Egy ősi fajta boldog jelene. Patinásnak álcázott gasztrobor a globális faluból.
Kiskamasz fiam humorérzékének szintjén az A Mano Primitivo név valószínűleg bőven elég volna egy tanórát szétröhögni. Én próbálom kulturáltan megérteni a másságot, és az A Manoban meglátni a kézművest, a Primitivoban pedig az ősi fajtát. (Az olaszok egyébként döbbenetes génbankkal rendelkeznek, állítólag 3000 őshonos fajtát tartanak nyilván – néhány az ismertebbek közül: aglianico, aleatico, arneis, stb.)
A világfalu egyik átka, hogy jönnek a gyökértelen, kalmárszellemű világcsavargók, és megerőszakolják a rögöt, amit őseink a vérükkel öntöztek. A kolorádóbogár, Snoop Dog és ifj. Bush országában született Marc S. Shannon az olasz csizma sarkánál, Apuliában globalizál. A helyiek éberségét azzal a gyógydumával próbálja elaltatni, hogy imádja a vidéket, és minden vágya az apuliai terroirnak rangot szerezni. Rögöt ugyan nem vásárolt, de a szőlőt nagyban – a legfrissebb adatok szerint 1600 kistermelő szállít be Shannon cégének, a Fusionénak. Hogy az apuliai kisgazdák karvalytőkésnek vagy új messiásnak látják-e, erről nem szól a fáma. Mindenesetre Shannon állítólag tehetséges borász, és olasz feleségével (a romantikus hangzású Fusione név kettejük románcának állít emléket) ütőképes sales teamet alkotnak. A Fusione 7, azaz hét év alatt 15, azaz tizenötszörösére növelte a forgalmát, és ma már ők a primitivo legfőbb követei a világfaluban.
Lássuk, mit üzen a globalizátor a hátcímkén: "Köszönjük, hogy az A Mano-t választotta! Az áthatóan tiszta zamat lefegyverző megnyilvánulását. A terroir fogalmának foglalatát. Az A Mano mindig is a munkánk leglényegét mutatja meg. Kézműves gonddal készül, a hagyományok tiszteletben tartásával, mégis egyedi. Büszkeségünk tükre..." blablabla. Viszont javára legyen mondva, hogy nem játsza ki azt a kártyát, miszerint a primitivo a zinfandel rokona – pedig Amerikában ezzel lehetne kaszálni (persze lehet, hogy Európába a terroirista gyógydumás hátcímke megy, Amerikába meg egy másik, ami a primitivot az egyetlen, az eredeti, az ősi zinfandelnek állítja be.)
A Weinundcoban az A Mano a legkeresettebb olasz bor és akciómentes időszakban 10 euro. (A Fusionénak összesen 4 bora kapható, a legdrágább a Prima Mano Primitivo, ami 20 euro.)
Illatban komplex, szájban egyszerű. Lendületes, gyümölcsös, szaftos, harmonikus bor. A bontás után 10 perccel a palack már félig üres volt. Nem magyarázni kell, hanem nyelni. Ebben a gátszakadásszerű első félórában egyébként egy illatos Meggylé Superiore-nak tűnt. Aztán idővel kiderült, hogy ennél többet tud, de azért mégis a tiszta gyümölcs és a selymesség az, ami emlékezetessé teszi.
Bontás után szegfűszeg, narancshéj és füst volt az illatában, másnapra már foszfor, gyógynövény és bőr is. A szín, az illat és a zamat intenzitásához képest meglepően karcsú test. De talán éppen ezért csúszik olyan jól. A fa szépen beépült, a lecsengés hosszú és tisztán gyümölcsös. Precízen készített, kedves bor. A név alapján, no meg a terroir emlegetése miatt az ember valami rusztikusabbra számít, de ennél nagyobb csalódás soha ne érjen!
Az A Mano Primitivo egy igazi Gasztro Grand Cru.
A MA minősítése: 5p.
Utolsó kommentek