Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Robot-borkostoló, gyönge szüret, szívbarát vörösök

2005.09.29. 20:53 - Húzós Tannin

Húsz óra ötvenhárom perc, híreket mondunk.

Ausztrál tudósok olyan roboton dolgoznak, amely képes bort kóstolni. Nem sokáig kell már szenvednünk tehát. Viszont máris szorgalmaznánk a berúgógép kifejlesztését. Vizi E. Szilveszter, melegíts!

Vannak, akik már előre örülnek annak, hogy gyönge lesz az idei termés. (Kevesebb szőlő = kevesebb eladatlan bor. A régi Kohn-recept. Vasárnap zárva tartunk, abból élünk egész héten.) A Népszabadság szüreti jelentése némi szürkebarátzavarral.

Úgy tűnik, a pécsi egyetem kutatóinál landolt néhány karton villányi csúcsbor, mert a magyar tudósok jól kikutatták azt, amit kollégáik világszerte átlag kéthavonta szoktak, hogy tudniillik a vörösbor kifejezetten jótékony élettani hatású, segít a szívbetegségek megelőzésében. Előrebocsátva, hogy mink, a magunk részirű' soha a büdös életbe' nem leszünk szívbetegek, közöljük alant a pécsiek teljes szövegét, de ahhoz tessenek lapozni.

A szív és érrendszeri betegségek közismerten népbetegségnek számítanak a világ számos országában, így Magyarországon is. Az infarktus - a szív legsúlyosabb betegsége - sajnos a vezető halálozási okok között szerepel mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. A Pécsi Orvostudományi Egyetem kutató-laboratóriumában nemrégiben végzett állatkísérletek azt bizonyították, hogy a gondosan kezelt szőlőből kíméletes technológiával készülő vörösbor csökkenti az erek károsodását, így a betegség kockázatát.

Ennél fogva a vörösborban található polifenolok segíthetnek a szív regenerálásában az infarktuson átesett betegek esetében, ezzel segítve a további infarktusok elkerülését.

A már korábbi orvosbiológiai kutatások is bizonyították, hogy a szív és érrendszeri betegségek alapjait gyulladásos folyamatok és oxidatív stressz okozzák. A különböző antioxidánsok bevitele ezért lassíthatja az erek károsodását, javíthatja a szénhidrát anyagcserét, s így segíthet az infarktus megelőzésében, vagy ha ez már megtörtént, akkor gátolhatják a szív további károsodását.

A szőlő és a bor főbb összetevőinek elemzése során már korábban kimutatták a kékszőlő héjában is megtalálható transz-rezveratrol nevű polifenol pozitív élettani hatásait. A bor egészségvédő hatására vonatkozóan azonban még nem folytattak szisztematikus kísérleteket Magyarországon.

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének kutatói kamarai tagunk, a villányi Polgár Pincészet közreműködésével olyan kémiai és orvosbiológiai vizsgálatokba kezdtek, amelyek felderíthetik a borokban megtalálható biológiailag aktív molekulák hatásait az emberi szervezetre. A kutatások kiemelkedő eredménye a Polgár Pincészet gondos ökogazdálkodás keretében művelt szőlőiből készült vörösborok antioxidáns tartalmának meghatározása, illetve az említett borok szív és érrendszerre gyakorolt hatásának vizsgálata.

A nyolc hétig tartó kísérletsorozatban három csoportra osztottak patkányokat: az első az egészséges egyedeket tartalmazó kontroll csoport, míg a második és harmadik csoportban található patkányok esetében kémiai anyagokkal szívinfarktust idéztek elő. Ez utóbbiak közül az egyik csoport példányait az infarktust követően borral itatták, a másikat pedig nem kezelték semmivel. Ezek után a patkányok szívének szövetéből metszetet készítve a szívizomsejtek nagyságát vizsgálták, ugyanis az infarktust követően a szívizomsejtek megnagyobbodnak, és ez vezet a szív elgyengüléséhez, további károsodásához. Az eredmények szerint az egészséges és a borral kezelt egyedekben nem tapasztaltak ilyen sejtnagyobbodást, míg a borral nem kezelt példányokban a vártnak megfelelően nagyok voltak a sejtek.

A vizsgálathoz a Polgár Pincészet 2002-es évjáratú Merlot borát használták, melynek a transz-rezveratrol tartalma (14 mg/l) nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. Mivel az ember számára ebből a polifenolból az ajánlott napi bevitel 5 mg, ezért kijelenthetjük, hogy naponta 2-3 dl vörösbor fogyasztása kedvező hatást gyakorol a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére.

A közeljövőben a borászat és kutatók a szőlészeti és borászati technológia hatásait vizsgálják a szőlőben és a borban megtalálható poilfenolok és egyéb biológiailag aktív molekulák megjelenésére és azok mennyiségére. A szakemberek előzetes véleménye szerint a hagyományos borkészítési módszerek kíméletes oxidációs körülményeinek köszönhetően (nincs mesterséges oxidáció) magasabb transz-rezveratrol tartalmú borok állíthatók elő, melyek az ajánlott mennyiségben fogyasztva segíthetnek a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve a már kialakult károsodások gyógyításában.

Címkék: híradó

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5813038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

züm-züm 2005.09.30. 01:16:23

"...hogy a gondosan kezelt szőlőből kíméletes technológiával készülő vörösbor csökkenti az erek károsodását, így a betegség kockázatát." Ezt a -gondosan kezelt szőlőből kíméletes technológiával készülő- részt vastagon kellett volna szedni, mert a lényeg itt hangzott el. :o)

Ho 2005.09.30. 06:58:46

Azért a Népszabadságnak megint sikerült megragadnia a lényeget. Töpörödés, egy olyan szeptember után, amely konkrétan visszahozta a sírból az évjáratot. Zsugorodott agyú egy társaság, na. Igaz, most esik, megint.

speirs százados 2005.09.30. 14:29:54

nemcsak az alkoholtartalmat, hanem a transz-rezveratrolt is fel kéne tüntetni a címkéken ezentúl! sőt, patikában kéne árulni. kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság. ugyebár.

bob 2005.09.30. 19:47:49

Ilyen jellegű patikát éppen Indiántánc Ákos nyit mostanság featuring Tiffán Zsolt.

Tiborc 2005.10.02. 18:10:21

Kedves H.T.! Határozottan szellemes és tartalmas az írása. Látom, hogy elküldés előtt ezt elolvasta. Alakul.

housecarl 2005.10.03. 10:28:38

Ez meg akár egy gondosan kezelt reklámhadjárat is lehet, mely a szív és érrendszeri betegségek visszaszorítása mellett a Polgár pince eladásainak ugrásszerű növekedéséhez is vezethet.

Tanuló 2005.10.04. 10:25:24

Na persze ehhez még annyit, hogy néhány töppedtagyú tanár már oktatni is kezdte ezt egy borászati iskolában, természetesen Polgár nevének kihangsúlyozásával! Szerintetek tudja egyáltalán, hogy az egész Polgár pince csak a pénzről szól, amióta Kati asszony megérezte annak szagát (ami persze nincs! :))
süti beállítások módosítása