Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Zárójelentés a Borfesztiválról

2005.09.11. 22:52 - Albert gazda

A Borfesztivál nem arra való, hogy borokról megfellebbezhetetlen ítéleteket alkossunk. Ahhoz nagy a merítés. Kisebbet meríteni meg nem érdemes – ahhoz túl érdemdús a felhozatal. A lényeg: az idén vasárnap jutottam fel először, délelőtt fél tizenegyekor, még lehet mozogni, jönni-menni, este hatig megkóstoltam nyolcvanhat tételt. Minden évben azzal szaladok neki, hogy sorra veszem, amit kell, úgy, ahogyan kell. Nem jön össze. Az vesse rám az első követ, aki tudja tartani a fehér, vörös, édes sorrendet, megbicsaklás nélkül. Nekem nem megy, legfeljebb egy darabig. Mindezek okán pontosan nem is pontozok, nem írok mindegyikről, nem szúrok le semmit, senkit. Azonban egyetlen gyorspróba is elegendő, hogy valamiről megállapítsuk, érdekes, érdemes visszatérni hozzá, más körülmények közt. Ezekről lesz szó. [l Több tucat pincérõl azért nem írok a cikkben, mert nem jutottam el hozzájuk. Jó néhányról meg azért, mert nem tartottam érdemesnek értekezni róluk.]

1. fehérkör: Gál, Konyári, Pannonhalma, Bussay

Négy-öt-hat pannon klasszist találtam a mezőnyben, és néhány másikat, amelyekről van ok társalogni. Előbb utóbbiakról. Gál Tibor Labirintos szériába emelt 2004-es leánykája meglepően vastag, tartalmas; hét-nyolcszáz forintért főnyeremény. Konyáriék 2004-es Sigillum Lolienséje különb, mint elődje volt, a sauvignon blanc dominál, nem füvesen, egzotikusan. Sűrű. A Pannonhalmi Apátsági Pince tökéletesen hozza, amit az előző évjáratban. A tramini nagyon tramini. Ez nem érdem: az illata nem annyira parfümös, inkább elegáns, de íze kevésbé érdekfeszítő. A rajnai rizling pedig nagyon rajnai rizling. Ez viszont nagyon is érdem. Az apátok 2003-as rajnaija volt az első magyar rajnai, amelyet tényleg rajnainak nevezhettünk. Próbálkozott más is, esetenként jó borokkal, mégsem rizlingekkel. Felteszem, a klónok miatt. A 2004-es pannonhalmi viszi tovább, amit a hármas elkezdett: virágos-gyümölcsös illat, közepes test, élénk, nem durva, játékos savak, száraz, inni jó bor, mestermunka, viszonylag olcsóért, csak nekünk, bármikor, bárhol. Mint Rheingauban. Vagy Wachauban. Bussay László Esküvéjéről még: a Napborról írtam hasonlót, a 2004-es jobb, mint a 2003-as. Itt sem mondok mást. Mineralitás, animalitás, vitalitás.

2. fehérkör: chardonnay és ami helyette

Ha világban gondolkodom fehérül, azt mondom, a rajnainál nem szeretek jobban semmit. Ha magyarul teszem ugyanezt, a furmint kerül előre, utána az olasz jön. A chardonnay lemaradt – egyelőre. Kéne valami Côte de Beaune, ilyesmi, megint. Ásványossággal, élettel. Egy akadt, amire azt mondtam, van benne ez, nem is kevés. Malatinszky Csaba 2003-asa: füstös-gyümölcsös illat, jó test, harmónia. Meg egy másik, amely kis híján chardonnay, és mégsem: Gróf Buttler – alias Bukolyi László, vagy fordítva, vagy akárhogy, vagy mindegy – pinot blanc-ja. A legyőzhetetlen: mineralitás, gyümölcs, test, savak, minden egyben, mindenből annyi, amennyi kell. Megállna benne a kanál, ha beletennénk, mégsem nehézkes. Nem tesszük bele, borba nem való. Chardonnay-ja nem jött be, ennyire: a mezőnyhöz képest jó, de messze nem hozta azt, amit a párja.

Olaszrizlingek, furmintok

Olaszrizlingből kettő. Jásdi István, Lőczedombi 2003, ahogy múlik az idő, úgy lesz egyre egészségesebb a struktúrája, a fát, az alkoholt, a szélességet már magasság tetézi – alapesetben fordítva lehetne, a tartásnak kellene fogynia, és nem –, plusz jó inni a dolgot, úgy, ahogyan van. Ám a legjobb Németh Attila 2003-as Cserepesije volt. Elképesztően komplex és rendezett anyag, gyümölcssel, földdel, mogyoróval, tengernyi, de fikarcnyit sem bántó alkohollal.

Furmintból is kettő. Jásdi még egyszer. Lőczedombi, dettó, nagyon furmint, a klasszikus, nehezen meghatározható illatokkal és ízekkel – almát szokás mondani, nem pontos, furmint, és kész –, néhány száz palackkal, háztól, és lehet, hogy később önállóan nem is lesz. Kár. A másik a Béres Szőlőbirtoké. Nem a 2004-es. Az messze nem tud annyit, mint az elődje. Illatban igen – jellegét lásd két mondattal fentebb –, de ízben meghatározóak a 2004-es savak. Húznak. A 2003-as ellenben a csúcsán. Széles, izmos, zamatos, erős, hódít.

Vörös ördögök: Dula, Vylyan

Nehéz ügy. Őszinte borokat keresek mostanában. Nem szeretek kaliforniai magyarokat inni. Mindig sok az alkohol, az extrakt, a glicerin, az édesség, sok a minden. Van, amiben nem annyira, vagy egyáltalán nem. Ezekről írok.

Dula Bence, a mindent kimondó egri hegybíró. Pardon, exhegybíró. Abszolút egri borokkal. Aki kedveli Tóth Istvánt, annak nem lehet nem kedvelnie Dula Bencét. Nem túl izgalmas fehér és még kevésbé érdekfeszítő rozé – mindkettő pinot noirból –, aztán meghökkentő vörösök. A legjava nagyhordós, mindben délceg savak, mind érett, lesimult tanninokkal, mindben többéves tartalék. A 2002-es Gőzmalmosi Kékfrankosban. Vagy a 2000-es Cziglédi Cabernet Sauvignonban. Vagy a 2000-es bikavérben – ez még Egri Hegybíró Bora néven fut. És főként a 2003-as Terézia Cabernet Sauvignonban. Dula első barrique bora. Terézia, mert a mester neje szebbet válogatott, mint a nej ura. Isten tartsa meg a szokását.

Vylyan. Eljátszogattam a teljes szortimenttel. A 2004-esek megítélésével várnék: ismerkedni kell még a kadarkával és a pinot noirral is. A 2002-es Montenuovót továbbra is többre tartom, mint a 2003-as merlot-t vagy cabernet franc-t – hja, a finom animalitás, anélkül a Vylyan számomra félkarú órás –, bár emezeket is megkedvelem előbb-utóbb. Nagyon bejött a 2001-es cabernet sauvignon, még inkább a 2000-es Duennium. Tartom a 8 pontot, és egy árnyalattal fölé teszem a mellé kóstolt 1999-es cabernet sauvignon selectiont. Uóbbiról négy-öt éve tudjuk, hogy a legfelső polcok környékén a helye. Él, virul.

Gere, Günzer, Malatinszky

Gere Attila. Két bor, ezúttal, mindössze. A 2002-es Phoenix – könnyed, jó ivású, fűszeres-gyümölcsös, bőven megéri az árát. Meg a 2003-as Kopár. Hamarosan lehet előjegyezni, február környékén hozzá lehet jutni. Jobb, mint bármi, ami eddig volt, ezen a néven: hatalmas, gyümölcsös-dohányos illatok, grandióz test, száraz lecsengés. A mester most nem találta meg az édes tanninokat – vagy csak én nem, benne –, orbitális örömömre.

Günzer Zoltán, Konyári Pince, Bock József. Vakon összekóstoltam a három jónevű csúcsmerlot-ját. Ezt múltkor visszhangosan megcsináltuk, nagyobb kompániával, s azzal a differenciával, hogy akkor az 1999-es Bock játszott, most meg a 2000-es. Továbbá akkor Konyáriék Sessiója volt közülük a legjobb – közvetlen a két Solus mögé kapaszkodott –, most meg Günzeré. Testben kevesebb, egy árnyalattal, komplexitásban, letisztultságban több, másfél árnyalattal. Később merlot akadt erősebb is. Új bekezdés.

Malatinszky Csaba 2003-ból három szűretlen bort hozott össze. Később másképpen alakul majd, azt mondja: marad zászlósnak a cabernet franc, a többivel meg lesz, ami. Malatinszky készíti manapság a nem édes magyar vörösborokat. (Favoritjaimat. Van ilyen, királyok jönnek-mennek, olykor maradnak.) A szűretlen merlot is: rengeteg komplexitás, nulla édesérzet. Bordeaux. Pedig az alkohol ott van – mégis felülírja az elegancia. Érdekes, a cabernet sauvignonban nem. Az alig több, mint ugyanebből a fajtából a Noblesse, holott kétszer-háromszor drágább, és számomra mindenképpen kevesebb, mint a Cabernoir, holott az is olcsóbb, jóval. Hanem a cabernet franc: abszolút klasszis, vitán felül. Még nem tudni, mi lesz belőle, csekélyke is volt a mintavétel. Ennyiből a legnagyobbak közé valónak tűnik. Kivételesen: 9 pont. Lesz. Remélem.

Édes élet

A lényegre maradt a legkevesebb idő, energia. Mindig ez van. Veszem azért sorra, privát sztárjaimat. Németh Attila, Cserepesi Hárslevelű 2003: brutális test, jelentős édesség, meggyőző alkoholok, kő. Hétszőlő, hárslevelű, késői szüret, 2004: az iskolateremtő, tökéletes iskolázással, évről évre. Gyümölcs, gyümölcs, gyümölcs, a sav és a cukor perfekt egyensúlya, meg valami férfias-ásványos játék, amit a tokaji löszből ki nem nézne a nézelődő. Disznókő, Kapi 6 puttonyos aszú, 1999: életem harmadik legjobb aszúja – régebbről –, pillanatnyilag kevésbé lehengerlő formában, mint egy éve, amikor krémessége felülmúlhatatlannak sejlett.

Ennyi volt. Jövőre is lesz. Jó, hogy.

Címkék: kóstolás

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9513057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Öreg 2005.09.11. 23:16:13

In gustibus non est disputandum.

Öreg 2005.09.11. 23:16:38

In gustibus non est disputandum.

Karmazsin 2005.09.12. 00:36:40

És te Öreg, te a műveletlen alkoholista kategóriában indulsz? :-))) DE gustibus, nem "in" (bocs, nem bántani akarlak de nem lehetett kihagyni...)

Fiatal 2005.09.12. 00:37:58

Izé... Tudtommal "De gustibus non est disputandum..." :)

Bölcs 2005.09.12. 07:35:58

Hár ez azért jobb, mint csite ámokfutása.

Kengyel tanár úr 2005.09.12. 07:57:44

Kedves Gazda! Annak a rettentően hülye csite kollégádnak verd már bele az orrát a 2000-es Duenniumba! (Szerinte ugyanis egy leszállóágban lévő, "szétálló" /akármit is jelentsen ez/ bor.) Vagy írassátok be egy alapfokú sommelier képzőbe! (Köszi, Bölcs!)

Kiríkpír 2005.09.12. 09:23:51

Jómagam eltekertem szombaton Szentendrére, ahol ugyan jóval kisebb hacacáré volt, viszont nekem ennyi is megfelelt. 35 km bringa után lelkesen kóstolgattam, nálam a dobogó legfelső fokán a 2002-es Weninger-féle Cabernet Franc Selection végzett, igazán remek bor! Sajnos annyira nem vagyok művelt alkoholista, hogy ennél árnyaltabban szóljak róla, de talán másnak is volt hozzá szerencséje, és akkor tudja, miről beszélek :)

Mirr-Murr 2005.09.12. 09:24:09

A zárójelentéshez: tegnap este nagy örömmel láttam, hogy kedvenc merlot-om - BALLA 2002 barique - lett a vakkóstoláson a fesztivál közönség bora. Fehér borban pedig a Pántlika pincészet (Dörgicse) Sauvignon Blanc-ja. Ez azért hozzátartozik a Fesztiválhoz. 10 éve járok a borfesztiválra nagy öröm látni az egyre fiatalodó, borra igényes közönséget. A sok külföldinek is örültem, elvégre hivatalosan is benne vagyunk az 5 borhatalomban :) Ismerős valakinek Patrick Pages neve ? Elvileg világhírű szakács-sommelier, hosszasan beszélgettem vele a fenti Merlotról. Van vagy 10 ilyen-olyan titulusa hedonista szövetségektől. De a neten csak franciául találtam írást az étterem alapadatairól. Mirr-Murr

Atti 2005.09.12. 09:25:38

Korrekt összefoglaló, kb azokkal a befutókkal, amelyekre/akikre én is rámentem. És ugyanezek jöttek ki nekem is. Egyre áll az orrunk, nyelvünk? Asszem ez az a hangnem, amit már sokan vártak. Sok-sok respect.

Tompa Bátor 2005.09.12. 09:55:07

Disznókô? A franciásított magyar borok termôhelye, véleményem szerint szörny?. Jó, én furmint-fanatikus vagyok, méghozzá azt a meghatározhatatlan ízt, azt a testet, minimál picedochot, keménységet keresem ebben a fajtában, amely jellemezte, amikor úgy tíz éve rákkattantam. A disznókôi reduktív mosogatólé, könnyed savtenger mindent ad, csak épp ezt nem. Elismerem: a hárslevel? (mindkét esetben a 2003-asról írok, furmint száraz, hárs félédes) elegáns, könnyed, gyümölcsbomba, annak a fajtának jól is áll mindez. De a furmintot kéretik úgy csinálni, mint mondjuk a sárospataki Heidrich pincészet. A 2000-es ófurmint magánvéleményem szerint a fesztivál legjobbja volt (én végig csak furmintokat kóstoltam). Misztikus-mítikus, aranysárga (nem zöldes, mint az újfajták), illata az aszúé, ugyanaz a lehengerlô íz, csak kemény, rusztikus hatással. Aki bort szeretne inni, nem higított ecetet, ezt válassza!!!

Szabó úr 2005.09.12. 11:40:15

Kedves csite, a Duenniumot kóstolja vissza egy higgadtabb pillanatában!Kevdes Tompa! Szerintem a Disznókő csinálja úgy a furmintját (és minden egyéb borát), ahogy eddig. Ön pedig igya a Hedrich pincészet ófurmintját! Ízlésekről nem vitatkozunk (bár én pincedohból még a minimálisat is elkerülném egy borban).

dezso 2005.09.12. 11:57:26

A pincedohot nagykanállal szedheted mindenféle zugpincékben. A Heidrich furmint meg meg van öregedve, gyenge, oxidált tétel. Ki van halva belőle minden szépség.

köpcös111 2005.09.12. 12:21:55

A duennium vitához,én is Csitével értek eggyet és ne hülyézzünk le senkit,sőt velem volt egy magyar sommelier bajnok is és neki sem tetszet, ha már iskolába akarsz iratni valakit, amúgy meg mindenkinek azt ajánlom igyon száraz fehérbort,ha lehet tokajit sokkal előrébb tartanak mind a vörösboros nagyok!!!!!!Meglett férfi ember csak száraz fehér bort iszik,esetleg egy kicsi Pinót!!!!

Szabó úr 2005.09.12. 13:05:17

Kedves Köpcös! És ki volt ez a bajnok (már csak azért, hogy nehogy hozzá írassuk be ezt a lelkes amatőrt)? Egyébként szép, sarkos véleményt képviselsz,,, :-)

gyökkettő 2005.09.12. 13:10:27

No és a Szent Andi borok???????????? :O))))

dezso 2005.09.12. 13:54:13

Mi a kérdés velük kapcsolatban? :)

Zoli 2005.09.12. 14:16:24

Na igen, a St. Andrea! A Merengőt megkóstolva tényleg csendben maradtunk egy darabig... de a Szürkebarát is nagyon tetszett. Nekem a Duennium is bejött, de még inkább a Weninger C. Franc - Merlot -ja. Nem kóstoltam minden komolyabb bort és nem is vagyok borszakértő, de nekem messze a Sessio izlett legjobban (a Kopár után kóstolva...)

Zoli 2005.09.12. 15:57:20

Na igen, a St. Andrea! A Merengőt megkóstolva tényleg csendben maradtunk egy darabig... de a Szürkebarát is nagyon tetszett. Nekem a Duennium is bejött, de még inkább a Weninger C. Franc - Merlot -ja. Nem kóstoltam minden komolyabb bort és nem is vagyok borszakértő, de nekem messze a Sessio izlett legjobban (a Kopár után kóstolva...)

köpcös111 2005.09.12. 20:27:43

Kedves Szabó úr ezt nem Szeretném megnevezni,majd lelmondja ő ha akarja.A sarkosság nem is olyan sarkos főleg ha a pénztárcánkat is nézzükmert a Béres furmint2400ft,a nobilis2003 furmint 1500ft,a Kikelet 2003furmint 1500ft,Szepsy és Királyudvar Szárazak 3000-4000ft,Oremus Disznókő 2000ft körülez egy pár amit bármikor szívesen iszom mint egy magyar vereset.Tisztelet a kivételnek:St Andrea,GrófButler Szép volt a Mala cabernet Franc de hát 13000-ért??????U.i. bárcsak lenne még pár ilyen amatőr aki ennyire jól kóstol.

bob 2005.09.12. 20:48:04

Kiríkpír, biztos, hogy az a Gere&Weninger Cabernet Franc az válogatás volt? Mert ugyan nálunk is elvitte a pálmát abból a választékból, de határozottan úgy emlékszem, hogy a válogatás olyan 8500HUF körüli palackáron megy, ahhoz képest az a 4 jegy amiért adták, feltűnően kevés volna. Mindenesetre akármi is, szép bor. Ha válogatás, akkor inkább csalódásnak mondanám, mert 8500-at azért közel sem ér meg. Szerintem.

hordóminta 2005.09.13. 20:02:10

Picit off leszek! Ma átbattyogtam a fesztivál bontott borbódékból és fejmagasságban kóválygó gerendáktól turistáknak életveszélyes romjain, hogy megtekintsem Dékány Tibor impresszióit borvidékeinkől! Ajánlom figyelmetekbe, nagyon szép. Úrágya Dűlő, A Szent Hegy, Bejárat a Földalatti Mennyországba néhány cím abból, amit látni kell! Ha van rá egy kis időtök! Szép lecsengetés...

zsuzsu 2005.09.15. 11:30:53

Emberek! Ha fehér száraz, akkor SOMLÓ!!!

Fogorvos 2005.09.16. 08:16:04

Emberek! Ha szeretitek a sós savat, akkor SOMLÓ! :-) (De ez persze csak vicc...)

2005.09.16. 19:34:09

a vörösök között azért a weninger a pfeniszl pince tételeit megemlítettem volna...

2005.09.16. 19:36:49

Nálam a weninger cabernet franc-merlot házasítása volt a nyerő!!!! Bátran ajánlom mindenkinek!!!!

feri`ba 2005.09.17. 09:22:29

A neszmelyi Szollosi Misi fele Irsai Olivert kostaoltatok mar? Edes Istenkem!, ha meg valami szepet az eletben akartok, akkor azonnal potoljatok a mulasztast!

Spern 2005.09.19. 18:31:20

Pfneiszl-ékről egy szó se?? Hááát ilyet...

Leopold 2005.09.19. 22:06:26

Nekem a fesztivál két legszebb élménye a Lenkey pince száraz tokaji furmintja volt. Meg egy Carissimae, de csak sznobságból.

Anggur Putih 2005.09.20. 16:52:40

Sajnàlom hogy kimaradt szerintem az egyetlen igazi magyar Pinot Noir (kimondottan nehéz fajta, a legtöbb magyar boràszok àltal készitettek bàr jò borok, csak nem Pinot Noir izüek) az Etyeki Kùria 2004 Pinot-ja. Aki ismeri a nagy burgundiakat itt megtalàlja azok izvilàgàt. Nekem ez a bor volt a fesztivàl felfedezése.
süti beállítások módosítása