Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Syrah/Shiraz kisvak

2005.10.11. 05:13 - alföldi merlot

Örök, hű szerelmem, a Vylyan Syrah utolsó esélyt kapott, hogy meggyőzzön: ráérünk még sírverset faragni. Hét fajtiszta syrah és két házasítás a halmozottan nemzetközi mezőnyben.

Azt hiszem mindannyiunk életében vannak olyan borok, amelyek örök hálára köteleznek. Ezek nem feltétlenül hibátlan, fényesre vaxolt, csilivili csókkirályok, de a maguk idejében súgtak valamit, ami mélyen belénk vésődött. És talán éppen ennek az élménynek a reményében nyitunk újabb és újabb palackokat. A teljesség igénye nélkül néhány a saját bor-yodáim közül: Thummerer Egri Királyleányka 1997, Apaltagua Carmenére 2001, Vylyan Merlot Selection 1999, Olmaia 1994, Lisini Brunello 1999, Vylyan Syrah 2003, El Principal Memorias 2001, Bussay Szürkebarát 2003, Tóth István Egri Bikavér vál. 1999, Gere Solus 2000.

Ebből a sorból egyedül a Vylyan Syrah-t állt módomban rendszeresen visszakóstolni, és sajnos, az utóbbi időben a hanyatlás egyértelmű jeleit mutatta (és nemcsak nálam). Annak idején érkezett ugyan figyelmeztetés, hogy ez szűztermés, és ezért tanácsos minél hamarabb a díszdoboz fenekére verni, de ahogy sorstársaim körében tapasztaltam: mindenki abban reménykedett, hogy vaklárma az egész. Az én kóstolásaim valóban fokozatosan hanyatló pályaívet mutatnak, és a mai penetránsan animális Vylyan Syrah csak címkéjében hasonlít a 2004 nyarán kóstolt málnás, szedres mélységesen mély borra. (Aki az általam hőn imádott pannon syrah-ra kíváncsi, annak most már inkább a Bock Syrah-t ajánlom. És mivel a jelek szerint sem a pannon syrah-tól, sem a 2003-as évjárattól nem várható matuzsálemi kor, én gyors fogyasztást javasolnék.)

Így aztán a legutóbbi Syrah/Shiraz-kóstolónkra rezignáltan, de az igazságra szomjasan készültem. Kaptam ugyanis egy palackot a kisharsányi pincéből, ahol vélhetően valóban eszményi körülmények között tárolták, vagyis, ha ez is agonizál, akkor ideje a Vylyan Syrah sírfeliratán elgondolkozni.

9 bort kóstoltunk 5-en, 10-es skálán (a pontszámokat átlagoltam). A mezőny fele csapnivaló volt, a másik fele remek, és egy valahol ég és föld között lebeg.

Jacob's Creek (CS-Shiraz) 2001 (Ausztrália) kb. 9 euro
Mocsár, tinta, szeder, az egyik tréfás kedvű zsüror szerint deo by Hany Istók. Közönséges kis hipermarket bor hanyatló ágban.
4.5p

Robert Skalli 2001 (Franciao.) kb. 9 euro
Első szippantásra ropi az odakozmált szériából. Gyümölcsben szegény, kovakőben és tengeri szélben gazdag. Másnap intenzív vaníliás kifli illatot árasztott. Szájban kósza motívumok és savanya. Súlyos tannin és Taurus-fíling. Nem reménytelen eset, és könnyen beszerezhető (Cora).
6.2p

Casa Girelli 2001 (Szicília) kb. 15 euro
Illatában szolid ropi és pörc, de főként áfonya és virág. Magas alkohol, magas tannin, robusztus és hosszú. Jól el lehet rajta nyámnyogni. A vonzó eszpresszó/keserű csoki egy bizonyos hőfok fölött kevésbé vonzó kesernyébe csap át. Az est egyértelmű győztese. (A Wine Spectatorben 90p)
7.7p

Castel 2003 (Franciao.) kb. 7 euro
Nehéz a semmit ragozni, mégis megpróbálom: halvány füge, datolya és tinta, markáns tannin.
4.7p

Ernest & Julio Gallo vmi (még a nevét is elfelejtettük) (Kalifornia, vagy isten tudja) kb. 8 euro
Silány minőségű, édes kis cucc, amit másnap a szintén silány minőségű, keserű kis argentinnal házasítottam, és remek alaplevet adtak egy pompás marhapörkölthöz.
2.5p

Vylyan Villányi Syrah 2003 (Mao.) elővételben 14 euro volt, boltban 25-30 körül
Intenzív illat, sűrű anyag. Nagyon vad málna + avar és foszfor. Erős barrik, de milyen jól eltalált! Borban az egyik kedvenc illatjegyem, a kakaós nápolyi itt tisztán jön. A mezőny talán legédesebb bora, de én gyarló ember szeretem. A vakszakaszban szélmamlomharcot vívtam az egyik zsürorral, hogy a szerényen mért édesség ne legyen automatikusan borhiba (akkor már inkább a kesernye vesszen!). Másnap holtversenyben az élre ugrott, igaz, az utolsó két deci zavartalan fogyasztásához egy szilás cet szájberendezésére lett volna szükség (jobb híján csukott szemmel ittam meg).
6.5p

Gróf Buttler Egri Bikavér Premium "Szarkás Tető" 2003 kb. 22 euro (nem tudom, hogy lehet-e még kapni)
Eleinte nagyon hasonlított az előző tételre, csak még egy kis tinta is keveredett bele és kevésbé édes. (Az indulás jogát azzal szerezte meg, hogy 45%-ban syrah.) Nem hiába gondoljuk sokan úgy, hogy a magyar vörösbor-történet egyik mérföldköve. A vakszakaszban még egyáltalán nem tűnt föl, hogy bőven jutott bele kékfrankos is. Másnapra viszont fordult a kocka: a kékfrankos teljesen elnyomta a syraht. Illatában a gesztenyeméz és a csipkebogyó kerekedett fölül. De szájban már nem állta a sarat a Vylyannal és a Banfival. Veszített a tartásából, a sokszínűségéből és a lendületéből. (Vagy a másik kettő javult sokat.)
6.8p

Castello Banfi Colvecchio 2001 kb. 15 euro
Majdnem fekete, tiszteletet parancsoló bor. Elsőre harsány tinta és mosogatólés animália áradt a pohárból, de 5-6 perc után szépen kitisztult, és egy különlegesen vonzó kombináció állt össze: eukaliptusz-, virág- és fémillat. Robusztus test magas alkohollal. A vakkóstoló hevében ezt írtam: "aki ebben hibát talál, kinyalhatja" (ez már a negyedik szép volt a sorban, és kezdtem magam jól érezni). Másnap egyből az élre ugrott: gyümölcsözön, tökéletes sav/tannin egyensúly, mámorító illat. Órák hosszat tudnám szagolgatni. Mi Montalcinoból hoztuk, de talán itthon is lehet már kapni. (A Wine Spectatorben 90p)
7.2p

Altas Cumbres Syrah 2002 (Argentína) kb. 5 euro
A jegyzeteim szerint: "Olcsó bor, szúrós, kellemetlen szag, gumi, élesztő. Nem szeretem, lapos és rövid." (A Corában kapható.)
4p

saját pontjaim a MA pontrendszerében:

1.-2. Castello Banfi Colvecchio 2001 7p

1.-2. Vylyan Villányi Syrah 2003 7p – pannon klasszis

3.-4. Gróf Buttler Egri Bikavér Prem. 2003 6p – szép

3.-4. Casa Girelli 2001 6p – szép

5. Robert Skalli Syrah 2001 5p – tehetség

6.-7. Castel 2003 4p – OK

6.-7. Jacob's Creek Shiraz-Cabernet 2001 4p – OK

8. Altas Cumbres 2002 3p – iható, vendégeknek jó

9. Gallo vmi 2p – határeset, após bora

Tehát a Vylyan Syrah megmenekült, de akinek még van a spájzban, az a hosszas szellőztetést nem feledve, verje csapra sürgősen, és adjon hálát az égnek, ha még élvezhető! És egy hangyányit a Buttler Bikavér miatt is aggódni kezdtem.

Címkék: kóstolás

70 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr413029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.B.fan 2005.10.11. 06:58:30

Keddves A.M.! Nem lehetséges, hogy a Gróf Buttler Prémium Bikavért kóstoltátok? A Superiorban ugyanis nincs Syrah! A Prémiumot egyébként már nem lehet kapni és -szvsz- ez egy még mindig fiatalos formát mutató-, fejlődni képes bor, ami az itt felsorolt többi 8 bornál klasszisokkal jobb!

AM 2005.10.11. 07:31:19

Köszönöm a helyesbítést. Valóban a "Premium"-hoz volt szerencsénk. A mi palackunk nem volt sem klasszisokkal, sem fikarcnyival szebb, mint az első három.

G.B.fan 2005.10.11. 07:52:47

Kedves A.M.! Nincs mit! Hsz-emet természetesen nem vitaindítónak, vagy kritikának szántam, hiszen, ahogy azt jól tudjuk: "ízlelések" és pofonok különbözők. És ez így van jól.

shirazos 2005.10.11. 10:24:27

Ez tényleg mérföldkő. Mióta lehet Shirazt rakni a bikavérbe? Kiváncsi leszek milyen lesz, ha egyszer olyan Tóth István bikavért tudok kortyolni amiben már van ez a fajta is. Idővel szerintem mindenki kipróbálja majd ezt a fajtát, valamilyen formában, és így van ez jól...

Műtannin 2005.10.11. 11:23:55

Aki ennyit ír a borokról, nem árt, ha tudja azt ,hogy mi a valódi és mi a mű!

züm-züm 2005.10.11. 11:52:04

Egy bor, nem elsősorban attól lesz jó, vagy rossz, hogy milyen szőlőfajtá(k)ból készül, hanem attól, hogy milyen minőségű szőlő(k)ből készül. A syrah is egy jó példa erre. Ismerek olyan hazai syrah-t amivel akár ördögöt is lehetne űzni, meg ismerek olyan hazai syrah-t is, amit a világ bármely "nagy syrah-ja" mellé oda lehetne tenni és partiban lenne vele, de legalábis biztosan nem égne le! (itt most nem a Vylyan borára gondoltam... :o) )

Ho 2005.10.11. 12:49:05

Mire gondoltál? Tényleg érdekel.

züm-züm 2005.10.11. 13:49:09

Kedves Ho! Ezt ide nem szívesen írnám le, mivel tisztában vagyok azzal, hogy -ha nem is Te- de néhányan biztosan megpróbálnák e helyen "bebizonyítani" nekem, hogy: "nem addig koma, ez meg ez a syrah bizony jobb annál amiről papolsz, tehát szállj magadba mielőtt butaságokat írsz!". Amiben azonban biztos vagyok: az a syrah, amire gondoltam, az összes hazai syrah-nál jobb! :o)

BB 2005.10.11. 14:37:31

Kedves züm-züm! Ez nem ér! :)Attól izgalmas (és hasznos) egy ilyen fórum, hogy megosztjuk egymással a tapasztalatokat! Nekem pl nincs lehetőségem sok bort kóstolni, az itt olvasott vélemények viszont segítenek, hogy jót válasszak. Magyar syrah-k közül nekem a legjobban a Bock tetszett, a mélypont Fontányi.

Türkmenbasi 2005.10.11. 15:23:54

Fasza. Épp múlt héten vettem egy palack Fontányit. Brühühü. Persze gyanút kellett fognom, hogy miért árulja a Cora akcióban...

Ho 2005.10.11. 15:25:52

Hát, züm-züm, az bizony rettenetes lenne, ha valaki azt mondaná, neki nem az a syrah tetszik a legjobban, amelyik neked.

Lucas_Corso 2005.10.11. 16:57:47

Műtannin, elő a farbával! Virítsd azt a tételt, amelyik szerinted műtaninnos, kíváncsian fogom kóstolni!

züm-züm 2005.10.11. 16:58:06

Kedves Ho! Nem az lenne a rettenetes, hogy másnak egy másik bor a favoritja, hanem az, ahogyan/amilyen stílusban (felmenők gyakori emlegetése mellett...) ezt jónéhányan -tisztelet a kivételeknek- kommunikálják. Na arra nincs szükségem. Üdv!

G.B.fan 2005.10.11. 17:14:15

No, én viszont a bevállalósabb fajtából való vagyok, így le merem írni azon véleményem, miszerint a Gróf Buttler 2003-as Egri Syrah-ja a legjobb Syrah Magyarországon!

Műtannin 2005.10.11. 17:35:33

Aki ennyit ír a borokról, nem árt, ha tudja azt ,hogy mi a valódi és mi a mű!

Műtannin 2005.10.11. 17:37:48

Aki ennyit ír a borokról, nem árt, ha tudja azt ,hogy mi a valódi és mi a mű!

muskotály küvé 2005.10.11. 17:41:51

Az ár-érték arány figyelemre méltó... Mit erőlködnek ezek Villányban, mikor Szicíliában ennél jobbat tudnak feleannyiért. A vörösbor-pörkölt viszonylatról két dolgot tisztázni kéne (természetesen szubjektív vélemény következik:) 1. szarból nem lehet várat építeni 2. marhapörköltbe testes FEHÉR bor való, pl. tokajiak. Érdemes egyszer kipróbálni, szerintem egyértelműen jobb. Vörösbort csak vadpörköltbe érdemes rakni, markánsan édes vörösbort csak édes mártáshoz (pl. párolt vaddisznócombhoz vörösboros csipkemártás), de ld. 1. pont. A vörösboros marhapörkölt szerintem durva kulináris sztereotípia, valószínűleg a Kádár-rendszerből ered, mint a VOR-öltöny; a vörösbor elfedi az ízeket; ellenben egy kevés somlói olaszrizling jót tesz a pörinek.

Ho 2005.10.11. 17:49:50

Lucas_Corso, drága, Műtannin nem hozakodhat elő se a farbával, se semmi mással, mert még a végén minősíthetetlen hangnemben fogják őt bírálni.

BS 2005.10.11. 18:28:24

Erdekesebben alakult volna az eredmeny, ha egy 20 euros ausztral es kalifornai shyrazt tettel volna a sorba, nem a valoban gyengebb 8-10 eurosokat.

Balogh Zoltán 2005.10.11. 18:33:50

muskotály küvé, szerintem a borral való főzésnek a leglényegesebb poénja az az, hogy a bor savtartalma megpuhítja a húst és így annak textúráját és ízeit évezetesebbé teszi... ebből a szempontból akár akkumlátorsavat is önthetsz a pöribe az is jó lesz :) amúgy meg szerintem nem nagyon van olyan vörösbor ami főzve képes lenne elfedni két evőkanál pirospaprikát és egy fél kiló dinsztelt hagymát és egy kiló marhahúst :) a bor szárazanyagtartalma az én tapasztalatom szerint halvány nüanszban járul hozzá a pöri ízéhez elfedni nehezen tud bármit is. Viszont amit javaslok az az, hogy a huseszt egy nappal a pörikészítés előtt borba pácoljuk :) Persze a tévedéshez és a szubjektív véleményhez való jogot fenntartom.

nemjo 2005.10.11. 18:37:30

Lindemans Shiraz 2002. Nálunk 4e - Londonban kb. a fele. Ne hagyd ki !

nemjo 2005.10.11. 18:38:13

Lindemans Shiraz 2002. Nálunk 4e - Londonban kb. a fele. Ne hagyd ki !

íme 2005.10.11. 18:51:10

Lucas Corso, ha műtanninos bort szeretnél kóstolni, akkor többek között a következő pincészetek boraival próbálkozz: Andreas Ebner, Franz Weninger, Vylyan. Ha ezeken túl vagy, szólj, adok még tippet szívesen.

muskotály küvé 2005.10.11. 18:57:50

Balogh Zoltán, a puhítás szempontjából jó ötletnek tűnik a pácolás; de változatlanul fenntartom, hogy marhapöri nem lesz jobb vörösbortól, de kevés (kb 1/2 dl/családi lábas) fehérbortól jobb lesz. Amúgy ha a kajában 1kg húshoz 1-nél több hagymát tettek (ami gyakori), az evés után 1/2 órával elkezdek émelyegni, és meg kell innom egy unicumot, mert a sok hagyma savat csinál. Lehet, hogy a vörösbor csersava ezt ellensúlyozza? Mindegy, se sok hagyma, se vörösbor. Én, ha kapok, a lábszárnak azt a kúp alakú részét szeretem, mert gyorsan megfő, nem rágós, ráadásul a hozzá tartozó inas résztől jó szaftos lesz a kaja.

HG 2005.10.11. 19:18:33

BS, én azért azt is megnéztem volna, hogy miként alakul az eredmény ha 50-100 euros ausztrál és amrikai shirazokat kóstolnak a magyarok mellé!

kj 2005.10.11. 19:22:08

íme, bátran rágalmazol, biztos van bizonyítékod, elő a farbával, vagy csak így névtelenűl mersz pofázni?

Sörmedve 2005.10.11. 19:26:31

Kedves AM, szerintem elvetemült dolog... a.) egy tiszta Syrah-t egy Syrah Cuvée-vel összevetni, ez olyan, mintha egy jófajta vodkát hasonlítanál egy jófajta vodkás koktélhoz (nem jobb és nem rosszabb: MÁS) b.) Syrah-ból pörköltet fözni (a tiszta Syrah szárnyasételekhez jó, vöröshúsokhoz (pláne marhához...) még az idösebb évjáratú is vékony, sohasem lesz olyan testes, hogy harmonizáljon a pirospaprikával). Mint mondtam: szerintem. Ui: muskotály küvé, a marhahús fehérboros pácolással valóban isteni, kedvesem egy-két éves nem barrique Chardonnay-jal szokta megbolondítani. Mindenkinek ajánlom.

lufett 2005.10.11. 19:52:11

Kedves muskotály küvé, a legmesszebbmenőkig osztom a véleményedet! Pörköltnek a somlai tesz csak igazán jót. és amit feltétlenül próbáljatok ki egyszer: sima disznópörkölt egy rendes adag somali rizlinggel vagy akár furminttal. Elképesztő, hogy mit tesz vele. fenn a hegyen kóstoltam, azóta csak így főzöm (ha van otthon somlai) üdv

íme 2005.10.11. 20:32:18

Drága kj! Kérlek, ne haragudj (habár a neved Te sem adtad). Megkövetlek Téged, és az összes általam említett picészetet, akiket azzal vádoltam, hogy bármiféle műtannint használnak boraik előállítása során. Pofázok itt össze-vissza, pedig én is csak egy megtévesztett, ártatlan borfogyasztó vagyok. Bizonyítékom nincs, a pofám meg leszakad a gizdaságtól. Engedelmeddel a Lucas Corso olvtárs felé intézett hozzászólásomat is rövidesen módosítani fogom. Borbaráti üdvözlettel, íme.

Műtannin 2005.10.11. 20:32:34

Aki ennyit ír a borokról, nem árt, ha tudja azt ,hogy mi a valódi és mi a mű!

Műtannin 2005.10.11. 21:06:43

Aki ennyit ír a borokról, nem árt, ha tudja azt ,hogy mi a valódi és mi a mű!

íme 2005.10.11. 21:14:25

Drága Lucas Corso! Kíváncsian Te semmit sem fogsz kóstolni, mivel kis hazánkban senki sem használ műtannint!!! Kérlek Te se(m) haragudj reám megtévesztő hozzászólásom miatt. Aki műtanninról beszél, azt kb. annyira kell komolyan venni, mint azt az embert, aki ufot-t látott és ezt még el is mondja. Általam említett pincészetek borait eztán is kóstold nagy kedvvel és boldogsággal, amit érezni fogsz, az biztosan nem a műtannin és/vagy mustsűrítés eredménye, hanem a csodálatos anyatermészet és a professzionális -több évszázados hagyományokra épülő, azaz hagyományos- borászati eljárások eredménye lesz! Sőt, ha igazi "orgiát" szeretnél megélni, akkor kóstold meg a Vylyan pincészet 2003-as évjáratú Syrah borát! Az valami döbbenetesen jó!!! A szétesésnek még csak a közelében sem jár. Minden cseppje kincs. Sőt, történelmit alkottak, mert véleményem szerint ilyen Syrah/Shiraz még sehol a világon nem készült. Ha az Ausztrálok összekóstolnák híres "Grange" (Penfolds Estate) borukkal, vagy a franciák a René Rostaing (Rhone) által jegyzett borokkal, akkor sírva-zokogva rohannának neki a tengernek, illetve az óceánnak (kinek mi jutott). Végül is, nem is tudom, hogy miről írtam. Beb@sztam megint, mint az állat, miközben szeplőtelen pincészeteket ócsároltam. NE HARAGUDJATOK RÁM! Egy megtészetett, megvezetett borfogyasztó ember vónék, aki még azért is elnézédést kér, hogy levegőt vesz. Igyatok sok jó bort, fizesstek érte amennyit pénztárcátok elbír. Ennyi. Éljen a Magyar Bor!

íme 2005.10.11. 21:39:31

Drága Műtannin! Kérlek értsd már meg végre, hogy "Te" nem is létezel!!! Írni akkor meg, hogy tudsz? He? Na ugye... Műtannin nincs, ilyet borászataink nem használnak. Na. Mondom. Üjjé' má' le má'. Üdvözlettel: megvezetett, de tudatlanságát bánó borfogyasztó. Shiraz néven futó olvtárs véleményét szívesen venném a témában, mivel úgy látom, hogy ő nagy szaktekintély e témában. íme.

Gizi 2005.10.11. 21:43:39

Kedves MA, Íme, Műtannin, Lucas Corso és a Többiek! Nagyon hasznosnak tartom a műtanninok, mustsűrítés és tsai körül kialakulni látszó vitát. Úgy gondolom, hogy ezzel többet kellene foglalkoznunk, és persze az újságoknak, MA-knak is. Sajnos mostanság egyre aktuálisabbá válik a dolog, mivel mind több és több "tőkefüggetlen" bor jelenik meg a prémium kategóriában is. Ez a "tőkefüggetlenség" legtöbb esetben kimerül egy kis ártatlan és kíméletes fordított ozmózisos sűrítésben, de néhányszor komolyabb vegyi segédeszközökhöz nyúlnak a "borászok" (talán inkább kémikusok). Én részemről nem kérek ezen borokból, és kíváncsi lennék a nálam nagyobb tudású borkedvelők, szakértők, újságírók véleményére is. Én egy tudatlan fogyasztó vagyok, de le kívánom ránta(t)ni a leplet a csalókról; ugyanis ez a fogyasztók megtévesztése. Komoly problémának tartom a dolgot, és remélem, hogy a hozzászólásomra reagáltok. Üdv: Gizi

Vájár 2005.10.11. 21:46:13

Kedves HG és nemjo! Nem tudom mennyire követtétek nyomon a szerző korábbi munkásságát, de már leírta a véleményét drágább és külföldi shirazokról is (Stellenzicht, Penfolds, Ebenezer). Ha jól emlékszem 90-93 WS pontú borok. A most kóstolt borok összára is 100 juró felett van, gondolom nem mindennnap telik egy drágább sorra, különösen úgy, hogy az ember a vendégeinek, barátainak ritkán tudja megmondani, hogy milyen és főleg milyen árú bort hozzanak. Ha engem meghívnak egy kóstolóra és tudom a témát, akkor kiválasztok egy tutit és viszek egy zsákbamacskát is, amit nem ismerek. A cikkben szereplő borok között van két nemzetközileg is elismert és viszonylag normális árú bor (Colvecchio kb. 15 euró, a Casa Girelli 18 körül) és mindkettő 90 WS pont. Nekem ez elég útmutató, hogy ezeket vehetem, de a többi külföldi felejtős. Sajnos a hazai felhozatal siralmas és az ilyen cikkek főleg arra jók, hogy ne szaladjunk bele Fontányi félékbe. Sajnos az nem fér bele, hogy minden olvasó kedvence szerepeljen a tesztben. De, ha küldesz AM-nak a Lindemann-ból, biztos megénekli:) íme-vel meg ne foglalkozzatok, megírta, hogy gizda, bár ez inkább Lucas Corso barátomnak szól.

Vájár 2005.10.11. 21:48:16

Ja, szerintem a Bock is kezd lecsengeni, mármint a shiraz, és sajna a Bukolyira is ez igaz. 2-2 palack volt egy hónapon belül.

Gizi 2005.10.11. 21:53:17

Kedves MA, Íme, Műtannin, Lucas Corso és a Többiek! Nagyon hasznosnak tartom a műtanninok, mustsűrítés és tsai körül kialakulni látszó vitát. Úgy gondolom, hogy ezzel többet kellene foglalkoznunk, és persze az újságoknak, MA-knak is. Sajnos mostanság egyre aktuálisabbá válik a dolog, mivel mind több és több "tőkefüggetlen" bor jelenik meg a prémium kategóriában is. Ez a "tőkefüggetlenség" legtöbb esetben kimerül egy kis ártatlan és kíméletes fordított ozmózisos sűrítésben, de néhányszor komolyabb vegyi segédeszközökhöz nyúlnak a "borászok" (talán inkább kémikusok). Én részemről nem kérek ezen borokból, és kíváncsi lennék a nálam nagyobb tudású borkedvelők, szakértők, újságírók véleményére is. Én egy tudatlan fogyasztó vagyok, de le kívánom ránta(t)ni a leplet a csalókról; ugyanis ez a fogyasztók megtévesztése. Komoly problémának tartom a dolgot, és remélem, hogy a hozzászólásomra reagáltok. Üdv: Gizi

Gizi 2005.10.11. 22:10:34

Kedves MA, Íme, Műtannin, Lucas Corso és a Többiek! Nagyon hasznosnak tartom a műtanninok, mustsűrítés és tsai körül kialakulni látszó vitát. Úgy gondolom, hogy ezzel többet kellene foglalkoznunk, és persze az újságoknak, MA-knak is. Sajnos mostanság egyre aktuálisabbá válik a dolog, mivel mind több és több "tőkefüggetlen" bor jelenik meg a prémium kategóriában is. Ez a "tőkefüggetlenség" legtöbb esetben kimerül egy kis ártatlan és kíméletes fordított ozmózisos sűrítésben, de néhányszor komolyabb vegyi segédeszközökhöz nyúlnak a "borászok" (talán inkább kémikusok). Én részemről nem kérek ezen borokból, és kíváncsi lennék a nálam nagyobb tudású borkedvelők, szakértők, újságírók véleményére is. Én egy tudatlan fogyasztó vagyok, de le kívánom ránta(t)ni a leplet a csalókról; ugyanis ez a fogyasztók megtévesztése. Komoly problémának tartom a dolgot, és remélem, hogy a hozzászólásomra reagáltok. Üdv: Gizi

Műtannin 2005.10.11. 22:21:39

Aki ennyit ír a borokról, nem árt, ha tudja azt ,hogy mi a valódi és mi a mű!

karcsai 2005.10.11. 22:44:02

A szekszárdi Óvörös borászati szaküzlet kínálatából (http://web.axelero.hu/ovoros56/kezelo/keztart.html): Sulfitanin - C7H6O5 tannin és biszulfit Tanin CAS - tiszta tölgy tannin Tanin Cristallin - C7H6O5 tannin Tanin SR - tannin különleges borok készítéséhez Tanin ST - tannin különleges habzó borokhoz Tanin TC - tannin derítéshez

Lucas_Corso 2005.10.11. 23:03:16

Ho, kicsit lekezelőnek érzem ezt a "drágázást". Ami a témát illeti: ha valaki viszont nem jön elő a farbával, akkor ne tegyen inszinuáló célzásokat szvsz. Nekem is vannak olyan gyanúim, amiket maximum személyesen, mondhatnám "face-to-face" osztok meg azokkal, akikről tudom, hogy érdemben képesek és hajlandóak a felvetésemre válaszolni. Íme olvtárs: sajnos kóstoltam műtanninos bort, nem is egyet; tanultam is a felismeréséről egyet-mást. Csak beszéljünk egyenesen, ennyi (pl. Te elég bevállalós voltál, ami az egyenes beszédet illeti). DE távolról sem merném állítani, hogy pusztán érzékszervi alapon 100%-ban kiszűröm a borászati/kémiai/ki-hova-sorolja trükköket. Speciel a Vylyan syrah-t én nem éreztem műtanninosnak, de szívesen kóstolom újra olyasvalakivel, aki elmagyarázza, hogy szerinte mit és hogyan kell érezni. Mint mondtam, van mit tanulnom - bőven, szerencsére. A gond itt szvsz az, hogy mire legalább a művelt borfogyasztók elkezdik kitanulni az ilyen kóstolási fogásokat, addigra jobb módszerek és anyagok állnak rendelkezésére az ilyen eszközökhöz nyúló "borászoknak". Csak REMÉLNI tudom, hogy egy némi (na jó: nagy) gyakorlattal rendelkező kóstolót nem képesek átverni az ilyen trükkök, mert a "trickster" bor lehet vastag, tömény, illatbomba, vagy éppen hízelgően bársonyos - de harmonikus, na azt azért talán mégsem.

Lucas_Corso 2005.10.11. 23:08:51

Karcsai: igen, sajna ismerjük. Én nem azért írtam, amit írtam, mert azt hiszem, hogy Mo.-on nem is létezik műtanninos bor - ennyire naiv nem is tudom, mikor voltam. Csak azért, mert nem szeretném, ha megrekednénk az összekacsintós gyanusítgatás szintjén. Vagy beszéljünk erről nyíltan; vagy majd mindenki megbeszéli "négyszemközt" azokkal, akikkel együtt szokott kóstolni.

pesti 2005.10.12. 07:54:03

Kedves lufett! Életemben sok pörköltet betermeltem már, de a legjobb magasan az volt, amit egy barátom készített, méghozzá egy száraz somlói hárslevelűvel. Tehát ebben a somlói-pörkölt felvetésben szerintem is van spiritusz.

Vylyanfan 2005.10.12. 09:07:20

Nem hiszem, hogy meg kellene védenem a Vylyant, de éppen ők voltak az elsők a drasztikus hozamkorlátozással, a legjobb területeik vannak, nem hiszem adná a nevét egy jó hírű francia borász (Confuron) a simlizéshez. Ja és nyitottak, ha elmész megmutatnak mindent. Ráadásul nem egyszemélyes pince, hanem 5-6 fős team csinálja a borokat, elég ha egy megsértődik is borulna a bili. Több országba exportálnak, ehhez szigorú laboreredmények szükségesek. Műtannin ott kell, ahol szarok a körülmények. Szerintem Villányban senkinek sincs szüksége rá.

Ho 2005.10.12. 10:03:07

Kedves Lucas_Corso, a drágázás nem neked szólt, pontatlanul fogalmaztam, csak korábban volt itt valaki, aki nem nevezte meg kedvenc syrah-ját, mert attól tartott, bántani fogják, aztán ezt karikíroztam Műtannin hozzászóló vonatkozásában is. Elnézést.

Lucas_Corso 2005.10.12. 10:16:02

Oké, segond. Tényleg kicsit röhejes ez a "nem kérek a minősíthetetlen hangnemből". Persze, ki kér? De akkor vagy hozzászólok, azaz vállalom a véleményem, vagy "bölcsen" hallgatok. Szvsz.

vincellér 2005.10.12. 10:16:14

Döntse el a borász, hogy mit és hogyan használ borai előállításához! A fogyasztó meg azt döntse el, hogy mit vesz meg és mennyiért!

Lucas_Corso 2005.10.12. 10:20:32

Vincellér, szerintem ugyanarról beszélünk. Éppen a fogyasztói döntés lehetséges szempontjait feszegetjük, nem?

művelő 2005.10.12. 11:57:57

A mű az mű. Sem inni sem készíteni nem szeretnék ilyen bort. Műtannint meg egy kismillió más szert meg használnak bőven minden árkategóriában a világban is meg minálunk is, borvidéktől függetlenül (értelemszerűen vörösnél nagyobb az "arzenál". Sajnos olyan ügyesen lehet ezeket használni, hogy nagyon nehéz észrevenni éppen ezért csak a borász személyes hitelessége lehet az, ami biztosítékot ad, semmi más!!! Pár borászt ismerek hazánkban akiről nem tudom elképzelni, hogy sutyiba használna bármi ilyen technológiát, de ők nincsenek túl sokan (ha veszek bort, akkor tőlük)... amúgy meg ott a kérdőjel mindenhol.

Syrahfan 2005.10.12. 19:14:52

Ajándék lónak ne nézd a fogát!...........Valószínűleg Tannin vásárolta a Vylyan Syrah-t, ezért más a véleménye!?

karcsai 2005.10.12. 20:13:03

Azért a "mű"tanninokat nemcsak a bor tannintartalmának növelésére használják... (pl. derítésre is) A listát csak a poén kedvéért (tiszta tölgy tannin) tettem fel, nem azért, mert Lucas_Corso-t naivnak tartanám.

Kövi Dinka 2005.10.12. 20:14:24

De jót röhögtem rajtatok. Ti ugatjátok a borászatot, élenjárva ímével. Olyan, hogy műtannin nincs is. Azt is fából, meg szőlőből vonják ki, porítják oszt adják a borhoz. Ki az, aki egy tölgyfa tanninról megmondja, hogy por alakban, vagy barrique hordóból került a borba, netalán szőlőtőkéből nyesték ki és nyomták bele? Nyugodtan jelenkezhet, delegáljuk a Guiness rekordokba. Ráadásul vegyetek pár zacskó derítő, gombásodás gátló, oxidációt akadályoző legális, engedélyezett szert és olvassátok el az összetételt. Ja, hogy van benne tannin és mindenki használja, hú bazzeg. Feltaláltátok a spanyolviszt, gratulálok. Beszéljetek inkább a C vitaminról by Hilltop.

Arábikum 2005.10.12. 20:29:08

Kedves Dinka, lehet, hogy nem figyeltél, de itt borról van szó!

Lucas_Corso 2005.10.12. 20:49:18

Nézd, a porított extraktumokat néhányan az egyszerűség kedvéért műtanninnak nevezik. Ez nyelvhasználati és nem borászati kérdés. :-) Igen, valóban, használják derítésre is. Ugyanakkor léteznek "természetesebb" derítőszerek is. Amiről itt szó van, az nem jogi, "legális/illegális" probléma, hanem elvi kérdés. Van, aki elfogadja a trükköket a borászatban, és van, aki nem. Bár valóban nem vagyok tisztában a tanninkészítmények sokszínű világának minden nüansznyi részletével; számomra mérvadó emberek hívták fel a figyelmemet egyes borok olyan valóban érzékelhető tulajdonságaira, amelyeket ők úgy nevezett "műtanninnak" tuilajdonítanak. Hát így megy ez.

Jaaaj... 2005.10.12. 21:47:54

Lucas! Ha olyan bort keresel, amely úgy készült, hogy a mustot beöntik a hordóba, azt amikor bor lett, lepalackozzák, akkor ne ezen a bolygón keress! Na jó, esetleg egy szűrés (a szűrőlapból is igen szép mennyiségú "idegen" anyag kerül a borba), estleg egy kis kén... (arról sem bizonyították még, hogy nagyon egészséges lenne). Te azt is megérzed, hogy vizahólyaggal derítettek, vagy Deritonnal, igaz? A törvény tiltja a tanninozást? Mi a trükk? A számodra mérvadó emberek nem a konkurrencia sikeresebb termékére hívták fel véletlenül figyelmedet?

Jaj-jaj 2005.10.12. 22:13:36

Nálad tényleg nagy a zürzavar! Valószínúleg a cuculizmusban tanultad a borászkodást és csak remélni tudom, hogy nem fogok a boraidból fogyasztani

Gizi 2005.10.12. 22:29:33

Kedves Jaaj.. és Kövi Dinka! Ha titeket nem zavarnak a természetellenes kezelések, az a ti dolgotok. Engem RENDKÍVÜLI módon irritál, ha nem azt kapom, amit kérek; tehát egy szőlőből előállított termék helyett egy mesterséges folyadékot, ami esetenként nyomokban szőlőt is tartalmazhat. (Persze ez sarkított megfogalmazás.) És annyit azért megosztanék veletek, hogy igenis vannak olyan borászok - bármily meglepő is számotokra - akik kizárólag szőlőből készítik a borokat, tölgyfahordó segítségével, és az egyetlen idegen anyag, amit hozzáadnak, az a kén (ami ugye elengedhetetlen). Itt azért megjegyezném, hogy bizony a szőlő is tartalmazhat fincsi gyomirtószer és permetanyag maradványokat. Üdv: Gizi, aki a zacskós levest sem eszi meg, mert szar.

Gizi 2005.10.12. 22:31:08

u.i.: de a zacskós levessel legalább nem verik át, mert azt kapja, amire számít.

karcsai 2005.10.12. 23:36:22

A borászok bizonyos anyagokat (enzimeket, derítőszereket, ként stb.) használnak a borok készítése során, de ha jól alkalmazzák őket, azok nem maradnak benne. Kivéve a ként, ami egy szükséges rossz, viszont helyette mást még nem találtak fel. Fogjatok egy borászati tankönyvet (akármelyik országból - ezt csak azért teszem hozzá, nehogy megint a hazai szakma szidása legyen a fő téma), és olvassátok el az alapvető borászati módszereket. Attól még nem lesz természetellenes a bor, ha ezeket a borászok alkalmazzák. Palackozott bor készítéséhez nem elég a hordó meg a kén...

Gizi 2005.10.12. 23:50:19

Elég. (Csak tökéletes alapanyag kell.)

Lucas_Corso 2005.10.13. 00:28:45

Igenis, Karcsai olvtárs. Vettem én ilyen tankönyveket, persze. El is olvastam néhányat. De mi itt szerintem nem az _alapvető_ borászati módszerekről beszélgetünk, hanem a borok piacosítását szolgáló, korántsem alapvető technológiai fogásokról. Amit a tojásfehérjéről írtam, azt meg ugye nem kell komolyan venni. Jeleztem, nem? Na, ugye. ;-)

íme 2005.10.13. 00:53:49

Kedves Kövi Dinka! Nagyon jól írtad: én tényleg csak ugatom a bort. De erre büszke is vagyok! Miért? Azért, mert így legalább nem tudok "hozzá nyúlni" úgy, mint azok a szakemberek, akik ismerik a borkészítés minden "titkát"... Az én fehérboraim -persze némi túlzással- bizony úgy készülnek, ahogy jaaaj... leírta: "...a mustot beöntik a hordóba, azt amikor bor lett, lepalackozzák, ". Tudom, hogy ez így leírva a "tudományos-fantasztikus" kategóriába soroltatik a magasan képzett borászok számára, de ez engem a legkisebb mértékben sem zavar! Én bort készítek, a pro-k pedig bort csinálnak... Még csak véletlelenül sem szeretném magamat Szepsy Istvánhoz hasomlítani -sőt, senkit sem-, de mégis ŐT szeretném idézni (2005 júniusban halottam TŐLE): "Én még csak tanulom a bort" Ennyi. :o)

íme 2005.10.13. 01:07:38

Kedves Lucas Corso! Véletlenül se emészd magad a feléd intézett hsz-ek miatt, csupán arról van szó, hogy Te egy másik szellemi szinten működsz, mint a többség itten, s így hsz-eid néha(/gyakran) süket fülek kapuit döngetik. Nem baj, néhányan értik szavaid, tehát nem írsz hiába! Üdv!

Kövi Dinka 2005.10.13. 07:47:37

Íme kérdezd már meg Szepsy-t mit használ oxidáció és bacik ellen?

Gizi 2005.10.13. 11:00:48

Talán ként? :)))

karcsai 2005.10.13. 11:23:14

Kedves Lucas_Corso "olvtárs"! Nem neked intéztem korábbi szavaimat, hanem Gizinek, aki ahogy kivettem, mindent természetellenesnek tart a kénen kívül. Azt felejtik el sokan, hogy bizonyos kezelések nélkül a kénszintet növelni kell, és az sokkal egészségtelenebb, mint pl. egy olyan derítés vagy szűrés, amiből minimális vagy semmi maradvány nem marad a borban. Lehet készíteni enélkül is borokat, menjetek el egy vidéki borversenyre, kóstolhattok belőlük ezeret. De látom, az eszmecsere eléggé félrement, tényleg érdemes lenne inkább a vitatott módszerekről beszélni.

Jaaaj... 2005.10.13. 11:39:09

Kedves Jaj-jaj! Majd sokat fogom olvasni ezt a szakmai fórumot, hátha le tudom vetközni a régi komenista beidegződéseket.:-) Te meg igyad íme borát (amíg meg nem ecetesedik). Szepsy állítólag használ néha pektinbontó enzimet Brrr.. Egy másik tokaji "borcsináló" nitrogénnel eteti az erjedő aszú élesztőti!!!!! És mit szóltok a szorbáthoz!!!??? Zbroáv...

ekmont 2005.10.13. 12:39:15

a legjobbak derítetlen és szűretlen borok készítésére törekszenek, nem műtrágyáznak, mikroelempótolnak, gyomírtóznak, fajélesztőznek, enzimeznek, tanninoznak. Ha ez a szemlélet egy különleges termőhellyel és gondos, minőségorientált szőlészkedéssel párosul, akkor születhet egy nagy (de legalább érdekes) bor. A többi csak Hollywood... Ennyi

Posztojás 2005.10.13. 12:58:58

+ gumiarábikum, glicerin, aszkorbinsav etc.
süti beállítások módosítása