Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Poszttoszkán derű

2005.07.12. 12:25 - alföldi merlot

Véletlenszerű toszkánokkal, köztük két, a Wine Spectatorben 90 illetve 91 pontot elért nemzetközi klasszissal küzd meg a mi Heimann Zolink Stílgyakja. A végeredmény dagasztja a honfiúi keblet meg mást is. "A Heimann Stílusgyakorlat egy pléjmét -- kissé narancssárga a nyomás és valószínűtlenül hosszú a comb, de azért a magamfajta szentfazéknak is kocsányon lóg a szeme."

Szombati vakkóstolónk tétje az volt, hogy a szikár toszkánok eleganciája mellett miként állnak helyt a buja idomú magyarok. Aztán, hogy a tűzről pattant magyarok mellett miként állnak helyt a kényes toszkánok. Aztán meg, hogy ilyen hülye előítéletekkel szabad-e emberek közé mennem.

Az érdemdús mezőny a kóstolás sorrendjében:

Castello di Volpaia Chianti Classico Riserva 2001 (Volpaia – az év borászata 2004 Gambero Rosso, WS: 91 pont)
Castello Banfi Mandrielle Merlot 2001 (WS: 90 pont)
Vylyan Duennium 1999 (Vinalies 2003 aranyérem, Pannon Bormustra csúcsbor 2003)
Casa Don Fredo Merlot 2003
Bock Merlot Special Reserve 1999
Chateau Kajmád Merlot Barrique 2002
Heimann Stílusgyakorlat 2003 (Pannon Bormustra csúcsbor 2005)

Castello di Volpaia Chianti Classico Riserva 2001 17 euro [18]
Erős fa, földes jegyek, fenyő, talán valami erdei gyümölcs, aztán az utóízben váratlan kedvesség. Nem tudom, hogy lehet-e szívből rajongani ezért a stílusért, de abban biztos vagyok, hogy hibátlan bor. Boldogan tanulmányoznám hosszú távon.

Castello Banfi Mandrielle Merlot 2001 14 euro[19]
Jellegzetes nagy bor, füst és animalitás, gyümölcsök (szilva és áfonya), határozott, de kerek tannin, hosszú lecsengés, szolid édesség, nyomokban menta. Nincs gyenge pontja. A visszakóstolás során ez nyújtotta a legegyenletesebb teljesítményt. Kurva jó vétel volt, késő bánat.

Vylyan Duennium 1999 28 euro
Gomba, dohány, áfonya, rozmaring, vanília, szerecsendió, élénk sav és lekerekedett tannin. A korábbi presztízsküvé-kóstolónkon leszerepelt palack után ez bombaformában volt. Az est legösszetettebb egyénisége. Ugyanakkor a Banfi Mandrielle a maga rendíthetetlen struktúrájával a visszakóstolás során fölékerekedett.

Casa Don Fredo Merlot 2003 ? euro
Ribizli, csipkebogyó, fűszerek, bors, súlyosan geil, vanília. (A vakszakaszban a chilei-séget jól azonosítottam, viszont a füstösség hazafelé vitt el.)

Bock Merlot Special Reserve 1999 30 euro
Nem nagyon tudok, vagy akarok bármit hozzáfűzni az eredeti jegyzeteimhez: "rohadt szilva, öreg?, konyakmeggy". Ennyi pénzért harmatos.

Chateau Kajmád Merlot Barrique 2002 8 euro

Édes, ribizli, élénk sav, erjedtség, magas alkohol, sovány.

Heimann Stílusgyakorlat 2003 16 euro

Általános felhördülés. Illat- és ízdetonáció. Kakaós nápolyi, kávé, vanília, dohány. Édes és komplex. Lecsengésében csokoládé. Jó közepes test.

Egyik szemem sír, a másik nevet. Azon nevet, hogy nem reménytelen itthon nagyot alakítani. És azon sír, hogy már megint egy kincs, ami nincs. Mert a Stílusgyakorlat elfogyott. A hősi halottak sorát gyarapítja (Vylan Vörös 2003, Buttler Bikavér, stb.). De ebben is van valami felemelő: azt jelzi, hogy a jó bort seperc alatt fölszippantja a kifinomult ízlésű közönség.

Végül egy kis Stílusgyakorlat-méltatás bele a vakvilágba. [20] Okádhatnékom van attól, ahogy a BBC nálunk is fogható csatornáin az angol közhelyek legémelyítőbbike, a ’lovely’ iszapbirkózik a trónkövetelő ’sexy’-vel. Most már nem egy mély dekoltázs vagy akár Rod Stewart párducmintás cicanadrágja szexi, hanem egy ezüst kanál, a Renault Kangoo vagy akár egy gabonasiló. És e mozgalom hazai úttörője, a bugyiján kicsapodó testnedveket kényszeresen világgá kürtölő Soma is csak hányingert kelt bennem a kétségbeesett túlkompenzálásával. Mégis azt kell mondanom, hogy a Heimann Stílusgyakorlat egy pléjmét – kissé narancssárga a nyomás és valószínűtlenül hosszú a comb, de azért a magamfajta szentfazéknak is kocsányon lóg a szeme.

Címkék: chile kóstolás 2003 szekszárd merlot 2002 villány heimann vylyan 2001 1999 toszkána bock chianti stílusgyakorlat volpaia banfi don fredo chateau kajmád

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2813088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása