Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szilveszteri koccintós

2011.01.03. 06:00 - Octopus

A letaglózó elő-karácsonyi aszúkóstoló után bennem is felmerült, hogy nem pezsgővel, hanem aszúval kéne nyitni az Újévet, de végül mégsem így alakult a dolog. Részben a körülmények okolhatók a történtekért, az ünneplő ital beszerzése ugyanis az utolsó pillanatra maradt, mikor már hipereken és kisboltokon kívül más nem volt nyitva. Aszút persze ott is kapni, még akár megbízható termelőktől is, de itt jön a képbe egy másik, nem elhanyagolható tényező, miszerint imádom a pezsgőket. Mikor megakadt a szemem egy jobb Cava-n, a választás el is dőlt rögtön.

A Cava ugyebár egy champagne-i módszerrel (méthode traditionelle) készült katalán pezsgő, melyet legalább kilenc hónapig tartanak a seprőn, és főként a helyi Macabeo, Xarel-lo és Parellada szőlőfajtákból szűrnek. Ezekből készül a kiszemelt Freixenet is, viszont a magasabb kategóriához mérten hosszabban, három évig érlelődik a palackban, mielőtt degorzsálnák. Az alap Cava-khoz képest további különbség, hogy utóbbi műveletet kézzel végzik el, ennek oka az, hogy az alapbort érdekes módon nem koronazárral, hanem parafa dugóval zárják, mely szerintük hozzájárul az érdekesebb aromák kialakulásához.

Freixenet Reserva Real NV

Már a színe is figyelemreméltó, egészen mély citromsárga, zöldes árnyalattal. Illata gazdag, rendkívül tiszta, érlelt jellegű, nem áll messze a Champagne-októl, de talán kicsit frissebb. A gyümölcsöket citrusok, mandarin képviseli, a pezsgős komplexitáshoz pedig élesztős jegyek, briós, pörkölt pisztácia járulnak hozzá. Szájban krémes és telt, sok és kisméretű buborékkal, remek sav-cukor egyensúllyal, se édességét, se savait nem érezni külön; persze száraz, Brut megjelöléssel, de ez akár 15g/l cukortartalmat is jelenthetne. Mélységben nem szenved hiányt, citrusos, kekszes, élesztős íze pedig kellően hosszú, ez bizony egy remek pezsgő. Nem egy Champagne is elbújhat mellette - 6000 Ft-os árával (Auchan) viszont lényegesen olcsóbb amazoknál, jó vétel. Erős 7 pont.
[a fenti kép innen származik]

Címkék: spanyol pezsgő cava

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr132555501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2011.01.03. 06:24:18

Úgy alakult, hogy elsején én is Cava-t bontottam (La Vuelta Brut) a reggelihez és hozzád hasonlóan, én sem csalódtam. Véleményem szerint, a spanyolok egyre jobbak. A közeli borszaküzletben kétféle Frexinet is kapható, a Reserva Real-t viszont sohasem láttam/kóstoltam még.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2011.01.03. 09:41:21

Először is Buké Mindenkinek: www.magyarborkulturaert.hu/?p=5552
Freixenet pezsegőt még WSET középfokon is kaptunk talán, és ott is elég kellemes volt.
Egy kis autolízisből eredő toast-osság nem volt benne Octopus?
Kacérkodtam a külföldi nedűkkel, aztán azért magyar pezsgővel koccintottam.
Egy Hungária Irsai Olivérrel... Be kell vallanom, hogy a tételt nem én szereztem be, és fogalmam sem volt az édességéről. Illatban picit jött csak a fajtajelleg ízben már összeszedettebb volt, de mégis nekem nem lett a kedvencem, egy kicsit olyan lányok öröme... Aztán jött a Himnusz és...

Octopus 2011.01.03. 10:06:40

@európai: elképzelhető, hogy csak Európában érhető el, se az ausztrál, se az USA-beli Freixenet honlapon nem szerepel ez a tétel a termékek közt

@Borkandúr: volt benne valami hasonló, leginkább pörkölt magvakra emlékeztető jegy

Lova 2011.01.03. 10:17:18

A Freixenet nagyon jo marka, katalan, en is ott ittam Kataloniaban.

Erdekesseg keppen emlitem, hogy a helyiek 'fresenet'-nek ejtik - meg valoszinuleg minden muvelt alkoholista is. :)

ambrusqkac 2011.01.03. 11:31:08

BUÉK mindenkinek!
Auchanon kívül kapni még ezt a pezsit valahol?

pupa pupánszky 2011.01.03. 12:40:20

A Borigo - ban a pezsgőteszten - a szerző maga is hitetlenkedve - ajánl egy 800 Ft - os (!!!!) Tesco Selection Cava - t, mely rendkívül magas értékelést kapott. Megnézem este, hogy pontosan mi volt neve.

Octopus 2011.01.03. 12:46:21

@ambrusqkac: én még nem nagyon láttam máshol, talán régebben a Corában

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.04. 09:55:22

@pupa pupánszky: azok a Cava-k NAGYON jók, tényleg megérik az árukat. Csakhogy van egy világosabb és egy sötétebb címkés verzió minden színből (pl. a demisec sötét és világos lila verzióban). A világos színű sokkal kevésbé koncentrált, bár az árát így is megéri bőven. A sötétcímkés az igazi nagy fogás, de sajnos már vagy fél éve nem találkoztam vele.

Lehet felbontották és felvizezték majd visszapalackozták a nagy igényre való tekintettel? :)

E1510 2011.01.04. 12:52:52

@pupa pupánszky: szégyenszemre magam is szoktam fogyasztani néhanapján, ilyen olcsón sehol máshol nem találtam meth. trad. pezsgőt (ráadásul ez még jó is)
süti beállítások módosítása