Biztosan sokan ismerik, leginkább száraz furmintjáról, virágos, lendületes savakkal megáldott aszúiról a Disznókőt , na meg mint az első fecskét, amely eretnek módon visszahozta a tiszta tokaji ízeket. A nevét a pincészet arról a vaddisznóra emlékeztető (én még nem véltem fölfedezni benne) nagy kőről kapta, ami mellé az egykori birtokosok filagóriát emeltek, hogy a messzi távolt kémlelhessék.
Ha az ember nyugatról közelít Hegyalja felé, akkor a pince impozáns épületeivel találkozik először; nem véletlenül nevezik ezt a részt Tokaj kapujának. Az Ekler Dezső tervezte traktorgarázs mérföldkő az építészetben, korát megelőzve sikerült egy, a tájba illő, de mégis kicsit futurisztikus, ufószerű épületet tervezni. A feldolgozóépület szintén remekmű, főleg belső tere, pazar megvilágítással. (Ahol borral kell dolgozni, ott nem árt, ha lát a dolgozó.) Az út mellett álló klasszicista Sárga Borház, amely eredetileg az uradalmi présház volt, a betérő vendégek számára kínál laktató étkeket, emeletén pedig egy ódon hangulatú, tágas, világos kóstolóterem áll rendelkezésre, ahol az itt ismertetendő vertikális kóstoló is zajlott.
Tehát, kóstolási sorrendben:
1994
Édes szamorodni: Viaszos, citrusos illat, kevés fahéjjal. Olajos test, meglepően szép tartású sav. Ízben kicsit érezhető kenyérhéjasság, érett barackbefőtt, utóízében keserűcsoki, szép kesernyével.
1996
Tokaji Aszú, 5 puttonyos: Narancshéj, rezeda, sárgabarackillat, ízben zárkózott, leginkább hosszan elnyúló aszalt fügésség uralkodik, narancsdzsemes érzet mellett. Kissé murcis érzete van a bornak.
1995
Tokaji Aszú, 5 puttonyos: Kamillás, citrusos, nátriumsós, vitriolos illat. Ízben cseresség, fehérbors, töppedtszőlő, izgalmas kesernye. Szájpadlásra tapadós krémesség, utóízben gombásság.
1992
Tokaji Aszú, 6 puttonyos: Citromhéjra (a fehér kesernyés részre) emlékeztető markáns illat, méhviasszal fűszerezve. Ízben vibráló sav, cseres érzet, citrusos barackosság, minerális sósság ami hosszan nyúlik el egy kis kesernyével, kávéval.
1998
Tokaji Aszú, 5 puttonyos: Elsőre hűvös illat, később ásványosság uralkodik a gyümölcsösség felett, ízben is a mineralitás viszi, halványan felrémlő kaprosság, sárgabarack. Savszerkezete magas, a borra kóstoláskor a szikár jelzőt találtam legjobbnak.
2001
Tokaji Aszú, 5 puttonyos: Az elsőre kóstolt palackban magas volt a kén, a másodiknál pedig csak röviden annyit írtam, hogy gazdag, lendületes savú, hosszú, de nem behízelgő utóíz.
2004
Tokaji Aszú, 5 puttonyos (hordóminta!): Muskotályos (nincs benne!), szappanos illat, a virágosság, alma mellett, ízben citromos tea, banán sejlik fel, savai kicsit vékonykának találtattak.
2000
Tokaji Aszú, 6 puttonyos: Hűvös érzetet sugalló illat, benne viaszos, kapucíneres jeggyel, ízben kakasos nyalóka, kapor, mangó villan fel. Lecsengése hömpölygően lassú, elnyúló, szép, gyümölcsökben gazdag.
1997
Tokaji Aszú, 6 puttonyos: Kajszis, viaszos illat, kevéske fűszerességgel. Ízében inkább savhangsúlyra épül, de elegendő gyümölcsösség ül a hátán, kifejezetten friss érzetet keltő bor.
1999
Tokaji Aszú, 6 puttonyos: Áradó illatfelhő, mindenféle tropikális, barackos, citrusos jeggyel. Ízben is hihetetlenül széles, minden pillanatban mást mutat magából, szinte lehetetlen lenyelni, olyan hosszan telítődik be a száj.
1999
Tokaji Aszú, 6 puttonyos "Kapi": Kissé zárkózott volt, az előzőnél arisztokratikusabb, csiszoltabb tétel, érdekes módon, sűrűbb szövésűnek tűnt, holott paraméterei alapján kisebb a beltartalma. Pazar kompozíció. Az összesítésben ez tetszett leginkább a résztvevőknek.
1993
Tokaji Aszú, 6 puttonyos: Eper, málna, kapor, frissen nyírt fű, menta. Nagyon összetett illat, diszkrét, korra utaló jelekkel, amik inkább megbecsülést érdemelnek. Ízben nagyon gazdag, fűszeres, csokis, barackos, körtés, mentás. Szélesen elterülő, az ízlelőbimbókat kényeztető bor. Íze nagyon hosszan int búcsút a szájnak, távozásakor szinte könny szökik az ember szemébe, hogy mennyire csodálatos ez a bor. Számomra a sorban a legszebb.
2003
Tokaji Aszú, 6 puttonyos (hordóminta): Körtés, reszeltalmás, barackos illat. Nagyon nehéz bor, cseressége még zavaró, savai kerekek, az idő neki dolgozik.
2002
Tokaji Aszú, 6 puttonyos (tartályminta [5]): Muskotályos, babapiskótás, szegfűszeges illat. Ízben nagyon gazdag, krémes, jó textúrájú, savai végesek, de kitartanak az íz végéig.
Elmondható, hogy a borok kitűnően állták az idő próbáját. Jól nyomon követhető a birtok fejlődése, a 90-es évek vége felé történt nagyobb minőségi ugrás. A Tokajit ismerők könnyen felismerik a birtok stílusát, egyediségét. Amire leginkább a lendületes savgerincre ültetett, friss, citrusos, némelyik állapotukban gyakran kapros aszúik, kitűnő halborként szolgáló száraz furmintjuk nyújt példát. Biztató próbálkozások zajlanak (itt említettem már) száraz boros szinten is, az új telepítések ígéretesek, a szakmai munka pedig – tudjuk évek óta – hibátlan.
Utolsó kommentek