Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Újvilági portói

Calem LBV 2004

2010.06.04. 13:15 - dagadtos

Ha hihetünk a borgenealógiának, az LBV (Late Bottled Vintage ~ késői palackozású évjáratos portói) mint fajta éppúgy a véletlennek köszönheti létét, mint maga a faj, a portói. Valamikor a 60-as évek elején történhetett, hogy az eredetileg Vintage Portnak szánt tételeket  kereslet hiányában nem palakozták le a szokásos két év után, hagyták, hadd kallódjanak a hordók még évekig elfeledett pincezugokban. Kóstolva a borokat rájöttek ők is, amire már annyian: a hagyomány inkább lehetőség, mint szentírás, és új stílust teremtettek. Sajnálták kiönteni, úgy látszik.

Az LBV lesajnált helyettesből igazi közönségkedvenccé vált, az újvilági szellem megtestesítőjeként okosan zabálja fel a tradíciót, itt és most szórakoztat. Mentes az óvilági pepecselésektől – nem kell hozzá borospince, 10-20 év érlelgetés, hosszas dekantálás és négy diploma, mégis megmutat valamit a Vintage Portok nagyságából és karakteréből. Könnyen emészthető azonnali élvezet, ötödannyiért.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Late Bottled Vintage-ből is több stílus létezik. Ma már a modernek vannak többségben, ezeket 4-6 év hordós (és tartályos) érlelés után szűrve palackozzák, és azonnal fogyaszthatóak. A szűretlen változat viszont profitálhat néhány évnyi fektetésből, és az üledék miatt dekantálni sem árt. Mindkettőre igaz azonban, hogy a hosszú érlelés miatt egy már lágyabb, érettebb tanninú, viszonylag komplex borra számíthatunk egy fiatal Vintage Porthoz képest, melyet azonban még bőven elkerülnek a Tawnykra jellemző oxidált jegyek.

Már a dugóból látszik, hogy a Calem 2004-ese szűrve került a palackba, ha ugyanis a parafa egy műanyag kupakban végződik, így kézzel kihúzható-visszadugható, az instant, rögtön iható változattal van dolgunk általában. Kitöltve még inkább bíbor, mint rubin, alig átlátszó, orrban pedig roppant mély és komplex. Komoly vörösboros illatok keverednek édességekkel, a földes jegyek, a füst, a fekete cseresznye, porcukorral és vaníliával. Összetett, de még érezhetően fiatal, tele van erővel. Kóstolva robbannak a gyümölcsök, fűt az alkohol, és egészen sokan vannak a savak, egy nagy testű száraz vöröset simán elvinnének. A korty édes, krémes és meleg, mégsem ezt szerettem benne igazán, hanem a határozott, de tökéletesen érett csersavakat. Azt hiszem, ha valaki a fehérek felől érkezik, nehezen érti meg, hogyan lehet egy erősített édes bort a tanninjai miatt inni elsősorban, pedig lehet, higgyék el. Erős 7 pont. Aki nincs otthon a portóiban, de tenne egy próbát, jobb vételt nem is találhatna. Úgy sejtem ráadásul, a viszonylag jó savaknak és a puha tanninoknak hála ételekkel is remekül párosítható, kövezzenek meg, de én egyébként is jobban szeretem csokoládé alapú desszertekkel, süteményekkel a portóit, mint a tokajit, utóbbi egyszerűen túl savas a legtöbb esetben, szakirodalom ide vagy oda. Cserébe viszont elárulom, hogy kéksajtot csak az eszik portóival szerintem, aki aszúval még nem próbálta. (Tesco, cca. 5100 Ft)

Címkék: édes portói lbv calem

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr122055550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pupa pupánszky 2010.06.04. 15:41:31

2003 - as LBV Taylor's volt múltkor kéznél, de igen hamar elfogyott a sütemények mellet.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.06.04. 17:52:29

Nagyon szeretem a portót, ahogy szerintem minden hedonista.
Viszont ha lehet választani, inkább aperitifnek iszom, desszert mellé én a pezsgőnél nem tudok jobbat. Kék sajthoz tényleg nagyon üt a tokaji, meg amúgy más édes fehérek is.

európai 2010.06.05. 00:04:46

@pupa pupánszky: Nekem is nagyon ízlett a Taylors LBV!

Félédes Zweigelt 2010.06.10. 11:59:08

Nahát, ez tanulságos volt!
Sose gondoltam volna, hogy a Cálem, akiket én inkább hiper- és duty free-menőnek tartok (arról nem is beszélve, hogy ők a legelső pince a híd alatt Vila Nova de Gaiában - húde kommersz :-), hét pontot tud kapni. Kiváncsi lettem.

Érdekes műfaj amúgy az LBV. Lehet jó átszoktató borosoknak portóira, nekem viszont sokszor túl borszerűnek tűnik, ami zavaróvá teszi a magas alkoholt. Inkább egy tízéves tawny (árban kb. hasonló), amiben már a hordó megszelidítette a szeszt, vagy éppen ellenkezőleg, egy jó douro-i vörös.

Kövezzetek meg, de szerintem a csoki a portói mellett zaccosabb déli/újvilági vörösborral is párosítható.

Félédes Zweigelt 2010.06.10. 12:05:49

Ja, bár nem vagyok valami nagy portói-szakértő, de nem hiszem, hogy a 60-as években fenyegethetett az, hogy ki kell önteni a pár évvel túlhordózott vintage-eket. Amennyire tudom, a 10-20-30-40 éves tawnyk több évjárat blendjei - tehát legrosszabb esetben sem öntötték volna ki őket, hanem mentek volna a "levesbe" és vissza a hordóba.
Persze ez csak szőrszálhasogatás, mivel ez nyilván pazarlás lett volna "évjáratos" tételekkel.
süti beállítások módosítása