A letaglózó elő-karácsonyi aszúkóstoló után bennem is felmerült, hogy nem pezsgővel, hanem aszúval kéne nyitni az Újévet, de végül mégsem így alakult a dolog. Részben a körülmények okolhatók a történtekért, az ünneplő ital beszerzése ugyanis az utolsó pillanatra maradt, mikor már hipereken és kisboltokon kívül más nem volt nyitva. Aszút persze ott is kapni, még akár megbízható termelőktől is, de itt jön a képbe egy másik, nem elhanyagolható tényező, miszerint imádom a pezsgőket. Mikor megakadt a szemem egy jobb Cava-n, a választás el is dőlt rögtön.
A Cava ugyebár egy champagne-i módszerrel (méthode traditionelle) készült katalán pezsgő, melyet legalább kilenc hónapig tartanak a seprőn, és főként a helyi Macabeo, Xarel-lo és Parellada szőlőfajtákból szűrnek. Ezekből készül a kiszemelt Freixenet is, viszont a magasabb kategóriához mérten hosszabban, három évig érlelődik a palackban, mielőtt degorzsálnák. Az alap Cava-khoz képest további különbség, hogy utóbbi műveletet kézzel végzik el, ennek oka az, hogy az alapbort érdekes módon nem koronazárral, hanem parafa dugóval zárják, mely szerintük hozzájárul az érdekesebb aromák kialakulásához.
Freixenet Reserva Real NV
Már a színe is figyelemreméltó, egészen mély citromsárga, zöldes árnyalattal. Illata gazdag, rendkívül tiszta, érlelt jellegű, nem áll messze a Champagne-októl, de talán kicsit frissebb. A gyümölcsöket citrusok, mandarin képviseli, a pezsgős komplexitáshoz pedig élesztős jegyek, briós, pörkölt pisztácia járulnak hozzá. Szájban krémes és telt, sok és kisméretű buborékkal, remek sav-cukor egyensúllyal, se édességét, se savait nem érezni külön; persze száraz, Brut megjelöléssel, de ez akár 15g/l cukortartalmat is jelenthetne. Mélységben nem szenved hiányt, citrusos, kekszes, élesztős íze pedig kellően hosszú, ez bizony egy remek pezsgő. Nem egy Champagne is elbújhat mellette - 6000 Ft-os árával (Auchan) viszont lényegesen olcsóbb amazoknál, jó vétel. Erős 7 pont.
[a fenti kép innen származik]
Utolsó kommentek