Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A nép ópiuma

2005.11.05. 02:11 - alföldi merlot

Az Ikon egy kurva jó vörös kurva jó áron. Kis magyar abszurd szentségtöréssel és feltételes happy enddel. Hogyan lehet egy 1350 forintos borral a tízrugós 2002-es Gere Kopár aromavilágát fölidézni?

Egyszer volt, hol nem volt, volt 3 földszerető ember, akik már utálták a sublótba dugdosni a pénzt, meg az állam is már nagyon akarta a regionális fejlesztést, ezért úgy döntöttek, hogy Konyári János vezényletével grundolnak egy 60 hektáros birtokot Rádpuszta határában. Onnan fog majd hömpölyögni a megfizethető minőségi bor (600.000 palackot terveznek évente). Most egy fehér és egy vörös a kínálat, de lesz még rosé, pinot noir, nagytestű vörös. A fehér most 800, a vörös 1.350 Ft.

A vörös Ikon még alig került forgalomba, a borászat is csak papíron létezik, de máris kalandos múltja van. Az Ikon ugyanis – és ilyen magyarral most esett először – elhozta a nagyaranyat a Concours Mondial de Bruxelles nemzetközi borversenyről. De az az Ikon egy másik Ikon volt, ami már nem Ikon, hanem Konyári Sessio. A brüsszeli nevezés idején nagy volt a kapkodás, és így a balatonlellei Solus-aspiráns, jobb híján, kölcsönkapta a már foglalt Ikon nevet. Gondolom, Brüsszelben még most is azt hiszik, hogy az 1.350 ft-os Ikon nyert, és a brutálmerlot Sessióról nem is hallottak. Ha ez kevés lett volna az ellenséget összezavarni, akkor tegyük még hozzá, hogy Rádpusztán, ahol az Ikon borászat székel, még csak az alapozásnál tartanak, vagyis az Ikon borok valójában Konyári-borok.

Aztán itt van még a szoft-blaszfémia, amit nem tudok szó nélkül hagyni: a pogány marketingesek újabban a keresztény kultúrkör fogalomtárát fosztogatják. Van már ugye St. Andrea, Szentvér, Misebor. Ha így megy tovább, hamarosan a polcokra kerül a Szentháromság Cuvée (klasszikus bordói blend), aztán a Jézus vére (überbikavér). (1989-ben Komeini ajatollah vérdíjat tűzött ki Salman Rushdie fejére, mert az a regényében Mohamed prófétával posztmodernkedett. Vajon Alekszij pátriárka mikor hirdet rituális Ikon-öntést a Volgába?)

Dávid Merlini bújt a lellei hordókba?

Az Ikon Vörös cabernet sauvignon és merlot házasítása, vagyis a Loliense vörös (a Pannon Bormustra győztese) házon belüli riválisa. Színében, illatában, viszkozitásában egyaránt prémium bort ígér. Illatban a cabernet dominál: örölt paprika, fém és fekete bors. Szájban telt, harmonikus, meggyes és fűszeres kis édességgel. A hosszú lecsengés cseresznyés-vaníliás, a legvégén keserűcsokoládé. Finom. Hiperkritikus szájjal nézve: az ideálisnál több fa, kesernye és tannin. De összességében igazi bombázó.

Most már csak azt mondja meg nekem valaki, hogy hogyan lehet egy 1350 forintos borral a tízrugós 2002-es Gere Kopár aromavilágát fölidézni. Szerintem ez a képlet vagy a farkánál vagy a fejénél bűzlik. Vagy mindkettő, de most a farok van terítéken. Mert az már a parajelenségek világába tartozik, hogy egy olcsó vörös, a 2004-es évjáratból azokat a nagyboros jegyeket tudja, amelyeket akár egy-két évvel ezelőtt is a csúcskategória privilégiumának gondoltunk. Dávid Merlini bújt a lellei hordókba?

Az érzéseim tehát felemásak: az Ikon szerintem nem őszinte bor, de nagy sikert jósolok neki, és mivel sokakat fog olyan élményben részesíteni, amiről korábban legfeljebb álmodtak, megérdemli a sikert. Én is fogok belőle spájzolni.

A MA minősítése: (érzékszervileg:) 5p, (gondolatilag: 4)

Címkék: kóstolás

93 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5812999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zorro 2005.11.05. 04:58:19

Kedves AM! A fenti írásában végre olyan gondolatokat feszeget, melyekkel eddig nem foglalkoztak. Egy bor megitélésénél pusztán a meglehetősen "primitíív" emberi érzékszervekre hagyatkozni bizony nagy hiba . Sokkal fontosabb a háttér pontos ismerete. Csodák nincsennek!

korai 2005.11.05. 06:57:13

"Most már csak azt mondja meg nekem valaki, hogy hogyan lehet egy 1350 forintos borral a tízrugós 2002-es Gere Kopár aromavilágát fölidézni." Kedves AM, simán, gond nélkül megoldható a dolog! Egyszer majd Ön is megérti, mitől a hasonló aromajegyek, amelyek egyébként egy 1350 forintos vörösborban még csak-csak elfogadhatók, na de egy annyira drága borban, mint a kopár...

tf1 2005.11.05. 07:41:27

Érdemes odafigyelni Konyáriékra, nagyon jó boraik vannak elérhető áron, példát vehetnének róluk a hazai borászok

shiraz 2005.11.05. 08:49:20

ha merlini lenne a hordoban akkor nem lenne ihato BTW sok sikert a 600.000 palack megfizetheto borhoz, kerdes hol fogjak eladni :)

felfedező 2005.11.05. 09:37:09

hol lehet venni ?

Hopkins 2005.11.05. 09:45:00

Biztosan műbor. Mű a sav, a tannin... minden. Ennyi pénzért csak szar lehet. Tablettás. Mint tudjuk.

mustvagysoha 2005.11.05. 09:53:48

Össze kell vetni ezt - az egyébként jó színvonalú, aktuálisan kényes témát feszegető - írást a kettővel ezelőtti "Arcátlanul árazott..."-tal és megvan a válasz. A kb. 2000 Ft feletti árban az "arcátlanság" dominál. A tökéletesen jó bor - még a világverő is - elkészíthető 2000 Ft alatt, I.o. palackban dugóval, grafikustervezte címkével. Jó lenne ha ez a cikk iránymutatást is adhatna egyben ...

elemes 2005.11.05. 10:18:38

Egy kényes kérdés: hol kapható?

EmBeR 2005.11.05. 10:25:39

A jó bor nem azért drága, mert nem lehet olcsón adni. A jó bort a gazda NEM AKARJA olcsón adni. A terméskorlátozott szőlőból nyert jó bor ismérve, hogy kevés van belőle (nem 600.000 palack), így ha a gazda meg akar normálisan élni, akkor drágán kell adnia. Nekem is sántít kicsit ez a sztori, de hát nem ez az egyetlen sánta történet. Az, hogy ma Magyarországon van egy XY nagy borász név, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy az a nagy borász (főként ha feltűnően nagy forgalmat bonyolít) kizárólag a saját szőlőjéből kizárólag a legjobb borokat készíti. Fel is vásárolnak szőlőt, csinálnak ilyen bort is, olyan bort is. Az minőséginek éppen nem mondható Varga borászatnak - annak ellenére, hogy ők bonyolítják a legnagyobb hazai "bor" forgalmat - is (tudomásom szerint) csak néhány éve van saját szőlője. Érdekes..

mustvagysoha 2005.11.05. 10:25:47

Bortársaság. Keresd pl. az interneten!

Agadou 2005.11.05. 10:40:11

Sajnálom, de többszöri nekifutásra sem sikerült megérteni a cikket. Biztos nagyon menő a stílus, de nem lehetne esetleg kicsit több gondot fordítani arra, hogy érthető is legyen? Lehet, hogy nem csak nekem okozott gondott!

Bor K.O. 2005.11.05. 10:42:39

Szerintem sem az furcsa, hogy az ikon ennyiért hogy tud ilyen lenni, hanem az hogy a Gere kopár miért csak annyiért tud olyan lenni. :-) Az írásban egyébként megbújik egy finom kis önkritikus rácsodálkozás, frelismerése a tékozló múltnak, de ezt lehet hogy csak én szeretném belelátni. Már csak az a kérdés hogy akkor az Ikon nem őszinte, vagy A.M.? :-))

Tiffán Zsolt 2005.11.05. 10:48:03

Kedves Agadou! Azért nem érted ezt a veretes stílust, mély szakmaiságot és kifinomult ízlést, mert mindég kannás bort iszol, és a sok metilalkohol gátolja a hatékony gondolkodást.

Baróti Kelemen 2005.11.05. 10:50:31

Hol lehet kapni ezt a bort?

Zommölié 2005.11.05. 11:05:43

Az a baj, hogy költség alapú árazásban gondolkoztok. Nem annyiba kerül egy bor, amennyiért elő lehet állítani, hanem amennyiért MEGVESZIK. Tök mindegy milyen ktg volt mögötte, egy prémium bor esetén az árhoz ennek semmi köze nem lesz. Így addig sajna nem várható, hogy Kopárt vesztek kétezerért, amíg van olyan barom, aki ad érte tízet.

KisZoli 2005.11.05. 11:09:30

Pontosan hol lehet magtalálni a bortársaság honlapján. Esetleg egy linket lehet küldeni ?

TL 2005.11.05. 11:10:29

http://www.mywine.hu/ Ikon vörös 1245 Ft A díjnyertes Sessio 6800 Ft

Belu 2005.11.05. 11:11:31

Ismeretségem révén rendszeresen találkozom igazán nagy burdundi és bordeaux-i borokkal. Igazi nagy borokat lehet kapni 15-35 Eurós áron. De olyat amira a franciák is azt mondják, hogy tyű, dehát azért ez már kicsit sokba kerül. 10-15 Euróért olyan borokat kap az ember, ami minőségben, kifinomultságban körülbelül a kétszer-háromszor drágább magyar borokkal összevethető. Gondolom ez azon múlhat, hogy mennyi palackot tud eladni egy termelő, ha stabilan többet, akkor árban is lejjebb mehet. Az pedig még nagyobb különbség a két ország közt, hogy ott 1-2 Euróért kellemes asztali bort lehet vásárolni a vacsihoz, nálunk annyiért nem lehet vagy csak elvétve iható minőséget találni. Nálunk hiányzik a normális asztali bor. Illetve nálunk minőségi borként árulják 4-6 Euróért. Tehát 1350 HUF-ért nem kivitelezhetetlen a jó bor, főleg nem akkor ha márkabevezetésről és annak költségeiről van szó.

BB 2005.11.05. 11:20:15

A 2002-es Kopárt nem kóstoltam ugyan, de ha az Ikon aromavilága hasonlít rá, akkor nem is bánom. Nekem a fent leírtakból csak a meggy és a végén a kesernye jön. Vacsora mellé nem rossz azért. Csodák nincsenek.

ha5nx 2005.11.05. 11:32:55

http://www.bortarsasag.hu/hu/wine/ikon-voros-cabernet-merlot-2004-del-balaton A hozzá vezető nagyon rögös út: beírni a jobb felső sarokban lévő keresősorba, hogy "ikon" ....

Bor K.O. 2005.11.05. 12:08:13

Kedves Alkesz szerkesztőség! Ne szégyelljetek (lap)családon belülről lopni, pl. a totalcartól egy népítélet szerű borértékelősdit, és az engine-t is lehetne spécizni kicsit hogy a hozzászólásokban citált linkek aktívak legyenek, illetve lehessen sort, bekezdést törni, meg hasonló úri huncutságokat. Ha már a bor nem kannás, a blog se legyen az.

Agadou 2005.11.05. 12:13:28

Kedves Tiffán Zsolt! Igazán köszönöm a segítőkész értékelésed! Azért szeretném megjegyezni, hogy életemben nem ittam kannás bort. Nem szándékozok parttalan vitát indítani arról, hogy kinek a gondolkodását gátolja a metil alkohol. Csak annyit kértem legyen egy kicsit érthetőbb az értékelés, hogy egy hozzám hasonló, talán nem olyan kifinomult stílus érzékkel bíró, egyszerű, mezei fizikus is megértse.

ez mitől blog? 2005.11.05. 12:26:39

ez mitől blog? nem blog ez, hanem egy pártatlannak álcázott szponzorált elfogult átverés!

csite 2005.11.05. 12:32:29

Aki kannásat iszik, az suttyó alkesz, aki Gere Kopárt, az bunkó sznob. De mi, kifinomult értők, megmondjuk nektek a frankót! (Fő. hogy minerális legyen!)

Bor K.O. 2005.11.05. 12:35:42

Csite, már érzem is a tercier aromákat, muhaha... :-)

BorParaszt 2005.11.05. 12:59:50

A világ legeslegeslegesznobabb(sicc) dolga a borokoskodás. Sírnom kell ettől a sok önelégült faszttól aki ide írogat. HüppHüpp ! Olyan, mint a Szomszédokat nézni.

A NÉP 2005.11.05. 13:19:38

Mondjuk tényleg lenne nagy mulatás ha egy napon megelégelnénk a dölyfös urizálók pökhendi elitizmusát, és a dohos karcer mélyébe összefogdosott szerzők szemét bekötve vakteszt során kellene lepontozniuk a borokat, esküvel megerősítve. Akkor talán nem különülne el érzékszervileg és gondolatilag a pontozás. :-) És látnánk meglepetéseket, bőven!!!

BorParaszt tesója 2005.11.05. 13:26:37

Elmentek ti a cseresznyés-vaníliás-fűszeres-déli lankás-kései szüretlésű faszba! Amit nagyapám csinált Domoszlón, az még szőlőből volt és iható. Hogy azóta mit bűvészkednek ezek a fasszopó sznobok a fémtartályaikban, az kurvára nem érdekel. Mióta szegény öreg meghalt, azóta áttértem a Jack&Coke-ra. Az is "full syth", de legalább őszinte rock'n'roll és egy liter után sem vagyok másnapos (a litert itt az első összetevőre értem). Ti meg addig csak forgassátok azokat a buziságokat az öblös poharaitokban meg dugjátok bele minél mélyebbre a nagy orrotokat :-)

Francesco della Valle 2005.11.05. 13:31:55

Aki BorParaszt, annak még a durva helyesírási hibákat is elnézzük. Na de kit érdekel, hogy kik, hogyan és mit kóstolnak? Ez nem egy klub, itt nem kötelező semmi. Én tizenévesen kannásborral kezdtem, mert azt utánunk vágták az MDF piacon. Most, 28 évesen riojai borokat iszom, ha tehetem, egyébként meg megbízható, orvosságnak minősülő :) hazai vöröst. Sznob vagyok? Ugyan. Senki ne ítéljen el senkit... Irígység, keserűség nem túl borbaráti erények:). Aki tizenezerért borozik, és mellé még tahó, surmó, tirpák, alulképzett, annak úgy sem fog kimagaslóan megkülönböztethető élményt nyújtani egy 180 ajrós Vega Sic. sem. Aki meg normális, annak a príma kis kadarka is tartogat meglepetést az előbbi nevetséges töredékéért.

2005.11.05. 13:35:33

A fémtartályos überteknolodzsi valóban megszaladás. Az öregek borai még tudtak, meg volt benne veríték.

muskotály küvé 2005.11.05. 13:38:01

Látom, témánál vagyunk... Nem akarom sem magamat, sem másokat ismételni, de mustvagysoha, senki nem mondta a termelőknek, hogy mindig új palackba tegyék a bort, én sokkal jobban örülök, ha visszaválthatót fogok ki. Nem csak a "visszatérítés" miatt, hanem mert még a szelektív kukába is kissé rossz érzés hajigálni az üvegeket, ha egyszer újra lehetne tölteni.

BorParaszt öccse 2005.11.05. 13:55:34

francesco, te egy suttyó riojás sznob vagy.

trolipotlo 2005.11.05. 14:24:07

mustvagysohának üzenem, hogy csak egyszer legyen szerencséje egy nagyon rossz évjáratú Petrushoz és akkor megérti, mi kerülhet egy palack borban akár több ezer euróba is: ugyanaz, ami egy régi Ferrariban több millióba.

pm 2005.11.05. 14:57:16

Hol lehet ilyet kapni?

Jules Mazarin bíboros 2005.11.05. 15:06:24

Na, kezdődnek a zavargások. Lajosom, csomagoljunk, mert a csőcselék a végén még ránk gyújtja Versailles-t...

bariqua 2005.11.05. 15:15:29

1) az a jo bor, ami izlik. a vaniliát, meggyet, cseresznyét, fahéjat, szegfüszeget, kokuszdiot, havasi gyopárt, majomkenyérfát minek belemagyarázni, ha eccer szölöböl van??!?! hüjék. 2) azé nem teljesen baj, hogy a sznobok erölködnek. a sulyosabb átverésektöl talán megovnak minket, amatöröket. Legjobban életemben egy 1990-es bulgár cabernet szavinyon izlett, a Suhindol vidékröl. Kerek 5 guldenbe került, Amszterdamban. A kettövel jobb kategoriás francia borok is moslék voltak hozzá képest. Vannak véletlenek!!!

2005.11.05. 15:31:21

Bolgáriában óccsóbb

eszti 2005.11.05. 15:51:16

engem is érdekelne,hogy hol lehet finom bort kapni,mert én is nagyon szeretem a JÓ bort olcsón

eszti 2005.11.05. 15:52:37

gondolom sparban meg tescoban nyoma sincs...illetve olyan bevásárlóhelyeken, ahol a magamfajta naiv, olcsójános borszlopáló jár

rezeda 2005.11.05. 16:21:41

a Gere Kopár aromavilága sem ér 1350Ft-nál többet csak az ügyes marketingesek tornázzák fel elitbotrrá....

murci 2005.11.05. 16:39:02

Szívemből szóltál "BorParaszt tesója " Neked van igazad.

elemes 2005.11.05. 16:50:59

Na, rendeltem 4 palack kóstolót a mywine-on. Köszi a segítséget -- egy kezdő alkoholista

mezei 2005.11.05. 17:34:01

BorParaszt és famíliája! Csak így egyszerűren: tahók vagytok! Nektek tényleg nem kell boroznotok, az nektek túl magas! Gondolom a nokedlihez is esztek kenyeret mi?

Boralpin 2005.11.05. 17:38:26

Ikon , Ermitage mi jöhet még !? Goblein , Aqvarell, Makramé stb vagy Tiffán Zsolt kannás kubista narancsos háttérel? Bor , bor és bor semmi nagyképüséggel . Egészségünkre !

Matsek 2005.11.05. 17:38:41

A kritikus hangvételűeknek: lehet fikázni ezt az oldalt sokmindenért , de ha megnézzük, hogy hány cikket írnak, és azokat milyen változatos formában és célközönségnek, akkor szerintem a jobb érzésűek akár dícsérhetnék is. Mellesleg észrevettétek, mikor lett pl. ez a cikk postolva (2005-11-05, 02:11)? Szerintem ez kifejezetten dícséretes.

potus 2005.11.05. 17:43:32

Vettem 1-et. Megkóstoltam. BB-vel értek egyet. Ha TÉNYLEG hasonlít a Kopárra, akkor azt is csak akkor fogom inni, ha más kínál meg vele. esztinek: pl. a Lidl-ben 400 Ft-ért kapható spanyol, olasz, mittudomén milyen borok szerintem kiválóak azért az árért. És nem fájt még fejem utánuk (BorParaszt tesójának). A bort a Bortársaság Batthyány utcai boltjában vettem. Van ott Shirat Cabernet Ausztráliából kb. 2500-ért. Na pon ilyet hoztam haza ausztriából 2 euróért. Pöti differansz.

potus helyesbít 2005.11.05. 17:44:34

Akkor most pontosan: Van ott Shiraz Cabernet Ausztráliából kb. 2500-ért. Na pont ilyet hoztam haza ausztriából 2 euróért.

potus hozzáfűz 2005.11.05. 17:49:58

Bocs! Nem a kannás bor híve vagyok, a kedvencem a 2000-es Gere Cabernet Sauvignon Barrique....

BB 2005.11.05. 18:09:23

Már megijedtem, hogy csak nekem nem tetszik igazán ez a bor. Alföldi mester mellényúlt ezúttal? Pedig ezidáig nem csalódtam az ajánlásaiban.

2005.11.05. 19:15:02

Nagyon igazad van a "feje-farkával" ! Egyébként enyhén emlékezetet - tessék nem vihogni - a Lurdy-s 1998-as (!) Montepulciano-ra. 1990,- HUF.

Egy Proletár 2005.11.05. 19:54:36

Lidlhez hozzászólva vettem a múltkor egy palack Tokaji Furmintot, 2003-ast. Volt vagy 400Ft. Kövezzetek meg, de utána vettem még hármat, mert ízlett. Lehet hogy ízlelőbimbók nélküli paraszt vagyok, de szerintem az egész csak attól függ egy bizonyos szintig, hogy akarod-e élvezni azt a kurva bort, vagy sem... és az én fejem sem fájt utána, pedig megittam két üveggel egy kisebb ünnepség ürügyén.

BorParaszt tesója 2005.11.05. 20:03:27

Francesco Della Okostojás: A dürhőt kifelejtetted. Olyan szép szó. Egyébként sem irigység, sem keserűség nem vezérelt. Nincs rá okom. Véletlenül tévedtem erre és szórakoztatott a dolog, hogy beírjak ide. Bár ne tettem volna. Már érzem, hogy ezrek lelkébe gázoltam. Röhögnöm kell ettől az egésztől.

Madame Sauvignon 2005.11.05. 20:32:30

Sok beszédnek sok az alja:) Én a bort nem kibeszélem,túlértékelem,kritizálom, hamem iszom:)

lian 2005.11.05. 20:47:49

BorParaszt tesója! Először röhögj a saját "szakterületeden", legyen az bármi is, csak aztán "nézz szét" röhögni mások háza táján!

nemjo 2005.11.05. 21:03:08

azt hogy a Kopár nem ér többet 1350-nél általában olyanok állítják , akik még nem kóstolták ....

BorParaszt tesója 2005.11.05. 21:17:06

Lian: Körülbelül annyi humorérzéked van mint Ádernek, Répássynak és Arrogán Antalnak együttvéve :-) Na, ez milyen lavinát fog elindítani... Hú meg hű! A komenista nénikémet. Meg tudom, csináljak magamnak kistesót. Olyan hülye lehetsz, hogy még jól érezni sem tudod magad. Vissza se merek nézni ide... Idióták.

uberparaszt 2005.11.05. 21:29:39

lian! Nehogymar te mond meg, hogy ki min rohog, haha!

MégNemIttas 2005.11.05. 22:09:22

Kóstoltam a Gere bort, és a Konyárit is. A Loliense lemossa a Kopárt akármikor. Két üveg Kopár után csak azon gondolkoztam miért dobtam ki ennyi pénzt, jó bor, de én nem marketinget akarok inni, hanem bort. Aki meg fémet, fekete borsot, őrölt paprikát meg isten tudja mit keres a borban az csak fizessen :-)) Hogy lehet egy bort "gondolatilag" pontozni? A bort MEGINNI szoktuk, nem?

Kopi 2005.11.05. 23:36:04

A vörös ikont én is kóstoltam, valóban jó bor. Az ára is jó, de hasra azér ne essünk, van ezen is haszon, bővibe. Egy ilyen borból egy palack önköltségi ára úgy 300-350 forint körül van, üveggel, dugóval, címkével satöbbivel. Ez 2004-es bor, most 2005-öt írunk. A következő szüretre tehát az áru kihúz a pinyóból, nincs tárolási, készletezési költség. Kereskedő megkapja 500-600 körüli árér. Kereskedő fenntartja a boltját/boltjait, alkalmazottakat, gépkocsikat, áfát, adót, egyebeket fizet, pl. marketingel. A 600 forintos bort 1200-1300 forintért adja (pl. Ikon), nyilván nem 100 százalékot kaszál az említett költségei miatt, de azért van haszna, szépen. Egy ilyen bort hülyeség a Kopárral összevetni. Először is: a kopár nem 10000 forint, hanem 5500 - ennyiért lehet most előjegyezni a 2003-ast. Akinek köll, megveszi ennyiért. Előjegyzés után lesz 8000 az ára, annyiért már csak a balfékek veszik meg, és talán a külföldiek. Másodszor: a kopár drágább alapanyagból készül, jóval hosszabb ideig kell raktározni, készletezni a pincében. Magasabb az önköltségi ár. Ha pedig AM "ugyanazt" érzi az Ikonban, mint a Kopárban, akkor baj van. A hasonlóság egyrészről adott, hiszen mind a két termék bor, vagyis a kémiai összetételük hasonló (alkohol, különböző savak, nyomelemek, izék.) A vegyész csávók kb. 500 alkotóelemet képesek kimutatni egy borban. Borból. Legyen az alföldi merlot, vagy villányi merlot, vagy sató petrüsz. De azér vannak az ilyen művelt alkoholisták, hogy az analitikai hasonlóság ellenére finom kis orrocskájukkal, meg nyelvecskéjükkel megérezzék a borok közötti különbségeket. Az Ikon pl. mutat némi zöldességet, majd lekvárosságot. Szerkezete, struktúrája a kopárhoz képest érdesebb, messze nem lekerekedett annyira. Az ikonban érződik a rövidebb érlelés, a gyengébb évjárat, az eltérő termőtalaj, stb. Ettől még persze valóban jó bor, de más kategória. Messze nem olyan komplex, mint a kopár. Kb. pont annyi különbség van az ikon és a kopár között, mint amennyinek egy 1300, és egy 3-4000 forintos bor között lennie kell. A Kopárban viszont, sajna, meg kell fizetni a "marketinget" is. Lásd még: Audi, BMW, Jaguár, stb., Benetton, Esprit, Nike, stb., Omega, Tag Hauer, Breitling, stb. Satöbbi, satöbbi, satöbbi...

Borparaszt tesójának testőre 2005.11.06. 02:20:13

Borparaszt family for president!!!

Borparaszt fan 2005.11.06. 06:27:47

Igaza van Borparaszt felebarátomnak: tiszta vitz, ami a borfronton megy, de ellentétben vele, nekem nem kell hánynom tőletek, viszont tényleg megmosolyogtató ez az übersznobság. Pedig kóstoltam már többször is Kopárt, háááát ... Tudom, irígy vagyok, meg minden ilyesmi. De attól még a tény tény marad: a jó házibornak nincs párja.

mezei 2005.11.06. 09:22:39

A sok "Uber-, meg Borparasztnak": nincs valami sertéstenyésztős blog, vagy fórum? Ott lenne a helyetek! :o)

bob 2005.11.06. 09:27:07

Kopi: régi francia bölcsesség hogy egy bor ára nem más mint a termelő presztízse és a marketing. Ugyanis nem nagyon olyan bor aminek palackonként 4-5 euronál több lenne az önköltsége. Az árnak e feletti része haszon, és az a termelő presztízsén múlik, hogy ez mennyi. A 2002-es Kopárt nálam is elporolta a 2003-as Loliense, de micsoda évjárati különbség az... Majd nézzük meg a 03-as Kopárt is, és azután járassuk a szánkat.

mezei 2005.11.06. 10:21:29

bob: A "jó" évjárat önmagában még nem garancia a valóban jó/jobb minőségű borra. 2003-ban is készültek sz@r borok! Egyáltalán milyen szempontok alapján lehet kijelenteni egy évjáratról, hogy országosan jó, mikor egy adott éven belül, még két szomszédos területről is más minőségű szőlő jön le? Nem rég hallottam és szerintem nagyon találó: Nincs "rossz" és nincs "jó" év, csakis nehéz év létezik... Tehát: ha jó a 2003-as Kopár, akkor az nem azért jó, mert a 2003-as év "jó" volt, hanem azért, mert Gere Attila ebben az évben (is) jó munkát végzett a szőlőben, majd nem hibázott a pincében sem! Egyébként a Kopár és a Solus hazánk talán két legjobban marketingelt bora, de az már koránt sem biztos, hogy a legjobb minőségűek is!

bortermelő 2005.11.06. 10:57:25

EmBeR | 2005.11.05. 10:25 Kedves EmBer, a Varga Pincészet közel 600 termelőtől vásárol föl szőlőt, emellett rendelkezik 180 ha szőlővel. A legnagyobb hazai borforgalmat jelenleg még a Hungarovin bonyolítja, pláne ha a 20 millió palack feletti pezsgőértékesítésüket is beleértjük. A Varga Pincészetnek vannak jó minőségű boraik is, kóstold meg a 2004-es Kéknyelűjüket.

BorParaszt tesója 2005.11.06. 11:21:07

Na végre tanunltunk valamit mi, tahók is. Szerintem Kopinak majdnem biztos, hogy teljesen igaza van. Én például tegnap megittam egy liter dzsimbímet, 3.625,-Ft volt a Finn-nél. A Jack 4.910,-Ft. Mindkettőtől jól be lehet rúgni, de a dzsekkbe' több a karamell. Én meg azt szeretem. Úgyhogy legközelebb pont le fogom szarni az árkülönbséget. Nagyjából ez lehet a boroknál is, csak az én ízlelőbimbóim ehhez túl fejletlenek. Ki is fogom próbálni a nokedlit kenyérrel :-) Csak még egy buta kérdés: Nem lehet, hogy a fémes íz a rozsdamentes acéltartálytól van?

bob 2005.11.06. 14:05:53

mezei. Ha szerinted nincs jobb és rosszabb évjárat, akkor nem kóstoltál még elég 2001-es bort :) Nyilván vannak különbségek borvidékek/körzetek között a tekintetben hogy hol mennyire volt ideális a szőlőnek az azévi időjárás, és nyilván a szőlőben sok mindent lehet kompenzálni, de mindent nem. Erre 2001 a legjobb példa, amikor az egyébként jónak induló évjáratot a legtöbb helyen tönkreverték a szeptemberi esőzések. Ez ellen nem tudsz mit tenni a szőlőben. Villányban is és a dél-Balatonon is 2003 jobb évjáratnak számít mint 2002 (főleg a napsütéses órák számát és a hőösszeget tekintve), vörösben mindenképp. Én meg erről beszéltem.

BorParaszt tesója 2005.11.06. 14:11:12

Bob: Minek észérvekkel próbálkozni? Hát nem érted? Mezei akkor is jobban tudja.

Mezei 2005.11.06. 17:17:19

bob: "jobb" és "rosszabb" évjárat természetesen van, de olyan évjárat, amiről egyértelműen, minden borvidékre, illetve minden bortermelőre vonatkozóan kilehet jelenteni, hogy "jó" vagy "rossz", olyan szerintem nincs. 2001-ben is voltak kivételek, akiknél kifejezetten jó borok készültek, de persze ők voltak kevesebben. üdv.

mezei 2005.11.06. 17:22:08

BorParaszt tesója: egyetlen szóval sem állítottam, hogy bármit is jobban tudnék bobnál, a véleményemet írtam le csupán! Tehát ha szeretsz "oltogatni", akkor ne a hozzászólókon gyakorolj, hanem menj el tűzoltónak! :o)))))

donricardo 2005.11.06. 18:07:03

hozzá se tudok szólni...

Ferraiolo 2005.11.06. 18:46:44

Én azt gondolom, mindenki azt iszik, amire neki fussa...Ha valaki Kopárt iszik, igyon! Ha valaki Ikont iszik, igya azt! Nyalván tudjuk, hogy a mostmár magyarországon is létező kultborok bizony túl vannak árazva, de ezek közül van bizony jónéhány, aminek a minősége valóban megüti a nagy bor mércét. Amúgy meg miért lennék bunkó sznob, ha Gere Kopárt iszom? Szvsz ezek az általánosítások elég alapos szegénységi bizonyítványok. Nézzük a bor szépségét és ne fikázzuk má mindig a másik embert please...

BorParaszt tesója 2005.11.06. 19:44:11

Ferraiolo: Neked is igazad van. Csak könyörgöm, ne vegyétek már ennyire komolyan magatokat, mert az tényleg röhejes. Jól szórakoztam ezen az oldalon, szerettem volna időnként látni Mezei fejét, amikor írás közben a kedvenc itala színére vált. Mindenkinek a legjobbakat kívánom (még Mezeinek is), igyatok sok finom bort, csak egy kicsit több humorérzékkel, ha lehet. Na, elmentem viszkizni és ígérem, nem zaklatlak benneteket többé. Találtam ugyanis egy jó kis sertéstenyésztős blogot. További jó eszmecserét kíván: BorParaszt tesója

mezei 2005.11.06. 19:52:46

BoParaszt tesója! Ne csináld már! Ezek szerint Te sem vagy bőviben a humorérzéknek! Sorry, ha megbántottalak, ne vedd már komolyan!!! Egyébként én is csak "ugatom" a bort! Remélem, hogy még "találkozunk" itt !Üdv!

Paraszt (ez ciki?) 2005.11.06. 22:24:22

Kinek van itt baja a sertéstenyésztőkkel???

Bor K.O. 2005.11.06. 23:40:50

Mindegy, melyik bort iszod, csak igyál meg ugyanannyi vizet és nem leszel másnapos. :-)

BorParaszt tesója 2005.11.07. 02:20:26

Bor K.O.: Ez pont így van a viszkivel is. Tégy hozzá ugyanannyi kólát, és pá másnaposság. Most diétázom, mert végre leszoktam arról a fránya cigiről, úgyhogy éljen a Diet Coke! Ettől még a kólaivók is infarktust kapnak! Én meg pont ezt élvezem. Pukkadjon meg minden konzervatív. Éljen a grínpísz és fulladjud bele az összes borász a vissza nem váltható palackjába. No meg az összes viszkigyártó, Coca-Cola Company, mindenkori kormány, olajtársaságok (lásd biodízel vagy esetleg víz a totalcar-ban), és mindenki, aki módszeresen szétbassza ezt a bolybót. Aminek a szépsége mondjuk egy vízesésben rejlik. De már nem is olyan sokáig. Hogy is van a régi indián mondás? " Miután kivágtad az összes fát és megmérgezted az összes folyót, rá fogsz jönni: a pénz nem ehető." Na gyerekek: Ami még megmarad az elkövetkezendő pár évre: szeretet, megbecsülés, összefogás és ami a legfontosabb: HUMORÉRZÉK! Talán ezek a dolgok menthetnek meg a véső pusztulástól. Addig is igyatok jó házi bort, szerssétek egymást es a jó ég mentsen meg bennünket egy franciaországihoz hasonló buta csetepatétól. Jó éjt, viszlát holnap!

2005.11.07. 09:14:02

Megkóstoltam az Ikont - szép illat, nulla íz. Nem értem mire ilyen lelkes Alföldi Merlot.

2005.11.07. 09:57:37

Megtörtént, aminek meg "kellett" történnie borfronton is, már nagyon vártam... Két borivó tábor van: az egyik borsznobként, a másik lőreivó dilettánsként címkézi a másik tábort(ld. még komcsizás/nácizás szép hagyományait). Természetesen hülyeség az egész, és hogy válaszoljak a blogíró költői kérdésére, vagyük figyelembe a, Mo-n átlag 50 ft a szőlő kilója, vicc. Gere Kopár átlagban 10ezerért vajon mennyi lehet. Nos, ha hiszünk a hektáronkénti tőkesűrűségnek és a megadott terhelésnek(mondjuk 5000 tő/ha és 1 kg/tőke), akkor kiszámolható könnyen, hogy egy kiló nagyjából 10000 ft, még nagyobb vicc(palack, címke, borászati segédanyagok max. 300 ft)!!! A kérdésem ezek után: "Hogyan lehet ilyen drágán bort készíteni, mi kerül annyiba benne?"

bortermelő 2005.11.07. 10:39:59

Kedves Zoli | 2005.11.07. 09:57! Szívemből szóltál, van élet a borsznoboknak készített borok és a lőrék között is. Azonban szerintem egy presztízstermék árát nem szabad költségalapon vizsgálni (mi kerül egy Mont Blanc golyóstollon /előállítási ktg. < 1000 ft/ 20.000 forintba? miért kerül egy Boss öltöny /előáll. ktg. < 10.000 ft/ 200.000 forintba? stb.), mivel ebben az esetben nem az ár a lényeg, a bor itt elsősorban nem ízével, illatával elégíti ki a fogyasztói hasznosságot, hanem státusszimbólumként jelenik meg, akár a Boss öltöny, melynek elsődleges funkciója nem a kényelmessége és tartóssága. Ki venne státusszimbólumnak egy 600 ft-os bort? Úgyhogy szerintem ezeknek a "túlárazott" boroknak is megvan a helyük a magyar borok palettáján.

uberparaszt 2005.11.07. 12:20:48

Hehe, szal a borsznobok szerint csak sertestenyesztes kozben szabad rohogni, borsznobokon nem? Meg nagyobb hehe ;).

Li'l Ol' Me 2005.11.07. 18:13:27

bariquának van igaza, mellesleg itt Lengyelországban igen sokféle bolgár bor kapható: olcsók és finomak. Viszont szívesen elolvasom mások véleményét is, MIUTÁN kipróbáltam. Ugye, messze a bűvös tíz ropi alatt még nem nagy kockázat a serendipityre hagyatkozni, viszont annál nagyobb élvezet. Esetleg tud valaki ajánlani egy helyet, ahol bolgár borok kóstolásáról lehet olvasni?

nemjo 2005.11.07. 21:31:50

A 2002es Loliense nálam egy vakteszten épphogy harmadik lett egy 2000es Duenium és egy 1998as Gere Cabernet mögött..... össze sem lehet hasonlítani azzal a testtel ami egy Kopárban van.... teszek rá , hogy sznobnak tartanak , amikor egy nyárestén kibontok a hajón egy Kopárt olyankor nem cserélnék Szemlédy András lottómilliomossal sem...

Merlot 2005.11.09. 09:23:30

Ebben az országban még a jó borokon is össze tudunk veszni... :( Elkeserítő, mert ez ősi magyar átok. Nem az élmény a lényeg (meg az ár, stb.), hanem a konfrontáció lehetősége. Nekik. Még azt se mondom, hogy egy sörös vagy egy whisky-barát ne olvassa ezeket a cikkeket. De véleményét a borról tartsa meg magának!

1*Ű 2005.11.10. 15:08:52

Nem szerettem volna hozzászólni, de ezt sűrgősen rendbe kell tenni! A paraszt, illetve sertéstenyésztő szót kéretik minden esetben TISZTELETTEL használni. AM-nek meg annyit, hogy ha ezt tényleg így gondolja minden tudása és esetleges :) írói vénája ellenére egy utolsó hülye borsznob.

1*Ű 2005.11.10. 15:11:53

Mármint ezt a f******-ot: "(érzékszervileg:) 5p, (gondolatilag: 4) "

weiko 2005.11.10. 17:12:43

MA minősítése (érzékszervileg:) 1p, (gondolatilag: 0)

nemértem 2006.01.02. 14:16:16

Nekem egész más benyomásaim voltak a borról, mint a cikkben . A jó bortól nagyon messze áll... Fogyasztható de nem több. A "párja", a Misebor ugyanezért az árért többet nyújt, szép c.s. jegyekkel, de szintén gyenge struktúrával. Ezért az árért inkább érdemes egy kellemes kékfrankost keresni...

2006.07.13. 15:34:58

hol kaphato tannin

kikke 2006.10.14. 22:57:15

Elég f*s íze van az IKON irsai olivérnek. Erős élesztőszag után savas íz. Csak a színe szép aranyzöld. 18karátos.
süti beállítások módosítása