hónapnyi interregnum után kihirdették az utód nevét, a szakma legjobbjainak egy csoportja tiltakozó kiáltványt juttatott el a sajtóhoz. Most ugyanez a csoport a hazai szőlészet és borászat megújítására vonatkozó javaslatait is közzé tette. A vezető magyar borászok által jegyzett 12 pont bevezetőjében úgy fogalmaznak, hogy "közel állunk ahhoz, hogy az ágazatra nehezedő bürokrácia felőrölje jelenünket és felszámolja jövőnket", és "fájdalmasan növekszik annak az esélye, hogy unokáink számára borkultúránk maga is csak történelmi emlék marad". A kiáltvány teljes szövege az alábbiakban olvasható:

A magyar szőlő- és bortermelők alább felsorolt csoportja 12 javaslattal támogatja Magyarország jelenlegi és jövőbeli kormányát nemzetünk szőlészetének és borászatának sikeressé tételében.
Két évtized alatt a magyar borban rejlő lehetőségeknek csupán töredékét fedeztük fel, de már közel állunk ahhoz, hogy az ágazatra nehezedő bürokrácia felőrölje jelenünket és felszámolja jövőnket. Fájdalmasan növekszik az esélye, hogy a bortermelés közösségépítő szerepe megszűnik, sőt unokáink számára borkultúránk maga is csak történelmi emlék marad.
A magyar bor sikerének akadályait magunk építettük, így magunknak is kell lebontanunk.
Ezért kérjük minden jó szándékú szakmán belüli és szakmán kívüli ember támogatását az alábbiakhoz.

1. A szőlészet és borászat kiemelt mezőgazdasági ágazatként történő kezelése.
2. A bor jövedéki- és termékdíj szabályozás jelenlegi formájának megszüntetése.
3. A hegyközségi törvény és rendtartások újragondolása.
4. A kutatás és az oktatás megújítása.
5. A mezőgazdasági alkalmi munkavállalás egyszerűsítése.
6. A forgalomba hozatali engedélyezés európai normákhoz igazítása.
7. A támogatások igénylésének egyszerűsítése.
8. Kormányzati tanácsadó bortestület létrehozása.
9. Országos bormarketing kialakítása az árubor termelők felügyeletével.
10. Szőlő- és bortermelő települések építészetének különleges felügyelete.
11. Saját készítésű párlat és pezsgő forgalmazási lehetőségének egyszerűsítése.
12. A borfogyasztás és gépjárművezetés viszonyának ésszerű szabályozása.

Aláíró nevek:
Bacsó András, Bárdos Sarolta, Berecz Stephanie, Bock József, Bodó József, Bodó Judit, Bolyki János, Bott Frigyes, Bussay László, Demeter Zoltán, Dúzsi Tamás, ifj. Figula Mihály, Gere Attila, Heimann Zoltán, Homonna Attila, Horváth „Ráspi” József, Jásdi István, Kaló Imre, Karner Gábor, Laposa Bence, Laposa József, Légli Ottó, Lőrincz György, Matolcsy Sára, Molnár Péter, Pók Tamás, Szentesi József, Takács Lajos, Tiffán Zsolt, Vesztergombi Csaba, Vesztergombi Ferenc, Vida Péter

Várjuk mindazok jelentkezését szakmán belül és kívül akik saját nevükkel támogatják a 12 pontot. (Bortermelők esetében kérjük a borvidék, a terület nagyság és az éves termelt palackszám megjelölését.)

Támogatók jelentkezéséhez e-mail elérhetőség: boraszok12pontja@gmail.com

Címkék: program bormarketing kiáltvány borászok borásza magyar bormarketing nonprofit kft.

90 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr921751158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t f 1 (törölt) 2010.02.12. 07:39:37

Az a 12-es pont egy kissé necces. Aki iszik, ne vezessen

lackó 2010.02.12. 07:45:36

@t f 1: azért ugye csatlakozol? :)

Egyébként a 12-es pont szerintem is necces, ha a miséző szentatyáinknak nem lehet, akkor nem biztos, hogy jól átgondolt pont volt ez...

Cefre, vagy bor lepárlása otthon? Ellenőrzött körülmények között, saját célra? Vagy nehogy már ne húzzon le az állam?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.12. 07:52:10

@t f 1: Nézd csak!

www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1556

Egy pohár (1 dl) bor vagy egy pohár (2 dl) sör tapasztalt vezetőnek szerintem megengedhető. Rögtön nem kéne üldözni a papokat.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.12. 07:52:15

"fájdalmasan növekszik annak az esélye, hogy unokáink számára borkultúránk maga is csak történelmi emlék marad"

Ekkora siralmas marhaságot!
Ez nem Vietnám!
Ha a Kádár rendszerben kibírtuk 50 évig borkultúra nélkül akkor ezután is menni fog.

Másodszor: Egy férfi ne siránkozzon hanem álljon a sarkára.

Harmadszor: A 12 pontra nincs szükség 2011-től úgyhogy felesleges feszegetni.

lackó 2010.02.12. 08:04:32

@Kóstolómester: Szegény Bárdos Saci, Berecz Stephanie, Matolcsy Sára...lehet, hogy ők siránkoznak? Bocs, mesti, de ezt elmondod az ő szemükbe is? Tudom, hogy durci-murci vagy és nem szólsz hozzám, de szerintem ahelyett, hogy újra elkezdenél bomlasztani és szidni egy jó kezdeményezést és egy sarokra-állást, inkább támogasd, vagy ha nem tetszik, ne szólj ellene...

t f 1 (törölt) 2010.02.12. 08:04:35

@RAMBO: Ez nem változtatja meg a véleményemet.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.12. 08:15:17

@Kóstolómester: én nem szeretném kibírni borkultúra nélkül...
olyan arrogancia van benned, és jószándék semennyi...
ez nem az a szerep amiben tetszelegned kéne, ó Nagyúr!

Kóstolómester (törölt) 2010.02.12. 08:25:41

@ringsider: "
olyan arrogancia van benned, és jószándék semennyi..."

Nem figyelsz.

A 12 pontra kb tíz hónap múlva a készülő gazdasági tervezetek alapján nem lesz szükség.

Türelem.

Jószándékom van, felesleges energiám nincs. Minden rendben lesz, meglátod.

karcsai · http://www.garammenti.net 2010.02.12. 08:39:59

Nem tudom, mi bajotok van ezzel a 12 ponttal, a legfontosabb problémákat feszegeti.

Nem ezek a 12 közül a legfontosabbak, de egy normális társadalomban, erős mezőgazdasággal/borászattal rendelkező országban lényegesek:
Az otthoni/kistermelői pálinkafőzés Ausztriában, Szlovéniában, Szerbiában, Romániában is engedélyezett, ugyanolyan normális dolognak tartják, mint a saját készítésű lekvárok vagy házi kenyér forgalmazását (a házi sonkáról, sajtról nem is szólva).
Az alkoholfogyasztás (+vezetés) pedig igen sok helyen lehetséges 3-5 ezrelékig, egy-két pohár bor elfogyasztása teljesen normális egy éttermi vacsora közben, nem emiatt történnek balesetek. Szerintem a borászok sem saját magukra gondolnak ezzel, hanem mindenkire, a kulturált borfogyasztás és a vendéglátás érdekében.

karcsai · http://www.garammenti.net 2010.02.12. 08:41:50

@Kóstolómester: Hiszem, ha látom. A kampányidőszakba ígéret belefér... Amúgy meg kezdem sejteni, ki vagy :))

lackó 2010.02.12. 08:47:52

@karcsai: a házi lepárlást én is támogatom!!! Nyilván nem ezer literekről van szó, de hát az állam bácsi nehogy már ne gazdagodjon a mi jókedvünkön :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.12. 09:02:50

Na, Kóstimesti már megint megmondta a tutit...
Meglehet, ő a Fidesz Zrt. főborásza, muhaha. :)

jan 2010.02.12. 09:14:58

Mit jelent az, hogy "árubor"?

loading 2010.02.12. 09:32:01

A 12 pontból hárommal nem értek egyet:
- a bor maradjon jövedéki termék.Az adminisztrációs előírások értelmes módosítása az kell.
- Nem engednék semmilyen árubortermelőt az országos bormarketinget felügyelni. Az x éves stratégia, az éves operatív témák meghatározására ott vannak a szakmai szervezetek, nekik tessék megegyezni.
- a zéró tolerancia megszüntetése az ittas gépjárművezetés esetén. Aki azt gondolja, hogy emiatt nem vesznek bort az éttermekben, a pincékben az emberek, szerintem téved. És hogy megfelelően demagóg legyek (volt már jobb napom is): ne a halottakon és a sérülteken keresztül akarjanak gazdagodni. Elég kevés számú járművezető van Magyarországon, aki alkohol nélkül is jól tud vezetni. Ittasan pedig igen kevés. Ha iszik valaki, az várja ki a "felszívódási időt", vagy kérjen meg mást, hogy vezessen.
A többivel egyetértek.

Kabagyöngye 2010.02.12. 09:33:35

Bajban vagyok ezzel a kiáltvány dologgal. Az egyik énem értetlenül áll a dolog előtt. A közfelkiáltás címzettje a politika, pontosabban országunk „jelenlegi és jövőbeli kormánya”. A vészharangot félreverték (ezzel egyet is tudok érteni), de miért most, ki adhat választ a kérdésekre. Nyilvánvalóan nem a jelenlegi hatalom, mert egyrészről eddig sem akarta meghallani a problémákat, másrészről, ha fordulna is Pált, akkor meg ideje nincs már rá, tehát megint minek. Akkor pedig nem kérdés, hogy a címzett hazánk jövőbeli kormánya. Nem vagyok olyan jól értesült, mint T. Kóstolómester, de azt hiszem, hogy a címzett(ek) e tárgyban való érzékenysége (majdnem érintettséget írtam) közismert. Az az érzésem, hogy ha a Tisztelt Borászok egy szigorúan szakmai anyagot (akár részletiben is kifejtve) tesznek le a megfelelő asztalra, kb ugyanitt lennénk, ha nem előrébb. Ennyit énem rosszabbik feléről, aki mindenben azt a mocskos politikát látja (és már nagyon elege van belőle).
A másik énem megugrál örömében. Ez ám a civil kurázsi, meg szakmai öntudat. Végre képesek vagyunk összefogni, nem csak borvidéken belül, de azokat átlépve is. Végre férfiasan (vagy nőiesen) sarkunkra állunk. Igen legyen végre kampánytéma a borágazat helyzete, lehet elegánsan lobbizni az igazunkért.
Éljen a kiáltvány... feltéve ha a mozgalom nem felejti el, hogy elidegeníthetetlen joga minden férfinak...
… Vagy nőnek...
… Vagy nőnek, a férfiatlanság..
… Vagy nőietlenség...
… Vagy nőietlenség...
… Köszönöm bátyám
… Vagy húgom..

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.12. 09:35:12

@Kóstolómester: valamit kell csinálni, de inkább erős érdekvédelem kellene először (sok-sok borász egy tömörülés, közös döntések). Ha lenne ilyen, akkor nem fordulhatna elő az, amit a hiperek csinálnak a magyar borászokkal, azaz, hogy letolatják velük a gatyájukat és egész évben mindenféle mondvacsinált okkal fizettetnek velük.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.12. 09:54:18

@loading: a zéró toleranciát igenis meg kell szüntetni! A kultúremberek képesek betartani, hogy egy-másfél deci bornál többet ne igyanak vezetés előtt, ez semmlyen képességüket nem rontja érdemben, viszont sokunknál elengedhetetlen része lenne egy jó ebédnek vagy vacsorának. A többieknek meg úgyis tökmindegy, szarnak mindenre és senki nem tartatja be velük az eszement rendelkezéseket.
Qrvára elég volt már a sok barom szabályozásból és adminisztrációs követelményből, amiket idióta bürokraták vagy éppen absztinens - és empátiahiányos - rendőrköcsögök erőltetnek ránk. Ezek csak a normális emberek életét keserítik meg vagy éppen teszik tönkre, míg a gátlástalan zombik úgyis szarnak mindenre, a végén meg lefizetik a rendőrt, vagy ha azt nem sikerül, a bírót, ha azt se sikerül, akkor meg esténként elsétálnak kaszinózni háziőrizetben.
Elég volt!!!

Kóstolómester (törölt) 2010.02.12. 10:03:46

@karcsai: Nem vagyok sem a szekfűsereggel sem a narancssárgákkal de bejárok egy olyan épületbe aminek bejáratánál régi magyar zászlónk színeit láthatod.

Aláírásokkal vagy aláírások nélkül ez a dokumentum a megfelelő helyre került.

Mindennek fontossági és időrendi helye van, ezért kell várni.

A kiáltvány figyelemfelkeltő szerepét mindenképpen fontosnak tartom. Számomra ezzel egyelőre elérte célját.

disputa 2010.02.12. 10:12:09

@jan: Árubor termelők azok, akik piacra lépnek boraikkal.

takács bálint - zsebtévé 2010.02.12. 10:38:03

Nincs az az ember, akinél biztosan kiszámítható, hogy ennyi-meg annyi alkohol elfogysztása után adott szituációban miként fog reagálni.
És most nem arra gondolok, hogy egyesbe tud-e kapcsolni, vagy tudja-e tekergetni a kormányt.
Értsük már meg, hogy ez nem elhatározás , meg "úgy gondolom" kérdése.
Én van úgy, hogy egy pohár bortól már igencsak lekonyulok (pedig naponta iszom nem is egyet, elvileg bírnom kéne).
Ilyenkor a vezetésről ugyanúgy döntehetek rosszul, mint vezetés közben.
Egész egyszerűen mert alkoholos befolyásoltság alatt állok.
Ki kell zárni ezt a rizikófaktort a közlekedésből.

takács bálint - zsebtévé

loading 2010.02.12. 10:53:40

@Hepci: És azt honnan tudod, hogy bort fognak inni? Nem sört vagy likőrt vagy töményet? Ha tényleg gondolkodnál a dolgokon, akkor rájöhetnél arra, hogy nálunk nincs középút a többség fejében. Emiatt két kategória létezik: szabad vagy nem szabad. A "kicsit szabad" kategória az a szabad kategória a fejekben, ami nem 1 pohár bort jelent.
Ha meg valaki iszik 1,5 dl-t, akkor várja ki azt a két órát, amíg feldolgozza a mája.
És mégegyszer: nem látok egyértelmű összefüggést a zéró tolerancia és az éttermi borfogyasztás visszaesésében (már ahol volt).

Sieg 2010.02.12. 10:57:35

Első ránézésre szánalmas, és a szokásos magyar "hibáztassunk mást, toljuk a felelősséget az államra, tartsuk a markunkat" filozófiába illik bele.

Kedves borászok! A magyar bortermelés sikeréért 95 százalékban önök a felelősek, és nem az állam. Értem én, hogy az "adjatok MÉG kiemeltebb, kedvezményezettebb helyzetet" filozófia nagyon csábító a TERMELŐKNEK, de ne állítsák már be úgy, mint általánosan kívánatos dolgot.

Figyelembe véve, hogy 2 liter agyzsibbasztó legáldrogot már 300 forintért meg lehet kapni, gyanítom, hogy a jövedéki adózás jelenleg is nagyon-nagyon kedvező a bor esetében. Nagyságrendi különbség van már most is az alkoholfogyasztó által fizetett jövedéki adó, és a megnövekedett egészségügyi kockázat miatt "cserébe" mindenki által fizetett egészségügyi ráfodítás között.
És nem, kedves barátim, nem csak a koccintós bor káros.

Szóval kiemelt helyzet, kormányzati marketing, alacsonyabb jövedéki adó, forgalmazási könnyítések kellenének. Értem én, csökkenthetnék az adókat az én iparágamban is, szívesen hirdetnék én is kormányzati forrásból. Csak hát elég szánalmas lenne, hiszen annak ellenére, hogy a magyarok többsége ezt nem fogja, ezzel azt akarom, hogy a saját költségeimet mindenki más fizesse meg. A magyar úgy hiszi, hogy a kormányzati források csak úgy "vannak".

Hja, a 12-es pont meg egyszerűen szánalmas.

Tomaho 2010.02.12. 11:00:54

Szerintem nem kéne leragadni a 12. pontnál.

Sárfehér 2010.02.12. 11:09:24

Szerintem a 12. pont egy fontos, kultúrális kérdés, felelős felnőttnek tartjuk-e az állampolgárt, vagy nem. A kresz egyébként valami olyasmit mond ki, hogy csal "alkalmas állapotban" lehet vezetni, függetlenül attól, hogy alkohol, drog, gyógyszer, fáradtság, éhség, betegség stb. miatt nem alkalmas az illető a vezetésre. Ezt kéne számonkérni, és nem egy formális paramétert, a véralkoholszintet.

Nyilván senki nem azt akarja, hogy folyamatos utántöltéssel négytized ezreléken tartott véralkohollal lehessen ezer kilómétert vezetni, hanem azt, hogy valaki egy vasárnapi ebédhez elfogyasztott egy pohár bor után két órával (!!!) kocsiba ülhessen. Vagy hogy a borász, aki reggel végigkóstolta a borait, délután a pincéből hazavezethessen. Ugyanis pillanatnyilag a "zéró tolerancia" - tudnák a rendőrök, hogy az valójában mit jelent - ezt sem engedi meg: két órával egy pohár bor után még mindig van kimutatható véralkohol.

Sárfehér 2010.02.12. 11:12:09

Egyébként a saját párlat készítése és árulása is fontos dolog. Béresék pultjánál szoktam csodálatos törkölyöket kóstolni, de ha jól emlékszem - erősítsen meg, aki tudja - bizonyos okokból a labancoknál főzetik...

Sieg 2010.02.12. 11:13:17

Nem a 12-es pont a lényeg, de kétségtelen, hogy az a legviccesebb.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.12. 11:14:36

@Sárfehér: Ámerikában ez van, végig kell menni egy egyenes vonalon, egyenesen. Kivételesen átvehetnénk, értelmesebb, mint a vízumkényszer. A többi hozzászólók meg mintha a rendőrség kötelékébe tartoznának, azok szokták ezeket az asztrális bugyutaságokat mantrázni.
Bocsássatok meg! Köszönöm!
Zéró toleranciát a szervezett maffiózókkal meg az 50 összeverődött kaszás winnetuval szemben kellene bátor rendőreinknek tanúsítani. Sajnos, akkor inkább bebarnítanak a bugyijukba...

disputa 2010.02.12. 11:15:49

"2. A bor jövedéki- és termékdíj szabályozás jelenlegi formájának megszüntetése." A jelenlegi formájának megszüntetésén van a hangsúly, nem a teljes eltörlésen.

Meglátásom szerint az előterjesztő borászok egyike sem az ittas vezetést támogatja. Annak viszont erős abszurditását érzem, hogy legálisan egy korty bort sem lehet országunkban lenyelni. Az, aki sem magával, sem környezetével szemben nem bír annyi felelősségtudattal, hogy ténylegesen ittas állapotban ne üljön volán mögé, azt a zéró tolerancia sem tartja vissza. Azt viszont fölöttébb zavarónak és igazságtalannak tartom, hogy az intelligens és határaikat ismerő embereknek le kelljen mondani az élet olyan apró örömeiről, mint hogy egy kiváló ételköltmény mellé megkóstoljanak(!) egy kevés bort – csak azért mert vannak olyanok akik erre képtelenek és nekik törvény és esetleges bírságok útján kell elmagyarázni, hogy mit szabad és mit nem.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.12. 11:21:14

@Sieg: szerintem, amit írsz, a probléma mélyebb ismeretének hiányát mutatja.

Tudtad, hogy vagy 40 féle hivatalos engedély kell ahhoz, hogy a pincédben hivatalosan bort árulhass? Vagy palackos bort adhass el?

Tudtad pl., hogy kb. 800Ft-ért kell átadnod azt a bort a hipernek, amit ő 3000Ft-ért ad el?

Általában egyet lehet érteni a liberális szemlélettel, hogy semmit sem támogatunk, mindenki megél a szabad piacról és minden fasza. Így viszont nagyon lassan lehet eljutni egyről a kettőre. Ha Mo-n a 90-es évek elején fogta volna magát az állam és rendbevágta volna az ágazatot, akkor az ország exportbevételeinek jelentős részét a bor adhatná. Nem így történt.

Szerintem pont az szüli az általad leírtakat, hogy nálunk mindent szart támogatnak, ennek megfelelően pedig semmire sincsen pénz, és mindenki sír. Egyszerűen ki kell emelni 2-3 ágazatot, amiben nagy potenciál van és azt nyomatni, aztán pont.

Felesleges Mo-n támogatni pl. a rizstermesztést, de számos más dolgot is ki lehet emelni az iparból.

Egyértelmű, hogy nálunk a borászat, a termálfürdők/túrizmus, a geotermikus energia, oktatás/kutatás, és még 1-2 dolog lenne, a többit meg tessék lehúzni a klotyón. Mindjárt lesz pénz nem tessék-lássék módon hozzányúlni valamihez.

Sieg 2010.02.12. 11:25:03

@Hepci: Ez a fantasztikus "vitastílus", mégpedig hogy "ha nem vagy velem, akkor ellenem vagy és már be is skatulyáztalak" ismerős a mai magyar közéletből. Ha csak így megy, akkor kösz nem.

Alapvetően azért nevetséges, mert mint a borászat fejlődését gátló tényezőt hozták fel. Na ez a röhejes.

A másik kérdés (ha képes vagy rendőrgyalázás nélkül beszélni róla) nem azért gáz, mert nincsenek emberek, akiknél egy pohár bor nem rontja a vezetési figyelmet (nem, nem kell hozzá imbolyogni ahhoz, hogy rosszabb legyen a figyelmed), hanem azért, mert sok ember van, akinél igen.
Emellett "felhívás táncra", az alaposabban beivott vezetést is növelné, mert a részeg haver hatásosabban érvelhetne úgy mint "igyál még egyet, addigra kimegy annyi, hogy ne legyen gond".
De igazából nem is erről kellene itt beszélni, mert totál mellékszál.

borelite 2010.02.12. 11:27:56

A jelenlegi viszonyokra tekintettel a 12 pontban megfogalmazott igények jogosságát nehéz lenne vitatni.Arról viszont vitatkozni kellene,de sokan és sokat, hogy tulajdonképpen milyenek is legyenek a szükséges változások.Nagyon nem vagyok biztos abban, hogy aki az elvekkel egyetért, hasonlóan lelkesedne egy-egy részérdek egyedüli megoldási lehetőségként történő érvényre juttatásáért.

Sieg 2010.02.12. 11:34:16

@akov: Nálam a belépő ahhoz, hogy egyáltalán elkezdhessenek állami támogatást kérni, az lenne, hogy a saját házi feladatukat megcsinálják.

A mai magyar kínálatban középkategóriás vörösbort venni orosz rulett. 3-ből egy jó lesz (de nem kiemelkedő), egy úgy elfogyogat (miközben halkan anyázunk, hogy "ezért háromezret?"), egyet meg leerőltetünk, ha már kifizettünk érte ennyit.
Erre jutott az alkoholista is egy decemberi tesztben.

Gyanítom, hogy a jó bor termelésében nem akadályoz az állam, és semmilyen állami támogatás vagy bormarketing nem segítene itt. A marketing és úgy egy ágazat alapja a jó termék, anélkül meg lehet cseszni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.12. 11:35:08

@Sieg: nem a borászat fejlődését gátolja, hanem a borkultúráét, ha ez jelent neked (is) valamit.
A fekete/fehér látásmódnak nem vagyok híve, nem kell félreérteni. Régebben volt a valahány ezrelék véralkohol, ami még megbocsátható. Európa csomó országában ez van most is, ezt kellene visszaállítani. Akinek meg elég önismerete van ahhoz, hogy tudja, neki kettő csepp is megárt, az ne igyék annyit se. Felnőtt emberek vagyunk, annak is kellene kezelni minket, nem bűnözőknek, áfacsalóknak, stb.
Nem merek visszaigényelni - jogosan - áfát, mert tudom, akkor behívnak a hivatalos férgek, és két hetet eltölthetek a különféle papirosok összegyűjtésével. Nem horgászhatok az x helyen, mert ott orvhorgászok szoktak horgászni bandában, akiket nem tud senki hatóság embere megfékezni. Ezeket nem hajigálhatom bele a vízbe a barátaimmal, mert akkor feljelentenek a rendőrségen meg a kisebbségi jogok ombudsmanjánál. Hát miféle ország ez, hogy itt minden csak a szarzsákoknak legyen jó?

Sieg 2010.02.12. 11:44:41

@Hepci: Ismét: valóban vannak esetek, amikor egy kevés alkohol tényleg nem árt. A baj az, hogy nem lehet eldönteni "kívülről", hogy mely esetek ezek, mert bizony sok embernél egy kevés alkohol is rontja a vezetési képességet.

Azt ugye nem hiszed, hogy ezt "bemondásra" meg lehete oldani. "Igen biztos úr, ittam egy kicsit. Tudom, hogy csak akkor büntetendő, ha úgy ítélem meg, hogy árt nekem és be kell vallanom, hogy sajnos igen. Fizetnem kell most, vagy elveszi a jogosítványomat?"

Reálisnak hangzik? Ugye. Bizonyos esetekben nincs tökéletes megoldás, és itt a "biztos, ami tuti" oldalra kell hajolnunk. Szerintem inkább -1000 pohár bor 1000 embernél, mint egy halálos baleset.

Azt meg nem hiszem, hogy ez gát lenne a borkultúra fejlődésében.

Komondor 2010.02.12. 11:47:15

@Sieg:
Kedves Sieg,
Először is a bor jövedéki adója 0 Ft/liter. Viszont a vele járó adminisztráció valóban nevetséges. Pincekönyv több oldala és rovatai, BKO év hó nap óra percre kiállítva , számla, borzár kitöltése, kiállítása szükséges akár 2,5 liter bor értékesítéséhez. Tovább tart megírni a papírokat mint letölteni ezt a mennyiséget. A termékdíjról ne is beszéljünk. A bevallás beküldése elektronikusan maga a tragédia. Nem vagyok PC guru de naponta gépen dolgozom és sok mindent eltanul az ember. A bevallás kitöltéséhez szükséges procedúrán leizzadtam! El sem tudom képzelni mit csinál Józsi bácsi aki messze lakik az unokáktól...
A bortermelés sikeréért pedig nem csak a borászok, hanem az állam is felelős. Az állami szervek ellenőrzései és a jogalkotás nagyon is befolyásolja a bortermelők sikerét. Az ország arculatához hozzátartozik a bor, ez nem lehet vita tárgya. A bor pedig rengeteg más területnek is hozza a forgalmat (éttermek, panziók, turizmus stb.) Ha ez nem elég, kérlek olvasd végig ezt: index.hu/velemeny/glossza/2009/10/08/mi_van_meg_egy_uveg_magyar_borban/

Sárfehér 2010.02.12. 11:52:16

@Sieg: Az ittas vezetésnek tök olyannak kellene lennie, mint a relatív gyorshajtásnak. Vagyis legyen egy határ, ami fölött nem szabad vezetni. Ha balesetben veszel részt e fölött a határ fölött, mindenképpen felelős vagy. Ha ez alatt a határ alatt balesetet okozol, akkor megállapítandó az ittas vezetés: ha ez alatt a határ alatt balesetben veszel részt, akkor mérlegelendő az ittasság hatása. Ilyen egyszerű.

Én sokkal több pincét meglátogatnék hétvégente kóstolás és vásárlás céljából, ha legalább egy kóstolónyi borral lehetne vezetni. Így viszont nagyon nehéz megszervezni a dolgot. A "beeséses" pincelátogatások sem mennek így, pedig annak is fontos lenne a szerepe.

Sieg 2010.02.12. 11:56:32

Oké, ha 0 a jövedéki adó, akkor azt hiszem, megérné egy ellenpetíció. Nem csak röhejes, hanem felháborító is.

Szóval eddig kisírták, hogy a teljesen jogos jövedéki adót eltöröljék, most meg azért hüppögnek, mert ugyan nincs adó, de adminisztrálni kell. Jézusom.

Gondolom a jövedéki adó eltörlése hangzatos magyarkodó jelszavakkal történt, meg a "borkultúra védelmében". Kár, hogy a borfogyasztás 90 százaléka csak az alkoholtartalom miatt történik. Óccsó drogot a zembereknek.

Érkedes ötletem van, kíváncsi lennék az eredményre. Választhatnának egyszerűbb adminisztáció de jövedéki adó, és bonyolult adminisztráció adómentesen között. Na, vajon melyik győzne? Hmmmm.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.12. 11:58:33

@Sieg: nem azt mondtam, hogy bemondásra és pofára menjen, hanem ezrelékre, újra. Ha félre akarsz érteni, biztosan sikerülni fog, de nem rám vet rossz fényt...
És minden értelmetlen, felháborító és betarthatatlan/betartatlan szabályozás szaporítja a siegeke. Csak az a baj, hogy könnyen melléjük társulhat a heil is. Az ostoba, határtalan liberalizmus lerombol mindent és megteremti azt, amitől a képviselői hivatásosan és jó pénzért állandóan rettegnek.

Sieg 2010.02.12. 12:00:47

@Hepci: Ahogy írtam, a baj az, hogy valakinél a kevés is megárt. Ebben az esetben akkor is tiltanunk kell, ha tudjuk, hogy sok embernél nem árt meg, mert nincs módunk ellenőrizni, hogy kinél árt és kinél nem. Ezért a biztonságos megoldás az, ha mindenkinél tiltjuk, nem az, ha olyanoknál is engedélyezzük, akiknél veszélyezteti a vezetési biztonságot.

credit default swap 2010.02.12. 12:09:46

Kicsit zavaro, hogy keveredik az abszurd adminisztracio elleni jogos es tamogathato tiltakozas a "special interest" követelesekkel (adjatok piiiizt).

A 12. pontot kar volt beletenni: elviszi a vitat, es nagyon kilog a lolab.

Közössegi bormarketing irant szkeptikus vagyok:

1. Egyreszt alig van valami közös a magyar borokban - ennyi borvidek es stilus mellett nem csoda -, miert kene hat együtt hirdetni öket. Tovabb megyek: miert kene akar a kerhazas aszut együtt hirdetni Demeterevel?

2. Az ilyen allami akciok hagyomanyosan nagyon alacsony hatekonysaguak.

3. Nem teljesen vilagos, miert kellene a közösseg penzet erre forditani; pontosabban inkabb forditani erre, mint pl. a magyar gepipar, call-center szolgaltatasok vagy teli szalamira reklamozasara.

4. Es vegül, valoban, szerintem sem tart meg ott a termek, hogy versenykepes legyen, sajnos.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.12. 12:14:32

@Sieg: szerintem írd ide nyugodtan, ha te vagy a Bencze József, vagy esetleg azonos IQ szinten vagy vele. Akkor nem gyötröm magam a meggyőzéseddel.
Addig is olvasgass terjedelmes szépirodalmat (Csendes Don meg hasonlók), javítja a szövegértést. LOL

Komondor 2010.02.12. 12:15:44

@Sieg:
Valószínűleg az első lenne népszerűbb. Az ember inkább fizet de kihagyná ezt az őrületet. Viszont akkor meg az adót belepakolnák a bor árába. Ergo még több újvilági,olasz, spanyol stb fogyna. Mondván drága a magyar bor!Akkor meg az a gond... Viszont van forgalombahozatali járulék amit csak a Magyarországon termelt bor után kell fizetni! Ez rendben? Illetve még egy közbevetésem lenne. Nem érdekes, hogy a 0 FT-os adó ellenére még mindig jövedéki termék? Régen a fűszerpaprika is az volt, most már nem. Természetesen a hamisítás miatt. A borhamisítást azonban nem számolta fel ez a szabályozás. Így tehát szívjon vele mindenki. Az a borász is aki 60 Ft/ Liter felett értékesít...
Jásdyt kérlek olvasd végig mielőtt válaszolsz. Illetve felteszek egy találós kérdést addig: miért kell egy pince építési engedély módosításához állatorvosi engedély??? :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.12. 12:23:27

@Komondor: közbeugatok: gondolom azért, mert (önsorsrontóan optimista) állat az, aki ilyenbe itthon belefog manapság...

disputa 2010.02.12. 12:44:18

@credit default swap:
Nem az a lényeg, hogy adjanak píííízt (utólagos engedelmét kérve idézem), hanem, hogy legalább tisztességesen költsék el, amit a borászok befizettek. (Ajánlom figyelmébe, nincs innen túl messze: alkoholista.blog.hu/2010/02/05/a_boraszok_tiltakoznak)
1. Erről szó sincs.
2. Ezért ne legyen állami akció.
3. Magyar gépiparra költeni a borászok befizetéséből képződött marketingkeretet? (A magyar húsipar termékeinek versenyképessége ingoványos talaj)
4. Szóval a minőségi bortermelők tegyék el magukat másnapra, mondván úgysem vagyunk versenyképesek, hagyjuk az egészet a fenébe? Mert lassan tényleg itt tartunk. Esetleg az ágazatban bekövetkező pozitív változások hatására többen lennének érdekeltek a minőségi bortermelésben...

Komondor 2010.02.12. 13:19:17

@Hepci:

A manapság az 10 éve volt. Akkor egészen más volt a helyzet és nem a különböző színű kormányokra gondolok! Nekiálltam, szenvedek vele de szép és szeretem (szeretném) csinálni. Egyrészt a családi hagyományok miatt (mindig volt pincénk), másrészt mert munka mellett elvégeztem a sulit is mert érdekelt a tudományos része is. Most meg mire elkezdeném annyi feltételt kell teljesíteni, hogy belegebedünk. A szőlő ára pedig 30-60 Ft között mozog, a bor szintén stagnál és főleg szinte eladhatatlan. Mindezt munka mellett teszem tehát nem annyi időt töltök el a pincében mint kéne és szeretnék. Nem élek meg belőle sajnos... Kiszállni nem lehet és a családi földeken nem szeretnék lakóparkot nyitni mint az divat manapság. Akkor inkább szenvedek vele és jelzem ahol csak lehet a problémákat. Remélem változik itt is valami hamarosan...

2010.02.12. 13:25:01

@akov: mély egyetértés..

disputa 2010.02.12. 13:25:59

Egyébként akkor nem kerekedik vita, amikor egy külhoni megveregeti a vállunkat mondván emlékezetesen kiváló magyar bor(oka)t kóstolt. (Nem feltétlenül a 1972-es Tokaji Aszúra gondolok ilyenkor...) De belülről érkező felismerés és elismerés (a tényleg jónak - mert ha észrevettük, minőségi bortermelők szólaltak fel)? Arra várhatunk. Elkeserítőnek tartom számos országtársam hozzáállását.

credit default swap 2010.02.12. 13:38:58

@disputa:

En azt hittem, a "kiemelt agazatkent kezeles" (1. pont) az az "adjatok piiizt" ujbeszelül. De szivesen hagyom magam meggyözni.

1. Amit eccerü fogyasztokent mindig latok, az a szines pöttyös pohar "Hungarian Wines" felirattal. Ennek nem igazan latom ertelmet: ennyire heterogen termekskalat nem erdemes egy nevezöre hozni szerintem.

2. egy boros oldalon nem lesz nepszerü ez a velemeny, de en nem ertek egyet azzal, hogy a boraszok (vagy barki mas) maguk dönthessenek az altaluk befizetett penzek felhasznalasarol. Ettöl ado az ado, ettöl "köz" a teherviseles.

3. mint ahogy a magyar bor versenykepessege is problemas, ugye.

4. epp ellenkezöleg; dolgozzanak azon, hogy versenykepesebbek legyenek.

Hozzateszem, pl. Nemetorszagban szinte lehetetlen magyar borhoz jutni, meg tokjai aszuhoz se egyszerü. Az ezernyi borbolt nem tartja öket, csak a szupermarketek also polcain szomorkodik neha valami olcso magyar bor, vagy a desszertborok között 1-2 közepes szamorodni/aszu. Milyen hatast lehet a marketingtöl varni, ha nem elerhetö a termek?

fiatalborivo 2010.02.12. 13:44:36

Amit Kostolomester mond hogy nem lesz itt baj, hm lehet benne valami. Egyelőre nem kampánytéma a borászat, de van borász ugye a politikusok között a Fideszbe és van a főpolitikus aki borász is, belelát azért az itteni dolgokba, néhány szabályozás megváltoztatása sok embernek csalna elégedett mosolyt az arcára és pénzbe nem kerülne. Ez a kiálltvány nagyon jó szerintem de arra hogy a figyelmet felhívja, hogy vannak itt gondok, figyeljen az új kormány erre felé is. És az új kormányban lesznek olyan fülek amik meg is hallják ezt a segélykérést. De komoolyan hogy a véralkohol szintrőlo beszél itt szinte mindenki.... ez nevetséges, a témához annak van legkevesebb köze. Kb azért került bele hogy 12 pont legyen, ne 11, meg ha azt mondják hogy 8 megvalósítható, akkor legyen egy könnyen feláldozható pont. A kiáltvány szempontjából a lényegre figyeljünk már...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.12. 13:49:19

A 2. ponthoz annyit: ez "cimkézett" adó, azaz a bormarketingre kell fordítani. Talán a bortermelők jobban tudják, mire és hogyan érdemes a marketing keretet költeni, mint a gondoskodó állam. Te nem így látod?

Minden ezzel ellenkező szemlélet számomra a szocialista típusú "~impex" külkereskedelmi céget idézi.

e_easy 2010.02.12. 14:04:33

@fiatalborivo: legyen ugy, hogy a mesternek igaza lesz - bar nem csodalom h mr szkepszis feluti a fejet es kez a kezben setal mr tapasztalattal.
A borasz-politikus kerdesben azt nem ertem miert nem kerul ilyesmi teritekre mikor talalkoznak?, mert gondolom talalkoznak...ettol fuggetlenul a kialtvanynak van letjogosultsaga, sot talan annak jele, hogy nincs komoly parbeszed?
A 12es pontot el lehet intezni egyszeruen is (a 11 masik pont mellett valoban olyan szaga van, h barcsak ez lenne a legnagyobb gondunk) ugyanakkor komoly hatter problemakat pendit meg...

credit default swap 2010.02.12. 14:40:24

@RAMBO: nem ertek egyet.

Egyreszt nem helyeslem az ado megcimkezeset. Hiszen ezzel elönyben reszesitik az egyik szakmat a masikkal szemben, aki nem fordithatja sajat termekeinek reklamozasara az adojat, hanem az rendörsegre meg korhazra megy, amit aztan a borasz is hasznal.

(Felmerül egyebkent, hogy akkor minek egyaltalan beszedni azt az adot; miert nem lehet elengedni, es amennyit a boraszok jonak latnak marketingre költeni, hat majd elköltik. Hiszen nehez amellett ervelni, hogy valamilyen externalis, össztarsadalmi haszon keletkezik a bormarketing altal, ami miatt az allamnak azt a "termeszetes" szintnel magasabbra volna erdemes tornasznia egy ilyen adoval)

Masreszt, mint a pelda is mutatja, a "helyes" felhasznalas mast es mast jelent pl. egy nagy QPR üzemnek es egy high-end kisbirtoknak.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.12. 15:17:05

@credit default swap: baromi nehéz olyan környezetben versenyezni, ahol más országok "kiemelten kezelik az ágazatot" (újbeszélül "adnak pízt"). Tudod miért csinálja ezt Spanyol, Olasz és Franciaország? Mert irtózatos állami bevételek vannak a bor exporjából, meg országimázs, meg turizmus.

Mi meg tudod mit csinálunk itthon? Nem vagyunk képesek hozzáadott értéket teremteni. Max. azt csináljuk, hogy felhúzkodjuk a krumplit, oszt' megpróbáljuk eladni, nem sikerül, sírunk, mert baromi olcsó. Az alapanyagtermelésnek nincsen jövője, el lehet felejteni, mert másik sokkal olcsóbban megtermelik (Kína).

Ahhoz, hogy egy ágazat kiemelt legyen én nem feltétlenül pénzdömpinget értek. Legyen az állam elkötelezett, alkossanak meg hosszútávú stratégiát, legyen az eredetvédelem minden borvidéken jól körülhatárolt, jól ellenőrzött, legyen terület klasszifikáció, flexibilis adminisztrációval, ágazati szakképzési/oktatási reform, stb. Emellett kemény ellenőrzés és bűntetések a borhamisítóknak. Ez, ha már 15 éve létezne, akkor sokkal előrébb tartanánk.

Csak egy példa, hogy még a hardcore külföldi borkedvelő sem tud tokajihoz jutni, sem édeshez, sem szárazhoz. Ha a 90-es évek közepén évente x MrdFt-ot beletett volna az állam a tokaji marketingbe, akkor ma 2x annyi terület lenne beültetve, sokszor annyi embernek lenne munkája, lenne infrastruktúra, nem lepukkant falvak, stb. Ez, ha tetszik befektetés (lett volna), ma már csak futunk a nemzetközi borpiac expressz után, a hátsó lámpáját sem látjuk...

De sebaj, milyen rendszer az, hogy az állam képtelen elszámolni a palackonként marketingre befizetett 8Ft-al? Egyetlen borász sem tudja, hogy pontosan hova és hogyan mentek el ezek a pénzek, stb. Észak-Balkán...

disputa 2010.02.12. 15:18:37

@credit default swap:
Szerintem nem ildomos összekeverni a SZJA-t, a TB-járulékot, munkáltatói járulékokat (és a jó Isten tudja, hogy még hány típus van) a hazai árutermelő borászok által kötelezően megfizetendő 8 Ft/liter forgalomba-hozatali járulékkal. Az előbbieket (amelyeket a "kórházra és rendőrségre" költ az állam) a borászok is megfizetik a forgalomba-hozatali járulékon túl.

disputa 2010.02.12. 15:34:33

@akov: Tökéletes helyzetleírás.

credit default swap 2010.02.12. 15:51:15

@ disputa: persze, csak a megcimkezett reszröl beszelünk.

@ akov: en nem latok bele, hogy hogyan tamogatjak a franciak, spanyolok, olaszok a sajat boragazatukat. Azt latom, vagy velem latni, hogy Magyarorszagon nincs meg az olyan mennyisegü + olyan minösegü + olyan aru bor (mindez egyszerre), amire erdemes lenne nagy marketingkampanyokat epiteni.

Egyszerre vagyok optimistabb es pesszimistabb nalad. Szerintem ha belevertek volna a 90-es evekben többmilliardot a marketingbe, az inkabb eredmenyezett volna uj rozsadombi villakat es telibb partkasszakat, mint növekvö boros eladasokat. Szerintem nem szabad csodakat varni a marketingtöl, föleg egy ennyire különleges termek es piac eseteben.

Ugyanakkor en nem erzem ugy, hogy a vonat elment volna. Inkabb ugy latom, hogy a versenytarsaknak sokszor többszäz evük volt kialakitani a stilusukat, a nevüket, a kapcsolataikat, a piacaikat, es ezt nem lehet potoloni 20 ev alatt. Tehat szerintem lassu, szivos munkaval javithatunk - es szubjektive ugy erzem, javitunk is - a pozicionkon.

Balatoni Futár 2010.02.12. 16:03:37

Csodálkozó szemekkel olvasom, szinte ugyanazok az aláírók egyik nap 12 pontot jelentetnek meg, néhány nappal korábban kiálltványt írnak alá bormarketing ügyben. Az irományok tele vannak pontatlansággal, ellentmondással de ők aláírják. Egyébként ők a magyar borforgalom 2-3 százalékát képviselik, bár kétségtelen van köztük néhány meghatározó nagy név. Pont ez is zavar, hogy ők is kétnaponta nevüket adják ezekhez a pontatlan, összezagyvált, részigazságokhoz. Ez a mostani 12 pont legfeljebb egy marketingfogásnak tekinthető, de sok butaság is van benne. Ne csak elégedetlenkedni tessék, hanem tenni is valamit.

disputa 2010.02.12. 16:08:18

@credit default swap:
"Egyreszt nem helyeslem az ado megcimkezeset. Hiszen ezzel elönyben reszesitik az egyik szakmat a masikkal szemben, aki nem fordithatja sajat termekeinek reklamozasara az adojat, hanem az rendörsegre meg korhazra megy, amit aztan a borasz is hasznal."
Akkor ezt mire véljem? Itt mindent sikerült egy kalap alatt értelmezni.

Egyébként az igazságos eljárás, amikor a belvízzel elöntött földek után vis major támogatást kapnak gazdák, de ha a szőlész-borász ültetvényét elveri a jég, leeszi a vad vagy a seregély mindenki vonogatja a vállát? Akkor itt kit kinek az adójából támogatnak?
Miért ne költhesse el a borász a csak általa befizetett adónem összegét bormarketingre? És szerintem még így sem beszélhetünk nemzetközi mércével mérve nagy bormarketing kampányról.

disputa 2010.02.12. 16:13:37

@Balatoni Futár:
Esetleg konkrét zagyvaságokra vonatkozó példákat kaphatna a nagyérdemű? Természetesen életszerű és életszagú indoklással. Teljesen fel vagyok villanyozva. Minden bizonnyal igen komoly szakmai hozzáértéssel kell rendelkezni egy olyan embernek, aki ilyen határozottsággal hozzászól.

egri Fehér 2010.02.12. 16:24:28

@credit default swap: alapvetően az lehet a közted és a többi hozzászóló között kialakult véleménykülönbség oka, hogy te kívülről látod az egészet. Kívülről, de szerintem jól.

credit default swap 2010.02.12. 16:36:42

@ disputa: szerintem aki erteni akarta, ertette, hogy miröl szol a bekezdes.

Ami a lenyeget illeti, nem tudom a vita e pontjan meg tul sok ujat hozza lehet-e tenni.

Az allam a kiadasait az adokkal es illetekekkel finanszirozza; a penz elosztasat az allampolgarok kepviselöi döntik el. Az, hogy vannak specialis adok, amelyeket csak bizonyos tevekenyseget vegzö szereplök fizetnek, nem jelenti azt, hogy ök külön közvetlen beleszolast kellene kapjanak a felhasznalasba.

Hiszen akkor pl. a bakok követelhetnek, hogy a banki különadot bankreklamra kell költeni, vagy a spekulansok, hogy az arfolyamnyeresegadot a tözsdei spekulacio image-enek javitasara. Ugy sejtem, ezt te sem tamogatnad.

disputa 2010.02.12. 16:53:01

A 12 pontot képviselő borászok sora magáért beszél és a jövőben - reményeim szerint - fogják is hallatni hangjukat a bort készítő és élvező emberek érdekében egyaránt.
Habár felzaklatott néhány hozzászóló dilettantizmusa, mégis nyugodtnak kell lennem, mert tudom, hogy melyik végén kell megfogni a kapát és többek között megvan a lehetőségem arra, hogy évente beleszippantsak a frissen kierjedt bor virágos rétet megszégyenítő illatözönébe. Szerencsére nagyon sok olyan emberrel találkozok, akik nem kételkednek a borászok munkájának keménységében.
A tisztelt hozzászólóknak további kellemes "disputát", számomra még kimérettetett borkísérő okmányok és azok mellékleteinek töltögetése, az esedékes termékdíj-bevallás elkészítése - de nem kell zavarba jönnöm, ha egy pohár jó bort kívánok.

disputa 2010.02.12. 17:00:16

@credit default swap:
ui: A bankok és spekulánsok nem teremtenek új értéket, nem állítanak elő semmit, csak ügyesen képeznek tőzsdelufikat és indítanak el pénzügyi és gazdasági válságokat. Nem lehet ezen intézmények és a borászok (vagy egyéb termelő ágazat szereplőjének) tevékenységét (és haszonkulcsát) egy lapon említeni.
Itt a vége.

peer_gynt 2010.02.12. 18:59:31

@credit default swap: előre is bocsánat, mert senki nem kért meg, hogy dumáljak közbe, de kicsit mintha egymás melletti elbeszélést vélnék felfedezni.
Az tény, hogy a pénzvilág különadóiról még annyi fogalmam sincs, mint az itt említett forgalomba-hozatali járulékról, de az utóbbiról úgy tudom, hogy az egy önkéntes befizetés a borászok részéről, melyet az állam visszaforgat és a megegyezés szerint 60-40%-ban oszlik meg az ellenőrzések és a marketing között (hogy melyikre mennyi, azt már megint nem tudom). És mivel az eddigiekben sem az ellenőrzés, sem a marketing területén nem jelentkezett látható eredménnyel ez a milliárdos nagyságrendű összeg, ezért van az, hogy a borászok szeretnének döntési helyzetbe kerülni vele kapcsolatban.
A pontosításokat hálásan várom.

Kabagyöngye 2010.02.12. 19:28:03

"Legálissá tenné a Fidesz az otthoni pálinkafőzést - közölte Orbán Viktor pártelnök vidéki kampánykörútján. A Fidesz adott mennyiséghatáron belül engedné a házi szeszfőzést saját használatra, részleteket azonban nem árul el a tervről - tudta meg az MR1 Kossuth Rádió."

fiatalborivo 2010.02.13. 08:55:32

Viktor pártjának stílusát nem bírom, de az ötletei, ide véve a fentit is kezdenek tetszeni...:)

CDX 2010.02.13. 21:49:28

beszarás, itt mindenki ingyen akar megúszni mindent. Aki iszik, annak fussa taxira is, ilyen egyszerü. Amugy meg a borászok gyerekei legyenek az elsők akiket egy részeg majd elüt, ha netán tényleg módositanák a kresz-t.

A Fidesz javaslatánál pedig én némi összefüggést vélek felfedezni a gazdasági nehézségekkel. Alkoholt és cirkuszt a népnek!

borkősav 2010.02.14. 08:40:54

ami a jövedéki adót illetei azt nagyon jó hogyí eltörölték, de helyette van a forgalomba hozatali járulék, hol 8 hol 10 forint.
Ebből a pénzt a sok hozzáértő dilettáns elkölti piackutatásra, meg lenyúlódik
az adminisztráció példátlanul tökéletes és nem igényel komolyabb felkészülést, valamint időt
tehát mindenképpen alapjaiban kell szétvágni az egészet és újraalkotni, és nem a hülyéknek, hanem borászkodó borászoknak.
A cégek termelési kapacitása alapján kell megosztani a dolgokat
szar az egész ahogy van, a hozzászólók meg nem fogják úgyse érteni mér lázonganak a borászok

egri Fehér 2010.02.14. 11:33:56

@CDX: nem akartam a vitának ebbe a szegmensébe becsatlakozni, de már nem bírom ki. A zérótolerancia eltörlése nem azt jelenti, hogy részegen lehetne vezetni. Mint pl. Belgiumban vagy Olaszországban.

egri Fehér 2010.02.14. 11:34:46

@CDX: nem akartam a vitának ebbe a szegmensébe becsatlakozni, de már nem bírom ki. A zérótolerancia eltörlése nem azt jelenti, hogy részegen lehetne vezetni. Mint pl. Belgiumban vagy Olaszországban.

Szerémi 2010.02.14. 11:38:27

Örvendetes azt látni, hogy a többség képes az empátiára, és nem csak inni szereti a jó bort, hanem valamilyen szinten tiszteli is az annak megtermelésében verítékező gazdákat. Szerintem se kell sokat szőrszálhasogatózkodni a 12 pont körül. Támogatni kell és kész. Nem viccből szánták rá magukat a borászok az ilyesfajta figyelelmfelhívásra. Tényle baj van. A társadalom műveltebb viselkedését pedig nem a büntetésekkel és tiltásokkal kell kierőszakolni, hanem neveléssel. Szomorú, hogy egyesekben még mindig uralkodóak az átkos reflexei, és mindent a kötekedés szándékával, írígységtől áthatva közelítenek meg, s közben "szabadelvűnek" gondolják magukat. Persze jellemzően a többségük billentyűzete az ékezeteket sem tudja.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.14. 13:14:18

@egri Fehér: ne strapáld magad! Aki funkcionális analfabéta, rendőr, vagy szándékosan félre akar érteni, úgyis félreért. :)

CDX 2010.02.14. 15:39:32

@egri Fehér: a zeró tolerencia azért van, hogy ne mondhasd: csak egy pohárral, aztán megyek. Majd: na jó még egy pohár, az még belefér, úgyis itt lakom 3 utcával odébb...stb.
Néha kételkedem, hogy az itt megszólalók ittak-e már életükben bort vagy más alkoholt társaságban...

2010.02.14. 16:48:02

@CDX: ha elmegyek vacsorázni a nejemmel, és megiszom a vacsorához EGY pohár bort, akkor jó eséllyel haza tudok vezetni. Ha még egyet megiszom, az már más téma. És nem, az hogy nagy ritkán elmegyünk vacsorázni, még korántsem jelenti azt, hogy van 8000 fölösleges Ft-om taxira.

aki többet akar inni, és úgy vezetni, arra nem vonatkozik a szabályozás. comprende?

a másik kedvenc ellenérvem: a nem igaz, hogy nem lehet kibírni. de ki lehet. el lehet lenni hetekig kenyéren meg vízen is. csak a kérdés nem ez.

egri Fehér 2010.02.14. 22:15:41

@CDX: ami tilos, az tilos.
Ha tilos x tized ezreléknél magasabb véralkoholszinttel vezetni akkor tilos. EZT miért nem lehet megérteni?
Ha nem bírtad megállni, akkor megszívtad. Nem mehetsz haza kocsival. Ha megbírtad állni, akkor nyertél, nem kell hívnod a sofőrszolgálatot.

Félédes Zweigelt 2010.02.15. 15:57:34

@egri Fehér: @CDX: @szorgalmas:
Megmég Ausztriában, Németországban, Svájcban, Nagy-Britanniában és még ki tudja hol nincs zéró tolerancia.

[...Igazi keleti specialitás, hogy ha nem tudunk betartatni egy ésszerü szabályozást, akkor az ésszerütlenségig szigorítjuk a szabályt (mivel felelötlen bunkónak tartjuk az állampolgárt, aki csak az agresszív tiltásból ért).
Pl. reggel 9 elött no alkohol a nyolcvanas évek végén, vagy mostanában a 30-cal megközelítendö zebrás próbálkozás...]

Szóval legyen ésszerüen pár ezrelék, és tartsuk/tartassuk be. Rengeteg müködö megoldás van, pl. van, ahol X ezrelék alatt lehet vezetni, de ha balesetet okozol, szigorúbb elbírálás alá esel, mintha egyáltalán nem ittál volna.

De szerintem ennél lényegesen fontosabb pontok is vannak a 12-böl, például az 5. alkalmi munkavállalás.
És az is lényeges, hogy mennyire erös az aláírók csapata.

takács bálint - zsebtévé 2010.02.15. 17:13:40

@Félédes Zweigelt:
Nem mindíg jó ez a "nyugatra mutogatás". Nem csak azért, mert számos rossz példa is van arrafelé, olyankor egyből nem hivatkozzuk őket, hanem azért, mert magunkból kell kiindulnunk.
Indulatok nélkül: Állítom, hogy senki, ismétlem senki nem tudja biztosan megmondani, hogy adott állapotban - adott körülmények között - adott alkohol hatására szervezete hogyan fog másképpen reagálni, mint ha nem ivott volna. Ezeket az eseteket kizárólag élesben lehet modellezni. Akkor meg már lehet, hogy baj van.
A sok rizikófaktor közül ez az egyik, amit valamiféle módon mérni ill. szabályozni lehet.
Mellesleg hány és mekkora pohárral szabad inni 11%-os rozéból, hány és mekkora pohárral 15%-os brunello-ból?
Kinek hány liter a vére, amiben a fenti mennyiségek a megengedett ezreléket okozhatják vagy már überelhetik?
Ennek eldöntését szerintem se magyar se német emberre nem lehet bízni. Főleg, mert már a döntést is az alkohol befolyása alatt hozza.
Az meg, hogy végigsétálsz-e a fehér vonalon... hát én egy üveg bor után reggelig állok féllábon szakszofonos tartásban, pedig már az első pohárnál van, hogy akadozik a nyelvem vagy lassulnak a mozdulataim.
Arról meg lövésem sincs, hány ezrelék az alkohol ilyenkor a véremben.

tb - zstv

loading 2010.02.15. 18:04:19

@takács bálint - zsebtévé: Szerintem igazad van és egyetértek veled, ahogy korábban is.
És azt gondolom, hogy mindazok, akik most a jelenlegi alkoholszint szabályozás ellen vannak, rögtön a halálbüntetés azonnali visszaállítását fogják követelni, ha egy ittas sofőr halálra gázolja vagy megnyomorítja egy rokonukat vagy jó barátjukat.
Illetve ha ők maguk okoznak alkoholasan balesetet, akkor eléggé pokol lesz az életük a mások megvetése miatt, akár ők okozták vagy vétlenek.
És akkor már nem tűnik nagy árnak az az évi 3 karton bor, amit kb. el tud adni plusszban.
Sajnos az elmúlt jó néhány évben kiderült, hogy nem annyira felelősségteljesek állampolgáraink, mint azt igazából szeretnénk. Talán 10-20 év múlva.
Egyébként valóban a további 11 pont fajsúlyosabb és több eredményt hozó a bor- és szőlőágazat számára.

hegyaljai 2010.02.15. 20:37:46

A pontok közül néhányat már én is leírtam egy korábbi véleményemben:
nol.hu/velemeny/olvasoilevelek/sorsfordito_ev_lesz_ez_a_boraszatban__
Talán hozzá kellene kezdeni az adminisztráció egyszerűsítéséhez, ahhoz nem kell az amúgy is hiányzó állami, brüsszeli támogatás.

CDX 2010.02.16. 15:24:17

@Félédes Zweigelt:
ha már ausztria van emlegetve:
burgenland.orf.at/stories/409721/

Burgenlandban minden parasztnak van szőleje, látszik is a baleseteken. De valószinűleg az is közrejátszik benne, hogy közel van Mo-hoz, és igy ők is többet isznak mint az átlag osztrák. A közös múlt ugye...

egri Fehér 2010.02.16. 17:54:23

@CDX: hisz a bugris magyarnak ugyanaz nem való, mint egy belgának vagy olasznak...
Ne haragudj CDX, de ez a hozzáállás csak a fennálló helyzet konzerválására elég, sőt. Szerinted így ahogy most van, így jó?

CDX 2010.02.16. 19:14:40

@egri Fehér:
tényleg ilyen nehéz megérteni: nem azt mondom, hogy ott az a jó, itt meg ez, hanem hogy a zéró tolerancia jó (Mo.), a nem 0 tolerancia meg baromság (pl. AUT). Azért ne haljon meg senki, mert más megivott 2 pohár bort és aztán autóba ült. Hülyeség, értelmetlen halál.

egri Fehér 2010.02.16. 20:04:46

@CDX: nem mindig azt mondod, és így nehéz megérteni
(vö. "De valószinűleg az is közrejátszik benne, hogy közel van Mo-hoz, és igy ők is többet isznak mint az átlag osztrák")

egri Fehér 2010.02.16. 20:06:51

@CDX: megkóstoltam 30 bort a pincémben. végig köptem, ha elkapnának a rendőrök, a vérvétel engem igazolna, de a szonda mérése miatt vagy egy hónapra elveszik a jogsimat.
namost, ha ezt megelőzendő taxival járok ki a pincébe dolgozni (mert tömegközl. nincs), akkor ez kb. hány ft versenyhátrány az olasz termelővel szemben, és te, mint fogyasztó hány %-ban vagy hajlandó finanszírozni az ebből adódó többletköltségeket?

napoletano 2010.02.16. 21:15:39

Kisse eroltetettnek erzem ezt a tortenelmi mintak alapjan kiotlott, es eppen tucatnyira sikeredett pontot. A 12. nem igazan tartozik a boraszokra, ill. csak annyira, mint mas polgaraira az orszagnak. Lehet (es legyen) rola velemenyuk, de ez a kerdes sokkal osszetettebb, es talan nem ezen mulik a magyar borok es borkultura tulelese. En ezert mar a "csakazertse 12" szellemeben inkabb kihagyni javaslom ezt a pontot. Mint ahogy e forumon is ez a pont valtotta ki a legtobb szenvedelyt. Pedig nem a ki ul a volan mogott a MA fo temaja... Ez erzesem szerint ez a 12. elvinne a diskurzust, es elsullyesztene a tobbi, fontos pontrol valo vitat.
Remelem, hogy ugyanezen boraszok (es masok) bevonasaval ezeket a pontokat ki is dolgozzak reszletesebben, mert biztos vagyok, hogy van mindennapi tapasztalatuk, hogy hol mennyire szorit a cipo. Az ontudatos tarsadalom v. csoport ui. nem csak ker es egy mondatban javasol, hanem reszletesebb megoldasokkal is eloall (amikrol azutan meg nyilvan targyalni, beszelni es alkudozni kell, mas erdekelt csoportok bevonasaval). De ne am a tizenkettediknel kezdjetek!

Félédes Zweigelt 2010.02.16. 21:26:52

@CDX:
Jó példa. Egész Ausztriában fél ezrelék a limit, nem csak Burgenlandban, tehát ott nem azért vezetnek többen ittasan, mert nincs 0 tolerancia. Azt is gondolom, hogy amikor ittas balesetokozásról van szó, akkor nem a fél ezrelék alattiak, hanem a felettiekkel van a gond. Ha valaki nem tartja be a szabályt és részegen vezet, azon nem a szabály szigorítása, hanem a szigorúbb betartatása segít.

Hasonló példák:
5. ponthoz: azért mert hidak és autópályák épülnek állami pénzből feketemunkával, nem biztos megoldja a problémát, ha az apósom adóbírságot kap, ha nála szüretelek.

11. ponthoz: csak azért mert valakik olajfinomító üzemméretben gyártanak petróleumból vodkát meg mezőgazdasági hulladékból bort, nem biztos, hogy megoldja a problémát, ha megtiltjuk a kis mennyiségű házi lepárlást vagy lehetetlenné tesszük a saját készítésű párlat értékesítését.

Én amúgy Alsó-Ausztriában lakom, tehát esküszöm, nem én tehetek a rossz burgenlandi statisztikákról...
süti beállítások módosítása