Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Furcsa pár

2011.09.22. 09:30 - palack

Igazából nincs értelme annak, amit csináltam és tényleg. Almát a körtével, John Barth-ot Graham Greene-nel összehasonlítani nem túl értelmes dolog. Mentségemre szóljon, hogy mindkettőt nagyon szeretem, kíváncsi voltam egymás mellett hogyan mutatnak. A wachaui rizlingekre, főleg, ha jóféle smaragdok, képtelen vagyok ráunni – illetve eddig csak egyszer sikerült: tavaly a VieVinum-on a hatvanötödik friss 2009-essel valahogy tele lettem. Ami a másikat illeti, a somlói borok közül pedig kétségtelenül ő az egyik kedvencem ever, ráadásul egyre jobban tetszik, az idő még neki dolgozik. Egy nagyon jó wachaui rizling és egy kiemelkedő somlói furmint. Párban.

Knoll Riesling Smaragd Schütt 2008

Emmerich Knoll az egyik legelismertebb wachaui termelő, ez a bora pedig 97 pontot kapott az osztrák Falstaff magazintól. Illata közepesnél intenzívebb, tiszta, gyümölcsös és ásványos. Grépfrút, mandarin és nektarin dominálják hűvösen köves izgalommal fűszerezve. Hol az ásványos, hol a gyümölcsös arcát mutatja jobban, néha egy kis virágosság is befigyel. Érdekesen változik a pohárban, ahogy levegőzik egyre mélyebbnek, összetettebbnek tűnik: nagy várakozást kelt, de nem kell csalódnunk. Kóstolva elegánsan visszafogott, nagyon finom és hibátlan arányok jellemzik. Savai fegyelmezett játékossággal táncolnak, csipkelődnek, teste közepes, a korty éretten, gyümölcsösen szaftos, mindezt pedig hihetetlenül szép és arisztokratikus kesernye keretezi. Inkább a letisztultság, mint a félelmetes mélység jut róla eszembe. Lecsengése hosszú, természetesen nem harsogó, ám az elegánsan szép emlékek jó ideig ott maradnak a szánkban, torkunkban. Megérdemli a 8 pontot.

Hollóvár Somlói Furmint 2008

Takács Lajos kultikus és sok vitát kiváltó boráról nálunk is volt szó bőven (először, másodszor, harmadszor és negyedszer). Nekem egyértelműen az évjárat legjobb somlóija, ezért is akartam megkóstolni egy top wachaui mellett. Majdnem intenzív, nagyon egyedi és komplex illattal indít. A férfivizelde már nem játszik, ahhoz az énjéhez képest szinte már kommersz lett, maradt azonban még így is elég izgalom benne. Fehérhúsú őszibarack, grépfrút, sárgabarack, szénás virágosság, sósság és nem kevés avar erdei gombával. Vagy valami ilyesmi. Nem mindennapi és igen nehezen szálazható, az biztos. Kóstolva leginkább a telt, érett vagy inkább már a túlérettség határán egyensúlyozó gyümölcsösség és a karakteres, rendkívül finom sósság dinamikus egymásnak feszüléséről szól ez a bor. A savak, a test, a struktúra mindehhez csak a keretet adják és engedelmesen háttérbe vonulnak. Közepesen vastag testét remek savai hibátlanul tartják, a korty szárnyal, az ízek kavalkádban kergetik egymást. Lecsengése nagyon hosszú és rendkívül intenzív, az ember szinte el sem hiszi már nincs a szájában az ital. Az alkohol ekkor már kissé ellibben, tüzesség lobban, zavarónak semmiképp nem mondanám, csak a jegyzőkönyv kedvéért említem. Eléri a 8 pontot.

Érdekes volt egymás mellett kóstolni őket, de nem érdemes. Amíg külön-külön lenyűgöznek rendre, addig párban inkább kiemelik, sőt eltúlozzák egymás gyengéit. Az osztrák sápadtabbnak, vérszegényebbnek, kicsit sterilnek, halknak és sótlannak tűnik a somlói mellett. Cserébe a somlói ismét fura szagú, darabos, kissé érdes és harsány lett. A Knoll Riesling elegáns, de nem elég izgalmas a somlói társaságában, a Hollóvár Furmint izgalmas, de nem elég elegáns a wachaui mellett. Azért soha rosszabb párost.

Címkék: kóstolás fehér somló furmint wachau rajnai rizling hollóvár knoll 2008 takács lajos

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr183242365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.09.22. 09:56:14

nagy formában van most a 8-as hollóvár furmint, ezt csak megerősíteni tudom.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.09.22. 10:14:04

Még én is őrzök egy palack 8-as Hollóvár Furmányost...talán karácsonykor a végére járunk. Jó, hogy a férfivizeldét levetkőzte:D Bár én arról a korszakáról azt hiszem, pont lemaradtam.
(nem tudom magamban tartani, hogy a két bor címkéje is mekkora kontrasztban áll egymással).

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.09.22. 11:00:01

Hasonlóan láttem néhány hónapja én is azt a Knoll-t. Kedvenc smaragdjaim között tartom számon.
borrajongo.blog.hu/2011/07/04/osztrak_nemet_riesling_parbaj

fugu 2011.09.22. 20:37:12

Valóban nem szerencsés egy 40 eurós bort összeengedni egy 15 euróssal. Ha mégis, akkor pedig ezt a jelentős difit illene megemlíteni. Ezzel együtt azért tanulságos, és örülök, hogy őrzök egyet Lajostól!

palack 2011.09.22. 23:08:35

@fugu: mivel korábban külön kóstolva nagyjából azonos klasszisnak éreztem őket, így nem gondolom, hogy igazságtalan lett volna a párosítás. Az ár itt majdnem irreleváns. Wachau egyik legjobb 2008-as borát tettem Somló egyik legjobb 2008-asa mellé.

Amitől inkább féltem az a rajnai rizling és a furmint összehasonlítása. De ezen a szinten, legalábbis magyar szájjal, a furmint nem vallott szégyent.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.09.22. 23:40:58

@palack: Azt hittem a Györgykovács furmint lesz. De mégsem. Engem csak ő emlékeztet Wachaura, de ott azt érzem, hogy áll a párhuzam. És egyre több badacsonyi termelőre is, például a múltkor megénekelt Málik Zoltán borai is a számomra szimpatikus irányt képviselik.

palack 2011.09.22. 23:44:16

@Szomjas Gödény: egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. Erről szól a poszt.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.09.23. 08:06:51

Érdekes kérdés az, hogy mit mivel hasonlítunk.
Szerintem jogosan merülhet fel egyesek részéről az igény, hogy hazánk meghatározó borait összehasonlítani külföldivel, abból a célból, hogy úgymond elhelyezni a tágabb értelemben vett origón.
Ilyenkor általában fajtakóstolót szokás tartani. A bökkenő az, hogy meglátásom szerint a hazai meghatározó borok túlnyomó része, fehérborok esetén legalábbis, autochton fajtákból készült. Furmint, hárslevelű, olaszrizling stb... Ezekből a fajtákból viszont nehezebb megfelelő külföldi referenciát találni, nemzetközileg kimagasló jelentőségűt pedig pláne. És a hazai borőrült pedig sokszor arra kíváncsi, hogy a legtöbbre tartott hazai kedvencek mit mutatnák elismert világklasszisok mellett. Ennek érdekében pedig sokszor le kell mondani a fajta egyezésről.
Zárójelben megjegyzem, hogy a hazai csúcs-rajnaik úgy általában éppúgy nem hasonlítanak egyáltalán egy német, vagy egy osztrák rieslinghez, mint akár egy furmint.
Kis spam-elést még megkockáztatva, én is hasonlítgattam nemrégiben rieslingeket és furmintokat, csak nálam Demeter Z. és Királyudvar volt a hazai versenyző.
borrajongo.blog.hu/2011/03/08/rieslingek_es_tokajiak_parban

fugu 2011.09.23. 16:01:49

@palack: Úgy is felfoghatjuk, hogy lám-lám, egy magyar 15 eurós bor versenyben van egy elismert osztrák 40 euróssal... Örülök!
Az ár:
az olvasónak fontos, mert én egy-egy sorban igenis meg szoktam nézni, ha nagy a lelkesedés, hogy árban vajon melyik elérhető a jobbak közül.

palack 2011.09.23. 21:18:13

@fugu: Persze, én is örülök, ha kevesebbért nagy élményt kapok. Viszont, ha éppen egy kristálytiszta elegáns rizlingre vágyom, vagy egy konkrét borra vagyok éppen kíváncsi, akkor hiába kapnék feleannyi pénzért egy teljesen más stílusú , saját kategóriájában egyenértékűen jó bort, nem elégednék meg vele. Ha éppen John Barth-ot szeretnék olvasni, akkor hiába akciós Graham Greene.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.09.23. 21:20:11

@fugu: Ha nem a Wein&co-t vesszük alapul, akkor a fenti Knoll jónéhány helyen 30 Euro körül megvehető. A Weinco elég drága.

Bár én nem együtt kóstoltam a fenti tételeket, de a Knoll nálam egy ponttal mindenképp több volt, mint amennyi a Hollóvár furmint szokott lenni.
Ennek fényében reálisnak látom az árkülönbséget, ugyanis 90 pont(7+) felett megszokott, hogy minden apróbb lépcsőfok egyre több anyagi ráfordítást igényel. Szerintem mind a 2 bor, egy 15 euros, nálam 7 pontos, illetve egy 30 euros 8 pont környéki tétel egyaránt jó vásárnak mondható.

dalton1 2011.09.26. 08:40:21

Általában igyekszem megemlíteni az általam kóstolt boroknál hogy hol és mennyiért szereztem be. Rengeteg információt hordoz...hová pozicionálja a borász, a kereskedő, az ország...hogy tárolhatták, mennyit utazott...stb...stb...

Szerintem ezt valaki minden posztnál kéri, elég egy link is, kár hogy a kommentekből kell megtudni...

Hollóvárból én is őrzök egyet, kíváncsi lennék ki mekkora jövőt jósol neki...
süti beállítások módosítása