Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

2 x 2 fehér

2010.06.30. 06:00 - Octopus

A közelmúlt fogyasztását jellemző vörösbor-dominancia után ideje volt már fehérre váltanom. A melegebb időben talán jobban is esik az alacsonyabb hőmérsékleten szervírozandó, savasabb fehérbor, na nem mintha ragaszkodnék a télen vörös, nyáron fehér/rozé/fröccs szabályhoz (portóit például nagy örömmel szürcsölgetek a legnagyobb kánikulában is, csak legyen kicsit behűtve). Örömszerző borozás keretében két neves fehérboros vidék két-két borát fogyasztotta el kis társaságunk. A tokaji duóból Demeter Zoltán furmintja mindenkit levett a lábáról, ezt a bort nehéz lenne nem szeretni. Somlót az egyre sikeresebbnek tűnő Tornai Pincészet képviselte, a frissen csúcsbor minősítést szerzett TOP Selection Juhfarkkal és a paletta alján elhelyezkedő, furfangos nevű Mineraux-val. Mostani állapotukat tekintve, fogyasztásra engem inkább csak a kistestvér ösztönzött, de volt köztünk olyan, aki a válogatott borral is boldogan elvolt.

Mineraux Balatoni Zenit 2009 (tájbor)

Friss, reduktív boros illat a jellemző Gabi fogkrémes/Donald rágós vonulattal, meg persze szőlővel és grépfrúttal, tiszta és üde, ahogy kell. Szájba véve meglepően nem híg, közepes test kicsit magas alkohollal, szőlős ízében halvány édesség és egy kis kesernye is feltűnik, de alapvetően minden a helyén, jól elkészített, kellemes kis bor. Nem túl bonyolult, de komplexitást vagy kifinomultságot számon kérni túlzás lenne ezen a szinten. 4 pont és best buy. 600 Ft a pincénél.

Disznókő Furmint Dry 2007

Csavarzár ide vagy oda, a frissesség már a múlté, világos arany színe érettséget sugall, orrban szintén tetten érhető a kor. Illata ugyan erőteljes és intenzív, de inkább érdekes, mint szép, nehezen megfejthető, talán szalma és fehérrépa vezetik, halványan citrusok sejlenek fel. Szájban még ennyit sem kapunk, lágy, rövid a korty, tartalmatlan és ártalmatlan, íze alig. Csalódás, 3 pont.

Demeter Furmint 2007 (félszáraz)

Kezdetben visszafogott, majd fokozatosan kinyíló illata törékeny és bájos, Királyudvar borokat idéz, talán nem véletlenül. Almakompót és citrusok finom fahéjas fűszerességgel kísérve, a hordó észrevehető, de nem túlzó. Könnyednek ható, finoman édeskés, szőlős-citrusos íze végtelenül tiszta, savai kedvesek, elegen vannak a frissességhez, kevesen, hogy bántsanak, a bor így igazán kerek, egyensúlya kiváló. Kifinomult bor kezdőknek és haladóknak, 6 és 7 pont határán.

Tornai Top Selection, Aranyhegy Juhfark 2008

Jobban már nem is igen különbözhetne a Demeter furminttól, színe arany, illata koncentrált, szikár, inkább erőteljes, mint behízelgő. Késői szüretet idéző virágmézes, avaros, citromos teás jegyei mellett valamiféle keserűség érezhető, összességében elég érett benyomást kelt a korához képest. Ezen a vonalon mozog ízvilága is, teste és sűrűsége nagy, viszont a csontszáraz érzeten túllépve savai mintha arányt tévesztenének és felborítják az egyensúlyt, élessé téve a bort. Ebben a formában ez így nem több, mint 4 pont, remélhetőleg idővel kerekedik még.

Címkék: négypontos somló hatpontos tokaj disznókő furmint hárompontos demeter zoltán zenit tornai juhfark hltpontos

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr62119882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.06.30. 08:34:14

a Grófi Juhfark határozottan jobb formában van Tornaiéktól szvsz.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.30. 11:42:41

Az Aranyhegy Juhfark-ot megküldöd egy 4 ponttal? Szerintem minimum érdekesen kóstolsz... Ezeknek a boroknak idő kell, viszont rendkívül komplex-ek, már most is. A vulkanikus talaj savat ad, aromatikusságot és érlelhetőséget. Ebbe a borban sokkal több potenciál van és a jelenbeni értéke is nagyobb, mint a 4 pontod.

Mintha itt a Tornai borokat direkt pontoznátok le. Emlékezz, hogy a sima alap furmintjukat 4-re pontoztátok és frönccsbornak minősítetted. Érdemes a relációkat is végiggondoltad...

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.06.30. 15:32:35

@akov: Teljesen egyetértek.
bár lehet, hogy mindig gyengébb flaskákat fog ki Octopus bortárs...
A top selections számomra mindig egy jó somlói közelítés, és vannak benne csúcson lévők is... de borízlések és borpofonok...

2010.06.30. 15:37:51

@akov: jogos. aranyhegy juhfark most 6p-, a grófi 7p- szvsz.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.06.30. 17:26:27

@akov: Azért a Mineraux meg épp best buy lett ebben a posztban, szerintem nehéz szándékosságot firtatni...

Szerintem inkább Hepcinek lehet igaza.

Octopus 2010.06.30. 18:35:51

próbáltam rá célozni, nem a tartalmat hiányoltam a juhfarkból, hanem az egyensúlyt, azt viszont nagyon. Annyira savasnak tűnt a többi bor mellett, hogy egy korty is alig ment le belőle, ezért lett mindössze 4 pont. Az előző évjárattal nem volt ilyen gondom, egyébként.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.06.30. 21:14:03

@Octopus: hát egy félszáraz tokaji után egy somlói juhfark nem csoda, ha olyan savérzetű, mintha leszedné a fogzománcot(:

tomm 2010.07.02. 15:52:41

Somlói juhfark hmmm...de jólesne most tisztán két deci!
süti beállítások módosítása