Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Sűrű etyeki techno

2005.08.29. 17:51 - Húzós Tannin

Rudolf Krizan, a minden hájjal, fajtaélesztővel, kóracéllal és fordított ozmózissal megkent osztrák techno-dj. egyre nagyobb és nagyobb szabású szetteket kever Etyekütt, a Kúria stroboszkópjai alatt. Már csak azt kéne eldönteni, hogy ez stockhauseni gyökerekből táplálkozó, legmagasabb szintű krautművészet, progresszív tánczene vagy a legprosztóbb, parádéra való, izompólós lakossági trance?

Az ókonzervatív terroiristák máris lapozhatnak. Persze, ők már Etyek láttán/hallatán lapoznak, mivel ez a mész sosem lesz a monumentális terroirborok termőhelye, ez a talaj/klíma messze nem tud annyit, mint Badacsony, Csopak, Somlóhegy, pláne Tokaj. Itten kell a technológia. És akkor, ha a technika tökéletes (elsősorban a savak milliom éles szarvát letörendő), kijöhet a legjobb eset: divatosan gyümölcsös a laza nemzetközi, behízelgés, kacérság, könnyűvérűség, szün, nagyvilági, széllel bélelt borok. Ahol gyönge a hagyomány, ott kevesebb a tabu. Mindennek megvan az előnye, amely aztán a hátránya is, és a posztmodern kelgyó legott enfarkába harap. (Amerika tudna mesélni, ha volna neki szája. Jé, egy újabb magyar Újvilág!)

Tíz éve elképzelhetőnek tartott volna bárki is jó etyeki vöröset? (Etyeki vöröset, egyáltalán?) Krizanék, álmok álmodói, mertek nagyot. Vöröset. Most már második éve a polcokon (a Bortársaságén). És ezt a vöröset megjegyeztük jól.

Pinot, ugye, a legújabb módi. A cabernet-k, a merlot-k és a syrah-k utáni következő divathullám. (Hollywood sells.) Nemrég Alföldi kolléga szemlézett néhány figyelemre méltó gondolatott abban az ügyben, ebben a fajtában most még nagyobb az újvilági nyomulás az óvilág (in concreto: Burgundia) nyakára, mint a hagyományos bordeaux-ikban.

Akkor nézzük (szagoljuk) Etyeki Kúria Pinot Noir 2004:

Krizanék adnak rendesen az orrnak mindig. Különös illatok keveregnek itten: kicsit erjedt meggy, érintésnyi birsalma mellett főtt-füstölt csülök. Mintha most emelték volna ki a bablevesből. Még valami édes nugátszerű is, valami jobb, magas kakaótartalmú csokoládé. Test nagy. Szinte fajtaidegenül nagy. Már ránézésre is sűrű a bor, a színe is sötétebb, mint amit egy pinot-tól várnánk. Ennél szélesebb és sűrűbb pinot-ja tán csak Tiffánnak van itthon. Erősen jelen van a hordó (összesen tíz hónapot hordóztatták magyar és francia tölgyben) és a magas alkohol. Savai határozottak, hajjaj, de hát 2004-es savak milyenek legyenek, ugye? Kiszaladnak egészen a nyelv oldalára. Igazi játék, igazi, finom hamónia nincsen bennük, még ha nem is durvák, nem is vernek szájon, azért etyekiesen direktek. A cserzőanyagok megint csak határozottak a fajtához képest. Utóíz hosszú, finoman keserűbe hajlik, savak lehúznak mélyen a torokba. A legvége erős kávé, keserű csokoládé, és citromos savanya (sav, sav, sav). Ez utóbbiért kár.

Nekem így elsőre öt pontot ér. Később még meglátjuk.

Címkék: kóstolás

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7813071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

villányi karalábé 2005.08.29. 18:54:48

Vettem egy üveg 'gazdaságos' Chateau Teleki Villányi Cabernet Franc 2002-t Ez az üveg lesz a műveltalkeszhu tesztje :-) http://muveltalkoholista.hu/?op=post&pid=7

2005.08.29. 21:52:06

tenyleg csak egy lukbol fuvo szelet tudsz befogadni?

bob 2005.08.29. 22:44:31

Megint egy bordoi stilusu burgundi? :)

cabernoir 2005.08.31. 00:17:45

A klasszikus százból csupán öt pont!?

magyarsyrah 2005.08.31. 08:13:02

Nem nagyon tudok bízni ezekben a 2004-es borokban. A 2003-as viszont nagyon király volt. Tegnap este gyorsan elővettem egy 2003-as Etyeki Pinot-t: szépen tartja a formáját, talán kicsit ki is simult az elmúlt hónapokban, de hat pontnál többet nem adnék neki. Azért pillanatnyilag - a megfizethető magyar kategóriában - Heimann a Pinot-király (thanks to Gál Tibor)!

2005.09.05. 11:30:52

Széllel bélelt pancserok miért mernek írni, arról amiről semmit se tudnak!

bocuse 2005.09.17. 09:14:24

Ha már magyar Pinot-királyról esik szó: nálam a Várerdő a no. 1. Vagyis Tiffán.

etna 2005.09.17. 09:16:41

Kóstoltátok már Balla Géza 2000-es vagy 2003-as (netán 1995-ös) Pinot Noir-ját? A 2003-as kinn volt a Borfesztiválon is; Tiffán Zsolt mellett volt Géza standja. Az említett 2003-as bármikor összeereszthető a legnagyobb magyarországi Pinot-kal.
süti beállítások módosítása