Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kékfrankos, a "great red hope"

2005.10.19. 06:44 - alföldi merlot

A színérzékeny amerikai boksz-rajongók a hatvanas évek óta reménykednek abban, hogy lesz még fehér nehézsúlyú bajnok. Ez a soha be nem teljesülő remény sorra vetette felszínre a címmérkőzéseken rendre cipóra vert fehérbőrű kihívókat. Az ő gyűjtőnevük lett a great white hope, a 'nagy fehér reménység', ami az ikszedik kudarc után már inkább egy burleszk szerepre kárhoztatott sziszüfoszt jelölt, mint tragikus hőst.

Én, ha pannon borsoviniszta volnék, fölösleges pénzemet a kékfrankosra tenném. Úgy érzem, hogy ez az egyetlen vörös fajta, ami némi jóindulattal magyarnak mondható, és van esélye a nemzetközi sikerre.

Mielőtt az etimológia, a levéltári kutatás és a genetikai szőrszálhasogatás ízekre cincálta volna, volt nekünk egy eredetmítoszunk, ami a kékfrankost megnyugtatóan ágyazta bele a magyar nép zivataros évszázadaiba. A dajkamese így szólt:

Amikor a napóleoni háborúkban Sopron francia kézre került, a nyerésre álló armada soproni garnizonja italozó életmódra rendezkedett be, de legalább fizetett a borért. Csakhogy kettős könyveléssel dolgoztak: volt nekik egy fehér, gazdálkodj-okosan papírpénzük, amit legfeljebb a kantinban fogadtak el meg a konvertibilis kékszínű franc. Az élelmes svábok hamar megtanulták, hogy a jobb boraikért a konvertibilis kék frankost kérjék, ami aztán idővel a jófajta vörös szinonimájává vált. (Apró szépséghiba, hogy ekkortájt Sopronban még fehér szőlőt termesztettek.)

A tudomány jelenlegi állása szerint a név eredete Nagy Károly uralkodásáig vezethető vissza. Az A.O.C. eredetvédelmi-labirintus kiépítésének első lépéseként, a majdani gloire-t megelőlegező arccal a borokat két osztályba sorolták: a jó minőségű bor volt a frank, a többi a lőre. Innen már csak kézügyesség kérdése levezetni a Soproni Kékfrankost.

A kettős spirál meghasításával kiderült, hogy maga a kékfrankos fajta a nomád hordák dúlta keletről származik, egészen pontosan a Kaszpi-tenger vidékéről. Volt ugyan még egy kétségbeesett kísérlet, ami a kékfrankost megpróbálta a művelt nyugat tőkéjére oltani, de Hugh Johnsont kivéve ma már mindenki tudja, hogy ennek a fajtának semmi köze a Gamay-hoz. A kékfrankos, vagyis a Blaufränkisch annyira K.u.K, mint a Svejk vagy a Kék Duna keringő. Az osztrákok édes gyermeküknek tekintik, és Mittel-Burgenlandot egyenesen Kékfrankosországnak becézik. Mi nem vagyunk ilyen becézős fajta, mi súlyos tényekkel operálunk: míg náluk 2.640 ha-on terem, addig nálunk 5.500 ha-on. A németországi Württembergben is van belőle mutatóban Blauer Lemberger néven. Ettől bizonyára nem függetlenül Amerikában is Lembergerként ismerik, kb. 49-en.

De miért volna ez a great red hope? Ezt a fagytűrő, jó hozamú fajtát tömegtermelésre állították be az egalitárius átkosban, és az extenzív tartásért híg, savas, karcos borral fizetett. Az első termelő, aki a rendszerváltás után, a '90-es évek második felében megmutatta, hogy milyen érték rejlik ebben a tömegborban, a burgenlandi Franz Weninger volt, aki miután bevásárolt Sopron legkiválóbb dűlőiből, seperc alatt visszaállította a borvidék és a KF jóhírét. A Weninger KF Selection azóta is minden évjáratban etalon.

Caveat emptor: a piacon továbbra is egymást érik a KF-alapú lőrék, ráadásul nem egyszer jónevű termelők rontják vele a hírüket.

A minőségi kékfrankos jellemzői: egészen sötét színű, gyümölcsös és fűszeres, intenzív illatú bor. Fiatalkorában gyakran erősen savas, de idővel kisimul és bársonyos tanninú, elegáns borrá érik. Meghatározó illat- és ízjegyei: meggy, cseresznye, aszalt szilva, fekete bors, kökény, keserű csokoládé.

A jelenleg is kapható legkiválóbb kékfrankosok:

Weninger KF Selection 2001/2002/2003

Takler KF Selection "Noir Gold" 2003

És ami árban is csábító:

Weninger Monarchia Selection 2002

Weninger Spern Steiner 2002

Sebestyén Kékfrankos Válogatás 2003

Sok szépet hallottam már a Ráspi kékfrankosokról is, de kóstolni még nem volt szerencsém.

Végül az osztrákok is megérdemlik – lévén a fajta nagymesterei –, hogy néhány ászt felsoroljunk: E. Triebaumer, Paul Kerschbaum, Maria Kerschbaum, Weingut Iby, Weingut Gager, és persze id. Franz Weninger.

Címkék: heti bormatiné

109 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6613018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

züm-züm 2005.10.19. 07:09:50

"A minőségi kékfrankos jellemzői: egészen sötét színű..." Én úgy tudom -persze tévedhetek-, hogy a kékfrankos színének intenzitása inkább egy pinot noir felé kacsingat, azaz alacsony intenzitású, semmint, hogy sötét legyen, mint pl. egy cabernet sauvignon.

Ho 2005.10.19. 07:20:56

Korán kelsz, züm-züm. Az az igazság, hogy nem tudjuk pontosan, milyen a kékfrankos színe. Burgenlandban vagy Magyarországon általában egészen éjsötét. Ráspinál kétségkívül inkább a pinot noir felé kacsingat, bár azért messze nem éri el azt. A Tóbércet, amely, gondolom, a kedvenced, még sajnos nem kóstoltam, nem láttam. Igazságot később teszünk. Néhány év múlva, mondjuk.

Prés 2005.10.19. 09:08:02

Maximálisan egyetértek az előttem szólóval, azt hiszem egy kicsit még korai az etalon kékrfankost belőni magyarországon, hiszen pl. a Noir Gold, hihetetlenűl mély sötét intenzitású, éjfekete maggal, lilás széllel, ezzel szemben a 2003-as Sebestyént már koránt sem lehet "egészen söté színű"-nek titulálni. Még csak annyit, hogy számomra, persze ez szubjektív de az illat és ízjegyek tekintetében a málna , málnás illatok inkább jellemzőek mint a meggy.

Sörmedve 2005.10.19. 09:57:11

Nagy kedvencem a villányi Solt pince 2001-es Kékfrankosa, életem egyik legállatabb vacsoráját költöttem el tavaly decemberben egy vadállatias módon füszerezett és saját zsírjában egészben megsütött liba és egy üveg, már említett nedü társaságában. Határozott, kemény savak, cseresznyés-meggyes utóíz, visszafogott piros gyümölcsös illatvilág. Még most is szívesen emlékszek vissza arra a vacsira.....:)

muskotály küvé 2005.10.19. 10:37:02

A múltkori CS cikk óta várom a szakértő urak véleményét a Kékfrankosról, mert én is úgy gondolom, ebből lehetne jó bort csinálni nálunk. Nagyon-nagyon jót ugyan még nem ittam, de a kertemben örököltem néhány min. 30 éves tőkét, többek közt kékfrankost, melyek különösebb ápolás nélkül is megvannak, nem rohadnak, és október közepére szépen beérnek. A jó bort adó fajták tud. szerint kényesek, a vitális fajták meg szar bort adnak, ez kivételnek látszik. Egyébként Szlovákiában és Csehországban is ez az egyik fő fajta, Frankovka néven, bár nekem csak elég nagyüzemiekhez volt szerencsém "cseszkó"-ból. (Ha vki esetleg tudna jó ilyet, szívesen venném.)

BB 2005.10.19. 11:13:52

Ne felejtsük ki Paul Lehrner-t sem, akinek a kékfrankosa leverte a teljes osztrák-magyar mezőnyt egy maligános vakkóstolón

Viktor 2005.10.19. 11:19:19

Sziasztok! Én Szlovákiából vagyok, de egyet biztosan állíthatok, a soproni kékfrankosokkal nem vagyok nagyon kibékulve. Hiába jellegzetes arra a vidékre, nekem nem passzolnak. Nagyon sok bort kóstoltam ami soproni kékfrankos néven fut a boltok polcain de egyik sem tudott igazán megérinteni! Lehet hogy nálam van a hiba? Talán ezt a Weningert kellene kipróbálnom, úgyis megyek Sopronba talán novemberben. Én épp tavaly telepítettem Kékfrankost, saját oltványokból, így ha sikerul majd belole jó bort csinálnom, akkor majd dupla lesz az oromem. Egy kérdés (ha valaki tud segíthet): hétvégén veszek 4 mázsa frankost, és szeretnék belole rozét is készíteni. Hány napig ajánlatos áztatni, hogy rozét kapjak? Másik kérdésem pedig az lenne, hogy szeretnék torkolypálinkát készíteni. Lehet frankosból?

köpcös111 2005.10.19. 13:02:46

Szerintem elég 12-18 órát héjon tartani,minden törkölyől lehet pálinkát készíteni csak ne préseld agyonra!!

bob 2005.10.19. 13:08:39

Rozéhoz néhány óra héjon áztatás is elég lehet, 12-24, aztán lehet présölni

éhes 2005.10.19. 14:36:35

Kedves Sörmedve! A Solt pincéről még sosem hallottam -biztosan jók a boraik-, de engem igazán ez a "saját zsírjában egészben megsütött liba" ez fogott meg igazán! Nyammmm! :-)

Sörmedve 2005.10.19. 14:43:48

Viktor: 24 óra héjon áztatás szerintem sok, ha nagyon érett a termés, 12 is elég, de 18 mindenképp az. Plusz azt se felejtsd, hogy - bár nem tudom, mennyire vagy felszerelkezve a reduktív technológiára, ha annyira mint én, akkor nálad is a fahordós érlelést lesz az egyetlen lehetöség - az érlelés során sokat változhat majd a színe, pláne ha korosabb hordóid vannak (bár rosét nagyon öreg hordóban szerintem egyáltalán ne érlelj, még akkor se, ha király a pincéd klímája minden szempontból), és ugye a rosé (nekem legalábbis) nem "sillerbe hajlóan" szép színt, hanem valami sokkal frisseb, üdébb színt jelent. Rosénál én nagyon oda szoktam figyelni a bor kezelésére, sokkal gyakrabban "nézek rá", mint a vörösekre.

Sörmedve 2005.10.19. 14:46:16

éhes: ha Villánykövesd felöl mész be a faluba, a borkombinát utáni keresztezödésnél egyböl jobbra fel, egyenesen el az iskola elött, majd a keresztnél balra. Innen kb. 100-150m jobbra: udvaros ház, cégérrel. Boraikat kereskedelmi forgalomba nem hozzák, amit termelnek, háztól adják el (már amennyire én tudom). A panziójuk is nagyon klassz, igazi kulcsos ház, kandallóval, télen isteni.

Sörmedve 2005.10.19. 14:50:13

éhes: www.soltpince.villany.hu/ - elöbb is rájöhettem volna....

Sörmedve 2005.10.19. 15:01:36

BB: ha már Paul Lehrnert említed - próbáld ki a 2002-es Paulus Cuvée-jét, Kékfrankos-CabSauv és mégvalamiböl készült, igen klassz kis bor, Eisenerzben egy kisvendéglöben ittam ilyet idén tavasszal. Valami 25 EUR volt egy üveg, de megérte, kedvesemmel mind az utolsó cseppig megittuk.

éhes 2005.10.19. 15:07:06

Kedves Sörmedve, köszönöm! Ha majd időd engedi, a libáról is írnál valamit (Hogyan kell készíteni)?! Üdv!

Atti 2005.10.19. 15:12:38

Weninger szerintem is etalon a kékfrankosban, a Monarchiás egy árnyalattal jobb, mint a Spern Steiner. A Sebestyén is korrekt volt, nekem ez tetszett a legjobban, sok gyümölcs, finom animalitás és krémes textúra, kár, hogy csak kevés készült belőle - tudtommal már hónapokkal ezelőtt elfogyott. A Takler szintén jó, csak egy kicsit elszaladt az ára. Viszont érdekelne, hogy milyen az öreg Weininger két osztrák bora (Weninger Blaufränkish 2003 Horitschon, Weninger Blaufränkisch Hochäcker 2002),ha valaki kóstolta, megoszthatná a fórummal. Ja és várom a Zweigelt és a Kadarka összefoglalót.

félédes zweigelt 2005.10.19. 15:35:25

Ha esetleg van valaki, aki 5 rugónál olcsóbb borokat is megiszik, az megpróbálhatja ezeket (meg mást is): Sopronból: - Jandl KF Barrique (de a KF Classic se rossz), asszem a 2002-es nyert is valamit Bordeaux-ban, úgyhogy már "csak" 2003-as van - Lővér pince KF 2003, ha szeretitek a szilvalekvárt Szekszárdról pedig Vesztergombi "Remete bor" József KF. A 2000-es a tuti, de érdemes próbálkozni 2002-essel is. Igényesek, vigyázat, mindegyik 2000 forint alatt van.

félédes zweigelt 2005.10.19. 15:36:29

bocsika, elfelejtettem, hogy hiába nyomogatom az entert

muskotály küvé 2005.10.19. 15:45:57

Rozéhoz kell egyáltalán héjon áztatni? Nem fehérbor-technológiával kell készíteni? Én a múlt hét végén csináltam egy kis mustot oportóból, teljesen rozé színe lett.

Sörmedve 2005.10.19. 15:58:55

Muskotály küvé: oportóból nem csodálom, ez így is van rendjén, mert a színintenzitása teljesen más, mint a kékfrankosé. Mindazonáltal tényleg érdemes figyelni rögtön az elsö must-eresztés színére, különösen ha mostanában szüreteltél és nem pl. szeptember közepén/végén - szerintem pont az a helyes, hogyha nem az elöírások, hanem a saját szemed és megítélésed szerint jársz el.

BB 2005.10.19. 16:06:30

Sörmedve: köszi a tippet! Kár, hogy csak Burgenlandban lehet hozzájutni a boraihoz! zweigelt: igazad van, ezek jó kis borok. Ebben a kategóriában próbáljátok ki Pfneiszlék Újra együtt kékfrankosát is!

shirazos 2005.10.19. 16:19:25

A Ráspi Kf méltó helyen lenne a Takler, Weninger "magyarország csúcs kékfrankosai" mellett.

kékfrankos 2005.10.19. 17:02:35

Szevasztok, Nekem a nagy kedvenceim, a Tóth István Egedhegyi Kékfrankosai, meg a Weninger Barrel Selection Monarchiás tételei, persze a Noir Gold, és a Sp. Steiner Selection etalon, csak a fentebb "említett" két tétel még 2000 alatt vannak

bob 2005.10.19. 17:04:41

Árban meg vastagon fölöttük is van.

bob 2005.10.19. 17:05:28

Mármint a Ráspi a Takler-Weninger párosnak :)

palika 2005.10.19. 18:26:39

Takler KF nem is olyan drága. 1.350 Ft. Jó, mondjuk ez 2004-es...

bob 2005.10.19. 18:31:47

A Takler Noir Gold (2003-as KF válogatás) 5eFt körül, Weninker KF Selection 2002 4eFt körül, Ráspi Válogatás 7500 körül. Ez az Alföldi Merlot itten meg imho simán hamisítvány.

AM 2005.10.19. 18:50:58

Kedves Bob, Valóban nem én voltam. Sajnos a regisztrációt nem fogjuk megúszni. (Most egyelőre egyenként törölgetem a beszólásokat.)

io 2005.10.19. 21:32:47

Kedves shirazos! NEM lenne méltó helyen az Általad említett kékfrankosok mellet a Ráspi féle, mivel SOKKAL JOBB azoknál! Felettük áll!!!

io 2005.10.19. 21:37:18

Kedves bob! Persze, hogy fölöttük van árban! NEM ugyan annyit termeltek tőkénként, mág hogy ne lenne fölöttük?

2005.10.19. 22:03:42

Az utóbbi hónapokban több "borértő" barátom felvetett egy témát és én nem fogom a rezgéseket (egyszerűen nem tudom hová tenni a dolgot). Tehát: Néhányan mondták már nekem, hogy egynehány mindenki által ismert borász, borfesztiválon, vagy borbemutatón (vagy netán borversenyen...) benevezett egy-egy bort, ami ott nagyon jól szerepelt (arany, nagy-arany, stb.) s aztán mikor boltban vásároltak a tételből, "mintha" nem ugyanaz a bor lett volna a palackban... Szerintetek lehetséges, hogy borászok "verseny paripákat" neveznek borversenyre s aztán teljesen más bor kerül forgalomba azonos név és évjárat feltüntetés mellett? Ugye ez nem lehetséges?! kérlek benneteketErősítsetek meg !

somebody 2005.10.19. 22:06:29

Mármint: Erősítsetek meg abban a hitemben, hogy ez nem lehetséges! (elnézést, hogy nick nélkül küldtem az előbbi hsz-t, mellé nyomtam! :o)

nobody 2005.10.19. 22:26:53

Somebody! Megerősítelek abban a hitedben, hogy ez nem lehetséges! Barátaid biztosan valami túl fűszeres kaját ettek mielőtt újrakóstolták az azominózus borokat! :-o)))))))))

bob 2005.10.20. 00:00:33

És a György-Villa is a bordói aranyérmest árulja a texóban 1500-ért. Muhaha. El nem tudom képzelni talpig becsületes borászainkról hogy ilyet tennének :))

bob 2005.10.20. 00:02:06

io, mennyit szedtek le Ráspiék egy tőkéről? Tényleg érdekelne, nem kötözködni akarok. Taklerék ha jólemléx, valami 60 dekáról beszéltek a Noir Goldnál.

io 2005.10.20. 06:25:36

Kevdes bob! Ha jók az értesüléseim, akkor fél kiló alatti volt a tőketerhelés a 2003-as kékfrankos selection esetében

Ede apó 2005.10.20. 08:04:35

Nos. Jómagam elsősorban két egri Kékfrankosra hívnám fel a mélyentisztelt borbarátok figyelmét. Az egyik Gál Lajos 1999-es Egri Kékfrankosa, a másik dr. Dula Bence egykori egri hegybíró dűlőszelektált Gőzmalmosi Kékfrankosa, asszem 2002-es. Illat- és ízvilágukat külön nem is ecsetelném, ki-ki mit és mennyire... De egy kóstolót feltétlenül megérnek. Aztánmég ott van a monarchiás Pók Tamás, aki - tudomásom szerint - évek óta folytat kísérleteket a Kékfrankossal. Sőt, alakult egy országos konzorcium is, amely a "magyar" fajtákkal, így ezzel is kisérletezik a piacképességük javítása érdekében. No, és végül, de nem utolsó sorban jóapám is csinál Kékfrankost. Igaz, kicsit karcos, kicsit savankás, de a miénk... Rosszabbat ne igyunk, fater! - szoktam neki mondogatni...

Isti 2005.10.20. 08:13:19

Urak! Ne feledkezzetek meg a villányi borvidékről sem! Igyatok egy Gere, Polgár vagy Bock Kékfrankost, és rájöttök, hogy a délvidéki klíma kicsit meglágyítja és selymesíti a KFR egyébként markánsabb savait!

2005.10.20. 08:40:18

Egy kérdés: Nem vagyok nagy borszakértő,de a kadarka nem vörös és nem magyar fajta? Csak azért, hogy a kékfrankos ne legyen egyke.....

Zsenya 2005.10.20. 08:51:26

Amit Kékfrankosból szintén érdemes megnézni, az a Feind pincészet (Balatonfőkajár) 2000-es késői szüretelésű kékfrankosa. Intenzív meggyillat és ízvilág, no és nagyon enyhe savak

bob 2005.10.20. 08:54:37

A Dula-féle Gőzmalmosiból még a 2000-es van piacon, az már elég fáradt. A 2002-essel a Borfesztiválon találkoztam, tényleg csodálatos, kerek, gyümölcsös, csakúgy mint Pók doktor Kétfrankosa. Viszont ezek egész más stílusú borok, mint a Takler Noir Gold vagy a Weninger válogatások. Itt a gyümölcs a lényeg.

Peti 2005.10.20. 08:54:51

Azt árulja el nekem valaki, hogy a BOCK borok miért annyira drágák??? A Gere sem a legolcsóbb, de azt azért meglehet fizetni. De amikor megállok a BOCK boroknál, akkor kicsit felmegy bennem a pumpa, miért másak ezek a borok? Meg aztán azon is gondolkodtam, hogy ezek a borászok szerintem már nem is tudnának egy normális bort készíteni ha nem lenne nekik labortechnika, meg hűtott tartályok, meg a mindenféle vegyszerek? Régen nagyapáink egyszerű körülmények között nagyon jó borokat készítettek, ma meg telerakjuk a borokat mindenféle idegen szerrel. És ha megkótolunk egy céges bort, azt mondjuk, hogy ez igen, amikor megkóstoljuk egy kisebb borász borát, aki nem használt semmi kémiát a ként kivéve, akkor azt mondjuk, na ennek van ilyen meg olyan íze. Az embereket szerintem egy nagyon rossz irányban vitte el a "modern kor". Várom a hozzászólástokat!!!

András 2005.10.20. 09:14:53

Egy kis pontosítás a következő részre vonatkozóan: “A színérzékeny amerikai boksz-rajongók a hatvanas évek óta reménykednek abban, hogy lesz még fehér nehézsúlyú bajnok. Ez a soha be nem teljesülő remény…” Vitalij Klicsko jelenleg a legkomolyabb szervezet, a WBC világbajnoka.

András 2005.10.20. 09:27:20

És hogy a borokkal kapcsolatban is írjak valamit, a minap láttam egy TV műsort, ami a villányi Jekl pincészetet mutatta be. Ők is egyre hangsúlyosabban foglalkoznak a magyar fajtákkal, és a Kadarkát emelte ki, amire fényes jővő várhat. Tapasztalataim szerint a Gere borok drágábbak, mint Bock borai. Üdv mindenkinek!

kékfrankos 2005.10.20. 09:40:40

Peti, labortechnika, és hűtött tartályok "minden" pincében vannak. A Bock és Gere borok azért drágábbak "társaiknál" mert Bock és Gere, mindenki annyiért adja el a borát amennyiért tudja, persze ez visszaüthet. "Szerek"(kén, fajélesztő...stb) nélkül meg nem lehet bort készíteni, ezeket "régen" is tették a borba, néha még túl sokat is.

Peti 2005.10.20. 10:02:27

Kékfrankos! Igen régen is tettek borokba de csak ként!!! Az élesztőgombák használata nem is olyan régi dolog. Nagyapámmal szoktam beszélgetni, hogy régen ők ledarálták a szőlőt, kipréselték, lekénezték. Ez volt az összes dolog, amit csináltak vele. És ki merek állni az mellett, hogy sokkal egészségesebb borok voltak azok, mint a mai "csúcsborok". Például a derítö használatával nagyon kevesen tudják, hogy bizonyos fémek kioldódnak amik a borban az atomokra kötödnek. Régen nem voltak derítök és mégis tiszta borokat ittak(persze akadtak másmilyenek is, nemcsak tiszták). A derítö megfelelöje a hosszabb ideig való tárolás a pincében, ugyanúgy leüllepednek a zavarosodást okozó fehérjék, csak igaz ugyan, hogy hosszabb ideig tart a dolog. Pincémben 8 - 16 °C van. A kinti idövel változik. És hogy miért jó ez? Télen lehűl a pince ami a borkökicsapódás feltétele, ugyanis ez csak hideg pincében valósulhat meg. A magasabb hömérséklet alatt pedig elkezd érni a bor. Nekem május közepére megmutatják magukat a boraim teljes pompájukban és nem használtam semmi idegen szert! Nem hűtöttem a boraimat és sikeresen szereplek az embereknél a boraimmal és nekem ez a fontos. Nincsen labortechnikám sem. Eltudnátok képzelni, mi lenne a Bock és hasonló nagy borászokkal, ha nem tudnák a laborban belöni a boraikat? Csödbe mennének...

KOKÓ 2005.10.20. 10:11:44

Vitalij Klicsko egy bohóc.

kékfrankos 2005.10.20. 10:21:09

Húú Peti, te aztán tudsz. Már el is felejtettem, hogy mihez szóltam hozzá, nem akartalak én ennyire felidegesíteni. Nem vagyok borász, pincém sincs( ill. van, de abban krumplit és almát tartok), de nem tudok, mondjuk egy 50 hektáros pincészetet labor és "technika" nélkül elképzelni, meg azt sem, hogy a piacra szánt boraikat úgy "lőjjék be" mint ahogy te csinálod. Ezzel term. nem azt akarom mondani, hogy az nem jó, ahogy te csinálod, csak egyszerűen Ők más körülmények között dolgoznak.

bob 2005.10.20. 10:27:08

Peti, deríteni lehet pl. tojásfehérjével is; abból milyen fém oldódik ki? Meg azért van olyan derítőszer is, ami nem növeli a bor alumíniumtartalmát (mert ugye itt alumíniumról beszélünk elsősorban), pl. az E-Benton-Extra (mondjuk annál meg az üledék lesz túl laza és felzavarosodó és az ólomtartalmat is növeli rendesen). A nátriumot meg minden derítőszer növeli.

bob 2005.10.20. 10:29:59

Egyébként meg egy kis fém sosem árt, attól leszel olyan mint a vas :)))))

kékfrankos 2005.10.20. 10:39:01

Ó azok a fémízű borok-:))

Burgundi 2005.10.20. 10:55:23

Andrásnak üzenem, hogy régen nem tettek fajélesztőket a borokba és a pincékben nem machinálták a borokat. A kén volt az egyedüli olyan anyag, amit használtak és amit mind a mai napig nem tudnak mással helyettesíteni, bár szeretnék, mert a kén az az anyag, ami nem található meg a szőlőben. Mindez nem azt jelenti, hogy a mai profi eljárásokkal készített borok nem ugyanolyan jók, mint amit nagyapáink készítettek. A borásztól függ milyen lesz a végtermék. Ja és még valami, tud valaki mondani nekem egy olyan borászt, akinek iható a híres Kadarkája? Ittam már pár ügveggel, de egy sem volt igazán jó bor.

BK 2005.10.20. 10:55:26

Szép Napot! Kár, hogy Vas megye (Kőszeg illetve Vaskereszt) teljesen kimaradt a Kékfrankos témakörből. Az igaz, hogy ezekért "házhoz" kell menni, mivel a palackos sem nagyon jut el messzire. De a környék kárpótól az útért. Üdv BK

Burgundi 2005.10.20. 10:59:47

Zsenya. Feindet, az öreget és a fiát is, személyesen ismerem. Ittam abból a 2000-es Kékfrankosból, de szerintem nem olyan jó. Egy átlag bor, ráadásul acéltartályban érlelte, mert akkor még nem volt fahordója. Ez érzik is rajta. Ám, ha az 1000 forint körüli árát vesszük figyelmbe, akkor akár kitűnő bornak is tekinthetjük.

kékfrankos 2005.10.20. 11:01:00

BK, nagyon korrekt kf.- t ittam Kőszegen háznál, ezután kiváncsi lettem, és több háznál is jó kf.- ket ittam, és a környék is jó, arról nem is beszélve, hogy pár km.- rel arébb Burgenlandi frankosokat is lehet kóstólni.

Rizling 2005.10.20. 11:03:35

Takler és Vesztergombi kadarkái nekem nagyon bejöttek. Igaz, hogy egyszer sikerült vennem egy üveggel, ami ihatatlan volt. Ezt az egyet leszámítva mind jó volt.

Burgundi 2005.10.20. 11:05:09

Lenne még egy kérdésem. Elárulná valaki, hogy a nagy borászok karamelizálják-e a boraikat? Pl. Konyári Sigillum Lonlienséje nagyon jó bor, de vajon karamellel van "lekerekítve"?

Bor K.O. 2005.10.20. 11:16:18

Peti! A nagy vegyészet azért kell mert nagyban úgy olcsóbb, tervezhetőbb, kiszámíthatóbb és a végeredmény is kevésbé lesz esetleges. Ez elengedhetetlen azoknál akik a külföldi piacra (akár csak itt EU-ban) be akarják tenni a lábukat. Mint tudjuk, az út a szupermarketek alsóbb polcairól vezet felfelé, sajnos nem megkerülhető bizonyos több éves jelenlét mielőtt valaki magyar csúcsborokat akar eladni a sznob és elkényeztetett nyugati prémium vásárlóknak. Sokan - okosan - eleve a fiatalokat célozták meg, pl. tipikus stratégia a Hilltopé: dizájnban is ütős, egyszerű nevű, könnyed, mérsékelt árú, évjáratoktól független, stabil minőséget szállítani házibulik és esti borozgatások kellékeként azoknak az angol fiataloknak akikből a komoly borok későbbi vásárlói lesznek.

Defter 2005.10.20. 11:23:30

A vegyészet a modern kor átka az élelmiszeriparban. Nem csak azért kell, mert egyszerűsíti a folyamatokat nagy mennyiségek esetén, hanem gyorsítja is azokat, ráadásul olyan eredményt hoz, amilyet a vásárlók várnak. A borász kevésbé van kitéve a természet szeszélyeinek. Egyszerű hasonlat: melyik almát veszed meg: amelyik szép nagy, színes, fényes héjú, vagy azt, amelyik kisebb, nem tökéletes az alakja, esetleg kukacos, bár bio? A szépérzék fontos a vásárlásnál. A kén régi és bevált módszer, de ma már ezer más dologgal lehet hozzájárulni a bor minőségéhez. Ne legyünk mindig a fejlődés ellen, akkor se, ha nem feltétlenül egészséges minden, amit annak mondanak.

Defter 2005.10.20. 11:28:11

Visszautalva a fehér-rozé-vörös témára: Dula Bence csinált fehérbort kék szőlőből Blanc de Noir néven, ami nagyon kellemes, friss fehérbor lett. Igazi különlegesség, valódi nyári bor. Héjon érlelés nélkül természetesen. Ugyanebből csinált rozét is, azt hiszem, és persze vörösbort is. A lehetőségek persze korlátozottak, de az árnyalatoknak csak a borász fantáziája szab határt.

Viktor 2005.10.20. 11:44:46

Ha jók az információim, akkor vörösborból készült fehérbort "klaret"nak mondják. Ezt szeretnék én is csinálni, csak kérdés hogy tudok e még ilyet vagy csak a korán szedett frankosból lehet, amikor még nem aktiválódnak teljesen a színanyagok. Ittam már én is ilyet, nekem ízlett, de azért a fehér szölöböl készített borok az igazi fehérborok. Ez inkább érdekességnek számít. Borászoktól tudom, hoga ezeknek a fehér frankosoknak olyanoknak kell lenni mint a vörösboroknak és színben meg mint a fehérboronak, magyarul 2 az 1ben.

Burgundi 2005.10.20. 11:44:59

Bor K. O.! Szerinted a Hilltop borokat készít? Szerintem még az egységes minőséget sem képesek produkálni. Ráadásul többnyire nem érnek a boraik annyit, mint amennyit elkérnek értük. És hol terem meg az a sok szőlő? Mert annyi bort készítenek, hogy ahhoz mondjuk egy egész villányi borvidék kellene.

Bor. K.O. 2005.10.20. 11:46:27

Így van ahogy Defter mondja, bár ez örök vita, mi változott előbb, a fogyasztói ízlés vagy a technológia. Mindenesetre ne magatokból induljatok ki amikor pálcát törtök a konfliktuskerülő ízek és a megbízhatóság-fétis felett: én is ittam már (név nélkül) komoly borász elfuserált évjáratából. Mégis adtam neki évről évre esélyt, mert elfogult vagyok, mert a szülőföldem íze. Új piaci szereplőként a nyugati vásárló poharában nem kapsz második esélyt.

Burgundi 2005.10.20. 11:52:18

Muskotály Küvé! Helló bortárs! A rozé bort is áztatni szokták 2-4 órát. De nem kötelező. Én például csak a darálás idejére hagytam a héjon, aztán egyszerűen átcsorgattam a présen. Nem szabad meghúzni a prést, mert akkor erősebb lesz a színe. Ezzel a módszerrel lett szép hagymahéj színű a Merlot-om. Tavaly több, mint két órán át hagytam a héjon, igaz más szőlőből készült, de a színe nem lett az igazi, csak az íze. Van ilyen... Egyébként ez izlés kérdése. Bár mostanában a minél világosabb színű rozé a trendi.

bor_kedvelő 2005.10.20. 11:53:43

Viktor! Ha jól tudom "klaret"-nak a bordói borokat nevezik az angolszászok.

Bor K.O. 2005.10.20. 11:55:47

Burgundi, nem vagyok elfogult a Hilltop iránt, csak mint egy lehetséges sikeres piaci modellt, exportstratégiát említettem meg, ami abszolút védhető. Tudomásom szerint a Hilltopék az egyik legnagyobb felvásárlók, egész Dunántúlról felszippantják a szőlőt, így egyrészt még jobban ki tudják sakkozni a különböző alapanyagok minőségbeli eltéréseit, másrészt tényleg csak a precíz és hájtek technológia biztosítja hogy ebből elfogadható áron elfogadható minőség kerüljön az asztalra. Hogy az ár érték arányuk hol van itthon, nem boncolom, mivel nem iszom őket, én is a személyesebb borokat szeretem, egyébként valószínű hogy a kinti pioachoz lettek beárazva. Mondjuk megérne egy patront itt a Művelt Alkeszen egyszer kicsit rámenni mik a lehetséges stratégiák, esetleg megvalósult modellek a magyar borászok számára a külföldre kijutáshoz.

Defter 2005.10.20. 11:56:52

Véletlenül :) tudom, hogy a Hilltop tényleg borokat készít. Az áraikról pedig annyit, hogy nincsenek rászorulva, hogy a magyar piacon adják el a boraikat, ezért nem érdekli őket különösebben, hogy a vásárló ilyen minőségért mennyi pénzt adna szívesen. Úgy gondolják, hogy aki az ő borukat szeretné inni, az úgyis megveszi. Amúgy vannak egészen jól beárazott termékeik is, nem csak elszállt áraik.

Defter 2005.10.20. 12:01:18

Kedves Burgundi! Bocsi, de ha már "művelt"-nek mondjuk magunkat, muszáj megjegyeznem, hogy a merlot kiejtve "merló", ennél fogva ragozott alakja helyesen merlot-m. Köszike

Édes Zweigelt 2005.10.20. 12:03:34

Bor K.O.nak igaza van abban, hogy tényleg az a Hilltop stratégia, hogy megszórják az angol piac alját könnyen iható borszerűségekkel, és ez valószínűleg működik is, az ő szempontjukból. Vagyis lóvéilag. Csak sajnos ez nem jelenti azt, hogy a magyar borok betörtek a brit piacra, mert ha már valaki négy fontnál többet akar borra szánni (tehát a legolcsóbbnál épp csak egy kicsit többet), akkor eszébe sem jut a magyar bor (hanem inkább a Jacob's Creek tömegtermékek, amit A.M.-ek jól le is pontoztak). Szóval ez roppant tragikus, de kb. hasonló élmény lenne megnézni, hogy árbevétel és profit szerint melyek Magyarország legnagyobb borászatai. Gondolom, a Varga Kft. nagyobb eséllyel lenne ez első 10-ben, mint mondjuk a legtöbb nagy borász, akikről itt beszélgetünk.

Burgundi 2005.10.20. 12:15:49

A Varga Kft. szőlőből csinálja a bort?

Bor K.O. 2005.10.20. 12:18:56

Ja, egyébként azzal is kezdhettem volna hogy ÉBRESZTŐ! Egy példa, csak hogy a frontvonalról is jelentsek számotokra. Helyszín: Budapest Rózsadombjának lábánál, trendi bevásárlóközpont szupermarketje. Két éve, EU tagság előtt mutatóban találtál külföldi bort, mondjuk 50 magyar palackra jutott 1. Azóta hétről hétre billent a mérleg, mára ott tartunk, hogy az arány fele-fele. A magyar vonalat a kinemondd káefté egységesített cimkéjű és tipográfiájú, már-már sajátmárkának tekinthető kínálata (meg igen, mutatóban néhány Hilltop palack is) jelenti. Szó szerint nem találsz hazavitelre érdemes magyar bort, és ez a legvérvalóságosabban megélhető egy nagy alapterületű szupermarketben. Durva mi? Két lehetőség van innentől. 1. Magyar borászok, szevasztok! (további köldöknézősdi, belterjes viták, magyaros féltékenykedés, egymás torkának kacorkéssel vagdosása, majd szépen leengedett kézzel belesétálni egy francia-olasz-spanyol-chilei-ausztrál stb KO-ba itt a szép zöld hazai pályán) 2. Felvenni a kesztyűt, bemelegít, és rágyúr a kinti piacra, itthon pedig a tömegsportra is komolyan rámegy, mert tudja hogy ez neveli ki az utánpótlást, hogy a sporthasonlatot így továbbvigyem, magyarul: elérhető árú minőségi magyar tömegbort szállítani, különben a csúcsborokra és kannáslőrére szétszakadó hazai szortimentet a középső polcról kiindulva radírozza ki a boltokból, a kosarakból, és néhány évtized múlva a gyerekeink emlékeiből a külföldi import. Hogy a hernyóbajszos költő is előkerüljön ebben a morbid összefüggésben kehes hazai borászat-anyácskánk apropóján: „Törékeny termetét a tőke megtörte, mindíg keskenyebb lett - gondoljátok meg, proletárok!”

muskotály küvé 2005.10.20. 12:21:06

Fehér vörösből nekem a kedvencem Szeremley Pinot Noir-ja. Tulajdonképpen a kedvenc borom mostanában, a Corában a héten még 950-ért meg lehet venni. A rozé-verzió is nagyon jó. Burgundi, Sörmedve, kösz a tippeket. Egyenlőre kis tételben gyakorlok, hogy mire felnőnek a szőtőtőkéim, tudjam, hogy kell csinálni...

Defter 2005.10.20. 12:28:19

Az ötlet szép (az idézetről nem is beszélve, megér 100 pontot), sok akadálya közül csak egyet említenék most: A nagyobb áruházak (ne adj' Isten) áruházláncok komoly polcpénzt kérnek a termékét eladni kívánó pályázótól. És ezzel még csak a jogot veszik meg arra, hogy polcra kerüljenek. Külön meccseket kell játszani azért, hogy ne a legalsó sorba, szélre kerüljön a bor, hanem lehetőleg oda, ahol jól látható, észrevehető és levehető. És örülhet a borász, ha ezzel megúszta, mert általában a forgalom után még visszatérítéseket, bónuszokat is kell fizetnie a forgalmazónak. Nincs akkora árrése, hogy mindezt elbírja, vagy ha növeli az árrést, csökken a forgalma. Lényeg, hogy csak kevesen tudják a saját hasznuk felett az áruház hasznát is beleépíteni az árba úgy, hogy a termékük még eladható maradjon.

Sothy 2005.10.20. 12:40:38

Nekem csak annyi lenne a kérdésem (vagy problémám ahogy jól esik) hogy nekem mint kezdő borrajongónak, a 6-7000 ft-os borok drágák a kipróbálásra. Én inkább az 1300-2200 ft közötti borokat vezsem, mert próbálgatom őket. Valamelyik ízlik, valamelyik nem jön be. Van valahol Budapesten olyan hely ahol pénzért meg lehet kóstolni 1-1 pohár bort? Inkább kifizetek 1 pohárért 1000 ft-ot, mint 7000 egy rossz palackért... :-))) Vagy ez hülyeség? Akkora különbség van egy adott borász adott fajtájánál egy 1700 ft-os és egy 5-6000 forintos között? A válasz gondolom hopgy kostoljam meg őket... :-)))

Burgundi 2005.10.20. 12:47:28

Muskotály Küvé! Nincs mit köszönnöd! Úgy is te fogod elrontani! :-)

2005.10.20. 12:50:29

Sothy! Úgy tudom, hogy a várban kóstolhatsz borokat, de legjobb egy kis kirándulással összekötni a bórkóstolást és akkor akár a borászok pincéjében is kipróbálhatod. Igaz, azok nem Pesten vannak! Ha meg nem ízlik, akkor jól odamondhatsz nekik. Persze ezt állítólag nem illik.

Burgundi 2005.10.20. 12:55:27

A héten az egyik borkóstolón volt szerencsém végig kóstolni a szegszárdi Szent Gál pincészet csúcsborait. 5000-6000 forint egy üveg. Az igazán innyenceknek ajánlom a figyelmébe a 2003-as Merlot-jukat. Az nagyon ott van. Viszont kevésbé éri meg az árát a Bordeaux-ban aranyérmes CS-juk és egy másik ezüstérmes boruk. De a Merlot-juk nagyon finom! Azt hiszem csak borszaküzletekben kapható!

Defter 2005.10.20. 12:59:50

Sothy! A Magyar Borok Házában minden hónapban egy borvidék borait lehet kóstolni. Most a Mátrai borvidék van soron. Próbáld ki. http://www.magyarborokhaza.hu/esemenynaptar.php?detid=77 - itt megtalálod, milyen borokból válogathatsz. Egyébként általában a borklubok szerveznek boresteket, amikre lehet jelentkezni, illetve vannak olyan rendezvények is, amik klubtagság nélkül látogathatók bizonyos összeg befizetése ellenében.

Viktor 2005.10.20. 13:15:02

Hilltophoz visszatérve! Két fajta borukat kóstoltam eddig egy cserszegit és egy merlot-t. A cserszegihez csak annyit, hogy egy nagy NULLA, se íze se büze. A merlot viszont IGEN, Villányi Merlot néven forgalmazzák, az nagyon megfogott. De megkell veletek osztanom egy számomra nagyon jó hírt, egy borversenyen simán megvertem az olaszrizlingjüket az enyémmel. Míg a Hilltopé csak ezüst lett addig én (bátran kijelentem) aranyérmet szereztem. Ugyanezen a borversenyen még egy szlovák borászat olaszát is megeloztem és méghozzá úgy hogy natúr dolgozom fel a szölöt, tehát csak kén, és semmi derítés. Erre azért joggal lehetek büszke, úgy hiszem. Ezt nem beképzeltségböl írtam le, csak azért, hogy megerösítsem azokat akik idegenkednek mindenféle kémia alkalmazásától.

muskotály küvé 2005.10.20. 13:47:16

Viktor, neked hol van szőlőd? Bor K.O., a hungarikumokra "ráfekvéssel" egyetértek, de ez inkább csak külföldön lényeges, és az általad felsorolt fajták előtt először furminttal (->töltött káposzta), hárslevelűvel, kéknyelűvel próbálkoznék. A juhfark szvsz (aéísz=az én ízlésem szerint) inkább férfias, mint jó bort ad. (nem tudom, külföldön mennyire sikeres, de Szeremley szortimentje ilyen szempontból jól összeállított.) A (szekszárdi) kadarkát nagyon szeretem, de az áráért sztem külföldön is valami testesebbet várnak. Talán újra fel kéne fedezni a kadarkasillert, ami viszont "aéísz" nagyon jól passzol a kevésbé nehéz magyar klasszikusokhoz, pl. lecsó, paprikás csirke, és a szőlőfajtának is állítólag jobb így.

2005.10.20. 13:53:29

Nem voltál félreérthető, a középső polcot az polcpénz miatt írtam. Csak véletlen, hogy ugyanaz.

Defter 2005.10.20. 14:00:33

Ez egyébként ténylg komoly probléma a borászoknál. A kisebbek nem jutnak be olyan kereskedőkhöz, akik nagyobb volumenben tudnának értékesíteni. A másik oldala a dolognak, hogy nem tudnak állandó mennyiséget biztosítani, így a külföldi lehetőségeik is leszűkülnek. Vannak ismerőseim, akiket É-Eu-ból is megkerestek, hogy szállítsanak oda bort, de olyan mennyiségeket kértek havi rendszerességgel, amit ők nem tudtak biztosítani. Megoldás lehetne esetleg, hogy több borász azonos név alatt jelenne meg a piacon, csak ennek meg olyan szövetkezetes íze van, ezért idegenkednek tőle.

Viktor 2005.10.20. 14:01:12

muskotály küvének! Esztergomtól kb. 15 kilométerre van a szőlőm. Kezdő vagyok és ezt a sikert az életem legelső borával értem el. Ehhez pedig az kellett, hogy mindig nyitott szemmel és lehetőleg füllel jártam. Mások hibáiból tanulva igyekszem jó borokat készíteni.

muskotály küvé 2005.10.20. 14:17:02

viktor, de hol? muzslán, vagy kicsinden?

Viktor 2005.10.20. 14:23:55

Bingó! Eltaláltad, Muzsla. Honnan ismered ezt a helyet?

muskotály küvé 2005.10.20. 14:31:46

Anyósomék Újvár környékén laknak, és Letkés felől arra szoktunk menni hozzá. Múltkor láttam, valami "hivatalos" pincészet is nyílt az út mellett, úgy látszik, ott is mozdul valami... Egy ismerősöm meg Helembán vett házat, néha ki szoktunk oda ruccanni.

Viktor 2005.10.20. 14:51:57

Aha, és pontosan hol Újvár környékén, melyik faluban? Amúgy ott dolgozok. Amit az út mellett vettél észre az egy... szóval röviden a dologról. Ez a borászat Bélán található a kastélyban, innen a név is: Chateau Belá. A föborász Petrech Miroslav, Szlovákiában teljes mértékben elismert szölész-borász. öt bízta meg a kastély tulajdonosa, egy bizonyos Egon Müller, a világ egyik leghíresebb rajnai rizling termelöje (Németország, Mosel mente)!!! Akit érdekel ez az úr, a neten utána lehet nézni! Úgy néz ki, hogy nagyon jól járt amikor a Petrechet választotta. Most kapaszkodjatok: 2001es rajnai rizling, muzslán szüretelve, több mint 100 g maradékcukorral, egy flaska bor majd 2000 korona, ami mintegy 12000 forintnak felel meg. Ha valakit érdekel a dolog holnapra pontos adatokkal fogok tudni szolgálni. Ez lehet hogy nektek nem tünik soknak, de szlovák viszonylatban nagyon drága. Csodálatos bor!!!!! Be lehet menni megkóstolni a borokat, kastélyi hangulat van a borozóban. Borkorcsolyák is vannak. Azt hiszem egyszer kilehet próbálni. Tavaly nyáron egy Lengyeltótis (Balatonboglár mellett) bandának szerveztem meg a borkóstolót, 100 %ig megvoltak elégedve. A kastélyt idén dec.31ig kell átadni. A rekonstrukció majd 5 milliárd forintba kerül "csupán". Hiába, tudják a németek, mibe kell befektetni. Ha valaki szeretne elmenni oda, esetleg megszervezhetem. Estergomtól kb 20 kilométerre van, festói táj.

Viktor 2005.10.20. 14:54:45

Jaj elfelejtettem még, hogy ezenkívül még más kisebb borászatok is vannak, minöségi borokkal. Nálunk most kezd elindulni az ami Magyarországon már évek óta megy.

Szo Ba 2005.10.20. 15:18:44

A "középső polcos" kategóriában nagy kedvenceim a Brilliant Kft. (Hajós) borai, bár nagyon kevés helyen lehet csak kapni őket. De a várban már többször, idén talán a városligetben is ott voltak.

bob 2005.10.20. 15:19:47

Burgundi, nem hiszem, hogy a Konyári Loliense karamellel lenne lekerekítve, főleg hogy száraz bor, ergo 5g-nál több cukor nem lehet benne. Viszont van benne kerekítőnek egy brutálisan hozamkorlátozott Merlot, ugyanaz mint ami a Sessioba is ment, ráadásul 50%-nyit tettek belőle a Loliense-be. A pörköltmogyorós jegyeket inkább a hordóhasználatnak tudnám be, meg talán annak, hogy az almasavbontás is már a tölgyben folyt le, nemcsak utána került a bor a hordóba.

HSZ 2005.10.20. 15:39:00

Sothy! A Kolosy téri borétteremben is lehet 4 centesével kóstolni az adott hónapban nyitva lévő borokat.

HSZ 2005.10.20. 15:47:28

Kedves bob! A száraz borok megengedett maradékcukra tudomásom szerint már maximum 4 g/liter. Meg persze lehet több, maximum 9, ha legfeljebb 2 grammal több, mint a 'borkősav g/literben' kifejezett titrálható savtartalom.

kivi 2005.10.20. 16:03:45

Viktor! Nagyon érdekel, mi zajlik felétek borügyben. Adnál vmi elérhetőséget?

Flacika 2005.10.20. 16:49:19

Mi a hét végén voltunk egy baráti társasággal Villányban bort kóstolni (Polgár és Bock). Összesen 18 féle bort kóstoltunk szombaton, vasárnap még párat a Polgár pincében a hordósok közül (még nem voltak egészen készen). Hogy miért drágák a Bock borok? Talán nem is mindig azok. Példa: Bortársaság online boltja, villányi borvidék, Cabernet Sauvignon (mert ebből 4 borásznak is van náluk bora, míg kekfrankosból csak Bock volt), palack ár: Bock 2003 2970Ft Gere A 2001 2950Ft Günzer 2002 3250Ft Mayer 2002 2340 Ft Polgáréknél ittunk Kadarka Sillert meg Kadarkát is. A Sillert korábbról ismertem, de mindkettő nagyon jó, csak ajánlhatom Burgundinak is és másnak is. Sóthynak: a Bock Bisztróban (Bp. VII. Erzsébet krt., a Royal szálló mellett) lehet kimérve is inni 0,5 deci borokat. Jó hely, nem csak Bock van, és nem csak Villány. Azért így végül a kékfrankoshoz is lenne hozzászólni valóm. Nekem eddig a Taschneré jött be leginkább, bár Weningert még nem ittam.

bob 2005.10.20. 17:11:08

Kedves HSZ, akkor én le vagyok maradva mint a borravaló, bár 4g/l esetén sem tartom valószínűnek hogy a Konyári Loliense karamellizálva lenne, főleg hogy szó szerint :))))

muskotály küvé 2005.10.20. 18:31:34

viktor, asszem valamikor megállok a kastélynál...

rosszmájú 2005.10.20. 18:51:04

Konyári sok mindent használ. Kékzacskósat is (MT).

spicc 2005.10.20. 20:55:15

BOR K.O, ha hiszed nem van pozitiv ellenpélda. Utóbbi időben nyomuló benzinkúthálózat On the Run márka alatt beturbózott és a kiirásuk szerint az In Vinoval összerettyentettek egy igényes kis borsarkot magyar igényes borokkal. Ahogy kell Mo. borvidékek szerint, fapolcon megvilágitva. Tiszta Hyper árakon, akciós boruk meg szinte Metro ár (Bock oprtó 1250). Ha már Kékfrankos akkor van Jandl frankos (kb 1200) és ugyanez barrique, Takler Kéfrankos szintén kb 1400. Én Budakeszin és Törökbálinton láttam.

Viktor 2005.10.21. 08:12:31

Sziasztok! Email címem: VCsakvari@apa.sk. Akit érdekel a szlovákiai borászat, annak várom a levelét. Ez munkahelyi cím, csak hétközben tudom olvasni 15,15ig, péntekenként meg csak 14,00ig.

2005.10.21. 10:59:07

Spicc, melyik kút az?

Gyula 2005.10.21. 11:50:47

A Takler Noir Goldja szerintem is kiváló, de nálam régóta a soproni-ha már főleg erről a vidékről volt szó-Pfneiszl Újra együtt Kékfrankosa az etalon. Weningert elismerem, de nem szeretem.

Sörmedve 2005.10.21. 13:42:21

Flacika: 32OO-at a 2OO2-es Günzer Cabernet-ért kérni enyhén szólva merész. Nagyon jó bor, de ennyiért drága. Szerintem nézz körül kis hazánkban a kevésbé jól marketingelt pincék tájékán is (hangsúlyozom: semmi bajom egyikkel sem, Polgárhoz évek óta visszajárok) - ha már a környéken voltál, benézhettél volna Solt Imréhez, ahol a 2OO1-es Kékfrankos valahol 14OO körül kapható. Ezt a Günzer Tamásé nem übereli, elhiheted nekem. Gere Attila 2OO1-ese már más tészta, de az is lényegesen drágább. És még sok-sok más tippem is lenne, de a legszebb a borszeretö ember számára az az élmény, ha magad találsz rá az igazi "gyöngyszemekre" !

spicc 2005.10.21. 18:34:38

az esso uj kutjai legalábbis amit én ismerek kettő

Flacika 2005.10.22. 22:58:41

Sörmedve: ezek csak példák voltak. Nem szoktam a Borársaságnál vásárolni, a palack áraik nem túl jók. Csak azért írtam ezeket, mert Peti drágállotta a Bock borokat. Aztán tegnap rájöttem, miért. Az Auchanban a borok általában olcsóbbak, mint máshol (általában!!!), de a Bock pont fordítva! Az Intersparban olcsóbb volt ugyanaz a Bock bor, mint az Auchanban, többfélét tekintve is! Egyébként Günzernek több cuvée-jét is ittam, rosét is, eddig mindegyik jó volt. Nekem is megvannak a kedvenceim, több borvidékről is. Villányban meg máshová már nem tudtunk menni. Első nap Polgáréknál a bortrezorban voltunk 1-től fél 6-ig, 6-ra meg mentünk Bockhoz. A barátom jól ismeri a borászok nagy részét, Polgár felesége meg a csoporttársa volt az egyetemen. Így másnap délelőtt, mikor véletlenül összefutottunk vele, elhívott minket a panziójukhoz a "valódi" pincét is megnézni. Emiatt Jekl Bélára nem jutott idő, pedig ő jött volna sorra. Majd legközelebb.

BOR K.O. 2005.10.23. 23:57:40

Ha összefüggéseiben nézzük a képet, a magyar borászokat sem tudom elítélni: 15 év alatt eddig lehetett eljutni a semmiből. Gondolom azt el lehet képzelni hogy a huszonharmincezer hektáros spanyol Bodega de frankó és társai hány ojró támogatást szippantottak fel mire kiépítették ezeket a tömegbor-gyárakat, az exporttámogatásokról nem is beszélve. Nem akarok politikát a borba keverni, de talán hosszabb távon gondolkodva lehet hogy méltányos lett volna, vagyis most is az lenne ha a magyar termelőket az állam minden lehetséges eszközzel megvédte volna és támogatná, amíg megerősödnek annyira hogy felvehetik a versenyt az importtal. Sajnos erre az EU-ba belépés óta sokkal kisebb a mozgástér mint korábban lett volna (a szigorú versenysemlegességi szabályok miatt) egyebekben pedig a szövetkezeti jellegű, közös infrastruktúrán alapuló méretgazdaságos termelési modell még meglehetősen rossz emlékeket ébreszt az önálló gazdálkodás keserédes örömét sírva vígadva élvező gazdák között, kár hogy hosszabb távon halálra lesznek ítélve. Tízből egy kisszériás csúcsborász lesz, a többi megy a levesbe. Avagy meg helyi kocsmáknak szállít majd feketén. A lehetséges kitörési pontokról ítt írtam, akit érdekel olvashatja http://index.hu/alkoholista/?op=post&pid=85 Bor K.O. | 2005.10.20. 13:20

Kovacsandras 2005.10.24. 09:34:02

Ajanlom megkostolasra a szekszardi kekfrankosokat ... pl. Remete-bor (Vesztergombi Jozsef), mind a 2002-es, mind a hamarost forgalomba kerulo 2003-as jo!

Kékfrankosfan 2005.10.26. 20:24:54

Ha kékfrankos, akkor Von Beöthy (vagy ujabban Villa Tolnay).... brutális...

Merlot 2005.12.15. 14:09:01

Kékfrakosfan! Kóstold meg a Sárosdi 2003-át is! Igaz, nem egy Noire Gold, de igen tisztességes a saját műfajában. Ritkán ízlett még 8 hónapos hordóminta, de ez 2004 májusában arra ösztönzött, hogy a novemberi palackozást követően begyűjtsek belőle. Pedig én nem is rajongok a fajtáért. Akkor képzeld el...! :)
süti beállítások módosítása