Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tizenhárman

Kedvenceim a Szlovén Bornapokról

2010.10.29. 01:00 - palack

Beharangoztam nagy lelkesen a szlovén bornapokat, aztán kiderült sajnos, hogy elég radikálisan hozamkorlátozódott a program legalábbis mennyiségileg. Az eredetileg tervezett közel harminctól elég távol, végül csupán hét pince képviselteti magát Budapesten, így értelemszerűen 250 tétel sem lesz kóstolható persze. A tegnapi sajtó/kereskedő napon megkóstoltam a megfogyatkozott felhozatal nagy részét és kicsit fellélegezve állapíthattam meg: a minőséggel legalább nincs gond. Az alábbiakban leírt tucatnál eggyel több borért szerintem még mindig érdemes benézni a Királyi Borházba.

Ha pezsgőt kóstolnak a Frangež pincészetnél, ne hagyják ki száraz chardonnay-t: szép, telt illatú, finom apró buborékokkal gyöngyöző, húsosan gyümölcsös ital. Két 2009-es olaszrizlingje tetszett leginkább a muravidéki Marof Pincének. Az első finom, lendületes, zamatos, kellemes ital, a második vulkanikus talajról származó kissé perverzen izgalmas illatú: tűzköves, égett füves; kóstolva is finoman ásványos, érdekes bor. A Joannes borászatról már írtam, most leginkább a muskotályuk és 2008-as rajnai rizlingjük tetszett: előbbi intenzíven illatos és zamatos, mégis finoman száraz és túlzásoktól mentes, utóbbi barackos, ásványos illatú, vastag, gazdagon gyümölcsös mégsem lusta. A Santomas 2008-as malvazijája nagyon tetszett: mély illatú és ízű, lendületes, elegáns kesernyével fűszerezve. Még nem térünk át a vörösekre, hanem következnek a legjobb és legizgalmasabb fehérek. A 2007-es Čotar vitovska ásványos, virágos illatú, karcsú, de erőteljes, karakteres bor. A 2005-ös malvazija még jobb, az ellentétek harmóniája: krémes és cseres, édes és keserű, furmintosan telt és szikár egyszerre.

A vörösekre maradunk Čotaréknál és egy borosan izgalmas teran pezsgővel térünk át. Ezután jöhet a  2007-es teran: finoman animális illatú, a savakra építő, finom tanninnal fűszerezett és szép egyensúlyban van. A kóstoló legjobb borát is itt kaptam: a 2003-as Terra Rossa 40-40% teran és merlot, 20% cabernet sauvignonnal kiegészítve. Elegáns, bordóiakra emlékeztető illatú egy csepp keleti vagánysággal. Kóstolva szép egyensúlya tűnik fel először, majd sós gyümölcsössége, érett tanninja és hosszú lecsengése teszi igazán emlékezetessé. A Santomas vörösei kevésbé egyediek, karakteresek, viszont finomak és elegánsak. A refošk alapú, 30% merlot-t és 10% cabernet sauvignont felvonultató Mezzo Forte finom gyümölcsösségével és profi eleganciájával igazán megnyerő bor. Talán megosztóbb, de nekem a legjobb Santomas vörös a Grand Cuvée 2005, ami ebben az évjáratban tisztán refoškból készült. Kicsit vad, de élettel teli, húsosan gyümölcsös és jóízű. Azért bevallom, mielőtt hazaindultam, csak visszatértem a 2003-as Čotar Terra Rossához, hogy az ő íze maradjon legtovább a számban.

Címkék: programajánló szlovénia

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr862406746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.29. 10:26:03

Hát ez a hét pince elszomorít, ráadásul a
www.kiralyiborok.com
honlapon még mindig 14 pince + sokan mások van fent...

Ez esetben egyáltalán nem fogok két napot szánni a rendezvényre, és ráadásul merek majd a várhatóan zsúfoltabb szombati napra menni. Pedig majdnem lett egy lelkes pénteki vendégük...

Inkább megnézem ezt a helyet, itt úgyis inkább a pénteki nap érdekel, ha már egyet kell választanom:

www.igyfoznek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=15

európai 2010.10.29. 14:18:17

Ajándékba kaptam az idei év talán egyetlen (?) szlovén borát:

TROJICAI Prekmurje Polsladko Sauvignon-Sauvignon Blanc 2007-Szlovénia

Mindösze 10-es alkohollal. Szine meglepően friss, illatában hársvirág. Gyümölcsös, zamatos bor, nagyon könnyen iható. Stilusában nagyon hasonlit egy német, kabinett tipusú rajnai rizlingre. A maradékcukor kedvessége mindent visz, pillanatok alatt elfogy. 5 pont.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.29. 18:57:54

No, mégis elmentem, de csak hardcore szlovén érdeklődőknek és fanoknak ajánlom a rendezvényt.

Egyrészt egy olyan pincében rendezték, ahol majdnem tök sötét van, fogalmam nincs miért kell ilyen helyen kóstolni a bort. Ott érlelni kell, és az egészen más...

Tényleg 7 termelő jött el, az is többé-kevésbé. A posztban is említett Frankez mondjuk szerintem csak egy üres asztalt hagyott egy cetlivel meg egy kiöntővel, pezsgő sehol.

Cotar volt számomra a legjobb, a fehér sauvignon és a Terra Rossa tetszett, a Maroftól pedig a dűlős olaszrizling és a (középkategóriás) sárdoni. Az a srác is elköszönt úgy 4 körül, de a borait azért lehetett még kóstolni.

Két arc félidőben tűnt el, átmenetileg önkiszolgálót nyitottunk a vöröseikből, a Santomas mezzoforte küvéje és a válogatott refoscoja tetszett. Hoztak párat a Grand Cuvée-jükből is állítólag, de az már a szakmai napon elfogyott, ezt is a szomszéd árulta el, aki a boraikat töltögette.

Volt, aki nem olvasta a posztot indulás előtt, és átrázva érezte magát a helyszínen a 7 db megjelent termelővel.

Olyan ez, mintha az autópályarendőrös sztorikról kellene megítélnem az egész országot, hogy vajon milyen is lehet Szlovénia - de sajnos egyelőre nincs más benyomásom, így nem igazán szimpatikus az összkép.

Valahol a "lesújtó" és a "totális kudarc" közt alakul az összbenyomás.

Van kép a falon bizonyos Tóth Ferenc egri borászról, ez fűszerezte némiképp a délutánt :)

Juventusy 2010.10.29. 23:39:45

@Szomjas Gödény:
Ez azért nem hiszem, hogy a Szlovénok hibája lenne….. inkább elég gyenge szervezésnek tűnik a dolog.
Voltam néhányszor Szlovéniában és nekem pl. nagyon jók a tapasztalataim. Gyönyörű hegyek, jó borok vendégszerető emberek, balkáni agresszivitás nélkül. Mini Ausztria, csak kicsit olcsóbb.

oddbinsa 2010.10.30. 00:02:27

...az eseményhez a helyszínt biztosította a Királyi Borház, a szervezésért a Szlovén Magyar Üzletemberek Szövetsége felelős, utóbbihoz tessenek menni reklamálni. A borok egyébként kiválóak Cotar, Santomas Marof, Stegovec levei egyaránt. Több mint érdemes megkóstolni őket.
süti beállítások módosítása