Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Segg Miki Borblog Selection 2005

2005.09.12. 20:40 - alföldi merlot

A pocakosodó, diplomás amerikai családapák körében egyre inkább hódít a borbloggerkedés. A családi programok elhárításának ez az új módszere viharos tempóban zárkózik föl a jelenleg még piacvezető pecázás és baseball mögé.

A literátus borimádat nálunk még nem tudja megszorítani az őszinte, kőkemény alkoholizmust, de a jobb lefedettségű országokban a nap minden percére jut egy ambicíózus borbuzi vagy mániákus önkifejező, aki blogban mondja el. Az átlag borblogger egyébként igen jámbor fajta, jobbára líraian ömleng, de van egy fordított spínű változat is, aki a munkahelyi és/vagy szexuális frusztrációját verbális ámokfutással vezeti le. A fordított előjelek ellenére mindkettő ártalmatlan és kérészéletű.

A nagyszámok törvénye alapján a dilettánsok tengerében is akad egy-két profi vagy félprofi (többnyire kiugrott pohárnok vagy gyakorló borkereskedő), akin nem fog ki az alany-állítmány-egyeztetés, és az anonimitás és a függetlenség előnyeit kihasználva messze a reklámszerződések és az érdekek béklyójában vergődő hivatalos borsajtó fölé emelkedik. A Food & Wine kolumnistája Mickey Butts, alias Segg Miki kiemelt közülük hetet, és azt mondta, hogy ők a legjobbak . A hétből négyet én is ismerek, de a VinoCibo és a Wineterroirs számomra is örömteli meglepetés. A továbbiakban Segg Miki ismertetőjének erősen szerkesztett és ferdített változatát olvashatják:

The Wine Importer
www.joedressner.com
Joe Dressner egy amerikai borimportőr, a Louis/Dressner Selections társtulajdonosa, aki a kisebb, főként francia borászatokra szakosodott. Amikor nincs éppen beszerzőúton, akkor a blogját írja. Joe higgadt, közérthető, intelligens és őszinte stílusban ír. A borkóstolókról pl. így: "A bor nem arra szolgál, hogy egyesek kiélhessék nárcizmusukat, nagyképűségüket és becsvágyukat. Az általam ismert nagy "kóstolókat" a bor iránti alázat jellemzi, megmaradnak a háttérben, és a bor szavára figyelnek."

Vinography
www.vinography.com
Alder Yarrow egy San Francisco-i high-tech konzultáns és borbuzi. Ő a szerzője a net talán legolvasottabb és átfogóbb borblogjának, a Vinographynek. Mániákus szorgalommal írja a már számos díjjal honorált blogját. "Mások tévéznek, én bloggolok" – mondja. "Meggyőződésem, hogy aki a bornak történetet ad, az arcot is ad, és így sikerül az előkelő idegent, akinek addig csak az árát ismertük, lehoznunk a földre." A Vinography étteremkritikákat és kiterjedt linkajánlót is kínál.

Jamie Goode's Blog
www.wineanorak.com/blog.htm
Jamie Goode számos neves brit bormagazin munkatársa. A Wine Anorak a kóstolási jegyzeteken túl remek cikkekben foglalkozik a borturizmussal és a borászatokkal is. A személyesebb és üdítően őszinte észrevételeit a blogjában teszi közre, amely érdekfeszítő képet fest egy borprofi köznapjairól.

Dr. Vino's Wine Blog
drvino.blogspot.com
Dr. Vino, alias Tyler Colman, tényleg doktor – a disszertációját a francia és az amerikai boripar politikai gazdaságtanáról írta. Két évig politológiát oktatott, aztán a borírás és boroktatás mellett horgonyzott le. A Dr. Vinon belül található blogjában éleselméjű elemzéseket ad a bor, a politika és az üzlet kölcsönhatásairól.

Veritas in Vino
www.alicefeiring.com

A Time magazin bor és utazási kolumnistája, Alice Feiring blogjában szinte mindenről olvashatunk, ami a borral összefüggésbe hozható: a biodinamikus gazdálkodástól a póréhagyma és a burgundi szimbiózisáig. Hitvallásában a következőket mondja: "Én a borvilág Trockijait, Philip Rothjait, Chaucerjeit és Edith Whartonjait keresem. Azt akarom, hogy a boraimhoz izgalmas történetek fűződjenek. Azt akarom, hogy a boraim természetesek legyenek, és főleg, mint az én drága barátaim, őszinték, akkor is, ha valamiben nem értünk egyet."

VinoCibo.com
www.vinocibo.typepad.com
Craig Camp korábban olasz borok importjával foglalkozott, de a közelmúltban hazatért, és Oregonban telepedett le, hogy az Anne Amie Borászatnál dolgozzon. Az olasz borokról az ő blogjából tudhatunk meg a legtöbbet. A kóstolási jegyzeteken túl a termelőket is részletesen ismerteti, és előszeretettel foglalkozik feltörekvő borászatokkal. Szórakoztató stílusban írt étterem kritikái hasznos kalauzként szolgálhatnak az Olaszországba látogatóknak.

Wine Tasting, Vineyards, in France
www.wineterroirs.com
A francia fotós, Bertrand Celce hazája borútjait járja, és a találkozásait nemcsak remek fényképeken örökíti meg, hanem némileg akadozó angolsággal el is meséli. Celce-nek mindenről van véleménye a dugótól kezdve a puccos éttermeken át a kis bisztrókig.

Címkék: szemleszerű

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8913056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SHIRAZ 2005.09.13. 07:39:03

"A bor nem arra szolgál, hogy egyesek kiélhessék nárcizmusukat, nagyképűségüket és becsvágyukat. Az általam ismert nagy "kóstolókat" a bor iránti alázat jellemzi, megmaradnak a háttérben, és a bor szavára figyelnek." MARIS SZERETEM DRESSNER URAT, JO KIS ARS POETICA EZ.

miki 2005.09.13. 09:59:46

Hello Bankár! Meg tudod mondani az Orbán téri delicates pontos nevét vagy címét vagy telefonszámát? Köszi.....Vagy valaki tud ebben segíteni?

csakén 2005.09.14. 02:39:21

Kedves szerző! Szeretném felhívni a figyelmét, hogy a butt szó sok mindent jelent ugyan, még azt is, hogy segg, de a butts szó, így s-sel a végén - hát pont nem. Még szlengben sem. És hát az angol egy olyan hülye nyelv, hogy az -s toldalék nem mindig automatikusan jelent többes számot, hanem olykor teljesen más jelentést ad a szónak. Így, többes számban a butts azt jelenti: zsanér. Szóval előbb meg kéne tanulni angolul, és csak aztán csillogtatni azt a tudást...

csakén 2005.09.14. 02:42:30

Ja, még valami: a Miki megfelelője a Nick (a Nicholas névből). A Mickey a Michael becézése, azaz Miska (amennyiben a Misinek fenntartjuk a Micket). Szar ügy, mi?

rikkancs 2005.09.14. 08:31:51

Én a butts szót mint céllövölde ismerem. Semmiképpen sem segg.

Zsanér Miska 2005.09.14. 08:36:37

Kedves Csakén! Passzátszelet játszani a biliben, az tényleg szar.

csakte tudsz angolul? 2005.09.14. 10:27:40

[Sir Mix-a-Lot] I like big butts and I can not lie You other brothers can't deny That when a girl walks in with an itty bitty waist And a round thing in your face You get sprung, wanna pull out your tongue Biztos a nagy zsanérokról szól a szöveg :))

csakén 2005.09.14. 13:49:45

csakte: Tudod, mi a különbség az egyes meg a többes szám közt? Úgy értem, magyarul is?

csakte vagy a király! 2005.09.14. 13:58:53

A lényeg, hogy neked viszont igazad volt :)))) Grat! :))

csakén 2005.09.14. 14:21:15

Igen, az szokott lenni.

beppo 2005.09.15. 09:30:23

Az önbizalom fontos dolog ! :-)))
süti beállítások módosítása