Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Reduktív aszú

2005.10.17. 23:10 - Albert gazda

Mottó: "Hétputtonyos aszú készítése a hagyományos eljárással fizikailag lehetetlen, a hetedik adag szőlő ugyanis egyszerűen nem fér bele a hordóba."
(Hegyalja: az Év borásza cím egy évjáratért, Népszabadság, 2005. június 2.)

Tökéletesen és menthetetlenül ostobák vagyunk. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy amit mi már tudunk, azt más is, és rég túljutottunk az evidenciák fel- és megismerésén, tehát végre felfelé vezet az út. Tokaj-Hegyalján, legalább. Hát, a fenét. Elég megpendíteni a témát, és visszakézből felforr a reduktív-oxidatív vita. 2005 végén.

Romhányi Tamás, a Népszabadság tudósítója néhány bekezdésben megírta Tokaj-Hegyalja legutóbbi tizenöt évének hiteles történetét. Még júniusban, de csak most bukkantam rá, baráti közreműködésssel. Zsurki Sándort, a Pajzos-Megyer dupla birtok főborászát méltató szövegében egyebek közt ilyen idillel szórakoztatja az olvasóközönséget a szerző – muszáj idézni, ától cetig: "A tokaji aszú hagyományos receptje szerint a két éve tölgyfahordóban álló borba annyi puttony ráncos aszúszemet kell önteni, ahány puttonyos aszút kíván készíteni a borász. A hordó előírásszerűen 136 literes gönci fajta, egy-egy puttonyba pedig legalább 20, legfeljebb 22 kilogramm szőlőnek kell férnie. A háromputtonyos borban három, az ötputtonyosban öt, a hatputtonyosban hat évig áznak az aszúszemek a hűvös pincében, amelynek sajátos mikroklímát ad a falra több évtizede rárakódott nemes penész." Ez eddig is csodálatos, ám a vízió szerint a békés pincevilágba rajtaütésszerűen belerondítanak az idegenek: "A szőlőbirtokok és a pincészetek privatizálása után a történelmi borvidéken felháborodással vegyes csodálkozással fogadták, hogy a külföldi cégek lekaparják a penészt a falakról, és hordók helyett acéltartályokban, úgynevezett redukciós eljárással fele-harmada idő alatt állítják elő a tokaji aszú néven forgalmazott bort."

Házhoz a pofonért

A cikk ez év júniusában jelent meg, és persze, hogy nem lenne érdemes foglalkozni vele. Mégis muszáj. A jelenséggel. Hegyalja 1990 utáni első évtizede végig a nyomorult aszúízvita jegyében zajlott. Azok, akik döntési helyzetben voltak – Országos Borbíráló Bizottság, egyebek –, úgy gondolták, esetenként több évtizedes tapasztalatuk, tudásuk elegendő, hogy meghatározzák, mely aszúk tekintendőek autentikusaknak, melyek nem. Amennyiben ezt független szakemberekként, kvázi kritikusokként tették volna, azzal nem lett volna semmi baj. Csakhogy az OBB negatív ítéletei nyomán kartonok százai, ezrei ragadhattak a pincékben, súlyos anyagi károkat okozva készítőiknek. A pontosság végett: a különleges minőségű boroknál az OBB érzékszervi vizsgálatának eredményétől függött, hogy az amúgy az előírásoknak megfelelő módon palackba került borok megkapják-e a forgalomba hozatali engedélyt, vagy sem. Egyes borászatok egyes tételei akár fél tucatszor is megjárták a fórumot, s mindannyiszor a pofonért mentek házhoz – visszadobták őket. Azzal, hogy hiányzik belőlük az úgynevezett aszújelleg.

Márpedig ezek a szakemberek a kombinátos időszak borain szocializálódtak, elászkolt, darabon tartott, avinált tételeken keresztül tanulták meg, mi a jó, mi az, amely Hegyalja hírnevét öregbíteni hivatott. Többségük meggyőződése volt, hogy amit tesznek, azt csak és kizárólag a borvidék érdekében teszik. Legfeljebb azt nem vették észre, hogy az alatt az ötven év alatt, amíg a "tradicionális" stílus kialakult, a legendás Lajtától nyugatra mindenki elfelejtette Tokajt. Igaz, Keleten szerették: ott különben is imádják a rengeteg édességet és a derekas szeszeket.

A francia métely

A forradalmat a Disznókő robbantotta ki, 1992-esével. Piacra került egy aszú, amely nem volt barna, gomba- és dohányillatú és -ízű, hanem aranysárgán csillogott, gyümölcsösen-virágosan illatozott, szerkezetében nehézkes, lomha cseresség helyett finom savak játszadoztak. Az "új stílus" egyebek közt a példásan kezelt szőlőültetvényeknek, a tiszta technológiának és a bortörvény betartásának volt köszönhető. Évjáratazonos volt a bor vagy a must és az aszúszem. Nem stabilizálták alkohol hozzáadásával. Ekkortól eredeztethető a reduktív aszú negatív mítosza. Ezt hordóban nem lehet megcsinálni, érveltek az ellenoldaliak. Hát, ezerszer használt, elöregedett gönciben nyilván nem. A harc elkezdődött. Jóhiszemű vagyok, nem feltételezem, hogy mindenekelőtt a piaci pozíciók féltése indította. Szerintem tényleg sokan akadtak, akik azt hitték, a borvidéknek használnak, ha elűzik a "francia mételyt". Csakhogy jött a nagyon jó 1993-as évjárat, s vele pincék sora, akik a Disznókő 1992-eséhez hasonlóan üde, könnyed, mégis tartalmas és tekintélyes tételekkel örvendeztették meg a gyarapodó közönséget. A "tradicionalisták" persze nem lankadtak, s merészen terjesztgették a pletykákat arról, hogy – például – a Hétszőlő pincéiben nincsenek is fahordók, vagy ha mégis, legfeljebb dísznek, álcának. A hétszőlősök meg hiába sipákoltak, hogy tessék má' eljönni és megnézni, mit hogyan csinálunk, a pince nyitva van mindig, nem ment oda senki.

Száz virág

Az ízháború csaknem tíz évig tartott, és azzal ért véget – látszott véget érni –, hogy létrejött a borvidéki borbíráló bizottság. Immár a Tokaj Renaissance Egyesület ösztökélésére megalakított testület döntheti el, mi nevezhető aszúnak. Nyilván abból kiindulva, hogy minden az, ami, ha a vonatkozó előírásokat, jogszabályokat betartják. Virágozzék száz virág. Ez pedig így is van rendjén. A piac megméri, kinek a mije mennyit ér, mennyit érdemes fizetni érte. Nincs azzal semmi baj, ha valaki változatlanul úgy érzi, darabon érlelve a bort finomabb dolgokra képes – ha szeszel, azzal már gond van, mert azt tiltja a törvény –, cselekedjen e szerint, találja meg a fogyasztóját. A "tradicionális" aszúkat legalábbis ez ideig egyetlen "újstílusbajnok" sem akarta betiltani.

Ám a probléma, úgy látszik, mégsem oldódott meg. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy amit mi tudunk, mert végül is valamilyen szinten foglalkozunk vele, azt tudja mindenki. Úgy látszik, ez még távolról sincs így. A reduktív maszlag annyira beette magát az agyakba, hogy képtelenség megszabadítani tőle akár írástudó embertársainkat is. Lám, a legolvasottabb politikai napilap 2005-ben is ezen mereng – szerző megírja, megjelenése előtt fél tucatnyian elolvassák, és átmegy. De érdemes megnézni a Csite kolléga Dűlőutakonjához érkezett hozzászólások egy részét is. Agyrém.

Na, emberek: REDUKTÍV ASZÚ NINCS! Ezt én ezentúl sokszor meg fogom még ismételni. Minden elképzelhető alkalommal.

Lehet vitatkozni.

Címkék: esszéjellegű

113 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5513020

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: mouse click the next article 2018.05.11. 10:30:32

Médiatörvény és reklámidő - Örülünk, Vincent?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy vendéglátó 2005.10.17. 23:51:16

Gratula és csatlakozom. Nem olvastam a nevezett újságban a cikket, de tényleg agyrém hogy ilyet le lehet irni egy komoly lapban és sajnos nekem is van szerencsém sok-sok hozzáértő vendégtől ezt hallgatnom, mielött kijavítom őket. Aztán csak hallgatnak nagyokat, hogy ezt a pincében nem így mondták....

nemértem 2005.10.18. 00:49:20

az nem egy baromság, hogy ahány puttonyos, annyi évig érlelik? ha az -- ahogy én eddig tudtam -- akkor nem ártott volna ezt is egyértelműsíteni. ha tényleg így lenne, akkor ezek szerint annyit se tudok, mint eddig hittem.

Imposztor 2005.10.18. 00:51:57

Köszi az infot, felvilágosító jelleggel bírt.

Lucas_Corso 2005.10.18. 01:09:09

Kedves nemértem: de, baromság. Az aszúborok esetében 2 év hordós és 1 év palackos érlelést ír elő a bortörvény - puttonyszámtól függetlenül. (Más kérdés, hogy egyes tételeknek még ez is sok: pl. a Hétszőlő borai közül nem egy még szebben "muzsikálna", ha két évet sem töltene hordóban...)

dr. röhely 2005.10.18. 01:26:56

Nem csak az baromság, hogy ajhány puttnyos, anyi évig érlelik, szinte minden aszúkészítéssel kapcsolatos állítás baromság, ami az eredeti Népszabadság-cikkben van. Például, hogy azért nincs hétputtonyos aszú, mert az aszúszemek nem férnek a hordóba. egyáltalán, hogy az aszútszemeket évekig rohasztanák benne a gönci hordókban, meg minden. Persze, ott van az újságíró, aki nem ért hozzá, vidéki tudósító, a diósgyőri acélipartól a kocsmai késelésig mindenről kell tudósítania. De vajon ki lehetett, aki ezt a sok hülyeséget bemagyarázta neki? És miért?

elemes 2005.10.18. 02:34:06

Ez a reduktív meg oxidatív ugye csak onnan eredeztetődik, hogy a vörösborok hordós érleléséhez szükséges egy icike-picike oxigén, míg a fehérborokat aztán teljesen oxigénmentesen kell érlelni. És ha megbontok egy palack vöröset, az még holnap vagy holnapután is jó, de a fehérboron jó fülű ember már másnap érzi, hogy levegőn állt (mondjuk én nem, de nekem felmentésem van fehérborból, azt csak forralva és szegfűszeggel). Ámdeviszont az aszú meglepően sokáig elvan megbontva, zavarosodás, ízromlás nélkül. Az, hogy az aszúszemeket évekig rothasztják a borban, csacskaság.

beleszóló 2005.10.18. 06:59:09

Kedves "vendéglátó"! Mióta komoly lap a Népszabadság?

ficere 2005.10.18. 07:29:37

Csak miheztartás végett: Ahány puttony (20 kg.) aszúszőlőt öntenek 100 liter már kész édes szamorodnihoz, anyi puttonyos lesz az aszú. Ugyanannyi ideig áztatják a három-, mint a hatputtonyost, hiszen az aszúszőlő mennyisége a meghatározó. Ily módon persze lehet hét- sőt többputtonyos aszút is készíteni, de egyszerűen nincs értelme. Akkor már legyen aszú-esszencia, ami a nagy tömegű aszúszőlő saját levének kicsepegtetésével állítandó elő.

Pumalyos 2005.10.18. 07:35:06

Itt nem hagyományról, hanem jórészt piacról és tekintélyről volt/van szó. (Megjelenik a Csallóközből a húszas éveiben járó Bott Judit és olyan aszút tesz le a 30-35 éve ugyanazt az ászkolt valamit készítők asztalára, hogy csak úgy durran. S az sem véletlen, hogy olyan alaposan az aszúszemeket szelektálni, mint ahogyan azt az „új típusú” borászatok teszik sokan, már csak gazdasági okokból sem engedhetik meg maguknak. De ezt megint ne nevezzük hagyománynak.) Leszámítva néhány gyűjtőt senki sem kívánja hagyományként megőrizni a Trabantot, s szívesen vezet valami jobbat. Amúgy a nagy szovjet testvérnek mindegy volt, hogy milyen minőségben, csak menjen. Ráadásul a borászatban sem lehet igazán előre megmondani mennyit szállítunk az ötéves terv időszakában. Mivel Tokaj tényleg különleges, ezért itt a rosszra is az mondható, hogy az a hagyomány. Amúgy pl. Árvay, vagy Szepsy is rendszeresen a hagyományokra hivatkozik. Szepsy folyamatosan egy XVIII. századi könyvet: Derczeni János: A Tokaji Bornak termesztéséről, szűréséről és forrásáról című opuszát ajánlja. Majd kiderül, hogy az "új típusú" aszúval szemben felhozott vádak igazak-e, szétesik vagy sem. Nekem ez a kedvencem népszabóból. "A háromputtonyos borban három, az ötputtonyosban öt, a hatputtonyosban hat évig áznak az aszúszemek a hűvös pincében, amelynek sajátos mikroklímát ad a falra több évtizede rárakódott nemes penész."

Tokaji borivó 2005.10.18. 08:21:23

ficere | 2005.10.18. 07:29 Csak miheztartás végett: Ahány puttony (20 kg.) aszúszőlőt öntenek 100 liter már kész édes szamorodnihoz, anyi puttonyos lesz az aszú. Ugyanannyi ideig áztatják a három-, mint a hatputtonyost, hiszen az aszúszőlő mennyisége a meghatározó. Ily módon persze lehet hét- sőt többputtonyos aszút is készíteni, de egyszerűen nincs értelme. Akkor már legyen aszú-esszencia, ami a nagy tömegű aszúszőlő saját levének kicsepegtetésével állítandó elő. Már megbocsásson, de a gönczi hordó 136 literes, s ez a mérce.

züm-züm 2005.10.18. 08:25:51

Kedves AG! Itt nincs min vitatkozni, persze, hogy nincs reduktív aszú ! Pumalyos olvtárs jól közelít a témához, szerintem is PIACRÓL (sok-sok pénzről) és tekintélyről van szó itt elsősorban. Lucas Corso olvtársat annyival egészíteném ki, hogy az aszúkészítésnél előírt érlelési idő LEGALÁBB 2 év hordóban, majd egy év palackban. Tehát ennél több lehet, így aki érleltebb aszút szeretne készíteni, annak sincs megkötve a keze.

Grenache 2005.10.18. 08:29:16

ficere, csak a miheztartás végett: nem szamorodniban áztatják az aszútésztát, hanem mustban, murciban vagy újborban, nem 100 literben hanem egy gönci hordóban ami 136-140 liter. A többi nagyjából stimmel :)

cvekedli 2005.10.18. 08:38:26

Kedves Tokaji borivó! Önnek csak ennyí volt feltűnő ficere írásában? Én mást is találtam. Szvsz: 1 puttony 25 kg-nyi aszúszem. Alapbor egysége 136 liter. Az alapbor nem feltétlenül szamorodni kell legyen, lehet sima bor, vagy erjedő must is. 7 puttonyosnak megfelelő bor is készül, ez az aszúeszencia. Az aszúszemekből sajét súlyuknál fogva kicsepegő szín must/nektár a natúr eszencia.

cvekedli 2005.10.18. 08:42:55

Pontosítanék: az alapbor egyáltalán nem kell, hogy szamorodni legyen (sőt)!

pampus 2005.10.18. 08:42:57

Egyrészt tessék elmenni Tokajba bármelyik muzeális vagy nagyon régen működő pincészetbe vagy termelőhöz. Ott majd elmondják hogyan kell hagyományos módon aszút csinálni. Aztán tessék szemrevételezni majd megkóstolni egy hagyományos és a "gyors" eljárással készült ugyanolyan puttonyszámú aszút. Jól látható és érezhető különbség van a két, elvileg azonos bor között bár az is igaz, mindkettő kellemes, jóizű. De még egy laikus is meg tudja különböztetni a őket. Tök laikus vagyok, csak egyszer volt alkalmam megtapasztalni a különbséget.:)

Gábor 2005.10.18. 08:54:44

Üdvözlet! Érdekelne, hogy ennek az "ahány puttony annyi évig érlelésnek" hol lehet HITELESEN utánaolvasni, mert én vendéglátóipari iskola hazai borokkal foglalkozó óráján még úgy tanultam (tanították), hogy ahány puttonyos annyi évig kell érlelni. Ám itt rákérdeztünk és volt aki rá is cáfolt. Gábor

Gábor 2005.10.18. 08:56:41

Üdvözlet! Érdekelne, hogy ennek az "ahány puttony annyi évig érlelésnek" hol lehet HITELESEN utánaolvasni, mert én vendéglátóipari iskola hazai borokkal foglalkozó óráján még úgy tanultam (tanították), hogy ahány puttonyos annyi évig kell érlelni. Ám itt rákérdeztünk és volt aki rá is cáfolt. Gábor

karcsai 2005.10.18. 09:05:14

Hogy is mondta annak idején Hofi? "Nem köll a király, elvtárskám, de te se!" A Népszabadság cikke egy az egyben marhaság, de Albert gazda hajbókolása sem sokkal jobb. Már a Bor-az istenek ajándéka fórumon erről elég tartalmas vitát folytattunk, ezért nincs kedvem mindent újra leírni, annyit azért megjegyeznék, hogy a darabban tartás nem tartozik hozzá az aszúkészítéshez, a bortörvény pedig tiltja az avinálást - ezek az "új" stílus kizárólagosságát hangoztatók kedvenc vesszőparipája (gondolva, ha sokat mondják, egy idő után mindenki elhiszi). Más: az OBB annak idején MINT ASZÚT nem engedte át a borokat, pl. késői szüretként, vagy különleges minőségű borként eladhatták volna. Nehogy már ezeket a komoly tőkeerővel rendelkező cégeket sajnáljuk. Az akkori OBB jellemzése pedig a szerzőt minősíti.

Majom 2005.10.18. 09:25:16

-tehát nem szó szerint a (gönci)hordóban áztatják (?), a dugónyíláson nehéz lenne az aszuszemeket bepotyogtatni puttonyszámra, hanem az "csak" egy űrmérték (?) -akkor ez az egész azt jelenti,hogy a borhoz (ha bort használnak "felöntőléül") "utólag cukrot adnak hozzá" ? és persze miegyebet, "aromákat", savakat stb. "Végeredményben" tehát cukrozzák a bort (mustot), és próbálnak rajta erjeszteni még, amennyit lehet...?

tamás 2005.10.18. 09:34:37

Reduktív aszú tényleg nincs, csak olyan reduktív késői szüretelésű borok, amiket aszúnak neveznek...

Pista 2005.10.18. 09:52:33

Vitatkozni ??? Minek ... Ez egy elfogult cikk, nincs itt min vitatkozni, sajna. "REDUKTÍV ASZÚ NINCS". De a hozzá tartozó az érvanyag kb. mint az óvodában: OBB: Ez nem aszú! Albert gazda: De igen! OBB: De nem! Albert gazda: De igen! És így tovább... Szóval akkor miért is nincs reduktív aszú???

jaja 2005.10.18. 09:53:34

népcabaccság? inkább innál vagy drogoznál nade népcabaccság?!

papugaja 2005.10.18. 10:06:47

Szerencsétlen újságírót megitatták, megetették, közben próbálta ő megjegyezni hogy mi merre. Dehát ilyen állapotban nem ecerű az. Még jó, hogy a fordítással meg a máslással nem zavarták jobban össze. Hehe...

szomjas teve 2005.10.18. 10:26:27

hi! ahogy én láttam, látom: jöttek a franciák (jöhettek volna hottentották is, őket se szeretnék...), hoztak új (vagy régi, de elfeledett) dolgokat: tisztaságot, rendet, átláthatóságot eddig ok igyuk is az új tokajiakat, akárhogy hivjuk is őket. DE: a tradicionális, ősöreg tokaji aszú készítést le kellene írni, elfogadtatni és azt (Csak AZT) cimkézni Aszúnak a többi meg legyen tokaji finombor vagy mittudomén (nem rosszalkodni akarok, de az fűszeres, gyümölcsös ízeket hagyjuk meg másoknak, az aszu legyen aszu, ahogyan 70 éve is leírták)

Anyatok a nyolcbol 2005.10.18. 10:50:40

Egyetértek. REDUKTÍV ASZÚ márpediglen NINCSen! (Továbbá le köll számolni a francia métellyel és általában a reduktív eljárásokkal, úgy a pálinkakészítésben, mint a borkészítésben. :)))

Anyatok a nyolcbol 2005.10.18. 10:53:02

Továbbá van az jó ÓBOR meg az jó ÚJBOR. Francia bor meg nincsen. Az inkább amolyan üdítö ital-szerüség a gyenge francia ivóvizek végett. Erös magyar embernek rendes bor készíttessék.

szassz 2005.10.18. 11:01:59

Hozzászólnék. Aki bővebb inforácóra vágyik az aszukészítést illetően, az nyugodtan megkeresheti a Tokaj Reneissance társaságot kérdéseivel. Van honlapjuk is: http://www.tokaji.hu/index.html . Maga a honlap jó, és sok inforáció van rajta. Amúgy a cikk tényleg pocsék, sok nem igaz info van benne. Az aszueszencia elkészítésénél nem préseltek, hanem a töppedt (aszusodott) szemeket egy nagy tartályba tették, melynek alul volt egy kifolyója, és ott saját súlya által gravitációsan préselődött ki.

Sörmedve 2005.10.18. 11:02:30

Szomjas teve: csatlakozom a véleményedhez. Kicsit hasonlít a téma a 100%-ig pálinka-nem 100%-ig pálinka történethez; bár nem vita tárgya, hogy a pálinkát csak gyümölcsböl kell és az arra lépésröl lépésre meghatározott módon készíteni, ittam már több nem 100%-ig pálinkát, azaz olyasvalamit, aminek a készítése során nem minden, a készítésére vonatkozó elöírást tartottak be (mert kapott pl. valamilyen - egyébként kiváló minöségü - mesterséges aromát). Ez mind oké is, csak innentöl ne hívják pálinkának. Vagy a sajtok: kis hazánkban még ma is rengetegen elhiszik, hogy a hipermarketekben kilónként 700-800 Ft-ért kapható rémség az sajt. Mert az van ráírva. Hát ne legyen az ráírva. Legyen kapható, de más néven. De nekem senki ne mondja, hogy az sajt. Ami pedig az újságíró tájékozottságát illeti - hááát, nem az a gond, hogy ezt ö leírta, hanem hogy átment a korrektorokon is, azaz nemcsak ö nem ért ahhoz, amit leírt, de a Népszabadság összes többi munkatársa is, aki a nyomdába küldés elött ezt a hülyeséget elolvasta és leokézta.

BB 2005.10.18. 11:09:45

Sörmedve, Szomjas teve! Nem olvastatok elég figyelmesen, az "új stílusú" aszút készítők (is) betartják a bortörvény előírásait, akkor meg miért ne használhatnák az aszú elnevezést? Ráadásul sokan azt hiszik, hogy ez az "új stílus" valamiféle gyorsított, hordót nem idénylő, éppen ezért olcsóbb eljárás. Hát nem éppen, elég csak körül nézni a piacon, 1000-ért nem kapsz ilyen asuút!! Lehetne a bortörvényt szigorítani (vagy inkább betartatni), de nem pont az aszúk esetében van erre szükség. Kis hazánkban ma is rengetegen elhiszik, hogy a hipermarketekben 149 Ft-ért kapható lé az szőlőből készült bor. Na ezen kellene változtatni!

csá 2005.10.18. 11:11:52

szassz! Tanulmányozd még egy kicsit azt a honlapot, mert amit leírtál, az a natúreszencia kinyerése az aszúszemekből és ez más, mint az aszúeszencia! ;o)

szomjas teve vissza pök 2005.10.18. 11:15:59

BB: vannak dolgok, amiben rendkívül konzervatív vagyok ahogyan a tejpermeátumokat mára reggeliitalként adják el, nem tejnek... vagyis legyen az uj fajta bor pl "uzsa" vagy amit akartok, de ne aszu mert az aszu az, amit kishazánkban mindenki tokajhoz köt, nem a vegyiparhoz (és a hordo is fábol készüljön, ne acélbol) másképp: a barikkolt (irhatnám bariqueként is, de nem teszem) bor tölgyfahordoban készül (remélem, jol irom), ha holnap ujfajta barikkolásként rézgömbökben kotyvasztanám, felkötnétek - jogosan szoval az aszu az aszu legyen, ne a divat áldozata

BB 2005.10.18. 11:24:57

Ezzel csak az a baj, hogy amit Te vagy a "tradícionális" aszút termelók több száz éves, hagyományos eljárásnak gondolnak, az kb 60-70 éve létezik. Az "új stílusnál" szó nincs vegyiparról, vagy bármiféle kuruzslásról, sokkal inkább a valódi tradíciók felélesztéséről!

káin 2005.10.18. 11:29:34

Kedves szomjas teve! Ki beszélt itt olyasmiről, hogy bárki is fémtartályokban "érlelné" az aszút? Maximum az aszúszemek kiáztatása történik fémtartályokban itt-ott, de azután a bor fahordóba kerül! Az inox tartályban történő aszúszem kiáztatásnak pedig az az előnye, hogy mindez hőmérséklet kontrol alatt, zárt rendszerben történik, aminek egy sokkal tiszább, gazdagabb kiindulási alapanyag az eredménye. Mármint: jó minőségű fiatal bor kerül a hordókba érlelésre, s így az előírt fahordós érlelési idő után egy nagyszerű fiatal aszú kerül a palackokba! Ezzel mi a gond?

karcsai 2005.10.18. 11:43:19

Na ez meg a másik szlogen: "valódi tradíciók". Csak éppen nem említik, hogy eleink nem használtak pneumatikus prést, rozsdamentes acéltartályokat, védőgázt, sőt még ként is csak a 19. századtól. Az új hordó pedig nem barrique-ot jelentett, hanem újonnan készült, de beavatott hordót. Egyébként a ha nagyon a hagyományokat akarnánk követni, akkor az avinálást is vissza kellene hoznunk, az ugyanis az 1893-as bortörvény azt engedélyezi, sőt javasolja.

BB 2005.10.18. 11:51:21

Örülök, hogy sikerült előcsalogatni karcsait, aki a régi dogmák és legendák puffogtatása helyett érveket is fel tud sorakoztatni a"tradicionális" aszú mellett, illetve az "új" ellen. Erre rajta kívül itt, vagy a Bor az istenek ajándéka topikon nem sokan képesek! És mi a helyzet a mustban áztatással, amit a "régiek" szintén merényletként fogtak fel, pedig az 1884-es Borászati Törzskönyv is tartalmazza?

bob 2005.10.18. 11:55:21

Reduktív aszú tényleg nincs, a bor az érlelés során mindenképpen érintkezni fog oxigénnel, ha máshol nem, hát a fahordóban. Mert az új stílusú aszút is abban érlelik ugye. Innentől meg expressis verbis kijelenthető hogy reduktív aszú az nincs. Pont.

Yo! 2005.10.18. 11:56:42

Ne bolondozzatok már. Hát miről kapta a nevét az Aszúbor? Az aszú (aszott, töppedt) szőlőszemekről. Attól aszú, mert ez van benne. Különben hol dőlne el, hogy aszú-e vagy sem? 1 év 11 hónap érlelés után még nem aszú? Kései szüret vagy csemege bor vagy mi? Aztán 1 hónap múlva aszú lesz belőle? Ne röhögtessetek. Szerintem, aki itt lehuzza a "modern, reduktív aszút" (ami eleve tévedés, mert midig is volt". Persze van, aki tényleg szerelemből tartja egyedüli és egyetlen aszúnak a hosszú évekik hordóban darabon érlelt avinált borokat, azonban nagy többség a saját korlátoltságát és anyagi korlátosságát akarja igazolni a tiltakozással a "friss" aszú ellen. Mert már a kombinátban is ezt látta, mert szinte sír, mikor a francia két év után kidobja hordót, mert neki nincs pénze újra. Mert neki nincs pénze kóracél tartályra. Mert ő nem tudja New Yorkban eladni a borát. Mert még mindig elhiszi, hogy az egész világ tudja, hogy a "királyok bora, borok ki......". És dacból akadályozza a borvidékét a fejlőséstől. Sokféle aszút ittam már. Ilyent is olyant is. Rosszat, jót is. De soha sem akartam megmondani másnak, hogy Ő mit szeressen.

sztyopka 2005.10.18. 11:58:44

tokaj megújulásához szerintem éppenséggel a reduktív eljárások meghonosítására van szükség. nem aszúkészítésre gondolok, hanem pl az egyszerűnn furmintra. ennek van piaca a kontinensen. az oxidatív boroknak kevéssé. az aszú, a brand legfontosabb eleme, de nem ez fogja eltartani a tokaji vidéket. ami pedig a borminősítő intézet "szaktekintélyeit" illeti szánalmas szerintem. a szocializmus kombinát-ízeit kinevezni tradicionálisnak -- röhej. mint oly sok minden ez is a feje tetejére van állítva ebben az országban.

kékfrankos 2005.10.18. 11:59:40

Kedves A.g., minden bötüddel egyetértek, reduktív aszú tényleg nincs, csak másmilyen, és ez így van jól, a borbarát meg majd eldönti, hogy melyik kell. A modern pince meg miért ne használná a technológiáját, ha már van neki.

demeterfan 2005.10.18. 12:06:42

A hosszú hordós érlelés (mondjuk 5-6 év, vagy még több) során elpárolgó alkohol után mitől lesz a "régi stílusú" löttyök alkoholfoka 10-12? Lehet hogy 18-s alkoholfokról, vagy a fölül indulnak? Hogy sikerül ezt megoldaniuk?

bob 2005.10.18. 12:08:54

Ezt hívják avinálásnak.

Magyar Nemzet 2005.10.18. 12:09:06

RE "beleszóló", ráadásúl a legolvasottabb, hát ez a mi egyik nagy nyomorúságunk, de dolgozunk és igyekszünk!!

Ferraiolo 2005.10.18. 12:13:24

A gyöpös agyúak mindig is vitatkozni fognak ezen az "új stílus-régi stílus" kérdésen. Én már kóstoltam Szepsytől kezdve Demeteren át Majoros Szőlőbirtok, Hétszőlő és még kitudja hányféle stílusú tokajit és azt mondom; éljen a sokszínűség és a választék! És az új stílus képviselői valóban még nem akarták felakasztani a tradícionális stílus képvselőit....

Yo! 2005.10.18. 12:13:44

Csak az ilyen magyar nemzetek húznának kapálni Tokajba, és vitatnák ott a kapálás szakmai fortélyait!

karcsai 2005.10.18. 12:25:28

re bob. Egy fenét! A hosszú érlelésre szánt aszúkat sokkal magasabb cukortartalommal indítják meg, mint a végeredmény lesz. Időnként elindul az erjedés, majd megáll, aztán elölről. Ezzel a folyamattal pótlódik az elpárolgott alkohol. Egyébként ha a hordó tele van, az alkohol is sokkal lassabban illan el. Vagy akkor a hosszabb ideig (3-4 évig) fahordóban érlelt vörösborokat is avinálni kellene?

aszúszem 2005.10.18. 12:25:45

"Hagyományos-aszú-pártiak" (az meg mi lehet?)! még jó hogy azt nem kéritek számon az orvosokon, hogy: hogyan merészelnek hozzányúlni a beteghez, hiszen több száz évvel ezelőtt a varázslóknak az is elég volt, ha "ráolvastak" a betegre!!! :-)))))))))

karcsai 2005.10.18. 12:27:18

re Ferraiolo. Ja, (jókora túlzással) a borhamisítók se akarták még betiltani a szőlőből készült borokat.

kékfrankos 2005.10.18. 12:28:29

RE "karcsai": persze hogy nem használtak elődeink pneumatikus prést, mint ahogyan nem használtak autót sem az 1893- as bortörvény idején. De ne az legyen már a tradició felélesztése, hogy aszú csak Kossuth préssel készülhet?

züm-züm 2005.10.18. 12:28:57

Kedves Karcsai! Lennél kedves példát említeni, hogy pontosan melyik nem avinált vörösbort érlelik 3-4 évig fahordóban? Tényleg érdekelne! Üdv!

Magyar Nemzet 2005.10.18. 12:33:06

RE Yo,Vmit félreértettél de nagyon

kékfrankos 2005.10.18. 12:44:13

Kedves karcsai, Idézlek: "A hosszú érlelésre szánt aszúkat sokkal magasabb cukortartalommal indítják meg, mint a végeredmény lesz."???????????-- a rövid érlelésre szánt aszúkat meg kevesebb cukorral indítják meg? Tudod te egyáltalán miről is beszélsz ennyire magabiztosan?

karcsai 2005.10.18. 12:55:55

Lehet, hogy nem pontosan fogalmaztam. A végeredmény alatt a palackozott aszú végleges cukortartalmát értem. Az érlelés kezdetén a "régi" stílus képviselői magasabb természetes cukortartalmú bort tesznek a hordóba. A cukortartalom egy része alkohollá alakul az érlelés/időnkénti lassú erjedés során. (így pl. egy aszúeszenciának megfelelő cukortartalmú borból végül lehet, hogy "csak" 5 puttonyos aszú lesz). Az "újak" magas kéntartalommal érlelnek, közben nem erjed a bor.

karcsai 2005.10.18. 13:07:15

Bocs, de azt sem tudom, melyik kérdésre válaszoljak. kékfrankos (korábbi): visszakérdezek: most akkor az "újak" hagyományos technológiát alkalmaznak szerinted vagy sem (mert én egy ilyen állításra válaszoltam)?; züm-züm: nagy spanyol vöröseknél nem ritka - bár a 2-3 év tényleg jellemzőbb; yo!: ha csak az aszúszem lenne a Tokaji Aszú egyetlen meghatározója, akkor az összes borvidék, ahol előfordul a botritiszes "nemesrothadás", készíthetne aszút (Ausztriától Dél-Afrikáig).

2005.10.18. 13:08:46

Juj vannak itt bajok de rendesen. Nem kezdeném elölröl, mert csak ismételnék, az igazság ott van a sorok között. Hagyjuk már abba ezt a reduktív és oxidatív környezet vitát. Van egyáltalán reduktív bor? Nem voltam jó sosem kémiából, de szerintem van acéltartály meg fahordó oszt jónapot. Hagyjuk a hülyeséget. A puttonyok meg az érlelés közti összefüggést, meg avinálás, magasabb cukortartalom indulás, szamorodniban áztatás, atyaúristen. Tényleg borzalom hol tartunk még mindig. Van egy borvidékünk ahol, úgy készítenek bort és olyat ahogy sehol a világon és fogalmunk sincs, hogy mégis hogy van ez? Tessék elmenni Toklajba és beszélni borászokkal!

demeterfan 2005.10.18. 13:18:03

Hát igen, fejben kell rendet rakni először. Nem múlik el fél évszázad nyomtalanul ott sem.

karcsai 2005.10.18. 13:32:55

Az egész kezd a politikai viták szintjére süllyedni. A két tábor követői sokszor nincsenek is tisztában a másik vonal lényegével, így pedig a technológiáról nincs értelme vitatkozni, mert mindig előjönnek a félinformációk, tévhitek, gyanúsítgatások. Az aszú fogalma az évszázadok során változott, és természetesen új technológiai elemek is bekerültek a folyamatba. El kellene fogadni, hogy "új" és a "régi" stílusban is lehet nagyot alkotni. Érdemes viszont más szempontból is megközelíteni a dolgot: én sokra tartom az "új" vonal borait, de mindig felteszem magamban a kérdést, hogy vajon mennyire különböztethető meg ez a stílus az osztrák, német, sauternes-i, vagy az újvilági édesboroktól?

macmelon 2005.10.18. 13:45:34

Üdv! (Elnézést, hogy mégegyszer...) Néhány dologra válaszolnék - legjobb tudásom szerint. Nem vagyok szakértő, ha tévednék, akkor kérlek igazítsatok ki! "Ez a reduktív meg oxidatív ugye csak onnan eredeztetődik, hogy a vörösborok hordós érleléséhez szükséges egy icike-picike oxigén, míg a fehérborokat aztán teljesen oxigénmentesen kell érlelni." - Ez azért általában nem igaz a fehér borokra. Számos fehérbor hordóban érlelődik (esetleg erjed). (Pl. ami barik az mindenképpen). A friss, illatos fehéreknek jobb az ún. reduktív techn. "Csak miheztartás végett: Ahány puttony (20 kg.) aszúszőlőt öntenek 100 liter már kész édes szamorodnihoz, anyi puttonyos lesz az aszú. " - Ahogy írták, nem szamorodnihoz (amelynek alapanyaga vegyesen tartalmaz aszúszemet és épp gyümölcsöt), hanem újborhoz-murcihoz-musthoz (ez a borász döntése, pl. az évjárat vagy ízlés függvényében, hiszen mást old ki az egyik és a másik. Az áztatás ideje is más lehet). Viszont nem aszúszemet öntenek ehhez, hanem az aszúszemekból aszútésztát készítenek (feltárják) és erre öntenek bort/mustot. - Puttonyszám. Régen valóban "puttony aszúszem / 136l (gönci hordó) " lehetett a besorolás alapja, ma azonban a bor cukor és extrakt tartalma alapján kell besorolni az aszúkat. Mégpedig így: 1 és 2 p nincs 3p: min. 60g/l a cukor, min. 30g/l a cukormentes extrakt 4p: min. 90g/l a cukor, min. 35g/l a cukormentes extrakt 5p: min. 120g/l a cukor, min. 40g/l a cukormentes extrakt 6p: min. 150g/l a cukor, min. 45g/l a cukormentes extrakt aszúeszencia: min. 180g/l a cukor, min. 50g/l a cukormentes extrakt Azaz azt is mondhatnánk, hogy van 7p (vagy akár 8p) aszú is, de ezt aszúeszenciának hívják. (Hogy a besorolás eddig tart és nincs tovább puttony, annak szerintem gasztronómiai és gazdasági okai is vannak. Ti. túl édes meginni és túl drága előállítani.) A fenti értékeknél a cukor alatt azt a cukormennyiséget értjük, amely a szőlőgyümölcsből (mustból, újborból) és az aszúszemből került a borba és nem alakult át alkohollá. (Érdekes belegondolni, hogy 1l folyadékban 150-200g cukor, az milyen sok!) - Régen használtak szerednyei hordót is (220l), nem csak göncit. (Nyilván akkor a puttonyszámot is át kellett skálázni, azaz a cukortartalom volt akkor is az iránymutató a puttonyszámnál). "Akkor már legyen aszú-esszencia, ami a nagy tömegű aszúszőlő saját levének kicsepegtetésével állítandó elő." - Ezt natúreszenciának hívják (esetleg nektárnak). Az összetett szó második tagja miatt nagyon könnyű összekeverni az aszúeszenciával, pláne ha csak annyit mondanak, hogy esszencia. Egyébként ez egy nagyon tömény dolog. A cukor tartalom akár 700-800g/l is lehet(!), az alkoholtartalma nagyon alacsony (az ilyen sok cukor akadályozza az erjedést (?)). Ritkán külön palackozzák, vagy visszateszik az aszúba (erre mit mond a törvény, tudja valaki?). "Nekem ez a kedvencem népszabóból. >>A háromputtonyos borban három, az ötputtonyosban öt, a hatputtonyosban hat évig áznak az aszúszemek a hűvös pincében, amelynek sajátos mikroklímát ad a falra több évtizede rárakódott nemes penész.>gyors>Végeredményben>tradícionális>új stílusnál>érlelné

kékfrankos 2005.10.18. 13:46:14

karcsai, az aszút tradícionálisan készítik az "újak"( hogy a szavaiddal éljek) is, legfeljebb nem érlelik(nem oxidálják szét) 6 évig a 6puttonyost, mert felesleges(maradjon már vmi illatt is abban a borban). Az, hogy az erjedést hőfokkal szabályozzák hűthető/fűthető acéltartályban, és kiméletesen préselik a szőlőt(pneumatikusan) a modern kor vívmánya, egyébiránt nagyon sok "tradícionális" pince elfogadná ezeket a "modern kor vívmányai" eszközöket(akkor nem éri őket olyan baleset, hogy visszaerjed a 6puttonyos) Egyébként a modern technika elsősorban azért van a pincében, mert így könnyebb feldolgozni a szőlőt, 100 ha esetében meg nem is lehet máshogyan. Az aszúval meg nem viccelnek az "újak" sem, sőt!! lásd. Demeter Zoltán, Szepsy, Árvay

Ho 2005.10.18. 13:46:23

Én elolvastam, macmelon. Totális őrült vagyok, jaj. Egyébként gyakorlatilag minden ponton egyetértek.

eccerű fogyasztó 2005.10.18. 13:47:26

Én egyet tudok. Ittam ugyan rossz új stílusú aszút és jó "hagyományosat" is. De minden fantasztikus aszú, amit ittam, új stílusú volt, és minden lefolyóvadász "tradicionális".

karcsai 2005.10.18. 14:02:43

kékfrankos: a vitának ebbe a szakaszába nem szeretnék visszajutni, ezért részemről egyelőre befejeztem

BB 2005.10.18. 14:18:07

kicsit OFF: "Láttam egy elég meggyőző számítást, hogy ki lehet hozni ennyiért (149 Ft- BB) szőlőből, hiszen nagyon alacsonyak a felv. árak, de a baj az, hogy rossz az íze, a szaga és egyebek." Igen, csakhogy ezek a számítások (legalábbis amiket én is láttam) azt mutatják meg, hogy önköltségi áron tényleg lehet ennyiért bort előállítani. De ez azt feltételezi, hogy a termelő, a nagyker, a hiper nonprofit vállalkozások, ahol még az alkalmazottak is társadalmi munkában dolgoznak.

macmelon 2005.10.18. 14:37:15

BB: nézd meg a boros fórumon a 33929-t

somfai 2005.10.18. 15:13:11

Mit hergeljük magunkat itt tokajjal? Nem az édesbor az amit hétköznapokon spontán lehet és kell fogyasztani. Nem is lehet édesborból nagyobb mennyiséget meginni szvsz.

Lucas_Corso 2005.10.18. 15:14:33

karcsai! Én sem üldözöm a "régi stílusú" aszúkat, akadnak köztük egészen szépek. Pusztán az én ízlésvilágomhoz közelebb állnak az ún. "újstílusúak", mivel még az egészen kiváló "hagyományosok" esetében is az volt a benyomásom, hogy a hordó jegyei inkább elfedtek az "alapanyag" értékeiből, mint hozzátettek; ill. ezek a tételek (amelyekhez volt szerencsém) hamarabb is öregednek. Külföldi édesborokkal való összevetés: ne ijesztgess, hogy a hosszú hordós érlelésnek kéne unikálisan tokajivá tenni a tokaji aszúkat?? (Nem értem... No offense, de ad absurdum, készítsünk cream sherry jellegű borokat, hogy ezzel megkülönböztessük magunkat?)

ekmont 2005.10.18. 15:17:45

Magasabb cukorfokról indítják? Szerinted ki az akinél az átlagterhelés fél kiló körül van, állandóan szelektál és kivár a szürettel óriási kockázatot vállalva és ki az akinél dzsungel a szőlő és legalább két kiló van a tőkéken és a biztosra megy a szüretnél? Hogy van akkor ez a cukorfokkal? Nehogy azt mondja valaki, hogy átlagolva a barbna aszúk készítői alaposabban szőlészkednek és kevesebbet hagynak a tőkéken, mint a "tradícióromboló" jövevények....aki ilyet mond menjen el Szepsy, Demeter vagy Füleky bármelyik szőlőjébe és utána nézzen körül a szomszédban! Azis jellmező hogy ki beszél inkább a SZŐLŐRŐL és ki a cladosporium celláréról meg színről meg x+y éves hosszú hordós érlelésről az igazság odaát van...a szőlőben! Szomorú hogy még mindig ilyen dolgokon kell vitatkozni!!!

kékfrankos 2005.10.18. 15:31:15

Így van, egyetértek, el kell menni a Disznókőhöz, 7szőlőhöz(az agyonszídott külföldi tőke), vagy a "kisebbekhez" Demeter, Szepsy......., és megváltozik a vélemény a pincék meg a szőlők láttán, bár nekem már megváltozott akkor, amikor a boraikat megkóstóltam.

Csite 2005.10.18. 16:54:30

meg kell nyugodni

feherboros 2005.10.18. 16:54:32

Aki szerint az új stílusú aszúk reduktívak, az előbb nézzen utána, hogy mit jelent a reduktív szó technológiailag és látogasson "új stílusú" pincéket. Amíg ezt meg nem tette, nem etikus nyilatkoznia. Más: Rengeteg fehérbor készül a világon hordós érleléssel, helyesebben a világ legnagyobb fehérborai így készülnek. A fehérbor forraltbornak való meglátás pedig meglehetős tájékozatlanságra vall! Érdemes ennek utánna menni, és kóstolni néhány kiemelkedő fehérbort.

karcsainak 2005.10.18. 16:59:55

Ha a hazai édes fehérbor készítési technológia hasonlítana is más országokéhoz, az egyediséget a termőhely sajátosságainak, a fajtának kell adnia, nem is beszélve az apró nüanszokról, egyedi fogásokról, mivel a minőségi szőlészkedés - borászkodás lényege, hogy egyedi borokat ad, nem egyformákat. Sem országhatáron belül, sem kívül nem egyforma borokat ad, és itt a hansúly a belül sem ad egyformákat kijelentésen van. legyen hosszabb az a hordós érlelés, legyen alacsonyabb a kén, de ennek ne az legyen az eredménye, hogy az oxidált ízek egyhangú világába sűlyednek a borok, mikor mindenki megmondja kapásból, hogy magyar, olyan más, de senki meg nem mondja Tokajon belül honnan van, kitől....

Sörmedve 2005.10.18. 17:35:12

Eccerű fogyasztó: lehet, hogy olyannyira elfogult vagy az új technológiával készült aszúk irányába, hogy neked csak ezek jönnek be, tudod mit, ez még nem baj, "de gustibus non est desputandum" - a te ízlésed, te tudod. A "lefolyóvadász" kifejezést az aszúval mint borral összekapcsolni, no az bizony baj. Kis hazád (meg az enyém) egyik nemzeti kincsét teszed részlegesen egyenlővé kb. a kannás borok szintjével. Gratulálok. Eccerű fogyasztó, te tényleg eccerű egy ember vagy.

hegyaljai 2005.10.18. 17:43:55

A követkző cikkben a szintén jól felkészült újságíró szerint - véleltlenül szintén NOL - a pincében nem csak pincepenész van, hanem moha is. http://www.nol.hu/cikk/380136/ A cikk Egerről szól, ezúttal nem a tokajiba rúgnak bele. Szerintem az előzőekben kifogásolt baromságokat sem Zsurki Sándor mondta, de kétségtelen, hogy az újságíró leírta. Egyébként a borok reduktivitását meg lehet mérni, az rH érték ismert kémiai fogalom. Senki nem méri ebből a szempontból a Tokaji borokat, és remélem nem is fogja. Reduktív aszú nem is volt soha, csak némelyik bort túoxidálták, és ennek ellenpéldáját nevezték el - vélhetően újságírói túlzás alapján - így. 2005. nyara óta már nem az OBB, hanem a Tokajhegyaljai Borminősítő Bizottság minősíti a borokat Tokajban.

dezso 2005.10.18. 18:30:45

Sörmedve, azért lásd be, hogy tetszőleges címke alatt lehet szart árulni. Ha éppen aszú van arra ráírva, attól az még szar marad. (És ez nem akar a régi-új vitára vonatkozni, de vannak rossz borok, és kész. Eccerű fogyasztó pusztán azt mondta, hogy az ő tapasztalatai szerint több a rossz a régiben, punktum. Mellesleg pedig láttam én már barnatöréses aszút is, meg olyat, ami nem a csapba ment, mert eldugította volna.)

édesvörös 2005.10.18. 18:44:03

Ez kemény! Van min dolgozni, hogy a homályt eloszlassuk! De a népszabi hülyesége a csúcs!

mádi borász 2005.10.18. 19:40:21

A háromputtonyos borban három, az ötputtonyosban öt, a hatputtonyosban hat évig áznak az aszúszemek a hűvös pincében, amelynek sajátos mikroklímát ad a falra több évtizede rárakódott nemes penész." Ehez csak annyit szeretnék hozzátenni ,hogy aki ezt irta az azt sem tudja mit írt le . Ha egy kicsi fogalma lenne a szakmáról akkor nem írna ilyen blődliket és akkor most nagyon nagyon finom voltam, de fel lehet találni a fából vaskarikát is .

madi- borász 2005.10.18. 19:54:31

még pár észrevétel Lucas_Corso- ez amit Te mondassz a franciák által diktált és írott bortörvény 2004-ből.

madi- borász 2005.10.18. 19:56:17

Még egy Tokaji Borivó: Nem édes szamorodnihoz! Nem nem ! Nézz utána !

madi- borász 2005.10.18. 20:01:52

Kedves Demeterfan:azért hívják a borászt borásznak,hogy tegye azt amit kell mert ugye megtanulta az iskolában, amit megtanult ,és megtanította a borász apja meg nagyapja vagy mindkettö bort készíteni.Mert ezeket a dolgokat nem tanítják sehol.

Pumalyos 2005.10.18. 22:34:25

Kedves Karcsai! Tőke erősség nem igazán komoly érv. Se az abaújszántói Pendits birtok mögött nem áll senki, de szegény Szepsy is megszenvedte a tőke távolmaradását. Kedves mádi-borász. Ha tized olyan jó aszút csinálsz a nagypapa tapasztalatával, mint a Bott Judit, akkor majd lesz mire ilyen kioktatónak lenni. P.S. A vörös és fehér fellépés sem sikerült a legjobban.

mádi borász 2005.10.19. 07:42:23

kedves Pumalygos ! Azért sikerült az idén a hegyaljaiak szerint is megcsinálni a legjobbat !

borivó 2005.10.19. 07:49:05

múlt pénteki szabadföld," Már csak a barátok kölcsönöznek"című cikket olvassátok el .

madiborasz 2005.10.19. 08:13:56

Kedves Pumalygos most értettem csak meg a vörös és fehérben nem én szerepeltem ! Ő a Monyók ! engem pedig nem így hívnak !!

Sörmedve 2005.10.19. 08:16:48

dezso: azért szerintem különleges "szerencse" kell ahhoz, hogy kimondottan rossz, hazánkban készült (szlovák termöterületröl én is kóstoltam néhány "érdekesebb" terméket, amit nem feltétlenül neveznék aszúnak) aszút igyál, olyan rosszat, hogy undorodj töle. Tudom, leírva nagyon hatásos azt látni, hogy valaki szerint van ilyen, és hogy fúj. Lehet, hogy csak én nem tapasztaltam ilyet - nekem pont az a tapasztalatom, hogy aszúban azért a termelök túlnyomó többsége igyekszik odafigyelni, mit csinál, és ha tényleg annyira elromlana valami (pl. barnatörés) miatt egy adott hordóban lévö mennyiség, azt inkább nem értékesítik. Hegyaljai rokonsággal, rendszeres Tállya-Abaújszántó-Mád-Tarcal látogatással mondom ezt. No mindegy. Ui.: természetesen azt nem mondtam, hogy hazánkban nincsenek rossz borok - az állításomat a hazai aszúkra azonban fenntartom.

Lucas_Corso 2005.10.19. 08:41:06

KLedves mádi borász! Nem pontosan értem... A francia bortörvényről beszélsz? 8-) Vagy szerinted a magyar bortörvényt "a franciák" (azok kik?) "diktálják és írják"? (Egyébként amikor a törvényt emlegettem, valóban véletlenül kihagytam a 2 év előtt, hogy "legalább"; valaki - nagyon helyesen - azóta ki is javított. Hogy a 2 év is sok néha, az - többek között - az én véleményem. Talán soha nem lesz törvényileg elfogadott a 2 évnél rövidebb hordós érlelés aszúk esetében... Szóval kifejtenéd bővebben?)

madi- borász 2005.10.19. 09:38:08

szóval arról van szó- a minisztérium felkérte egy neves hegyaljai pincészet vezetőjét ,segítsenek a bortörvény megírásában, egészen véletlenűl ez egy francia -spanyol érdekeltségű társaság ,és ügye abban egyetértünk, ahol a pénz ott a lehetőség!

Lucas_Corso 2005.10.19. 10:30:49

Hmm... És te nem értesz egyet a létrejött szabályozással? Ha nem , miért nem? (És melyik cég francia–spanyol? Franciá(k)ról meg spanyolról külön tudok, de így együtt?)

madi- borász 2005.10.19. 15:42:46

Lucas_Corso Nem igazán szeretném ezeket a dolgokat és a fuziókat megbeszélni itt,de egészen közelről érint ,mondhatom úgy is ,a mindenapokban benne vagyok. A másik legnagyobb probléma amit elvettek a borásztól a házasítás és az alapbor kérdése amibe nem lett volna szabad beleszólni. aztán lehetne még tovább feszegetni -e kérdést. A másik a szlovák rész hát .... nem kellene hegyaljáról esetleg eladni nekik a szölőt,vagy .... ezt is lehetne tovább ragozni nagyon sokáig , szívesen leülnék egyszer beszélgetni elmondani ezeket mert ez nagyon hosszú , higyétek el ebben már benne van a politika is........ sajnos és a haszonszerzés reményében ............... nem folytatom

dezso 2005.10.19. 16:17:30

madi- borász: most nincs előttem a bortörvény, de mi van a házasítással meg az alapborral? A többi, amit írsz, hígacska kissé (vagyis a tudomámdenemmondom kategória (egyik barátom óvodásnak nevezné ugyanezt)).

madi- borász 2005.10.19. 16:33:37

szerintem sokan nem örülnek annak amit leírtam vagy bővebben leirnék és nem olyan nehéz kideríteni ki az aki ír ? Olvasd a bortörvényt, az leirja a házasítás csak évjáraton belül lehetséges,aszúnál pedig csak azonos évjáratú bort használhatsz,tehát megkötik a kezed !

m 2005.10.19. 16:51:16

megnéztem a bortörvényt 36§ 5 bekezdés

Pumalyos 2005.10.19. 16:53:11

Kedves Mádi Borász! Szerintem sem kell ideológiai vitákat folytatni ez ügyben. Mindenki leteheti az asztalra, amit elkövetett. Az ízlelő bimbók pedig döntenek. Nagyon sajnálom, hogy a sokat, sokszor dícsért évjáratokból, pl. 1963-ból, 1957-ből még nincsenek "új aszúk", de a 1999-es sorsa erre is választ ad.

Mulder 2005.10.19. 19:04:56

"szerintem sokan nem örülnek annak amit leírtam vagy bővebben leirnék és nem olyan nehéz kideríteni ki az aki ír ?" Itt is figyelnek Azok?

dezso 2005.10.19. 20:16:36

Ja, figyelnek. Pláne, ha az ember leírja, hogy mi, hogy lett első a milyen versenyen, onnan már csak kitartás kérdése kideríteni, hogy azon a versenyen ki nyert. Utána lehet vállalni a nemmerekmegszólalniságot. Másfelől bajunk-e, hogy nem lehet évjáratok között házasítani? Mert nekem nem. (Persze, enélkül nyilván sokkal nehezebb egyenletes színvonalat teljesíteni.)

io 2005.10.19. 22:34:50

Haggyátok már Mádi Borász olvtársat békén! Legalább Ő ennyit is elmert mondani. Amúgy elhiszem neki, hogy ezeket a "dolgokat" nem illik/nem szabad szellőztetni, mert "esetleg" az ember, egyik este nem ér haza a családjához!...

Lucas_Corso 2005.10.20. 00:34:59

Ühüm, tele van ez a fórum olyanokkal, akik a "legalább ennyit is elmernek mondani" kategóriába esnek... Csak ezzel nekem az a problémám, hogy _ennyit_ szvsz nem kell mondani. Vagy kifejtjük a véleményünket "bevállalósan", vagy nem célozgatunk, nem gyanusítgatunk, nem szövögetünk összeesküvéselméleteket. Ez más netes fórumokon baromira nem dívik... Nem értem. Okosabbak lettünk? Na de mindeeeegy.

szintén szakmabeli 2005.10.20. 09:24:58

Mádi Borásztól ke'rdezem, mikor kezdték az évjáratokat egymás közt házasítani? (forrás megjelölést kérek!). Másik kérdésem, ha mondjuk egy bor 1/3-1/3-1/3 arányban készül 2000-2001-2002 évjáratból, melyiket írod a címkére? Átlagolsz?

Defter 2005.10.20. 11:48:09

Ha az évjáratokat ilyen arányban kevered, akkor csak asztali bort készíthetsz, és az évjáratot nem tüntetheted fel a palckon. Ezzel a kérdés el van döntve :)

Szasz 2005.10.20. 14:30:32

Sziasztok! Lenne egy kérdésem: Legyen kedves írja le nekem valaki, hogy milyen "hagyományos" borkészítők vannak Tokaj-hegyalján. Szeretnék tőlük venni 1-1 palackkal, mert szerintem nem nagyon ittam ilyet mostanában. (Most voltam a környéken, és akiknél jártunk, azok ezek szerint az "új" stílust képviselik...) Ott egyébként szinte mindenkit végigkérdeztem (borászokat), és furcsa módon, majdnem, hogy hülyének néztek. Ilyen probléma, vita, úgy tűnik, ott nincs is, vagy csak a "lázadóknál" jártam, és "hagyománytisztelőknél" nem...Viszont a címeket javarészt TOKAJ RENAISSANCE TOKAJI NAGY BOROK EGYESÜLETE honlapjáról szedtem, úgyhogy tényleg nem nagyon tiszta a kép. Lehet, hogy ez a vita nem is létezik, csak 1-2 fórumon néhány tucat ember "akadt el rajta"? Na mindegy, 1-2 márkanév tényleg kéne, amik alapján összehasonlíthatnám az általam vásárolt borokat. Ahol egyébként jártunk, ittunk belőlük: Hudácskó, Hétszőlő, Himesudvar, Klastrom, CHATEAU Megyer-Pajzos-Dereszla, Disznókő, Szepsy+Királyudvar, Degenfeld. Asszem ennyi. Sziasztok

b 2005.10.20. 18:53:44

szasz lenne egy kérdésem ? akiknél voltál nem mondták el ,hogy milyen technológiával lészítik a boraikat ,mekkora az alkohol tartalma ,mennyi a kén tartalma,mennyi ászkolási időn mentek át stb ?szivesen segítenék de nem szeretném nyilvánossá tenni az elérhetőségem .

2005.10.20. 19:49:11

Ird be ide, hogy kit kostoljunk, aki jó!

szasz 2005.10.21. 10:14:15

b: Nagyjából. Alkoholtartalom megvolt, mennyit tölt hordóban, palackban megvolt, melyik dűlőről, milyen szőlő, mikor szedve stb. szintén megvolt, a birtokok, eszközök bemutatása szintén. Nekem elég egy két "hagyományos" márkanév, amik KIZÁRÓLAG hagyományos eszközökkel (persze itt nem autóra, vagy szekérre kell gondolni:)) készítenek aszút. Tokaj hegyalján egyébként mint már említettem, nem találkoztam ilyen gazdasággal. Egyébként egyik jobb volt mint a másik:)

tamás 2005.10.21. 13:01:40

szasz: Tolcsva-Bor (Sajgó Pincészet), Tokajbor-Bene, Kiss István (Fitomark-94 Kft.), Puklus Pincészet, Monyók, Szabó Dániel, Babits. Ahol jártál, egyébként teljesen az "új" vonal (talán Hudácskót kivéve, Klastromot nem ismerem). Nekik egyébként alapállásuk az, amit mondtál, úgy tesznek, mintha ez a vita nem is létezne...

2005.10.21. 13:43:24

Köszi, veszek tőlük valamit, azt hiszem mondjuk Monyóktól...

2005.10.21. 13:53:45

Úgy tűnik, monyókról 93-nál fiatalabb aszút nem találni a neten...

szasz 2005.10.21. 14:27:49

Nézegettem a Benééket is, van 1-2 fénykép acéltartályokról is. (http://www.furmintvinoteka.hu/html/sz_bk/sz_kost.htm)

amatőr 2005.10.21. 14:47:08

Lejjebb valaki a furmintot siratta. Valamelyik óriásbazár akciós füzetében van Tokaji Furmint műanyag palackban.. Eddig legalább Zempléninek hívták. Ez egy ilyen ország. Próbálnának új barátaink elmenni Skóciába elmagyarázni, hogy hogyan kell wiszkit csinálni.... Én ha tudok, aszuból "hagyományost" iszok...

b 2005.10.21. 17:14:51

van egy pince hehyalján, csak hagyományos van ,Terjék mádon

Ho 2005.10.22. 10:25:23

Amatőr barátom, műanyag palackos furmintot nem az újak csinálnak, hanem "hagyományos" kedvenceid.

ATR 2005.11.08. 01:32:51

"Hagyományos" és "Reduktív" v. "Régi Stílus" "Új stílus" az elnevezésektől kiráz a hideg. Beszéljünk őszintén akik magukat a "hagyományos" vonalba tartozónak mondják a legtöbben CSALÓK, BORHAMISÍTÓK Tokaj kelései. A jól megtanúlt "hagyománnyal" ahogy az elvtársaknak készítették CCCP-be. Nem tünik fel nektek, hogy mindenféle szaros eljárásről beszéltek itt, a szőlő minősége meg szóba sem kerül. Menjetek ki a szőlőjükbe, és nézzétek meg. Hát ha ezt jelenti a hagyomány akkor én nem kérek belőle. Szeptemberben már rohadnak (nem aszúsodnak) a túlterhelt tőkék, van azon minden féle penész csak Botrytis nincsen. És hogy hogy lesz ebből édesbor? Hát nem cokorral az igaz, mert az igen drága lenne. Egyszerűen lefőzik a mustot és sűrítik. Majd mindent jó hagyományosan ebből a sűritményből csinálnak. Hát ezt védik nagy magyar öntudattal akik a "hagyományos"-ban hisznek. És hogy a politikából is viccet csináljak: Ebban az a vicces, hogy általában Jobboldali nemzeti öntudatos érzelműek védik ezt a kommunista tömegtermelésből ránkmaradt szart. Pedig Orbán bora sem így készül szerencsére. Mivel ő okos ember, nem pedig... Még egy gondolat a HAGYOMÁNYRÓL, csak mert nem tudom megállni. Talán érdemes lenne annak aki erről beszél néhány 17-18sz-i írást elolvasni. Mert ott aztán nincsen szó ilyesmiről. Vagy esetleg megnézni néhány mai kűlföldi borászati szakkönyvet, hogy mit is írnak benne erről. Hát elárulom semmit, és egyáltalán a Tokajiról sem. Köszönhetjük mindezt a "hagyományos stílusnak", nekik hála a mi Tokajink világhírű ám -igaz ezt csak mi tudjuk-

csak tömören 2006.02.09. 02:03:49

barom

nzoli 2006.02.09. 12:57:21

Ezt a baromságot, amit a cikk is idéz, az "ahány puttonyos, annyi évig érleljük", már több változatban is hallottam. Nyilván ilyen ostobaságot csak az hisz el, akinek lövése sincs a borokról. Sajnos ebben a táborban olyanok is vannak, akik bort készitenenk... Ha meg egy laikus érdeklődő egy borásztól hallja, nem csoda, ha el is hiszi... Tényleg siralmas még mindig a helyzet :(
süti beállítások módosítása