Húsz óra ötvenhárom perc, híreket mondunk.
Ausztrál tudósok olyan roboton dolgoznak, amely képes bort kóstolni. Nem sokáig kell már szenvednünk tehát. Viszont máris szorgalmaznánk a berúgógép kifejlesztését. Vizi E. Szilveszter, melegíts!
Vannak, akik már előre örülnek annak, hogy gyönge lesz az idei termés. (Kevesebb szőlő = kevesebb eladatlan bor. A régi Kohn-recept. Vasárnap zárva tartunk, abból élünk egész héten.) A Népszabadság szüreti jelentése némi szürkebarátzavarral.
Úgy tűnik, a pécsi egyetem kutatóinál landolt néhány karton villányi csúcsbor, mert a magyar tudósok jól kikutatták azt, amit kollégáik világszerte átlag kéthavonta szoktak, hogy tudniillik a vörösbor kifejezetten jótékony élettani hatású, segít a szívbetegségek megelőzésében. Előrebocsátva, hogy mink, a magunk részirű' soha a büdös életbe' nem leszünk szívbetegek, közöljük alant a pécsiek teljes szövegét, de ahhoz tessenek lapozni.
A szív és érrendszeri betegségek közismerten népbetegségnek számítanak a világ számos országában, így Magyarországon is. Az infarktus - a szív legsúlyosabb betegsége - sajnos a vezető halálozási okok között szerepel mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. A Pécsi Orvostudományi Egyetem kutató-laboratóriumában nemrégiben végzett állatkísérletek azt bizonyították, hogy a gondosan kezelt szőlőből kíméletes technológiával készülő vörösbor csökkenti az erek károsodását, így a betegség kockázatát.
Ennél fogva a vörösborban található polifenolok segíthetnek a szív regenerálásában az infarktuson átesett betegek esetében, ezzel segítve a további infarktusok elkerülését.
A már korábbi orvosbiológiai kutatások is bizonyították, hogy a szív és érrendszeri betegségek alapjait gyulladásos folyamatok és oxidatív stressz okozzák. A különböző antioxidánsok bevitele ezért lassíthatja az erek károsodását, javíthatja a szénhidrát anyagcserét, s így segíthet az infarktus megelőzésében, vagy ha ez már megtörtént, akkor gátolhatják a szív további károsodását.
A szőlő és a bor főbb összetevőinek elemzése során már korábban kimutatták a kékszőlő héjában is megtalálható transz-rezveratrol nevű polifenol pozitív élettani hatásait. A bor egészségvédő hatására vonatkozóan azonban még nem folytattak szisztematikus kísérleteket Magyarországon.
A Pécsi Orvostudományi Egyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének kutatói kamarai tagunk, a villányi Polgár Pincészet közreműködésével olyan kémiai és orvosbiológiai vizsgálatokba kezdtek, amelyek felderíthetik a borokban megtalálható biológiailag aktív molekulák hatásait az emberi szervezetre. A kutatások kiemelkedő eredménye a Polgár Pincészet gondos ökogazdálkodás keretében művelt szőlőiből készült vörösborok antioxidáns tartalmának meghatározása, illetve az említett borok szív és érrendszerre gyakorolt hatásának vizsgálata.
A nyolc hétig tartó kísérletsorozatban három csoportra osztottak patkányokat: az első az egészséges egyedeket tartalmazó kontroll csoport, míg a második és harmadik csoportban található patkányok esetében kémiai anyagokkal szívinfarktust idéztek elő. Ez utóbbiak közül az egyik csoport példányait az infarktust követően borral itatták, a másikat pedig nem kezelték semmivel. Ezek után a patkányok szívének szövetéből metszetet készítve a szívizomsejtek nagyságát vizsgálták, ugyanis az infarktust követően a szívizomsejtek megnagyobbodnak, és ez vezet a szív elgyengüléséhez, további károsodásához. Az eredmények szerint az egészséges és a borral kezelt egyedekben nem tapasztaltak ilyen sejtnagyobbodást, míg a borral nem kezelt példányokban a vártnak megfelelően nagyok voltak a sejtek.
A vizsgálathoz a Polgár Pincészet 2002-es évjáratú Merlot borát használták, melynek a transz-rezveratrol tartalma (14 mg/l) nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. Mivel az ember számára ebből a polifenolból az ajánlott napi bevitel 5 mg, ezért kijelenthetjük, hogy naponta 2-3 dl vörösbor fogyasztása kedvező hatást gyakorol a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére.
A közeljövőben a borászat és kutatók a szőlészeti és borászati technológia hatásait vizsgálják a szőlőben és a borban megtalálható poilfenolok és egyéb biológiailag aktív molekulák megjelenésére és azok mennyiségére. A szakemberek előzetes véleménye szerint a hagyományos borkészítési módszerek kíméletes oxidációs körülményeinek köszönhetően (nincs mesterséges oxidáció) magasabb transz-rezveratrol tartalmú borok állíthatók elő, melyek az ajánlott mennyiségben fogyasztva segíthetnek a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve a már kialakult károsodások gyógyításában.
Utolsó kommentek